Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 14 jam, 44 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Sedih tengok dunia hari ini..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Sedih tengok dunia hari ini..

Please Mendaftar To Post


Oleh Sedih tengok dunia hari ini..

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 14:10


saya bila tengok berita dunia, cerita tentang rusuhanla..demontrasila..saya tak faham Kenapa ada incident macam tu. bila tengok anak2 yang sakit..ada yang kebuluran..contoh kat dhafur, dan sekarang ini ada kat nigeria agaknya..

yang sedih bila tengok mereka meninggal macam tu saja..terkena bom. terpijak dan sebagainya..Kenapa suka buat perkara sia-sia..

kalau selalu bertindak macam tu, apa penyelesaiannya..? bila tengok diri ini masih ada lagi boleh makan, hidup aman..bersyukur..tapi memang rasa sedih sebab dunia luar tu hanya tinggal dalam khemah..pelajaran entah ke mana..

di mana bahagia bagi mereka?

kawan-kawan mungkin boleh kongsi perasaan terhadap perkara yang berlaku kat dunia hari ini..


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 14:16


Pada 07-01-08 14:10 , NurArisha posting:

!!! QUOTE !!!

saya bila tengok berita dunia, cerita tentang rusuhanla..demontrasila..saya tak faham Kenapa ada incident macam tu. bila tengok anak2 yang sakit..ada yang kebuluran..contoh kat dhafur, dan sekarang ini ada kat nigeria agaknya..

yang sedih bila tengok mereka meninggal macam tu saja..terkena bom. terpijak dan sebagainya..Kenapa suka buat perkara sia-sia..

kalau selalu bertindak macam tu, apa penyelesaiannya..? bila tengok diri ini masih ada lagi boleh makan, hidup aman..bersyukur..tapi memang rasa sedih sebab dunia luar tu hanya tinggal dalam khemah..pelajaran entah ke mana..

di mana bahagia bagi mereka?

kawan-kawan mungkin boleh kongsi perasaan terhadap perkara yang berlaku kat dunia hari ini..

yelah...nurarisya...kekadang puteri pun sedih jugaklah bila tengok cerita-cerita dunia macam ni kan..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 14:29


tak tahu siapa yang boleh tolong mereka, kalau mereka pun tak nak atau tak mampu nak tolong diri sendiri..

tapi berita ni setiap hari. tu yang di paparkan..ada juga yang tidak di paparkan. bila tengok mereka kurus melidi tanpa zat makanan, kasihan sangat..

adakah seusia kehidupan mereka harus hidup dalam khemah yang usang..dalam keadaan yang tak pernah aman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 12:26


berita kehilangan adik sherlinie juga membuat saya rasa jijik dengan keganasan pada kanak-kanak. mengapa tergamak manusia berhati binatang itu memperdayakan kanak-kanak demi kepentingan diri..

saya harap tangkapan yang di buat polis ini adalah usaha yang berterusan bagi memastikan penjenayah mendapat balasan setimpal. jika pengawal keselamatan itu adalah penjenayah itu, biarlah hukuman sewajarnya. kalau boleh biar dia mati tersiksa even dia sakit mental pun. tak mahu dia di bebas begitu saja.

saya bersyukur sebab dapat tahu juga perkembangan usaha polis. saya harap usaha polis secara berterusan..wahai polis, teruskan usaha anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

zafren
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32301
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 14:35


itu namanya bila ditolak islam...

tetapi masih adanya golongan ulama' lagi...
IsyaAllah negara kita masih di berkati Allah...
mari lah sama-sama kita berjuang amal makruf nahi mungkar...
Fiisabilillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafrenProfil   Hantar PM kepada zafren   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 15:38


ana nak cakap pun ana tak tahu bagaimana...tapi pbuatan yang kejam ke,,yang dose2 ni kalau buat tanpa rasa bersalah,,tu tanda hati-hati mereka da buta,,da mati,,hidayah da tak dapat ld dr Allah,,,masyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:41


sedih...memang patut sedih. Di dunia inilah lumrahnye. tapi kita tetap kena cari jalan nak settlekan masalh2 begini. kalau tak berlaku perkara begini...bayangkan? Dan bila dah berlaku fikirkan Kenapa, Kenapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:51


mmm..memang sedih juga..susah betul hidup akhir zaman ini...banyak sangat cabarannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 14-01-08 20:41


cukup sedih melihat masyarakat dengan cari hidup mereka hari ni..semuanya memilih untuk jauh dr tali Allah...moga kita yang diberi kesedaran dapat kuatkan hati dan iman untuk terus membimbing yang lain :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

salatoh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2007
Ahli No: 31648
Posting: 49
Dari: TIMUR TENGAH

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 21:07


dunia dah sampai waktu kehancurannya...maksiat merata2..jenayah berleluasa...bukan satu kepelika pada dunia skarag..tapi pecayalah degan janji Allah dan hadis nabi s.a.w...islam itu pasti tertegak jua akhirnya...cuma umat islam perlu sedar siapa mereka..dan terus berusaha..
ALLAHUAKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For salatohProfil   Hantar PM kepada salatoh   Quote dan BalasQuote

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 21:12


assalamualaikum...moga-moga segala apa yang berlaku pada waktu sekarang dapat menyedarkan kita tentang betapa lemahnya manusia. saya juga ingin menyeru kepada diri saya dan seluruh warga ukhwah agar memperbanyakkan syukur dan doa, moga-moga kita akan sentiasa diberi perlindunngan dari Allah daripada segala perkara yang tidak dingini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-08 13:14


takutnya dok kat melesia ni..tak aman dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-01-08 16:09


(... lagi sedih melihat gelagat anak bangsa sendiri di malaysia ni... takpayah nak meneropong jauh ke luar)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 17-01-08 17:00


DUNIA adalah tempat beramal, tiada ganjaran padanya.
AKHIRAT adalah tempat ganjaran, tiada amal padanya.

DUNIA adalah penjara bagi orang Mukmin.


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 15:52


apala agaknya yang berlaku pada adik sherlinie..sampai sekarang tiada kbr berita..
:cry:


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 16:05


satu perkara lain yang saya sedih adalah tentang anak muda zaman ini. most tentang perempuan.

saya lihat ramai yang tidak faham erti menutup aurat..dan mengejar fesyen bertudung. memang tak salah berfesyen, tetapi kalau nampak leher, jadi, itukah menutup aurat.

kat ofis saya sekarang dah mula trend ni. tapi alhamdulillah dia solatla..sebab kami jumpa kat surau ofis.

satu perkara lain juga saya sedih tentang pergaulan zaman sekarang. tentang lelaki perempuan. tak salah berkawan, tetapi kalau menjadikan bertepuk dan bersalam sebagai perkara biasa..menyebabkan saya rasa sedih. kebebasan mereka ini menyebabkan saya rasa sedih..

entahla.

housemate baru rumah sewa saya, ada seorang gadis ni merokok. gaya hidup ini menyebabkan saya rasa sedih.

memang pkara ni biasa bagi gaya hidup di KL, dan mungkin juga tempat negeri lain. tapi saya rasa sedih. saya cuma boleh melihat tanpa menegur..

saya cuma harap saya masih terus menjadi diri saya..supaya mereka kelak terus menilai..nilai ini akan terus saya pertahankan..

saya tak mahu org agama lain myamakan org melayu ini begini..islam ini begini sampai mereka tanya saya..

tapi saya jelaskan pada mereka apa itu menutup aurat yang sebenar..saya cuba menjadikan nilai ini masih bersama saya..

saya cuba..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 16:23


Orang yang berdendam tidak akan merasa bahagia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 16:41


saya sedar cabaran hidup zaman ini memang sukar ..mereka berhadapan dengan perubahan demi perubahan. dr sudut itu saya faham mereka. it's not easy for them..tapi itulah perjuangan..

bila saya berada di kalangan ahli ukhwah, saya expect disini adalah sesorang yang masih terjaga dirinya..

semoga kita semua terus mengekalkan nilai islam ini. jika kita juga hanyut dengan perubahan, maka di manakah seseorang itu melihat islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 09:13


LIHATLAH NEGARA YANG TELAH TEGAKAN undang-undang ALLAH seperti ARAB SAUDI, IRAN Dll....
JANGAN PERTIKAI SISTEM DARI TUHAN...
KITA MANUSIA DICIPTA UNTUK jadi KHALIFAH DAN HAMBA pada ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 09:54


Pada 07-01-08 14:10 , NurArisha posting:

!!! QUOTE !!!

saya bila tengok berita dunia, cerita tentang rusuhanla..demontrasila..saya tak faham Kenapa ada incident macam tu. bila tengok anak2 yang sakit..ada yang kebuluran..contoh kat dhafur, dan sekarang ini ada kat nigeria agaknya..

yang sedih bila tengok mereka meninggal macam tu saja..terkena bom. terpijak dan sebagainya..Kenapa suka buat perkara sia-sia..

kalau selalu bertindak macam tu, apa penyelesaiannya..? bila tengok diri ini masih ada lagi boleh makan, hidup aman..bersyukur..tapi memang rasa sedih sebab dunia luar tu hanya tinggal dalam khemah..pelajaran entah ke mana..

di mana bahagia bagi mereka?

kawan-kawan mungkin boleh kongsi perasaan terhadap perkara yang berlaku kat dunia hari ini..




Memang sayu dan pilu bila setiap kali saya tengok berita dunia..segala kejadian yang berlaku ni banyak hikmahnya..pertama kepada diri kita sendiri supaya kita mengambil pengajaran..saya ingin berkongsi satu kata-kata pujangga.."Sesungguhnya hidup ini adalah perjalanan kepasrahan menuju Tuhan.."..betapa kerdilnya kita..masih mampu kita ingkar kepadaNya..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134365 saat. Lajunya....