Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
wyd1014: 14 hari yang lalu
haykal77: 22 hari yang lalu
Kakngah: 22 hari yang lalu
lidah-penghunus: 24 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: quiz Al-Quran


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» quiz Al-Quran

Please Mendaftar To Post


Oleh quiz Al-Quran

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 20:25


salam...

alkisanya saya baru menjwb soklan2 quiz al-Quran, ada beberapa perkara yang saya tak paham & tak tahu langsung.
contohnya soklan2 dibawah ni.

1-apa maksud term arabic:

tashdeed:
Musabbihat:
Ghazwa:
Aroos ul Quran:
Muawwithatain:

2- why bismillah in surah An-Naml was revelead twice?
apa jawapannya ek?

3-which surah was revealed twice? the anwer was Al-Fatiha..why and how????..

pls help me, thanks pada yang sudi menjawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 14:06


Can somebody help answer these questions?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 14:51


kena buka tafsir al-quran ni.cubala bertanya pada ustaz dan ustazah

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 14:54


sesiapa yang punyai lebih ilmu..harap dapat membntu sahabat kita..
ana pun tak tau jugak ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 20:20


soalan no 2, saya da ada jawapan..

yang lain-lain saya masih tak tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 20:22


apa jawapan no 2? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 20:57


Pada 11-02-08 20:25 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alkisanya saya baru menjwb soklan2 quiz al-Quran, ada beberapa perkara yang saya tak paham & tak tahu langsung.
contohnya soklan2 dibawah ni.

1-apa maksud term arabic:

tashdeed:
Musabbihat:
Ghazwa:
Aroos ul Quran:
Muawwithatain:


dengan ilmu bahasa arab yang cetek..yang saya faham maksud istilah tersebut ialah:

- tanda sabdu
- ayat-ayat tasbih (sprt Subhanallah)
- pencerobohan / peperangan
- Surah Ar Rahman dikenali sebagai Aroos ul Quran
- yang ni kurang arif pulak

Mengenai surah Al Fatihah, ada percanggahan ulama tentang peringkat ia diturunkan..ada yang berpendapat ia diturunkan sekaligus sebelum Hijrah di Mekkah lalu digelar surah Makkiah, ada pendapat selepas Hijrah di Madinah lalu dinamakan surah madaniah, ada lagi qaul yang lain diturunkan dua kalisebelum dan selepas hijrah... kalau nak lebih buat rujukan sendiri lah ye atau sahabat lain boleh xpalin lebih lanjut..ni saja yang saya ingat :)

wallahu a'lam


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 08:03


terima kasih banyak-banyak atas penerangan najwa adila...hanya Allah saja yang dapat memberi ganjaran atas pertolongan saudari...thanks..

kepada yang lain-lain yang sudi reply juga diucapkan terima kasih...

untuk soalan no 2 tu, memang ada 2 kali bismillah dalam surah an-Naml.
first, diawal bacaan kita, 2nd pada ayat 30, yang mana nabi sulaiman mengirim surat kepada puteri Balqis dengan menyebut bismillah diawal suratnya...

insyaAllah, sama-sama kita berkongsi dan menyingkap rahsia Al-Quran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-02-08 12:25


Pada 11-02-08 20:25 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

alkisanya saya baru menjwb soklan2 quiz al-Quran, ada beberapa perkara yang saya tak paham & tak tahu langsung.
contohnya soklan2 dibawah ni.

1-apa maksud term arabic:

tashdeed:
Musabbihat:
Ghazwa:
Aroos ul Quran:
Muawwithatain:

2- why bismillah in surah An-Naml was revelead twice?
apa jawapannya ek?

3-which surah was revealed twice? the anwer was Al-Fatiha..why and how????..

pls help me, thanks pada yang sudi menjawab...


بسم لله الرحمن الرحيم

kalau tak silap saya..

tashdeed - kalau kita membaca al-quran, kita menekan perkataan makhraj huruf dan melantun suara dengan bunyi yang sama contoh huruf Qoff

Aroos ul Quran - pandangan al-quran
Muawwithatain - contoh dalam surah an-Nas dan surah al-Falaq..kedua-duanya bermula dengan qul aa'uzhu..

dalam surah an-Naml, disebut bismillah dua kali kerana dalam ayat tersebut sedang diceritakan kisah nabi sulaiman menghantar surat kepada Ratu Balqis..dan di dalam surat tersebut ia dimulakan dengan bismillah






:welcome: ..harap dapat membantu dengan sedikit ilmu yang ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 13:20


thanks strawberry ungu ....sangat membantu....may Allah bless u..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 12:45


sesiapa lagi ada pandangan lain...boleh bagi kat sini...thank u.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-08 21:36


Pada 15-02-08 13:20 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

thanks strawberry ungu ....sangat membantu....may Allah bless u..


yeah.. :-) no sweat..may allah bless u too

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104452 saat. Lajunya....