Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 17 jam, 47 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Apakah hukum bersdekah kepada orang kafir?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Apakah hukum bersdekah kepada orang kafir?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apakah hukum bersdekah kepada orang kafir?

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 12-01-08 03:32


Assalamualaikum

saya ada satu kemusykilan..
memandangkan saya berada di luar negara yang ramai org kafir yang miskin,saya ada terdetik kekeliruan adakah hukum kalau bersedekah kepada org kafir?
adakah pahalanya tidak mengenal agama penerima sedekah??



--(terasa ceteknya ilmu agamaku ) :oops:


-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.


Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 13-01-08 04:06


tak ada siapa nak tolong ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 04:22


rasa-rasanya org kafir tak layak terima sedekah...just niat hadiah saja lah...mesti bagi pada бомжи kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 07:16


orang kafir yang miskin tu pun manusia juga.mana tahu,mungkin dengan sedekah dan terdetik niat di hati kamu untuk menceritakan tentang Islam,Allah beri hidayah kepada mereka.kita disarankan supaya berbuat baik terhadap semua manusia hatta haiwan sekalipun....

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 07:20


oh ya ke?? sedekah dan hadiah :-?

ada lagi tak penjelasan? . .


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 15-01-08 07:15


Pada 13-01-08 04:22 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

rasa-rasanya org kafir tak layak terima sedekah...just niat hadiah saja lah...mesti bagi pada бомжи kan??


:-) da...ramai sangat..kadang-kadang sian juga..tambah2 pula rasa lama sangat tak bersedekah..tunggu balik Malaysia...


-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.


Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 15-01-08 07:17


Pada 13-01-08 07:16 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

orang kafir yang miskin tu pun manusia juga.mana tahu,mungkin dengan sedekah dan terdetik niat di hati kamu untuk menceritakan tentang Islam,Allah beri hidayah kepada mereka.kita disarankan supaya berbuat baik terhadap semua manusia hatta haiwan sekalipun....

wallahu'alam




:-) betul tu..thank you trouver...


-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.


Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 15-01-08 07:19


tapi saya selalu saja kasi..lebeh2 lagi dah nak habis std ni rasa banyak sangat barang2 yang kena tinggalkan...so senang kasi sedekah saja....

tapi kalau boleh ada pendapat yang lebeh jelas,sangat-sangat dialu2kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:04


apa kata kalausedekah kat muslim centre. ada juga pahala...or kat masjid ke...contohnya kalau seddekah heater kat masjid, tentu ada org guna, pahala pun melimpah ruah

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

roseputih
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31013
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-08 09:34


bukan ke yang wajib menerima sedekah asnaf yang 7 tu?macam zakat?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For roseputihProfil   Hantar PM kepada roseputih   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 15-01-08 21:58


Pada 15-01-08 09:34 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

bukan ke yang wajib menerima sedekah asnaf yang 7 tu?macam zakat?????


kalau roseputeh tau lebeh tentang tu,tolong forward kat sini...saya betul-betul nak tau.... :-)


-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.


Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 23:08


mumkin ada yang boleh buat konfirmasi untuk kisah ni

                     Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".

    Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

    Setelah wafatnya Rasulullah SAW praktis tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari
sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abubakar ra berkunjung ke rumah! ; anaknya Aisyah ra yang tidak lain tidak bukan merupakan istri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?".

    Aisyah ra menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan
hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja".

"Apakah Itu?", tanya Abubakar ra.

"Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana", kata Aisyah ra.

Keesokan harinya Abubakar ra pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abubakar ra mendatangi pengemis itu lalu
memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abubakar ra mulai menyuapinya,
si pengemis marah sambil mengherdik, "Siapakah kamu ?".

Abubakar ra menjawab, "Aku orang yang biasa."

"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.

    "Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abubakar ra tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa dating padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

    Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abubakar ra, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abubakar ra saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 15-01-08 23:28


terima kasih banyak-banyak nurkamar..gembira rasa hati saya....
sebenarnya selepas kemukakan topik ini,saya ada juga berasa malu dan rasa ada baiknya saya ikhlaskan hati menolong org tanpa mengira kaum...tak perlu lah nak tau sangat-sangat apa hukumnya...
yang penting niat kita kena ikhlas kan...
semoga amalan kita diberkati Allah...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 12:02


Pertanyaan:

assalamu'alaikum...
maaf langsung saja ustadz.mohon penjelasan,bersedekah kepada orang kafir apakah mendapatkan pahala?mohon jawaban dengan dalil.terima kasih.
wassalam...

endrian

jawapan:

awaban:

Assalamu alaikum wr. Wb.
Semoga taufik dan hidayah Allah terlimpah kepada kita semua.
Terkait dengan pertanyaan saudara mewakili banyak pertanyaan yang senada. Pertanyaan tersebut timbul karena sedekah adalah memberi sesuatu untuk mendapatkan pahala. Nah, yang menjadi pertanyaan, apakah bersedekah kepada orang kafir mendapat pahala?
Menurut mazhab Hambali dan Syafi’i, sedekah kepada orang kafir boleh dan insya Allah mendapat pahala. Dalilnya adalah firman Allah,
“Mereka memberi makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim, dan tawanan.” (Al-Insan: 8)
Menurut mereka ayat ini bersifat umum. Bahkan, Ibn Qudamah berpendapat, “Tawanan ketika itu adalah orang-orang kafir.”
Hanya saja sebagian ulama menggarisbawahi bahwa memberikan sedekah kepada orang kafir yang memerangi agama kita dilarang. Jadi, ia hanya boleh bagi yang orang kafir yang tidak memerangi agama. (al-Mausû’ah al-Fiqhiyyah).
Wallahu a’lam bi al-shawab.
Wassalamu alaikum wr.wb.

http://www.syariahonline.com/new_index.php/id/2/sini/18750


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 16-01-08 22:25


terima kasih masri2...=)
rasa-rasanya persoalan saya dah terjawab..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-08 23:52


assalamualaikum.
sya teringat kata-kata tkoh maal hijrah, al-bukahri( sory lah name penuh, sya tak igat), dalam rezeki kita, terdapat rezeki org lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 17-01-08 01:37


rasa2 boleh. yang tak boleh yang zakat lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.284257 saat. Lajunya....