Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 16 jam, 2 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: lah tahzan


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» lah tahzan

Please Mendaftar To Post


Oleh lah tahzan

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 08:45


semua org pernah bersedih..xterkecuali pun...tapi ada yang bersedih hingga hilang jati diri sebagai manusia,,,so apa yang mbuat kesedihan kamu semua dan bagaimana kamu semua menangani kesedihan itu sebagai muslim?kemukakan pendapat yang bernas kat kongsikan bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 08:14


Assalamualaikum

selalunya..nangis..ambil wduk,sujud lama2,sambil nangis...lepas itu perlukan someone sebagai tempat untuk bermanje... :malu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-08 08:56


dulu-dulu kalau sedih tension hati runsing...bawa motor laju2..selit celah2 kereta..hehehe dulu lah...

Sekarang dah agak tua ni rasional sikit pikirnya..paling best kol mak ayah..sembang dengan depa..lepas itu ngaji tak pun dengar org mengaji seronok saja..banyakkan istighfar


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:42


saya akan ambil masa sedikit untuk diri sendiri... merenung, melayan blues.... lepas tu solat lah apa yang patut, tidur... bangun eosk tu dah ok da... huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 17:05


Bersedih? Tahan hati saja lah hari..... :-(

Tapi buat tak tahu lah lau sedih...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 17:18


Doa semasa ditimpa musibah

SESUNGGUHNYA kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. (al-Baqarah: 156)

Keterangan Ayat

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah .a., Nabi s.a.w. mengajar umatnya agar beristirja’ dengan lafaz di atas, dalam perkara yang besar mahupun kecil hinggakan apabila sepatu tertanggal sekalipun dituntut untuk membaca doa tersebut di atas.

Orang yang sabar merupakan mereka yang sentiasa berdoa dengan doa di atas apabila sahaja kejadian yang berlaku serta menguji keimanan mereka. Mereka harus tetap reda dengan ketetapan Allah itu dan meyakini bahawa Allah s.w.t. sekali-kali tidak menzalimi mereka dalam perkara yang berlaku itu. (Tafsir al-Mawardi, tafsir ayat 155 surah al-Baqarah)

Khasiat dan Kaifiat Beramal

Ayat di atas disebut ketika:

* Mendengar berita kematian, kesakitan atau kemalangan

* Ditimpa musibah sama ada besar atau kecil

* Berlaku sekecil-kecil perkara seperti terjatuh pen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 20:54


cuba baca buku lah TAHZAN karya Dr. 'aidh
insyaAllah.. dalam buku tu ada macam-macam kesedihan yang menimpa..
insyaALLAH dengan kuasaNya.. ia dapat merungkai sedikit sebanyak kesedihan dihati kita..

cubalah... :kelip: :kelip: :kelip:


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 21:36


salam..betul kata nisa'..buku lah Tahzan Karya Dr Aidh memang bagus..
sebab dah baca tu yang syorkan..tak dapat komisen pun..:)..
bila sedih ingat kita masih ada keluarga ,sahabat dan orang2 sekeliling yang menyayangi dan paling penting Allah ada bersama kita..Setiap yang berlaku ada hikmahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 16:42


ana belum khatam lagi buku 2 lagi..huhu..buku tu memang best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-08 16:48


salam..kalau sedih, memang simpan dalam hati..nak share pun, tengok org jugak..bila tengah sedih, muhasabah diri..think positif..pujuk hati yang setiap yang berlaku ada hikmahnya. slain tu mngaji..rasa tenang sikit..apa-apa pun, jangan diikutkan sangat hati yang sedih tu sampai hilang kawalan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 16:50


pernah hadiahkan kat seseorang tapi sendiri tak baca ..heheh... aku bersedih tatkala diri dirundung pilu,namun kemanakah hilangnya sedih tatkala terus menerus pilu?.. ubatilah kepiluan dan kesedihan itu dengan kegembiraan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 16:55


Pada 21-03-08 16:48 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

salam..kalau sedih, memang simpan dalam hati..nak share pun, tengok org jugak..bila tengah sedih, muhasabah diri..think positif..pujuk hati yang setiap yang berlaku ada hikmahnya. slain tu mngaji..rasa tenang sikit..apa-apa pun, jangan diikutkan sangat hati yang sedih tu sampai hilang kawalan diri...


setuju
always positive plus abit careful....

sedih, jarang lah semenjak 8, 10 menjak ni...(mungkin hati ini sudah kering agaknya????adik beradik selalu cakap saya ni jenis hati kering)
tapi hangin satu badan selalu lah.... esp dengan seseorang tu
tiap kali dengar suara dia macam kena bakar saja telinga ni...

bila agaknya semua ini akan berakhir?????
kena menanti dengan sabar lah jawabnya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 16:56


nak tanya....patut tak seseorang yang dah tunang memutuskan pertunangannya kerana pihak ketiga??? :-?


-----------------
LAUTAN MAHABBAH PENGIKAT UKHWAH
KASIH BERSEMI MESRA ABADI
BEGITU INDAH UKWAHFILLAH
MENDAMBA KASIH CINTA ILLAHI


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:11


Pada 18-03-08 21:36 , izzahtulsakinah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..betul kata nisa'..buku lah Tahzan Karya Dr Aidh memang bagus..
sebab dah baca tu yang syorkan..tak dapat komisen pun..:)..
bila sedih ingat kita masih ada keluarga ,sahabat dan orang2 sekeliling yang menyayangi dan paling penting Allah ada bersama kita..Setiap yang berlaku ada hikmahnya


buku lah tahzan ini memang sangat bagus..saya syorkan sapa yang tengah bersedih,baca lah buku ini disamping baca al quran untuk tenangkan hatimu yang lara.. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:55


assalamualaikum..nak tambah sedikit ,ana dengar dari halaqah tv9 ,ustazah Bahyah pesan bagi sesiapa yang kecewa atau yang sama dengannya boleh amalkan baca surah yusuf ayat 33,untuk menghilangkan perasaan sedih tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111074 saat. Lajunya....