Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63
  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 12 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Tokoh Maal Hijrah 1429H : TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Tokoh Maal Hijrah 1429H : TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

Please Mendaftar To Post


Oleh Tokoh Maal Hijrah 1429H : TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-01-08 20:47


Syed Mokhtar Albukhary diumum Tokoh Maal Hijrah 1429H

10/01/2008 2:12pm


PUTRAJAYA 10 Jan. — Tokoh Korporat dan Pengerusi Yayasan Albukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary diumumkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah 1429H di Pusat Konvensyen Antarabangsa di sini, pagi ini.

Anugerah itu disampaikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan turut dihadiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sumber : Utusan Malaysia


-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-01-08 20:50


TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

/

Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Kekayaan -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)


Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary

TAN Sri Syed Mokhtar al-Bukhary adalah usahawan yang banyak menderma dan banyak melakukan kerja-kerja amal.

Latar belakang kehidupan

Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Keluarganya berasal dari Hadhramaut, Yemen. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya mengembara hingga ke Asia Tengah untuk berniaga. Seterusnya, bapanya ke Thailand. Pada pertengahan tahun 40-an, barulah bapa Tan Sri Syed Mokhtar mengambil keputusan menetap di Alor Setar, Kedah. Pada tahun 1946, bapanya mendirikan rumah tangga.

Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai tujuh orang adik beradik dan dia adalah anak yang ketiga. Tan Sri Syed Mokhtar hidup dalam keadaan yang serba kekurangan hinggakan rumah kayunya yang terletak di Kampung Hutan Keriang tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Ini menyebabkan beliau susah hendak menelaah.


Walaupun demikian, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Keadaan itu juga mendorong beliau supaya memulakan kelas tuisyen percuma sebagai salah satu program kebajikan di bawah Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkannya bagi menyumbang ke arah kebajikan. Kini, seramai 15,000 orang pelajar mendapat faedah daripada program tuisyen itu.

Pendidikan

Tan Sri Syed Mokhtar memulakan persekolahannya di Alor Setar tetapi apabila beliau berusia 9 tahun, beliau dihantar tinggal bersama-sama dengan bapa saudaranya, Syed Omar di Johor Bahru. Beliau berada di situ dari darjah empat hinggalah ke tingkatan dua. Tan Sri Syed Mokhtar kemudiannya kembali ke kampung halamannya di Alor Setar dan menyambung persekolahannya hingga ke tingkatan lima di Sekolah Saint Micheal's.

Sebenarnya, Tan Sri Syed Mokhtar bukanlah orang yang berpendidikan tinggi. Beliau tidak pernah belajar hingga ke peringkat universiti. Namun, ini tidak bermakna beliau seorang yang tidak berilmu. Kebanyakan ilmunya diperoleh melalui pengalaman secara langsung apabila beliau bergiat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi.

Membantu keluarga

Disebabkan keadaan keluarganya yang kurang berkemampuan, Tan Sri Syed Mokhtar membantu ibunya menanam sayur-sayuran bagi menampung pendapatan keluarga. Mereka menjualnya di pasar di Jalan Telok Wan Jah. Beliau juga menjual roti canai di pasar yang sama.

Semasa waktu rehat di sekolah pula, ayahnya akan menemuinya di sekolah dan memintanya membuat simpan kira. Selepas waktu sekolah, Tan Sri Syed Mokhtar membantu menggembala haiwan peliharaan bapanya di pusat kuarantin berdekatan dengan stesen kereta api Alor Setar. Beliau banyak menimba ilmu dan pengalaman semasa melakukan kerja-kerja itu.

Mula berniaga

Pada tahun 1970-an, perniagaan binatang ternakan bapanya mengalami kemerosotan ekoran tercetusnya wabak kaki dan mulut. Wabak itu merebak ke seluruh Selatan Thailand, Kedah dan Perlis. Semua binatang ternakannya mati begitu sahaja. Sejak itu, Tan Sri Syed Mokhtar mengambil alih perniagaan bapanya dan membuat keputusan untuk tidak lagi melibatkan diri dalam bidang penternakan. Beliau mula menjual daging secara kecil-kecilan.

Sebenarnya, Beliau pergi dari pekan ke pekan di sekitar Alor Setar bagi membeli daging yang tidak terjual. Beliau kemudiannya membungkus daging itu bersama ais dan menjualnya kembali kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran di sekitar Alor Setar. Beliau berjaya dalam perniagaan itu. Kejayaan itu menambahkan keyakinan beliau bagi memajukan diri dalam dunia perniagaan.

Daripada perniagaan menjual daging, beliau beralih pula kepada perniagaan pengangkutan. Pada tahun 1972, beliau berjaya mendapat permit bagi empat buah lori Kelas A. Beliau mendapat bantuan pinjaman sebanyak RM110,000 daripada pihak MARA yang digunakannya bagi membeli dua buah lori Mercedes 911LS.

Sebenarnya, seorang peniaga Cina menawarkan sejumlah wang bagi baki dua permit yang tidak digunakannya. Tan Sri Syed Mokhtar enggan dan menyerahkan permit itu kembali kepada MARA. Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik kerani Cina sebagai pengurus syarikatnya itu.

Tan Sri Syed Mokhtar menggunakan lori-lorinya bagi memulakan perniagaan beras. Syarikat Kenderaan Sentosa masih wujud sehingga ke hari ini dan memiliki lebih daripada 40 buah lori.

Menubuhkan syarikat

Pada tahun 1974, Tan Sri Syed Mokhtar membeli rumah kedainya yang pertama di Jalan Telok Wan Jah di bawah perjanjian sewa beli dengan UDA atau Perbadanan Kemajuan Bandar.

Seterusnya, pada tahun 1975, beliau menubuhkan Syarikat Shah dan memohon lesen perdagangan beras daripada Lembaga Padi Negara yang kini dikenali sebagai Bernas. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Dia berjaya mendapat kontrak bagi membekalkan beras ke pihak FELDA, MARA Senama, Pernas Edar dan juga Sergam Sdn. Bhd., iaitu anak syarikat Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor.
Selepas berjaya dengan Syarikat Shah, beliau menubuhkan syarikat usaha sama dengan dua orang peniaga Cina, iaitu dengan Ghiak Gee dan Chua Chong Tan. Ghiak Gee adalah pedagang beras manakala Chong Tan pula pengilang beras.

Dalam syarikat usaha sama itu, Tan Sri Syed Mokhtar memegang 52 peratus kepentingan manakala Ghiak Gee dan Chong Tan masing-masing 32 peratus dan 16 peratus. Perniagaan usaha sama yang diberi nama Bukhary Sdn. Bhd. itu memulakan operasinya pada 15 Julai 1976, di pejabatnya di Jalan Telok Wan Jah.

Perniagaan terus berkembang

Daripada beras, beliau kemudiannya mengembangkan perniagaannya kepada komoditi lain, iaitu gula. Ini masih dijalankan sehingga ke hari ini melalui Bukhary Sdn. Bhd. Pendapatan tahunan Bukhary Sdn. Bhd. kini mencecah RM250 juta.

Setahun selepas Bukhary Sdn. Bhd. memulakan operasinya, beliau menubuhkan Bukhary (KL) Sdn. Bhd. pada tahun 1977. Syarikat itu ditubuhkan khas bagi mendapatkan kontrak kerajaan yang pada masa itu banyak ditawarkan kepada usahawan Bumiputera. Operasi Bukhary (KL) Sdn. Bhd. dijalankan di rumah kedai empat tingkat di Jalan Pahang yang juga dibeli melalui perjanjian sewa beli dengan UDA. Usahanya membuahkan hasil lagi.

Tan Sri Syed Mokhtar diberikan kontrak bagi membekalkan beras, teh, tepung coklat, tepung susu dan juga minyak sapi kepada kerajaan. Bahagian bawah pejabatnya diubah suai menjadi pusat pembungkusan.

Apabila beliau mendapat kontrak pembekalan itu, Tan Sri Syed Mokhtar menubuhkan Susu Mas Sdn. Bhd. pada tahun 1979. Syarikat itu juga adalah syarikat usaha sama di antara dirinya yang memegang 51 peratus kepentingan dengan New Zealand Milk Products yang memegang saham selebihnya. Produk Susu Mas Sdn. Bhd. dipasarkan di bawah jenama Fernleaf dan Anchor.

Pada pertengahan tahun 80-an, Tan Sri Syed Mokhtar menjual kepentingannya dalam Susu Mas Sdn. Bhd. ekoran kemelesetan ekonomi.

Strategi tersendiri

Pada tahun 1978, beliau dijemput menyertai delegasi perdagangan ke Ekso Perdagangan Canton, China. Semasa berada di China, Tan Sri Syed Mokhtar menjalankan sistem barter, iaitu menukarkan kokonya dengan teh dari China. Cuma bezanya sistem barter zaman sekarang dijalankan secara besar-besaran atau pukal. Contohnya, menukarkan 1 tan minyak sawit dengan 1 tan minyak mentah.

Perniagaan pakaian

Selepas mengembangkan perniagaannya bermula daripada bidang komoditi ke pengangkutan, pembungkusan dan barter, beliau kemudiannya melangkah kepada sektor pembuatan. Ini ekoran kejayaannya mendapat kontrak membuat pakaian seragam tentera bagi pihak Kementerian Pertahanan. Kontrak itu adalah bagi membekalkan pihak tentera dengan 120,000 pasang kasut dan 330,000 pasang pakaian seragam. Apabila berjaya mendapat kontrak itu, beliau mula mencari pembekal. Pada mulanya, beliau membeli secara terus daripada pengilang.

Selepas membeli daripada pengilang, beliau kemudiannya membuat keputusan menubuhkan dua buah syarikat, iaitu Amtek Holdings bagi mengeluarkan kasut dan Oriental Garments Uniform Division bagi mengeluarkan pakaian. Oriental Garments Uniform Division adalah syarikat usaha sama dengan Oriental Garment yang berpusat di Seberang Prai.

Apabila Amtek Holdings disenaraikan di Papan Kedua Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1998, beliau menggunakan wang penyenaraian yang diperolehnya bagi membeli Spark Manshop dan hak bagi mengeluarkan dan memasarkan pakaian berjenama Crocodile. Kini, anak syarikat Amtek Holdings mengeluarkan kasut tentera (Amtek Shoes) dan pakaian berjenama Lee Coopers dan Lois (Amtek Garments Sdn. Bhd.) bagi pasaran eksport.

Perniagaan perkapalan

Tidak cukup dengan perniagaan pakaian, beliau juga bergiat dalam perniagaan perkapalan. Beliau menubuhkan Bukhari Shipping dan mendaftarkannya dengan pihak Perbendaharaan. Bukhari Shipping bertindak sebagai broker kapal di bawah polisi CABOTAGE. Melalui Bukhari Shipping, Tan Sri Syed Mokhtar membeli sebuah kapal buatan Jerman yang berusia 28 tahun pada harga USD1 juta.

Kapal yang diberi nama Angsa Mas itu digunakan bagi mengangkut beras dari Thailand ke Sabah dan Sarawak. Walau bagaimanapun, perniagaan itu mengalami kerugian yang menyebabkan beliau terpaksa menjual kapalnya pada harga USD600,000, iaitu rugi sebanyak USD400,000 (USD1 juta - USD600,000).

Pada masa yang sama, beliau mula mem*sensored*tkan diri dalam sektor pembangunan hartanah. Beliau membeli beberapa bidang tanah di Alor Setar dan memulakan beberapa projek perumahan di bawah syarikat Bukhary Development.

Penglibatan dalam projek penswastaan

Beliau terlibat dalam projek penswastaan Johor Port Sdn. Bhd. dan Johor Tenggara Oil Palm Sdn.Bhd. Beliau membeli Johor Port melalui tender pada harga RM330 juta. Johor Tenggara Oil Palm Sdn. Bhd. pula dibelinya pada harga RM135 juta. Melalui Johor Port Sdn. Bhd., beliau menjayakan projek Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Kini, Pelabuhan Tanjung Pelepas semakin maju hingga mereka berjaya meyakinkan dua buah syarikat perkapalan antarabangsa, iaitu Maersk Sealand dari Denmark dan Evergreen Marine dari Taiwan supaya berpindah dari Pelabuhan Singapura ke Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Projek penswastaan ketiganya adalah penswastaan air yang mana beliau menubuhkan Equiventure Sdn. Bhd., iaitu syarikat usaha sama di antara syarikatnya, Kembangan Dinamik dan Pilecon Bhd. serta syarikat Perancis, Oneo. Pegangan Kembangan Dinamik dalam syarikat itu adalah sebanyak 49 peratus.

Kepentingan

Beliau membeli MMC Corporation, iaitu syarikat kejuruteraan pada harga RM3 sesaham daripada Permodalan Nasional Berhad (PNB). Tan Sri Syed Mokhtar juga memiliki 22.7 peratus pegangan dalam Malakoff Berhad, iaitu syarikat pembekalan elektrik dan 20 peratus pegangan dalam IJM Corporation Berhad di mana perniagaan utamanya adalah pembuatan.

Selain itu, beliau memiliki 18 peratus pegangan dalam Bernas yang terlibat dalam perdagangan beras dan 32 peratus pegangan dalam Pernas International Holdings Berhad, iaitu konglomerat yang terlibat dalam banyak sektor perniagaan. Manakala 18.7 peratus pegangan dalam Fiamma Holdings Berhad, syarikat pemasaran dan pengedaran barangan elektronik serta 100 peratus kepentingan dalam MPH, iaitu syarikat peruncitan dan pengedaran buku.


Objektif penubuhan Yayasan al-Bukhary

Yayasan al-Bukhary ditubuhkan pada Mac 1996 sebagai badan kebajikan yang berperanan membantu golongan miskin, menyokong perkembangan seni dan budaya Islam dan juga menggalakkan persefahaman antara peradaban.
Antara objektif utama Yayasan al-Bukhary adalah menggalakkan persaudaraan sesama Islam. Yayasan ini terdiri daripada dua buah bahagian. Satu bahagian menjalankan kerja-kerja kebajikan manakala satu bahagian lagi menguruskan penyaluran dana daripada setiap syarikat yang mana Tan Sri Syed Mokhtar ada kepentingan di dalamnya.

Sehingga kini, Yayasan al-Bukhary membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan. Selain itu juga, Yayasan al-Bukhary hanya membiayai pelajar miskin. Antara inisiatif yang dilakukan adalah membiayai pelajar Muslim miskin dari serata ASEAN supaya belajar di Malaysia.

Projek-projek utama Yayasan al-Bukhary

Antara projek terbesar yang sedang dijalankan adalah pembinaan Kompleks al-Bukhary yang bernilai RM400 juta di Kedah yang dijangka siap pada akhir tahun 2004. Kompleks itu kelak memainkan peranan sebagai kompleks yang lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti masjid, pusat perubatan, pusat komuniti, rumah anak yatim, akademi khas bagi warga tua dan pusat pengajian tinggi.

Antara projek besar yang disiapkan adalah Muzium Kesenian Islam Malaysia di Kuala Lumpur yang bernilai RM100 juta. Muzium empat tingkat itu adalah muzium pertama di rantau Asia Pasifik yang memaparkan hasil seni Islam. Yayasan al-Bukhary juga membina 12 buah masjid di serata negara.
Sumbangan dalam bidang pendidikan

Pada tahun 2000, Yayasan al-Bukhary mendermakan sejumlah RM7.75 juta kepada Oxford Centre for Islamic Studies, iaitu pusat pengajian Islam yang terkenal di serata dunia. Yayasan al-Bukhary juga kini sedang membantu Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) dalam projek bagi mengasaskan Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST) di Sungai Petani, Kedah.

Selain itu, Yayasan al-Bukhary juga sering mengadakan dialog peradaban bagi menggalakkan toleransi dan persefahaman antara masyarakat berbilang agama dan kepercayaan.

Penglibatan Yayasan al-Bukhary dalam projek yang dimulakan oleh bukan Islam juga terserlah. Walaupun Yayasan al-Bukhary lebih menekankan kepada projek kebajikan yang bercirikan Islam, ia tetap menyumbang kepada projek yang dijalankan oleh organisasi bukan Islam. Contohnya, Yayasan al-Bukhary menyumbang sebanyak RM satu juta bagi Projek Langkawi, iaitu projek yang dimulakan oleh MCA bagi mengumpul dana bagi menjalankan projek pendidikan di luar bandar dan juga memberi biasiswa kepada para pelajar yang kurang mampu.

Tan Sri Syed adalah usahawan Bumiputera yang terkaya di Malaysia dengan kekayaan yang bernilai RM1.67 bilion

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 20:52


tahniah buat TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY...
saya tak lupa nasihatnya yang saya baca di dalam utusan...
"ingat, dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain".

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-01-08 21:18


assalamualaikum
tahniah TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY.
semoga kejayaan beliau menjadi pendorong kepada ummat islam yang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 21:26


kelulusan : SPM saja?. Erm yang penting rajin....bukan kira kelulusan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-01-08 23:32


one of my admire...bagusnya kalau semu org Islam macam ini,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 00:06


Pada 10-01-08 23:32 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

one of my admire...bagusnya kalau semu org Islam macam ini,,,


same :-)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 01:50


aku tak hormat dengan Mokhtar Albukhary ni...
dia kaya sebab monopoli perniagaan beras!!!!

beras Thailand murah... tetapi kerajaan tak benarkan rakyat beli..
kena beli beras BERNAS mokhtar ni baru dibenarkan!!!

Mokhtar beli beras siam... campur dengan beras tempatan...
jual dengan mahal... monopoli oleh BERNAS...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 03:13


Barokallohufihi...


Semoga Allah terus melimpahkan rezeki kepada beliau dan lebih lagi memberikan kebajikan kepada masyarakat Islam di Malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 04:08


:: respect :kelip:


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-01-08 08:34


saya kagum dengan sikap Tan Sri Syed Albukhary ni...dia memang humble..semoga ALLAH TAALA memberikan balasan yang setimpal dengan usahanya...AMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 08:40


Pada 10-01-08 20:50 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

/

Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Kekayaan -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)
:welcome: :welcome: SEMOGA ALLAH MERAHMATI KAMU....... :bunga:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 08:58


Assalamualaikum


Tahniah Tan Sri...

orang kaya jangan dibenci..
orang miskin jangan di ketepi...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:21


Pada 11-01-08 01:50 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

aku tak hormat dengan Mokhtar Albukhary ni...
dia kaya sebab monopoli perniagaan beras!!!!

beras Thailand murah... tetapi kerajaan tak benarkan rakyat beli..
kena beli beras BERNAS mokhtar ni baru dibenarkan!!!

Mokhtar beli beras siam... campur dengan beras tempatan...
jual dengan mahal... monopoli oleh BERNAS...


Ooo...tak kisah lah pemburupokok..suka hati hang lah...at least dia ada sumbangan juga pad Islam...dr dok condem org tu salah org ini salah... macam bagus sangat!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 23:51


Pada 10-01-08 21:18 , Ninja85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
tahniah TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY.
semoga kejayaan beliau menjadi pendorong kepada ummat islam yang lain.nak tanya kalau bush tu boleh ke jadi pemenang tokoh maal hijrah?dia pun banyak sumbangan juga hehehehehe :-D


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 00:01


memang merendah diri syed mokhtar bukhary ni..pernah terbaca pasal beliau
sekarang dia masih guna beg hitam yang dah lama..tak tukar2
guna kereta perdana lama..

selalunya kita ada rezeki lebih sikit semua nak tukar benda baru..
sama-sama muhasabah diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 13:48


Pada 11-01-08 11:21 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!Ooo...tak kisah lah pemburupokok..suka hati hang lah...at least dia ada sumbangan juga pad Islam...dr dok condem org tu salah org ini salah... macam bagus sangat!!


Sumbangan apa??

Mohtar ni memonopoli perniagaan beras...
merampas hak penduduk tempatan perniagaan beras
disempadan kelantan-thailand di Rantau Panjang,
Pengkalan Kubur...

Penduduk tempatan beli beras siam dilarang..
tapi beli beras siam yang dipek oleh Bernas boleh???

lepas itu Mohktar ni untung berjuta-juta hasil menindas
pembeli beras penduduk tempatan yang lain??...
dikatakan memberi sumbangan kepada Islam???
pirahhhhh....-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:04


Alhamdulillah, moga lebih ramai orang Islam begini, ameen.

Tak mudah lupa diri. :-D

P/s: Salam ukhwah buat pemburu pokok. Tumpang tanya, hang meniaga beraih juga kaa..?? Ada rugi ka.. sampai melenting cenggini..??

:terliur: :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:45


assalamualaikum.....

kat beniaga ni kadang-kadang melakukan sedikit benda yang tak sepatut nya, nama nya manusia, tak lari dr melakukan kesalahan......

tapi saya respect tan sri syed mokhtar al bukhary.....dia tolong org.....berkongsi rezeki yang dia dapat........buat amal jariah.......

dan tak mudah lupa diri.....

bagus bagus bagus.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 18:20


Pada 12-01-08 15:04 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah, moga lebih ramai orang Islam begini, ameen.

Tak mudah lupa diri. :-D

P/s: Salam ukhwah buat pemburu pokok. Tumpang tanya, hang meniaga beraih juga kaa..?? Ada rugi ka.. sampai melenting cenggini..??

:terliur: :terliur:


salam ukhwah...
aku bukan peniaga beras...

tetapi...aku pembeli ni beras siam...
beras siam lebih sedap daripada beras malaysia (Bernas)...
harga beras siam juga lebih murah!!!!

sejak ada Syarikat Bernas Mokhtar Albukhary ni...
kerajaan melarang jual beli beras di sempadan thailand..
(kerajaan istilahkannya sebagai Penyeludupan)...
padahal penduduk tempatan berjual beli beras sejak sekian lama...
jual beli yang halal penduduk di sempadan...

kerajaan malaysia melarang beli beras daripada peniaga Thailand..
hanya boleh beli beras daripada BERNAS...
dimonopoli oleh syarikat beliau..
sebab tu Syed Mokhtar jadi jutawan sekelip mata tu...
semua rakyat malaysia terpaksa beli beras BERNAS!!!!!

Hangpa tahu tak Syed Mokhtar tu kroni kerajaan BN???
kekayaan beliau atas pertololongan UMNO,
bukan usaha sendiri???....

sebagai balasannya... kekayaannya juga digunakan
untuk kempen pilihanraya untuk BN...

Hangpa respect TOKOH NI????
(bagi aku dia ni bukan tokoh)


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 18:48


HANGPA NI BACA BIODATA SYED MOKHTAR TANPA IDEOLOGI..

HANGPA TERUS NAK UCAP TAHNIAH KEPADA "ROBIN HOOD" INI....
BELIAU ADALAH KAPITALIS MELAYU....

NAK AKU CERITAKAN SATU-PERSATU SYED MOKHTAR NI
DAPAT KEKAYAAN SEBAB PERTOLONGAN KERAJAAN
BARISAN NASIONAL (BN).....KRONI UMNO...
BUKAN USAHA BELIAU SENDIRI???

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 19:42


!!! QUOTE !!!

HANGPA TERUS NAK UCAP TAHNIAH KEPADA "ROBIN HOOD" INI....
BELIAU ADALAH KAPITALIS MELAYU....

NAK AKU CERITAKAN SATU-PERSATU SYED MOKHTAR NI
DAPAT KEKAYAAN SEBAB PERTOLONGAN KERAJAAN
BARISAN NASIONAL (BN).....KRONI UMNO...
BUKAN USAHA BELIAU SENDIRI??? ..


Hmm, boleh jugak. ..
Buka topik baru oleh PemburuPokok :-D :-D :-D

Aku tak ndak berkelai dalam topik ini..

Kasi hang menang sajalah..

Salam ukhwah,

-- Muddathsir787

p/s: kalau hang masukkan fakta dalam topik baru tu. Aku appreciate sangat-sangat lah.. kalau topik tu hentam keromo, tak tau den nak kato apo..!! Hehhehe, salam ukhwah buat Mr Hunter

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 19:52


Jangan berani mempertikaikan rezeki yang Allah bagi kat orang..
Allah bagi berdasarkan usaha kita..
kepada sahabatukhwah sekalian

"janganlah kita pulak nak makan daging saudara sendiri dalam berforum.."

kalau tak puas hati dengan seseorang...ahsannya pergi jumpa org tu sendiri terus terang..bukan main kutuk dan mengumpat belakang..
Kenapa mesti berlindung sedangkan anda yakin anda benar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:39


Pada 12-01-08 19:42 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!


Hmm, boleh jugak. ..
Buka topik baru oleh PemburuPokok :-D :-D :-D

Aku tak ndak berkelai dalam topik ini..

Kasi hang menang sajalah..

Salam ukhwah,

-- Muddathsir787

p/s: kalau hang masukkan fakta dalam topik baru tu. Aku appreciate sangat-sangat lah.. kalau topik tu hentam keromo, tak tau den nak kato apo..!! Hehhehe, salam ukhwah buat Mr Hunter


aku tak nak buka topik baru...
aku nak tambah kat sini saja...
sebab biodata ini daripada posting #2 HAFEEZUL...

Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary
-Tiada komen-

Latar belakang kehidupan
-Tiada komen-

Pendidikan
-Tiada komen-

Membantu keluarga
-Tiada komen-

Mula berniaga
Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik kerani Cina sebagai pengurus syarikatnya itu.

Tan Sri Syed Mokhtar menggunakan lori-lorinya bagi memulakan perniagaan beras.

-Tiada Komen lagi-


Perniagaan terus berkembang

Setahun selepas Bukhary Sdn. Bhd. memulakan operasinya, beliau menubuhkan Bukhary (KL) Sdn. Bhd. pada tahun 1977. Syarikat itu ditubuhkan khas bagi mendapatkan kontrak kerajaan yang pada masa itu banyak ditawarkan kepada usahawan Bumiputera. Operasi Bukhary (KL) Sdn. Bhd. dijalankan di rumah kedai empat tingkat di Jalan Pahang yang juga dibeli melalui perjanjian sewa beli dengan UDA. Usahanya membuahkan hasil lagi.

Tan Sri Syed Mokhtar diberikan kontrak bagi membekalkan beras, teh, tepung coklat, tepung susu dan juga minyak sapi kepada kerajaan. Bahagian bawah pejabatnya diubah suai menjadi pusat pembungkusan.

Apabila beliau mendapat kontrak pembekalan itu, Tan Sri Syed Mokhtar menubuhkan Susu Mas Sdn. Bhd. pada tahun 1979.

YANG NI AKU NAK KOMEN....
SIAPA YANG BERI PELUANG PERNIAGAAN KEPADA MOKHTAR???
SIAPA YANG BERI KONTRAK KEPADA MOKHTAR??

KALAU MOKHTAR NI ORANG-ORANG PAS...
MAMPUIH PUAK-PUAK KERAJAAN KHUSUSNYA UMNO TAKKAN
BAGI KONTRAK KEPADA MOKHTAR ALBUKHARY NI....

KEKAYAAN MOKHTAR DIPEROLEHI BERDASARKAN PELUANG
DIBERIKAN OLEH KERAJAAN BARISAN NASIONAL KEPADA
BELIAU (JADI PEMBEKAL BUMIPUTRA)...
DAN SEMUA ORANG TAHU...
PEMBEKAL BUMIPUTRA ADALAH PUAK-PUAK UMNO....


LAGI?????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:00


Strategi tersendiri

Pada tahun 1978, beliau dijemput menyertai delegasi perdagangan ke Ekso Perdagangan Canton, China. Semasa berada di China, Tan Sri Syed Mokhtar menjalankan sistem barter...

-TIADA KOMEN-

Perniagaan pakaian

Selepas mengembangkan perniagaannya bermula daripada bidang komoditi ke pengangkutan, pembungkusan dan barter, beliau kemudiannya melangkah kepada sektor pembuatan. Ini ekoran kejayaannya mendapat kontrak membuat pakaian seragam tentera bagi pihak Kementerian Pertahanan. Kontrak itu adalah bagi membekalkan pihak tentera dengan 120,000 pasang kasut dan 330,000 pasang pakaian seragam. Apabila berjaya mendapat kontrak itu, beliau mula mencari pembekal. Pada mulanya, beliau membeli secara terus daripada pengilang.

Selepas membeli daripada pengilang, beliau kemudiannya membuat keputusan menubuhkan dua buah syarikat, iaitu Amtek Holdings bagi mengeluarkan kasut dan Oriental Garments Uniform Division bagi mengeluarkan pakaian. Oriental Garments Uniform Division adalah syarikat usaha sama dengan Oriental Garment yang berpusat di Seberang Prai.

Apabila Amtek Holdings disenaraikan di Papan Kedua Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1998, beliau menggunakan wang penyenaraian yang diperolehnya bagi membeli Spark Manshop dan hak bagi mengeluarkan dan memasarkan pakaian berjenama Crocodile. Kini, anak syarikat Amtek Holdings mengeluarkan kasut tentera (Amtek Shoes) dan pakaian berjenama Lee Coopers dan Lois (Amtek Garments Sdn. Bhd.) bagi pasaran eksport.

NI SUDAH TERANG LAGI BERSULUH....
DAPAT KEKAYAAN KONTRAK MEMBEKALKAN PAKAIAN
TENTERA..... BANYAK TU....

HANGPA PUN TAHU...
DUIT RAKYAT YANG DIBELANJAKAN OLEH BARISAN NASIONAL
BANYAK KORUPSI KAN???? BANYAK TIRIS KAN????

MOKHTAR ALBUKHARY DAPAT KEKAYAAN DARIPADA
ATAS PERTOLONGAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL
JADI KONTRAKTOR BUMIPUTRA... BUKAN USAHANYA SENDIRI!!!!


Perniagaan perkapalan

Tidak cukup dengan perniagaan pakaian, beliau juga bergiat dalam perniagaan perkapalan. Beliau menubuhkan Bukhari Shipping dan mendaftarkannya dengan pihak Perbendaharaan. Bukhari Shipping bertindak sebagai broker kapal di bawah polisi CABOTAGE. Melalui Bukhari Shipping, Tan Sri Syed Mokhtar membeli sebuah kapal buatan Jerman yang berusia 28 tahun pada harga USD1 juta.

Kapal yang diberi nama Angsa Mas itu digunakan bagi mengangkut beras dari Thailand ke Sabah dan Sarawak.

PERHATIKAN BAIK-BAIK
MOKHTAR BUKHARY BELI BERAS DARI THAILAND!!!
BUKAN BERAS TEMPATAN YEAAAAA...


Penglibatan dalam projek penswastaan

Beliau terlibat dalam projek penswastaan Johor Port Sdn. Bhd. dan Johor Tenggara Oil Palm Sdn.Bhd. Beliau membeli Johor Port melalui tender pada harga RM330 juta. Johor Tenggara Oil Palm Sdn. Bhd. pula dibelinya pada harga RM135 juta. Melalui Johor Port Sdn. Bhd., beliau menjayakan projek Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Kini, Pelabuhan Tanjung Pelepas semakin maju hingga mereka berjaya meyakinkan dua buah syarikat perkapalan antarabangsa, iaitu Maersk Sealand dari Denmark dan Evergreen Marine dari Taiwan supaya berpindah dari Pelabuhan Singapura ke Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Projek penswastaan ketiganya adalah penswastaan air yang mana beliau menubuhkan Equiventure Sdn. Bhd., iaitu syarikat usaha sama di antara syarikatnya, Kembangan Dinamik dan Pilecon Bhd. serta syarikat Perancis, Oneo. Pegangan Kembangan Dinamik dalam syarikat itu adalah sebanyak 49 peratus.

NI PUAK-PUAK KRONI UMNO NIIII....


Kepentingan

Beliau membeli MMC Corporation, iaitu syarikat kejuruteraan pada harga RM3 sesaham daripada Permodalan Nasional Berhad (PNB). Tan Sri Syed Mokhtar juga memiliki 22.7 peratus pegangan dalam Malakoff Berhad, iaitu syarikat pembekalan elektrik dan 20 peratus pegangan dalam IJM Corporation Berhad di mana perniagaan utamanya adalah pembuatan.

Selain itu, beliau memiliki 18 peratus pegangan dalam Bernas yang terlibat dalam perdagangan beras dan 32 peratus pegangan dalam Pernas International Holdings Berhad, iaitu konglomerat yang terlibat dalam banyak sektor perniagaan. Manakala 18.7 peratus pegangan dalam Fiamma Holdings Berhad, syarikat pemasaran dan pengedaran barangan elektronik serta 100 peratus kepentingan dalam MPH, iaitu syarikat peruncitan dan pengedaran buku.

HANGPA BOLEH BACA bagaimana MOKHTAR ALBUKHARY
BOLEH JADI KAYA!!!!!!!

SALAH SATUNYA....
ATAS PERTOLONGAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL!!!!
BERDASARKAN SISTEM MONOPOLI-SISTEM KAPITALIS...
(PENGEDARAN BERAS DI MALAYSIA).....

Objektif penubuhan Yayasan al-Bukhary

Sehingga kini, Yayasan al-Bukhary membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan.

NAK COVER LINE!!!!!
CAMLA ORANG TAK TAHU..........


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:08


Tan Sri Syed adalah usahawan Bumiputera yang terkaya di Malaysia dengan kekayaan yang bernilai RM1.67 bilion

MACAM NI HANGPA NAK BERBANGGA????
begini DAPAT JADI TOKOH???

KALAU AKU JADI MOKHTAR ALBUKHARY...
AKU TAKKAN BERBANGGA DENGAN KEKAYAAN AKU HASIL
PERTOLONGAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL...

AKU AKAN BERBANGGA KALAU PERNIAGAAN AKU ATAS
USAHA TITIK PELUH SENDIRI!!!!

lepas itu PULAK... KEKAYAAN RM1.67 BILLION TU!!!!
NAK BUAT APA DUIT BANYAK TU????

SELAIN DARIPADA BUAT AMAL JARIAH BINA MASJID,
BUAT KELAS TUISYEN (UNTUK COVER LINE)...

MOKHTAR BUKHARY JUGA PERLU MEMBALAS BAIK JASA BAIK
INDIVIDU-INDIVIDU TERTENTU DALAM KERAJAAN BARISAN NASIONAL (umno) YANG MEMBERI KONTRAK KEPADA BELIAU!!!

DUIT TU NANTI AKAN DIGUNAKAN KEMPEN PILIHANRAYA!!!!!
HAHAHAHAAAA......

betul tak analisis yang aku buat ni???
fikir ya....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:13


INI AKU HANYA BERCAKAP SATU ORANG TERKAYA DI MALAYSIA
HASIL DARIPADA PERTOLONGAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL..

AKU BELUM CAKAP LAGI TAUKE-TAUKE BALAK, TAUKE PUSAT JUDI,
TAUKE PUSAT MAKSIAT YANG BERI DUIT KEPADA PEMIMPIN
UMNO UNTUK KEMPEN PILIHANRAYA!!!!

PATUTLAH UMNO BANYAK DUIT....
BOLEH MAIN TABUR saja kat PENGUNDI!!!!!

TAK ADA RUGINYA... SEKALI DALAM 5 TAHUN...
BARISAN NASIONAL DAH PELIHARA SEBELUM NI..
TIME PILIHANRAYA ADALAH MASANYA TAUKE-TAUKE
KONTRAKTOR UNTUK MEMBALAS JASA BN UNTUK BERKEMPEN!!!!!

HANGPA MASIH LAGI NAK SANJUNG TOKOH NI????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:18


KESIMPULANNYA...

PAS TAKKAN MENANG UNTUK MEMERINTAH MALAYSIA
PADA MASA AKAN DATANG!!!!!

HUKUM ISLAM TAKKAN TERTEGAK KALAU PAS BERGERAK
DALAM PILIHANRAYA.... SEBAB PAS TAK ADA WANG UNTUK
BERGERAK SEPERTI UMNO!!!!!

HANGPA JANGAN TERJERAT DENGAN SISTEM KAPITALIS NI...
SISTEM DEMOKRASI ADALAH ALAT UNTUK KAPITALIS BERKUASA!!!

KEMBALILAH BERGERAK MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH!!!!
CUBA HANGPA KAJI HIZBUT-TAHRIR.....
HIZBUT-TAHRIR ADA CARA TERBAIK MENEGAKKAN ISLAM
TANPA SISTEM DEMOKRASI!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:26


Pada 12-01-08 19:52 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan berani mempertikaikan rezeki yang Allah bagi kat orang..
Allah bagi berdasarkan usaha kita..
kepada sahabatukhwah sekalian

"janganlah kita pulak nak makan daging saudara sendiri dalam berforum.."

kalau tak puas hati dengan seseorang...ahsannya pergi jumpa org tu sendiri terus terang..bukan main kutuk dan mengumpat belakang..
Kenapa mesti berlindung sedangkan anda yakin anda benar.


YEAAAAA...KALAU BOLEH...
AKU NAK JUMPA DENGAN MOKHTAR ALBUKHARY NI...

AKU NAK BAGITAU DIA KEWAJIPAN MENEGAKKAN
DAULAH KHILAFAH!!!

HANG BOLEH bawa AKU BERJUMPA DENGAN DIA????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 22:32


Apa penyakit lah org melayu ini? tak boleh langsung tengok org senang...bila org kaya sikit ada saja tak puas hati...yang peliknya org buat baik pun nak kutuk jugak..apa masalahnya ini??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 22:41


Berikut adalah komen dari USTAZ ZAHARUDDIN berkenaan biodata dan artikel yang saya paste kan itu.

KOMEN RINGKAS SAYA

1) Jelas dari info yang dinyatakan di atas. Keuntungan yang dihasilkan benar-benar atas kerja dan usaha yang tidak mudah serta memakan masa. Ia tidak bersifat cepat kaya.

2) Jelas juga kelihatan tender dan projek kerajaan adalah antara pendorong dan pembantu utama usahwan bumiputra seperti beliau untuk mencapai kedudukan sekarang. Saya pernah bertugas sebagai Shariah Consultant di sebuah syarikat Bumiputra dalam industri pembuatan, iaitu Ingress Corporation Berhad.

Syarikat ini adalah sebuah syarikat bumiputra contoh yang cukup dinamik dan energetic kerana tidak begitu banyak bergantung kepada tender kerajaan sahaja, tetapi meluaskan empayar ke Thailand, Indonesia dan lain-lain melalui kualiti tanpa 'bodek' politik mahupun rasuah. Benar, peluang yang diberikan oleh kerajaan untuk usahawan Bumiputra jangan diabaikan selagi ia halal.

3) Saya tidak nafikan, realiti di zaman ini memang sukar untuk berjaya di dalam bisnes yang besar-besar khasnya kecuali terdapat unsur-unsur tidak sihat seperti rasuah, tender tertutup, kabel orang dalam, kabel politik dan lain-lain.

Bagi mereka yang rasa diri terjebak atau ragu-ragu, salah satu tindakan terbaik adalah memperbanyakkan derma, sedeqah dan bantuan kepada masyarakat awam sebagaimana yang ditunjukkan model Yayasan Al-Bukhary. Sudah tentu saya tidak mengatakan beliau terlibat dengan apa-apa yang tidak sihat, cuma yang ingin saya tegaskan adalah perlunya usahawan Islam yang berjaya melakukan usaha seperti Yayasan kebajikan begini kerana ia memang menjadi pembersih kepada harta-harta syubhat dan haram serta mampu menaikkan keberkatan dalam pendapatan harta.

4) Dari kisah di atas juga kelihatan, sijil universiti bukan satu-satunya masa depan buat para pelajar. Hanya sekadar SPM (tapi SPM di zaman Tan Sri sebenarnya sememangnya sudah sangat hebat) seseorang masih boleh maju kehadapan.

5) Semua harta ini bukanlah menjadi milik kita selamanya, nikmatnya akan terhenti sejurus kematian menjelma kecuali bagi sesiapa yang bijak menggunakannya untuk alam akhirat.

6) Jadikan kisah di atas sebagai panduan dan motivasi diri untuk memberi manfaat kepada umat Islam yang lain.

Hari ini, saya meneliti permohonan pembiayaan Islam oleh sebuah syarikat milik bukan Islam. Syarikat ini menyediakan tin, dan bahan makanan dalam tin, susu dan lain-lain. Ia disahkan sebagai produk halal dan telah mendapat tempahan dari seluruh dunia terutamannya negera-negara umat Islam seperti UAE, Syria, Yemen, Qatar, Saudi, Iran, Sudan dan lain-lain. Betapa bersungguhnya mereka dalam kerjaya dan memohon pembiayaan Islam pula.

Tidak dinafikan, terdetik hasrat untuk melakukan yang sama demi membantu umat Islam dan masyarakat Islam disamping memperbanyakkan peluang pekerjaan buat umat Islam. Mari bersama saya menubuhkan sebuah Pasaraya Besar Islam yang halal, anda minat menjadi rakan kongsi dan melabur? :) Ia adalah satu peringatan ini buat diri saya sebenarnya.

Sekian, sekadar ulasan ringan di waktu kesibukan yang amat kini.

Zaharuddin Abd Rahman

9 Julai 2007

http://www.zaharuddin.net/

kepada yang mencari kebenaran sila lawati http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=538&Itemid=100

p/s: jangan benarkan fitnah menghantui hidup anda!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 22:48


Pada 12-01-08 22:22 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Statement hang tu ada bukti ke pemburupokok? kalau setakat dengar kat kedai kopi lepas itu main forum kat sini..hangpa kami ini bodoh ke main tadah saja...

Apa masalahnya kalau UMNO tolong dia, yang aku highlight kan kat sini even dia kaya pun dia masih membantu org..UMNO bagi dia kontrak ke apa ke...dia org UMNO ke..at least dia tubuh satu yayasan yang membantu orang-orang miskin dan memberi peluang pendidikan...at least dia menyumbang sesuatu...gaji dia pun dia sumbangan setengah ke org miskin...kalau hang setakat dok UM belajar...harap duit pun dari kerajaan...masuk forum lepas itu sebar fitnah...memang hang ini pelingkup bangsa dan agama lah...


HHEHEHEHEHE....
MARAH NAMPAK....

BEGITULAH MANUSIA...
KALAU HANG buka FORUM...
SEMUA NYA ORANG PUJI SYED MOKHTAR NI...
SEMUANYA PRO...HANG SENANG HATI...

TAPI KALAU ADA YANG KONTRA...
HANG MARAH PULAK.....

DUNIA... DUNIA....
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 22:54


Pada 12-01-08 22:27 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


hang tu siapa? setakat pelajar UM...nak suruh tokoh maal hijrah datang jumpa hang...hang tak puas hati hang lah pergi jumpa dia...hang pergi cerita lah daulah khilafah hang kat dia...hang ingat tan sri tu ada masa nak jumpa hang...tauke kedai mamak pun aku ingat tak ada masa nak jumpa hang!!!

p/s: Sorry lah..org macam hang ini tak boleh cakap baik-baik...naik kepala...


bagaimana HANG TAHU MOKHTAR ALBUKHARY TAK NAK JUMPA AKU???

HANG BERCAKAP NI MACAM BAGI PENGGANTI DIRI
MOKHTAR ALBUKHARY ke???

:-D

DAH HEBAT SANGAT ke DAPAT TOKOH MAAL HIJRAH???
SEPATUTNYA DAPAT TOKOH.. SEMAKIN LAMA SEMAKIN
MERENDAH DIRI....

IKUT RESMI PADI...
MAKIN BERISI...MAKIN TUNDUK.....

JANGAN ASYIK JUAL BERAS SAJA...
TAPI RESMI PADI TAKNAK IKUT!!!!!
(AKU TUJUKAN KEPADA ORANG YANG PENGANTI DIRI MOKHTAR
ALBUKHARY TUUUUU!!!!)
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 22:54


Pada 12-01-08 22:48 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-08 22:22 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Statement hang tu ada bukti ke pemburupokok? kalau setakat dengar kat kedai kopi lepas itu main forum kat sini..hangpa kami ini bodoh ke main tadah saja...

Apa masalahnya kalau UMNO tolong dia, yang aku highlight kan kat sini even dia kaya pun dia masih membantu org..UMNO bagi dia kontrak ke apa ke...dia org UMNO ke..at least dia tubuh satu yayasan yang membantu orang-orang miskin dan memberi peluang pendidikan...at least dia menyumbang sesuatu...gaji dia pun dia sumbangan setengah ke org miskin...kalau hang setakat dok UM belajar...harap duit pun dari kerajaan...masuk forum lepas itu sebar fitnah...memang hang ini pelingkup bangsa dan agama lah...


HHEHEHEHEHE....
MARAH NAMPAK....

BEGITULAH MANUSIA...
KALAU HANG buka FORUM...
SEMUA NYA ORANG PUJI SYED MOKHTAR NI...
SEMUANYA PRO...HANG SENANG HATI...

TAPI KALAU ADA YANG KONTRA...
HANG MARAH PULAK.....

DUNIA... DUNIA....
:-D
benda dah marah tak kan nak gelak pula...lepas itu hang suka lah dok gelak2...kenapa hang tak counter back balik respon aku??bukan tak boleh jadi contra tapi biarla bertempat...bukan main sauk saja mana-mana..kalau betul tak puas hati..buat lah pendedahan jangan lah nak main sound saja ikut sedap hati hang....kalau betul dia salah...aku boleh saja terima dia salah...bukan syed mokhtar ini pak sedara aku pun yang aku backing dia...cuma hang ini saja yang suka buat masalah...apa masalah hang sebernarnya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 22:56


Pada 12-01-08 22:32 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Apa penyakit lah org melayu ini? tak boleh langsung tengok org senang...bila org kaya sikit ada saja tak puas hati...yang peliknya org buat baik pun nak kutuk jugak..apa masalahnya ini??


SAPA ORANG MELAYU??? :-D
AKU BUKAN MELAYU YANG BERSEMANGAT ASSOBIAH MACAM UMNO..

KUTUK ORANG BUAT BAIK??? PERASAAN HANG saja TU....
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 22:59


Pada 12-01-08 22:54 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


benda dah marah tak kan nak gelak pula...lepas itu hang suka lah dok gelak2...Kenapa hang tak counter back balik respon aku??bukan tak boleh jadi contra tapi biarla bertempat...bukan main sauk saja mana-mana..kalau betul tak puas hati..buat lah pendedahan jangan lah nak main sound saja ikut sedap hati hang....kalau betul dia salah...aku boleh saja terima dia salah...bukan syed mokhtar ini pak sedara aku pun yang aku backing dia...cuma hang ini saja yang suka buat masalah...apa masalah hang sebernarnya??


APA MASALAHNYA???
SEMUA USER PAKAT UCAP TAHNIAH....

TAPI AKU TAK UCAP TAHNIAH... HANG NAK MARAH???
SUKA HATI AKU lah TAK NAK UCAP TAHNIAH PADA DIA NI!!!
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 23:04


Pada 12-01-08 22:59 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-08 22:54 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


benda dah marah tak kan nak gelak pula...lepas itu hang suka lah dok gelak2...Kenapa hang tak counter back balik respon aku??bukan tak boleh jadi contra tapi biarla bertempat...bukan main sauk saja mana-mana..kalau betul tak puas hati..buat lah pendedahan jangan lah nak main sound saja ikut sedap hati hang....kalau betul dia salah...aku boleh saja terima dia salah...bukan syed mokhtar ini pak sedara aku pun yang aku backing dia...cuma hang ini saja yang suka buat masalah...apa masalah hang sebernarnya??


APA MASALAHNYA???
SEMUA USER PAKAT UCAP TAHNIAH....

TAPI AKU TAK UCAP TAHNIAH... HANG NAK MARAH???
SUKA HATI AKU lah TAK NAK UCAP TAHNIAH PADA DIA NI!!!
:-DOoo..tu saja ke masalahnya? ok tak apalah find saja..so aku close lah dr berforum dengan hang...sebab aku dah dapat jawapannya...lain kali tulih dalam forum.."aku saja tak nak ucap tahniah...sebab nya aku saja yang tau"...baru lah org paham...ini jaja semua cerita...bila minta bukti tak ada..mana boleh begitu bro....

p/s. Aku bukan nak suruh semu org ucap tahniah. Aku paste artikel dr ustaz zaharuddin saja ini sebagai pembakar semangat org Islam untuk terus berusaha dan menjadi suatu agama yang dipandang mulia dan bukan ditindas2...sampai bila org kafir nak tengok org Islam asyik miskin saja...benda ini aku rasa baik dan boleh mendorong org tapi tak tahu pula artikel ini buat hang tak puas hati dengan org ini...so good luck for u pemburupokok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 23:09


Pada 12-01-08 23:04 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


Ooo..tu saja ke masalahnya? ok tak apalah find saja..so aku close lah dr berforum dengan anda...sebab aku dah dapat jawapannya...lain kali tulih dalam forum.."aku saja tak nak ucap tahniah...sebab nya aku saja yang tau"...baru lah org paham...ini jaja semua cerita...bila minta bukti tak ada..mana boleh begitu bro....


KAN AKU DAH CAKAP kat ATAS TU.....

CERITA YANG AKU TULIS DIATAS TU HASIL ANALISIS
AKU SENDIRI... MOKHTAR ALBUKHARY DAPAT KEKAYAAN
DARIPADA PERTOLONGAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL....
KRONI UMNO...

ORANG MACAM TU DAPAT KEKAYAAN AKU TAK respect....
SEBAB TU AKU TAK NAK UCAP TAHNIAH WALAUPUN
DIA DAPAT TOKOH MAAL HIJRAH!!!!

ITU SAJA.......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

budakkaran
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2474
Posting: 7
Dari: merbok

Kedah  


posticon Posting pada: 12-01-08 23:19


erm..macam-macam lah ye..komen... masih belum habis lagi, hafeezul jangan dilayan sangat..... biarla dia nak kata apapun..... lagi melawan lagi menjadi... biarla dia dengan ideologi nya.... bak kata pepatah biarkan si luncai dengan labu2 nya... kalau dah terang tak nak paham biarla...

p/s: lama tak pakai nick ini..saja test ..rupanya boleh lagi....admin tolong delete nick budakkaran ini...saya tak tau macam mana nak delete...thank u...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkaranProfil   Hantar PM kepada budakkaran   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 23:23


Pada 12-01-08 23:19 , budakkaran posting:

!!! QUOTE !!!

erm..macam-macam lah ye..komen... masih belum habis lagi, hafeezul jangan dilayan sangat..... biarla dia nak kata apapun..... lagi melawan lagi menjadi... biarla dia dengan ideologi nya.... bak kata pepatah biarkan si luncai dengan labu2 nya... kalau dah ternag tak nak paham biarla...

p/s: lama tak pakai nick ini....


BETUL TU BUDAK KARAN...
SEMUA ORANG BOLEH NYATAKAN PENDIRIAN MASING-MASING...

NAK UCAP TAHNIAH KEPADA MOKHTAR ALBUKHARY..
ATAU TAK NAK UCAP TAHNIAH...

MACAM AKU NI... AKU TAK NAK UCAP TAHNIAH kat DIA...
SEBAB DIA NI KAYA SEBAB KRONI UMNO!!!!
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

budakkaran
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2474
Posting: 7
Dari: merbok

Kedah  


posticon Posting pada: 12-01-08 23:26


apa-apa saja lah pemburupokok... nyatakanlah pendapat anda... jika anda rasa ia perlu perlu diberitahu.. tak apalah kalau awak tak nak ucap tahniah ..itu hak awak...pemburu pokok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkaranProfil   Hantar PM kepada budakkaran   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 23:44


Pada 12-01-08 23:04 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s. Aku bukan nak suruh semu org ucap tahniah. Aku paste artikel dr ustaz zaharuddin saja ini sebagai pembakar semangat org Islam untuk terus berusaha dan menjadi suatu agama yang dipandang mulia dan bukan ditindas2...sampai bila org kafir nak tengok org Islam asyik miskin saja...benda ini aku rasa baik dan boleh mendorong org tapi tak tahu pula artikel ini buat hang tak puas hati dengan org ini...so good luck for u pemburupokok...bagi aku, ekonomi... ekonomi jugak...
tapi Orang Islam dipandang mulia bukan sebab ekonomi saja....
kalau tumpu kepada ekonomi... jadi macam gerakan Arqam...
Arqam percaya bahawa satu-satunya penyelamat maruah umat
islam adalah ekonomi... bila ekonomi umat islam kuat...
Abuya Asyaari boleh jadi Perdana Menteri....

hang tak payah lah bagi contoh Mokhtar Albukhary ni sebagai pembakar
semangat... Orang islam asyik miskin sebab kekayaan dikumpulkan
pada individu tertentu.... dan tidak diagihkan kepada rakyat...
contohnya macam Mokhtar albukhary ni laaaaa!!!!!

nak bagi pembakar semangat umat islam...
bagi contoh kisah Rasulullah berniaga.....
para sahabat berniaga... Abdul Rahman bin Auf...
itu Rasulullah dan para sahabat jadi permbakar semangat kita...
bukannya si Mokhtar yang memonopoli perniagaan beras ni!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 23:46


Pada 12-01-08 23:26 , budakkaran posting:

!!! QUOTE !!!

apa-apa saja lah pemburupokok... nyatakanlah pendapat anda... jika anda rasa ia perlu perlu diberitahu.. tak apalah kalau awak tak nak ucap tahniah ..itu hak awak...pemburu pokok...


heheheheee....terima kasih...
aku sedang bagitau kepada semua...
aku memang tak nak ucap tahniah kepada Mokhtar Albukhary niiii...
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:13


pemburupokok,tapi kamu kena ingat,adakah kita suka kekayaan negara kita diambil kaut oleh orang bukan melayu?seperti mana british kaut kekayaan tanah kita dulu dan menjadikan orang melayu kuli.kerajaan suruh beli beras dalam malaysia pun sebab nak tolong petani melayu juga.tugas kerajaan melindungi dan membantu rakyat.

cuba kaji,Dasar Ekonomi Baru tu diambil dari tokoh mana?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:30


Pada 13-01-08 00:13 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

pemburupokok,tapi kamu kena ingat,adakah kita suka kekayaan negara kita diambil kaut oleh orang bukan melayu?seperti mana british kaut kekayaan tanah kita dulu dan menjadikan orang melayu kuli.kerajaan suruh beli beras dalam malaysia pun sebab nak tolong petani melayu juga.tugas kerajaan melindungi dan membantu rakyat.

cuba kaji,Dasar Ekonomi Baru tu diambil dari tokoh mana?tak ada beza antara kekayaan negara dikaut dikumpul oleh British..
Cina, atau orang melayu!!!
cuma orang British dan Cina orang kafir....
orang melayu beragama islam...
kesemuanya kapitalis....

pengumpulan kekayaan pada individu adalah hasil
daripada ideologi Kapitalis!!!! dan kapitalis ini memang
sentiasa menindas rakyat!!!!

Mokhtar Albukhary hasil daripada DEB...
Masih mahu hormat lagi kepada Mokhtar Albukhary ni???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:35


jadi adakah kamu mahu orang yang beragama Islam ni semuanya pakat miskin belaka?kalau kaya saja dituduh memacam.biar saja orang lain hidup selesa didunia,orang Islam tak boleh hidup selesa dan bina kekuatan untuk mempertahankan diri dari diserang musuh?macam tu ke.....

Mokhtar Albukhary hasil daripada DEB.baguslah.kamu tahu tak tokoh mana yang berfikiran menghasilkan Dasar Ekonomi Baru tu?cuba kaji sebelum kata dasar tersebut tak adil...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:37


Alhamdulillah, terima kasih buat Hafeezul atas topik yang dipetik dari zaharudin.net.. Tertarik aku baca..

Hmm, jangan dilayan sangat Mr Hunter tu.. Aku suruh buka topik baru dia takmo. Dia nak jugak bikin kaco dalam topik ini..
Jadi biarkan saja dia dengan provokasi dia tu.. :sopan:

Nama pun Mr Hunter.. kerja dia pun buru mana-mana topik yang dia boleh cari mangsa provokasi..
kwang3x.. ;-)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Hmm, memandangkan Mr Hunter suka bikin huru-hara dengan ideologinya yang entah hapa-hapa itu.. Dan TAK BERANI buka topik baru..

So. Aku MENCABAR Mr Hunter supaya bikin huru-hara dalam topik kat bawah ini.. Maksud aku join topik kat bawah ini dan sahut cabarannya..


Hehehhhehhee.. ADA BRAN ke Mr Hunter...??????? 8-) 8-) 8-)
Cabaran Buat Mr Hunter

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:47


satu lagi sebagai analogi,nanti bila kamu dah ada anak,dah ada kereta semua tiba-tiba anak kamu takmau naik kereta kamu.nak juga dia naik kereta orang lain dengan alasan kereta kamu dah buruk.tak macam kereta jiran yang ada BMW.apa perasaan kamu?

sama lah juga dengan para petani yang mengusahakan sawah padi.pepenat dia tanam untuk tolong rakyat malaysia,tapi ada segelintir yang tak tolong pun mereka dengan membeli beras thailand.tak kasihan ke dengan penat lelah mereka?lagi seronok dok membangunkan ekonomi negara thailand tu buat apa.negara kita dah ada bangunkan lah ekonomi negara kita.

dan kena ingat,raja adil raja disokong,raja zalim raja disanggah.kalau kerajaan tak adil,pepandai lah fikir nak tukar......kita ada akal....gunakan akal....simple saja


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 01:56


Pada 13-01-08 00:35 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

jadi adakah kamu mahu orang yang beragama Islam ni semuanya pakat miskin belaka?kalau kaya saja dituduh memacam.biar saja orang lain hidup selesa didunia,orang Islam tak boleh hidup selesa dan bina kekuatan untuk mempertahankan diri dari diserang musuh?macam tu ke.....

Mokhtar Albukhary hasil daripada DEB.baguslah.kamu tahu tak tokoh mana yang berfikiran menghasilkan Dasar Ekonomi Baru tu?cuba kaji sebelum kata dasar tersebut tak adil...TROUVER_99...
SEBELUM AKU BAGI KOMEN KENYATAAN HANG kat ATAS...
AKU NAK TANYA HANG.... SEBAB AKU TAK KENAL HANG LAGI...

HANG NI AGAMA APA???
ISLAM?? BUDDHA??? KRISTIAN??? ATAU TAK ADA AGAMA(ATHEIS)?

HANG NI BERIDEOLOGI APA???
KAPITALIS??? SOSIALIS??? ATAU ISLAM???

----------------------------------------------

JAWAPAN AKU:
SIAPA KATA UMAT ISLAM MAHU MISKIN?
UMAT ISLAM TAK BOLEH HIDUP SELESA???

YANG AKU "HIGHLIGHT" DIATAS ADALAH UMAT ISLAM
TIDAK BOLEH BERIDEOLOGI KAPITALIS!!!!

DAN MOKHTAR ALBUKHARY NI SALAH SEORANG
YANG MENGUMPUL KEKAYAAN PERIBADI...
SAMA SEPERTI PARA KAPITALIS YANG LAIN SEPERTI
ROBERT KUOK, ANANDA KRISNAN, VINCENT TAN, LIM GOH TONG...
CUMA MOKHTAR ALBUKHARY NI AGAMA saja ISLAM..
TAPI DERIDEOLOGI KAPITALIS....

INSYA ALLAH...
PADA MASA AKAN DATANG...

IDEOLOGI KAPITALIS INI AKAN HANCUR (SEBAGAIMANA
IDEOLOGI SOSIALIS HANCUR) APABILA TERTEGAKNYA DAULAH
KHILAFAH!!!!

AKU SEDANG BERUSAHA BERSAMA-SAMA JEMAAH YANG
MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH NI.....

SAAT ITU SEMAKIN HAMPIR!!!!

Bila daulah khilafah tertegak...
orang kafir di Malaysia pilih sama ada nak jadi KAFIR ZIMMI..
atau nak jadi KAFIR HARBI....

kalau nak jadi KAFIR HARBI... aku nak bersama-sama tentera
KHILAFAH memeranginya...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 02:04


Pada 13-01-08 00:47 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!
1. satu lagi sebagai analogi,nanti bila kamu dah ada anak,dah ada kereta semua tiba-tiba anak kamu takmau naik kereta kamu.nak juga dia naik kereta orang lain dengan alasan kereta kamu dah buruk.tak macam kereta jiran yang ada BMW.apa perasaan kamu?

2. sama lah juga dengan para petani yang mengusahakan sawah padi.pepenat dia tanam untuk tolong rakyat malaysia,tapi ada segelintir yang tak tolong pun mereka dengan membeli beras thailand.tak kasihan ke dengan penat lelah mereka?lagi seronok dok membangunkan ekonomi negara thailand tu buat apa.negara kita dah ada bangunkan lah ekonomi negara kita.

3. dan kena ingat,raja adil raja disokong,raja zalim raja disanggah.kalau kerajaan tak adil,pepandai lah fikir nak tukar......kita ada akal....gunakan akal....simple sajaAPA KEJADAHNYA HANG PUNYA ANALOGI NI?????

1. PERASAAN AKU KALAU ANAK PEREMPUAN AKU NAIK
KERETA BMW JIRAN AKU YANG MERUPAKAN SUAMI DIA...
LANTAK DIA lah... DAH DIA NAIK KERETA BMW SUAMI DIA...
TAKKAN AKU NAK HALANG!!!!

2. SOALAN NO 2 INI PATUT DITUJUKAN KEPADA MOKHTAR
BUKHARY... SEBAB DIA YANG MEMBELI BERAS SIAM...
DAN DICAMPUR DENGAN BERAS TEMPATAN!!!!

3. APA YANG HANG PAHAM ISTILAH "ADIL" TROUVER99???
BAGITAU AKU!!!!

P/S. Aku PUN TAK TAHU APA FAEDAHNYA AKU MENJAWAB
PERSOALAN TROUVER99 NI......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 02:17


Pada 13-01-08 00:37 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah, terima kasih buat Hafeezul atas topik yang dipetik dari zaharudin.net.. Tertarik aku baca..

Hmm, jangan dilayan sangat Mr Hunter tu.. Aku suruh buka topik baru dia takmo. Dia nak jugak bikin kaco dalam topik ini..
Jadi biarkan saja dia dengan provokasi dia tu.. :sopan:

Nama pun Mr Hunter.. kerja dia pun buru mana-mana topik yang dia boleh cari mangsa provokasi..
kwang3x.. ;-)MUDDATHIR787...HANG KENAL ke ZAHARUDDIN???
YANG HANG respect ZAHARUDDIN TAK TENTU PASAL NI Kenapa???

HANG TAK BACA BIODATA ZAHARUDDIN???
HASIL DARIPADA ANALISIS AKU SENDIRI...
ZAHARUDDIN NI BEKAS PRESIDEN PMI UM...
DULU KUAT MEMPERJUANGKAN PAS!!!!

TAPI SEKARANG MAMAT NI DAH SEKULAR...
SEJAK DIA DITAWARKAN KERJA DENGAN BANK....
GAJI BERBELAS-BELAS RIBU....

SKOP KERJA ZAHARUDDIN INI ADALAH MENCIPTA PRODUK-PRODUK
KEWANGAN ISLAM...YANG DICEDOK DARIPADA BARAT....
DITEMPEL DENGAN DALIL-DALIL SUPAYA NAMPAK ISLAMIK!!!!

CONTOHNYA "albait bithaman ajil", "alijarah tshuma albait" dll....

ZAHARUDDIN NI YANG MEMBENARKAN KEWANGAN RIBA
DI MALAYSIA NI!!!

kembalilah kepangkal jalan wahai Zaharuddin!!!!!
sebelum terlambat!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 02:24


Pada 13-01-08 00:37 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!


Hmm, memandangkan Mr Hunter suka bikin huru-hara dengan ideologinya yang entah hapa-hapa itu.. Dan TAK BERANI buka topik baru..

So. Aku MENCABAR Mr Hunter supaya bikin huru-hara dalam topik kat bawah ini.. Maksud aku join topik kat bawah ini dan sahut cabarannya..


Hehehhhehhee.. ADA BRAN ke Mr Hunter...??????? 8-) 8-) 8-)

Cabaran Buat Mr Hunter


cehhhh..... buat apa buka topik baru...
kan dah sembang pasal MOKHTAR BUKHARY ni!!!!

aku nak sedarkan hangpa semua mengenai bahaya ideologi Kapitalis!!

p/s. Aku tak suka buang masa main benda-benda begitu..
aku suka menghentam ideologi Kapitalis (Demokrasi, sekular,
nasionalisme) dalam forum ukhwah ni.......

aku cari-cari jugak kalau-kalau ada user ukhwah yang berideologi
KOMUNIS... tapi tak jumpa lagi!!!

sambil-sambil tu aku suka menyedarkan ahli-ahli forum UHWAH.COM
supaya bersatu dalam memperjuangkan Sistem Khilafah...
bukannya memperjuangkan Menteri besar dan Perdana Menteri!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 03:10


senarai 40 orang para kapitalis di Malaysia...

MAMAT MOKHTAR ALBUKHARY NI NO 7

40 Orang Terkaya Di Malaysia
Menurut majalah Malaysian Business, keluaran 16-28 Februari 2007, berikut adalah 40 orang terkaya di Malaysia.

1. Robert Kuok Hock Nien, Pengerusi Kuok Group & Kerry Group, RM 32.40b

2. T. Ananda Krishnan, Pengasas, Usaha Tegas Sdn Bhd, RM 19.72b

3. Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Hong Leong Group, RM 10.3b

4. Tan Sri Lim Goh Tong, Pengasas & Presiden Kehormat Seumur Hidup, Genting Group, RM 9.67b

5. Tan Sri Teh Hong Piow, Pengerusi Public Bank Bhd, RM 7.55b

6. Tan Sri Lee Shin Cheng, Pengerusi Eksekutif IOI Group, RM 6.62b

7. Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary, Pengasas Yayasan AlBukhary, RM 4.29b

8. Tan Sri Lim Kok Thay, Pengerusi Eksekutif Genting Group, RM 2.60b

9. Tan Sri Tiong Hiew King, Pengerusi Eksekutif Rimbunan Hijau Group, RM 2.42b

10. Tan Sri Yeoh Tiong Lay, Pengerusi Eksekutif, YTL Corp., RM 1.55b

11. Datuk Seri Dr Lim Wee-Chai, Pengerusi Eksekutif Top Glove Corp. Bhd., RM 1.16b

12. Tan Sri Vincent Tan Chee Youn, Pengerusi Berjaya Group, RM 1.12b

13. Datuk Yaw Teck Seng @ Hiew Teck Seng, Pengasas Samling Group, RM 1.08b

14. Datuk Lee Yeow Chor, Pengarah Eksekutif, IOI Group, RM 1.03b

15. Lee Yeow Seng, Pemegang saham, IOI Corp Bhd, RM 1.02b

16. Tan Sri Francis Yeoh Sock Ping, Pengarah Urusan, YTL Corp Bhd, RM 936.84m

17. Datuk Yeoh Seok Hong, Pengarah, YTL Corp Bhd, RM 837.69m

18. Datuk Yeoh Seok Kian, timbalan. Pengarah Urusan, YTL Corp. Bhd, RM 836.34m

19. Datuk Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah, YTL Corp. Bhd RM 832.88

20. Datuk Mark Yeoh Seok Kah, Pengarah YTL Corp. Bhd, RM 819.61m

21. Tan Sri Jeffrey Cheah Fook Ling, Pengerusi Sunway Group, RM 686.54m

22. Tan Sri Azman Hashim, Pengerusi Eksekutif Amcorp Group Bhd, RM 656.20m

23. Datuk Mokhzani Mahathir, Pengerusi Bukan Eksekutif, Kencana Petroleum Bhd, RM 654.9m

24. Tan Sri keluar Sian Kooi, Pengerusi Eksekutif Kurnia Asia Bhd, RM 617.35m

25. Datuk Abdul Hamed Sepawi, Pengerusi Eksekutif Ta Ann Holding, Bhd RM 606.4m

26. Tong Kooi Ong, timbalan Pengerusi Eksekutif, Nexnews Bhd, RM 576.83m

27. Puan Sri Chong Chook Yew, Pengerusi, Selangor Properties Bhd, RM 562.50m

28. Datuk Tony Fernandes, CEO, Air Asia Bhd, RM 483.54m

29. Tunku Datuk Ya’acob Tunku Abdullah, Deputy Chairman MAA Holdings Bhd, RM 475.05

30. Raja Datuk Seri Eleena Raja Azlan Shah, Pengarah Bukan Eksekutif, Gamuda Bhd, RM 469.29m

31. Datuk Tan Chin Nam, Pengasas Tan & Tan, RM 463m

32. Tan Sri Hamdan Mohamad, Presiden/CEO Ranhill Bhd, RM 437.8m

33. Tan Sri Rozali Ismail, Pengasas/Pengerusi Eksekutif Puncak Niaga Holdings RM 432.48m

34. Datuk Lee Hau Hian, Pengarah Urusan Batu Kawan Bhd, RM 432m

35. Datuk Seri Lee Oi Hian, Pengerusi Bukan Eksekutif, Batu Kawan Bhd, RM 438.81m

36. Datuk Lee Soon Hian, Pengarah Bukan Eksekutif, Batu Kawan Bhd, RM 425.07m

37. Ong Leong Huat, CEO, OSK Holdings Bhd, RM 423.31m

38. Datuk Shaari Ismail, Pengarah Eksekutif, Puncak Niaga Holdings Bhd, RM 411.53m

39. Datuk Tan Heng Chew, Pengerusi Tan Chong Motor Holdings Bhd, RM 406.11m

40. Kamarudin Meranun, Pengarah Eksekutif, Air Asia Bhd, RM 400.99mHANG PA TAHU KEMANA HARTA NEGARA TAK SAMPAI KEPADA RAKYAT?????
SEBAB SEMUANYA BERKUMPUL DALAM POKET PUAK KAPITALIS!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-08 04:53


sistem kapitalis semakin menjadi2 dinegara ni.. tapi jika ianya dikuasai oleh .. maka org islam pun boleh guna untuk menghalang sistem kapitalis itu daripada dikuasai orang-orang kafir.. malah cuba bayangkan jika syed mokhtar al-bukary tu tiada jwpnnya ekon msrkt Malaysia dikuasai oleh non muslim 100%... sama juga seseorang itu bekerja dibank yang mengamalkan riba,adalah dibenarkan untuk menghalang ekon daripada dikuasai org bukan islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 05:30


Hehehhehehehe....

Then, Go on.. Mr Hunter.
Apa lagi fakta yang ada ini..??

!!! QUOTE !!!

sambil-sambil tu aku suka menyedarkan ahli-ahli forum UHWAH.COM supaya bersatu dalam memperjuangkan Sistem Khilafah...
bukannya memperjuangkan Menteri besar dan Perdana Menteri!!!Baguih lah itu. Apa lagi fakta yang ada ini..??
Pasai Sistem Khilafah tidak ada kaa..?? Cara-cara pelaksanaan kat Malaysia ini..??

Then,

Maknanya apa hukum Syeikh Mokhtar Al-Bukhary.. kumpul harta daripada Sistem Kapitalis yang ada sekarang?? Halal ka tidak..??
Harta yang dia sumbang pada org Islam itu macam mana halal ka tidak..??

Hukum orang Islam yang bekerja dan sara kehidupan dari sistem yang ada sekarang ini macam mana..?? Halal ka Dakk..??

Dari sistem kapitalis ini, hang belajaq lah ini pakai dana apa? Halal ka tidak..?


Hmm..

Musykil3x..

Sedarlah wahai Mr Hunter sebelum terlambat..
Ya sebelum terlambat..!!!

Diulang sebelum terlambat..!!!..!!!

Ye betull..!! Sekali lagi..Lagi sekali..


Sekali lagi lah..


Sebelum terlambat...!!!!..!!!!!!!!!


Sistem kapitalis ni tak mudah diubah semudah air liur.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 07:02


pemburupokok,seriusly cakap saya still hormat kamu sebagai seorang beragama Islam.dan kamu tak nampak point yang lebih besar.tiba-tiba mahu menegakkan daulah?ceh.patut lah dari dulu sampai sekarang tak ada lagi tertegaknya daulah di bumi ni.baru bagi analogi yang simple pun dah tak dapat tangkap tiba-tiba mahu tegakkan daulah?AllahuAkhbar.sejak bila pula saya tulih jiran tu suami dia,dan tunjukkan bila saya tulih anak perempuan?pandai-pandai pula tukar posting orang lain ye.kalau dalam hal kecil ini pun sudah tidak bermoral,apantah lagi kalau nak tegakkan daulah.macam mana entah nanti daulah yang bakal ditegakkan.

kalaulah dapat tegakkan daulah tanpa sebarang kekuatan,dan hanya satu daulah sahaja tertegak dimuka bumi ini,tu pun seciput di satu kawasan,maka akan senang sahaja dimusnahkan oleh kafir kerana kekuatan mereka jauh melebihi kekuatan umat Islam.

dan mana kamu tahu albukhary tersebut hidup dalam sistem kapitalis.kamu kata kamu buat analisis.kemukan bukti,bila,dimana,dengan siapa,tarikh apa,disahkan oleh siapa ataupun sekadar hanya baca analisis dari kedai kopi.jadi kamu suka lah kalau orang Islam seronok lagi membeli barang dari orang bukan Islam?adakah kamu begitu hebat sehingga nampak sama ada albukhary tu ikhlas ataupun tidak.hebat sungguh kamu ini.mencapai taraf wali Allah ke?

tak payah nak corner baring putar belit konon pertanyaan saya tiada kaitan.jangan pakai 'fallacy' dengan saya.ya,saya beragama Islam dan berideologikan Islam.terangkan bagaimana ekonomi dalam Islam.muamalat semua.dan kamu still terkulat-kulat tak reti jawab,dasar ekonomi baru diambil dari model dasar ekonomi tokoh Islam yang mana didunia ni?ianya bukan dasar orang kafir.

adil,meletakkan sesuatu pada tempatnya.jadi adakah kamu adil dalam menjalankan "analisis" kamu sendiri dengan tidak menerangkan secara terperinci?hebat kamu ni dapat buat analisis secara terperinci kepada zaharuddin dan mokhtar albukhary.boleh kemukakan kertas kerja kamu?kalau tak,kamu berlaku tidak adil terhadap mereka.dan sistem kapitalis,apa bukti kamu albukhary tersebut mengamalkan sistem kapitalis?

jadi adakah mokhtar albukhary tersebut tidak menolong orang yang susah?mahu disamakan mokhtar albukhary dengan robert kuok?sungguh lucu kamu ini.robert kuok tak tinggal di malaysia.dia tinggal di hongkong kerana tak bersetuju dengan beberapa dasar di malaysia.dan dia telah jual perniagaannya di malaysia kepada companynya di singapore.secara automatik telah menjadi aset untuk negara singapore.secara tidak langsung kerajaan singapore telah dapat untung.

kalau semua harta tak sampai kepada rakyat,boleh bagitau macam mana pula kamu boleh membeli komputer dan surfing internet sambil minum nescafe dengan penuh kesedapan dan membuat onar didalam portal ini?sistem jalanraya,universiti tempat kamu belajar tu,services internet ni,power elektrik,adakah itu semua bukan harta untuk rakyat?

sejak bila pula saya pointkan kepada nombor untuk pertanyaan saya.tak payah tukar putar alam lagi dekat posting saya.memualkan tengok.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 07:53


ADOOIII!!! Korangx ni pantang saja bukakk topic economy or politic saja straight semua open table besaq-besaq, letak point masing-masing selepas itu aku bettuuii hang salah, hang salahh aku betuii.. Addduuiihh!! Cuba laahh berukhwah skett... Ideologi tolak tepi then just follow our religion, Islam sudahhh!!! Methodology mungkin lain-lain but its just the method, bukannya satu asas untuk bertekak dekat sini. Haaadooii laahh..!!! Dahh2!!! Mehh join JK ke Melaka... Ajak pemburupokok sekali minum teh tarik... beessnyaa!!! Boleehh tengok buaya.. YEHH!! YEHH!!!Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:05


HMM.. tiada keperluan untuk membuka topic baru, jadi saya cuma selitkan di sini sahaja... tumpang yaa..

Nenek 2 cucu sertai uji bakat AF6 -- Pertandingan Nyanyian Akademi Fantasia Musim ke-6.

KUALA LUMPUR: Seorang nenek dua cucu menarik perhatian ramai apabila menyertai sesi uji bakat program realiti Akademi Fantasia 6 (AF6) yang memulakan pencarian untuk hari pertama di Pusat penyiaran Astro, Seri Kembangan, dekat sini, semalam.
Peserta dari Sentul, Hairina Abd Halim, 44, menjadi peserta paling berusia menyahut cabaran untuk bersaing dengan peserta yang jauh lebih muda. Ini percubaan pertama saya selepas seorang kawan memberitahu Astro mengeluarkan syarat baru dengan memberi peluang peserta berusia 40 tahun ke atas menyertai program realiti ini.

“Walaupun terpaksa bersaing dengan peserta lebih muda, itu tidak menggusarkan kerana saya tidak meletak harapan tinggi. Sebaliknya tujuan saya hanya untuk mencuba bakat dan memeriahkan sesi uji bakat hari ini (semalam),” katanya yang mempunyai pengalaman 25 tahun menyanyi di kelab malam. Ditanya sama ada hasratnya menyertai AF6 itu direstui anak dan menantunya, Hairina berkata, keputusannya dilakukan tanpa pengetahuan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:06


Turut menyertai Hairina pada sesi uji bakat itu ialah bapa tujuh cahaya mata, Jumaah Hussain, 41. Sama seperti Hairina, tujuan Jumaah menyertai uji bakat itu untuk menilai kemampuannya sebagai penyanyi.

“Pada saya bakat tidak mengenal usia. Bidang seni mempunyai banyak cabang dan tidak terhad kepada nyanyian semata-mata. Mungkin saya boleh mengintai peluang untuk bidang lain seperti lakonan, pengacaraan jika terpilih nanti,” kata kakitangan kerajaan ini.

AF6 yang dijadualkan bermula Mac depan mula terasa bahangnya apabila lebih 500 peserta menghadiri sesi pertama uji bakat berkenaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:09


erm....
Ir. Shafiq, teman rasa molek kiranya jangan menyimpang jauh. nanti buruk akibatnya. kat sni ada belbagei jenih urang...
kita tumpu ikut tajuk lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:18


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

pemburupokok,seriusly cakap saya still hormat kamu sebagai seorang beragama Islam.dan kamu tak nampak point yang lebih besar.tiba-tiba mahu menegakkan daulah?ceh.patut lah dari dulu sampai sekarang tak ada lagi tertegaknya daulah di bumi ni.baru bagi analogi yang simple pun dah tak dapat tangkap tiba-tiba mahu tegakkan daulah?AllahuAkhbar.sejak bila pula saya tulih jiran tu suami dia,dan tunjukkan bila saya tulih anak perempuan?pandai-pandai pula tukar posting orang lain ye.kalau dalam hal kecil ini pun sudah tidak bermoral,apantah lagi kalau nak tegakkan daulah.macam mana entah nanti daulah yang bakal ditegakkan.


hehehehe... :-D

Kenapa.... TAK BOLEH ke KALAU AKU KATA JIRAN AKU TU
SUAMI KEPADA ANAK PEREMPUAN AKU??? MENANTU AKU ADA
KERETA BMW......

LANTAK ANAK PEREMPUAN AKU LAH NAK NAIK KERETA BMW
ke APA... HANG PEDULI APA!!!!!!!
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:24


Pada 13-01-08 09:18 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

pemburupokok,seriusly cakap saya still hormat kamu sebagai seorang beragama Islam.dan kamu tak nampak point yang lebih besar.tiba-tiba mahu menegakkan daulah?ceh.patut lah dari dulu sampai sekarang tak ada lagi tertegaknya daulah di bumi ni.baru bagi analogi yang simple pun dah tak dapat tangkap tiba-tiba mahu tegakkan daulah?AllahuAkhbar.sejak bila pula saya tulih jiran tu suami dia,dan tunjukkan bila saya tulih anak perempuan?pandai-pandai pula tukar posting orang lain ye.kalau dalam hal kecil ini pun sudah tidak bermoral,apantah lagi kalau nak tegakkan daulah.macam mana entah nanti daulah yang bakal ditegakkan.


hehehehe... :-D

Kenapa.... TAK BOLEH ke KALAU AKU KATA JIRAN AKU TU
SUAMI KEPADA ANAK PEREMPUAN AKU??? MENANTU AKU ADA
KERETA BMW......

LANTAK ANAK PEREMPUAN AKU LAH NAK NAIK KERETA BMW
ke APA... HANG PEDULI APA!!!!!!!
:-Dini saja ke jawapan...kecewanya orang yang menunggu daulah tertegak.... :sopan:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:25


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!kalaulah dapat tegakkan daulah tanpa sebarang kekuatan,dan hanya satu daulah sahaja tertegak dimuka bumi ini,tu pun seciput di satu kawasan,maka akan senang sahaja dimusnahkan oleh kafir kerana kekuatan mereka jauh melebihi kekuatan umat Islam.


MANA LEBIH BESAR.... NEGARA MADINAH DENGAN
NEGARA ROM DAN PARSI PADA ZAMAN DULU????

ROM DAN PARSI KAN????

TAPI MENGAPA NEGARA MADINAH SECIPUT DALAM SATU KAWASAN
DAPAT MENGALAHKAN ROM DAN PARSI???
DAPAT MENGUASAI 2/3 DUNIA????

TUNJANG KEKUATAN UMAT ISLAM DIPIMPIN OLEH
RASULULLAH, KHULAFA ARRASYIDIN, UMAYYAH, ABBASSIAH,
DAN UTHMANIAH.... ADALAH KEKUATAN AKIDAH...

NI AKU NAK TERANGKAN KEPADA HANG NI...

HANGPA SEMUA WAJIB BERSATU DIBAWAH SATU AKIDAH...
BUKAN DIBAWAH ASSOBIAH!!!! BARU BOLEH KUAT UMAT ISLAM...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:26


Pada 13-01-08 09:24 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


ini saja ke jawapan...kecewanya orang yang menunggu daulah tertegak.... :sopan:AKU PUN KECEWA DENGAN HANG YANG TAK MAHU MENEGAKKAN
DAULAH KHILAFAH..... :-(


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:30


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!dan mana kamu tahu albukhary tersebut hidup dalam sistem kapitalis.kamu kata kamu buat analisis.kemukan bukti,bila,dimana,dengan siapa,tarikh apa,disahkan oleh siapa ataupun sekadar hanya baca analisis dari kedai kopi.MEMANG KITA SEKARANG HIDUP DALAM SISTEM KAPITALIS...
GOLONGAN KAYA MENINDAS GOLONGAN MISKIN!!!!

GOLONGAN KAYA DIPILIH MENJADI PEMIMPIN...
GOLONGAN KAYA MENCORAKKAN PENTADBIRAN NEGARA
SESUKA HATI MAK BAPAK MEREKA....

DAN MOKHTAR ALBUKHARY TU SENDIRI KAPITALIS
(PEMILIK MODAL)

TAK PUAS HATI LAGI???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:32


haaa..ada pun jawapan.syok sikit kita nak berforum.... ;-)

!!! QUOTE !!!

TAPI MENGAPA NEGARA MADINAH SECIPUT DALAM SATU KAWASAN
DAPAT MENGALAHKAN ROM DAN PARSI???
DAPAT MENGUASAI 2/3 DUNIA????

TUNJANG KEKUATAN UMAT ISLAM DIPIMPIN OLEH
RASULULLAH, KHULAFA ARRASYIDIN, UMAYYAH, ABBASSIAH,
DAN UTHMANIAH.... ADALAH KEKUATAN AKIDAH...


betul,kekuatan akidah.tapi sama ke dengan kekuatan akidah dulu dan sekarang ni.kamu ambil contoh negara madinah.bagaimana keadaan ketenteraan negara madinah time tu dengan rom dan parsi.adakah teknologi ketenteraan sama ataupun tidak?adakah time tu rom pakai pedang dan madinah juga pakai pedang ataupun sebaliknya?bukan hanya akidah sahaja yang perlu tengok,tapi merangkumi semua.kekuatan ekonomi,kekuatan fizikal,ketenteraan dan sebagainya.

!!! QUOTE !!!

AKU PUN KECEWA DENGAN HANG YANG TAK MAHU MENEGAKKAN
DAULAH KHILAFAH.....


betul ke saya tak mahu tegakkan daulah khilafah?nak menegakkan daulah khilafah tak semestinya hanya berada dalam Hizbut Tahrir.setiap orang ada wadahnya tersendiri.kita hanya boleh mengajak tapi kita tak boleh mengubah. ;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:34


!!! QUOTE !!!

MEMANG KITA SEKARANG HIDUP DALAM SISTEM KAPITALIS...
GOLONGAN KAYA MENINDAS GOLONGAN MISKIN!!!!

GOLONGAN KAYA DIPILIH MENJADI PEMIMPIN...
GOLONGAN KAYA MENCORAKKAN PENTADBIRAN NEGARA
SESUKA HATI MAK BAPAK MEREKA....

DAN MOKHTAR ALBUKHARY TU SENDIRI KAPITALIS
(PEMILIK MODAL)

TAK PUAS HATI LAGI???


lah..dia dok post sikit sikit pula dah.kamu tulis dulu semua apa yang kamu nak tulis.nanti insyaAllah saya balas.boleh?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:44


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


tak payah nak corner baring putar belit konon pertanyaan saya tiada kaitan.jangan pakai 'fallacy' dengan saya.ya,saya beragama Islam dan berideologikan Islam.terangkan bagaimana ekonomi dalam Islam.muamalat semua.dan kamu still terkulat-kulat tak reti jawab,dasar ekonomi baru diambil dari model dasar ekonomi tokoh Islam yang mana didunia ni?ianya bukan dasar orang kafir.


ALHAMDULILLAH... KITA SAUDARA SEAKIDAH....
BERIDEOLOGI ISLAM???? ALHAMDULILLAH....

Kenapa HANG DAH CAKAP AKU TERKULAT-KULAT TAK RETI
NAK JAWAB SISTEM EKONOMI ISLAM, MUAMALAT SEDANGKAN
AKU BELUM JAWAB LAGI?????

HANG NI begitu SEKALI NAK MARAH AKU....

UNTUK PENGETAHUAN SEMUA,
EKONOMI ISLAM ADA DIBINCANGKAN DALAM KITAB
HIZBUT-TAHRIR.....

INI BERMAKNA... HIZBUT TAHRIR MEMBUKA PELUANG
KEPADA UMAT ISLAM SELURUH DUNIA BELAJAR DAN
MENGKAJI SISTEM EKONOMI ISLAM SEBENAR....

DENGAN KATA LAIN...
TIADA MASALAH UNTUK SISTEM EKONOMI ISLAM BERGERAK
APABILA DAULAH KHILFAH TERTEGAK NANTI...

AKU MENGALU-ALUKAN SESIAPA YANG INGIN
MENGKAJI KITAB HIZBUT-TAHRIR....
sila hubungi anggota Hizbut-Tahrir untuk buat temujanji...
www.mykhilafah.com


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:45


Pada 13-01-08 09:34 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!lah..dia dok post sikit sikit pula dah.kamu tulis dulu semua apa yang kamu nak tulis.nanti insyaAllah saya balas.boleh?APA KEJADAHNYA YANG HANG MENYAMPUK TIME AKU
TENGAH TULIS NI.... HANG TUNGGU lah DULU!!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:51


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


adil,meletakkan sesuatu pada tempatnya.jadi adakah kamu adil dalam menjalankan "analisis" kamu sendiri dengan tidak menerangkan secara terperinci?hebat kamu ni dapat buat analisis secara terperinci kepada zaharuddin dan mokhtar albukhary.boleh kemukakan kertas kerja kamu? kalau tak,kamu berlaku tidak adil terhadap mereka.dan sistem kapitalis,apa bukti kamu albukhary tersebut mengamalkan sistem kapitalis?


HAAAAA.... TAHU PUN HANG MAKSUD ADIL ya....
NAK TENGOK KERTAS KERJA AKU???? BOLEHHHHHHH...
AKU MENGALU-ALUKAN....

BUKAN HANG seorang SAJA...
SESIAPA SAJA NAK TENGOK ANALISIS AKU...
BOLEH SET MASA... KITA JUMPA DI AREA BANGI...

AKU BOLEH BUKTIKAN BAHAWA ZAHARUDDIN ITU
MEMBENARKAN SISTEM RIBA DALAM PERBANKKAN NEGARA NI!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 09:55


Pada 13-01-08 07:02 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


jadi adakah mokhtar albukhary tersebut tidak menolong orang yang susah?mahu disamakan mokhtar albukhary dengan robert kuok?sungguh lucu kamu ini.robert kuok tak tinggal di malaysia.dia tinggal di hongkong kerana tak bersetuju dengan beberapa dasar di malaysia.dan dia telah jual perniagaannya di malaysia kepada companynya di singapore.secara automatik telah menjadi aset untuk negara singapore.secara tidak langsung kerajaan singapore telah dapat untung.

kalau semua harta tak sampai kepada rakyat,boleh bagitau macam mana pula kamu boleh membeli komputer dan surfing internet sambil minum nescafe dengan penuh kesedapan dan membuat onar didalam portal ini?sistem jalanraya,universiti tempat kamu belajar tu,services internet ni,power elektrik,adakah itu semua bukan harta untuk rakyat?

sejak bila pula saya pointkan kepada nombor untuk pertanyaan saya.tak payah tukar putar alam lagi dekat posting saya.memualkan tengok.SAMA SAJA.... ROBERT KUOK... MOKHTAR ALBUKHARY...
KEDUA-DUANYA KAPITALIS!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 10:02


Pada 13-01-08 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!betul ke saya tak mahu tegakkan daulah khilafah?nak menegakkan daulah khilafah tak semestinya hanya berada dalam Hizbut Tahrir.setiap orang ada wadahnya tersendiri.kita hanya boleh mengajak tapi kita tak boleh mengubah. ;-)HANG PUN NAK TEGAKKAN DAULAH???
KITA UMAT ISLAM WAJIB MENEGAKKAN DAULAH....

AKU TELAH MENGKAJI DAN MEMBUAT ANALISIS GERAKAN
ISLAM YANG INGIN MENEGAKKAN DAULAH...

1. UMNO
2. PAS
3. ABIM
4. JIM
5. JEMAAH ISLAMIAH
6. ARQAM
7. KEADILAN
8. HIZBUT-TAHRIR
9. TABLIGH (OPPPSSS... TABLIGH BUKAN MAHU DAULAH ya...
TABLIGH HANYA MAHU TUMPUKAN BANYAKKAN AMALAN SUNAT
SAJA)....

HASIL KAJIAN DAN PENYELIDIKAN AKU...
BUAT MASA INI (2008) HIZBUT-TAHRIR MERUPAKAN
SATU-SATUNYA GERAKAN YANG INGIN MENEGAKKAN
DAULAH KHILAFAH...

GERAKAN ISLAM YANG LAIN HANCUSSSSSS!!!!!
TERUTAMA PAS...

SEBAB TU AKU NAK JUMPA NIK AZIZ DAN HJ HADI SUPAYA
MEREKA MENGUBAH HALUAN PERJUANGAN MEREKA DARIPADA
SISTEM DEMOKRASI KEPADA SISTEM KHILAFAH!!!!!

PAS SEKARANG JADI KUDA TUNGGANGAN KEADILAN...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 10:06


Pada 13-01-08 09:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


betul,kekuatan akidah.tapi sama ke dengan kekuatan akidah dulu dan sekarang ni.kamu ambil contoh negara madinah.bagaimana keadaan ketenteraan negara madinah time tu dengan rom dan parsi.adakah teknologi ketenteraan sama ataupun tidak?adakah time tu rom pakai pedang dan madinah juga pakai pedang ataupun sebaliknya?bukan hanya akidah sahaja yang perlu tengok,tapi merangkumi semua.kekuatan ekonomi,kekuatan fizikal,ketenteraan dan sebagainya.


SO... APA YANG HANG NAK CERITAKAN KEPADA AKU???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 10:07


Pada 13-01-08 07:53 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

ADOOIII!!! Korangx ni pantang saja bukakk topic economy or politic saja straight semua open table besaq-besaq, letak point masing-masing selepas itu aku bettuuii hang salah, hang salahh aku betuii.. Addduuiihh!! Cuba laahh berukhwah skett... Ideologi tolak tepi then just follow our religion, Islam sudahhh!!! Methodology mungkin lain-lain but its just the method, bukannya satu asas untuk bertekak dekat sini. Haaadooii laahh..!!! Dahh2!!! Mehh join JK ke Melaka... Ajak pemburupokok sekali minum teh tarik... beessnyaa!!! Boleehh tengok buaya.. YEHH!! YEHH!!!WAHHHHH.... JK MELAKA kat MANA TU OWL UM???
BILA???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 10:12


Pada 13-01-08 04:53 , al-walid-04 posting:

!!! QUOTE !!!

sistem kapitalis semakin menjadi2 dinegara ni.. tapi jika ianya dikuasai oleh .. maka org islam pun boleh guna untuk menghalang sistem kapitalis itu daripada dikuasai orang-orang kafir.. malah cuba bayangkan jika syed mokhtar al-bukary tu tiada jwpnnya ekon msrkt Malaysia dikuasai oleh non muslim 100%... sama juga seseorang itu bekerja dibank yang mengamalkan riba,adalah dibenarkan untuk menghalang ekon daripada dikuasai org bukan islam...


APAKAH KAPITALIS DI MALAYSIA AKAN TERHAPUS DENGAN
MUNCULNYA 100 ORANG LAGI SEPERTI MOKHTAR ALBUKHARY???

JAWAPANNYA TAK!!!!!

HANYA ORANG YANG MEMPUNYAI KEKUASAAN SAHAJA BOLEH
MENGHAPUSKANNYA...

ITU SEBABNYA KITA WAJIB MEMUHASABAH PEMIMPIN
SUPAYA MEREKA MENERAPKAN SISTEM EKONOMI ISLAM
DALAM PENTADBIRAN.... KALAU MEREKA TAK MAHU...
UMMAT AKAN BANGKIT MENJATUHKAN MEREKA!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 12:43


Pada 13-01-08 09:05 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

HMM.. tiada keperluan untuk membuka topic baru, jadi saya cuma selitkan di sini sahaja... tumpang yaa..

Nenek 2 cucu sertai uji bakat AF6 -- Pertandingan Nyanyian Akademi Fantasia Musim ke-6.

KUALA LUMPUR: Seorang nenek dua cucu menarik perhatian ramai apabila menyertai sesi uji bakat program realiti Akademi Fantasia 6 (AF6) yang memulakan pencarian untuk hari pertama di Pusat penyiaran Astro, Seri Kembangan, dekat sini, semalam.
Peserta dari Sentul, Hairina Abd Halim, 44, menjadi peserta paling berusia menyahut cabaran untuk bersaing dengan peserta yang jauh lebih muda. Ini percubaan pertama saya selepas seorang kawan memberitahu Astro mengeluarkan syarat baru dengan memberi peluang peserta berusia 40 tahun ke atas menyertai program realiti ini.

“Walaupun terpaksa bersaing dengan peserta lebih muda, itu tidak menggusarkan kerana saya tidak meletak harapan tinggi. Sebaliknya tujuan saya hanya untuk mencuba bakat dan memeriahkan sesi uji bakat hari ini (semalam),” katanya yang mempunyai pengalaman 25 tahun menyanyi di kelab malam. Ditanya sama ada hasratnya menyertai AF6 itu direstui anak dan menantunya, Hairina berkata, keputusannya dilakukan tanpa pengetahuan mereka.


OWL UM.... WALAUPUN HANG NI KAWAN CYBER AKU...
INI TIDAK BERMAKNA HANG BOLEH BINCANG PASAL AKADEMI
FANTASIA 6 DALAM FORUM NI....

APAKEJADAHNYA KAITAN MOKHTAR ALBUKHARY TERIMA ANUGERAH,
HANG pergi MENYAMPUK NENEK MASUK AKADEMI FANTASIA NI OWL_UM???

HANG NAK KENA SELAM DALAM TASIK UM KA???

P/S:
SEBELUM PENGUASA UKHWAH MARAH HANG SEBAB MELARIKAN TOPIK MOKHTAR BUKHARY KEPADA AKADEMI FANTASIA...
BAIK AKU MARAH HANG DULU!!!!


Pada 13-01-08 09:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm....
Ir. Shafiq, teman rasa molek kiranya jangan menyimpang jauh. nanti buruk akibatnya. kat sni ada belbagei jenih urang...
kita tumpu ikut tajuk lah..


TU lah DAENG JATI......
AKU DAH SOUND kat ATAS TU...
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 13:07


HAHAHAHHAAAAA.....

LEPAS NI HANGPA NAK respect INDIVIDU...
NAK UCAP TAHNIAH INDIVIDU....
FIKIR DULU... GUNA OTAK!!!!

JANGAN MAIN REDAH saja!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zie_addin
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32300
Posting: 2
Dari: Bumi Allah

egypt  


posticon Posting pada: 13-01-08 13:13


Assalamualaikum

teruk betul perangai pemburu pokok ni ... :terliur:

tak habis-habis dengan kempen dia..

jangan dilayan lah org macam ni...makin dilayan makin menjadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For zie_addinProfil   Hantar PM kepada zie_addin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-01-08 16:01


Assalamualaikum
congrats....I hav once read and comment on the article about this guy...(guy??)..about this public figure....may Allah bless you and giv His guidance....

P/S : tired with some people.... :jangan:Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:03


Pada 13-01-08 13:13 , zie_addin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

teruk betul perangai pemburu pokok ni ... :terliur:

tak habis-habis dengan kempen dia..

jangan dilayan lah org macam ni...makin dilayan makin menjadi


APA PULAK KEMPEN-KEMPEN NI???
AKU BUKANNYA NAK BERTANDING JADI CALON!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:05


Pada 13-01-08 16:01 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


P/S : tired with some people.... :jangan:


SIAPA??? AKU ke??
:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:47


menegakkan khalifah perlu ada strategi..
mulakan dari bawah...bukan terus main serang..Rasulullah dah ajar semua..tapi kita ni duduk kadang-kadang terlupa..

zaman sekarang kita perlukan orang

"actions speak louder than words"

not

"voice is louder to criticized people"

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 17:54


aik.saya tanya dasar ekonomi baru tu diambil dari tokoh mana?yang tu kamu terkulat tak berjawab lagi.benda macam ni pun tak teliti,macam mana nak harap tegakkan daulah ni?

pandai bagi contoh kerajaan madinah menang lawan dengan rom dan parsi yang lagi besar,tapi tak tahu macam mana kerajaan madinah menang.macam ni nak tegakkan daulah?hanya mimpi di siang hari saja lah.apa kata kamu hantar kertas kerja kamu tu di utusan ke berita harian dalam luahan pembaca.takpun telefon MHI yang kamu nak diwawancara berkenaan tentang kertas kerja kamu terhadap syed mokhtar albukhary dan ustaz zaharuddin.dan kemudian panggil mereka berdua sekali.boleh?

hmmm ok lah.mungkin kamu ni kekurangan kasih sayang dari keluarga dan sahabat handai rasanya.tu pasal jadi fanatik melulu ni.bila berforum tak pandai pula kemukakan hujah.tak mengapa lah.jangan sesedih ye.kami di ukhwah ni boleh saja nak memberikan kasih sayang.pergi lah join kan diri di melaka tu.boleh juga tetengok buaya di zoo melaka tu dengan owl.takpun cimpanzi atau beruk ke serupa tak dia menjerit didalam kandang tu macam kamu posting dalam ukhwah ni.betul cakap sayatetapsaya... ;-)

i rest my case.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 20:16


!!! QUOTE !!!

jadi adakah mokhtar albukhary tersebut tidak menolong orang yang susah?mahu disamakan mokhtar albukhary dengan robert kuok?sungguh lucu kamu ini.robert kuok tak tinggal di malaysia.dia tinggal di hongkong kerana tak bersetuju dengan beberapa dasar di malaysia.dan dia telah jual perniagaannya di malaysia kepada companynya di singapore.secara automatik telah menjadi aset untuk negara singapore.secara tidak langsung kerajaan singapore telah dapat untung.Alhamdulillah trouver.. Penjelasan yang agak menarik dan ada fakta.
Tak apa masing-masing ada pendirian dan haluan masing-masing.. jadi berpeganglah pada satu nakhoda selagi arah tujuan mencari keredhaan ALLAH.

Buat 3hunter yang dikasihi :-P ,
ni insya-ALLAH last posting saya dalam topik ni.

Rata-rata user ukhwah disini ada yang lecturer, cikgu, yang dah berkerja, master, student, dan lain-lain yang kebanyakkan berpendidikan. Jadi cara tarbiah dengan bahasa kasar 'ala-ala Wan Kamarudin edisi siasat' memang tak sesuai digunakan dalam topik ni. Cuma sesuai untuk mat-mat rempit, minah rempit, mat pit dan apa kejadahnya memanglah sesuai..(Saya syorkan insya-ALLAH).

Jadi sebaiknya jadikan wadah ukhwah.com untuk berkongsi atau menimba ilmu dalam ukhwah ni..
;-)

Walaupun saya tak sealiran dengan ht, tapi saya sebenarnya mengkaji ht dan aliran lain bukan sekadar kulit, tapi isinya sekali, insya-ALLAH. Saya faham ht umpama panji-panji yang menunggu kedatangan 'imam yang dinanti-nantikan'. Tapi harap maklum, saya tak tulis disini ht adalah panji-panji yang benar (sebab diluar kemampuan saya untuk tahu hal tersebut, semuanya atas kuasa ALLAH.) Even, orang Syiah berlumba-lumba mengaku Imam tersebut akan datang dari kalangan mereka.. dan akan muncul dajjal kecil yang mengaku adalah Imam tersebut. Contoh mudah, dalam masyarakat kita sendiri pemimpin Al-Arqam yang mengaku dari bani Tamim.. Hmmm.. donia oh donia...

Naudzubillah

Berkongsi,

Dalam buku 'Umat Akhir Zaman' terbitan dari Indonesia ada menyebut tentang kedatangan Imam tersebut dalam lingkungan sekarang.. Selepas tanda-tanda kecil syuryani (saddam) dibunuh dan munculnya panji-panji hitam (Taliban).. Serta Iran (Syam) dikenakan catuan.. oleh kerajaan Romawi (US)..
Wallahua'lam.


Hmm, 3hunter kena selalu tengok cara ghazi tarbiah orang.. lebih berhikmah.. Dan tiada paksaan. Even orang yahudi pun guna cara halus perdaya umat Islam.. Bukan cara memaksa.. Sebab tu kita umpama buih di lautan..


P/s: Saya tinggalkan sahabat saya 3hunter disini.. Harap user ukhwah boleh ttarbiah apa-apa yang patut..
:sopan:


Salam ukhwah,
-- Muddathsir787

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 03:18


Tahniah kepada TS Mokhtar Al Bukhary. Beliau bekerja keras untuk sampai ke tahap tersebut. Kerajaan hanya akan beri peluang kepada golongan atau orang perseorangan yang benar-benar boleh berjaya dalam bidang yang diceburinya. TS Mokhtar telah buktikan. Beliau telah berjaya dengan BERNASnya. Walau apa saja yang diperkatakan beliau tidak lakukannya dengan menindas orang lain tetapi lebih baik beliau dari orang bangsa asing dan agama lain yang uruskan tentang beras ni. Beliau dapat atasi monopoli bangsa asing. Dan beliau telah bina Pusat Islam serta bersedekah merata di seluruh negara termasuk melabur di Johor ini. Alhamdulillah bersyukurlah adanya insan seperti ini yang menaikkan nama orang Islam di Malaysia dan dunia amnya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Khairul_Azzam
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32260
Posting: 20
Dari: Medan Ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 10:51


!!! QUOTE !!!

AKU TELAH MENGKAJI DAN MEMBUAT ANALISIS GERAKAN
ISLAM YANG INGIN MENEGAKKAN DAULAH...

1. UMNO
2. PAS
3. ABIM
4. JIM
5. JEMAAH ISLAMIAH
6. ARQAM
7. KEADILAN
8. HIZBUT-TAHRIR
9. TABLIGH (OPPPSSS... TABLIGH BUKAN MAHU DAULAH ya...
TABLIGH HANYA MAHU TUMPUKAN BANYAKKAN AMALAN SUNAT
SAJA)....

HASIL KAJIAN DAN PENYELIDIKAN AKU...
BUAT MASA INI (2008) HIZBUT-TAHRIR MERUPAKAN
SATU-SATUNYA GERAKAN YANG INGIN MENEGAKKAN
DAULAH KHILAFAH...

GERAKAN ISLAM YANG LAIN HANCUSSSSSS!!!!!
TERUTAMA PAS...

SEBAB TU AKU NAK JUMPA NIK AZIZ DAN HJ HADI SUPAYA
MEREKA MENGUBAH HALUAN PERJUANGAN MEREKA DARIPADA
SISTEM DEMOKRASI KEPADA SISTEM KHILAFAH!!!!!

PAS SEKARANG JADI KUDA TUNGGANGAN KEADILAN...


Saya jemput saudara ke Kelantan untuk berjumpa Tok Guru Nik Aziz....biasanya dia boleh ditemui oleh masyarakat biasa selepas Solat Asar di Masjidnya di Pulau Melaka...

Tok Guru Haji Hadi pula boleh ditemui di Masjid Rusila...

Jangan cakap macam tong kosong pulak, laksanakan apa yang dicakap....

Saudara mengatakan Jemaah saudara yang betul, tapi adab berbicara saudara di sini tak menampakkan ciri-ciri ahli gerakan Islam yang mencontohi peribadi Rasulullah SAW.

Ampun Maaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_AzzamProfil   Hantar PM kepada Khairul_Azzam   Pergi ke Khairul_Azzam's Website   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-01-08 11:55


!!! QUOTE !!!

Jangan cakap macam tong kosong pulak, laksanakan apa yang dicakap....

Saudara mengatakan Jemaah saudara yang betul, tapi adab berbicara saudara di sini tak menampakkan ciri-ciri ahli gerakan Islam yang mencontohi peribadi Rasulullah SAW.sokong 300%....


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 22:12


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

sudah2 lah tu... kita tak boleh nilai ikhlas atau tidak seseorang dari luaran sahaja... kita recheck balik diri kita... sempurnakah kita?? tak baik burukkan orang .... Jaga diri dan iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:01


Pada 13-01-08 17:47 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!


menegakkan khalifah perlu ada strategi..
mulakan dari bawah...bukan terus main serang..Rasulullah dah ajar semua..tapi kita ni duduk kadang-kadang terlupa..

zaman sekarang kita perlukan orang

"actions speak louder than words"

not

"voice is louder to criticized people"


STRATEGI APA TU???
PILIHANRAYA DALAM DEMOKRASI UNTUK JADI KHALIFAH???

CEHHH.. PAS PUN TAK CUKUP KERUSI DALAM PILIHANRAYA...
USAHKAN NAK JADI PERDANA MENTER...
JAUH SEKALI JADI KHALIFAH...

CALON PAS NAK JADI METERI BESAR SELANGOR PUN TAK DAPAT!!!
KALAU HANGPA GUNA KAEDAH PILIHANRAYA DI MALAYSIA!!!!

AKU TELAH MENGKAJI BANYAK GERAKAN ISLAM...
KESIMPULAN YANG AKU BUAT...

KAEDAH HIZBUT TAHRIR MENDIRIKAN KHILAFAH ADALAH
CARA YANG TERBAIK SEKALI!!!!


SEPATUTNYA HANGPA BERSAMA-SAMA HIZBUT-TAHRIR
UNTUK MENDIRIKAN KHILAFAH!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:09


Pada 13-01-08 17:54 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


hmmm ok lah.mungkin kamu ni kekurangan kasih sayang dari keluarga dan sahabat handai rasanya.tu pasal jadi fanatik melulu ni.bila berforum tak pandai pula kemukakan hujah.tak mengapa lah.jangan sesedih ye.kami di ukhwah ni boleh saja nak memberikan kasih sayang.pergi lah join kan diri di melaka tu.boleh juga tetengok buaya di zoo melaka tu dengan owl.takpun cimpanzi atau beruk ke serupa tak dia menjerit didalam kandang tu macam kamu posting dalam ukhwah ni.betul cakap sayatetapsaya... ;-)

i rest my case.BEGITU SAYANG HANGPA SEMUA KEPADA MOKHTAR ALBUKHARY

HANGPA SEMUA MARAH AKU KERANA AKU TAK UCAP TAHNIAH
KEPADA MOKHTAR ALBUKHARY?????

WALAUPUN BAHASA AKU KASAR DALAM FORUM NI....

TETAPI....
AKU TAK PERNAH SAMAKAN SAUDARA SEAGAMA ISLAM
DENGAN AKU... DENGAN HAIWAN!!!!
:jangan: :jangan:

HANG TROUVER99 KATAKAN AKU MACAM CIMPANZI SEMATA-MATA
AKU TAK UCAP TAHNIAH KEPADA MOKHTAR ALBUKHARY!!!!!!!

SEANDAINYA AKU BUAT SILAP... HANGPA BAGITAU PART MANA...
BUKANNYA MENYAMAKAN SAUDARA SEAKIDAH DENGAN HAIWAN!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:15


Pada 14-01-08 10:51 , Khairul_Azzam posting:

!!! QUOTE !!!


Saya jemput saudara ke Kelantan untuk berjumpa Tok Guru Nik Aziz....biasanya dia boleh ditemui oleh masyarakat biasa selepas Solat Asar di Masjidnya di Pulau Melaka...

Tok Guru Haji Hadi pula boleh ditemui di Masjid Rusila...

Jangan cakap macam tong kosong pulak, laksanakan apa yang dicakap....

Saudara mengatakan Jemaah saudara yang betul, tapi adab berbicara saudara di sini tak menampakkan ciri-ciri ahli gerakan Islam yang mencontohi peribadi Rasulullah SAW.

Ampun Maaf...


INSYA ALLAH....
AKU AKAN BERJUMPA DENGAN NIK AZIZ DAN HAJI HADI
SECEPAT MUNGKIN!!!!

MEMANG JEMAAH HIZBUT-TAHRIR BETUL CARANYA
MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH!!!....

HANG CAKAP AKU BERBICARA TAK MENAMPAKKAN
CIRI MENCONTOHI RASULULLAH.... PART MANA TU???

TUNJUK KEPADA AKU.... KALAU MEMANG AKU YANG SALAH....
AKU AKAN BETULKAN SEMULA....

PART MANA KHAIRUL_AHZAM????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:30


Pada 14-01-08 11:55 , budakkedah posting:

!!! QUOTE !!!


sokong 300%....BUDAK KEDAH...
APA YANG HANG SOKONG 300%????

BAGITAU AKU!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:43


Pada 14-01-08 03:18 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Tahniah kepada TS Mokhtar Al Bukhary. Beliau bekerja keras untuk sampai ke tahap tersebut. Kerajaan hanya akan beri peluang kepada golongan atau orang perseorangan yang benar-benar boleh berjaya dalam bidang yang diceburinya. TS Mokhtar telah buktikan. Beliau telah berjaya dengan BERNASnya. Walau apa saja yang diperkatakan beliau tidak lakukannya dengan menindas orang lain tetapi lebih baik beliau dari orang bangsa asing dan agama lain yang uruskan tentang beras ni. Beliau dapat atasi monopoli bangsa asing. Dan beliau telah bina Pusat Islam serta bersedekah merata di seluruh negara termasuk melabur di Johor ini. Alhamdulillah bersyukurlah adanya insan seperti ini yang menaikkan nama orang Islam di Malaysia dan dunia amnya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


ASSALAMUALAIKUM UMMIMQ...
AKU MEMANG TAK SETUJU DENGAN KENYATAAN UMMIMQ...

BAGI AKU, MOKHTAR ALBUKHAREY TIDAK BEKERJA KERAS...
BELIAU KAYA KERANA UMNO TOLONG DIA....
SAMA SEPERTI ANAK MAHATHIR....
(Datuk Mokhzani Mahathir,
Pengerusi Bukan Eksekutif, Kencana Petroleum Bhd,
ada duit RM 654.9 juta!!!)

SAMA DENGAN AZMAN HASHIM,
PENGERUSI AMCORP... BAPAK SEGALA PENGAMAL RIBA!!!

ORANG MACAM TU AKU TAK respect!!!!

AKU PUN BOLEH NAK JADI KAYA...
NANTI AKU ADA PHD... AKU SOKONG UMNO..
minta PROJEK DENGAN ORANG-ORANG UMNO.....
COMFIRM DAPAT PUNYA!!!

TAPI AKU TAKKAN BUAT MACAM TU!!!

KALAU UMMIMQ MAHU CARI ORANG UNTUK DIRESPEK
DALAM PERNIAGAAN... BANYAK ORANG LAIN LAGI...
PEREMPUAN-PEREMPUAN YANG BERNIAGA DI PASAR SITI
KHADIJAH, KOTA BHARU JAUH LEBIH MULIA DARIPADA
MOKHTAR ALBUKHARY, MOKHZANI MAHATHIR, AZMAN HASHIM!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 01:50


Pada 14-01-08 22:12 , uqu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

sudah2 lah tu... kita tak boleh nilai ikhlas atau tidak seseorang dari luaran sahaja... kita recheck balik diri kita... sempurnakah kita?? tak baik burukkan orang .... Jaga diri dan iman...


BETUL TU UQU...
SEPATUTNYA KITA JAGA DIRI DAN IMAN...
JANGAN SAMPAI TERBABAS SEBAB PERKARA KECIL INI!!!

AKU HANYA TIDAK MAHU UCAP TAHNIAH KEPADA
MOKHTAR ALBUKHARY...

SEMUA ORANG DALAM UKHWAH NI
KUTUK AKU.... SAMPAI SI TROUVER99 SAMAKAN AKU
DENGAN HAIWAN...PADALAH AKU SAMA MUSLIM DENGANNYA..

SAMPAI BEGITU TAKSUB mereka NI TERHADAP TOKOH
YANG DILAHIRKAN OLEH UMNO NI!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:03


pemburupokok ni bahasa teruk lah. jangan lah macam tu kawal sikit emosi tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:09


Pada 15-01-08 08:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

pemburupokok ni bahasa teruk lah. jangan lah macam tu kawal sikit emosi tu.


HANG NI SAPA??? TIBA-TIBA MENYAMPUK TAK BAGI SALAM!!!

Kalau NAK BERFORUM DENGAN AKU....
BAGI SALAM DULU.....
HANG NI ISLAM ke???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:22


Pada 15-01-08 08:09 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-08 08:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

pemburupokok ni bahasa teruk lah. jangan lah macam tu kawal sikit emosi tu.


HANG NI SAPA??? TIBA-TIBA MENYAMPUK TAK BAGI SALAM!!!

Kalau NAK BERFORUM DENGAN AKU....
BAGI SALAM DULU.....
HANG NI ISLAM ke???astagfirullahalazim...dari bahasa saja dah mencerminkan sapa Islam sapa ........
sampai macam ni bahasa hamba Allah ni...tak ada adap langsung. saya bukan nak berforum dengan encik, bukan encik yang buka topik ni. tapi saya tak suka bila encik mencemarkan topik yang sahabat saya buka.Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:26


Pada 15-01-08 08:22 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!


astagfirullahalazim...dari bahasa saja dah mencerminkan sapa Islam sapa ........
sampai macam ni bahasa hamba Allah ni...tak ada adap langsung.Hang ni siapa???
kerja dengan DBP nak kawalselia bahasa aku????

semua orang boleh kritik bahasa orang lain tak sedap!!!
aku jugak boleh kritik hang ni strawberi kurang ajar!!!!

orang lain dok sembang pasal tokoh maal hijrah...
hang pergi sembang bahasa aku....

tak reti baca punya budak!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:31


apa-apa lah pemburupokok..kalau saya layan encik maknanya saya pun sakit jiwa macam encik.
org kurang ajar saja akan cakap org lain kurang ajar.
yang pasti saya bukan nak berforum dengan encik, bukan encik yang buka topik ni saya cuma tak suka bila encik mencemarkan topik yang sahabat saya buka lalu mencetuskan pergaduhan.
dari bahasa pun tau encik ni sakit jiwa huhuhuhu
cakap lah apa pun, xsakit pun.
-end-

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 08:49


Pada 15-01-08 08:31 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

apa-apa lah pemburupokok..kalau saya layan encik maknanya saya pun sakit jiwa macam encik.
org kurang ajar saja akan cakap org lain kurang ajar.
yang pasti saya bukan nak berforum dengan encik, bukan encik yang buka topik ni saya cuma tak suka bila encik mencemarkan topik yang sahabat saya buka lalu mencetuskan pergaduhan.
dari bahasa pun tau encik ni sakit jiwa huhuhuhu
cakap lah apa pun, xsakit pun.
-end-


hang yang mulakan dulu!!!!
sebab semua orang nak kritik hal orang lain...
bukannya nak berporum pasal Mokhtar ni!!!!

hang kritik bahasa aku kasar....
aku kritik hang ni kurang ajarr!!!!

apasalahnya kenyataan aku???
part mana bahasa aku yang kasar?????
sila tunjuk kat aku!!!!

atau aku tak ucap tahniah kepada mokhtar albukhary
hang kata bahasa aku kasar????

atau aku kritik mokhtar albukhary ni seorang kapitalis...
hangpa semua kata bahasa aku kasar... macam tu??????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.198389 saat. Lajunya....