Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: nikah


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» nikah

Please Mendaftar To Post


Oleh nikah

jambu
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2005
Ahli No: 20284
Posting: 18
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 17:41


macam mana kalau mak bapak tak nak terima kekasih anak dia hah....
dan bila anak dia lari dari rumah nak pergi kahwin cara macam mana hah....


-----------------
-MARI LAH BERKENALAN dengan JAMBU air-


Bookmark and Share

    


  Member Information For jambuProfil   Hantar PM kepada jambu   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 17:56


Pada 10-02-08 17:41 , jambu posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana kalau mak bapak tak nak terima kekasih anak dia hah....
dan bila anak dia lari dari rumah nak pergi kahwin cara macam mana hah....



anak tu lelaki ke perempuan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 19:52


Dalam zaman sekarang ni, semua pihak perlu ada sifat toleransi....tidak kira ibu bapa mahupun anak-anak, yang penting syariat mesti diutamakan....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-08 17:07


ibu bapa kena ada toleransi.
dan anak2 pula kena ingat bahawa, redha Allah itu terletak pada redha ibu bapa.

jadi, dalam soal ni, walaupun pahit, rasernye, anak kena tanya diri sendiri, siapa yang menyara hidup sehingga dia dapat bertemu kekasih hatinya itu?:berfikir:

tak rugi jadi anak yang tak derhaka .... :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 17:11


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..ana rasalah kalau ibu bapa tu tak boleh nak terima pilihan anak,si anak tu janganlah kawin lari..banyak benda yang nak kena difikirkan tentang akibatnya bila kawin lari tu..bawaklah bebincang dengan ibu ayah..jangan ikut darah muda..dan ingatlah..redha Allah itu pada redha ibu ayah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 18:43


Bismillahirrahmanirrahim..

Ana sendiri dalam dilema apabila berdepan dengan isu ini-nikah..
Kbanyakan ibu bapa zaman sekarang meletakkan syarat wajib bagi anak-anak..
Mesti kena habis study, cari kerja dulu, baru boleh fikir pasal nikah..mungkin bagi lelaki ianya nampak lebih bertepatan..tapi nikah juga merupakan syariat Islam yang dituntut..andaikata telah ada muslimin yang menaruh hati pada anak mereka, seharusnya dipercepatkan sekiranya ciri-ciri pengukuhan agama telah ada pada muslimin itu..bukan senang nak jaga hati, tambah perempuan,,maksiat hati jarang kita dapat kenalpasti, sebab tu kita sering melakukan apa yang dicegah agama apabila parents tak izinkan kita bernikah.mungkin ada sebab-sebab tertentu, tapi ana sedih apabila ada juga ibu bapa zaman sekarang yang rela ana 'berkawan' dulu, lama pun tak mengapa tanpa sebarang ikatan...ini yang menyedihkan, maksiat makin berleluasa...

-----------
WaAllahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-02-08 10:42


NisaAdDeen....sebaiknya nisa bagitahu kat mak dan ayah tentang apa yang nisa fahami dengan islam..mungkin mak dan ayah xpaha lagi agaknya...cakapla..nisa takut dosa..nisa nak hindari dosa juga sebab sayangkan mak dan ayah...tak nak mak dan ayah diberatkan saat hari pertanggungjawaban...
semoga allah bantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-02-08 10:49


kalau mak ayah tak boleh terima kekasih dia...
kena redha lah....
tak kan sampai nak lari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-02-08 13:31


kalau ibubapa susah nak terima calon pilihan anaknye,mungkin dia fikirkan masa depan anaknye..lebih-lebih lagi Kalau seseorang tu anak tunggal,anak perempuan or anak lelaki seorang saja dalam family,lagilah susah ibubapa nak terima pilihan anaknya tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-02-08 13:57


Ana nak tanya..
bolehkan seorang wanita yang dalam haid duduk dalam masjid untuk majlis akad nikahnya?

terdapat jawapan yang berbeza dari 2 ustz;
ustz 1 - haram duduk dalam masjid walaupun untuk majlis akad, tetapi boleh duduk di anjung
ustz 2 - haram duduk dalam masjid walaupun di anjung masjid

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-02-08 14:15


aslmkm..ni dah lain sikit soalannye kan..??tapi tak apa..saya pernah belajar tentang fiqih..dan mmbahas ni..ustaz saya mengatakan...dulu wanita yang tengah haid dilarang masuk mesjid sebab takut darah tu jatuh dalam mesjid..tapi sekarang,walau pun wanita haid tu masuk dalam mesjid dan melompat2 pun dalam mesjid,tentu darah haid tu tak jatuh...kan..???jadi..,wanita haid boleh memasuki mesjid dan duduk didalamnya...insyallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-02-08 14:23


syukran jazilan Mulya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-02-08 17:06


jawapan yang bernas dari Mulya.
tapi kesiannye lah perempuan yang masuk masijd dan melompat2. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 22-02-08 18:14


pilihan mak ayah adalah yang terbaik...
mesti ada sebab parents dia reject calon dia kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 20:17


Pada 22-02-08 17:06 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!

jawapan yang bernas dari Mulya.
tapi kesiannye lah perempuan yang masuk masijd dan melompat2. :lol:


huhuu..kalau masuk masjid dan mlompat2 memang tak berapa nak siuman org tu..hahaha..lawak juga contoh yang Mulya bagi tu.. :-D :lol:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-02-08 11:26


hups...jangan tertawa2 sangat..jangn buka mulut luas sangat nanti tak boleh tutup..tengok tu..!!!eh..jngn ketawe..!!!hhmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-02-08 14:26


huhu,
iyer2.udah2.back to topic.

taat pada ibu bapa, takkan rugi punya.
lagipom memahami erti cinta, saya petik lagu nasyid;
tiada lafaz cinta sebelum pernikahan.

so, ada ke erti kekasih sebelum lafaz akad itu?
mana ada...
lagipom kalau yang dipanggil kekasih tu baik orangnya, takkan lah sanggup jadikan kekasihnye itu anak derhaka. ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123841 saat. Lajunya....