Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 20 jam, 4 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: betulkah kata orang anak bongsu ni manja?....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» betulkah kata orang anak bongsu ni manja?....

Please Mendaftar To Post


Oleh betulkah kata orang anak bongsu ni manja?....

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 12:54


Assalamualaikum
buat semua warga ukhwah chu nak tanya pendapat..betulkah anak bongsu ni manja erk?....


chu pun tak thu nak komen apa sebab chu pun dalam kategori anak bongsu...tapi ap yang chu lihat adalah sikit-sikit manja tu tapi ada juga member chu yang lain even anak bongsu tapi tak manja....lain orang lain persepsinya

erm...... :-D :sopan: :sopan: :welcome:


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 13:29


jangan marah tau chu kalau saya cakap anak bongsu ni mengada-ngada..ha,dah merah telinga tu..jangan marah lah,pendapat saja ni..act,yang paling manja is anak sulung..cepat anak sulung,baik ngaku :-D macam mana anak bongsu nak manja kalau si sulung dah bukan main manja dengan mak ayah,kan?tapi (mengambil kata-kata chu) lain org lain persepsinya.. :-)


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-01-08 13:44


Saya anak bongsu juga. saya tak manja pun (tak nak ngaku ni). tapi, muka saya ni saja yang melambangkan saya ni manja agaknya. hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 14:13


huhu memang manja... :lol:
kadang-kadang saja mengada2 minta perhatian :-P :malu:
dah besar pun tak boleh nak buang tapi tak mengada2 lagilah..
rasa jahat pula kalau mengada2.. kasihan orang2 yang saya sayang tu terutama mak saya.. :oops:
tapi tak boleh manja dengan abang sulung saya :-(

p/s: aik macam dah ada topik ni :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 14:30


Assalamualaikum wr wbt

memang lah kena manja..terutama sekali dengan mak..sebab kalau dikira masa bersama dengan mak..berbanding dengan beradik yang lain...masa anak bongsu dengan mak adalah paling singkat berbanding yang lain...so, kenala manja abis2an...
Betul tak anak2 bongsu sekalian....hehe..

**selalu kena buli dengan kakak dan abang...tapi kalau minta apa-apa..Selalunya dapat saja..tapi kena rengek lebih sikit lah...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 14:44


Pada 28-01-08 14:30 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!



masa anak bongsu dengan mak adalah paling singkat berbanding yang lain...



wahh huhu ini tak pernah terfikir ni..
hehehe boleh jadi alasan ni kalau kena marah lagi sebab manja..
kasihan juga kakak yang sebelum saya tu beza 2 tahun..
dia pernah marah dan tak puas hati sebab adiknya manja
tapi sekarang dia pula yang manjakan saya :welcome:
itulah dah lama tak jumpa baru rasa kan kan..
hehe suka buat orang rindu.. satu taktik :-P


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 14:53


Pada 28-01-08 14:13 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


tapi tak boleh manja dengan abang sulung saya :-(

p/s: aik macam dah ada topik ni :berfikir:


kasihannya,adik2 saya semua manja dengan saya,mereka manusia paling tak takut dengan saya..anak sulung manja,sebab merupakan permata hati pertama mak ayah and slalunya yang paling diberi perhatian..jangan marah.. :-P

saya rasa pun macam pernah masuk saja topik ni..huhu


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:04


Pada 28-01-08 13:44 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Saya anak bongsu juga. saya tak manja pun (tak nak ngaku ni). tapi, muka saya ni saja yang melambangkan saya ni manja agaknya. hehe....


.. muka manja:berfikir:.. kena menuntut ni.. nanti boleh aku buat muka manja selalu:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:05


Pada 28-01-08 13:29 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!

jangan marah tau chu kalau saya cakap anak bongsu ni mengada-ngada..


iye ke anak bongsu ni ngada2 erm bunyi macam jealous saja...hehe...tapi best jadi anak bongsu ni....kat mana pun pergi mak mesti akan utamakan yang bongsu dan keperluan pun mak kan lebihkan yang bongsu.....waktu family berkumpul pun kalau anak bongsu tak ada or tak sampai lagi mak mesti akan tunggu anak bongsu dia dulu....kalau raya pun anak bongsu yang akan dapat duit raya...hehe...yang paling best abang yang sulung pun cfirm akan sayang dekat adik bongsu dia kan...hehe.....dengan erti kata lain title bongsu pengubat rindu buat semua ahli keluargakan...erm bagi status anak sulung jangan marah erk...


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:11


Pada 28-01-08 14:53 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!



anak sulung manja,sebab merupakan permata hati pertama mak ayah and slalunya yang paling diberi perhatian..jangan marah.. :-P



tidak tidak.. saya protes :-) (hehe gurau tapi :-(

rasanya ikutlah.. kalau kes saya.. anak bongsu lebih dapat perhatian.. :welcome: :-P


*tapi kan sebenarnya mak ayah kami adil..tak pernah melebih2kan anak.. hehe terima kasih mak ayah abang2 dan kakak2 saya yang tak terlalu manjakan saya..rasanya kalau masa kecil kena layan sangat manja tu memang rosak ni.. :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:15


well,slalunya sulung memang sayangkan yang bongsu..Kenapa ek?adik bongsu (dah form 2 mamat ni) saya suka merengek suruh balik rumah (apa,dia ingat kl-perlis dekat gamaknya),tapi bila sampai pintu rumah,di ajak gaduh pula..aiihh..tapi tak kira bongsu ke,tengah ke,semua mak ayah sayang..kita saja ngada2 nak lebih..haaa,betul tak?baik ngaku cepat.. :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:15


eh kena macam ni..

tidak tidak saya protes :jangan: :jangan: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:18


Pada 28-01-08 15:15 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

eh kena macam ni..

tidak tidak saya protes :jangan: :jangan: :-P


hihihi..ngaku sajalah..apa pula nak protes2.. :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:18


tak dalah... bukan ngada2, cuma mak ayah saja yang saja nak manjakan kita. tu yang nampak macam mengada2 tu. sebenarnya tak ada pun :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:22


Pada 28-01-08 15:15 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!

well,slalunya sulung memang sayangkan yang bongsu..Kenapa ek?adik bongsu (dah form 2 mamat ni) saya suka merengek suruh balik rumah (apa,dia ingat kl-perlis dekat gamaknya),tapi bila sampai pintu rumah,di ajak gaduh pula..aiihh..



huhu macam ni lah kes dengan abang sulung saya..
hehe saja tu tak nak adik dia manja tapi kan hehe dia terasa tu bila saya tak ada..tiada lagi yang nak disakat..Kenapa yang sulung juga suka sangat menyakat adik dia :cry:
dengan abang sulung ni memang tak dapat lawan :cry:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:26


Pada 28-01-08 15:18 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-08 15:15 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

eh kena macam ni..

tidak tidak saya protes :jangan: :jangan: :-P


hihihi..ngaku sajalah..apa pula nak protes2.. :-D



erk ini memang anak sulung ni.. :cry:
tak ngaku juga..
sudahlah.. :-(
eheh jangan marah :-P

huhu teringat dengan abang sulung tak pernah menang :cry:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:27


best apa sakat adik bongsu..suka tengok dia muncung..tapi adik bongsu saya lelaki,manja mengalahkan apa..

mana boleh lawan sulung,kami 'keluar awal' sikit dari anda lah wahai si bongsu..setakat nak auta,tak dapekla,kami dah maklum..ehehe.. :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:31


huhu macam ni lah kes dengan abang sulung saya..
hehe saja tu tak nak adik dia manja tapi kan hehe dia terasa tu bila saya tak ada..tiada lagi yang nak disakat..Kenapa yang sulung juga suka sangat menyakat adik dia

kesiannya tapi itulah kenyataannya.abang-abang chu selalu sakat chu tapi biasanya mereka akan kena balik dengan chu sebab yang bonsu ni nakal dia lebih sikit then bila ketiadaanya akan membuatkan dirinya dirindui...hehe


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:33


Pada 28-01-08 15:27 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!

best apa sakat adik bongsu..suka tengok dia muncung..tapi adik bongsu saya lelaki,manja mengalahkan apa..

mana boleh lawan sulung,kami 'keluar awal' sikit dari anda lah wahai si bongsu..setakat nak auta,tak dapekla,kami dah maklum..ehehe.. :-D



yalah..yalah.. :ejek: :hammer: :-P


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:42


ehehe..jangan mara..menyakat si bongsu adalah kewajipan si sulung,bila si bongsu dah ber'bunyi'..apa lagi,cabutla..lepas itu buat muka tak bersalah..ehehe..tapi saya kena juga sakat dengan mereka (adik2 selain bongsu),lagi teruk kena dari saya menyakat si bongsu..haii..ampeh kelapa betul.. :-P tapi itulah yang memaknakan hidup adik beradik kan?


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:49


Pada 28-01-08 15:42 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!



ehehe..jangan mara..menyakat si bongsu adalah kewajipan si sulung,bila si bongsu dah ber'bunyi'..apa lagi,cabutla..lepas itu buat muka tak bersalah..ehehe..tapi saya kena juga sakat dengan mereka (adik2 selain bongsu),lagi teruk kena dari saya menyakat si bongsu..haii..ampeh kelapa betul.. :-P tapi itulah yang memaknakan hidup adik beradik kan?



eheh..yalah tu..adik-beradik kan kan :welcome:
huhu tak puas lagi.. dengan semua orang boleh menang termasuk mak dan ayah tapi dengan abang sulung tu tak pernah menang..
huhu tak melayan manja orang tu..tapi diam-diam sayang ;-)


bila si bongsu dah ber'bunyi' :lol: itulah senjata kami supaya mak ayah masuk campur dan menyebelahi si bongsu :-P


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:56


bila si bongsu dah ber'bunyi' :lol: itulah senjata kami supaya mak ayah masuk campur dan menyebelahi si bongsu :-P



yup betul tu. support...


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 15:57


Pada 28-01-08 15:49 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


huhu tak melayan manja orang tu..tapi diam-diam sayang ;-)


mestila diam-diam sayang..takkan nak tunjuk..jatuhlah kemachoan kami..huhu :-D sapelak manja ni?kompius patik.. :berfikir:


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 15:59


tapi mak ayah sentiasa adil tak pernah melebihkan even yang sulung.tengah or bongsu...cfirmnya semua kena basuh...ye budak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 16:05


kena basuh??kitaorang tak kena 'basuh2' ni..kena tibai ar..nakalnya dulu,ya ampun..eheh..tapi,dah besar-besar still ok saja dengan mak ayah..budak-budak sekarang kalau kena tibai,entah-entah lari diri rumah apa..


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

hypox
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26214
Posting: 97
Dari: Simpang Empat ke Manchester

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-01-08 16:12


sama sekali tidak benar...tak semua anak bongsu manja. Kalian taktau betapa tak bestnya jadi anak bongsu...asyik kena control saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For hypoxProfil   Hantar PM kepada hypox   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 16:17


Pada 28-01-08 16:12 , hypox posting:

!!! QUOTE !!!

sama sekali tidak benar...tak semua anak bongsu manja. Kalian taktau betapa tak bestnya jadi anak bongsu...asyik kena control saja


betul-betul..sokong..ada yang bankang?protes? :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 16:21


Pada 28-01-08 16:12 , hypox posting:

!!! QUOTE !!!

sama sekali tidak benar...tak semua anak bongsu manja. Kalian taktau betapa tak bestnya jadi anak bongsu...asyik kena control saja


kena control sebab mak ayah nak buat yang terbaik untuk anak2nya.sama juga dengan abang dan kakak2 yang suka control adik bongsu sebab mereka nak yang terbaik untuk adiknya...tak ada parents yang nak tengok anak2 dia hancur..am i right?? none human being perfect...lau chu salah sila betulkan...


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 28-01-08 16:23


Pada 28-01-08 16:21 , achuyah posting:

!!! QUOTE !!!


kena control sebab mak ayah nak buat yang terbaik untuk anak2nya.sama juga dengan abang dan kakak2 yang suka control adik bongsu sebab mereka nak yang terbaik untuk adiknya...tak ada parents yang nak tengok anak2 dia hancur..am i right?? none human being perfect...lau chu salah sila betulkan...


lagi satu sebab kakak2 dan abang taknak adik2 ulang kesilapan yang sama..selalu nak the best for sum1 they love so much.. :-)


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 16:28


haha thats mean anak bongsu ni memang sentiasa disayangi oleh semua ahli keluarga thats yang jadi manja tapi manja bertempat tak salah kan...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-01-08 16:59


Assalamualaikum
betul...jika mengambilkira adik saya sebagai sampel....
manja semanjanya...tunas manja pun tak macam tu....
P/S : macam dah ada....macam.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 17:12


erm..betul ke anak bongsu manja?
tapi ana tak manja pun..hehe.. mungkin lebih rapat dengan mak agaknya..
lepas itu org cakap anak bongsu ni sentitif dan mengada-ngada.. erm betul ke ek??
sungguh ana tidak dapat menerima tohmahan ini walaupun ada yang mengatakan ana macam tu...huhu..
tapi mungkin manja dengan famili ada lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 20:24


saya pun anak bongsu...manja ke???? rasanya tak....sebab saya ni jenis tak manja...lasak tu adalah....lebih lasak dari adik beradik yang lain... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-01-08 21:02


jelezz dengan adik bongsuku..even nakal..tetap d beri perhatian..tu yang tambah nakal tu...eeee nak kena...

jelezz betul dengan adk2ku nila...pergi sekolah pun nek kereta. o van sekolah dekat saja tu..eee.....aku dulu jalan kaki :cry: :cry:
tapi tak apalah dulu zaman lain..sekarang lain.. kan..kan :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 23:50


walaupun ada lah.. seorang hamba allah tu.....kan kan

dia tak mengaku anak bongsu itu sebenarnya manja.

saya sebagai anak sulung tetap mengatakan anak bongsu tuuuuu semuuaaaanyeee manja

ehe.. jangan marah ye be... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 00:40


alaa...soalan subjektif ni macam minta opinion lah kan?...kira yang mana-mana pun betul..tak ada yang salah...maknanya ada saja anak bongsu yang mnja tapi bukan semua kan...tak kira anak bongsu ke..anak kedua bongsu ke..anak tengah ke..anak atas ke..anak bawah ke..Kalau nak mnja, dia mnja saja...

ana xtermasukla kan..kukukuku..betul ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 01:10


anak bongsu...
berdasarkan pemerhatian... jawapannya YA... mereka memang agak manja...
sebabnya....
bila turn mereka kekecik... mak ayah dah berumur skek...
berbanding dengan kakak2 dan abg2nya dedolu...
jadi, mak ayah kurang skek nak marah...
dan malas nak bising2 dah... agaknya dah letih, bagi nasihat kat anak2nya yang awal-awal...

kebanyakkan anak bongsu ni pandai ambik hati... kengkadang sampai tahap bodek.. adess... adess.. ( adik ismi lah tu...)
agak kurang berdikari... agak sensitif... sloq skek...

tapi tak semuala... bergantung pada pendekatan mak ayahnya bagaimana.. dan bagaimna budaya dalam keluarga itu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-08 07:23


Pada 29-01-08 01:10 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


tapi tak semuala... bergantung pada pendekatan mak ayahnya bagaimana.. dan bagaimna budaya dalam keluarga itu sendiri...


betul...ana setuju. actually ia bergantung pada culture dalam keluarga tu sendiri. sahabat ana yang anak bongsu ni...ana tengok independent saja. tak pernah lagi tengok sifatnya yang mengada2 atau manja. maybe sebab mak nya garang & tegas kut... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-02-08 15:49


salam..
saya anak bongsu...tapi saya bersikap macam anak pertama...manja2 juga..kadang-kadang..tapi saya bukan seorang yang suka minta sesuatu dari orang ayah dan ibu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 16:25


Bismillahhirrahmanirrahim

tak tentu jugak..ikut oranglah..ana pun bukan anak bongsu tapi manjanya mengalahkan adik ana.. :-D suami ana pun sulung..bukan anak bongsu tapi manjanya kemain..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 16:49


Salam, tak semestinya... bergantung kepada pembawaan juga (upbringing)... Kalau sejak kecil dimanja-manja, manjalah jadinya... hehe... Ada kes di mana ada gap yang lama antara anak sulung dengan yang bongsu... jadi tak mustahil anak sulung ni jauh lebih manja berbanding adiknya... Maklumlah dah sekian lama jadi anak bongsu lah katakan...

Hmm, entahlah.. ha ha

P/s: saya anak bongsu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-02-08 17:03


...ada anak bongsu yang manja
ada yang tak manja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122978 saat. Lajunya....