Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 18 jam, 49 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: help my friend plssssssssssss........


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» help my friend plssssssssssss........

Please Mendaftar To Post


Oleh help my friend plssssssssssss........

roseputih
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31013
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-01-08 12:00


Assalamualaikum ...
saya nak tanya pendapat sahabat semua...kawan saya ada tanya pada saya.apa yang dia bagi tau saya, dia pernah tidur satu balik dengan pakwe dia.tapi katil berasingan.mlm 2 memang dia tak tidur sebab takut.spnjg malam 2 dia solat sunat sebab dia tengah takut sangat..tapi pakwe dia ada curi2 peluk dia.adakah dia dikira berzina jugak??? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For roseputihProfil   Hantar PM kepada roseputih   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 12:13


tak paham langsung..
kenapa p tidur sebilik dengan pakwe?
kata katil berasingan..macam mana boleh curi2 peluk?
kata tak tidur sepanjang mlm..solat sunat..tapi macam mana boleh curi2 peluk
banyak lagi lah yang tak paham huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-01-08 12:14


Assalamualaikum
huh..mukadimah zina telah berjalan...bukankah zina kedua tanganitu dengan memegang..bukan hanya dengan masuknya zakar ke dalam faraj dikira berzina...itu zina kubra..maaf ye..terpaksa guna bahasa kesat sikit bagi menerangkan keadaan sebenar....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lebaikelarah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32149
Posting: 5
Dari: Dekat-dekat Sg Merab

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:01


Assalamu 'alaikum,

Semoga Allah ampunkan kita semua... Semoga Allah ampunkan segala kejahilan kita....

Sebenarnya, antara zina dan jimak, tiada perbezaan, melainkan hanya disebabkan ijab dan kabul.. itulah pembeza...

Carilah kegembiraan Allah melalui taqwa.. Carilah kegembiraan Allah melalui Taubat! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebaikelarahProfil   Hantar PM kepada lebaikelarah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:02


solat sunat ... peluk .. tidur ? apa ni ??

kalau tak buat tuu tak ada lah berzina namanya .. tapi itu lah risikonya kalau bercinta dan berpakwe ...

namun banyak perkara yang boleh dipersoalkan di sini ... Kenapa tidur sebilik ? sebab dah lewat malam dan tak ada pilihan lain ? kalau macam tu Kenapa keluar berdua ? sebab nak berdating ? Kenapa nak dating ? sebab dah bercinta mesti lah dating .. dan akhirnya timbul persoalan Kenapa perlu bercinta sebelum kahwin ...?

"mula-2 berdating satu tempat,
lepas tu duduk rapat-rapat,
lepas tu peluk erat-erat,
lepas tu nafas naik tersekat-sekat,
lepas nafas naik tersekat-sekat usah dipeduli Allah dan malaikat,
lepas usah dipeduli Allah dan malaikat, usah dipeduli agama dan adat,
lepas usah dipeduli agama dan adat, yang penting apa yang kita buat, kita buat,
lepas dema buat, perut kempis jadi bulat,
lepas tu yang jumpa kat tong sampah sikit, depan surau ada satu ..." - Ustaz Akill Hayy


SORRY IF THIS COMMENT SHOWS SIGNS OF UNFRIENDLINESS ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nurkekasih
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 30716
Posting: 8
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 13:31


kawan anda dah masuk kepada mukadimah zina...apabila sudah berada dalam mukadimah zina. dah di kira dosa..wallahualam..Allah itu Maha Besar

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkekasihProfil   Hantar PM kepada nurkekasih   Pergi ke nurkekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-01-08 14:04


confuse confuse....tidur sebilik berani lepas itu takut pulak buat solat sunat pulak....banyak nya kekonfiusan disini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 14:57


huhu... roseputih... cakap tu biar teghang nor. confuse semua orang... saya pun tertanya macam strawberri...

err agaknya pakwe kawan awak tu curi2 peluk waktu kawan awak tengah solat agaknya??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

serimurni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18927
Posting: 106
Dari: e-poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 15:19


salam..
aah..pening lah dengan keterangan roseputih..
kalau sepanjang mlm kawan awak buat solat sunat,,
time bila pula dia kena peluk...
tapi kenapa dia pilih jalan macam tu...
sebab tak ada bilik kosong yang lain dok seorang-seorang...
huhu
apa-apa pun jangan lah hampiri zina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serimurniProfil   Hantar PM kepada serimurni   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 15:21


ramai yang confuse ek... macam mana boleh jadi macam ni ye, ni maybe kes berdating kat tempat2 macam genting highlands dll, sampai kena bermalam...

saya agak-agak saja, atau situasinya berbeza? silalah pemula topik perjelaskan ye

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 08-01-08 16:22


Kenapa mesti tidur satu bilik??
tak ada bilik lain??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-08 16:39


assalamualaikum.
pelik jugak jugak cerita ni,
spjng mlm dio aysik slat sunat, tapi pkwe dia curi2 peluk, bagaimana ek, takkan pakwe dio pluk masa dio tengah slat.
kenapa boleh sampai dio bermlm stu bilik dengan pakwe dio?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

roseputih
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31013
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-08 09:12


mereka terpaksa sebab tket dah tak ada. mereka sebenarnya nak balik kg sekali. pakwe dia peluk dia masa dah dekat pagi. macam pas solat subuh kan dah tak ada solat sunat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For roseputihProfil   Hantar PM kepada roseputih   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-01-08 09:58


Pada 11-01-08 09:12 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

mereka terpaksa sebab tket dah tak ada. mereka sebenarnya nak balik kg sekali. pakwe dia peluk dia masa dah dekat pagi. macam pas solat subuh kan dah tak ada solat sunat....


logiknya alasan... dan apa bezanya? tak ada bezanya.. tak ada maknenyerr! saaama saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 10:01


Pada 11-01-08 09:58 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-08 09:12 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

mereka terpaksa sebab tket dah tak ada. mereka sebenarnya nak balik kg sekali. pakwe dia peluk dia masa dah dekat pagi. macam pas solat subuh kan dah tak ada solat sunat....


logiknya alasan... dan apa bezanya? tak ada bezanya.. tak ada maknenyerr! saaama saja...


hamba setujuu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 10:27


Kenapa tak sewa 2 bilik saja? bahaya tu, sekali kena cekup habis... :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-01-08 10:28


Assalamualaikum
that is no way such reason can be given to menghalalkan that act.... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 11:49


Masyarakat sekarang sudah dibelenggu dengan kejahilan dan kurangnya sensitif dengan perkara maksiat.

Ana cadangkan muslimat tu,putuskan saja hubungan dengan pakwe dia.Cari lelaki yang lebih amanah dan ikhlas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 12:02


erm..ini kes berat ini....kalau macam ini kena investigate betul-betul ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-01-08 14:50


Assalamualaikum
of all those things that already happened...time doesn't meant to be reversible...what can I say is..to bertaubat..(apa ye bertaubat ni dalam BI..... :berfikir: ) and stop that illegal act....
takut only will not lead to prevent those things from happen...when lust is controlling your mind, haram and halal will be put aside....... :jangan:
so, cut-cut lah (putus-putuskanlah... :sopan: ) your relationship tu....
a good man will hav a high respect on the woman...if he is really good...lah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-08 15:16


tu ke arah menghampiri zina
pun tak boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:22


kenapa dia pergi tidur sebilik??? pelik betul. tapi dah kira zina dah tu. main peluk2. sebab bukan muhrim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:23


Pada 13-01-08 14:50 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

bertaubat..(apa ye bertaubat ni dalam BI..... :berfikir: )

.... repent ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:41


:-? :-? :-? :-? :-?
boleh ek macam tu???
alasan tak ada tiket nak balik pstu tidur dalam bilik yang sama, katil berasingan....tahu takut, then buat solat sunat pstu kena peluk...

"telah ditetapkan atas manusia bahagiannya zina..ia pasti mendapatkan hal yang demikian itu..zinanya mata adalah memandang (memandang hingga tergoda @ terpikat), zinanya telinga adalah mendengar (bersuara menggoda @ berbisik yang boleh mnimbulkan syahwat), zinanya lidah adalah berbicara (berbicara sesuatu yang menyumbang kepada keinginan melakukan seks), zinanya tangan adalah meraba, zinanya kaki dengan melangkah dan zinanya hati dengan berkeinginan, berangan-angan dan membenarkan atau mendustakan kemaluan.."
riwayat bukhari,muslim,abu daud dll..

so renung2kanlah kata-kata ni...memang dah banyak terjadi. Dan paling penting, kalau dah duduk berdua-duaan tu pasti ada yang ketiga mencelah & menghasut supaya terjadinya sesuatu yang mudarat.

wallahualam...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 16:31


Assalamualaikum...
pelik...pelik....nauzubillah min zalik....moga ALLAH bagi HIDAYAH kat depa tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 13-01-08 17:32


Pada 08-01-08 12:00 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ...
saya nak tanya pendapat sahabat semua...kawan saya ada tanya pada saya.apa yang dia bagi tau saya, dia pernah tidur satu balik dengan pakwe dia.tapi katil berasingan.mlm 2 memang dia tak tidur sebab takut.spnjg malam 2 dia solat sunat sebab dia tengah takut sangat..tapi pakwe dia ada curi2 peluk dia.adakah dia dikira berzina jugak??? :-?


kawan awak tu naik kereta api ke....
macam cerita kawan-kawan saya yang balik ke kelantan sealu balik dengan keretapi...ada katil and tiap katil ada lngsir..

erm saya pun tak pernah tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 20:47


kalau laki 2 betul-betul sayang dan hormatkan awek dia,takkan dia sanggup nak tidur sekali dengan awek 2....tak ada bilik lain 2 bukan alasan nya....diakn laki,cari lah alternatif lain...tidur ar kat surau,tak salah kan?.....hmmm.....ni macam nak ambil kesempatan saja kat awek 2.....kalau nak, 1000 daya....kalau tak nak, 1juta dalih...kadang-kadang manusia ni lebih banyak berdalih daripada fikir kan alternatif.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 16:54


Pada 11-01-08 10:01 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-08 09:58 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-08 09:12 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

mereka terpaksa sebab tket dah tak ada. mereka sebenarnya nak balik kg sekali. pakwe dia peluk dia masa dah dekat pagi. macam pas solat subuh kan dah tak ada solat sunat....


logiknya alasan... dan apa bezanya? tak ada bezanya.. tak ada maknenyerr! saaama saja...


hamba setujuu..



hamba pun setuju juga..jangan cari alasan..
ingat peribahasa org melayu "nak seribu daya,tak nak seribu dalih"
juga iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 17:09


insaflah. jangalah ulangi perkara seperti ini. sebagai lelaki, memang akan ambil kesempatan. yang perempuan, janganlah biarkan diri anda diperlakukan. banyak lagi jalan lain. walaupun pakwe orang yang yang arif ilmu agama, tapi ada yang menyimpang jauh dari jalan yang benar..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 14-01-08 17:33


Pada 11-01-08 09:12 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

mereka terpaksa sebab tket dah tak ada. mereka sebenarnya nak balik kg sekali. pakwe dia peluk dia masa dah dekat pagi. macam pas solat subuh kan dah tak ada solat sunat....


betul k tak ada solat sunat dah..ya Allah..solat sunat doha ad..yang utama ana belajar..solat sunat taubat tidak ada masa yang tetap..dan tidak ada masa yang terlarang untuk dilakukan sunat taubat ini..ya allah..apakah boleh diguna pakai alasan ini....

ap2 pun sebaik-baiknya sama-sama lah kita mencari keredhaan yang maha agung....

p/s: andai ad kesilapan perbetulkan ana.


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 20:38


Pada 08-01-08 12:00 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ...
saya nak tanya pendapat sahabat semua...kawan saya ada tanya pada saya.apa yang dia bagi tau saya, dia pernah tidur satu balik dengan pakwe dia.tapi katil berasingan.mlm 2 memang dia tak tidur sebab takut.spnjg malam 2 dia solat sunat sebab dia tengah takut sangat..tapi pakwe dia ada curi2 peluk dia.adakah dia dikira berzina jugak??? :-?


.....taubat.....


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-01-08 15:56


Assalamualaikum
ouh....repent...thanks trans.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-08 17:37


macam-macam... :-?
alasan yang xlogik... :jangan:
tapi apa pun minta kawan anti muhasabah diri..
itulah akibatnya kalau brpakwe...
kalau xbrpakwe kan senang..
tak ada lah macam-macam jdinye..
yang penting anti kena tau maksud zina tu sendiri..
kalau dah pluk2 tu kira zina lah..
zina kecil tapi still istilah yang sama..
anti sebagai sahabat dia..cb nshtkn dia.. :-)
sbbtu lah dalam islam diharamkan hubungn tanpa ikatan..
dats mean berkahwin..
so cb lah runungkn balik..

Sebagaimana sabda RASULULLAH SAW yang brmaksud :

"janganlah seorang lelaki bedua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada brsama2 mahramnya, dan janganlah sesorg wanita berpergian kecuali bersama mahramnya..."


------------------------------------
http://alfatihah.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

yusuf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28222
Posting: 35
Dari: kuching...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 06:46


Pada 15-01-08 17:37 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam... :-?
alasan yang xlogik... :jangan:
tapi apa pun minta kawan anti muhasabah diri..
itulah akibatnya kalau brpakwe...
kalau xbrpakwe kan senang..
tak ada lah macam-macam jdinye..
yang penting anti kena tau maksud zina tu sendiri..
kalau dah pluk2 tu kira zina lah..
zina kecil tapi still istilah yang sama..
anti sebagai sahabat dia..cb nshtkn dia.. :-)
sbbtu lah dalam islam diharamkan hubungn tanpa ikatan..
dats mean berkahwin..
so cb lah runungkn balik..

Sebagaimana sabda RASULULLAH SAW yang brmaksud :

"janganlah seorang lelaki bedua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada brsama2 mahramnya, dan janganlah sesorg wanita berpergian kecuali bersama mahramnya..."


------------------------------------
http://alfatihah.blogdrive.com


Tambahan sikit.. :-)

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud ; "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat, jangan sekali-kali berjumpa seorang wanita bersendirian kecuali bersama seorang muhrimnya kerana orang yang ketiga ialah syaitan, dan syaitan itu mendorong kepada mungkar"

Wallahu'alam...


-----------------
~Sleep In Peace ALLAH Is Awake~...


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusufProfil   Hantar PM kepada yusuf   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 08:49


Apa kesla macam ni...Cinta dunia tu memang nikmat tapi tu lah apa pun lepas tu mesti hati runsing,gelisah, yang senang nak cakap tak kan tenang punyala...sebab benda tu SALAH...ajakla kawan tu bertaubat...lepas itu akak nak ingatkan,kalau nak balik kampung tu planning betul-betul.kalau boleh dengan kawan perempuan.lepas itu kalau no choice,plan balik kampung siang-siang...lelaki dik,iman senipis kulit bawang,macam mana baik pun kalau dah dok berdua,setan tu mesti jadi no.3....ingat tau!!
Jaga diri,Jaga maruah,k ye dik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-08 20:44


..."wala taqrabuz zina.."ayat al-quran jelas menunjukkan bahawa janganlah kamu menghampiri zina (tarabu)...adalah bermksd hmpiri, dan ia juga bermksud berbuat org berbuat diri untuk melakukan zina...dan zina paling kecil adalah zina hati yang telah digariskan ulamak syafie...apabila seorang lelaki berdua2an dengan perempuan dalam bilik... walaupun xbt apa-apa kita akan tuduh sebagai khalwat... khalwat itu juga dikenali sebagai mukaddimah zina.. khlwat itu juga dibenci oleh allah swt.. kerana apabila kita berdua, maka akan wujud pihak ke3..bagi saya, Kenapa kawan awak mudah sangat untuk diajak tdr bersama dengan pakwe dia?Kenapa xtdr asing?.. kalau da tau na balik kg, Kenapa xusaha dr awal untuk beli tiket balik kg pada waktu yang dikehendaki?peliknya manusia sekarang...macam yang saudari faizatul kata hendak 1000 daya, tapi xna 1000 dalih.. alasan lapuk sahaja..dan bagi saya juga Kenapa diri kawan awak tu membiar sahaja seorang laki tdr dikatil sblhnya?lebih baik suruh saja dia dok kat luar.. bagi saya org laki xtdr mlm adalah kadang-kadang mereka akan buat...contohnya mereka snggup xtdr mlm semata-mata untuk tengok bola...bagi student pula, kalau waktu puasa mereka sanggup xtdr mlm untuk tunggu shur waktu pagi.. saya memang amat tak suka apabila membaca posting yang saudari roseputih ni.. terasa na mrah ada.. tapi, yang penting..shu dia bnyk2kan bertaubat.. dan jangan diulngi lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-01-08 07:10


Pada 16-01-08 20:44 , al-walid-04 posting:

!!! QUOTE !!!

..."wala taqrabuz zina.."ayat al-quran jelas menunjukkan bahawa janganlah kamu menghampiri zina (tarabu)...

nak tambah sikit.....

innahu kana fahishatan wasaa'a sabila
means:sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan jlan yang jhat(yang membawa kerosakan)

surah al isra'
ayat 32



-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

roseputih
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31013
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-01-08 07:48


terima kasih di atas pandangan dan nasihat sahabat semua...saya dah pun nasihatkan dia...apapun saya harap dia berubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For roseputihProfil   Hantar PM kepada roseputih   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 08:00


jalan keluarnya hanyalah dengan bertaubat..mungkin ada sebab yang kukuh mengapa boleh tidur sebilik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

are1mei
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2008
Ahli No: 32621
Posting: 2
Dari: melor,kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-08 10:51


Assalamualaikum ,,lah takrobu zina,,2 boleh dkatakn mghmpri zina lahn 2,,ana pun cnfuse,,kenapa apa yang myebbkn dia boleh p tidur sblik dengan pkwe dia????


-----------------
gambate


Bookmark and Share

    


  Member Information For are1meiProfil   Hantar PM kepada are1mei   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 10-03-08 13:33


Pada 08-01-08 12:00 , roseputih posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ...
saya nak tanya pendapat sahabat semua...kawan saya ada tanya pada saya.apa yang dia bagi tau saya, dia pernah tidur satu balik dengan pakwe dia.tapi katil berasingan.mlm 2 memang dia tak tidur sebab takut.spnjg malam 2 dia solat sunat sebab dia tengah takut sangat..tapi pakwe dia ada curi2 peluk dia.adakah dia dikira berzina jugak??? :-?
  • salam..
  • mungkin nak uji iman agaknya...he..he..he..he..merasa iman kuat,nak uji tidur sebilek dengan pakwe..dengan makwe...ih..ih..ih..malaikat yang pernah dijadikan manusia hingga saat ni masih dalam hukuman disebabkan nak cuba iman..nak tengok sekuat apa dugaan nafsu...

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    putri_syiffa
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 12.05.2005
    Ahli No: 16476
    Posting: 67
    Dari: Malaysia

    Melaka   avatar


    posticon Posting pada: 10-03-08 14:20


    tak pahamlah....buatr apa tidur satu bilek....lepas itu katil asing-asing.....ini tidur kat hotel ke....kalau kat rumah...takkan mak bapak diornag bagi....dah tidur asing2 boleh...pula....curi..curi.peluk....ini...cerita apa ini....?.....ish tak fahamlah.....


    -----------------
    'biarlah sedikit asalkan diberkatinya,daripada banyak yang memudaratkan"


    Bookmark and Share

        


      Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

    lat-terang
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 14.03.2008
    Ahli No: 32894
    Posting: 156
    Dari: terengganu

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 18-03-08 10:19


    Allah suka kepada orang yang bertaubat...kawan tu nampaknya masih takutkan lagi pada dosa...moga taubatnya diterima..

    Patut laki tu tak payah tidur...gilah tengok bola ke tV ke...dah siang bagilah laki tu tidur..perempuan jaga takut terlepas basnya..gitulah..ni 2-2 pergi masuk bilik memang cari hal..jabatan agama datang pun memang kena tangkap basah...tapi ZINA yang sepatutnya hukuman 100KALI SEBAT tu tak lah.. tapi kalau dok buat lagi silap-silap; boleh jadi..

    Yang pergi tidur sebilik apahal?tak paham betul lah... :berfikir: :berfikir:


    -----------------
    kepada NYa kita kembali...


    Bookmark and Share

        


      Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

    alwalid
    WARGA SETIA
    Menyertai: 19.12.2004
    Ahli No: 13142
    Posting: 1229
    Dari: seri iskandar

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 18-03-08 10:42


    lol macam nner boleh sampai jadi begitu????
    taklah kira berzina tapi tu dah kira menghampiri zina, slack 1 inci selamat lah 'diratah'................
    tak jadi apa-apa tu syukur alhamdulillah, tapi bertaubat adalah sewajarnya
    dan jangan ulang lagi perbuatan sebegitu, takut hari tu lepas dan selamat, selepas ini haub diratah 'harimau' lapar...............

    tak ada kerja, carilah kerja, jangan cari musibah.......

    Bookmark and Share

        


      Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

    searchforguidance
    WARGA SETIA
    Menyertai: 04.09.2007
    Ahli No: 30916
    Posting: 403
    Dari: johore

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 18-03-08 10:54


    kita sesama islam janganla marah-marah dia sangat.....
    tegur secara berhikmah....
    kan lebih manis macam tu...
    dia pun tak presure........
    salah tetap salah....tapi tak semestinya kita betul sentiasa....

    yang baik datang dari-Nya...
    yang buruk dari diri saya sendiri.....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

    setanggi_syurga83
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.03.2006
    Ahli No: 23348
    Posting: 517
    Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

    NegeriSembilan  


    posticon Posting pada: 18-03-08 13:26


    kepada gadis yang berkenaan,ni ibarat seperti nak masuk ke mulut buaya atau naga lah ni..nak biarkan diri sendiri jadi korban...nak menzalimi diri sendiri,nak menjerumuskan diri ke lembah dosa yang hina..
    walaupun cubaan syaitan gagal untuk menggoda anak adam pada kali itu..confirm syaitan akan terus merasuk kedua duanya lagi kalau tak bertaubat dan tak menghindarkan diri dari 'drama-drama' tiket habisla,tertinggal bas lah,hari dah mlm lah(alasan nak bermalam bdua)..nauzubillah...


    -----------------
    -StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


    Bookmark and Share

        


      Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

    xxx
    Warga Rasmi
    Menyertai: 10.11.2011
    Ahli No: 41836
    Posting: 1

    blank   avatar


    posticon Posting pada: 10-11-11 15:44


    salam, kalau jalan dengan awek tapi time mlm yang llaki tidur dalam kereta yang ppwn tidur dalam chalet kira bagaimana pula? :)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For xxxProfil   Hantar PM kepada xxx   Quote dan BalasQuote

    anazalil
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 06.05.2010
    Ahli No: 39780
    Posting: 68
    Dari: melaka

    Melaka   avatar


    posticon Posting pada: 24-05-12 10:48


    berdating berdua tu pun dah haram. Bila yang mula-mula dah haram..... lepas-lepas tu akan jadi perkara-perkara yang diragui oleh semua. Buat apa nak peningkan kepala dengan perkara2 yang meragukan kita. Kalau nak dating...ikut lah macam yang Islam dah ajar.

    Dalam kes xxx (maaf ye xxx, saya tahu xxx tak buat, cuma pandangan saja), berdating tu dah haram, jalan sampai malam pun jadi haram, pas tu nak tidur pula... kan dah peningkan kepala. nak tidur 2 bilik berasing... banyak pula kosnya, kalau tidur 1 bilik dah kompom haram, jadi seorang tidur dalam kereta dan seorang tidur d hotel.... keluar duit juga. Nanti syaitan ajar... alang2 dah keluar duit, baik tidur sekali, yang prempuan pula syaitan ajar fikir... kasihan si lelaki tu tidur dalam kereta, panas lah, nyamuk lah, tak slesa lah, tergeliat badan lah, hai macam-macam. Kan Allah dah kata " syaitan sentiasa menjadikan kamu faqir (benda-benda maksiat ni memang banyak perabis duit, faqir pahala dan akhlak) dan sentiasa menyuruh kamu melakukan kerosakan".

    marilah ambil iktibar.

    Bookmark and Share

        


      Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

    hanan2503
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 29.11.2005
    Ahli No: 20558
    Posting: 222
    Dari: kajang,malaysia

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 15-06-12 11:50


    usah persoal adakah itu zina @ what...tcoz erang-terang itu memang satu DOSA...jangan kita mendekati zina~


    -----------------
    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”


    Bookmark and Share

        


      Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

    hanan2503
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 29.11.2005
    Ahli No: 20558
    Posting: 222
    Dari: kajang,malaysia

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 15-06-12 11:51


    fikirkan yang baik..buang yang tak baik..moga Allah swt melindungi kita....


    -----------------
    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Allah akan melaknat pemakan riba, yang memberi makan, dua orang saksinya dan juru tulisnya.”


    Bookmark and Share

        


      Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.173552 saat. Lajunya....