Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 28 hari yang lalu
ronniefinancehome: 39 hari yang lalu
MTMKi: 49 hari yang lalu
usop79: 50 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: hmm..betul ke caranya???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» hmm..betul ke caranya???

Please Mendaftar To Post


Oleh hmm..betul ke caranya???

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 12:58


Assalamualaikum

hmm..mula-mula hantar pm (private messege in ukhwah.com)...bertukar dan berbalas 'salam ukhwah'....
kemudian..sesi taaruf..kemudian...bertukar alamat email..kemudian...bertukar number phon..kemudian..saling bermsg2 dan kemudian..kemudian...

xmustahil disinilah bermulanya jalinan ukhwah..

situasi ni mungkin biasa berlaku..
sekiranya berlaku antara kaum muslimah atau antara kaum muslimin..alhamdulillah...sebab islam itu bersaudara..

tapi..apa pandangan sahabat jika ini berlaku antara muslimin dan muslimat...walaupun niat dihati hanya untuk berukhwah..tapi, ini kah caranya...kalau macam tu, ruangan portal ni tak ada lah bezanya dengan ruangan2 portal yang lain..hmm..matlamat takkan menghalalkan cara kan??

batul tak kalau ana katakan situasi inilah bermulanya pertemuan antara muslimin dan muslimat sehinggakan kadangkala boleh menimbulkan fitnah...

hmm..berilah pendapat sahabat2 semua secara berhikmah...:-)

wallahu'alam..


:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:11


.. kes ni sama lah kes saya dengan kekanda saya owl-UM.. saya sayang dia:malu:..:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:16


Pada 29-01-08 13:11 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kes ni sama lah kes saya dengan kekanda saya owl-UM.. saya sayang dia:malu:..:lol:..



alhamdulillah..pngakuan yang jujur.. :-)
tapi bagaimana ye kalau situasi ni berlaku antara muslimin dan muslimat? macam yang cik kakisamun alami itula...sehinggakan mula timbul prasaan..kalau sesama jenis tak apalah..tapi kalau berlainan...??..:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:16


kalau rasa tak penting, abaikan saja pm tu,delete.

tak payah nak pening2 kena jawab ke dok

memang di ukhwah ni biasa agaknya kes2 tak bercakap di forum, tapi aktif di pm. jika tidak.. takkan wujud istilah KAHWIN sesama forumer kan? kan?... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:19


Pada 29-01-08 13:11 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kes ni sama lah kes saya dengan kekanda saya owl-UM.. saya sayang dia:malu:..:lol:..


shud i explain it to her? :sopan: :sopan: :sopan:

kakisamunnnnn~~~~ :jangan: :jangan: :jangan:


:sopan: :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:20


atas niat kita juga....kalau tak layan,
tak jadi.................betulkan niat dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:24


nak kata betul ke tidak caranya tu...kena tanya pada yang arif, maybe pada ustazah2 & tok guru.
tapi aku xfeeling lah dengan hal-hal macam ni. perkenalan dalam internet rasanya xbw apa-apa sebab kenal melalui gambar, xrealistik langsung! :-? :-D
lainlah kalau kenal melalui pertemuan2 yang xdiduga, bukan yang tu lebih indah ke? :sopan: :malu:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:29


best jugak tugak topik ni..hamba yakin ramai forumers kita menghadapi situasi ini..hamba pun baru minggu lepas kenal seorang ahli ukhwah muslimin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:30


dah ada kes da....mula berkenalan melalui internet lepas itu dah tengok gambar...terus lari...tak sesuai lah..macam-macam alasan........sian...pulak tengok

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:30


Pada 29-01-08 13:19 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-08 13:11 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. kes ni sama lah kes saya dengan kekanda saya owl-UM.. saya sayang dia:malu:..:lol:..


shud i explain it to her? :sopan: :sopan: :sopan:

kakisamunnnnn~~~~ :jangan: :jangan: :jangan:


:sopan: :sopan: :sopan:



.. "no need.. i shy2 cat" lah:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:31


rasa tak boleh salahkan pihak muslimin sahaja..

sebab yang muslimah pun ADA yang pm muslimin nak berkenalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:34


Pada 29-01-08 13:31 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

rasa tak boleh salahkan pihak muslimin sahaja..

sebab yang muslimah pun ADA yang pm muslimin nak berkenalan...


ye..betul...
tapi kita bukan nak cari salah sesiapa..cuma nak kita fikir semula betul ke cara kita tu...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 29-01-08 13:35


Assalamualaikum...ana rasa tak salah nak berkwm cuma ingat ada btasannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:36


Pada 29-01-08 13:30 , khairani posting:

!!! QUOTE !!!

dah ada kes da....mula berkenalan melalui internet lepas itu dah tengok gambar...terus lari...tak sesuai lah..macam-macam alasan........sian...pulak tengok


ahakss pengalaman sendiri kerr


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:38


Pada 29-01-08 13:31 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

rasa tak boleh salahkan pihak muslimin sahaja..

sebab yang muslimah pun ADA yang pm muslimin nak berkenalan...


.. macam saya.. saya muslimah PM muslimin bernama owl_UM.. saya tidak dapat menipu diri sendiri.. wajahnya yang tampan ala2 pelakon yang sedang meningkat naik telah menyebabkan diri saya menghantar mesej "private" kat dia.. owh jelingan manjanya membuatkan diriku sentiasa berasa kenyang(jimat duit aku macam ini.. dan aku boleh kurus).. jadi kepada mereka yang rasa2 nak diet.. jom lah pakat ramai-ramai tengok gambar owl_UM..:kelip:.. :lol:.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:40


Pada 29-01-08 13:34 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!





pada yang fikir betul.. maka dia akan terus berbuat

pada yang fikir, salah, maka dia tak akan layan.

a'la_ kulli hal, balik pada diri masing-masing.... seperti yang akak nyatakan tadi... jika tidak, masakan ada antara forumer yang berkahwin akhirnya @ putus chenta antaranya :bunga: :bunga:

ada jawapannya pada IMAN kita...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 29-01-08 13:43


Pada 29-01-08 13:38 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!


.. macam saya.. saya muslimah PM muslimin bernama owl_UM.. saya tidak dapat menipu diri sendiri.. wajahnya yang tampan ala2 pelakon yang sedang meningkat naik telah menyebabkan diri saya menghantar mesej "private" kat dia.. owh jelingan manjanya membuatkan diriku sentiasa berasa kenyang(jimat duit aku macam ini.. dan aku boleh kurus).. jadi kepada mereka yang rasa2 nak diet.. jom lah pakat ramai-ramai tengok gambar owl_UM..:kelip:.. :lol:.. ahaks..


aii kakisamun nii.. :jangan: :sopan: :sopan:


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 13:44


Pada 29-01-08 13:38 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

ahaks..


uiks... bukan ke kakisamun ni biseks... :sopan: :sopan: :sopan: :kelip: :kelip:

keranamu owl.. akhirnya kakis memilih ke dunia yang satu itu :malu: :malu: :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 14:23


...Assalamualaikum

Tepuk dada tanya Iman :-)


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 20:40


..hmm..tapi kan, bila tengok pada niat sesiapa saja yang berbalas2 pm tu seperti nak berukhwah..elok niatnya..tapi, betul ke caranya?? :-)

kalau macam tu..matlamat menghalalkan cara lah ye...

memanglah ramai antara forumer bertemu jodoh disini..alhamdulillah, mungkin itu dah prancangan allah..tapi nampak tak berapa elok pula bila memulakan pertemuan tu dengan cara ni..terutamanya bila muslimah yang mulakan..

hmm..ustaz ana pernah cakap..tiada pertemuan antara muslimin dengan muslimah kecuali ada hal-hal yang mengikat..maksudnya, kalau tak ada apa-apa hal yang penting tak perlu berhubung...SEMUANYA BERTUJUAN untuk MENJAGA 'HATI'..

hmm..Sekadar pendapat...;-) berilah pandangan secara berhikmah ye..:-)

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 20:44


huhu tak dapat masuk sini lagi..
pandanganku tidak berhikmah..
tapi pandanganku kabur2.. :bye: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 20:52


Pada 29-01-08 20:44 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

huhu tak dapat masuk sini lagi..
pandanganku tidak berhikmah..
tapi pandanganku kabur2.. :bye: :-P



eh..akak...
ana xmaksudkan macam tu...
ana pun masih kabur2 lagi hal ni..
sebab tu ana nak kita bincang sama-sama..
biar banyak pendapat..biar banyak ulasan..so nanti kita dapat lah fikir sendiri mana baik mana buruknya...kan kak..:-)
maafkan ana ye kak...

ana tengah belajar untuk mencari jalan yang terbaik..bantulah..:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-01-08 21:25


masing-masing ada naluri...hmm...when it's come to the right time,right place, right person....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105475 saat. Lajunya....