Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 23 jam, 39 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: kuiz interaktif:habiskan duit!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» kuiz interaktif:habiskan duit!!

Please Mendaftar To Post


Oleh kuiz interaktif:habiskan duit!!

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 11:04


tak tahula..kekadang kita ini terlalu senang habiskan duit dengan menyertai kuiz2 bodoh macam ini...dah tahu soalan2nya bodoh,dah tahu cajnya mahal(kan dah ditulis kat bawah TV tu sekali sms berapa cajnya!!!)..yang kita pergi join juga aphalnya????

marah,bengang dan kasihan juga lah aku tengok orang-orang macam ini
kita dah tahu kebarangkalian nak on-air rendah,kita dah tahu caj yang dikenakan mahal,yang anda pergi masuk juga tu kenapa..hilang waras ke...
kalaupun on-air & menang,dapat 200-300 saja...nak menang bonanza sampai ribu2 tu ingat boleh direct ke...kena jawab soalan lain...nasibla kalau dapat...kalau tak dapat??anda bayar saja lah bil telefon anda sampai 200-300 sebulan...

kenapa lah kita selalu dibodohkan macam ini sekali??
ini fatwa JAKIM:

Berdasarkan laman web Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), kuiz interaktif yang disiarkan oleh stesen televisyen negara ini adalah haram di sisi agama Islam.

Dalam ruangan soal jawab bertarikh 4 April tahun lalu, dinyatakan bahawa Panel Kajian Syariah Jakim pada 19 dan 20 April 2004 memutuskan, hukum peraduan SMS dan menyertainya adalah haram kerana proses peraduan SMS yang dijalankan tidak jelas dan mempunyai unsur perjudian.

Diperjelaskan juga, konsep judi dalam Islam merujuk kepada bermodalkan sedikit wang untuk mendapatkan keuntungan banyak yang belum pasti. Kesannya, peserta kadangkala untung dan kadangkala rugi, tetapi lebih ramai rugi.

“Dalam kes ini (kuiz interaktiz di televisyen) peserta bermodalkan dengan kos penghantaran melalui SMS untuk mendapatkan hadiah (wang tunai). Jadi, cara begini wujud unsur perjudian dalam Islam,” jelas laman web itu.


so..lepas ini jangan nak memandai tipon2 kuiz2 itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 18-01-08 11:12


salam....
emmmm....sudah gaharu cendana pula.sudah tahu bertanya pula
sudah tahu bertanya pula,sudah tahu membazir pula...

ia hanya melalaikan kita dengan mendapt wang ringgit dengan mudah...
adakah kita masih lagi dijajh pemikiran??

tepuk dada tanya diri sendirilah...



::kedewasaan mengajar erti kebenaran and kesalahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-01-08 12:13


Assalamualaikum
luahan hati eh....I lend my ears....

P/S : sudah gaharu cendana pula....sudah terharu merana pula...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 15:20


.. jom SMS tabung2, tabung5, tabung10 dan hantar ke 33533..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-01-08 17:39


Assalamualaikum
kakisamun..those money we donate (using SMSsystem..) are really reaching on the hand of the need..huh??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 18-01-08 20:26


Pada 18-01-08 17:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kakisamun..those money we donate (using SMSsystem..) are really reaching on the hand of the need..huh??? :berfikir:




kita percaya sahaja.....tapi at last orang-orang ssah dapat jugak bantuan wang kan....at least niat kita baik nak membantu org ssah macam tuu..


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 22:33


Pada 18-01-08 17:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kakisamun..those money we donate (using SMSsystem..) are really reaching on the hand of the need..huh??? :berfikir:



.. tak paham.. aku buta Bahasa Inggeris..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-01-08 15:10


Assalamualaikum
buta bahasa inggeris....??? :jangan:
buta ni...dah tak boleh tengok dah...kalau buta bahasa inggeris bermakna kalau tentiba jeq ada tulisan bahasa inggeris..terus tak nampak..begitu ke...... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089323 saat. Lajunya....