Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: lawan mengantuk...


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» lawan mengantuk...

Please Mendaftar To Post


Oleh lawan mengantuk...

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 15:42


Assalamualaikum...

camner ye...bila nak study ke..baca Quran ke....mesti mengantuk!

ada cara ke nak atasinya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

jundullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2003
Ahli No: 3276
Posting: 105
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 15:50


cuba baca sambil berjalan sure tak ngantuk lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullahProfil   Hantar PM kepada jundullah   Pergi ke jundullah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 17:01


assalamualaikum..

kita mengantuk sbb kurangnya oksigen dlm badan, jadi...utk menambahkan oksigen kembali...eloklah kita minum air masak banyak2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 21:16


assalamualaikum
nak hilangkan mengantuk ..tarik nafas dalam2 and then lepaskan perlahan2

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-03 00:54


kalau ngantuk baca buku..mengunyahlah sesuatu...kalau baca quran..baca kuat kuat..biar yg mencelakkan mata tu..lari.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-03 04:05


assalamualaikum...

mengantuk....?
apa susah bila ngantuk jer jalan2 ataupun rehatkan diri ataupun minda buat seketika....
kalau takpun baca al_quran ataupun ambil wudhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-03 07:32


assalamualaikum..

niat juga penting...kita kena betul2 ikhlas utk study atau pun baca al-Quran mahu pun dlm perbuatan2 baik yg alin...sbb syaitan suka kacau bagi kita mengantuk...kalau keikhlasan kita kuat, insyaAllah dpt elak gangguan syaitan masa kita belajar atau baca Quran.....dan kita dpt belajar dgn penuh bersemamgat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

na
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4160
Posting: 2
Dari: kuantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-03 09:46


assalamualikum....
yang saya tau...dulu kat sekolah...
ader sorang naqibah tu cakap,kalo ngantuk...
bgn(berdiri) dan laungkan khalimah Allahhuakbar...
sebab ngantuk nikan biasenyer dari syaitan..diorangakn nak kaco kite masa belajar(menunaikan tanggungjawab pada Allah)...tapi saya tak penah cubelaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naProfil   Hantar PM kepada na   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-03 09:31


assalamualaikum,
mengantuk orang kata ubatnya tido....... tp kalau br nak pegang buku dah mngantuk dr syaitan la tu... ambik wudhu', cari suasana yang ceria ckit, (kalau ada gambr doremon, gmbr sinchan lg baik), kalau mengantuk jugak tido je la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-10-03 09:43


Best apa ngantuk. at least boleh tido. Saya nak tido pun susah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

fityati
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4296
Posting: 11
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 21:46


assalamulaikum...
kalau ngantuk........minumla kopi...takpun kalau nak study...amalkan tido dulu lepas isyak..kemudian baru bangun...insyaAllah jaga sampai pagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fityatiProfil   Hantar PM kepada fityati   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-10-03 21:31


habis kalau dlm kuliah..kalau ngantuk takkan nak bertakbir kot.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Mardianatul_HaNNaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 71
Posting: 80
Dari: Subang Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 21:54


assalamualaikum... emmm.. dalam kelas mmg selalu ngantuk.. nak pulak kalau lecturer yg duduk je mase ngajar.. kalau ana bawak gula gula hacks.. and kalau mase nak study kat bilik tu.. sebelum study tu, dok kat meja doa sungguh sunnguh..mase dok kat meja tu.. kita sediakanla air panas.. teh ke.. kopi ke... dan kate Dr Fadzillah Kamsah... sediakan air masak mase study.. minum skit skit mase tgh study tu... wallahualam

-----------------
Salam ukhwah
*Jadilah INSAN sebelum diletakkan NISAN*
*Mardianatul^HaNNaN

Bookmark and Share

    


  Member Information For Mardianatul_HaNNaNProfil   Hantar PM kepada Mardianatul_HaNNaN   Pergi ke Mardianatul_HaNNaN's Website   Quote dan BalasQuote

sitimutiah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1141
Posting: 40
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-03 01:56



.....kalau siti ngantuk siti akan gosok gigi n ambil wuduk...pastu segar la balik.atau.siti rendam kaki dlm air suam...isi air separuh baldi n rendam kaki...letak la baldi tu bwh meja study,kalau duduk tu xdpt la den nak tolong......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitimutiahProfil   Hantar PM kepada sitimutiah   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 03:48


bagi saya.. besenam
kejap je, lompat² ke, pumpin' ke dll

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 07:29



mengantuk masa study tu memang masalah.. saya pun mengalami masalah nie.. paling teruk kalau mengantuk masa kuliah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 23:21


Mengantuk waktu study bukan masalah.. tak mengantu waktu study barulah masalah... hehe

Mengikut dr petua ustaz2 ustazah2 ana. Picit kuat2 pada tulang dekat bahu tu atau picit kuat2 pada isi di antara jari ibu n telunjuk.

Bila dah skit.. hilanglah mengantuk..

Kalau tak hilang lagi.. hentakkan kepala anda beberapa kali.. nescaya.. sedarlah anda.. ada seseorang yg ingin membunuh anda.. mampukah anda mengantuk lg di waktu itu? hehehhe.. kidding..

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 23:34


, mengantuk waktu study memang tak boleh nak dielakkan.. biasalah waktu siang kita sibuk menghadiri kelas atau kuliah.. kalau saya punye cara saya akan tidur at least 10-15 minutes before saya start study dan bila bangun kita akan rasa segar.. tu yang boleh study sampai kul 2 - 3 pagi...apa2 pun itu cuma cara yang biasa saya lakukan but masing2 ada cara yang tersendiri untuk hilangkan rasa mengantuk semasa belajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 00:41




Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

ummat
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2003
Ahli No: 4826
Posting: 11
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 15:37




bagi saya cara nak ilangkan ngantuk disiang hari sebelum tidur sebaiknya berwuduk kemudian mambaca surah fatihah dan surah-surah yang lain dan sebaiknya berwitir dulu lagi baik jika takut tak bangun malam..kemudian jika badan saya agak keletihan malam atau pun saya tidur lewat saya akan tidur di atas tikar atau toto sahaja..kerana tidur di tilam yang empuk akan menyebabkan kita terlena tanpa sedar..

kemudian sebaik bangun berkumur dengan memasukkan air kedalam hidung insyaallah ngantuk kita akan hilang kerana di hidung adalah tempat tidur syaitan..dan juga merupakan punca pelbagai penyakit..

dan sebaiknya sebelum zuhur dapatkan tidur dalam 20 minit..

jangan tidur waktu petang..

jadi itusajalah sedikit ilmu yang saya ada..sekian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummatProfil   Hantar PM kepada ummat   Pergi ke ummat's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 15-12-03 22:53


kalo time kuliah sapa nak tlong picit?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

cahaya_hati
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4502
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-03 15:13


a,kum kpd semua sahabat2 komuniti ukhwah.em..sebut bab ngantuk ni mmg serasi ngan student.biase la ngantuk dlm dewan kul esc kalo x paham ape yg lect ajar.kite bole lawan ngantuk ni dgn makan gula2,yg manis @ pedas.kite perlukan glukosa dan oksigen.kalo x gula2..tarik nafas..kalo x bkesan..ubatnye tido aje la...lepas tu bile dah bangun, kan segar...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatiProfil   Hantar PM kepada cahaya_hati   Quote dan BalasQuote

zinnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1227
Posting: 19
Dari: -Tawau-

Sabah  


posticon Posting pada: 18-12-03 16:08




ckp psl mengantuk saya mmg tak nafikan. saya sendiri alami.. kata nak set alarm nak study tapi xjuga terbangun. tapi saya pernah terbaca klu kita nak bangun tahajud @ study subuh tu sblm tidur kita ambik wudu', niat nak bangun & bantal yg kita baring tu tepuk2 3x smbil baca selawat insya'Allah jika diinkan kita akan terbangun
walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirahProfil   Hantar PM kepada zinnirah   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-12-03 00:45


hm...bagi saya, petua makan gula2 mase blaja kurang berkesan.kalau dah mengantuk, dgn gula2 dlm mulut tu saya boleh tertido.
so, utk elak dari tertido, mintak le kwn kat sebelah picitkan tengkuk, walaupn dlm kuliah atau ceramah.pastu buat catatn.insyaallah mengantuk tu hilang.
tak pun, minum air masak banyak2.spt yg sahabat lain kata.tapi kalu puase...tak dptlaa ditolong..

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

wardahputeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5708
Posting: 52
Dari: alam maya

blank  


posticon Posting pada: 22-12-03 14:59


assalamualaikum

tanamkan kesungguhan dlm diri...

-----------------
senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahputehProfil   Hantar PM kepada wardahputeh   Pergi ke wardahputeh's Website   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 15:18


senang jer.....mula2 tu ambil wuduk ,lepas tu study... kalau ngantuk lagi...berlari setempat..pastu lompat katak......Insya-Allah ,kita dpt study dengan segar.....

-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 21:37


kalau saya, pergi bilik abang pastu ambik jam...kendian pusing kunci nyer 20 minit ker.
pastu tido..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-04 02:17




mengantuk mmg susah nk control...hihihiih..
nak elak gantuk....online jer kat ukhwah nieee...pasti tak lg ngantuknye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-04 09:32



ana akan berbasikal bila ngantuk(kalau siang)kalau malam ana akan pergi luar rumah ambil oksigen....

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

kenji_shinoda
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3009
Posting: 5

Selangor  


posticon Posting pada: 02-01-04 21:20



bagi ana kite kenelah bykkan senam dan aktiviti luaran .........jangan dok study jer

Bookmark and Share

    


  Member Information For kenji_shinodaProfil   Hantar PM kepada kenji_shinoda   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-01-04 11:21


akum...wbt...
ermm...nak atasi ngantuk senang jer...
cara yg tak memberi kesan sampingan langsung.. tanpa bahan pengawet tiruan,tanpa bahan kimia... cikgu saye cakap bile ngantuk cara nak atasi nyer senang jer 'TIDUR' je laaaa....tu laa ubat paling baik sekali....

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-01-04 12:20



mngantuk....ubatnya tidoq (tidur)
tp kalo terlebih tido....pon ngantuk jugak....kurang tido pon ngantuk juge....

ust. ana ckap kalo org mgantuk ni biasanya dia....sure pg2 x wat proses 'pengnyahtinjaan' (buang ayaq besor) coz kalo 'benda' tu ade dlm perut....boleh myebbkan malas/mgantuk....so, pg2 paksalah diri p toilet buat yg gitu2...tu.insyaAllah bjaya.semua dtg dr Allah yg ptg kita kena usaha....asalkan x mmudaratkn diri.

~ana pnah cuba ptua ni sampai skarang.Alhamdulillah x ngantuk~

wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

aisha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2155
Posting: 24
Dari: Gerik

Perak  


posticon Posting pada: 13-01-04 15:33




ni petua cikgu saya....

gosok gigi...pg kelas pon leh bwk berus gigi & ubat gigi. bila2 rasa ngantuk gosok la gigi...



Bookmark and Share

    


  Member Information For aishaProfil   Hantar PM kepada aisha   Pergi ke aisha's Website   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-04 21:47


Ana jarang mengantuk kalau study dlm bilik, sebab banyak benda2 utk menghalang ngantuk macam gula2, air kopi, radio dll. Tambahan pulak roommate ana student medic, memang asyik "bersama" dengan buku2 jer 24 jam. Jadi rasa semangat sikitlah nak belajar sebab sama2 bersaing utk dapat result mumtaz walaupun berlainan course.

Tapi, kalau kat dlm kelas memang bermasalah sikit. Kadang2 tue rasa mengantuk tak dapat nak ditahan2. Mana tidaknya, hampir setiap mlm berjaga. Kelas pulak tue semuanya start pukul 8.00am.

Dalam hal nie, kawan2 banyak membantu. Kalau nampak mata ana dah merah2 tue, depa akan tepuk2 belakang ana dan picit/tarik tangan ana. 5/10 minit lepas tue, Insya Allah... ok sikit.

Tapi kadang2 bila dah tak tahan sangat, ana minta permission gi toilet and cuci muka.... biar segar. Alhamdulillah.... lepas tue bertenaga sikit rasanya.

Kalau makan gula2 dlm kelas utk hilangkan ngantuk, ana tak berapa amalkan sangat sebab bukan semua lecturer boleh terima student mengunyah dalam kelas, especially lecturer foreigner, sebab mereka nie kuat sikit dalam bab2 disiplin ni. Lagipun, ana nie jenis duduk bahagian depan kat dalam kelas, mudah sangat untuk dikesan.

'Ala kulli hal.... syukran pada sahabat sahabiah yang sudi berkongsi serba sedikit tips kat sini. Insya Allah... mana yg rasa sesuai tue, ana akan cuba amal.

WaLlahu Ta'ala A'lam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 24-01-04 17:41


ana pon selalu rase ngantuk waktu belajar...ape tak nye. Bangun kol 5. kelas start kol 7.30...uish..ngantuk betul..selalunye, ana buat bodoh je , tumpukan perhatian pastu waktu recess pi cuci muke...

-----------------
Our readiness strengthens our security
Our adaptability ensures our success
Our unity strengthens our nation
Total Defence S'pore

Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-01-04 19:06


Ngantuk ni ader 2 sbb
1-x cukup oxygen
2-x cukup tidor
so,cara nak atsi tidor...bg yg x cukup tido)
kalo x cukup oxygen lak..luruskan badan N cube hirup udara segar...tu yg org imform saya ler..kalo sy tido is de best way..walaupun duduk dpn dlm class

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

putera_maroc
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5922
Posting: 38
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 25-01-04 20:06




cara nak hilang ngantuk mase membaca buku2, kita kenalah cuba minum air lepas 30 minit ker atau buat senaman ringan sket2...kalau nak hilang ngantuk mase bace Quran, kita bace berlagu atau dgn suara nyaring..InsyaAllah takkan ngantuk...wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_marocProfil   Hantar PM kepada putera_maroc   Quote dan BalasQuote

hurun_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5888
Posting: 20
Dari: gununng

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 13:27




saya pun selalu ngantuk bila nk study...
tp ade akak kat kissas dulu cakap,sediakan cermin dkt meja study kita....jaap2 kita tgk laa cermin tu...
tgk muka kita...klu ngantuk kat tak comel...

lg satu jgnlaa study satu2 subjek tu dlm masa yg agak lama...selalu tukar2....tak pun selalu ubah kedudukan waktu study...

lg satu ape yg wat,sy letak gmbar mak,ayah kat depan sy study.....jap2 nak ngantuk, ingatlaa ,rk yg byk korban masa utk kita...so kita mesti bg hadiah yg istiemewa kat depa..iaitu kejayaaaannn..
so study laa rerajin..tak leh ngantuk2 lagi...

oklaaaaaaaaaa....itulaa yg termampu..
wasalam.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_ainProfil   Hantar PM kepada hurun_ain   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-04 22:27



Biasala klu nak study jer selalula mengantuk.......Bila taknak study,mulalah mata tu cerah.Saya selalu gak macamtu.Selalunya saya suruh kawan picit dekat tengkuk..klu tak pun tidola dalam masa 10-15 minit...tp jgnlah tertidur terus lak.Lepas tu suruh la member kite kejutkan.Gerenti tak gantuk lepas tu.Masa exam selalu gak buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 20-02-04 12:24


ngantuk....
mmmm
lakukan sesuatu aktiviti yang boleh menjalankan peraliran darah.
kalau dalam kuliah , cuba gosok bahagian belakang leher.
selalunya darah terkumpul di situ.
cuba jalankan darah tue
selamat mencuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-04 17:13




emmm.. banyaknye petua... InsyaAllah akan sy praktikkan dr masa ke semasa sbb sy ade masalah mengantuk lam kelas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

nur_khalisa80
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7116
Posting: 6
Dari: UiTN Shah Alam

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-04 18:44



Makan vitamin ... Shaklee .....




Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_khalisa80Profil   Hantar PM kepada nur_khalisa80   Pergi ke nur_khalisa80's Website   Quote dan BalasQuote

wardu
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6750
Posting: 1
Dari: kulai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 21:31


sy pun slalu tetido gak dlm blk kuliah.
camni jerrr.....pesan kat kwn sblah,suruh dia terkejutkan kita dgn kadar maksimum yg melampau.


Bookmark and Share

    


  Member Information For warduProfil   Hantar PM kepada wardu   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 25-02-04 00:56




makan labu slalu..eheh.

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 01:33


kalau anis kan, anis suka bersembang kejap ngan kawan sebelah....dh celik sikit mata tu, sambungla study...

-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 12:54




kalau mengantuk ketika nak baca buku lebih elok kita bersenam sekejap.

tak pun buat study group...sure tak ngantuk punya....tp jgn terlalu ramai pula nnt lain jadinya.

kalau masa kuliah pun ngantuk ....cubalah bawa gula2 untuk dikunyah.

cikgu ana pun pernah pesan "gosok gigi boleh menghilangkan mengantuk"cubalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 01:08


erm..mengantuk nie adalah masalah dunia bagi saye..coz mmg selalu je ngantuk...tambah kalo kuliah 2 jam tu...mmmg konfom 1 1/2 jam tido...1/2 jam je dgr kuliah... ntah le susah betul la mata nie...nasib la result tak teruk..yg paling best tu mase exam kalo petang then exam tu 2..3 jam..mesti terlena sekejap apatah lagi kalo dah tak tau nak jwp aper...takpe la...pasni dah tak yah belajo... tido la puas2 kan..

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156572 saat. Lajunya....