Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 81 hari yang lalu


Sampaikan
Topik: Saudara LOLOQ Meninggal


Carian Forum

Moderator: Administrator, limah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sampaikan
    »» Saudara LOLOQ Meninggal

Please Mendaftar To Post


Oleh Saudara LOLOQ Meninggal

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:11


PETALING JAYA 30 Jan. - Penulis lirik terkenal, Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis meninggal dunia di Hospital Pakar Damansara, di sini hari ini.

Penulis lirik yang berasal dari Singapura itu meninggal dunia pada pukul 1.37 petang akibat pendarahan otak.


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 18:13


hidup ni tak tentu.....
tak kira muda tua,ajal maut tak tunggu kita.....
Al Fatihah untuk keluarga Allahyarham...


tak lupa untuk keluarga bekas Mufti Selangor yang meninggal siang tadi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 30-01-08 18:15


daripadaNYA kita datang,
kepadaNYA kita kembali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:06


dari Allah kita datang kpds Allah kita kembali.semoga Allah mengampuni segala dosanya.alfatihah..amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 21:38


aik kat paper tadi kata dia beransur stabil..bydeway.. innalillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 30-01-08 21:55


Pada 30-01-08 18:11 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

PETALING JAYA 30 Jan. - Penulis lirik terkenal, Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis meninggal dunia di Hospital Pakar Damansara, di sini hari ini.

Penulis lirik yang berasal dari Singapura itu meninggal dunia pada pukul 1.37 petang akibat pendarahan otak.



innalillahiwainnailaiho rojiun

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 23:23


Pada 30-01-08 21:38 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

aik kat paper tadi kata dia beransur stabil..bydeway.. innalillah...


jodoh pertemuan,
ajal maut ditangan Allah


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-01-08 23:36


apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

pyanSAUJANA
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32492
Posting: 9
Dari: kualalumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 02:44


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....
masha Allah.. jangan lah sampai macam tu akhi.. org tu dah pergi pun. macam mana pun itu kerja Tuhan untuk menimbang dan menentukan.. hmm kita-kita yang masih hidup ni kena beringat-ingat lah jugak.. mungkin kita rasa banyak dah amal kita, tapi di hadapan Allah nanti siapa tahu macam mana keadaan kita kan?

Hmm.. by the way Allahyarham Rosli Khamis (loloq) adalah pencipta lirik Jalan Sehala nyanyian Saujana. Subhanallah indah liriknya untuk kita hayati.. ini pun dah kira sumbangan beliau untuk mengetuk pintu hati kita.. walaupun sikit.. al-Fatihah untuk Allahyarham Loloq dan Allahyarham Ustaz Ishak Baharom

Bookmark and Share

    


  Member Information For pyanSAUJANAProfil   Hantar PM kepada pyanSAUJANA   Pergi ke pyanSAUJANA's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:12


innalillah...
dari Allah kita datang dan Allah jua tempat kembali kita..


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-08 10:22


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


Kita tak layak mempersoalkan sumbangan seseorang dalam Islam...hanya Allah yang berhak kerana Dia mengetahui segalanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:14


Pada 31-01-08 10:22 , insanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


Kita tak layak mempersoalkan sumbangan seseorang dalam Islam...hanya Allah yang berhak kerana Dia mengetahui segalanya..



Betul..kita tak layak mempersoalkan......
Amalan pertama yang akan dihitung adalah solat....
jika diterima solat kita segala amalan baik akan diterima....
dan sebaliknya...............


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:18


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


sebelum jawab soalan tu apa kata kita jawab soalan ni dulu..."apa sumbangan kita pada islam?"


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:29


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


kalau izzul_islam meninggal,saya pula akan bertanya,apa sumbangan dia pada ISLAM? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-01-08 11:31


hairan,ada jugak manusia sesama ISLAM macam tu..bukankah lebih baik kita mendoakan kesejahteraan arwah disana?pahala pun dapat...bukan bertanya soalan macam tu...

perlu diingat saudara izzul_islam,manusia tak sempurna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 11:41


jangan mempertikai sumbangan org lain, tapi tanya pada kita apa sumbangan kita.... seperti itu lah lebih kurang....saling ingat mengingati sesama sendirk.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 12:02


dah tu..
apa yang penting agar rohnya dicucuri rahmat...aminn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-08 13:18


Assalamualaikum...semoga rohnya dicucuri rahmat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 13:30


Pada 31-01-08 13:18 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...semoga rohnya dicucuri rahmat...



Aminnnnnnn...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 15:18


Pada 31-01-08 02:44 , pyanSAUJANA posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....
masha Allah.. jangan lah sampai macam tu akhi.. org tu dah pergi pun. macam mana pun itu kerja Tuhan untuk menimbang dan menentukan.. hmm kita-kita yang masih hidup ni kena beringat-ingat lah jugak.. mungkin kita rasa banyak dah amal kita, tapi di hadapan Allah nanti siapa tahu macam mana keadaan kita kan?

Hmm.. by the way Allahyarham Rosli Khamis (loloq) adalah pencipta lirik Jalan Sehala nyanyian Saujana. Subhanallah indah liriknya untuk kita hayati.. ini pun dah kira sumbangan beliau untuk mengetuk pintu hati kita.. walaupun sikit.. al-Fatihah untuk Allahyarham Loloq dan Allahyarham Ustaz Ishak Baharom


Hmmm sbetul tu.... mas setuju... lagu jalan sehala tu lah sumbangan beliau dalam islam... al-fatihah untuk arwah.... semoga rohnya di tempatkan dalam golongan yang beriman...ameennn...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 15:18


Pada 31-01-08 02:44 , pyanSAUJANA posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....
masha Allah.. jangan lah sampai macam tu akhi.. org tu dah pergi pun. macam mana pun itu kerja Tuhan untuk menimbang dan menentukan.. hmm kita-kita yang masih hidup ni kena beringat-ingat lah jugak.. mungkin kita rasa banyak dah amal kita, tapi di hadapan Allah nanti siapa tahu macam mana keadaan kita kan?

Hmm.. by the way Allahyarham Rosli Khamis (loloq) adalah pencipta lirik Jalan Sehala nyanyian Saujana. Subhanallah indah liriknya untuk kita hayati.. ini pun dah kira sumbangan beliau untuk mengetuk pintu hati kita.. walaupun sikit.. al-Fatihah untuk Allahyarham Loloq dan Allahyarham Ustaz Ishak Baharom


Hmmm sbetul tu.... mas setuju... lagu jalan sehala tu lah sumbangan beliau dalam islam... al-fatihah untuk arwah.... semoga rohnya di tempatkan dalam golongan yang beriman...ameennn... Juga untuk bekas mufti selangor... semoga rohnya dicucuri rahmat.... ameeennn...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 16:16


lirik-lirik lagu arwah loloq memang best...aku minat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-01-08 16:21


Pada 31-01-08 11:41 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

jangan mempertikai sumbangan org lain, tapi tanya pada kita apa sumbangan kita.... seperti itu lah lebih kurang....saling ingat mengingati sesama sendirk.....


Assalamualaikum

kenyataan yang memang sentiasa bermain di jiwa ragaku....
huhu....umpama nasi yang sedap, kuah pula basi...umpama kuah yang sedap, nasi pula basi..... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

humyra_mz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28525
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:28


baiklah..
saya rasa ckupla teguran membina untuk izzul_islam ye..
insyaAllah..
manusia tidak tlepas dari kesilapan..
dan kat pun begitu juga..
sama-sama kat muhasabah dr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humyra_mzProfil   Hantar PM kepada humyra_mz   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-08 17:32


Pada 30-01-08 18:11 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

PETALING JAYA 30 Jan. - Penulis lirik terkenal, Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis meninggal dunia di Hospital Pakar Damansara, di sini hari ini.

Penulis lirik yang berasal dari Singapura itu meninggal dunia pada pukul 1.37 petang akibat pendarahan otak.



semua perlu ambil iktibar...

maut boleh datang bila2 masa2 saja.....

al fatihah juga untuk bekas mufti selangor yang telah meninggal dunia......


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 17:41


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....



apa pulak sumbangan saudara untuk islam?
tepuk dada tanya diri sendiri dulu sebelum menyoal orang lain lebih-lebih lagi mereka yang telah tiada...


- al-fatihah untuk Allahyarham...
semoga di tempatkan di kalangan insan2 yang mulia di sisiNya.. insyaAllah.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 18:28


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....
terkejutnya baca posting ni,org da pergi da,sampai hati lagi cakap macam tu......kenapa masa hidupnya tak cakap macam tu?..cukuplah...doa kan kebahagiaannya dan keselamatannya lebih baik lagi....al fatihah....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 14:12


Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


heh..komen macam ni pun ada?macam lah banyak sangat sumbangan dia sampai nak pertikai sumbangan orang lain..dah banyak sangat agaknya sumbangan dia sampai boleh judge org macam tu


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-08 14:17


Pada 04-02-08 14:12 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


heh..komen macam ni pun ada?macam lah banyak sangat sumbangan dia sampai nak pertikai sumbangan orang lain..dah banyak sangat agaknya sumbangan dia sampai boleh judge org macam tu



emm sudah2 lah..kecian saudara kita..niat nya nak bertanya apa sumbangan arwah kepada islam?
tapi kalau salah nada baca ayat nampak macam niatnye jadi tak baik pulak...
mungkin sadara kita ni memang betul-betul tak kenal arwah...jadi tak salah dia tanya tu...
bebaik baca ayat dia betul-betul dulu...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 14:25


adui hai..ramai betul quote mesej kekanda izzul_islam....
manusia memang tak sempurna...itulah yang utama...tapi kita perlu cuba menjadi org yang sempurna....
kadang-kadang ada tindakan kita juga yang menyebab org lain terasa hati....tapi kita tak pernah sedar...pk2kanlah...... :-?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-02-08 14:37


Pada 04-02-08 14:25 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

adui hai..ramai betul quote mesej kekanda izzul_islam....
manusia memang tak sempurna...itulah yang utama...tapi kita perlu cuba menjadi org yang sempurna....
kadang-kadang ada tindakan kita juga yang menyebab org lain terasa hati....tapi kita tak pernah sedar...pk2kanlah...... :-?



kalau dia sedar akan perbuatan/percakapan,takkanla orang nak quote sesuka hati...nak cakap tu,pikirla dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 14:46


Pada 04-02-08 14:37 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-08 14:25 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

adui hai..ramai betul quote mesej kekanda izzul_islam....
manusia memang tak sempurna...itulah yang utama...tapi kita perlu cuba menjadi org yang sempurna....
kadang-kadang ada tindakan kita juga yang menyebab org lain terasa hati....tapi kita tak pernah sedar...pk2kanlah...... :-?



kalau dia sedar akan perbuatan/percakapan,takkanla orang nak quote sesuka hati...nak cakap tu,pikirla dulu...


sokong..nak kuarkan sesuatu perkataan tu fikir dulu


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 14:47


Pada 04-02-08 14:17 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-08 14:12 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-08 23:36 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

apa sumbanagn dia terhadap islam? hmm....alfatihah....


heh..komen macam ni pun ada?macam lah banyak sangat sumbangan dia sampai nak pertikai sumbangan orang lain..dah banyak sangat agaknya sumbangan dia sampai boleh judge org macam tu



emm sudah2 lah..kecian saudara kita..niat nya nak bertanya apa sumbangan arwah kepada islam?
tapi kalau salah nada baca ayat nampak macam niatnye jadi tak baik pulak...
mungkin sadara kita ni memang betul-betul tak kenal arwah...jadi tak salah dia tanya tu...
bebaik baca ayat dia betul-betul dulu...



kalau nak tanya pun,tak payah tanya kat sini.kalau ada pun takkan dia nak canang satu malaya apa yang dia sumbangkan


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-08 15:38


astaghfirullahalazhim... cukup2lah tu...
i'm very pity for akhi izzul_islam... mungkin beliau tak berniat... kekadang, tanpa kita sedari, p'tnyaan yang kita luahkan tak kena pada tmptnya. maafkanlah beliau...
adakalanya, memaafkan adalah lebih mulia berbnding terus 'marah2' pada dia... berlapang dadalah... usahlah memanjang2kan lagi kslpn beliau tu... boleh kan sahabat-sahabat ukhwah semua...
apa pun, al-fatihah untuk allahyarham Loloq....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 17:35


BELASUNGKAWA
/
ALLAHYARHAM Loloq (kiri) dan M. Nasir.

Loloq antara Andalusia dan Sup Selipar

SESETENGAH pihak menganggap lirik adalah kata-kata untuk dibebelkan oleh penyanyi mengikut melodi yang dihasilkan oleh pencipta lagu. Malah ada juga tanggapan bahawa keperluan lirik sekadar untuk memberi tempat kepada penyanyi mengalunkan suara. Maka bidang penulisan lirik pada tanggapan sesetengah pihak tidak begitu penting dalam penghasilan sesebuah karya lagu.

Kerana itu apabila lagu Andalusia menjadi juara pada Juara Lagu 1999, kemenangan ini memberikan anjakan yang besar tentang peri pentingnya lirik yang baik mendukung lagu yang hebat. Dalam suasana lagu tempatan yang didukung oleh lirik berbasa-basi, Andalusia kelihatan agak terasing.

Bagaimanapun apabila lagu ini kerap disiarkan di radio, kepayahan sesetengah pihak untuk menghayati lagu ini sudah tiada lagi. Lagu Andalusia sedikit sebanyak telah membetulkan tanggapan bahawa lirik hanya bebelan yang tidak punya makna yang lebih besar daripada itu.

Lagu Andalusia diciptakan oleh M. Nasir, liriknya oleh Loloq dan dinyanyikan oleh M. Nasir sendiri.

Andalusia membawa kita menjejaki mimpi-mimpi silam era kegemilangan kerajaan Islam di Andalusia (kini Sepanyol). Tetapi kini kegemilangan itu telah hilang dan Loloq menulis, “Biarkan warna kubah-kubahmu kian pudar, untukmu setanggi ini kubakar.”

Sehari selepas Juara Lagu 1999, saya menghubungi Loloq dan berkata, “Tahniah, lirik masterpiece kau berjaya.” Loloq membalas, “Kita jangan jadi Andalusia.”

Andalusia antara hampir 2,000 lirik lagu karya Loloq yang dihasilkan lebih dua dekad dalam industri muzik negara ini. Banyak lagi lirik yang meninggalkan kesan yang panjang kepada pendengar waima bagi lagu-lagu berentak rock dan kelakar termasuk Sup Selipar nyanyian Salih Yaakob.

Bagaimanapun pada rembang bergerimis Rabu lalu, Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pakar Damansara selepas tiga hari tidak sedarkan diri. Allahyarham yang juga kerap menggunakan nama pena Nurbisa berusia 50 tahun dan meninggalkan isteri, Hariah Yaacob dan tiga cahaya mata, Krsty Nur, 10, Jaevn Nur, 7 dan Yasha Nur, 5.

Allahyarham adalah penulis lirik yang paling banyak menulis untuk lagu-lagu ciptaan M. Nasir. Kalangan penggiat industri muzik melihat Allahyarham sebagai gandingan yang banyak membantu kehebatan M. Nasir. Suatu yang menarik tentang Allahyarham ialah pernah muncul sebagai penerima royalti tertinggi daripada Badan Perlindungan Hakcipta Muzik (MACP) sebanyak lima kali. Rekod yang sama juga dipegang oleh M. Nasir dalam bidang ciptaan lagu.

Ini menunjukkan walaupun Allahyarham menyuntikkan pemikiran bernas dalam liriknya, karya itu tetap popular. Maka kalau ada yang menganggap lirik yang baik seharusnya dipinggirkan, itu adalah salah sama sekali. Malah pada awal tahun 90-an, lagu-lagu yang menggunakan liriknya menduduki lima tangga teratas semua carta di stesen radio tempatan.

Di sebalik imej “allien” bercermin mata bingkai tebal dan berambut kusut, Allahyarham sebenarnya seorang pemikir dan pentafsir kepada pergulatan sosial di sekeliling yang kemudiannya dituangkan ke dalam liriknya. Lihatlah lirik lagu Apokalip yang melihat kehidupan manusia secara perbandingan dengan roller coaster yang ada waktu di atas dan pada waktu lain berada di bawah.

Kemampuan Allahyarham ialah menulis lirik yang pelbagai tema dan bentuk. Lihatlah bagaimana lagu Ngam Ho, Kepala Sotong, Sup Selipar. Tetapi ada kalanya Allahyarham kelihatan romantis seperti lirik lagu Layar Impian nyanyian Ella atau Biru Mata Hitamku nyanyian Wings.

Lirik lagu Mentera Semerah Padi nyanyian M. Nasir mengingatkan saya kepada lagu Blowin’ In The Rain yang liriknya ditulis oleh Bob Dylan pada era rock tahun 60-an. Bob Dylan dianggap penyanyi dan penulis lirik lagu rakyat moden Amerika Syarikat yang berusaha menghasilkan karya yang bermutu.

Semasa hayatnya, Allahyarham selalu percaya bahawa lirik lagu tidak seharusnya menjadi kering dan beku, kemudian mengulangi frasa-frasa lama tanpa mencari yang baru. Kerana itu kalau dihayati lirik lagu Bonda nyanyian M. Nasir, dengan penuh kekerdilan, Allahyarham menghantarkan kekaguman seorang anak kepada ibunya. Di tangan Allahyarham, Bonda adalah untuk semua orang, tanpa mengira kaum, kepercayaan dan fahaman politiknya. Bonda menjadi begitu syahdu dan menginsafkan tentang pengorbanan seorang yang bergelar ibu.

Awal tahun lalu Allahyarham menunjukkan koleksi hampir 2,000 lirik lagu yang dihasilkannya. Cita-citanya untuk membukukan semua lirik itu sebagai satu sumbangan kecilnya kepada dunia kesusasteraan Melayu. Allahyarham menyebut koleksi itu akan dihantar kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bagaimanapun setakat ini tidak dapat dipastikan adakah lirik-lirik itu telah dihantar ke DBP?

Loloq telah pulang. Tetapi sebelum pulang Allahyarham telah membina satu terusan sebagai pilihan daripada yang telah sedia ada. Terusan ini tentunya tidak bermakna kalau kita tidak cuba mencari kelebihannya.

– KU SEMAN
P/S: Sumber Utusan Malaysia



Andalusia

Cahayamu bagai sabitah
Doaku kau sejahtera
Biar warna kubah-kubahmu kian pudar
Untukmu setanggi ini kubakar

Cahayamu sediakala

Aku rindukan zaman kebangkitan
Pabila nurani bersulamkan fikiran
Seganding dan bersatu
Lafaz niatku bertemu

Cahayamu tiada tara

Pohon salamku pada fakir-fakirmu andalusia
Pohon izinkanlah aku menyelami irama asyikmu
Pohon ku dipinjamkan gabus dan ghazalmu jadi azimat
Supaya dapat aku tari menongkah arus
Sahutlah andalusia

Apakah sudah kering lautan darah
Yang tertimbus di bumi alhambra
Ataupun masih bergelora menanti saat
Melimpah mengikut mata air

Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Ilaahu


Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

pyanSAUJANA
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32492
Posting: 9
Dari: kualalumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 20:14


Ha'ah.. sudah2 lah. Mungkin akhi izzul islam tersilap pandang masa nulih posting tu.. Orang dah pergi, kita doakan saja semoga ruhnya selamat. Kita ni ha, tak tau bila ajal menyapa... Semoga bertemu husnul khaatimah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pyanSAUJANAProfil   Hantar PM kepada pyanSAUJANA   Pergi ke pyanSAUJANA's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 12:15


udah lah......
mungkin dia tersilap cakap....
jangan ungkit ag lah....
sama-sama kita doakan kesejahteraan beliau di sana......
al-fatihah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-08 12:41


Banyak komen yang saya rasakan bersifat positif untuk izzul_islam
Manusia tidak ada yang sempurna
Begitu juga dengan izzul_islam

Alfatihah untuk arwah LOLOQ
Kematian sesuatu yang tidak dapat diundur atau dimajukan walau sesaat pun
Semoga kita yang masih hidup beroleh iktibar yang bukan sedikit :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123881 saat. Lajunya....