Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: MIMPI & tafsirannya


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» MIMPI & tafsirannya

Please Mendaftar To Post


Oleh MIMPI & tafsirannya

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 16:06


Assalamualaikum

Orang kata, mimpi mainan tidor, tapi ada juga orang yang dapat petunjuk melalui mimpi ni

.....kalau mimpi dipatuk ular >>> tanda orang nak masuk minang
.....mimpi air >>> nak dapat duit/rezeki
.....mimpi terbang >>>> petanda baik
...mimpi mati>>>> tanda panjang umur
....mimpi yang tak elok seperti mimpi binatang ( kemungkinan diganggu jin ), mimpi kubur dan sebagainya

sebenarnya...boleh ke cerita mimpi kita kat orang (??) sebab baru-baru ni saya ada dapat satu mimpi yang aneh tapi tak reti nak tafsir...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 16:12


mimpi tak boleh cerita dekat orang ramai kecuali pada org perseorangan untuk mendapatkan tafsirnya..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 17:22


org kata mimpi tak boleh cerita kat org terutama mimpi tak elok...nanti terjadi pula...Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

iana
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32741
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-08 00:04


Assalamualaikum

mimpi hanya mainan tidur..
:sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ianaProfil   Hantar PM kepada iana   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 01:36


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 02-02-08 17:22


org kata mimpi tak boleh cerita kat org terutama mimpi tak elok...nanti terjadi pula...Wallahualam...



ana pun ada dengar macam itu juga.takut juga bila mmpi yang buruk2 ini.tapi kalau kita da ambil wudhuk,baca 3 Qul,baca doa tidur,ayat Qursi dan Al Fatihah tapi stil mmpi bagaimana pula ek?ada org kata kalau mmpi baik mksdnye dr syurga tapi kalau mmpi buruk pula dr neraka.betul @ tak wallahuallam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 03:17


Mimpi orang mukmin adalah mimpi yang benar..

Wallahua'lam.


Seingat saya pesan orang tua-tua..

Kalau orang perempuan mimpi dipatuk ular maknanya tanda bakal dipinang orang.


Kalau orang lelaki mimpi dipatuk ular bukan pula maksudnya

dipinang orang, tetapi bakal dilanda fitnah, Naudzubillahiminzalik.



Apapun kalau berminat dengan tafsir mimpi, cuba cari buku

tentang "Tafsir Mimpi" karangan Ibnu Katsir.


Wallahua'lam


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 01:14


mimpi rakan sekerja non-muslim baca al-alfatihah...... :berfikir: :oops:
pelikkan.......tapi bukan saya ye.member saya :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Wali
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36045
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 14:40


Kalau mimpi macam ini apa taksiran dia..............mimpi ada orang suruh kita gali kubur ....orang yang telah mati..............lepas 2 dia suruh kita bilang tulang orang 2..........lepas 2 ...tanam balik..........apa maksud dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For WaliProfil   Hantar PM kepada Wali   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 14:52


Bermimpi Dunia Ni Kiamat kehancuran...Bagaimana pula?
setakat ni dah 2 kali mimpi Kiamat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-08 14:10


macam mana pula kalau mimpi lebah buat sarang dalam rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 14:19


Pada 02-02-08 16:06 , akmalnajwa posting:

!!! QUOTE !!!


.....kalau mimpi dipatuk ular >>> tanda orang nak masuk minang


selalu jue mimpi ular, dikejar ular, nampak ular, dipatuk ular tapi sampai sekarang tak kawin-kawin pun.... :-D :-D

P/S : kesimpulannya kadang-kadang mimpi itu hanya mainan tidur...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-08 16:01


salam..saya tengok kat website mymesra kelakar gila tafsiran mimpinye hehe

http://www.mymesra.com.my/index.php?ch=blog&pagi=blog_main&ac=5280&blogid=mimie_a91

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 16:06


saya banyak kali mimpi berlawan dengan syaitan,hantu,entahla mengarut saja ,mimpi jadi bomoh pun pernah,entahla macam-macam mimpi boleh bikin cerita hehehe :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-08 16:41


.. Wawa juga ada mimpi 'sesuatu' bawa Wawa terbang ke kawasan prgunungan.. Agak kerap juga.. lepas itu kat situ ada 1 kawasam permainan yang best sangat.. sampai sekarang Wawa masih juga tertanya2 tentang mimpi tu .. Warna2 dalam taman permainan tu pun Wawa tak reti nak sebut sebab wrnanya agak pelik. Wawa tak pernah nampak wrna tu kat dunia ni..

kadang-kadang sampai sesak nafas Wawa sebab terasa macam 'terbang' ala2 roller coster.. Terkejut sampai suami siap baca macam-macam ayat suci al-Qur'an dan zikir2 supaya Wawa tidur lena.. Hm, minggu ni tak tahu lah Wawa dapat mimpi yang sama lagi @ tak.

P/S : betul ke mimpi tak boleh cerita pada org?? ... tak pernah tahu pun hal ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 17:27


tak boleh cerita kat orang ke??tak tahu pulak..saya banyak juga dapat mimpi ni..ada mimpi yang berturutan perjalanan ceritanya..mimpi lain dari yang lain..3 kali mimpi saya tengah mengandung,jalan-jalan dengan suami kat taman..tapi tak nampak rupa lelaki tu..mimpi bertunang,jumpa calon tunang dalam mimpi tu tapi nampak belakang saja..mimpi dah bersalin pula..dapat anak kembar..suami ada kat sisi tengah azankan anak..juga tak nampak mukanya..tapi pandang dari sisi dan ternampak kabur2 wajah lelaki tu,orang yang saya kenal..susuk tubuh memang org tu..dan dalam mimpi tu pun sebut nama dia..cuma mukanya saja tak boleh nak nampak..entahlah..rasanya dia dah nak kahwin agaknya..semua mimpi ni saya tak boleh nak tengok wajahnya dan macam sedar dalam lena..apa petandanya tu... :berfikir: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 20:57


wa, bestnya mimpi.. saya kalau tidur xdenye mimpi. melainkan kalau saya tidur semula pas bangun tidur.. memang mimpi. tapi mimpi yang mengarut j lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

moey
Warga Rasmi
Menyertai: 16.11.2008
Ahli No: 35909
Posting: 7
Dari: k.Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-08 21:29


saya dengar orang kata manusia ada 2 hati sebenarnya.dan mimpi adalah permintaan hati besar ...so,jangan dengar kata hati besar. yang harus ikut ialah kata hati kecik..huhu... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For moeyProfil   Hantar PM kepada moey   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-12-08 22:08


Pada 15-12-08 16:06 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

saya banyak kali mimpi berlawan dengan syaitan,hantu,entahla mengarut saja ....


naruto-san pun sama....mlm tadi masuk mlm ke-3 mimpi bergaduh dan bertumbuk dengan hantu...mlm sebelum itu mimpi kejar hantu yang buat onar, yang rasuk seorang budak....macam ghostbusters pulak.

pelik-pelik. :berfikir:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122505 saat. Lajunya....