Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: sesiapa kat sini yang dah ada UNIT AMANAH?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» sesiapa kat sini yang dah ada UNIT AMANAH?

Please Mendaftar To Post


Oleh sesiapa kat sini yang dah ada UNIT AMANAH?

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-08 22:56


Salam..

Tahukah anda, hanya 14% daripada penduduk Malaysia yang mempunyai UNIT AMANAH (TRUST FUND)? Walaupun UNIT AMANAH telah lama beroperasi di Malaysia, namun tahap kesedaran masyarakat dan penduduk2 di Malaysia untuk menyimpan sambil melabur masih lagi di tahap yang paling bawah di antara negara2 lain di dunia seperti US, JEPUN, INDIA dan lain-lain lagi..

Kelebihan UNIT AMANAH:

1. Boleh dikembangkan atau dibiakkan

2. Untuk mengatasi kadar inflasi

3. Mengikut strategi 'buy low sell high', 'switching' & 'DCA'

4. Mengikut kehendak syariah (Islamic Fund)

5. Boleh dizakatkan dan diwariskan

JANGAN BIARKAN ANDA BEKERJA UNTUK WANG, TAPI BIARKAN WANG ANDA YANG BEKERJA UNTUK ANDA!!

Website: www.cimb-wealthadvisors.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 21:10


nampaknya memang kesedaran orang-orang Malaysia tentang simpanan + pelaburan di tahap yang paling rendah!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 21:11


Mengapa anda patut memilih UNIT AMANAH (TRUST
FUND)?

1. Akaun Simpanan,Simpanan Tetap,
Tabung Haji dam KWSP memberikan
pulangan yang rendah pada anda?

VS.

2. UNIT AMANAH pula mempunyai pulangan
yang diuruskan..

PERBEZAAN PULANGAN SIMPANAN PELABURAN
YANG TERDAPAT DI MALAYSIA..

AKAUN SIMPANAN = 1% - 2%

SIMPANAN TETAP = 3% - 4%

TABUNG HAJI = 4% - 5%

KWSP = 5% - 6%

ASB/ASN = 7% - 8%

UNIT AMANAH = 10% - 15%

KELEBIHAN UNIT AMANAH!!

1. Boleh dikembangkan/dibiakkan
2. Untuk mengatasi kadar inflasi
3. Mengikut strategi 'buy low sell
high', 'switching & 'DCA'
4. Mengikut kehendak syariah (Islamic
Fund)
5. Boleh dizakatkan dan diwariskan!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 24-01-08 21:32


Assalamualaikum

sebenarnya bukan tak ada yang sedar tentang unit amanah dalam ukhwah ni ...ada tu cuma mungkin tak hendak hebah2.. :sopan:
,, saya pun ada invest dalam unit amanah...cik nailah mbil UT CIMB ye..
:-) ... saya cuba ISLMIC PUBLIC MUTUAL....
p/s: tak ada maksud untuk iklan yee.. :kelip:



UNIT AMANAH = 10% - 15%

KELEBIHAN UNIT AMANAH!!

1. Boleh dikembangkan/dibiakkan
2. Untuk mengatasi kadar inflasi
3. Mengikut strategi 'buy low sell
high', 'switching & 'DCA'
4. Mengikut kehendak syariah (Islamic
Fund)
5. Boleh dizakatkan dan diwariskan!!

!!! QUOTE !!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 21:55


Yap, ana invest dalam CIMB..
Ada banyak Islamic Fund..
Cuma nak menyedarkan orang-orang kita..
Daripada 14%, berapa ramai org Melayu yang beragama Islam yang masuk UNIT AMANAH ni agaknya?
Ruginye pada orang-orang yang tak sedar lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 22:01


erm..baru tadi sign up unit amnaha dana syariah CIMB...
ambil yang investment melalui EPF..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 22:04


Pada 24-01-08 22:01 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

erm..baru tadi sign up unit amnaha dana syariah CIMB...
ambil yang investment melalui EPF..


Wah, bagusnya rdwira..
Anda membuat tindakan yang BIJAK!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 22:07


Tahukan anda, berapakah simpanan yang anda perlu ada sebelum anda bersara?

RM 1.4 juta!!

Itu artikel yang ana baca pada tahun 2007..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-01-08 23:26


saya invest cimb unit trust ....... apasai kena 10 patah pkataan pula ni????

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-01-08 21:08


Wah, tasbih 30 pun dah buat unit amanah..
Bagusnya.. kawan-kawan yang lain pun cepat-cepat lah buat unit amanah..
tak rugi tau menabung sambil melabur..
Kalau anda menyimpan dalam unit amanah (Islamic Fund), duit 2 kawan-kawan boleh zakatkan.. malah boleh diwariskan..

BIARKAN WANG BEKERJA UNTUK KITA!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 27-01-08 23:16


alhamdulillah saya pun baru saja join unit amanah dengan public mutual

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-01-08 20:52


Shinobi pun dah ada unit trust!! Bagus!!
Apa lagi kawan-kawan.. jangan berlengah2 lagi!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 22:24


Pada 22-01-08 22:56 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Tahukah anda, hanya 14% daripada penduduk Malaysia yang mempunyai UNIT AMANAH (TRUST FUND)? Walaupun UNIT AMANAH telah lama beroperasi di Malaysia, namun tahap kesedaran masyarakat dan penduduk2 di Malaysia untuk menyimpan sambil melabur masih lagi di tahap yang paling bawah di antara negara2 lain di dunia seperti US, JEPUN, INDIA dan lain-lain lagi..

Kelebihan UNIT AMANAH:

1. Boleh dikembangkan atau dibiakkan

2. Untuk mengatasi kadar inflasi

3. Mengikut strategi 'buy low sell high', 'switching' & 'DCA'

4. Mengikut kehendak syariah (Islamic Fund)

5. Boleh dizakatkan dan diwariskan

JANGAN BIARKAN ANDA BEKERJA UNTUK WANG, TAPI BIARKAN WANG ANDA YANG BEKERJA UNTUK ANDA!!

Website: www.cimb-wealthadvisors.com



alhamdulillah...kat sini dah ada rupanya!
yerk2 saja murni post baru...huhuhu..
sedang intai2..pelaburan kaedah islam...

mungkin ambil cimb @ public mutual..insyaallah :-)


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-08 03:52


hehe.....
baguslah kesedaran tu dah mula ada...
jom sama-sama menyimpan untuk masa depan....


banyak islamic fund kat malaysia ni
public mutual...
cimb islamic
prudential...
aminvestment...


oh ye, sedikit perkongsian....
tak semua unit amanah memberikan pulangan 10-15%....
bergantung kepada jenis simpanan sama ada equiti, sukuk & matawang
lagi....
tak semestinya setiap dana dr sebuah pengendali unit amanah itu terbaik

jadilah pelabur bijak....faedahnya banyak :-) :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-08 07:50


.... Menarik, cantik dan tertarik..

Macam ada unsur2 promo saja kat sini ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:34


Pada 24-01-08 21:55 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Yap, ana invest dalam CIMB..
Ada banyak Islamic Fund..
Cuma nak menyedarkan orang-orang kita..
Daripada 14%, berapa ramai org Melayu yang beragama Islam yang masuk UNIT AMANAH ni agaknya?
Ruginye pada orang-orang yang tak sedar lagi..


tau Kenapa.....kena orang di malasysia ni tak reti nak sabar
nak pulangan segera dan of koz lah banyak
lagi satu.....dah terhantuk baru tergadah hehehehe

di kesempatan epf dikurangkan dari 11 ke 8% patut ramai rakyat Malaysia guna kesempatan ini untuk invest dalam UT kan kan?????


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 15-12-08 16:37


saya pun unit thrust consultant public mutual...hehehhe...
1027760 -9...

Kalau nak jadi UTC ni pun bagus juga...sebab umur minimum nak UTC ni ialah 21 tahun ke atas..selain tu boleh uruskan duit perbelanjaan sendiri dan keluarga especially bagi yang berniaga dan suka yang menyimpan wang untuk jangka masa panjang....

kita kena ingat banyak org non muslim especially chinese yang berumur awal 20-an dah banyak register jadi UTC..sebab boleh jadi kerja part time juga..


Lagi satu saya nak buat sikit perkiraan bagi menunjukkan mengapa Unit amanah ni bagus..

katakanlah sekarang ni inflasi di malaysia = 7%
                                                 zakat harta = 2.5% +
                                                 total            = 9.5 % ( INGAT TU)

So,wang yang kita simpan dalam bank dan sewaktu dengannya akan susut nilainya 9.5 % atau ke atas setiap tahun...

Walhal duit yang selalu kita simpan dalam Fixed Deposit (FD) cuma memberi pulangan 3.7 % sahaja...kalau Tabung Haji ( 5 - 6%), EPF (7-9 %), ASB ( 7 - 8% ), SSPN ( tak ingat berapa)...so,duit kita sebenarnya kerugian atau susut disebabkan oleh inflasi yang tinggi dan zakat yang wajib dibayar setiap tahun.. ...

SO,jangan TANGGUH LAH...BAIK MELABUR dalam UNIT AMANAH BERBANDING yang LAIN-2...

banyak LAGI yang PERLU DI TERANGKAN TAPI MASA TAK MENGIZINKAN...

KITA KENA TAHU ORANG CINA DAH MELABUR dalam UNIT THRUST SINCE 1975...TAPI CUMA 1997 sahaja BARU UNIT AMANAH ISLAM PUBLIC MUTUAL DANA ITTIKAL DIASASKAN...SO DAH 11 TAHUN TAU...KEBANYAKKAN yang MELABUR DARI TAHUN 1997 DAH DAPAT TUAI HASILNYA SELEPAS 3 HINGGA 5 TAHUN SETERUSNYA...

DAN LAGI SATU,,SEMENTARA KRISIS EKONOMI yang tak MENENTU...MASA INILAH yang TERBAIK untuk MEMBELI UNIT AMANAH KERANA UNIT-UNITNYA MENJADI MURAH....SO,BELI DAN SIMPAN untuk JANGKA MASA 5 TAHUN KE ATAS...ENSYAALLAH...saya PUN DAH banyak MELABUR...untuk JANGKA MASA 5 HINGGA 20 TAHUN ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 15-12-08 17:15


boleh bagi contoh tak kalau saya ada 5000,berapa ribu saya boleh biakkan dalam setahun dengan unit trust?

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-12-08 17:30


Pada 15-12-08 17:15 , intifada08 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh bagi contoh tak kalau saya ada 5000,berapa ribu saya boleh biakkan dalam setahun dengan unit trust?


Assalamualaikum
bergantung kepada jenis dana dan syarikat unit amanah saham..tapi rangenya besar..dari 3% - 50% setahun...

maknanya..minimum boleh dapat = RM5000*1.03 = RM5150 dan maksimum boleh dapat = RM5000*1.5 = RM7500..

TAPI

harus diingat bahawa amanah saham juga mempunyai risiko kerugian..dan rangenya sama seperti range keuntungannya..makanya minimum rugi = RM5000*0.97 = RM4850 dan maksimum rugi, duit boleh menyusut ke RM5000*0.5 = RM2500!!!

bukan nak bagi takut..tapi, bagi realitinya..namun, perbincangannya panjang..kena benar² jelas baru boleh melabur..dan untuk itu kena berjumpa dengan UTC yang berdaftar..

P/S : promote dirikah?? :berfikir: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-08 03:16


Pada 15-12-08 17:30 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-08 17:15 , intifada08 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh bagi contoh tak kalau saya ada 5000,berapa ribu saya boleh biakkan dalam setahun dengan unit trust?


Assalamualaikum
bergantung kepada jenis dana dan syarikat unit amanah saham..tapi rangenya besar..dari 3% - 50% setahun...

maknanya..minimum boleh dapat = RM5000*1.03 = RM5150 dan maksimum boleh dapat = RM5000*1.5 = RM7500..

TAPI

harus diingat bahawa amanah saham juga mempunyai risiko kerugian..dan rangenya sama seperti range keuntungannya..makanya minimum rugi = RM5000*0.97 = RM4850 dan maksimum rugi, duit boleh menyusut ke RM5000*0.5 = RM2500!!!

bukan nak bagi takut..tapi, bagi realitinya..namun, perbincangannya panjang..kena benar² jelas baru boleh melabur..dan untuk itu kena berjumpa dengan UTC yang berdaftar..

P/S : promote dirikah?? :berfikir: :sopan:




tak agaknya....
yang penting, bagi gambaran yang jelas kepada individu yang tak tahu
ini pun 1 cabang dakwah jugak kan :-D

nasihat saya...
mulakan menyimpan di awal usia
xkirelah apa pun, FD ke , unit trust ke, insurans ke....janji menyimpan
pelabur bijak, faedahnya banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk...... :-D :sopan: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 08:37


memang betul unit amanah kalau yang dilaburkan dalam pasaran saham risikonya tinggi. mengikut perangkaan, kalau tak silap purata performance unit trust pada tahun ini ialah negativ 40%. Maknanya kalau anda menyimpan RM1,000 dalam unit amanah awal tahun ini, sekarang nilainya hanya RM600. maklumlah ekonomi sekarang tidak menentu dan pasaran saham jatuh menjunam. tetapi kebiasaannya orang yang melabur dalam unit amanah ni ialah untuk jangka masa panjang. so sesiapa yang nak melabur kena tahu dulu risiko. satu lagi caj pendahuluan unit amanah sangat tinggi di dalam lingkungan 5-6% kalau yang melabur dalam ekuiti. so maknya kalau anda beli hari ini dan mahu guna duit terus esok, so setiap RM1, nilainya ialah 95 sen. apa-apa pun, kalau yang nak diversify kan pelaburan boleh cuba unit amanah tetapi kena tahu risiko dan macam mana benda alah ini beroperasi. ini pandangan saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-08 09:17


Saya nak tanya terutama kepada yang terlibat, trust fund dikategorikan dalam bab apa dalam hukum ekonomi Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105468 saat. Lajunya....