Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: Bakal akauntan dan akauntan


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Bakal akauntan dan akauntan

Please Mendaftar To Post


Oleh Bakal akauntan dan akauntan

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:44


Assalamualaikum..

Ada tak di kalangan kawan-kawan di ukhwah yang ambik course degree perakaunan atau seangkatan seperti acca, micpa, cpa or etc, belajar kat mana, dan boleh tak kita kongsi pengalaman ambil course ini..

:) :-D


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 23:48


ada pula topik ni..

hmm,
mudah2han dapat menjadi akauntan..
tapi perjalanan masi jauh..experince pun tak ada lagi..profesonal exam tak ambil lagi..huhu..........masi belajar lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:52


erm ana pun same,hope dapat jadi akauntan yang baik suatu hari nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:56


ana masih belajar juga 2nd year..degree perakaunan kat upm
sekarang tengah praktikal kat firma audit..
insyaAllah tinggal lagi 3 semester yang ana kena tempuhi..

semoga ana dapat jadi akauntan yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 23:56


sesama lah kita mencari peluang untuk menjadi akauntan..takpun auditor..ish luas lagi scope accting ni..

ada misi yang perlu d capai..

bila nak ambik prfesional exam erk..aduh..nak kerja dulu..sesambil mengintai peluang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 00:21


Assalamualaikum

alhamdulillah baru dapat tawaran untuk ambil kos akaunting....
sekarang sem 2 kat ukm...
panjang lagi masa nak abehkn degree....
org kata akaunting ini susah....
tapi insya Allah kita cbee...
harap dapat abeskn degree dengan cemerlang....
dan dapat jadi akauntan yang amanah....
emm senior2 ada tips tak macam mana nak belajar akaun niee... :-D

good luck untuk sumee.... ;-) :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:46


Assalamualaikum,

pendapat ana course ini agak sukar juga..tapi setakat ini boleh carry lagi. Ana ni ex-diploma, jadi even sem lepas ana baru 3rd sem, tapi ambil subjek 5th sem, jadi agak berat jugala bila dah jumpa subjek yang betul-betul killer. bila dalam kelas tu pula ramai senior yang mengulang paper subjek killer ni. subjek killer ni perakaunan lanjutan.

bila dah praktikal ini, ramai senior sini ambil acca, tanya mereka mereka katala yang degree ni mudah nak skor. tu kata mereka lah. bagi saya kedua-duanya ada cabarannya. mereka mudah sebab benda tu tengah apply dan ambil paper during kerja..tapi kita ni belajar teori dulu, dah time praktikal baru faham oo..ini rupanya yang kita belajar dulu..tapi tak ada lah faham betul-betul, tapi at least nampak sikitla apa yang kita belajar..

degree ini tak macam spm dulu, banyak kertas ujian past year boleh nak study untuk kefahaman.., soalan pun tak lari sangat dengan last sem..tapi degree ni rasanya berkali-kali lebih susah berbanding diploma. tapi ana rasa depend jugala pada environment belajar. kalau diploma dulu ada juga lecturer bagi tips sikitla awak tekankan apa-apa kan, tapi bila dah degree ni..bukan tips lagi.. tapi memang kena belajar satu buku tu.. sebab kefahaman tu kena menyeluruh..

kalau berhadapan dengan lecturer taraf prof ni lagi susah lah. mereka most terlalu terror, hingga ana rasa dia cakap apa pun susah nak faham.., tapi ana lebih faham kalau lecturer yang tiada taraf prof, mereka ajar ni nak buat kita faham..,tapi tak semuala..depend jugala..

tapi yang pasti bila kita dah ambil cabaran ambil course ini, kita kena lebihkan usaha sendiri dan tidak bergantung pada lecturer sepenuhnya. kena memahami teori dan konsep betul-betul. banyak buat ulangkaji..

tapi pengajaran yang boleh ana kongsi dengan kawan-kawan, jangan last minute. buat jadual belajar betul-betul, dan try follow jadual tu. make sure apa yang lecturer ajar tu kita fahamlah..

tapi ana ni pun silap juga, kadang-kadang masa yang kita kena study subjek ini, kita buat assingment subjek lainla..yang pasti kena pandai bahagi masa..tapi tak mudahlah..tapi yang penting kita kena cuba..

tapi satu perkara lain yang ana buat, tambahkan skill kita. cuba jadikan diri kita satu pakej yang cemerlang dari sudut komunikasi, dedikasi, boleh bekerja dalam teamwork, mahir dalam subjek2 tertentu yang akan jadi pelengkap pakej..contohnya taxation, audit, managerial accounting, or investment..
kalau cuti sem, boleh tambah pengalaman kerja dalam bidang kita ni, mudah-mudahan dengan pengalaman tu kita cuba membentuk satu pakej..
sebab kalau nak depend pada cgpa sahaja, tak cukup..jadi, ana rasa kita kena bersungguh-sungguh bila kita nak masuk dalam bidang ini..sebab persaingan kat luar sana tak kurang jugala walau ana rasa peluang tu ada. insyaAllah..teruskan usaha.

biarpun susah, tapi anggap ini cabaran..sebab ada orang lain boleh lepasi..kitapun boleh juga..

sorry terbanyak tulis pula..:)

goodluck untuk semua juga..harap kalau dah ada yang jadi akauntan, bolehlah beri some opinion to us who is still pursuing study..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:27


kawan ismi merangkap besfren sepupu ismi...
graduan akauntasi... hmm... tapi rezeki dalam bidang itu tak muncul lagi...
jadinya, masih tetap mencari....
kira, boleh ke ismi masukkan kat sini ek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-01-08 10:30


Pada 07-01-08 10:27 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kawan ismi merangkap besfren sepupu ismi...
graduan akauntasi... hmm... tapi rezeki dalam bidang itu tak muncul lagi...
jadinya, masih tetap mencari....
kira, boleh ke ismi masukkan kat sini ek....


boleh cik ismi.. :welcome: :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-01-08 10:38


ee malu pula mengaku bakal akauntan..
nak tarik balik lah.....
macam..ish..tak apalah..
mudah2han..
moga-moga tercapai cita-cita kita semua..
ameen



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:53


Pada 07-01-08 10:27 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kawan ismi merangkap besfren sepupu ismi...
graduan akauntasi... hmm... tapi rezeki dalam bidang itu tak muncul lagi...
jadinya, masih tetap mencari....
kira, boleh ke ismi masukkan kat sini ek....


ana rasa dia boleh cuba cari pengalaman di firma audit dulu. mungkin boleh bermula di firma kecil dulu atau medium saiz, tapi ana yakin peluang kat firma audit ni masih ada, jika dah mula dapat timba pengalaman, boleh jump tempat lain yang lebih baik

ana rasa peluang untuk terus jadi akauntan tu, biasa bermula dengan agak sukar..tapi insyaAllah..teruskan usaha.

perjalanan sayapun jauh lagi..tapi insyaAllah kita tak boleh putus asa..perjuangan perlu di teruskan..


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

nuraliah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2008
Ahli No: 32420
Posting: 5

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 20:40


salam... bagi saya kepada mereka yang mempunyai daya saing yang tinggi dan mempunyai cita-cita untuk lebih maju dalam bidang ni, lebih baik sambung professional course. sebabnya selepas saya sambung, baru saya sedar selama ni my dip dan degree is nothing much kalau nak dibandingkan dengan acca. lagipun sekarang ni saya bekerja in one of the big 4 kat kl. rata-rata employee kat situ sememangnya bukan muslim dan setiap auditor diwajibkan mengambil professional course... jadi bayangkan lah betapa jauhnya kita ketinggalan.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraliahProfil   Hantar PM kepada nuraliah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-01-08 04:16


betul kata nuraliah...
in diz field, profesional exam paling penting...kalau apply post akautan, auditor, mesti nak prof exam... saya pun nak persiapkan diri tapi adoi..mahal sangat pula..nanti lah..nak kerja dulu afte grad lepas itu baru mengintai peluang mengambik prof exam...

nak tanya mana lagi ok ACCA, prof exam yang lain?like CIMA,

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 08:19


salam..dah hampir 4 tahun ana bergelar accountant(finance ofiicer),untuk pengetahuan antum ana berada dalam bidang sains tulen masa sekolah menengah dulu kemudian ana bertukar angin ke bidang accounting masa kat U,masa tu ana macam buat keputusan terburu-buru tapi alhamdulillah dengan zat Allah ana dapat perform dengan baik..mula-mula belajar tu belum timbul pun minat terhadap account,setakat pergi kelas,ambik exam dan dapat pointer tinggi..tak rasa pun seronoknya belajar account..tapi lama-lama minat tu timbul..acoount ni memang complicated tapi memang seronok dan menarik..ana memang galakkan sangat ambil kos accounting ni..pengetahuan jadi lebih luas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 08:28


tahniah kepada bakal-bakal akauntan dan akauntan negara..moga amanah tugas dan mengawal kewangan sentiasa dihati.jujur dan integriti yang tinggi perlu...teruskan usaha bagi yang dalam proses ke arah kejayaan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 08:35


kpada yang masih dalam pengajian ana doakan antum berjaya..walaupun ana adalah jenis yang study last minit tapi hasil yang ana dapat memang memuaskan..pointer ana tak pernah bawah 3.0..seelok-eloknya study awal sebab syarat untuk study last minute adalah,kuliah tak boleh miss dan hendaklah memahami apa yang belajar kat kelas,so bila balik asrama dah boleh relax dan buat aktiviti lain..jangan lupa doa pada Allah dipermudahkan pembelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-01-08 11:13


ustadz finance dept kat mana ye? nak cari ruang untuk menghatr resume..huhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-01-08 11:35


Assalamualaikum
adik saya merangkap...adik kepada adik saya...dan abang kepada adik saya...dia tu bakal akauntan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-01-08 11:36


:roll: apa maksudnya TT, boleh d ringkaskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

suhaida_2704
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2004
Ahli No: 10433
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 24-01-08 13:14


salam..

both ACCA dan CIMA bidang professional.
ana ambil CIMA di Uitm.

kalau nak ikut experience ana yang tak seberapa ni, biasanya ACCA senang sikit nak score compared to CIMA. CIMA lebih fokus pada costing..managemant accounting lah pendek katanya..

tapi kalau nak ikut marketable..ana suggest CIMA sebab di UiTM sendiri, graduate CIMA sangat sikit. intake sem lepas pun cuma 2 org saja. sem ni lgsung tak ada.hehe..

ikhlas dari hati ana memang suggest CIMA bdasar pada market sekarang berdasar pada jumlah dan response dari employer yang ana pernah tanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaida_2704Profil   Hantar PM kepada suhaida_2704   Pergi ke suhaida_2704's Website   Quote dan BalasQuote

suhaida_2704
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2004
Ahli No: 10433
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 24-01-08 13:22


kalau nak lebih info, search web ni.
www.cimablobal.com dan www.accaglobal.com (kalau ana tak salah web address untuk acca)

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaida_2704Profil   Hantar PM kepada suhaida_2704   Pergi ke suhaida_2704's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 14:39


saya pun setuju dengan NurArisha..after graduate better kerja kat audit firm..small or medium size sebab kita boleh belajar banyak benda, boleh praktis semua yang kita belajar dan skaligus boleh upgrade diri kita...

lagi bagus kalau kerja kat small size punya audit firm sebab biasanya kita akan cover semua kerja, dari prepare account, auditing, taxation dan kalau yang praktis zakat,kita boleh pandai kira zakat sekali.
kirenyer kita taklah hanya ada satu kemahiran saja, kita boleh cover semua...lagi bagus kalau kat company itu ada buat service company secretary..scara xlgsg kita boleh belajar...

masa belajar kita banyak mghafal teori dan kalau baca kes pun kita still xraser macam mngembara...tapi bila dah kerja kita kena praktis dan memang rasa macam mngembara..setiap kes (realiti) yang timbul kita kena setelkan, kalau tak cukup ilmu..kita perlu mncari2 sumber rujukan..nila yang best dan rasa memang mencabar dan tercabar...bagi saya masa kerja lagi banyak dapat ilmu berbanding masa belajar.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 18:18


Pada 24-01-08 11:36 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: apa maksudnya TT, boleh d ringkaskan


maksudnya hafiz lah ye... kipsas ada akauntansi ek....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 10:26


Alhamdulillah...ada juga kelab ni..
memang kebetulan saya nak minta nasihat dan pendapat dr sahabat sekalian.
saya dalam dilema sekarang...tak tahu nak buat pilihan..
saya sekarang final yr student degree of accountancy di uitm shah alam..
Alhamdulillah, setakat ni dari segi belajar tak ada masalah sangat..Pointer pun Alhamdulillah setakat ni..
saya sokong pendapat ustadz tentang cara belajar, kena tumpukan perhatian yang sepenuhnya dalam kelas..Insya Allah dengan usaha, dan berdoa kita boleh success..
dilema saya sekarang nak buat pilihan u kerja, either nak masuk dalam audit firm/government/commercial/education..
saya pernah buat praktikal kat small audit firm..tapi tak banyak exposure sangat yang saya dapat.but basically saya nampak lah tugas2 yang involved.memang most of all related dengan apa yang dipelajari..
memang ada interest nak complete kan practice 3yrs in audit firm..dan seterusnya boleh buat professional course...tapi saya tak ada kekuatan..bila dengar cerita dari kawan-kawan, org yang berpengalaman even senior sendiri..memang cabaran sangat banyak..saya tak pernah rasa..itu yang membuatkan saya takut..saya perlukan pandangan dan nasihat dr sahabat2 sekalian..
syukran atas nasihat kalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 14:43


Salam..

saya nak jawab soalan masz ye? saya ni memang tengah belajar lagi compare dengan masz yang dah final year. sekarang ni peluang praktikal..ni saya ambil peluang untuk berkongsi pendapat dan ambil pendapat dari senior.

saya minggu lepas tanya senior saya commersial or audit gaji lebih baik..dia cakap of course commercial gaji better sangat-sangat lah compare dengan audit..iyalah of course ada di kalangan bakal akauntan ni duduk pertimbangkan pasal gaji, kan?

tetapi audit ni memang best for knowledge. itu base kat situ. bila terlibat dengan mereka settle kan perihal audt ni. rasa kagum betul. barulah saya faham kerja audit ni memang untuk tambah ilmu malah scope knowledge tu dalam pelbagai industri. contoh industi perladangan , pembinaan, servis..dll scope industri yang mpy pengalaman yang berbeza-beza..

tak di nafikan tekanan kerja audit perlu kepada komitmen masa dan tenaga. iyalah sometimes bila tengok mereka sabtu ahad pun kerja..lebih-lebih dalam peak period lah. performance pun akan di nilai dalam peak period ni..

tapi better pilih medium size kalau firma audit. kalau boleh biar firma yang jenis bagi peluang pada e/yee untuk tambah ilmu dan learn from mistake.

insyaAllah dengan pengalaman dalam audit ni akan menjadi nilai tambah juga kepada sesiapa yang mungkin selepastu berminat nak masuk ke banking atau bidang2 lain..good luck..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 20:31


syukran NurArisha..saya hargai sangat-sangat pandangan awak, Insya Allah saya akan meneruskan niat saya untuk buat practice dulu.
Betul cakap awak, bidang ni kaya dengan ilmu. syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 13:31


ana sudah bekerja....kerja sebagai akauntan ni penuh cabaran dan dugaan...banyak yang kenal tahu.....hu...hu

Bookmark and Share

    


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 14:31


:bye: ihik2..ada juga kelab ni..
baguih2..boleh buat camp untuk acct pula nanti.. :-D

ana dulu auditor....agak pening juga lah...
tapi sekarang da kerja account exec..ada lah sikit-sikit kerja berkaitan accountant..tapi tak sama sebab accountant scopnya luas...

okay...salam ukhwah buat orang-orang account semua... ;-)


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 14:53


saya dulu ambil bachelor of accountancy (hons) kat uniten..sekarang ini kerja smtara jadi research assistant kat uniten sebelum involve in industry..

bdasarkn experience saya masa praktikal kat small audit firm, saya dapat belajar banyak juga..even bos crewet tapi alhamdulillah saya dapat laluinye..belajar buat audit,tax, account dan company secretary..memanglah kalau kerja kat small audit firm tak dapat tinggi sangat gaji tapi dapat pgalaman..

kalau masuk big 4 pula macam delloite,ey,kpmg dan pwc kan banyak bsaing lah..mereka ni company international so kat kan bsaing antara satu sama lain..

kalau prof paper pula, better ambil kalau nak tlibat dengan industry..paling famos, ACCA lah..kalau CIMA pula sesuai tok accountant yang tlibat dengan manufacturing company like perwaja..

kalau tak minat ambil prof paper, better ambil education macam jadi lecturer..at least 3 years experience in accounting dan ambil master in accountancy..

so..depend on yourself.which one you prefer..but for me, it's a interesting dan challenging job..love to learn new things to become a better person in anything that u do..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

firmanfirdhausi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9065
Posting: 7
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-08 16:23


Saya pula dulu graduated dr UM dalam course accounting. Alhamdullilah dapat grad on-time dengan pointer yang agak memuaskan. Sekarang saya di islamic banking dan sedang pursuing study untuk complete kan ACCA.

pada pendapat saya yang tak seberapa ni, most of multinational companies kat Malaysia ni and worldwide especially UK, ACCA is more preferable. Even, most of sahabat di UM dulu pun sedang berusaha completekan ACCA sambil berkerja. kalau yang dah complete degree tu akan qualified untuk exemption jadi, tak banyak lah subjects yang perlu di habiskan during ACCA ni.

Selain tu, involvement bumiputra yang beragama islam merupakan golongan yang minoriti dalam ACCA. Jadi pada sesiapa yang berminat marilah kita sama-sama ceburkan diri untuk jadi muslim yang professional dalam bidang ni. Insya allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For firmanfirdhausiProfil   Hantar PM kepada firmanfirdhausi   Pergi ke firmanfirdhausi's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 17:53


gaji permulaan seorang ca adalah lebih tinggi daripada gaji seorang yang berkelulusan phd...... starting salary seorang ca nak dekat myr6K.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 10:11


nak dapat ca tu susah lah kan?macam mana nak sampai ke sana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 10:37


sekarang saya dah sem 5..sepatutnya sem depan dah habis. sebab saya ex-dip saya cuba buat 3 tahun demi jimatkan 1 tahun.tapi sekarang ada masalah pula. kalau ikutkan sem depan tinggal 7 subjek lagi tapi 1 subjek tak offer sem depan. saya mungkin kena extent 1 sem lagi demi 1 subjek lagi. saya ada buat rayuan dengan pihak fakulti tapi belum ada jawapan. peluang macam tipis saja mereka nak luluskan..

nak menangis pun dah tak ada air mata. macam tenang saja hadapi dugaan ni. tu yang rasa bimbang pula. saya bukan minta masalah ni..malahan ia di luar dugaan saya. apatah lagi cuma tinggal 2 org yang belum ambil subjek ni..tak pasti kalau ada pelajar lain yang belum ambil..maksudnya pelajar tahun akhir yang lain..

saya harap kawan-kawan tolong doakan saya..saya harap dapat hadapi semua ini..sebenarnya boleh di katakan setiap sem ada sahaja masalah pengajian. sem lepas subjek yang saya register semua ada org drop. tak tahu siapa. tu yang kelam kabut sikit uruskan pendaftaran..sem sebelum2 itu juga macam-macam masalah..tapi Allah SWT banyak tolong. tapi rasanya ni dugaan terbesar apatah lagi di saat2 saya dah hampir habis pengajian..

Walau apapun keputusannya, saya tetap akan terima. mungkin terkandung hikmah yang Allah lebih tahu..kawan-kawan yang lain tentu terima macam-macam dugaan kan? dengan dugaan tersebut kita akan lebih tabah dan cekal hadapi dugaan mendatang. kata org kalau tak di duga, mungkin kita tak tahu menghargai apa yang kita miliki..

saya ingat pun nak ambil prof paper..mungkin masa kerja nanti..mudah-mudahan hari2 mendatang lebih baik..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:01


ANA STUDY DULU DALAM BIDANG BANKING TAPI SEKARANG MENJADI SEORANG AKAUTAN DI SEBUAH SYARIKAT SWASTA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 10:44


Agaknya bagaimanala nak mula kerja nanti..., tugas yang bagaimana kena buat. macam audit tu tahula sebab pernah praktikal..

semoga nanti, kalau saya dapat jadi akauntan(insyaAllah), harap senior 2 di sini yang dah ada pengalaman sebagai akauntan boleh membantu.., boleh kan? maksudnya boleh bantu yang lain-lain juga..maklumla pendedahan pada pelaksanaan tugas pada permulaan itu mungkin sukar sikit..bila dah nampak tu, baru boleh teruskan..

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

al-kandahlawi
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 35385
Posting: 8
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 14:18


salam sejahtera..

kepada semua bakal graduate akaun..

beberapa perkara yang ingin ana share dengan antum semua.

professional paper mana yang nak ambik?

bagi saya(sekarang training di KPMG,Petaling Jaya) - untuk sapa yang nak praktis jadi akauntan,ambiklah ACCA kelebihannya, ia worldwide dan almost all country accept this cert.dan kalau sapa yang dah ada degree,contohnya degree fari MMU atau Uitm,memang dah ada exemption,just left 5 paper untuk complete kan cert ACCA.

tapi bagi sesiapa yang aim untuk kerja bhg commercial sector,atau nak jadi bahagian pengurusan,better ambik CIMA or CPA australia.sebab dia more on management accounting.susah senang,kedua-duanya lebih kurang sama.kalau dah malas study,semua jadi susah beb.

nak kerja apa lepas grad?

kalau nak kerja,ana suggest for frsh grad,pergi lah audit firm mana-mana.tapi memang kena tahan betul-betul sekurang-kurangnya setahun lebih-lebih ke.kerja memang pressure nak mampos.tapi after that,u will learn a lot.

kalau nak apply big 4,pergi lah ke PWC(pointer kena power lah).so far PWC is the most efficient working environment.

kalau nak masuk commercial sector,pergi lah yang best macam shell ke,slumberger ke,sime darby ke.ia memperceptkan learning process anda.memang boleh pergi mana-mana company carik experience,tapi must on track to achieve your target.

tanya pengalaman senior2 dalam related industries before join in.sangat penting

tapi dalam keadaan ekonomi yang menuju ke arah recession sekarang,tibai saja lah mana-mana kerja pun.tapi saya lagi suka kerja sendiri,dan nak buka company franchise.tkmo kerja dengan org dah.penat dan tak best langsung jadi kuli.

huhuhu

sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-kandahlawiProfil   Hantar PM kepada al-kandahlawi   Pergi ke al-kandahlawi's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 14:13


terima kasih atas info dan nasihat yang di berikan..

boleh tak terangkan bagaimana nak jadi akauntan berdaftar. rasanya akauntan berdaftar ini yang ada CA kat belakang nama dia kan? sekarang ni saya ambil degree akaun kat UPM. rasanya kalau ambil ACCA dalam 7-8 paper agaknya lagi kena ambil..

memang faham kepentingan ada certificate professional di samping ada degree..

boleh tahu saudari kandahlawi ni dah lama ke kerja kat firm audit..memang dah ada acca cert ek?

ada juga fikir keluar nanti sama ada kerja audit dulu atau terus pergi commercial sector.., kedua-duanya apply saja.., mungkin mula dengan kerja audit dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 06:45


Assalamualaikum..

alhamdulillah sekarang saya sudah bergraduat dan menjadi account executive di sebuah sykt swasta..memandangkan saya sudah berada dalam bidang commercial, jadi menurut pandangan saudari kandahlawi better saya ambil cert CIMA atau CPA australia kan?

memang sebab lama tak buka ukhwah..baru ada kesempatan sekarang. memang terfikir nak ambil professional cert ..


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-09 17:37


salam,
ana adalah seorang graduan akaun. seronok belajar no banyak-banyak ini. Teori nya banyak, perkiraannyan juga banyak. Jangan terkejut, dalam jurusan perakaunan ana banyak belajar mengenai erti jujur, amanah, dan bertanggungjawab. maklum lah bila melibatkan duit dan harta. Tapi, ana tak sanggup jadi akauntan walaupun ia asalnya cita-cita ana. Ana dah capai, tapi urusan Allah ana ditakdirkan jadi cikgu. Dan ana bahagia dengan kerjaya pilihan ana. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 06:13


Assalamua'laikum...

Alhamdulillah...sekarang saya bekerja d audit firm...dah nak masuk tahun ke 3 d sini.walaupun small audit firm...tapi memang banyak sangat ilmu yang dapat.lagi lah bos suka sangat hantar staff p MIA training.so,banyak lah knowledge yang kami dapat upgrade...dapat kenal auditor2 firm lain...byklah kebaikannya...

untuk adik-adik yang still study...kalau kita rasa study account tu cabaran...dah kerja nanti...banyak lagi cabarannya...:)


-----------------
e-mail:[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 09:50


erm salam..hanya wanna ask pendapat..
practical kat mana best dan dapat exposure yang baik lam bidang akaun

setakat ni memang big 4 tak termasuk dalam senarai atas sebab-sebab tertentu..
tapi medium firm or bank..mana yang ok..tolong reply asap lah sapa yang tahu..like kak ummu..dan other lah..wassalam..gtg

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 13:26


Salam, pada pendapat akak..better pilih audit firm, supaya dapat memahami ilmu perakaunan dengan lebih jelas. pilih lah medium saiz..sebab dapat belajar lebih sikit..contohnya macam mana nak buat consol akaun dan lain-lain. even memang seniour kita yang buat consol, tapi pendedahan tu kita adalah..
macam akak sebab ada pengalaman buat audit, jadi ia macam bonus bila interview session. make sure bila habis praktikal, had something that u get from it. that experience and knowledge will help u a lot..

tapi kalau minat bidang commercial, boleh lah pilih company biasa..tapi pilih lah kecenderungan bidang industri yang di minati. macam di UPM, student praktikal hanya boleh pergi audit firm yang berdaftar.., tapi pada pendapat akak, adik boleh pilih mana bidang industri yang di minati..

list audit firm boleh tengok di MIA website. pilih compani yang ada website supaya kita dapatlah memahami serba sedikit servis yang di buat..

:) semoga berjaya..


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 21:30


.. saya anak kepada seorang akaunten d telekom.. adik kepada seorang kaunten negara d putrajaya... abang kepada pelajar accountancy d uitm shah alam.. hehe..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143677 saat. Lajunya....