Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 17 jam, 11 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Berkenaan dengan kwanitaan


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Berkenaan dengan kwanitaan

Please Mendaftar To Post


Oleh Berkenaan dengan kwanitaan

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 17:43


salam...
erm ana nak ty.ana sebenarnya masuk dalam kekonpiusan berkenaan dengan solat qada bagi mereka yang dalam haid...ada sstgh us kata solat yang kita tgglkn mesti di qada kan..conthnye kalau datang haid masa waktu asar.. kalau kita lewatkn mandi wjb sampi isyk means asar mahgrib tu mesti diqada kan..bagaimana ye? :-?

boleh tak sesiapa yang boleh tolong terangkan..

terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 18:18


hukum asalnya kalau haid tak payah qada' solat tapi dalam keadaan tertentu wajib qada'

sebagai contoh: waktu asar masuk 4:30ptg anda masih belum tunaikan solat, tiba-tiba dalam jam 5ptg baru nak tunaikan da keluar darah haid..bila hari bersih nanti, asar yang dilewatkan tadi wajib anda qada'.

keadaan lain pulak, masa bersih dari haid...kalau haid itu diyakini berhenti semasa masih dalam waktu asar, tetapi anda lewatkan mandi wajib hinggalah ke isya' memang wajib qada' solat yang terdahulu ditinggalkan tu (asar, maghrib)

ini adalah antara huraian hadis Nabi SAW yang mahfumnya menceritakan tentang jumlah wanita lebih banyak di dalam neraka, (maaf tak ingat sanad dan matan) ada pendapat yang merujuk kepada hal-hal yang berkaitan dengan haid dan keadaan2 yang serupa ini lah..iaitu wanita yang dikaitkan dengan solat yang tidak sempurna

wallahu a'lam


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-08 20:47


"adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?"pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadhahanya puasa jee.." Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! Hal ini boleh dirujuk di dalam kitabIhya' Ulumuddin karangan Hujjatul IslamImam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.

Dalam BAB TIGA :" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi FiDawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti(dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat diasolat asar sebanyak satu rakaat, makabaginya wajib qadha solat zohor danasar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktusubuh, kira-kira sempat baginya solatIsya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. "Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam"

(Imam Al-Ghazali)HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar danZohor?- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar,maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solat Zohor juga perludiqadha sama?- Kerana di dalam hukum menjama'(menghimpun solat bagi orang musafir)solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.- Kerana kecuaian wanita itu sendiri(dari melihat haidnya kering atautidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat(menjaga hukum) maka perempuan itu jugaperlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama :-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktusubuh, kira-kira sempat solat Isyaksatu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagimusafir) dengan solat Maghrib, makabaginya juga perlu diqadha solat maghrib.-Di atas kecuainnya (tidak betul-betulmelihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktumaghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh,hakikatnya proses pengeringan itu sudahlama berlaku)-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum)maka adalah bagi perempuan itu perlu diqadha juga solat maghribnya.Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin(Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil /Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Sumber : Blog sahabat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 01:01


Kenapa ek tak masuk dalam portal muslimah yang ini...
rasanya lebih sesuai... uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 07:19


Pada 29-01-08 01:01 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek tak masuk dalam portal muslimah yang ini...
rasanya lebih sesuai... uhuk...



uhuk uhuk uhuk :sopan: :sopan:


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 07:58


Biarlah kaum adam memahami masalah kaum hawa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 15:46


maaf sebab letak topik ini pada tmp umum macam ni..
tapi betul juga kata ummi..apa salahnya kaum adam juga turut baca...
moga mereka boleh memahami dan mngetahui..mana tau blg tegur akak adik ke..
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 16:11


Assalamualaikum..
Ana rasa semua yang dibincangkan tu merupakan 1 ilmu bukan saja penting bagi kaum hawa, tetapi juga penting bagi kaum adam...kerana apabila berkahwin nanti,menjadi kewajipan suami untuk mengajr isterinya tentang bab-bab ni..allahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_nisaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2006
Ahli No: 24493
Posting: 48
Dari: penang darul mutiara

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 19:57


urm..
ana banyak juga tanya kat ustazah2 pasal hal ni..

jawapan:

nak cek kering atau tak, tunggu betul-betul 2 waktu solat. then bla dah konfom kering (pada kedua-dua waktu solat itu), mandi wajib then xyh qada' 2 waktu solat tu. ana baca + tanya ustazah2 (rmi tuu). so, ana yakin.

kalau nak konfom kering ka tak, ambil tisu/kapas, tempek2kn pada vagina. kalau tisu/kapas tu masih putih, maka dah kering..

wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_nisaaProfil   Hantar PM kepada zahratul_nisaa   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 21:47


takut sangat-sangat kalau tergolong dalam penghuni neraka tu....:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:49


lagi satu ana kadang-kadang konpius juga bila haid datang dengan kadar sikit..
bila siang ada darah klua tapi bila mlm dia kering..
bukan sehari saja..kadang-kadang sampai 5 or 6 hari...
ana rasa xslesa bila tak solat waktu mlm tu..
jadi ana ambil keputusan bila petang tu dah tak ada ana mndi wajib..
maghrib, isyak dan subuh tu ana boleh solat..
boleh ke ana buat macam tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 14:52


Pada 29-01-08 16:11 , posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
Ana rasa semua yang dibincangkan tu merupakan 1 ilmu bukan saja penting bagi kaum hawa, tetapi juga penting bagi kaum adam...kerana apabila berkahwin nanti,menjadi kewajipan suami untuk mengajr isterinya tentang bab-bab ni..allahua'lam..



betul betul betul :-)

lelaki2 yang nak kahwin kena tahu ya :jangan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 17:34


Pada 29-01-08 15:46 , eda posting:

!!! QUOTE !!!

maaf sebab letak topik ini pada tmp umum macam ni..
tapi betul juga kata ummi..apa salahnya kaum adam juga turut baca...
moga mereka boleh memahami dan mngetahui..mana tau blg tegur akak adik ke..
hehe


ada betul juga.... :kelip:
asif...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 11:57


salam...

ana ada satu lagi pertanyaan..
sahabat2 ada tak yang mmpyi hadis2 berkenaan dengan haid dan solat dia..
kalau boleh ana nak buat simpanan sedikit..
senang sebagai rujukan d kemudian hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 12:00



    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 16:23


Ni pandangan orang laki pula....

Ana pernah mendengar kuliah munakahat daripada Tn. Guru Dato' Nik Azik yang menyentuh bab haid.

Jika darah haid dah kering sewaktu asar dan kita masih berkesempatan mandi wajib walaupun masa sangat suntuk hanya sempat solat dengan satu rakaat sahaja. Maka wajib bagi muslimah mengqada' kan solat asar tadi.

Dan satu lagi ramai yang tak tahu. Muslimah tadi juga wajib mengqada'kan solat Zohor. SEBAB... Zohor adalah pasangan bagi Asar.

Begitu juga jika darah kering sewaktu Isya' belum habis...maka wajib mengqada'kan solat Maghrib dan Isya'.....

Hal ini telah dibahaskan dalam kitab Ihya' Ulumuddin....

Jika masih belum faham sila bertanya lagi...

Sekian terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 12:07


ASsalamualaikum warahmtullhm
di sini saya ingin minta sumber rujukan hadith yang digunakan untuk mnyatakan bahawa jika disedari haid hilang pada zaktu asar maka perlu diqadha zohornya sekali.

hanya untuk rujukan dan kajian semula..kerana jika hanya diqiaskn se;ata kepada pasangan solat untuk saja;Assalamualaikum, maka ianya kelihtan seolah tidak sesuai keran bab safar dan haidh adalah satu furu3 yang berlainan

safar adalah rukhsah dalam beribadah manakala
haidh adalah illah untuk beribadah..

-sekadar info > terdpt banyak hadith di dalam kitab ihya ulumudddin karangn al ghazali yang dhaif dari sudut sanad dan matannya


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-08 17:28


!!! QUOTE !!!

Biarlah kaum adam memahami masalah kaum hawa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab



betul yang macam ummi kabo itu.hamba setuju sangat-sangat kerana ilmu haid ni wajib diplejari oleh suami2 dan jika tak mampu maka wajib menyediakan peruntukan untuk isteri mempelajarinya...


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 18-08-08 19:44


masalah haid adalah merupakan masalah terbesar bagi kaum hawa..
kaum lelaki juga perlu ambil tahu mengenai masalah ini..kerana lelaki yang akan memimpin isterinye ke syurga..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

rindufisabilillah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35853
Posting: 19
Dari: Dungun Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:19


Basic agama ni semua org kena tahu..itu tandanya kita mencintai Allah dan RasulNya..semoga bincang macam ni dapat kongsi ilmu yang masing-masing ada..

ISLAM DULU, KINI DAN SELAMANYA
ALLAH MAHA BESAR
AMEEN

Bookmark and Share

    


  Member Information For rindufisabilillahProfil   Hantar PM kepada rindufisabilillah   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 01:11


kadang-kadang benda yang basic ni pun kita terlepas pandang kan..
nampak basic tapi bila fikir balik mesti terkonpius...
ana selalu macam tu..huhu
insyaAllah..ana cuba belajar sekarang =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 01:44


oh ye..nak ty sahabat ada sesiapa tau mana ana boleh dapat bacaan ai quran
Sheikh Mahir Al-Muaiqely dari mekah..
ana sangat-sangat nak download tapi xjmp yang mp3..
please....thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12213 saat. Lajunya....