Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ana redha...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ana redha...

Please Mendaftar To Post


Oleh ana redha...

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 21:53


Assalamualaikum,
ana sebenarnya rasa sedih sangat-sangat.dalam hati ini nya Allah saja yang tahu btapa sakit & pedihnye m'ghadapi hidup ini.sejak kebelakangan ini,masalah & dugaan datang bertimpa2.ibarat sudah jatuh ditimpa tgga lah.satu demi satu penyakit & perkara sedih datang pada ana.ana kena accident motor,kena severe gastric,kena air panas ckt & macam-macam lagi yang tak prlulah ana sbtkn.yang paling menyedihkan ana ialah hubungan ana dengan rakan-rakan baik dah tak berapa akrab.tambah mnyedihkan apbila hubungan baik ana dengan kak agkt ana,kak W langsung hmpr terpts gara-gara dia meminati seorang daripada ahli persatuan kami.hubungan kami ibarat adik beradik sebelum ini.tmbhn pula keluarga kami saling mngenali disebabkn keakraban kami.biarlah ana namekn lelaki tersebut sebagai A.Kak W sangat obses & terlalu mncintai A.A muda setahun & berpendidikan lebih rendah dari Kak W.sebelum ini kak W selalu mnceritakan perasaannya terhadap A kepada ana.ada suatu peristiwa yang mnyebabkan ana mmbenci A.tapi lama kelamaan perasaan tersebut bertkr setelah ana dapat tahu yang dia juga punya matlamat & jalan hidup yang same dengan ana.jadi kami banyak berkngsi macam-macam perkara.dalam diam-diam ana ada mnympn perasaan terhdpnye.tmbhn pula dia mempunyai ciri-ciri lelaki yang berimn.ana pernah mlwt rumahnye di selatan tanah air bersama2 dengan kak W & rakan baik ana,H.kebetulan ktika itu ana & kak W mlwt keluarga H di selatan tanah air.jadi kami berpeluang mengenali family A.suatu hari ana bertnyakan pada kak W tentang bila hari jadi adik A & mminta no. hpnye nmemandangkn kami ibrt kawan.tmbhn pula ana terlupa untuk meminta no hp adik A sebelum itu.adik A muda setahun dr ana.tmbhn pula adiknya bakal ustazah jadi ana senang berkawan dengannya.ana tahu yang kak W memang ada mnympn no adik A tetapi dia langsung tidak mmberikannya malahn sejak itu hubungan kami renggang.kak W langsung tidak mmbls msj2 ana selepas peristiwa itu.di samping itu,ana selalu macam dipergunakan oleh org sekeliling.mereka selalu ambil kesempatan atas kebaikan ana hingga terlalu mlampau.pada pendapat antum semua,apa yang perlu ana lakukan??ana rasa gundah gulana dalam hidup ni.tapi ana redha mungkin ini salah satu ujian atas dosa yang ana lakukan sebelum ini.ana minta jika antum ada apa-apa nasihat bolehlah dishare bersama.syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 25-01-08 22:14


sabarla...
nasihat???
tak reti nasihat.....
apa yang boleh saya tulis.
selesaikan elok-elok....k

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-08 01:33


salam'alaik..
--pertama sekali,tentang dugaan demi dugaan yang enti hadapi...hmm..untuk pengetahuan bersama,semakin kuat kita diuji,maka semakin Allah menyayangi kita...hadapilah ia dengan hati yang terbuka dan redha atas setiap ketentuanNya..Allah takkan menguji seserg kalau org tu tak mampu untuk menghadapi ujian tersebut...jadi,Allah hanya menguji mengikut tahap kemampuan masing-masing..jadi disini,ana percaya...Allah amat menyayangi anti,dan menghadiahkan dugaan2 tersebut untuk mempertingkat martabat anti disisiNya...jangan lah bersedih...sentiasa bangun malam,untuk mengadu dengan kekasih kita..solat hajat..taubat..mungkin juga dugaan2 itu adalah bagi kafarah dosa kita yang telah lalu..lihat..betapa sayangnya Allah kepada kita..ustaz ana pernah bagi nasihat,sebenarya,hakikat org yang sabar,dia tidak pernah mengatakan dugaan2 yang dihadapinya kepada org lain..kecuali dengan yang Pemberi dugaan..kerana apabila kita da menyebut saja dugaan yang Allah da turunkan pada kita kepada manusia,menunjukkan bahawa disitu kita tidak dapat terima dengan dugaanNya..adalah lebih baik,kita diam sahaja..dan redha...tapi..memang amat sukar bagi kita manusia biasa untuk berbuat begitu..:)

tapi,satu sahaja pesanan ana,bangun malam...mengadulah pada Allah..kerana hanya Dia lah yang dapat membantu kita..kerana Dia lah juga yang menghadiahkan kita ujian2 tersebut...jadi,sabarlah ye..

-dan tentang A dan kak W...A da luahkan perasaan pada anti ataupun belum?sekiranya belum,anti ada baiknya tumpukan dulu pada kak W..kerana,pada ana,ukhwah yang telah terbina itu lebih penting daripada perasaan suka anti terhadap A..kerana kita tak pasti lagi akan hal itu..anti cubalah berbaik semula dengan k w...muzakarah dengan dia..tanya dia,Kenapa selama ni mendiamkan diri...tanya dia dengan baik...dan minta maaf kalau selama ni ada kata-kata yang membuatkannya tersinggung...tak mengapalah..org yang menghulurkan tangan terlebih dahulu adalah lebih mulia daripada yang menyambut...:) itu saja yang dapat ana kongsikan bersama..kalau ada kata-kata yang salah,harap dptlah tegur ye..may Allah bless us..wallahua'lam..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-08 01:38


apa gunanya hidup tanpa ujian...hidup tanpa ujian adalah bukan hidup namanya.. lah tahzan,innallaha ma'anaa... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-08 02:14


"Hai jiwa yang tetap yakin!kembalilah kepada Tuhanmudgn keadaan redha dan diredhaiNya" (Al fajr 27-28)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 08:43


Assalamualaikum

hidup ini memang penuh ujian, tanpa dugaan dan ujian, bukan hidup namanya, ada diuji dengan kesenangan, ada yang diuji dengan kesusahan, hakikatnya susah dan senang adalah ujianNya untuk megukur sejauh mana keimanan hambaNya dan semakin usia bertambah, semakin hebat dugaanNya sehingga kadang kala terasa diri tak berdaya menanggungnya.. tetapi hakikatnya ujian dan dugaan itu sepadan dengan kemampuan hambaNya.

dekatkan diri kepadaNya banyakkan berdoa,
Ya ALLAH.. jika dugaan itu sebagai penghapus dosaku, engkau ampunkanlah dosa2 itu, jika dugaan itu untuk memantapkan imanku, engkau teguhkanlah imanku... amin..

wallahu a'lam :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 10:44


.. wah untung badan lah adik A oi:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 26-01-08 10:48


Usahlah mengeluh. Setiap perkara ada jalan penyelesaiannya. Cuma yang penting apakah metodologi yang digunakan to solve those problems. Adakah diselesaikan berlandaskan keimanan atau hawa nafsu semata-mata...
"Sesungguhnya Allah Taala apabila mencintai hambaNya maka Dia mengujinya."
Hadis Riwayat At-Tarmizi


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 11:16


Pada 26-01-08 10:48 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!


"Sesungguhnya Allah Taala apabila mencintai hambaNya maka Dia mengujinya."
Hadis Riwayat At-Tarmizi

ya Allah..subhanallah....there is relief after the difficulties...pergantungan manusia hanya pada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 13:20


Assalamualaikum
syukran atas nasihat antum semua.ana akan cuba praktikkn yang antum beritahu.untuk pngetahuan true_heart,A tak pernah luahkan apa-apa pun.ana lyn dia same seperti kawan-kawan yang lain sebab ana tak mahu keruhkan keadaan.ana selalu anta msj2 persahabatan pada kak W.walaupun ana rasa terluka ana cuba tbhkn hati untuk mnymbung silaturrahim antara kami.bukanlah niat ana untuk mnceritakan dgaan yang ana hadapi.tapi ana ini hmba Allah yang lemah.sekuat mana pun ana cuba pndmkn akhrnya tak mampu juga.ana dah tak tahu nak mgadu pada siapa melainkan Yang Maha Kuasa. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sofea_hanzalah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32302
Posting: 27
Dari: penang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 15:47


jangan terlalu mempunyai perasaan terhadap lelaki itu sangat...
itu saja yang saya nak bagitau...
hidup ini ramai lagi orang yang kita sayangi...
kita mengejar orang yang belum pasti meminati kita...
tapi,kita jarang megejar orang2 yang sentiasa mencintai diri kita dari dulu hingga kini..
dalam baik dan buruk kita...
saya pernah meminati lelaki yang berpewatakan baik dan beriman dulu semasa di ipta...
saya hanyut dalam dunia sendiri...
tapi,bila dia sudah tiada di depan mata...(dia semakin berjaya dan ramai perempuan baik meminatinya)...
baru saya sedar banyak orang yang saya abaikan...
teman baik saya,hidup saya,study saya,ibu bapa saya...
cari semula apa yang hilang dari hidup awak....
jangan dikaburi oleh lelaki yang kita minat...
belum tentu dia yang terbaik buat kita..
walau dia idaman semua wanita baik...
kalau ada jodoh,
tidak ke mana...
lebh baik lakukan solat sunat istikharah...
minta petunjuk dari ALLAH...
hati kita kan lebih yakin dengan matlamat sebenar...
tak salah nak kawan dengan A...
tapi,biar diiringi dengan ALLAH selalu...
baru kita akan nampak seperti wanita yang ada maruah...
itu lebih baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofea_hanzalahProfil   Hantar PM kepada sofea_hanzalah   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 17:20


Hai..biasalah dik, masalah tak pernah selesai. Yang penting macam mana cara kita menghadapi problem tu...

Orang mukmin tu baginya semua keadaan adalah baik baginya. Apabila dia di atas, dia bersyukur dan ingat. Apabila dia susah, dia bersabar :bunga:

Kalau kita senang, kita lebih senang alpa dan lalai. Kalau susah pulak, cepat-cepat kita lari kepadaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

Nuha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 844
Posting: 43
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 12:02


Allah menguji hmba2nya yang beriman...bsbr lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhaProfil   Hantar PM kepada Nuha   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 12:14


sabarla...dan berdoa....sesungguhnya allah berserta dengan org sabar.....ada hikmah disebalik dugaan.............. :oops:


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 14:43


Life without challenge is nothing u know..so appreciate it..be patient..innallah ha ma'ana!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 15:14


Erm,, saya tengah cuba bayangkan jika saya berada di tempat nurzatul... tentu sedih sebab diuji dengan dugaan hingga bertimpa-timpa... ujian fizikal, mental dan emosi sungguh... tentu nurzatul rasa tak bermaya kan?... erm...berat mata membaca, berat lagi bahu memikul...

semua itu memang pahit untuk ditelan, tapi... percayalah yang manis itu ada tersedia di hadapan.. hanya kita perlu bersabar dan terus percaya pada Allah dan berpegang teguh pada-Nya..

selain daripada nasihat-nasihat forumers lain yang berguna, di sini saya cuba nasihatkan sesuatu yang praktikal dan elok untuk dicuba nurzatul... saya cuba explain.. baca perlahan-lahan...

setiap kali didatangi masalah... jangan biarkan diri kita bersedih dengan segala yang menimpa kita. kerana tindakan itu hanya akan menjadikan kita bertambah teruk dan lebih dekat dengan masalah itu. jangan juga memandang masalah itu dengan perasaan benci atau frust... cuba lah untuk jangan membiarkan masalah itu membentuk emosi kita.

cuba lah untuk selalu menerima segala masalah itu dengan pandangan yang tidak membenci atau tak suka... sentiasa lah menerima dengan baik semua masalah yang datang itu. maksud saya, sentiasa berikan respon atau reaksi yang positif terhadap segala permasalahan.... bila ditimpa masalah, respon bukan dengan berasa sedih dengannya tapi respon dengan rasa menerima dengan hati terbuka dan fikirkan perkara-perkara yang boleh membantu kita mengatasi masalah itu...

dalam erti kata lain, apabila kita ditimpa masalah, fokus bukan pada rasa sedih yang hadir dalam diri kita itu... tapi, fokus lah pada perkara2 yang menggembirakan dan perkara2 yang baik-baik serta positif yang boleh membantu kita selesaikan masalah itu... dengan syarat masalah itu kita dapat terima dan tidak merungut tentangnya... cuba lah redha dan teruskan langkah untuk mencari bahagia....

yang penting adalah bentukkan diri kita dahulu.. lahirkan kegembiraan di dalam hati kita. redha dengan segala ketentuan-Nya dan teruskan melangkah... dengan memikirkan perkara2 yang menggembirakan dan positif, maka secara automatic kita akan mudah mendekati perkara2 yang dapat menyelesaikan masalah itu...

langkah-langkah ini, jika dicuba dan diterapkan dalam diri kita, hasilnya akan jadi begitu mengagumkan... tanpa kita sedari...

di dunia Barat, ianya dipanggil Law of Attraction.... termasuk dalam ilmu psikologi....

dan sebenarnya jika diterjemahkan dari sudut pandangan Islam, sebenarnya Allah dah pun ajar kita supaya sentiasa bersikap redha dan beriman pada qada' dan qadar.... dan, ingat ayat ini...

Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. (Surah Ali 'Imran 3:139)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 15:34


Pada 25-01-08 21:53 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,
ana sebenarnya rasa sedih sangat-sangat.dalam hati ini nya Allah saja yang tahu btapa sakit & pedihnye m'ghadapi hidup ini.sejak kebelakangan ini,masalah & dugaan datang bertimpa2.ibarat sudah jatuh ditimpa tgga lah.satu demi satu penyakit & perkara sedih datang pada ana.ana kena accident motor,kena severe gastric,kena air panas ckt & macam-macam lagi yang tak prlulah ana sbtkn.


Nurzatul,
Tak payah senaraikan berapa banyak masalah yang adik terima.. sebab kalau adik kumpulkan seluruh masalah sepanjang hayat adik.. adakah sama tara nya dengan nikmat hidup dan iman yang Allah bagi pada Adik? So, go through it macam kita meredah air saja.. let the bygone be bygone.. :-)


!!! QUOTE !!!

yang paling menyedihkan ana ialah hubungan ana dengan rakan-rakan baik dah tak berapa akrab.tambah mnyedihkan apbila hubungan baik ana dengan kak agkt ana,kak W langsung hmpr terpts gara-gara dia meminati seorang daripada ahli persatuan kami.hubungan kami ibarat adik beradik sebelum ini.tmbhn pula keluarga kami saling mngenali disebabkn keakraban kami.biarlah ana namekn lelaki tersebut sebagai A.Kak W sangat obses & terlalu mncintai A.A muda setahun & berpendidikan lebih rendah dari Kak W.sebelum ini kak W selalu mnceritakan perasaannya terhadap A kepada ana.ada suatu peristiwa yang mnyebabkan ana mmbenci A.tapi lama kelamaan perasaan tersebut bertkr setelah ana dapat tahu yang dia juga punya matlamat & jalan hidup yang same dengan ana.jadi kami banyak berkngsi macam-macam perkara.dalam diam-diam ana ada mnympn perasaan terhdpnye.tmbhn pula dia mempunyai ciri-ciri lelaki yang berimn.ana pernah mlwt rumahnye di selatan tanah air bersama2 dengan kak W & rakan baik ana,H.kebetulan ktika itu ana & kak W mlwt keluarga H di selatan tanah air.jadi kami berpeluang mengenali family A.suatu hari ana bertnyakan pada kak W tentang bila hari jadi adik A & mminta no. hpnye nmemandangkn kami ibrt kawan.tmbhn pula ana terlupa untuk meminta no hp adik A sebelum itu.adik A muda setahun dr ana.tmbhn pula adiknya bakal ustazah jadi ana senang berkawan dengannya.ana tahu yang kak W memang ada mnympn no adik A tetapi dia langsung tidak mmberikannya malahn sejak itu hubungan kami renggang.kak W langsung tidak mmbls msj2 ana selepas peristiwa itu.


Ini namanya masalah cinta 3 segi.. senang saja.. lepaskan A.. let him go.. insyaAllah nanti Allah ganti dengan B.. hubungan dengan kakak angkat tu akan selesai kalau nurzatul berterus terang dengan dia apa yang ada dalam hati nurzatul.. berbincang sama-sama macam org dewasa.. tak rugi pun kalau salah seorang dari kalian mengundur diri.. lagi pun jatuh hati saja bukan bererti dah memiliki.. :-)


!!! QUOTE !!!

di samping itu,ana selalu macam dipergunakan oleh org sekeliling.mereka selalu ambil kesempatan atas kebaikan ana hingga terlalu mlampau.pada pendapat antum semua,apa yang perlu ana lakukan??ana rasa gundah gulana dalam hidup ni.tapi ana redha mungkin ini salah satu ujian atas dosa yang ana lakukan sebelum ini.ana minta jika antum ada apa-apa nasihat bolehlah dishare bersama.syukran..


Gundah gulana itu perasaan yang Allah lemparkan ke dalam hati manusia.. dan kita semua tahu yang Allah itulah yang mengawal hati manusia.. yakni hati kita semua.. jangan minta ketenangan dari manusia lain yang tak berkuasa atas hati nurzatul.. minta ketenangan dari Zat yang Memiliki hati nurzatul.. kalau malu nak cakap.. berbisik pada-Nya dalam hati pun Dia Maha Mendengar.. :-)

Good luck.. semoga Dia menggantikan A dengan B yang 100 kali lebih baik dari A.. dan menenangkan hati nurzatul.. :-) :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 15:37


Assalamualaikum wr wbt

Hm...berat juga masalah nurzatul ni...ujian bertimpa2...
kita sebagau hamba yang lemah...apa yang terdaya dilakukan oleh kita selain bersabar..sebagai seorang hamba yang beriman...setiap ujian pasti akan dilalui dengan tabah..kerana Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...

Setiap ujian bermakna Allah sayangkan kita...ingin menguji tahap keimanan kita sebagai hamba...
Semoga Allah sentiasa membantu nurzatul dalam menghadapi segala ujian yang datang...Ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-02-08 18:38


saya suka dengan post sofea_hanzalah :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-02-08 20:27


salam 'alaik...
Apakah yang dimaksudkan saudari nurzatul ni? apakh ini menunjukkan keluhan putus asa terhadP nikmat yang allah swt beri kapda saudari? apakah saudari belum cukup untuk bersyukur?setiap manusia tak pernah xmempunyai masalah.. hatta kekasih allah sendiri lebih berat menerima dugaan allah swt... tetapi, bagaimana mereka menyelesaikan satu persatu masalah tersebut? kepada nurzatul, saudari baru sahaja menerima sedikit sahaj daripada ujian allah swt.. bagaimana pula nak memikul ujian lebih besar lagi? seharusnya kita, sebagai insan yang lemah, maka hendaklah kita meminta dari allah supaya dapat meneruskan dan juga dapat menghadapi masalah yang melanda dengan tabah... bukan hanya berputus asa... bayangkan jika nabi juga berputus asa, apa akan terjadi pada agama ini?tapi, nabi dengan sifat tinggi budi pekertinya dan maksum..dan lain-lain lagi.. dapat menghadapi segala musibh yang melanda.. lihat bagaimana keimanan nabi ibrahim menyerahkan jiwa dan raganya apabila mendapat perintah dari allah swt untuk menyembelih anaknya sendiri nabi ismail..betapa beratnya hati seorang ayah untuk melakukan suruhan tersebut.. cuba bayangkan apakah sanggup kita lakukan demikian? hatta iblis laknatullah memujuk nabi allah supaya tak melakukannya...tapi, keimanan nabi ibrahim dan ketaatan nabi ismail menurut perintah allah telah disemadikan dalam al-quran dan dijadikan sebagai hari peringatan untuk umat islam semuanya... lihat pula kisah nabi allah ayyub a.s.. macam mana iblis laknatullah mencuba untuk merosakkan akidah nabi ayyub.. iblis memulakan berbagai cara untuk menyesatkan nabi allah ayyub a.s, tetapi ia tetap tak berjaya.. ia memulakan dengan merosakkan kekayaan nabi ayyub, kemudian putera nabi ayyub pula meninggal..shingga nabi ayyub dijangkiti penyakit akibat dari iblis laknatullah.. kmdian iblis menghasut isteri nabi ayyub supaya meninggalkannya, dan ingatlah ketika isterinya memujuk supaya nabi ayyub berdoa kepada allah untuk membebaskan dari penderitaan yang besar tersebut dan ia memuji sejarah silam diwaktu kayanya dan ditemani anak2 yang ramai serta kesihatan baik, lalu nabi ayyub menjawab "mereka hidup sedemikian selama 80tahun, dan allah baru menguji mereka baru 7tahun" dan nabi ayyub berkata kepada istrinya ia malu kepada allah untuk meminta lebih dari itu... lihtlah bagaimana nabi ayyub a.s dapat mengatasi masalah tersebut? iaitu dengan berserah kepada allah...memuji allah selalu mengingati allah... smmgnya saya tahu bahawa seorang prempuan memang lemah hatinya.. lihat sahaja apa yang berlaku terhadap istri nabi ayyub sendiri..tetapi selepas itu sendiri istrinya meminta ampun kepada allah swt.. kepada saudari nurzatul, ingtlah bahawa ujian allah baru sahaja sedikit menimpa anda.. jangan putus asa terhadap nikmat allah, dan bnykkanla masa dengan memuji allah swt...
wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 20:39


masalah remeh temeh tol lah..awak ni umur berapa ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 02-02-08 21:19


Pada 02-02-08 20:39 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

masalah remeh temeh tol lah..awak ni umur berapa ek??




ish syemarly ni....jangan lah macam tu sekali, setiap org cara menyelesai kan masaalah dia lain-lain...lagi-lagi wanita, mereka suka berkongsi masalah dengan org lain, kalau lelaki memang akan mengambil tindakan menyelesai kan masalah sendiri.. jadi kalau tknk tolong just ignore dis topik k....


to nurzatul just b patience k....sebab dalam hidup ni tak pernah nya tak ada msalah, setiap org ada masalah, kadang-kadang masalah yang sama juga kita dengar, tapi cara kita overcome tu yang berbeza...so think positive ok...chaiiyookkk....!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 02:52


Assalamualaikum

wah nurzatul terima kasih kerana sedi berkongsi cerita, ye lah cakap senang lah kan kalau time bercinta ni lah susah nak lupa. Nasihat saya jangan layan sangat. Zaman sekarang cinta bukan menjadi fokus utama, zaman sekarang pelajaran menjadi fokus utama. InsyaAllah Nurzatul akan menjadi manusia bijak kerana cinta.

Satu lagu saya nak tambah perkatakanlah kepada seseorang, kalau boleh kepada orang yang lebih dewasa dari nyrzatul. Dengan memperkatakan pada seseorang kita akan mendapat kelegaan. :-)

semoga tabah menjalani hidup :bunga:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 10:14


!!! QUOTE !!!

lagi pun jatuh hati saja bukan bererti dah memiliki


hemmmm... betul betul betul!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-08 12:51


Assalamualaikum
keredhaan penting bila ditimpa sesuatu ujian...
bersabarla...ada hikmah yang tersirat yang anti tak tahu...
ingatlah setiap ujian pasti ada hikmahnya..jangan merungut bila ditimpa sebuah ujian itu walaupun ujian itu adalah ujian yang hebat yang tak mampu kita tanggung.
"sesngguhnya tidak dikatakan beriman seseorang itu bila tidak diuji terlebih dahulu". ingat kata-kata itu...tabahkan diri anti sekuat yang mampu..semoga anti mendapat jalan penyelesaiannya...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 14:55


let be gone be by gone....jadilah seorang yang tabah, cekal...dan jangan jadi seorang yang sentiasa lost dalam hidup. adik masih muda...jauh lagi perjalanan...kalau nuda2 dah lemah, macam mana hari akan datang yang lebih mencabar, lebih banyak tanggungjawab....?
i believe u can.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 22:17


assalamualaikum....

kepada nurzatul, ana harap kamu bersabar dan tabah dalam apa sahaja yang telah kamu tempuh. memang susah bila musibah datang bertimpa-timpa. ana dulu pun pernah rasa macam tu. ana paham dengan situasi nurzatul. tapi itu semua ujian dan dugaan daripada allah swt. kamu kena sabar dan berdoa pada allah supaya semuanya akan pulih seperti sedia kala. setiap org mempunyai masalah. tak ada orang dalam dunia ni yang tak ada masalah. cuma kamu kena cari penyelesaian yang terbaik. dan ana yakin kamu boleh buat. kuatkan iman dan minta petunjuk daripada allah swt. insyaallah DIA akan tolong. DIA MAHA MENGASIHANI DAN SENTIASA MENDENGAR RINTIHAN daripada HAMBA2NYA yang DALAM KESUSAHAN. jdlah orang yang tabah dan sabar kerana tabah dan sabar itu adalah kunci kepada semangat kita. wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 18:17


hmmm...sabar k..tu saja yang mampu diungkap...cuma perkataan itu tidak tahu lah sama ada mampu untuk meleraikan kesedihan dihati...hmm dalam hidup ni banyak perkara yang tidak dijangka ..kalau boleh pilih, mesti kita akan pilih untuk yang baik-baik sahaja...tapi kalau hanya perkara yang terbaik saja yang berlaku dalam hidup kita, maka kita tidak akan tau macam mana rasanya kesedihan..enggak fair lah kan..

hope for the best..but pepare for the worse...

saya harap masih ada lagi ketabahan dalam diri saudari..tak banyak sikit pun jadi lah..insyaAllah semuanya akan berlalu..

mendung tak kan selalu kan..yakin lah akan ada juga sinar diakhirnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 21:56


Assalamualaikum
Alhamdulillah ana rasa tenang sikit selepas dengar pendapat dr antum semua.ana terharu sebab ramai yang bantu ana di forum ini.terima kasih banyak-banyak atas sokongan antum semua.untuk pngetahuan saudara syemarly ana berumur 21 tahun ini..masih perlukan sokongan dan bantuan saudara seIslam.ana hanya insan biasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 22:01


Pada 13-02-08 21:56 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
Alhamdulillah ana rasa tenang sikit selepas dengar pendapat dr antum semua.ana terharu sebab ramai yang bantu ana di forum ini.terima kasih banyak-banyak atas sokongan antum semua.untuk pngetahuan saudara syemarly ana berumur 21 tahun ini..masih perlukan sokongan dan bantuan saudara seIslam.ana hanya insan biasa...


insyaallah.... kita kena sokong sesama islam.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-02-08 18:29


kena air panas, severe gastric ..jatuh motor, rasernye semua berpunca dari satu yang utama ... U STRESS.

bila stress, hilang tumpuan.
bila stress, badan pun tak sihat.
dan sebagainya. kalau ikan, stress, boleh terdedah kepada jangkitan parasit yang lazimnya badan dia boleh tahan.

manusia pun macam tu lah.

punca stress zatul yang paling jelas: masalah cinta.

kebanyakn orang mengalaminya.

bagi saya dalam jika menghadapi masalah ini ... rujuk pada satu ayat.

"Jika kamu menjaga hubungan dengan Allah maka Allah akan jaga hubungan kamu dengan manusia" (Jika salah betolkan ye)

jadi ... back to basic. bertafakur dan cari kekuatan.
semoga tenang selalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-08 20:34


salam
alamak kita samalah nurzatul, minggu ni minggu disaster for me.minggu ini 3 kali air mata tumpah termasuk hari ini.Hari ini saya menumpahkan air mata di depan rakan-rakan lelaki saya.sungguh malu tapi ketika itu saya memang tak dapat menahan kesedihan kerana sesuatu benda.ketika dalam perjalanan paling ke bilik, saya berfikir,mungkin kerana tekanan tugasan, masalah2 dan macam lagi menyebabkan saya sensitif.Saya cb bersbr tapi endingnya saya menangis.mungkin menangis adalah jalan terbaik.selepas menangis saya dapat berfikir dengan rasional dan baik.Selain tu, saya bermohon semoga Allah memberi ketenangan kepada saya untuk berfikir dengan baik dan dalam keadaan rasional.Alhamdulilah saya dapat ke arah tu.
Satu yang selalu saya ingat.Allah tidak akan menguji kita dengan sesuatu yang kita tidak boleh bawa dan satu ayat Quran yang menjadi sumber kekuatan saya.saya berfikir jika saya di suruh perang, menghadapi pelbagai seksaan dalam menegakkan islam,sanggup ke saya menghadapinya..saya rasa belum tentu lagi saya boleh menghadapi....jadi segala dugaan ini tidaklah sehebat dugaan yang Allah berikan kepada umat terdahulu.
So, saya rasakan selagi saya tidak cuba menyelesaikan sesuatu masalah itu, kalau bukan sekarang, in the future, ia akan berulang kembali, kerana itulah yang terjadi pada saya sekarang.Walaupun saya terluka sekarang,..saya tak kisah asalkan perkara itu selesai...
Saya selalu mengingati diri saya,ada manusia lain yang lebih hebat dugaanya daripada saya.Keputusan di tangan awak NurZatul,awak yang menentukan.Walaupun awak meminta begitu banyak nasihat tapi keputusan itu di tangan awak.Setiap individual mempunyai persepektif yang berbeza dan kdgkala mereka tidak merasa dengan apa yang awak rasa.macam saya, kawan-kawan banyak yang memberikan nasihat tapi saya yang tahu apa yang yang terbaik.Bagi saya,awak perlulah bercakap hati ke hati dengan kak angkat awak tu,katakan apa yang awak rasa,biar bergaduh sekarang tapi berbaik kemudian...sampai bila awak ingin berdiam diri...akhirnya awak sendiri yang stress.Masalah tetapi akan datang tapi apa alternatives awak untuk selesaikan permasalahan itu.
Berfikirlah dengan rasional.Semoga Allah memberikan awak hidayah dan ketenangan jiwa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 00:14


salamun alaik..
alahai rasa malu pula bila baca balik posting ana ini..nampak sangat tak matang lagi.huhu..
alhamdulillah atas ujian yang Allah berikn pada ana.mnjdikn ana semakin kuat untuk hadapi hidup ini.semakin kita diasak ujian Allah,semakin dekat kita kepadanya.mungkin ujian yang Allah berikn pada ana 2 sekadar untuk mengingatkn ana agar kembali menagih cintaNya tatkala ana semakin mnjauhiNya..perihal kak agkt ana 2,ana kembali jalinkn ukhwah dengannya dengan pernah msra.perihal A biarlah dia tentukan siapa bakal zaujahnya.ana nak istiqamahkn hati ini pada jalan Allah.ayat 216 surah Al-Baqarah banyak mmberi pngingatan pada ana yang hampir terleka..Alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 00:25


biasalah nurzatul sesiapa yang masuk ukwhah ni, secara automatik kisah-kisah mereka akan diluah kat sini.......

kadang-kadang tersenyum baca balik history sendiri dalam ukhwah....huhu :-P

anyway thanks for the the nice sms.....hehe
sory tak ada kredit nak replay... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 01:06


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 10-04-08 00:25


biasalah nurzatul sesiapa yang masuk ukwhah ni, secara automatik kisah-kisah mereka akan diluah kat sini.......

kadang-kadang tersenyum baca balik history sendiri dalam ukhwah....huhu

anyway thanks for the the nice sms.....hehe
sory tak ada kredit nak replay...




itulah.rasa klkr sangat-sangat.hehe.owh tak apa.your welcome. :welcome: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-08 06:55


Pada 03-02-08 10:14 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

lagi pun jatuh hati saja bukan bererti dah memiliki


hemmmm... betul betul betul!!



betul-betul..ana pun setuju..masalah dengan manusia..boleh dkatakan bagai isi dengan kulit..memang tak dapat dipisahkan..cuma rahmat allah yang mmberi kita ketenangan dalam menangani setiap permasalahan..


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120927 saat. Lajunya....