Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 4 jam, 12 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 4 jam, 17 minit yang lalu
aye: 2 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: MyVi vs New Saga


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» MyVi vs New Saga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh MyVi vs New Saga

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:27


Salam,

Minta pendapat pro dan kontra daripada sahabat2, sebelum aku decide untuk beli, Insya-ALLAH.

Mudah-mudahan aku buat pilihan yang betul.

Insya-ALLAH, bulan ni cadang nak book..
Dah survey, tengok spec, dll..
Sekarang tengah kumpul pendapat daripada kalian.. :-D


Terima kasih.
I'm really appreciate it

Salam Ukhwah,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:40


SAGA baru itu harga mmh kompetitif.....sesuai untuk org macam den..gaji kecik.....hehehehehe..kalau ada bajet lebih, suko kat Myvi, beri angkat satu kali...prefer lah kalau rasa suka Myvi ambil Myve,nak proton, ambil lah SAGA..... lagipun SAGA boot besar...banyak beg boleh letak...hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:48


beli NEW saga.. boot besar, harga kira kompetitif juga lah..
tapi mungkin lambat sikit nak dapat kalau tempah new saga, dalam 3,4 bulan agaknya..
Kalau ikut pengalaman kebanyakan orang, Myvi tak berapa save dalam penggunaan minyak, tak sesuai dengan enjinnya yang kecil..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 07:59


hurm... dalam sebulan atau setengah bulan lagi, Insya Allah, saya dapat lah SAGA baru saya... time tu nanti boleh lah saya cerita macamana rasanya...

dengar cerita, SAGA jimat minyak.. dan... Kenapa saya decide untuk beli SAGA? sebab bonet besar dan harganya affordable.. nampak exclusive walau hakikatnya harganya murah... ada ciri-ciri keselamatan seperti air bag.. dan, myvi dah ramai sangat orang beli.. bosan lah.. hehe

tapi ok lah myvi... ruang dalam kereta besar... erm, hari tu masa JK Melaka menumpang kereta myvi safa_indah... huhu...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 08:49


Syahidatui beli kereta lah...
nak tumpang, nak tumpang

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:20


SAGA baru pun not bad lah..... ruang dalam dia best...besar macam honda city...ni pengalaman saya lah.....dashboard pun mengancam, tak macam Vios panel meter dok kat tengah2....apa daaa....jepon yang pening.... tapi seat saga kalau takot air kopi tumpah, nanti tukar lah balut PVC ke, kulit ke....tapi seat pun selesa...kalau naik wira, rasa macam tenggelam, tapi dok atas seat SAGA dia rasa macam nampak saja semua jalan walaupun tak cukup inci..hahahahahah

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 31-01-08 09:21


Salam Alaik

kalau org tanya ana, ana suka MyVi. Saga yang baru ni pun not bad. tengok income masing-masing lah.. kalau income ok...boleh ambil kereta yang bagus2. ana tanya orang-orang yang pakai MyVi, mereka kata minyak boleh tahan juga. so..kalau nak save...better ambil Saga baru. Saga baru ni designnya pun ok...better than Saga lama. dari segi keluasan, ana rasa kedua-duanya hampir sama. hmm...pada ana, kalau nak beli kereta...ukur income masing-masing dulu. kalau diikutkan hati, semua org nak beli kereta besar-besar & mahal2...tapi mana lah mampu. tak kisah lah kalau kereta kecik atau murah...yang penting kita ada pengangkutan untuk bergerak. bersyukur dengan apa yang ada... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 09:29


ye saya sukung..... guna kereta untuk kemudahan bukan untuk menyusahkan diri..... lagipun SAGA ada 3 tahun warranty..... ok lah tu..... tak pening kepala dengan income yang tak berapa nak besaq.......tapi kalau nak jimat beli lepas itu simpan dalam garaj...hahahahah..melawok jah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:04


salam alaik..
em.. melihatkan harge.. saga new dalam rm33k..
myvi dalam rm34-36k.. belum tambah accecoriess lain lah..

erm.. ana aim myvi ijo...ehhhee..
insyaallah ada rezeki.. gor for it!!

nak beli kereta.. kena kumpul duit lah....
pesanan penaja..hihi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:28


Assalamualaikum

Myvi lagi best....cantik....laju pun boleh tahan lah... 8-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:42


Pada 31-01-08 10:28 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Myvi lagi best....cantik....laju pun boleh tahan lah... 8-)



tapi kapal terbang sukhoi lagi laju..hahaha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

encikfaizal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31424
Posting: 36

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 10:51


saya pakai Myvi so dari pandangan peribadi saya Myvi lagi ok dari New Saga. Apa pun depends pada saudara, sebab nak beli kereta bukan macam nak beli pakaian boleh beli suka-suka ikut cantik saja...banyak benda kena pertimbang. kadang-kadang saya fikir menyesal juga tak beli New Saga sebab ianya murah,...tak adalah beban sangat nak bayar..lagipun kereta ini nak guna untuk jalan saja bukan apa sangat...so nak bincang details memang susah sikit sebab kereta ni ada banyak criteria kena timbang..saya nak jual myvi saya..baru pakai setahun...nak ke? ehehhe

Bookmark and Share

  


  Member Information For encikfaizalProfil   Hantar PM kepada encikfaizal   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:20


ok juga tu....ada hadiah apa-apa tak? astro ke? touch dan go ke? baucer minyak ke? hehehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 31-01-08 12:30


tak kira lah kereta myV or SaGA, janji warna ijo.. 'i laik ijo' :malu: (memtik kata kakisamun)
tapi bila erk? baru nak pergi ambik lesen..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 12:39


ok, treima kasih kengkwan..

Masih mengumpul pendapat lagi, heheheh..

Owhh. EnFaizal nak jual MyVi..??

Bagi aku masa untuk berfikir yekk..??


Thanks..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-01-08 12:54


saya baru book saga, asben dah dekat 2 tahun pakai myvi. so, bila dah dapat saga nanti, senang lah nak compare yang mana lebih baik kan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 13:48


Pada 31-01-08 12:30 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

tak kira lah kereta myV or SaGA, janji warna ijo.. 'i laik ijo' :malu: (memtik kata kakisamun)
tapi bila erk? baru nak pergi ambik lesen..huhu


lah baru mahu angkat lesen kesan ee...haha..lesen TV dan Radio ke? ;-)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:08


geram tengok saga baru ni.

murah dan sesuai untuk saya yang jenih peram kereta kat paking begini(penakut + malas + suka jalan kaki :P )

cuma satu saja yang agak gerun sikit...
tang picu pintu dia. ke apa nama dia entah, yang untuk buka pintu tuuuuu

sama kan jenih dengan saga kebal? Kalau tangan kaso ni yang buka.. rasa2 mahu patah benda tu.

kenot imagine.. tapi still berkenan. tengoklah bagaimana...

** bila lah mpv proton ni nak keluar... :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 16:09


Assalamualaikum
spec MyVi...enjinnya DOHC....jadi...memang dari segi kelajuan...MyVi jauh lebih bagus dari SAGA...kompom...semua kereta Perodua ada kelebihan dari segi ni...berbanding dengan enjin CamPro...tapi, enjin CamPro ada kelebihan...jimat minyak..lagi² kalau 1.3...member saya pakai Gen2 1.3...memang jimat minyak...tapi, dari segi kelajuan..dan pickup...lambat sikit lah...dari segi design....dedua cantik..tapi saya lagi suka MyVi...tapi, saya nampak ada kelebihan pada SAGA...terutama yang putih..cantik dan bersih..jika dipandangan dari belakang..macam Merc Benz C-Class... :-o sedikit kekurangan...tayar kecil..R13...dari sudut kestabilan...tak bagus...jadi kalau nak pakai SAGA..saya nasihatkan tukar tayar kepada R16..macam Wira saya dan P.D...huhu...tayarnya yang kecil juga menyebabkan SAGA nampak agak lesu...MyVi memakai wide body...dan R14 (jika taksilap...) jadi, lebih stabil....

rege..ofkos SAGA lebih murah...dan ini akan mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung setiap bulan...around RM300++ apa month..so you can afford it...while you can still spend on the other items...macam saya ni...hadui lah..tentiap bulan kena habiskan RM600 untuk Wira saya...berat tu.....P.D pun kena bayar RM400++ jeq sebulan...huhu....

so, I pass my batton to you....decide it...and go tapau one....

P/S : CS dah beritahu semua orang ye........ :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:14


myV SE warna hitam.... :) proton tak minat....... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:02


Terima kasih kengkwan semua..

Hasil analisis daripada pendapat kawan-kawan semua..

Ada 3 perkara dalam kepala aku ini tengah konpius..


1>> Enjin Campro 1.3 masih guna double c.a.m sama macam seperti DOHC MyVi.. Sepatutnya pickup lebih daripada MyVi kalau ikut cc. Hmm..??

2>> Value sebagai second hand car masih tinggi atau tidak..? kalau tengok Saga kebal, susah nak cakap.. Hmm. Rendah.

3>> Quality value akan jadi major atau minor issue..?? Model before banyak quality issue macam Gen2 masa first release. Kalau minor issue seperti tingkap tak boleh turun, maybe aku boleh accept lagi.

Hmm, setakat tu sahaja.

Nak tanya SayaTTPCool dan ProfDaeng,
Maintenance wira tinggi tak..? Selalu kena dalam lingkungan berapa..??
Service berapa kena..??

Arigatou gozaimastek.

-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:12


Assalamualaikum
MyVi kan 1.4.....kemampuan dia setanding dengan Wira saya ni...1.5...atau mungkin lebih...
maintenance...around RM200....tak tahu lah kalau P.D...
maknanya..sekali pergi hantar ke woksop..kurang kurang RM200 ++....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:23


rm200 ke..?? Makk oii, boleh tahan ek. Servis tukau minyak enjin ke..?
Atau plus alignmnet and balancing..??

Kalau sini tak sampai seratus kalau servis seperti itu.

MyVi 1.3 bro tetapi. Tapi ada yang 4 cylinder (1.3) dan ada yang 3 cylinder(1.0).
Proton saya tak sure..

Hmm....


Anyway, thanks bro. Appreciate your suggestion.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:24


maintenance memang sampei beratus....
ni tengah pikio nak tuko cermin depan yang pecah tu. Rm600 lebih...
teman baru tuko tayar, sebab selalu jalan jauh. 4 buah tayar Rm800....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:25


ok lah Saga tu, mini Vios setanding Sentra...
1.3 jimat minyakk

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:29


Pada 31-01-08 17:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ok lah Saga tu, mini Vios setanding Sentra...
1.3 jimat minyakk


bonet ada bunyi yang kurang menyenangkan........


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

  


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:39


!!! QUOTE !!!

maintenance memang sampei beratus....
ni tengah pikio nak tuko cermin depan yang pecah tu. Rm600 lebih...
teman baru tuko tayar, sebab selalu jalan jauh. 4 buah tayar Rm800....



Aduhh.. banyak itu... Hmm..
tak mengapa sabar banyak-banyak prof.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:51


Assalamualaikum
ye ke 1.3.... :berfikir: :-o Kenapa dulu waktu saya ambil broshur dia tu...dia tulis 1.0 dengan 1.4 ye...... :berfikir: sudah tukar ka...?? :-o
maintenance tu...without alignment and balancing...tak tahu lah..saya servis terus di EON...bukan yang 'swasta' punya.... :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:55


Alhamdulillah, terima kasih atas pendapat2 yang kalian hulurkan.

Alhamdulillah, banyak pendapat yang aku minta daripada ukhwah, staf2.. kawan-kawan lama.. yang pakai MyVi, Wira.. dan ramai juga lah.. termasuk chinese.. malay.. hmm. Alhamdulillah.

Akhirnya kata putus. Saga b.l.m Mountain Blue.. Insya-ALLAH.

Plus satu lagi, hari tu aku tanya mekanik, MyVi SE rupanya tak ada bar depan, tak macam MyVi biasa.. sebab nak bagi ringan. tak ada safety langsung.. Kalau eksiden memang enjin akan terperosok ke dalam.

Insya-ALLAH. Aku buat pilihan yang betul, ameen.


Alhamdulillah.

Terima Kasih.


Salam Ukhwah,

-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:57


Assalamualaikum
jangan lupa tukar tayar ye.... :welcome:
bagi dia nampak cool sikit...dan lebih selamat dan stabil...tayar kecik sangat...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 18:00


Muddathsir787 pilih apa? Myvi ke Saga?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 31-01-08 18:20


Pada 31-01-08 16:09 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

spec MyVi...enjinnya DOHC....jadi...memang dari segi kelajuan...MyVi jauh lebih bagus dari SAGA...kompom...semua kereta Perodua ada kelebihan dari segi ni...berbanding dengan enjin CamPro...tapi, enjin CamPro ada kelebihan...jimat minyak..lagi² kalau 1.3...member saya pakai Gen2 1.3...memang jimat minyak...tapi, dari segi kelajuan..dan pickup...lambat sikit lah


Untuk SAGA, Proton perkenalkan Intake Air-Fuel Module kepada enjin CAMPRO, teknologi hampir sama dengan Porsche (VarioRam), Mitsubishi (Cyclone) atau VICS (Mazda)

Prestasi enjin dikatakan telah diupgrade, tetapi ana tidak tahu sejauh mana peningkatan yang dicapai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 18:21


tadi naik teksi pergi menyinggah opis....

org teksi tu pesan.. ok sangat nak beli saga baru ni..
cuma dia kata baik beli yang 'kosong' sebab kita boleh tambah aksesori yang elok sikit lepas2 tu...

Kalau nak compare harga dengan m line dengan aksesori tambahan kita buat sendiri..... dia kata mungkin berbaloi...

tak pasti lah betul ke tak...sebab tak ada kereta lagi. mumkin orang-orang yang biasa hal-hal kereta ni boleh kasi penjelasan tentang apa yang org teksi tu cakap...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 18:36


Saga ya Prof Daeng, SayaTTPCool, MohdNurHakimin, Kak Nurkamar dan kawan-kawan semua..

Hmm, pilihan saya.. saga selepas ditambah, tolak.. hehhehhe..

Hmm, accessories untuk m-line termasuk tayar 185/60R-14, rim alloy, sensor belakang, air bag, seat height adjuster, lampu sorot depan, suis tingkap letrik depan..



Alhamdulillah,

Terima kasih sekali lagi.

-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 20:13


ambil lah nissan skyline.... eh salah tajuk lah pulok.. he he he eh... Muddathsir
da tempah ke? bila boleh dapat? hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 22:42


mudathir dah guna nanti bagitahu lah bagaimana rasanya...

best ke dok time drive tu :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 22:48


buat masa ni, dua-dua eden tak berkenan..... minat lancer GT.

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 23:43


lah... sama dengan saya lah nampaknya....

Saga B.L.M. Mountain Blue.... other specs: M-Line and manual...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 07:06


wah wah.sehati sejiwa rupanya muddathsir dengan syahidatul.

lepas tu ambil tayar yang lebar ke tepi sikit supaya nanti dia terkeluar nampak macam mini cooper.tukar rim.tambah accessories skirting semua.letak neon kat bawah.lepas tu tukar surround system biar bunyi berdentum dentum.letak vinyl style graffiti kat body kereta.letak spoiler kasi tinggi sikit.boot engine tu tukar ke carbon.fuhhhh...mesti gempakz~

:-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 08:38


toruver_99 dah design ke nak mekap apa SAGA itu? ke da buat photoshop dia? hehehhe... kalau bumper depan tukar altezza ok ke tak? ala2 GT sikit..hahahah

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-08 11:04


kedua2 da tak berkenan..tengah tunggu Persona CPS...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 20:00


apo deh itu persona CPS? macam CPU saja dengar.hehe.. tak pun CPR.... ada dengar apa lagi gossip dr proton? hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 23:03


Salam,

Lama tak jenguk topik ini..

!!! QUOTE !!!

Saga B.L.M. Mountain Blue.... other specs: M-Line and manual...


Cik Shye dah ambil belum kereta itu? Hm, saya dah tukar putih lah.. alhamdulillah. rasa macam berkenan pula tengok putih.
Tapi lambat sampai lagi lah.. Berkemungkinan bulan 5.. tunggu queue.. Hmm.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 23:10


!!! QUOTE !!!

mudathir dah guna nanti bagitahu lah bagaimana rasanya...

best ke dok time drive tu




Hehhehhehhee.. Kak NurKamar adjust lah abang Shinfay tu.. mesti dia beli punya.. hehhehehhhehhhe :lol:

Kirim salam pada bro Shinfay.. Minta maaf dekat dia kalau ada terlebih-terkurang menyakat dia.. hehhhehehhe.. Biasalah gurau-gurau..


Hmm, buat pengetahuan ukhwahrian yang tengah survey-survey kerete terutama fresh grad...

Alhamdulillah, proton belum ini tak perlu duit muka.. bayar bulan-bulan dalam rm500 ikut tempoh. eg 9 bulan.

Ada skim untuk fresh grad. Proton akan buat pinjaman dengan bank Islam, kalau lulus cuma perlu bayar monthly RM500 ikut tempoh. yang penting dah berkerja sekurang-kurangnya 3 bulan..


Sekadar berkongsi,
--Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 23:41


Pada 27-03-08 23:03 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!


Cik Shye dah ambil belum kereta itu? Hm, saya dah tukar putih lah.. alhamdulillah. rasa macam berkenan pula tengok putih.
Tapi lambat sampai lagi lah.. Berkemungkinan bulan 5.. tunggu queue.. Hmm.



hoho.. ada yang masih ingat rupanya. sedang menanti detik.... :roll:

aik? putih? huhu. saya dah tengok semua warna kereta saga atas jalan raya kecuali putih... nanti boleh lah tengok Muddathsir nya. :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-08 05:27


Pada 03-02-08 20:00 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

apo deh itu persona CPS? macam CPU saja dengar.hehe.. tak pun CPR.... ada dengar apa lagi gossip dr proton? hehehe




sekarang ni dia keluar Persoan AIFM...CPS belum keluar lae...lambat betul...

PERSONA IAFM LAUNCH : FAQ

Question: I heard about the engine improvement in Persona. How is it referred to and when is the launch date?

Answer :

The improvement is called IAFM (Intake Air Fuel Module), exactly the same as in the new Saga. Persona with IAFM will be introduced as running change basis and there will be no official launch event to officiate its introduction.

Question: Is the Persona IAFM is a replacement to current Persona?

Answer :
Yes, it is.

Question: Will there be any marketing material for the Persona IAFM?

Answer :
There will be no tactical advertising for IAFM, but leaflets will be distributed at a later stage.

Question: What is the Persona with IAFM all about?
Answer :
Persona now comes with improvements on the engine. The engine now has an additional intake air fuel module to eliminate the torque dip in standard CamPro for smooth cruising and better drivability.

Question: What is the benefit of IAFM?
Answer :
• Better performance – quicker pick up and smooth acceleration
• Effortless overtaking
• Smooth cruising

Question: What about the fuel consumption?
Answer :
The fuel consumption remains competitive.

Question: What is the difference between IAFM and CPS?
Answer :

CPS is a premium engine where the maximum power and torque produced by CPS is higher than IAFM. However, IAFM’s improvement is only through intake manifold, which ensure smooth and better drivability.


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

qaidqahir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24614
Posting: 21
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-08 07:53


doooluu2 memang bekenan sangat kat myvi..tapi harga diam mahal sangat.makin lama harga makin tinggi.tak mampulah kan.keluar viva bekenan juga tapi kecik sikit.tapi bila keluar new saga wah macan ala2 vios begitu ,compare harga murahnyee terus bekenan.
saya pun amiklah saga,salesman saya cakap lambat mungkin 2,3 bulan baru dapat sebab ramai dah apply.kat opis saya ada 2 org ambil..saya cakap tak mengapalah lambat.tapi lepas seminggu aply salesman saya kol kereta new saga ase stok..b-line warna hitammmmmmmm.....nak takkkkk???
ya allah tekerjut saya ...memang rezeki sungguh...sekejap saja dapat...semlm dah sign aggrement...seminggu lagi dapatlah.alhamdulilah

rezeki saya kat branch proton tu dapat stok 5 buah kereta, saya punya borang semua dah complete jadi dapat kat sayalah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaidqahirProfil   Hantar PM kepada qaidqahir   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-03-08 08:48


new saga pun ok..
harga nya pun berpatutan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 09:15


saga tu macam comel..rasa-rasa macam nak...tapi ada orang suruh ambil myv...erm..apapun,tengok bajet...hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 10:17


huhu...best saja baca org nak beli kereta...saya tak tahu lagi bila dapat sebab masih belajar lagi...huhuhu..jelesnya... :cry: :cry: :cry: :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 22:57


Pada 28-03-08 07:53 , qaidqahir posting:

!!! QUOTE !!!


tapi lepas seminggu aply salesman saya kol kereta new saga ase stok..b-line warna hitammmmmmmm.....nak takkkkk???
ya allah tekerjut saya ...memang rezeki sungguh...sekejap saja dapat...semlm dah sign aggrement...seminggu lagi dapatlah.alhamdulilah

rezeki saya kat branch proton tu dapat stok 5 buah kereta, saya punya borang semua dah complete jadi dapat kat sayalah...


hmm.. B-line adalah Saga yang paling murah, atau dalam erti kata lain, yang paling kurang specs nya... tak banyak ciri-ciri keselamatan. maybe ada orang yang cancel tak nak beli b-line masa tu.. hoho.. tapi tak mengapa, B-line paling murah so jimat lah. ada juga kawan saya beli Saga B-line. manual pulak tu, so lagi lah murah... anyway alhamdulillah awak ada rezeki dapat kereta cepat... :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 02:27


Pada 03-04-08 22:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-08 07:53 , qaidqahir posting:

!!! QUOTE !!!


tapi lepas seminggu aply salesman saya kol kereta new saga ase stok..b-line warna hitammmmmmmm.....nak takkkkk???
ya allah tekerjut saya ...memang rezeki sungguh...sekejap saja dapat...semlm dah sign aggrement...seminggu lagi dapatlah.alhamdulilah

rezeki saya kat branch proton tu dapat stok 5 buah kereta, saya punya borang semua dah complete jadi dapat kat sayalah...


hmm.. B-line adalah Saga yang paling murah, atau dalam erti kata lain, yang paling kurang specs nya... tak banyak ciri-ciri keselamatan. maybe ada orang yang cancel tak nak beli b-line masa tu.. hoho.. tapi tak mengapa, B-line paling murah so jimat lah. ada juga kawan saya beli Saga B-line. manual pulak tu, so lagi lah murah... anyway alhamdulillah awak ada rezeki dapat kereta cepat... :)



tidak syak lagi ck syahidatul adalah orang yang paling layak untuk memegang jawatan presiden Saga belum Portal Ukhwah...

you have my 125% support...........hihihihihihi

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Uzma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7670
Posting: 33
Dari: KL

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 09:17


nak ty...downpayment saga baru berapa ek...loan untuk berapa tahun

Bookmark and Share

  


  Member Information For UzmaProfil   Hantar PM kepada Uzma   Pergi ke Uzma's Website   Quote dan BalasQuote

qaidqahir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24614
Posting: 21
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-04-08 09:52


alhamdulilah dah dapat saga semalam.
bagi saya tak kiralah apa jenis kereta pun ikut kemampuan kita.jangan guna motived ;biar papa asal bergaya'
sebab yang tanggung kita. dulu masa nak kerete bukan main berangan nak jenis yang best, tapi bila nak mula beli kerete tu baru tau apa yang layak,kekurangan dan kelebihan dari segi kereta dan kemampuan kita.
apa-apa pun kita kena buat pilihan yang bijak.
minta pertunjuk dari Allah yang terbaik
Pilihan Allah adalah yang terbaik

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaidqahirProfil   Hantar PM kepada qaidqahir   Quote dan BalasQuote

Uzma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7670
Posting: 33
Dari: KL

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 10:07


qaidqahir...tahniah dah dapat beli kereta...
saya pun dah ada intention nak beli kereta..cuma sekarang tengah survey2..kena jugak tengok dr segi harga..takut nanti tak selaras dengan kemampuan pula...nak ty boleh..downpayment bayr berapa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For UzmaProfil   Hantar PM kepada Uzma   Pergi ke Uzma's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 10:13


Tumpang lalu..
lambat sangat saga baru tu keluar hari tu dah beli viva...
ok juga... jimat sangat-sangat.... :-D
kalau saga tu keluar awal, mesti dah pakai lah ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

qaidqahir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24614
Posting: 21
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-04-08 10:49


same-same uzma.
memang mula saya nak buat d/w payment tapi ada lah hal tak dapat dielakkan.saya buat full loan .tapi Kalau awak tengok mana-mana pamplet tempat kerete harga same.depends berapa d/wpayment kita nak bagi dan berapa tahun kita nak.
kita just bagitahu nak bagi berapa salesman kiralah.memang Kalau ikut nak 10 percent kan tapi boleh sebenarnya kurang pun.

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaidqahirProfil   Hantar PM kepada qaidqahir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 19:58


eden ni lagi lah....mulo2 nak angkat SAGA..lepas itu tak berkenan pulak..terus kansel...hahahahah..lepas itu tiba-tiba ngidam MYVI SE..tengok bayar bulan2 mahal.. tak mampu...sonyap yo lah..lepas itu kawan kata VIVA 1.0 jimat gilo minyak..esok terus pergi kedai nak tengok...tgk2 hrga eh compare dengan SAGA, agak mahal..tak berbaloi keto da lah kecik tak best lepas itu mahal... last2 setia pakai moto 125Z...hahahah.. tiba-tiba kelmarin nampak satu PUTRA 1.8 DOHC 4G93P kat kedai used car dekat dengan opis...berkenan pula pasai my dream car, tokey tu pula memang baik pasai dia muslim...hahah..terus bagi spesel price pasai harga kawan, terus book....muahaha..itu lah rentetan pencarian kereta ku, yang memakan masa berbulan2 kerana diriku fresh grade yang tidak berpoket tebal dan bergaji besar...muahahah

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 21:26


Pada 03-04-08 22:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!





kemarin call sepupu.. dia kata kat opis dia ada satu B.L.M yang tak ada org punya...Kalau kata OK dah boleh terus dapat..

tapi masalahnya kereta yang dok intai tiap hari sama warna pulak dengan yang kat opis tu. paking pun sebelah2. silap-silap; tertuko kereta pulak kang :P jadi suruh dia carikkan warna hitam kot2 kalau ada..

tengok lah bagaimana....rasa macam lambat benar 5 bulan nak tunggu queue.. tahun depan mpv pula nak keluar. takut terkilan pula... :roll:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 23:44


Pada 11-04-08 21:26 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 22:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!





kemarin call sepupu.. dia kata kat opis dia ada satu B.L.M yang tak ada org punya...Kalau kata OK dah boleh terus dapat..

tapi masalahnya kereta yang dok intai tiap hari sama warna pulak dengan yang kat opis tu. paking pun sebelah2. silap-silap; tertuko kereta pulak kang :P jadi suruh dia carikkan warna hitam kot2 kalau ada..

tengok lah bagaimana....rasa macam lambat benar 5 bulan nak tunggu queue.. tahun depan mpv pula nak keluar. takut terkilan pula... :roll:



tapi ana tengok new saga tu macam lawa saja...:p


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 07:51


Pada 11-04-08 23:44 , mahyuddin posting:

!!! QUOTE !!!





sebab lawo lah yang berkenan.. tapi masalah warna + queue yang agak lama saja sekarang ni..takut tup2 terubah hati bila ternampak design sebenar mpv ;)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 09:15


Pada 31-01-08 10:04 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..
em.. melihatkan harge.. saga new dalam rm33k..
myvi dalam rm34-36k.. belum tambah accecoriess lain lah..

erm.. ana aim myvi ijo...ehhhee..
insyaallah ada rezeki.. gor for it!!

nak beli kereta.. kena kumpul duit lah....
pesanan penaja..hihi..


Samalah kita cik shida.. ana pun aim MYVI ijo.. tapi belum ada rezeki lagi..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 11:19


Moga ALLAH memperkenankan hasrat sahabat-sahabat ukhwah sekalian.

Dan semoga beroleh kenderaan yang bermanfaat untuk sahabat-sahabat semua..

untuk diri, keluarga dan agama, insya-ALLAH.


off topik kejap:


Huhuhuhu, pas dapat belum ini.. budget balik meintenance, service setiap kilometer, minyak.. tol.. Subhanallah. Dugaan itu..


Syukur tak beli kereta 'terlebih budget'.. ikut kemampuan. Fresh grad macam saya ni tak mampu lagi, huhuhhuhuh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 11:33


!!! QUOTE !!!

kalau org tanya ana, ana suka MyVi. Saga yang baru ni pun not bad. tengok income masing-masing lah.. kalau income ok...boleh ambil kereta yang bagus2. ana tanya orang-orang yang pakai MyVi, mereka kata minyak boleh tahan juga. so..kalau nak save...better ambil Saga baru. Saga baru ni designnya pun ok...better than Saga lama. dari segi keluasan, ana rasa kedua-duanya hampir sama. hmm...pada ana, kalau nak beli kereta...ukur income masing-masing dulu.



Sekadar pendapat lah, bagi sahabat2 yang berminat dengan MyVi..

Sebaiknya ambil MyVi 1.3 biasa punya.. bukan MyVi SE.. Sebab MyVi SE tiada bar depan (nak kasi body ringan). Keburukkannya kalau eksiden, terperosok enjin ke bahagian pemandu! Naudzubilah. Boleh rujuk mekanik lah atau sesiapa yang kerja Pero2.

Saya dulu praktikal sana bahagian enjin manufacturing.
Saya cadang pakai 1.3 sebab enjin lebih efisien daripada 1.0 (3 silinder). Sebenarnya teknologi IAFM (Proton) hampir sama dengan EFI (Perodua).. Hm, dulu seingat saya rajin Proton dengan Perodua buat kajian untuk CPS dan teknologi lain (kerjasama).. Wallahua'lam. Saya tahu sikit-sikit cuma..

Istikharah , plus survey, cari info berkaitan, tak lupa doa.. insya-ALLAH.. mudah-mudahan tak tersilap buat pilihan terutama yang target pakai kereta >10 tahun insya-ALLAH.
;-)


Fresh grad macam saya ini, alhamdulillah book b.l.m duit muka RM500 (termasuk booking). Insya-ALLAH, lepas kereta sampai, bayar bulan-bulan RM500. Warranty kereta 5 tahun dan 2 tahun extend untuk gearbox dan enjin. Loan guna bank Islam.. tak silap saya interest.. dalam 6.9% (minta recheck balik lah)..



Salam Ukhwah,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 14:40


mahalnya interest 6.9% ..... saya beli putra second hand pun dapat usha akak bank tu bagi 5% daripada 6% ..heheheh... proton normal 3.99% tak boleh lebih pasai salesman kata proton dah tetap begitu kadar eh....raso eh lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 19:43


Salam,

Terima kasih akasia.. atas teguran.

Pembetulan sikit;

interest kereta proton ini dalam 3.4% something atau maksimum 4.1% kalau guna Bank Islam.
Yang ini saya rujuk balik salesman yang deal dengan Bank Islam itu.

Yang interest cecah hampir 6.9% ke 7% kalau buat personal loan (bank Islam)..


Terima kasih sekali lagi.

Alhamdulillah.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 19-04-08 13:18


better ambil myvi dari saga ..
seerti yang kita maklum ... kenderaan proton sekarang ,start dari waja sampai lah sekarang /
maslah..
waja- power window,sport rim tak ada cop sirim
perdana - gearbox
neo - pitu tak kedap
persona - bumbung bocor
belum - henjin ada maslah sikit .pasal 100% buatan malaysia

kalau produa , some ok dari kancil , sampai lah ke myvi some ok ..
tapi viva yang menunjukkan maslah ..fasal air cond ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 11:04


dan now i decided myvi is my choosen one..hanya wait dan see..huhu..terima kasih 4 ada information..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-04-08 14:12


Assalamualaikum
hmm...cantiklah Saga warna hijau...dah test hari tu, memang luas..tapi, still lagi, bunyi pintu dia bila ditutup..macam kosong..huhu..masih berharap agar boleh ada version Saga yang lebih besar...mungkin dengan tag baru..Wira...huhu...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 16:04


Honda civic pun best juga.... ingat nak beli...ngah kumpul duit nak bayar deposit.... 10% bayar deposit tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 21:24


civic apa yang 10 percent donpayment itu? hehehehhehehehe... mesti mahai kan? kan ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-04-08 21:38


Dua- dua bagus... Tapi, saya hanya mampu beli motor saja... Masa belajar dulu, jalan kaki saja... :oops:


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-05-08 10:26


Asben saya guna myvi, saya pulak saga baru tu.

myvi memang bestla. memang tak ada apa nak komen. service pun bagus. 2hari pas service mesti perodua call tanya kereta ok tak.. kalau tak ok, bawa service balik.. memang bagus.

saga pulak saya guna yang auto. setakat ni okla. tak ada problem. cuma bahagian belakang macam nipis sikit. accessory pun macam biasa saja. iyalah, kalau nak puas hati semuanya tak payah beli saga kan, beli saja honda ke, bmw ke ... :D

harap-harap engine xbermasalah. nanti kalau ada apa-apa pasal kereta ni, saya update lagi k,


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 10:34


haha...ana broker produa...sesiapa nak beli produa boleh deal dengan ana... ana bagi pakej tinted fullcar, bouncer minyak RM50... kemudian ana bagi lagi sagu hati RM 100 buat majlis solat hajat...

sekarang ni intres produa semua bank kecuali Ambank 3.77-3.79...

p/s... rm 30 untuk portal uhkwah sebagai komisyen... hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-05-08 10:35


bagus eye.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-05-08 11:25


Assalamualaikum
pergh..aye ni memang bisnesmen sungguh..habis semua bisnes diceburinya..harap² berjaya... :welcome:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 14:26


taknak lah komplen apa-apa baik myvi atau saga

masing-masing ada kelebihan dan kelemahan..

nak beli ikutla kemampuan..

macam saya ingat nak tukar saga lama ni jadi saga baru

ruang besar nak bawa family senang...

fikirkan masa depan...minyak pun ok..

tapi apa-apa pun pakai kenderaan ni niatnya kenela betul,pandai jaga insyaAllah lamalah tempoh khidmat dia dengan kita...

tak tahan da pakai kereta saga lama ni.banyak nak kena betulkan...huhuhu

gaji tiap-tiap bulan habis kat kereta,aircondla,enjinla,gear box lah..

angan2 nak ambil saga belum ni.InsyaAllah kalau ada rezeki...

Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 14:05


sekarang bank islam buat promosi loan kereta melalui 'skim siswazah'...
so...tak perlu downpayment...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-05-08 14:28


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,ana kalau ditanya antara myvi and new saga,ana rasa ana pilih saga baru.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-06-08 11:16


mari nafisah share saga baru...

suspension bagus...
minyak pun boleh tahan... tambahan pulak minyak naik kan? so, sesuai lah beli.
kalau speed 140km/j pun xgegar macam myvi. sebab husben nafisah ada myvi. so, senanglah nak comparekan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 19:23


Bismillahirrahmanirrahim.


Buat pengetahuan warga ukhwah. Hari ni saya baru dapat call dari Proton beritahu b.l.m dah ready. Setelah hampir 5 bulan menunggu.. Itupun lepas minggu lepas naik ofis proton jumpa dan report pada assistant managernye..

Apakan daya.. banyak sangat songeh salesman proton..
Minta loan bank Islam rupanya dalam rekod di ofis pakai ambank.
Minta loan untuk M-line tapi diordernya B-line..
Loan dan lulus.. dan macam-macam lagi..


Akhir kata.. tadi baru jumpa asstnt mgr..
Saya dah cancel b.l.m.. Insya-ALLAH taubat tak pakai Proton lepas ini. Ameen.


Tengah planning beli Yamaha FZR150 insya-ALLAH..
Boleh buat saving sikit, ameen..

Terima Kasih.


-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 09:04


hurm.. tak jadi ye Muddathsir...

takperlah.. kalau beli tapi tak puas hati, baik cancel terus kan. huhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 09:12


wah..tengok macam-macam ragam salesman ni,rasa macam takut pula nak beli kereta....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 09:24


masa saya beli Saga saya hari tu ok.. sebab salesman tu memang kawan ayah.. walaupun berbangsa India.. saya pulak walaupun tak pernah kenal salesman tu, tapi jumpa jeq terus kenal sebab salesman tu seorang pelakon.. huhu. (dia pernah berlakon siri komedi Jangan Ketawa kut..)

fakta yang tak berkaitan. uhuh. sorry. anyway, semua dia uruskan dan ayah pun rajin2 contact dan bertanya sendiri selalu.. sebab dah pernah berkawan so kira mesra sikit lah so kita pun tak takut sangat jika ada apa-apa yang tak diingini berlaku. alhamdulillah semua ok, dan saya dapat Saga saya exactly by 2 months upon ordering.

nak beli kereta ni, kita sebagai pembeli seeloknya kena lebih proaktif dan prihatin lah juga..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 20:18


Pada 06-06-08 09:24 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

masa saya beli Saga saya hari tu ok.. sebab salesman tu memang kawan ayah.. walaupun berbangsa India.. saya pulak walaupun tak pernah kenal salesman tu, tapi jumpa jeq terus kenal sebab salesman tu seorang pelakon.. huhu. (dia pernah berlakon siri komedi Jangan Ketawa kut..)

moon ke dee? (rambo dah meninggal kan)

p/s: kempunan nak merasa saga baru warna mountain blue :sopan:

p/s2: myvi vs new saga? saya lagi prefer waja atau gen2... tapi yang paling lawa perdana v6 lah, tapi kalau ada rezeki nak civic (yang mana satu ni...)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 23:35


haha. moon ke dee? saya ada sebut berbangsa India kan? tak ingat lah nama. tapi nama betul Sri Shan... bukan moon, mahupun dee. tak tahu namanya. apa kata tanya pakcik google.

.
.
.

dah tanya. uncle wikipedia jawab. hehe... siap masuk Wikipedia lagi...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jangan_Ketawa

p/s: jemput lah naik lain kali. :P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 16:23


Pada 23-06-08 20:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-06-08 09:24 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

masa saya beli Saga saya hari tu ok.. sebab salesman tu memang kawan ayah.. walaupun berbangsa India.. saya pulak walaupun tak pernah kenal salesman tu, tapi jumpa jeq terus kenal sebab salesman tu seorang pelakon.. huhu. (dia pernah berlakon siri komedi Jangan Ketawa kut..)

moon ke dee? (rambo dah meninggal kan)

p/s: kempunan nak merasa saga baru warna mountain blue :sopan:

p/s2: myvi vs new saga? saya lagi prefer waja atau gen2... tapi yang paling lawa perdana v6 lah, tapi kalau ada rezeki nak civic (yang mana satu ni...)


Thread ni pasal myvi dan saga lah bang, kenapa tak cerita mercedes dan BMW sekali, lagi best :-P jangan marah
apa pun, saya rasa saga lagi beshh,

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 17:32


Pada 03-07-08 16:23 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Thread ni pasal myvi dan saga lah bang, Kenapa tak cerita mercedes dan BMW sekali, lagi best :-P jangan marah
apa pun, saya rasa saga lagi beshh,

maksudnya: kedua-duanya pun saya tak suka lah, kui3...

p/s: tak faham-faham lagi? :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 17:39


Pada 03-07-08 17:32 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 16:23 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Thread ni pasal myvi dan saga lah bang, Kenapa tak cerita mercedes dan BMW sekali, lagi best :-P jangan marah
apa pun, saya rasa saga lagi beshh,

maksudnya: kedua-duanya pun saya tak suka lah, kui3...

p/s: tak faham-faham lagi? :sopan:


Kalau kedua-duanya tak suka tak payah lah post, Sebab org tak tanya pun...kekeke Takkan tak paham tajuk agaknya, ni cikgu nak marah ini, lain yang ditanya, lain yang dijawab...kekeke :-P


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 18:48


Pada 03-07-08 17:39 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kedua-duanya tak suka tak payah lah post, Sebab org tak tanya pun...kekeke Takkan tak paham tajuk agaknya, ni cikgu nak marah ini, lain yang ditanya, lain yang dijawab...kekeke :-P


mana soalan/pertanyaannya? saya tak nampak pun ada soalan dari pemula posting :berfikir:

kalau soalan ter"sirat"nya begini: "yang mana lagi best, myvi ke new saga?" jawapan saya: "kedua-duanya tak best..." :sopan:

p/s: kui3... jangan marah ye, gurau s'saja.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:46


ha'aah...hari tu tumpang kereta ukhti syai after balik dari ziarah sakinah.....
pertama kali naik kereta saga baru.....erm,boleh tahan lah,

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:04


peribahasa melayu ada bagitahu, "TONG KOSONG KUAT BUNYINYA..." betul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:10


Saya dah test drive saga baru tu, memang sodap dan mantap. org kata saya nampak kiut bila bawa saga baru tu. Agaknya ayat salesman saja agaknya. Layan saja lah. Tapi dengar cerita Saga lagi baru nak keluar tapi nama dia ubah sikit jadi Proton Sagu. kihkihkih

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:38


Pada 04-07-08 10:46 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

ha'aah...hari tu tumpang kereta ukhti syai after balik dari ziarah sakinah.....
pertama kali naik kereta saga baru.....erm,boleh tahan lah,


boleh tahan jeq? heheh...

next time kalau nak test drive, boleh jeq... :)

so far Saga belum berikan apa-apa masalah... macam expecting pulak. hehe. tapi hanya mengambil langkah berjaga2...

masa awal-awal pakai Saga dulu, saya menyesal sebab beli manual. tak beli auto. sebab masa awal-awal saya guna Saga, saya masih tak pandai adapt dengan clutch dan gear kereta proton (selama ni bawa kereta buatan luar negara so rasanya sangat lain). so saya rasa kurang selesa... (maklum saja lah orang perempuan yang bawa kereta manual :D. lagi-lagi saya yang tak biasa bawa Proton lagi). tapi sejak dah naik rege minyak, dan saya pun dah biasa dengan Saga, dah rasa selesa, so dah tak menyesal dah... :D

syukur jeq lah... tak rugi beristikharah.

p/s: kalau lepas ni ada rosak2, tak mengapalah... saya faham saja.. kereta murah maa..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:48


Pada 04-07-08 11:38 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


boleh tahan jeq? heheh...

next time kalau nak test drive, boleh jeq... :)

ooo boleh test drive ye, kalau tau awal-awal saya dah test dah hari tu :sopan:

tapi CS kena tampal sticker P lah kat kereta tu kalau nak saya drive, "P" tu membawa maksud profesional :-D

!!! QUOTE !!!


p/s: kalau lepas ni ada rosak2, tak mengapalah... saya faham saja.. kereta murah maa..

ooo, bagi CS saga tu murah ek... Kenapa bagi saya mahal saja :cry:

p/s: bersyukur dengan apa yang ada, dah kaya nanti tukarlah perdana, dan jangan lupa bagi saya test drive!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-07-08 15:54


Assalamualaikum
apakata tukar tajuk kepada New MyVi vs Saga...ok tak... :berfikir:
P/S : CS..tempoh matang Saga belum sampai...uhuk...jaga dia bebaik... :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 18:31


nasihat dr saya cuma jangan beli myvi auto. haha. lembap gila masuk gear. frust2 :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 18:40


salam..ana bukanlah nak merendah-rendahkan proton..SAGA baru tu memang murah disamping spesifikasi yang memenuhi permintaan tapi dengan enjin 1.3, agak mengecewakan..syarikat ana ada beli 1 SAGA baru auto ni..dan performancenya dah mula menurun..tapi dari segi keluasan memang sangat memuaskan..ana mungkin akan berniat untuk beli satu tapi ana takkan syorkan pada orang lain..maaf kalau tersilap..

Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 23:15


urm.. pasal saga ni.. dalam bulan ke-5 saya guna, tingkap dia dah rosak, tak dapat buka...

selain tu, radio dia hampeh... tak clear untuk stesen2 tertentu. sekejap2 sesuatu stesen tu senyap tak dengar apa-apa untuk beberapa saat, kemudian baru dia ok sendiri semula.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 09:21


I owned the new saga and i bought it for few reaaons:

1. harga murah
2. Dia ada 'belakang' dan myvi tak ada 'belakang' so tak boleh bawa barang banyak.

Setakat ni saya dah guna saga for more than 11 thousand kilometers dan benda yang jem hanyalah lampu dia. Lampu dia sentiasa dalam high-beam mode..huhu..kena servis..mujur ada gerenti. tiap-tiap minggu I will do a routine trip back and to johor and KL, so kira ganas juga lah kena use kereta ini.

Pasal radio tu macam cik syahidatul kata, memang tak canggih tapi acceptable lah, sebab harga kereta murah. Dan saya guna radio tu nak dengar mp3 (use another gadget lah) dan cd saja..radio just buka se-dua stesen.

Saya tahu myvi lebih kemas, berkualiti (in certain areas) dan 'berspec tinggi' tapi saya sendiri tak perlukan sangat spec tinggi tu (sebagai contoh, tingkap belakang automatik, )bluetooth car radio - dalam myvi terbaru).

Setakat ni guna, minyak saga tu bolehlah tahan jugak, taklah mahal mana, so proton did a good job in upgrading the campro engine (IAFM).

Saya ada kawan yang pernah buat quality check untuk saga dan semuanya memuaskan, namun kalau nak tahu Kenapa banyak benda-benda proton tak tahan lama bukan pada design masalahnya, tetapi masalahnya letak pada 'vendor' komponen2 tersebut.

sebagai contoh, wiper ada masalah, pintu, sistem tingkap masalah due to the vendor's nya bekalkan barang tak apa spec (sebab? sebab adalah amalan kronisme..masa quality check ikut spec, masa jual betul tak ikut yang sebenarnya). Kalau tengok pada body dan asas chasis saga, tak ada masalah (tak macam certain version of waja and gen-2)...pada alat2 tambahan dia yang berprob.


Finally, for me, Kalau nak buat saga tu kereta kedua ok lah...atau kereta untuk orang yang tak pernah ada kereta dan tak ada duit sangat (macam saya). Kalau nak buat main car for the family, better find other options..a more powerful option..at least with a 1.5-2.0 engine.

Ni lah comment dari orang yang tak reti kereta.


p/s: oh, satu lagi, pickup saga auto teramat lambat..kekadang susah juga nak memecut di lorong2 highway :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» MyVi vs New Saga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.219485 saat. Lajunya....