Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: IkAn MasAK tIGA rasa


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» IkAn MasAK tIGA rasa

Please Mendaftar To Post


Oleh IkAn MasAK tIGA rasa

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 14:30


Assalamualaikum

sesiapa pandai masak ikan tiga rasa..bolehlah turunkan resepinya kat sini...untuk dikongsi bersama..mungkin lain orang, lain caranya :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-08 14:48


erm,betul tu..if ada,bolehlah bagi resepi..boleh ana cuba kat rumah nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 15:07


siapa ada ek.. boleh lah kita kongsi2....
erm sedany ikan bawal masuk 3 rasa... yummyyyyy...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 16:09


Bahan-Bahan:
1 ekor ikan talapia
3 sudu sos cili
3 sudu sos plum
1 biji bawang besar
10 biji cili padi
Cara:
Ikan talapia dicuci, dikelar rapat dan letakan garam. Goreng ikan talapia hingga garing kekuningan. Bawang besar dipotong dadu. Cili padi di potong kecil. Sos cili & sos plum disatukan. Tumis bawang & cili padi dengan sedikit minyak hingga layu. Masukkan sos cili & sos plum tadi. Tambahkan 1/3 cawan air & masak hingga mendidih & pekat sedikit. kemudian sos ini boleh dituang di atas ikan yang telah siap digoreng tadi.
Cadangan Hidangan:
Kalau suka boleh tambah buah tomato yang dipotong 6.
Tambahan:
Ikan boleh di tukar ikut selera masing-masing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-02-08 14:18


thanks azilla..erm,bolehlah ana cuba masak balik rumah sat lagi..erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 16:48


Pada 12-02-08 14:30 , akmalnajwa posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sesiapa pandai masak ikan tiga rasa..bolehlah turunkan resepinya kat sini...untuk dikongsi bersama..mungkin lain orang, lain caranya :-)



hem anis memang selalu buat..

ikan tu memula goreng dengan tepung jagung yang dah dicampur garam dan lada sulah(supaya ikan tu menten garing2 rangup kulit dia walaupun dalam kuah)

tumis macam biasa, bawang besar dengan bawang putih..
dengan cili giling sesudu..

then tambah sos tiram sesudu, sos tomato sesudu, sos cili banyak-banyak sikit..

boleh campur nenas dengan tomato yang dihiris dalam kuah...


hemm.. dah boleh hidang :terliur: :terliur:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 12:23


masak sendiri memang best;)..puas hatikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 12:25


iye,masak sendiri lagi sedap daripada kedai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-08 14:14


erm,betul tu..kalau tak sedap,boleh cuba buat lagi lain kali..sampailah boleh buka restoren.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 13:26


cara mudah

ikan talapia / bawal / kerapu / siakap
bawang putih dalam 10 ulas
halia sebesar ibu jari
tepung jagung
sos cili / tomato
minyak
jus lemon / limau nipis (sebiji)/ jus nenas (ikut suka kemasamannya)

ikan dibersihkan dan dikelar pada kulitnya
tumbuk bawang putih & halia. 3/4 digaul pada ikan dan 1/4 lagi di simpan tepi. biarkan sekejap dan kemudian gaulkan ikan tadi dengan tepung jagung.
panaskan kuali dengan api besar. masukkan ikan dan siramkan minyak pada bahagian atas agar ian masak sekata.. bila ikan sudah garing, angkat dan toskan. keluarkan minyak hingga tinggal sedikit di dasar kuali.
masukkan lebihan bawang & halia tadi. goreng hingga naik bau. masukkan cili & tomato sos sesedap rasa. campurkan sesudu kecil tepung jagung dengan air panas & tuang ke dalam kuali tadi. kemudian masukkan jus pilihan tadi.

sos tersebut dituang ke atas ikan sebelum di makan. jangan tuang awal sangat nanti ikan dah tak garing. makan dengan telur dadar & sayur goreng ( goreng menggunakan lebihan sos pada kuali yang telah di campur sedikit air)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

SinarNajmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31104
Posting: 40
Dari: putrajaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:59


assalamualikum............

wah bestnya, mesti cuba buat ni.
rugi kalau tak cuba.ana nak pelbagaikan juadah kat rumah.laki ana suka makanan yang ana masak.
jarang makan kat luar, itupun sekarang ni ana tengah mengandung tak lalu nak masak terpaksa makan kat luar tapi kadang-kadang saja.
kalau ana masak laki ana makan banyak, tapi kalau kat kedai dia xmkn banyak.
kasihan pula.sebab tu ana mengandung pun ana kuatkan semangat masak kat rumah demi untuk laki ana.
'SAYANG ABANG'

wasalam.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For SinarNajmieProfil   Hantar PM kepada SinarNajmie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.084465 saat. Lajunya....