Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: susu soya jejaskan kesuburan lelaki?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» susu soya jejaskan kesuburan lelaki?

Please Mendaftar To Post


Oleh susu soya jejaskan kesuburan lelaki?

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 15:15


saya tak tau lah kalau topik ni pernah ada, tapi cari punya cari tak jumpa pun...

baru-baru ni kakak saya ada tunjukkan satu artikel dalam satu majalah, dalam tu dinyatakan bahawa susu soya boleh jejaskan kesuburan orang lelaki, bermaksud ia berpotensi mengurangkan jumlah air mani orang lelaki.

dinyatakan juga, setengah gelas soya sehari pun sudah cukup untuk jejaskan kesuburan orang lelaki.

terkejut saya masa baca tu, iyalah baru saja lepas borong susu soya, kena pulak ada promosi, beli 3 kotak dapat percuma 1 :sopan:

saya tanya seorang kenalan saya, dia pun cakap macam tu... lepas habiskan stok tu, sampai sekarang saya dah tak beli soya :cry:

tapi tak dinafikan, susu soya ni baik untuk baby dan ibu mengandung kan.

ada sesiapa yang tau tak pasal ni, maybe pakar2 kesihatan ke.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-08 15:26


Assalamualaikum

he2..takut ke nak minum soya dah... :sopan:

act pernah baca 1 kajian seorang lec kat multiply dia..
betul ke tidak wallahua'lam..

katanya..kajian barat saja nak kaburi umat ISLAM kononnya susu soya banyak manfaat dari susu fullcream..sebenarnya susu fullcream lagi baik untuk kesuburan..so pakat2la mnum susu fullcream..jangan risau takut gemuk pla.. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 15:30


ye ke? teman selalu sangat minum ayo kacang soya ni.
abislah kurang...
tapi nak banyakkan balik senang saja, amalkan makan madu, telor kuning....
tapi dari kajian teman dalam bidang Health Safety and Environment pula mengatekan Wasap Kimpalan yang terhasil dari aktiviti kimpalan mengurangkan kuantiti Sperm dalam ayo mani. maknanya ayo mani tak berkualiti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 15:33


wah..
ye ke
ana ni pengemar minum susu soya....
waaaaa...lepas ni tak boleh lah minum susu soya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 16:50


Pada 06-02-08 15:33 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

wah..
ye ke
ana ni pengemar minum susu soya....
waaaaa...lepas ni tak boleh lah minum susu soya...

huhuhu soya tu memang favourite saya, sekali minum mesti at least satu mug penuh, kalau stock banyak memang 2 atau 3 kali sehari saya minum.

sekarang ni tengah cari alternatif lain pula nak ganti soya, maybe susu weight gain ke :lol:

erm, tak ada orang yang tau ek pasal ni :berfikir:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 16:59


setakat yang pernah baca, tak pernah lagi lah jumpa soya ni bawa masalah kesuburan lelaki... ada fakta ke??

:berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 17:01


Pada 06-02-08 16:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-08 15:33 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

wah..
ye ke
ana ni pengemar minum susu soya....
waaaaa...lepas ni tak boleh lah minum susu soya...

huhuhu soya tu memang favourite saya, sekali minum mesti at least satu mug penuh, kalau stock banyak memang 2 atau 3 kali sehari saya minum.

sekarang ni tengah cari alternatif lain pula nak ganti soya, maybe susu weight gain ke :lol:

erm, tak ada orang yang tau ek pasal ni :berfikir:

wassalam.



hehe
wiight gain....jangan anmum cukup lah



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 18:01


betul ke? sya pun selalu minum soya ni sebab ubat kat hati sya ni...takkan ada kesan tak baik kat bahagian lain pula....hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 19:34


erm...pernah baca juga..dia menyebabkan...hehehehe...takkan nak tulih kat sini pula....beribu ni ahli...lebih kurang macam daeng tulih lah

lagi baik minum susu IGG colostrum lah.tapi ada member yang bina badan minum satu hari 2-3 kotak susu soya 1 liter tu.pasal ada protein katanya.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 19:41


!!! QUOTE !!!

Meningkatkan Kesuburan wanita

June 16th, 2007 at 1:27 pm (Petua Wanita)

Untuk meningkatkan kesuburan seseorang, minumlah kacang soya setiap hari. Kalau boleh soya yang diperah secara asli (bukan dalam kotak). Ini disebabkan kacang soya membantu mengatasi penurunan hormon estrogen pada wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan yang sama seperti estrogen. Cubalah!!

kesimpulannya... soya ni lebih sesuai untuk nak baiki hormon perempuan iaitu hormon estrogen...

mungkin sebab tu tak sesuai dengan lelaki...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 06-02-08 20:33


Salam Alaik

hmmm...ana rasa musykil pulak.. :berfikir:

nanti nak cuba check sumber2 lain...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 20:51


salam...ana rasa ni lah masa paling sesuai untuk kelab medik ukhwah beraksi....sila investigate. setakat yang ana tahu, soya boleh menyebabkan thyroid cancer. memang ada evidence tapi still under experiment. so, pasal menyebabkan infertility ni, ana akan kaji. insyaAllah, ana kan cuba search and tanya pensyarah2 ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-02-08 21:40


alamak..susu soya ni kegemaran-ku sejak sekolah menegah lagi sampai lah ni...sekali beli ngap sebotol besau yang area rm2 itu...betul ke ini ada kesan sampingan begini...kalau boleh bawa fakta2 menarik ok....hmm......takut eh..

tak kahwin lagi ini..ahak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 21:55


Dulu-dulu salu masak susu soya, bagi satu famili minum. lepas ni nak masak air rosell lah pulak..... 8-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 22:23


nampaknya semua dah ketakutan dan kebimbangan... :sopan:

orang perempuan pun kena bimbang sekali kalau suami mereka mengalami komplikasi ni.. huhu...

saya ada cuba cari2 maklumat... sila baca..

==

Phytoestrogen in main

Because of the phytoestrogen content, some studies indicate that there is a correlation between a soybean-rich diet and a decrease in the level of testosterone in main, although these findings are controversial.(37)(38)(39)

A study carried out at the Royal Victoria Hospital in Belfast linked soy to male infertility, including damage of reproductive capability already caused during childhood.(40)

Source:

(37)____
38
39
40

==

Ada lagi yang saya jumpa... orang perempuan pun kena risau dan hati-hati juga jika minum air soya....

Phytoestrogen in women

A 2001 study determined that women with current or pasti breast cancer should be aware of the risks of potential tumor growth when taking soy products.(41)

A 2006 study reviewed the relationship with soy and breast cancer. To summarize, the research recommendation is that the impact of isoflavones on breast tissue needs to be evaluated at the cellular level in women at high risk for breast cancer.(42)

Source:

41
42


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 22:34


perkataan main dalam artikel ini adalah sebenarnya plural kepada man...

==

Soya 'link' to male infertility

The humble soya bean may play a role in the problem of male infertility, a team of researchers in Belfast has found.

Soya contains the female hormone oestrogen and too much of it is being linked to poor quality sperm.

Dr Lorraine Anderson says she found the link in research carried out at the Royal Victoria Hospital in Belfast.

"What many main do not realise is that soya is not just consumed by vegetarians, it is contained in a lot of everyday processed foods.

"It is contained in foods such as pizzas, any of those foods that you add hot water to, to reconstitute them, or some of the pre-packaged dinners like steak and kidney pies," Dr Anderson said.

"You'll find that a lot of the meat is not really meat, it is soya protein because it is cheaper and soya has the highest percentage of oestrogens compared to any other foods."

The director of reproductive medicine at Queen's University, Belfast, Dr Sheena Lewis, said the findings were clear.

"What we have shown is that if main are consuming large amounts of soya products, for example, there is a negative relationship between that and the quality of their sperm.

"If they already have a slight problem in that area, then it might be better for them not to consume so much."

Dr Lewis said that the way to avoid excess oestrogen was to eat fresh produce.

"In our fast food diets, we are inclined to eat lots of meals and we really don't know what the ingredients are," she said.

"If we eat fresh fruits, if we make fresh food at home ourselves, which I know is very difficult in today's busy lifestyle, then we are really aware of what the ingredients are."

However, the research does not simply have implications for main who wish to start a family.

Dr Anderson said if boys eat a lot of soya when they are growing up, it can damage their reproductive capability.

"The key time for that is when a male foetus is developing and in the early toddler years and up to puberty.

"All through that period, if you alter the oestrogen that a man is exposed to, you can not only affect their sperm quality but affect the development of their reproductive tract, so that you can get an increase in structural abnormalities like undescended testes and you can also get other problems later in life, such as testicular cancer."

Dr Anderson recently came runner-up in a prestigious competition for her work on the link between male fertility and oestrogen in the diet.


Source:

BBC News

24 February 2004


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 00:05


Susu Soya jejaskan kesuburan lelaki..???

Hmmm.... :berfikir:


Sebenarnya merujuk pada susu soya yang dikeluarkan daripada
kilang kan..??

Or merujuk pada susu soya asli juga..?? :berfikir:

Pernah juga terbaca artikel tentang susu soya kotak yang boleh mengakibatkan kanser payudara..

Sebabnya susu soya tersebut dicampurkan dengan bahan buangan industri.. misal contohnya lebihan sisa daripada industri makanan diproses semula untuk dijadikan makanan manusia..

Huauuhaahuahu..
Tawkey kilang mana kira nilai pemakanan bagus ke tak..
Yang penting production susu soya jalan.. duit masuk.. hauhauhauhaua..


Off topik kejap,

Pernah juga ada kawan yang berkerja di kilang burger Ramlys**..
Daging burger lembu atau ayam tersebut sebenarnya dicampurkan lagi dengan lemak tepu hampir 70% yang diimport daripada India. Tak ada langsung nilai pemakanan. Yang ada lemak tepu yang boleh sumbat saluran jantung..

Naudzubillah.


** Nama tersebut tidak berkaitan sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Harap Maklum.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 00:10


!!! QUOTE !!!

Soya contains the female hormone oestrogen and too much of it is being linked to poor quality sperm.

Dr Anderson said if boys eat a lot of soya when they are growing up, it can damage their reproductive capability.



Terima kasih.. maklumat yang bermanfaat.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 01:35


Salam, kalau ikutkan info yang diberikan... Daripada kajian yang dibuat, soya akan hanya memberikan kesan tersebut sekiranya diminum secara berlebihan...

!!! QUOTE !!!

...too much of it is being linked to poor quality sperm.


!!! QUOTE !!!

...are consuming large amounts of soya products, for example, there is a negative relationship between that and the quality of their sperm.


Jadi, bagi penggemar soya, kurangkanlah jumlah yang diminum... Tak bermakna kena tinggalkan terus... Kalau ditanya, how much is too much?? Yang ini kenalah tanya kepada pakar nutrisi pula...

hehe..


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 13:09


soya mengandungi acid folic to help cell growth kan...
rasanya apa-apa yang kita makan pun kena bersederhana...jangan berlebih2an...
setiap sesuatu makanan tu ada manfaatnya kecualilah yang telah nyata kemudaratannya...
makan dan minum mengikut sunnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 22:22


!!! QUOTE !!!

The humble soya bean may play a role in the problem of male infertility, a team of researchers in Belfast has found.
Soya contains the female hormone oestrogen and too much of it is being linked to poor quality sperm.


EERRKKK!! Saya tanaakk $$%Z%@[email protected]## saya kurang... AARGGHH!!
Tidaaakkk!! Daku lebih rela minum tempoyak dari jadi begini...
Ya Allah... gerunnyaaa.... OOHH!! Tidak.. Daku masih suci...
TIDAAKK!! OHH soyaaa.. Jangan mengapa-apakan %%V^&&tak$$##Z%
milikku... Daku masih teruna... Daku cuma mahukan %%V^&&tak$$##Z% yang
berkualiti dan amount yang banyakk.... Daku hanya mahu subuurr....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 06:25


!!! QUOTE !!!

soya mengandungi acid folic to help cell growth kan...

Ye ke? Saya minum tak besar-besar pun.. Maybe sebab genetic..
Ahli ukhwah yang pernah jumpa saya, mula-mula mesti ingat,"Owl ni
pelakon tambahan atau lagak ngeri dalam Cicakman ke?" Sdeeeyyy...
Acid folic ni yang dalam family vitamin B9 kan? Yang boleh convert
vitamin B12 jadi coenzyme kan? AIIK? Mana dakk medic / pharmacy
ukhwah niih?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 20-02-08 07:39


Pada 06-02-08 15:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak tau lah kalau topik ni pernah ada, tapi cari punya cari tak jumpa pun...

baru-baru ni kakak saya ada tunjukkan satu artikel dalam satu majalah, dalam tu dinyatakan bahawa susu soya boleh jejaskan kesuburan orang lelaki, bermaksud ia berpotensi mengurangkan jumlah air mani orang lelaki.

dinyatakan juga, setengah gelas soya sehari pun sudah cukup untuk jejaskan kesuburan orang lelaki.

terkejut saya masa baca tu, iyalah baru saja lepas borong susu soya, kena pulak ada promosi, beli 3 kotak dapat percuma 1 :sopan:

saya tanya seorang kenalan saya, dia pun cakap macam tu... lepas habiskan stok tu, sampai sekarang saya dah tak beli soya :cry:

tapi tak dinafikan, susu soya ni baik untuk baby dan ibu mengandung kan.

ada sesiapa yang tau tak pasal ni, maybe pakar2 kesihatan ke.

wassalam.



Pada 20-02-08 06:25 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

soya mengandungi acid folic to help cell growth kan...

Ye ke? Saya minum tak besar-besar pun.. Maybe sebab genetic..
Ahli ukhwah yang pernah jumpa saya, mula-mula mesti ingat,"Owl ni
pelakon tambahan atau lagak ngeri dalam Cicakman ke?" Sdeeeyyy...
Acid folic ni yang dalam family vitamin B9 kan? Yang boleh convert
vitamin B12 jadi coenzyme kan? AIIK? Mana dakk medic / pharmacy
ukhwah niih?


setiap yang Allah cipta tu ada baik dan ada buruknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 09:11


minta simpang :) aku suka minum soya, boleh menguatkan daya ingatan :) yang penting amalkan pemakanan yang sihat..alhamdullillah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 09:37


.. saya suka susu soya sebab saya nak seputih susu soya.. saya tak mahu jadi sehitam lembu yang menjadi "avatar" sebelah ini:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-08 09:42


erm..soya dengar katanya memang bagus untuk orang yang pragnant..dan otak..tapi ana tak suka minum soya..baunya saja pun dah boleh membuatkan ana termuntah..paling tidak,pening..kalau ana sendiri yang minum rasanya.. herm..maunya demam gamaknya..3 hari lepas zauji beli air soya on the way nak balik rumah dari uia sebab ada cocu week..dia terlupa ana tak boleh bau soya..nak minum tu dia berhenti kereta kat bahu jalan,turun dari kereta dan habiskan air soya tu dulu..kesianlah pulak..tapi nak buat bagaimana..memang tak boleh langsung bau soya..anyway,betullah tu apa yang biohazard kata..setiap yang Allah ciptakan itu ada baik dan buruknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 18:54


hmm soya.. dulu memang favorite.. sekarang ni semua yang berwarna susu, termasuk lah soya, tak dapek nak telan.. tengok pun dah lain macam...

rasanya... bukan tak boleh minum langsung agaknya untuk lelaki2... cuma setiap makanan tu kalau berlebihan ambil... mungkin tu yang jadi tak elok agaknya..

:berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 08:00


:) nak tergelak pun ada juga..ramai yang takut dengan minum air soya berlebihan ini..

sebenarnya bukan untuk lelaki saja ada kesan..untuk perempuan dan bayi pun sama.. jika terlebih, kulit akan lebih sensitif..memang lah boleh jadi lembut, tapi, amatlah sensitif.. mudah teluka dan tercalar..

so..kena bersederhana lah nak minum tu.. tapi, kebenaran nak kulit cerah kena minum soya, rasanya tak berasas..

ada beza tak kalau soya direbus sendiri dengan beli kedai ek..
Kalau rebus sendiri lebih fresh, dan boleh minum ikut sukatan sendiri nak air gula ke air manisan.... hampas soya boleh buat jemput-jemput, kek ke.. sedap..

anyway, saya pun pencinta soya.. dan mesti ada stok soya di dalam peti ais.. terutama soya jagung! :)
takpun, buat jadi lulur masa mandi.. ok juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 08:58


Pada 08-07-08 08:00 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!


so..kena bersederhana lah nak minum tu.. tapi, kebenaran nak kulit cerah kena minum soya, rasanya tak berasas..

takpun, buat jadi lulur masa mandi.. ok juga!



kak mar... kalau losyen badan yang diperbuat daripada susu soya tu dikatakan dapat mencerahkan kulit pula, kebenaran yang berasas tak? huhu

ada produk soya apa yang buat jadi lulur masa mandi? tak pernah pula tahu... huhu..

p/s : errrr adakah telah lari dari topik? maaf ek. :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 09:06


ADDOOII topic niiee...
susu soya jejaskan kesuburan lelaki?
Soya yang being prepared dalam bentuk liquid forms
mengandungi laktosa (lactose) yang sesuai untuk baby...
Dulu dan sekarang saya suka sangat minum soya...
Sedap dan beess!!!
Tapi adakah saya masih subur? AARRGGHH!!!
Tiddaaakkk!! Tak sanggup menghadapi keadaan
tidak subur!! Saya mahu subur!!! AARRGGH!!!!
Takuuuttt... Takuuttnyaaa...!!!!!


p/s: Nanti nak pergi klinik. Nak check subur ka tidak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 09:30


Pada 08-07-08 08:58 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



kak mar... kalau losyen badan yang diperbuat daripada susu soya tu dikatakan dapat mencerahkan kulit pula, kebenaran yang berasas tak? huhu


erk..sebenarnya, kmar tak pakar pulak dalam sains pemakanan ini.. tapi, setahu daripada petua org tua dan petua org moden, itu hanya gimik semata-mata.. bukan dapat cerahkan kulit sangat. untuk bagi sihat saja..sebab kacang kan banyak protein..

!!! QUOTE !!!

ada produk soya apa yang buat jadi lulur masa mandi? tak pernah pula tahu... huhu..


yang ni kena guna soya sendiri.. lepas rebus soya, kan kena perah.. so, hampas soya tu lah buat jadi lulur.. kat kedai tak ada agaknya..hehehe..boleh lembutkan kulit jugak!

!!! QUOTE !!!

p/s : errrr adakah telah lari dari topik? maaf ek. :D



Kalau dah lari.. kita off..penat nak berjalan pulak.. :p


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 15:03


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Dunia/20080708232850/Article/

Awas: Kafein boleh jejas kesuburan


Wanita kerap minum kopi sukar hamil


BARCELONA: Wanita yang minum empat cawan kopi sehari menjejaskan peluangnya untuk mendapat anak, malah kesannya kepada kehamilan hampir sama buruk seperti yang disebabkan oleh arak, merokok atau memiliki berat badan berlebihan.

Wanita yang mengambil kafein menyamai empat cawan kopi sehari berkemungkinan besar kurang mempunyai peluang mendapat anak sehingga 26 peratus – sebagai tambahan kepada bukti ia boleh menjejaskan kesuburan dan kesihatan janin.

Awal tahun ini, kajian mendakwa cuma dua cawan kopi sehari sudah cukup menggandakan risiko keguguran. Kopi juga didapati meningkatkan risiko kematian bayi ketika dilahirkan dan dikaitkan dengan kecacatan ketika lahir.

Penyelidikan menunjukkan, wanita muda yang cergas, muda dan sihat mengambil masa lebih panjang untuk hamil jika mengambil banyak minuman berkafein.

Penyelidik Belanda mengawasi kesihatan dan tabiat 9,000 wanita yang mempunyai masalah kesuburan sehingga 13 tahun selepas menamatkan rawatan persenyawaan luar rahim (IVF).

Sebahagian daripada wanita berkenaan melahirkan anak menerusi kaedah itu, manakala sebahagian lagi tidak. Hampir 1,350 wanita mendapat anak selepas rawatan itu tamat, dengan kebanyakan kehamilan berlaku pada tahun pertama.

Apabila penyelidik Universiti Radbout di Nijmegen menyiasat mengapa sebahagian wanita hamil secara semula jadi dan sebahagian tidak, mereka mendapati gaya hidup memainkan peranan penting. - Agensi


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 16:06


iyakah....erm,ana rasa makin sihat jika terus minum susu soya...sedapppppppp....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 16:50


Assalamualaikum..
iyakah..nasib baik lah ana ni memang tak minat minum soya..huhu..Kalau minum pun,dalam kuantiti sikit sangat..tak tahu lah kenapa tak minat..bau agaknya..hehe..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 22:05


lagi tentang soya:
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Dunia/20080727231825/Article/index_html

Makan tempe boleh 'mandul'


Lelaki kena kurang diet bersoya: Kajian


BOSTON: Lelaki mengamalkan diet sayur-sayuran berasaskan soya dinasihatkan mengurangkan pengambilan makanan itu apabila penyelidik mendapati ia berisiko menjejaskan kesuburan golongan itu dengan mengurangkan bilangan sperma.

Kajian mendedahkan, lelaki yang makan purata separuh makanan berasaskan soya menghasilkan bilangan sperma kurang berbanding mereka yang tidak memakannya. Di kalangan lelaki yang memiliki berat badan berlebihan atau obes, kesannya lebih nyata.

Kurang bilangan sperma diketahui menyukarkan lelaki menghamilkan isteri atau pasangannya.

Menurut penyelidik, bahan digelar isoflavones dalam soya yang menyerupai hormon seks wanita, oestrogen, dipercayai menjadi punca. Kajian ke atas haiwan mengaitkan pengambilan tinggi isoflavones dengan masalah ketidaksuburan.

Dalam kajian terbaru, penyelidik Amerika Syarikat mendapati lelaki yang mengamalkan pengambilan tinggi makanan berasaskan soya memiliki bilangan sperma jauh lebih sedikit berbanding lelaki yang tidak memakannya langsung.

Diketuai Dr Jorge Chavarro dari Jabatan Kesihatan Awam Harvard di Boston, mereka menyoal lelaki mengenai pengambilan 15 jenis makanan berasaskan soya. Ia termasuk tofu, tempe, sosej soya, burger, susu soya, keju, dadih dan ais krim, hasil soya seperti kacang panggang dan minuman.

Lelaki dalam kumpulan mengamalkan pengambilan paling tinggi diberi makanan berasaskan soya secara purata setengah hidangan sehari.

Kaitan antara pengambilan soya dan bilangan sperma lebih kuat di kalangan lelaki obes atau memiliki berat badan berlebihan, kerana tubuh mereka mengeluarkan lebih banyak oestrogen berbanding lelaki kurus, kata penyelidik. – Agensi


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 23:38


Pensyarah Kesihatan ana cakap kawan dia yang rajin makan makanan berasaskan soya semua dapat anak perempuan. lepas itu kulit mereka semua putih2...

Dia cakap soya tak baik untuk lelaki macam antum semua cakapkan...
Kalau nak tambah kesuburan lelaki, banyakkan makan makanan berempah untuk menyeimbangkan balik...(kalau banyak makan soya lah)

tapi tak tahula pula pasal kanser... bagi ana asalkan suami tak merokok Insya Allah penyakit kanser dapat dijauhi.

Anyway.... ana suka soya,mak ana suka soya, ayah ana suka soya...

tak jadi pa apa pun...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 00:13


soya tak boleh minum? ini kes berat ini....minuman kesukaan itu.....macam mana nak tau minum tak berlebihan? tempe pun termasuk sekali ke? alamak semua makanan kegemaran.,....minum satu hari satu kotak boleh?....


p/s: owul_um tempoyak org minum erk?....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 22:41


bukan kaum lelaki tak boleh mnum lgsung...boleh tak ada mlsh...
sekarang ana sedang ambil course nutrition dan dietetic...pernah kami bhaskn bab soya ni...

yes...soya memang mngandungi isoflavene yang membantu hormon estrogen..tapi tak brmakna apabila llaki mnum soya his estrogen hormone will increase dan exchange him into women or decrease their sperm...tak ada mlsh lelaki nak mnum soya tiada effect pun..sebab effect isoflavene pada hormon estrogen ni trsgt sikit...so Kalau mnum pun tak ada effect sangat...tambah kaum lelaki memang trsgt banyak hormon testoron..tak smudah semua hormon testosteron ni musnah dengan hanya mnum soya...tapi bersederhanala..islam mnganjurkn kita besederhana dalam pa juga aspek..

soya juga da mngandungi lactose..so for person yang lactose intollerence memang tak boleh mnum soya or susu...mereka akan muntah cirit birit dan sebagainya...


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 19:35


saya dah lah selalu juga minum susu soya ini . adess


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 15:27


seperti ana katakan...tak ada masalah bagi kaum lelaki nak mnum soya ni..mnum lah...


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 23:42


Salam ...

Kacang soya mengandungi protein yang sangat tinggi, ianya baik untuk kesihatan jika dimakan secara 'moderate', hasil kajian yang mengatakan ia menjejas kesuburan kerana berdasarkan kepada seorang lelaki yang meminum air kacang soya sebanyak 30 gelas sehari ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

miss_iena
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2010
Ahli No: 40361
Posting: 4
Dari: Malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-10 10:06


Salam...
erm..saya ada baca juga tentang benda ini...tapi saya sendiri musykil...
saya rasa kan..kenyataan ini ada betolnyer..sebab banyak mat2 salleh yang buat kajian pada mulanya kita susu soya ni baik untuk kesihtnla..baik untuk sume2la..

tapi atlast tiba-tiba pula boleh keluar kajian yang mengatakan susu soya ini xbgus..boleh mengurgkn kesuburan?sebab apa?nth2 orang-orang yahudi ini saja saja nak buat kita konpius dengan kajian2 yang mereka buat...kejap kita baik..kejap lagi kita tak elok pula...

huhuhu...entahlah...tapi pde saya...susu yang paling baik..adalah susu ibu...hehehe...tak pun kalau tak boleh minum susu soya..minumlah susu lembu ke susu kambing ke yang fresh dari ladang..dan tentunye kita tau asal usulnya.


-----------------
dOn't settLe 4 the oNe yOu Can LiVe wiTh...wAit 4 tHe onE yOu Can't Live WithOut


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_ienaProfil   Hantar PM kepada miss_iena   Quote dan BalasQuote

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-10 10:14


o yke..pernah dengar..terima kasih pringatan..bahaya ini..uhu..dah air soya gula merah antara favorte juga..,demi kbaikn dan ksuburan..kena tinggalkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-10 06:48


kalau tau fu nothing, same juga erk effect dia?? heheh


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-10 13:25


memang benar soya boleh jejas sistem pmbiakan lelaki.. Saya pernah jalankan penyelidikan berkaitan phytoestrogen iaitu pengambilan soya dan kesan pada tikus male dan memang terdapat banyak kesan negatif. Terutama ke atas hormon lelaki dan penghasilan hormon perempuan.

Sebenarnya makanan yang kita ambil ada baik buruk dia. cuma bila berlebihan akan mendatangkan mudarat. ada pihak kata soya elok untuk perempuan dan baby tapi jika di ambil berlebihan akan menyebabkan kanser. (tapi yang ni saya tak pernah buat research lagi ).Begitu juga lelaki, berlebihan akan menyebabkan masalah pada sistem pmbiakan.

Natural product sometime memang elok untuk kesihatan. WHO pun memang sarankan untuk gantikan drug clinical dengan natural product Tapi kita kena berwaspada pada bahan kimia yang mungkin kita tidak tahu kesan dia pada badan manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-10 13:33


!!! QUOTE !!!

tiba-tiba pula boleh keluar kajian yang mengatakan susu soya ini xbgus..boleh mengurgkn kesuburan?sebab apa?nth2 orang-orang yahudi ini saja saja nak buat kita konpius dengan kajian2 yang mereka buat...kejap kita baik..kejap lagi kita tak elok pula...

----------------------------------------------------------------------------
Sebenarnya di Malaysia pun sudah ada kajian berkaitan ini. Cuma hanya mereka yang berada dalam bidang saja yang tahu berkaitan ini. rajin-rajin lah serve internet untuk lihat dan tahu perkembangan berkaitan natural product.banyak sangat kajian dilakukan terutama dari universiti tempatan sebab kita di negara Asia. Terdapat banyak rempah ratus, ulam ulaman yang sememangnya di guna pakai sejak turun temurun. dalam perkataan sainifik dikenali sebagai tumbuhan ubatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-11-10 13:39


Salam ...

Apa-apa yang kita makan perlulah dalam kuantiti sederhana ...

Tambahan lagi makanan2 kita sekarang ini ada yang artificial atau modified by technology.

Begitu juga bila dapatkan maklumat dari internet, ada sumber2 yang hanya 'cut and paste' dan 'bit and pieces' jadi cari lah sumber2 yang sahih ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 10:28


salam...saya pun diwar-warkan oleh pemilik kantin kat kilang saya kerja dulu tentang perkara ni,sebab,boleh katakn hari2 kerja saya mnum soya bean..
tapi kalau sekali skala boleh lah
tapi kebanarannya tak pasti...mungkin petua org lama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-04-11 10:40


Dah jarang minum air soya. Dulu suka sangat. Nak kurang kolestrol.Tapi bila dah kahwin kurang dah minum. Malah sangat jarang. Tapi air soya kata elok untuk wanita mengandung. Nak cantikkan kulit bayi.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-11 13:20


kalau nak ikutkan...

semua makanan ada risiko kesihatannya sendiri walaupun nasi....

jadi yang penting..dalam segala pemakanan kita harian..biar lah sederhana...

sebab tu lah agaknya..ISLAM mengajar kita hidup bersederhana dalam apa jua sekali pun....

boleh nak minum susu soya, tapi kalau dah ada fakta macam tu..jangan lah minum selalu..biar sederhana.sebab soya un ada juga kebaikannya juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

muhd_salam
Warga Rasmi
Menyertai: 11.04.2011
Ahli No: 41258
Posting: 3
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-11 07:03


Assalamualaikum...
Hmm...
setakat yang ana tau air soya ni boleh meningkatkn kesuburan lelaki.terkejut juga bila baca posting ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhd_salamProfil   Hantar PM kepada muhd_salam   Quote dan BalasQuote

zinnirah88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.02.2011
Ahli No: 40896
Posting: 3
Dari: petaling jaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-11 22:36


Salam..
Hmm..sebenarnya semua benda bila kita ambil secara berlebihan akan mendatangkan masalah.jadi,ambil lah dalam kuantiti yang sederhana.bukan tak boleh minum lansung.Setiap yang dijadikan pasti ada kebaikannya dan keburukan akan ada bila diambil secara berlebihan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah88Profil   Hantar PM kepada zinnirah88   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 18:33


salam... setahu saya susu soya ni tinggi kandungan estrogen... di mana ia merupakan hormon wanita... ada juga pendapat jika ibu mengandung... mengandung anak perempuan sahaja sesuai untuk mengamalkan nya bagi mengelakkan bayi lelaki menjadi lelaki agak lembut kelak wallahualam.... saya minum air soya untuk manggalakkan keluar haid pada masa yang tepat... pada sesiapa wanita yang haid nya keluar pada waktu tidak tepat boleh mengamalkannya... insyaallah...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 22:39


beberapa bulan yang lalu saya ke hospital pusrawi...untuk ibu2 yang mengandung doktor nasihat untuk tidak mengambil soya secara berlebihan..kalau setakat nak rasa minum untuk tak mengapa..sebab orang-orang tua dulu pesan nak anak putih kulit gebu kena mnum soya,tempe..walhal soya sebernarnye menguatkan horman perempuan..

so doktor tu nasihat lagi if dah tau gender anak lelaki or perempuan baru boleh mnum berlebihan...if perempuan bagus mnum sebab tambah gender perempuan tapi if anak laki bertter kurangkan...doktor tu kata lagi..kajian sedang dibuat kemungkinan laki-laki yang lembut/pondan ada kaitan dengan soya yang diambil berlebihan ketika ibu mengandung..apa pun itu baru kajian...belum disahkan lagi ye..


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-11 01:08


Soya memang kaya dengan kandungan estrogen. Jadi bila ambil berlebihan ia akan mengganggu kestabilan hormon lelaki yang minum.

Setakat ni result kajian dibuat:
1. secara luaran sahaja, memberi kesan pada saiz testis (confirmed)
2. mengurangkan bilangan sperm
3. ketidakseimbangan hormon dalam darah

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-11 22:32


Assalamualaikum

:berfikir: Betul ke ini...?


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-11 19:56


Pada 24-04-11 22:32 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

:berfikir: Betul ke ini...?



cer google cer google


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14124 saat. Lajunya....