Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 hari yang lalu
wyd1014: 15 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 25 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: guna dielek apabila bercakap??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» guna dielek apabila bercakap??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh guna dielek apabila bercakap??

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-01-08 09:05


Pada 03-01-08 08:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kat rumah...
ismi cakap loghat negeri sembilan... apatah lagi kalau kat kampung...

kalau percakapan seharian,
ismi lebih kepada loghat utara, dan bahasa standart sambil2 dipengaruhi serba sedikit dengan loghat ganu...



kalau kat rumah cakap bahasa standard + klate sikit-sikit..

kalau perckpn seharian dengan kawan-kawan lebih kepada loghat utara..hehe..cmbes saja.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 12:11


salam
guna loghat n9+utara+KL = tak tahu da...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 12:59


Pada 05-01-08 09:05 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!




kalau kat rumah cakap bahasa standard + klate sikit-sikit..

kalau perckpn seharian dengan kawan-kawan lebih kepada loghat utara..hehe..cmbes saja.. :-D


memang best pun stoberi pepel...
tapi dengan akak, cakap bahasa tamil ek... uhuk uhuk...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 00:50


bahasa tamil??
boleh lah ajar kami sekali...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-08 00:56


Assalamualaikum ....hihi...seronok dengar pengalaman sahabat-sahabat ukhwah...housemate saya pun ramai yang campur....InsyaAllah..kalau loghat ganu,klate,,utara..sikit-sikit itu bolehlah faham...ada housemate itu,,,saya pun suka xkp loghat dia...tak tahu kenapa tapi saya suka cakap ikut negeri asal org tu dr mana...kalau bolehlah.dah duduk mlaka ini...dah tau sikit-sikit loghat dia....sebab mlaka banyak 'au' kat hujung.... :-) :-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 12:11


huhu...macam-macam ragam,...setiap negeri ada loghat masg2 kan....saya rasa kl dan Johor saja bahsa baku...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 12:56


Assalamualaikum

kelate lah...huu...
sampai lacturer pun isau macamana bila ana nak mengajar students nanti..eheh.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ukhtnajihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2007
Ahli No: 32123
Posting: 25

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 13:06


salam..
hurm..kalau dengan family + kawan-kawan rapat saya taram saja loghat utagha.sampai depa pun terikut-ikut cakap kita.kadang-kadang lawak juga dengaq depa cakap loghat ni sebab bunyi macam pelik.tapi,takpa,atlis depa ada usaha untuk mcuba noh.. :D

tapi kalau dengan orang yang saya baru kenai,tak pun bila urusan2 rasmi ini..pakai loghat KL saja..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtnajihahProfil   Hantar PM kepada ukhtnajihah   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-08 13:12


ana pula...asal saja Pahang tapi kat rumah dengan keluarga guna loghat ganu...tapi bila datang KL, serta merta loghat bertukar guna dialek klate pula...mungkin dah serasi 3 tahun kat maktab kota bharu..cikgu2 sek pun ramai org klate

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 15:08


Pada 05-01-08 12:59 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-01-08 09:05 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!




kalau kat rumah cakap bahasa standard + klate sikit-sikit..

kalau perckpn seharian dengan kawan-kawan lebih kepada loghat utara..hehe..cmbes saja.. :-D


memang best pun stoberi pepel...
tapi dengan akak, cakap bahasa tamil ek... uhuk uhuk...



lah..akak ni..strawberry cakap bahasa arab lah..hehe... :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 15:38


erk, base arab ek stroberi...
akak ingatkan base tamil tadik...

p/s: tak dapat lah nak ajar mdfakhri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 15:58


hoho...tak apa lah...
saya belajar saja lah bahasa klate,dan laen2...
kira mahir banyak bhasa lah jugak....
org lain mahir bhasa antarabangsa....
saya mahir bhasa dialek2 negeri2 di malaysia...
kira ok lah jugak kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 16:01


emm... masa kecil-kecil, saya dan adik beradik saya pun sekolah yang ramai cina dan kristian... jadi dah terbiasa dan terikut-ikut cakap english campur malay... yang english broken macam phua chu kang tu... atau Singaporean English.. hoho.

ayah asal Kelantan tapi saya langsung tak reti cakap kelantan...

mak asal Pulau Pinang tapi saya boleh cakap utara. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 17:03


Pada 06-01-08 16:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

emm... masa kecil-kecil, saya dan adik beradik saya pun sekolah yang ramai cina dan kristian... jadi dah terbiasa dan terikut-ikut cakap english campur malay... yang english broken macam phua chu kang tu... atau Singaporean English.. hoho.

ayah asal Kelantan tapi saya langsung tak reti cakap kelantan...

mak asal Pulau Pinang tapi saya boleh cakap utara. hehe


bakpo syahidatul tak reti kecek kelate nyo?
demo duduk duano?
mesti duduk penang kan?
ala,try saja....huhu...lama-lama ok lah tu


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 18:25


Pada 06-01-08 17:03 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!


bakpo syahidatul tak reti kecek kelate nyo?
demo duduk duano?
mesti duduk penang kan?
ala,try saja....huhu...lama-lama ok lah tu



ha'ah.. tak reti lah mdfakhri.. faham org cakap tapi saya tak boleh cakap...

ayah tak kecek kelate di rumah.. mak saja yang ada utara2 sikit kalau cakap-cakap di rumah.. huhuhu.. tu yang terikut..

lagipun ayah pendiam.. mak talkative...

duduk di PJ.... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 18:58


Pada 06-01-08 18:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-08 17:03 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!


bakpo syahidatul tak reti kecek kelate nyo?
demo duduk duano?
mesti duduk penang kan?
ala,try saja....huhu...lama-lama ok lah tu



ha'ah.. tak reti lah mdfakhri.. faham org cakap tapi saya tak boleh cakap...

ayah tak kecek kelate di rumah.. mak saja yang ada utara2 sikit kalau cakap-cakap di rumah.. huhuhu.. tu yang terikut..

lagipun ayah pendiam.. mak talkative...

duduk di PJ.... :-)



gitu pulok deh...huhu...
practice make perfect....
ala,dah paham tu kira ok lah...
paling kurang,org kelate tak boleh buat maen kita..huhu


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:05


Pada 06-01-08 15:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

erk, base arab ek stroberi...
akak ingatkan base tamil tadik...

p/s: tak dapat lah nak ajar mdfakhri...



ala kak tikah..strawberry pun bukan lah pandai sangat pun cakap bahasa arab..huhu..cdeynya..kita cakap dialek utara lah no..hehe :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:09


Pada 06-01-08 16:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

emm... masa kecil-kecil, saya dan adik beradik saya pun sekolah yang ramai cina dan kristian... jadi dah terbiasa dan terikut-ikut cakap english campur malay... yang english broken macam phua chu kang tu... atau Singaporean English.. hoho.

ayah asal Kelantan tapi saya langsung tak reti cakap kelantan...

mak asal Pulau Pinang tapi saya boleh cakap utara. hehe



strawberry pulak boleh kecek klate sikit-sikit..kalau balik kg kat klate tu, kena ambik masa dalam sehari nak tune jadi lidah klate..hehe..dah duduk kat jhor ni mak pun jarang kecek klate..tapi certain2 words tu memang tetap akan guna dialek klate kalau kat rumah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:58


Pada 06-01-08 20:09 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-08 16:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

emm... masa kecil-kecil, saya dan adik beradik saya pun sekolah yang ramai cina dan kristian... jadi dah terbiasa dan terikut-ikut cakap english campur malay... yang english broken macam phua chu kang tu... atau Singaporean English.. hoho.

ayah asal Kelantan tapi saya langsung tak reti cakap kelantan...

mak asal Pulau Pinang tapi saya boleh cakap utara. hehe



strawberry pulak boleh kecek klate sikit-sikit..kalau balik kg kat klate tu, kena ambik masa dalam sehari nak tune jadi lidah klate..hehe..dah duduk kat jhor ni mak pun jarang kecek klate..tapi certain2 words tu memang tetap akan guna dialek klate kalau kat rumah


strawberry ni org mana??
org kelate ke?ishk3...kena belajar tu nak cakap kelate...huhuh...
bhasa kelate ni best...lembut saja...ada seni org kata..
walaupun saya org terang....huhuhu


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:24


saya pulak akan cakap ikut asal tempat kawan-kawan...kalau dengan budak-budak terang saya cakap terang...kalau dengan budak-budak kelantan,saya akan guna bahasa mereka...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 19:52


hebat lah qudwah...pandai masuk dengan kawan-kawan...bagus lah Kalau gitu...huhu...kita bahsakan perckpan kita....bhasa budaya bangsa

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 23:39


kita buat bhasa ukhwah nak???
huhu 8-)


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 00:07


ana ni dok utara perak.. jadi bla bercakap tu keluar lah bahasa kedah sikit, klate sikit.. boleh lah kecek klate.. lagipun saing budak klate ramai... kedah pun boleh..hehe

erm bagus jugak cadangan mdkafhri..
macam mana nak buat bahasa ukhwah ek?? :-? :-? :-? :-?


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 00:21


Pada 22-01-08 00:07 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

ana ni dok utara perak.. jadi bla bercakap tu keluar lah bahasa kedah sikit, klate sikit.. boleh lah kecek klate.. lagipun saing budak klate ramai... kedah pun boleh..hehe

erm bagus jugak cadangan mdkafhri..
macam mana nak buat bahasa ukhwah ek?? :-? :-? :-? :-?



aiii...
nama saya mdfakhri lah...ish3 :cry:

entah....boleh saja reka....
kita jadi dewan bhasa dan pustaka....huhu...
kawan-kawan,bagi lah idea...


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-08 01:00


strawberry pulak boleh kecek klate sikit-sikit..kalau balik kg kat klate tu, kena ambik masa dalam sehari nak tune jadi lidah klate..hehe..dah duduk kat jhor ni mak pun jarang kecek klate..tapi certain2 words tu memang tetap akan guna dialek klate kalau kat rumah

strawberry ni org mana??
org kelate ke?ishk3...kena belajar tu nak cakap kelate...huhuh...
bhasa kelate ni best...lembut saja...ada seni org kata..
walaupun saya org terang....huhuhu



strwberry tak tau lah nak kata org mana..hoho..yang pasti malaysia :-D ..sebab mak org kelantan, ayah org jhor.boleh kecek klate..tapi tak ada lah fluent sangat.hoo

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 01:10


salam...ana org pahang...tapi tak boleh cakap loghat pahang. paham boleh lah. kalau ajuk2 tu boleh agaknya. ana boleh cakap loghat ganu saja. loghat klate baru-baru saja belajar...insyaAllah, bakal jadi oghe pasir puteh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 22-01-08 06:39


sebab dulu selalu pindah2, perckpan harian dah cmpur2..ada kedah+terang+n9...kl balik terang (belah mak) cakap terang lah....kalau balik n9 (belah ayah) cakap nogori...

ada satu masa tu, wan terang saya pergi jumpa wan n9 sya...hihihii..nak pecah perut tengok wan-wan sya cakap dialek masing-masing bila jumpa....di sinilh peranan sya sebagai cucu (translater) !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 06:51


teman rasa teman guna loghat perak saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-08 07:10


nak juga cakap luar
tapi asyik keluar dialek kelate saja
tension jugak kadang-kadang
kadang-kadang tanyo soalan kat lecturer
bukan maen speaking
tapi hncur
tak po lah
nak buat lagu mano

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-01-08 07:20


try belajar cakap bahasa org..hehe..
sebenarnya lagi prefer guna dialek tawau..
selalu cakap dengan kawan-kawan ayat2 yang mereka tak paham..haha
biar mereka tanya apa tu..pas tu tipu2..hehe jahat tak..
tak adalah sebenarnya sebagai bahan gurauan...biar akrab persahabtn ..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 11:12


ish3......
Kalau sabah bhasa dia lain sikit kan.....
kira boleh macam lah,..,,
kelate memang susah nak kecek luar kan...
org kata rohok...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 06:48


Pada 22-01-08 06:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman rasa teman guna loghat perak saja...


loghat ni langsung tak tau..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 09:53


.. saya bercakap loghat mat saleh celup:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 10:05


oooo...
u talking talking like mat saleh celup's ke kakisamun...
i dun no how to talking talking like that...
hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 10:08


Pada 23-01-08 10:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

oooo...
u talking talking like mat saleh celup's ke kakisamun...
i dun no how to talking talking like that...
hehehe...


.. ada bakat dah tu:lol:.. boleh diasah lagi.. cuma "pitching" saja lari sikit:lol:adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 11:03


guna bahasa banjar,huhu.. xlah.
bahasa kl saja, kl pun ada bahasa ek..
tapi sekarang belajar kat perak so cakap utara lah tapi kena gelak dengan kawan-kawan sebab tak berapa nak jadi, hehe.. :malu:
so cmpur2.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-01-08 11:57


nogorilah..apo ingat nogori ni xdo kelas anda?..dari jemapoh ke menchestee tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-01-08 12:06


Pada 02-01-08 23:39 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka...walau kemana2,saya tetap dengan dialek tganung kita...huhu..tak malu,tapi bangga....saya akan terangkan Kalau member tak paham...sekarang roomate dah pandai cakap tganung...huhu....

tapi ada jugak org bila duduk luar dr negeri yang ada dialek,terus cakap luar...macam tak ngaku asal mana saja...bangga lah...huhu...

ke guaner..huhu



bukan tak ngaku asal mana, tapi nak adapt dengan keadaan...saya tak suka org yang cakap dialek dengan saya, tak paham...lagi-lagi base kelantan ( sorie org kelantan) roomate saya satu ni org kelantan dan kalau dia cakap dengan saya dia cakap loghat dia, saya ada lah garuk2 kepala tak faham apa yang dia cakap..huhu

ps: jarang pun bual dengan dia sebab tak faham huhu


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 12:34


Pada 23-01-08 11:03 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

guna bahasa banjar,huhu.. xlah.
bahasa kl saja, kl pun ada bahasa ek..
tapi sekarang belajar kat perak so cakap utara lah tapi kena gelak dengan kawan-kawan sebab tak berapa nak jadi, hehe.. :malu:
so cmpur2.. :-D


.. :-o wow banjar.. "i like" banjar:malu:..:kelip:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 12:41


Assalamualaikum

guna dielek sesuai dengan negeri org yang kita kenal dan bercakap itu..tapi masih xpas lagi dielek sabah dengan sarawak..hehe
tapi dielek ganu memang teror hehe
gane²? (i like this sentence) :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 18:19


Pada 23-01-08 10:08 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-08 10:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

oooo...
u talking talking like mat saleh celup's ke kakisamun...
i dun no how to talking talking like that...
hehehe...


.. ada bakat dah tu:lol:.. boleh diasah lagi.. cuma "pitching" saja lari sikit:lol:adehh..



teng ki you kakisamun..
how want to kasi pitching that betul-betul kena pada tmpatnyer?
i agree becoz i not pandai2 about this...hehehe :lucu:


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 15:45


bismillahirahmanirahim

erm chu kalau kat rumah chu guna loghat kelantan tapi kalau kat tempat belajar chu gna bhasa rasmi lah sebab member chu dari macam-macam negeri takut nanti mereka tak faham pula...pernah dulu lecturer chu dia nak belajar bahasa kelantan then dia suruh chu gna loghat kelantan bla bercakap dengan dia tapi bila chu cakap satu apa pun dia tak faham...asyik minta chu ulang balik apa yang chu cakap then suruh translate pula makna dia..ambil masa juga lah dia nak conquer loghat kelantan ..tapi sekarang dia da boleh da sikit-sikit....tapi kalau member yang satu negeri chu memang cakap loghat kelantan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

sofea_hanzalah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32302
Posting: 27
Dari: penang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 16:03


he he...
bila saya cakap luar(KL)...
kawan-kawan saya tak dapat agak saya ni orang kelantan dan terengganu...
sebab saya cakap luar tak ada bunyi slang kelantan(dialek utama) dan juga terengganu(bahasa negeri sendiri)..
kawan-kawan saya selalu tanya...
"Kenapa kau seorang bila cakap luar tak bunyi kelantan?ramai orang kelantan bila cakap luar bunyi kelantan?"
saya jawab,
"mungkin saya pandai bertutur Inggeris...sebab itu dalam apa jua bahasa yang saya gunakan, tak ada loghat kelantan @terengganu"
he he...angkat bakul sendiri...
saya pun tak tahu lah...
yang kelakar nya...
saya ini orang besut...
orang besut guna loghat kelantan..
sikit-sikit saja guna loghat terengganu...
bila mak saya call...kami bertutur guna loghat kelantan,
kawan saya marah Kenapa saya cakap kelantan...
Kenapa tak cakap terengganu...
he he...
tapi,masa kat boarding school dulu,banyak cakap terengganu...
tengok kawan lah...
yang terengganu cakap lah terengganu...
yang kelantan cakap lah kelantan...
yang luar kelantan terengganu,saya cakap lah KL...
yang guna bahasa omputih...cakap lah English...
jangan lah guna bahasa alien pulak...
tapi,saya pening kepala dengar loghat nogori...
orang nogori jangan marah saya ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofea_hanzalahProfil   Hantar PM kepada sofea_hanzalah   Quote dan BalasQuote

rabiatuladawiyahabdlatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2006
Ahli No: 27800
Posting: 77
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 20:17


loghat yang digunakan ketika bertutur tak salah..
kadang-kadang menjadikan kita lebih mesra..
saya di rumah akan mengunakan loghat n9..
tapi, bila kat asrama, serta merta akan bertukar loghat tengganu..
sebab nya, ramai kawan-kawan kat asrama ni dari tengganu..
kadang-kadang mereka ni lebih banyak bawa pengaruh bahasa mereka..
tapi, boleh saja nak cakap kl pun boleh..
tak ada masalah.. huhuhu (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiatuladawiyahabdlatifProfil   Hantar PM kepada rabiatuladawiyahabdlatif   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 23:42


ooooo....
bagus-bagus....
tambahkan variasi dalam perckapan untuk jadikan ia lebih menarik......
macam cakap rojak lah kan...hehe


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 23:50


kalau dengan kawan-kawan cakap bahasa standard,tapi tengok kawan lah,kalau dari utara especially dari kedah,penang..nah ambil anda..keluar terus bahasa aku hang dengan depa..sebab dibesarkan di utara..
dengan mak dialek kelantan,dengan ayah dialek terengganu sikit-sikit
dialek noghogi eden boleh juga lah sikit-sikit

apa-apa dialek kita guna,kita tetap anak MALAYSIA!!


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 00:52


kat luar cakap BM KL...
kat rumah BM standard...
kat internet BM Sarawak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 01:05


Pada 10-02-08 00:52 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

kat luar cakap BM KL...
kat rumah BM standard...
kat internet BM Sarawak...




waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
bm pun ada banyak jenis ek.....


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 16:26


Pada 10-02-08 01:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 00:52 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

kat luar cakap BM KL...
kat rumah BM standard...
kat internet BM Sarawak...




waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
bm pun ada banyak jenis ek.....



ye lah.. mungkin kira-kira 10 aliran BM kat Malaysia...
Hehehe :-D


-----------------
Indahnya perkenalan jika bersulamkan keikhlasan...moleknya persahabatan andai setia yang dipertaruhkan....dan untungnya berkawan jika berkekalan selama-lamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 17:29


Pada 10-02-08 16:26 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 01:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 00:52 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

kat luar cakap BM KL...
kat rumah BM standard...
kat internet BM Sarawak...




waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
bm pun ada banyak jenis ek.....



ye lah.. mungkin kira-kira 10 aliran BM kat Malaysia...
Hehehe :-D



mak ai......
sampai 10 aliran....
aliran macam tak pernah dengar...
tapi Kalau dielek,ada lah dalam 113 agaknya kat malaysia...(jangan percya,fakta auta...:lol: :lol: :lol: :lol: )


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 18:00


Assalamualaikum

Saya tak pandai sangat guna dialek ni....dulu masa kecil di besarkan di pahang dan kedah...jadi ada cakap kedah...
tapi sejak masuk asrama di tingkatan 1 dan bergaul dengan semua kawan di seluruh Malaysia... dah tercakap bahasa standard Johor riau pula campur KL sikit..heheeh.. tapi kalau sembang dengan member negeri2 tertentu..kadang-kadang try jugak cakap dialek mereka...untuk mewujudkan kemesraan..walau tak berapa nak jadi sangat..hehehe

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 23:32


Pada 10-02-08 17:29 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 16:26 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 01:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-08 00:52 , nurizzat64 posting:

!!! QUOTE !!!

kat luar cakap BM KL...
kat rumah BM standard...
kat internet BM Sarawak...




waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
bm pun ada banyak jenis ek.....



ye lah.. mungkin kira-kira 10 aliran BM kat Malaysia...
Hehehe :-D



mak ai......
sampai 10 aliran....
aliran macam tak pernah dengar...
tapi Kalau dielek,ada lah dalam 113 agaknya kat malaysia...(jangan percya,fakta auta...:lol: :lol: :lol: :lol: )



fuyoh...
itu lagi banyak...
hahaha :lol:


-----------------
Indahnya perkenalan jika bersulamkan keikhlasan...moleknya persahabatan andai setia yang dipertaruhkan....dan untungnya berkawan jika berkekalan selama-lamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 01:12


saya biasanya guna dielek klate dengan mak mentua saja..tu pun main hentam saja janji faham.....tu lah bila org selatan nak guna dielek klate jadi pelik sikitla.....ingat masa dulu-dulu bila berbual dengan mak mentua...dia cakap lain.... saya jawab lain.....bila dia bercerita kisah sedih......saya igat dia buat lawak..last2 kedua-duanya senyap :-D


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-08 09:16


Pada 02-01-08 23:39 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka...walau kemana2,saya tetap dengan dialek tganung kita...
tapi ada jugak org bila duduk luar dr negeri yang ada dialek,terus cakap luar...macam tak ngaku asal mana saja...bangga lah...huhu...

ke guaner..huhu



bagi saya itu depends pada indivdu..ada saja sahabat-sahabat terengganu saya yang bila cakap sesama terengganu pun, cakap baku juga..katanya lidah dah terbiase..kalau balik terengganu, pandai pulak cakap terengganu balik..hehehe...saya pun memang lebih suka cakap dialek sdr pada yang faham...kalau tak, cakap yang mana org lain pun boleh faham. avoid miscomm.hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 15:05


bguih2.....
saya ada tengok vdeo,ada seorang arab tu,10 tahun belajar cakap melayu..
sekarang fasih gila...
dia belajar kat universiti al azhar agaknya..
memang lncar dia cakap...
tapi dielek kelantan...
tu respect...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 15:30


aku tak ada dialek...memang pesen cakap melayu saja, org panggil, dialek KL :sopan:
tapi dulu ada geng dengan budak sabah sampai terikut dialek sabah dia. Tu yang semua ingat aku asal sabah, muka pun macam muka sabah, org cakaplah tapi aku rasa tak ada pun...saja agaknya nak ambil hati aku :-D
tapi sekarang dah tak ingat dialek sabah sebab kawan sabah aku tu pun dah lancar cakap semenanjung sampai tak reti nak cakap sabah dengan kawan-kawan dr semenanjung tapi kalau dengan family laju lah dia dengan dialek dia.

seronok org yang ada dialek ni. tapi secara jujurla aku nak cakap. Aku tak boleh dengar org cakap kelantan. lagi-lagi lelaki, kalau perempuan tu sedap sikit nak dengar tapi kalau lelaki...hadoi....tak tahulah Kenapa.
tapi kalau ganu tak kisah pun.


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 15:41


bila dengan kawan klate..kecek klate,
bila dengan kawan kedah..cakap kedah...
tapi ana ni org perak.. tapi tak pandai cakap pure perak..
tak macam prof daeng jati, pekat bebeno peraknyo..hehe.. tabikla proff

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-02-08 14:24


ana dengan kawan-kawan yang bukan orang kelantan ana cakap standardlah..dengan member2 kelantanist ana cakap loghat kelantanlah.. dengan family ana of courselah,kan loghat kelantan..dengan suami ana disebabkan ana kelantan,dia tganu,loghat nak hampir sama.so dia cakap loghat tganu dia,ana dengan loghat kelantan analah..cuma kadang-kadang ada jugaklah yang ana tak faham apa yang dia cakap..masalah ana satu saja..dengan mentua ana..minta maaf banyak-banyak..boleh dikatakan 50% saja ana faham loghat ibu ayah mentua ana..kadang-kadang senyum sajalah bila tak faham..lepas tu cepat-cepat cuit abang minta bagi 'hint translation'..hehe..bertuah punya menantu.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 17:10


Pada 12-02-08 15:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

bguih2.....
saya ada tengok vdeo,ada seorang arab tu,10 tahun belajar cakap melayu..
sekarang fasih gila...
dia belajar kat universiti al azhar agaknya..
memang lncar dia cakap...
tapi dielek kelantan...
tu respect...


saya rasa saya kenal mamat yang anda maksudkan :) saya pernah bekerja bersama beliau selama lebih kurang 2 tahun..dia sebenarnya org syria, kahwin dengan org tganu..dialek yang dia guna tu dialek tganu bukan kelantan..dia dulu belajar sama dengan org uma dia sekarang ni kat jordan selama 6 tahun..pas kahwin ikut isteri balik Malaysia..dia rajin bgaul dengan org melayu tganu..sekarang da jadi jemputan tetap di radio RTM / RMKL untuk segmen belajar bahasa arab :) tu pun kalau dia yang anda maksudkan lah hehe..memang baik orangnya

seronok juga kan tengok orang asing boleh kuasai dialek dan bahasa kita..tak kira lah tganu ke kelantan ke KL ke sabah ke..tapi sebagai orang tempatan melihat orang yang begitu asing budaya dan bahasanya menuturkan bahasa kita, memang terasa bangga sangat..tapi terfikir juga bilala kita pulak nak kuasai bahasa mereka kan :)


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-02-08 17:20


kat mesir pun ada seorang..orang arab tapi dia dah lama kawan dengan budak kelantan..sampai dia fasih gilerr cakap kelantan..siap masuk dikir barat lagi kat mesir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:08


Pada 13-02-08 17:10 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-08 15:05 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

bguih2.....
saya ada tengok vdeo,ada seorang arab tu,10 tahun belajar cakap melayu..
sekarang fasih gila...
dia belajar kat universiti al azhar agaknya..
memang lncar dia cakap...
tapi dielek kelantan...
tu respect...


saya rasa saya kenal mamat yang anda maksudkan :) saya pernah bekerja bersama beliau selama lebih kurang 2 tahun..dia sebenarnya org syria, kahwin dengan org tganu..dialek yang dia guna tu dialek tganu bukan kelantan..dia dulu belajar sama dengan org uma dia sekarang ni kat jordan selama 6 tahun..pas kahwin ikut isteri balik Malaysia..dia rajin bgaul dengan org melayu tganu..sekarang da jadi jemputan tetap di radio RTM / RMKL untuk segmen belajar bahasa arab :) tu pun kalau dia yang anda maksudkan lah hehe..memang baik orangnya

seronok juga kan tengok orang asing boleh kuasai dialek dan bahasa kita..tak kira lah tganu ke kelantan ke KL ke sabah ke..tapi sebagai orang tempatan melihat orang yang begitu asing budaya dan bahasanya menuturkan bahasa kita, memang terasa bangga sangat..tapi terfikir juga bilala kita pulak nak kuasai bahasa mereka kan :)



nama saudara tu..
Mohamad Abdul Aziz
Graduan Syariah Al Azhar


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 14:37


Selain ana boleh cakap utara..ana boleh cakap bahasa sarawak....
tapi dalam banyak-banyak dielek...bahasa srwk lagi senang nak belajar...

* KL xtermasuk ye....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-08 22:32


dialek bahasa melayu saja......... standard saja...kalau negeri lain tu...sikit-sikit boleh lah...... n9 dan kedah.....boleh lah..sebab dari sana
:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 13:31


ye ke dialek serawak paling senang nak belajar????
saya rasa terengganu paling senang.....
sebab saya dari terengganu...hoho

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 19:14


Pesanan Untuk Pilihanraya versi bhasa standard

kepada kawan-kawan semua,
jom semua pergi mengundi..
masa nak undi tu,fikir elok-elok.
jika tersalah pilih,susah kita nanti..
kita yang susah
jom lah kawan-kawan kita balik mengundi di kampung..
jangan undi yang kita tak suka..
undi yang kita suka
selamat mengundi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 19:15


Pesanan Untuk Pilihanraya dialek terengganu:

awok2 kita mari lah pakat pergi mangkoh undi...
masa nok makoh itu,fikir gok molek sikit...
kang demer salloh pilih,berat jugok itu...
kita jugok hok rohok kekgi...
dah pakat ajok lah awok2 kita balik makoh kg...
jangang pergi makoh org kita dok suka....
kita kena makoh org hok kita suka....
selamak makoh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 19:19


Kalau ada kawan-kawan lain yang berminat,sila tambah dialek2 untuk negeri lain,berdasarkan bhasa stndard yang telah dinyatakan diatas...guna dialek yang pekat lah..baru best wooo....
acu try cuba test gok sekali.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 01:46


aik.....sunyi tol posting ni....mmber2 tambah lah..bagi 8,9 pages...huhuu...
ada sesiapa pandai cakap lebih dari 5 bhasa????
tak tanya dah lebih dari 1 bhasa zaman lening...hohoho

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 17:08


aik....
post ni dah sunyi sepi......
mana ahli2 ukhwah ini??????
jom lah kasi gegar sekali..............
siapa yang cakap pekat2 itu,join lah.......
ajo bhasa masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-04-08 17:19


Assalamualaikum
huhu..mdfakhri...lima bahasa ek...cuba tanya MB Perak..... :sopan:
P/S : lah ni..banyok sangat kecek kelate denge injinio kawe...tokse lo mulut ni...aduih...memang tak pandai.... :malu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-04-08 17:26


Pada 02-01-08 23:39 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka...walau kemana2,saya tetap dengan dialek tganung kita...huhu..tak malu,tapi bangga....saya akan terangkan Kalau member tak paham...sekarang roomate dah pandai cakap tganung...huhu....

tapi ada jugak org bila duduk luar dr negeri yang ada dialek,terus cakap luar...macam tak ngaku asal mana saja...bangga lah...huhu...

ke guaner..huhu


Tak suka dialek negeri walaupun saya orang Kedah... Saya lebih senang dianggap orang Kuala Lumpur... Duduk tempat orang buat care tempat orang lah... :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 17:57


teman dah bercampo2 dialek teman, ye lah asyik tak nak dok rumah saja....
masuk sek main lari ke ipoh, mana nak cakap bote..
lepas itu lari lagi ke johor....lagi lah
nasib baik tak belajar bahasa jowo...
kalau belajar silap-silap; tergeliat lidoh teman ni

huhuhuhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 22-04-08 09:07


salam..saya ni lahir dan dibesarkan sampai darjah 6 kat selangor..lepas itu jadi org perak sampai sekarang..10 tahun juga lah..tapi tak lekat sangat pelat perak..sikit-sikit saja terkluar perak..selalu bahasa baku...huhuhuhu...tapi bab dialek klate ke, sarawak ke, kalau kawan-kawan cakap saya boleh faham lagi lah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 15:32


Assalamualaikum

dah org kelate..kecek kelate lah.. 8-)

duduk selangor pun,kecek klate lagi..sekarang kat melaka pun kecek kelate jugok..cuma Kalau denge oghe luar kelate,baru kecek bahasa malaysia..huhu...tapi kade2 kecek kelate jugok pun..huhu 8-) dale kelas mengajar pun kade2 tubik jugok kelate..itu pun Kalau students suruh kecek kelate...Kalau tidok,kecek bahasa rasmi jah.. :welcome:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 15:40


cheq boleh cakap bahasa utagha........
nogori....
minag...skt2....
kelantan dan joho....
teman boleh cakap loghat orang-orang paghit......sebab pengarah kampus uitm perak pernah cakap, saya cakap gaye2 org kg dia...heheheheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 16:34


den kek mano pun cakap negri...tapi kadang ado yang tak faham,,payah juga..nak tak hendak kono cakap bahaso biaso,,,tapi kalau balik kg,,,sapo xckp negri,,kono jadi bahan..baru dok pokan xsampai stahun,,mguna aku sebagai kata ganti dr,,siap ar...smgu bnanah telingo eh kono kutuk dek kawan-kawan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 16:49


amber biasa lah...
minat sunggoh Kalau cakkap bhasa sendiri ini....
biar lah org kata ulu pun...
amber dok kisoh...
hahahaha...ke huaner boh???

p/s:cakap seharian tak pakai amber2 ni...
aku moga saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

zaida8283
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2008
Ahli No: 33336
Posting: 27
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-08 09:30


Salam........saya duduk mana pun guna dielek kelantan..........tapi kalau kawan xfhm saya xckp kelantan.........sapo nok kecek klate boleh belajar nga saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaida8283Profil   Hantar PM kepada zaida8283   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-05-08 11:30


Pada 29-04-08 09:30 , zaida8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam........saya duduk mana pun guna dielek kelantan..........tapi kalau kawan xfhm saya xckp kelantan.........sapo nok kecek klate boleh belajar nga saya?



yo lo anda???
beyes jugak tu....
ambo ore ganu...
Kalau saloh,demo tolong royak lah neh....
mulai hari ni,ambo lantik cikgu zaida sebagai cikgu bahasa kelantan..
ada cikgu2 lain ag??
nak buat jadual kelas ini...:)


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

ain_camelia
Warga Rasmi
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33442
Posting: 1
Dari: kat sini sini saja

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 22:28


mari lah sesama kita....hahahah ain punya friendster

[email protected]

http://blur2think.blogspot.com


-----------------
senyum saja


Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_cameliaProfil   Hantar PM kepada ain_camelia   Pergi ke ain_camelia's Website   Quote dan BalasQuote

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:00


salam ukhwah fillah..

saya suka gna loghat kelantan dengan kawan-kawan yang sama negeri,tapi ada segelintir kawan-kawan saya tak suka,dia kata sakit telinga dengar,salalu tyerjadi macam ni, so saya terpksa cakap luar dengan kawan-kawan dr negeri lain terutama seorang kawan dr kedah dia suka menghina nbhs klntn sedngkan loghat kedah pun bukan semua org boleh faham...... jadi sebelum nak mengata org cermi dari dulu adakah semua kawan-kawan suka dengar loghat yang anda gnakan....

situasi saya benar-benar hadapi..
tapi yelah kita org islam,kena sabar ........

bagi saya,loghat mana-mana pun ada keistimewaannya,menunujukkan malaysia kaya dengan bahasa...
so,jangan sesekali kita memandang rendah loghat negeri org

salam ukhwah fillah

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:27


guano demo, meme ddoh! kkecek mmolek ghak, kawe dok pehey :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-06-08 14:43


Pada 25-06-08 14:00 , halimie posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah fillah..

saya suka gna loghat kelantan dengan kawan-kawan yang sama negeri,tapi ada segelintir kawan-kawan saya tak suka,dia kata sakit telinga dengar,salalu tyerjadi macam ni, so saya terpksa cakap luar dengan kawan-kawan dr negeri lain terutama seorang kawan dr kedah dia suka menghina nbhs klntn sedngkan loghat kedah pun bukan semua org boleh faham...... jadi sebelum nak mengata org cermi dari dulu adakah semua kawan-kawan suka dengar loghat yang anda gnakan....

situasi saya benar-benar hadapi..
tapi yelah kita org islam,kena sabar ........

bagi saya,loghat mana-mana pun ada keistimewaannya,menunujukkan malaysia kaya dengan bahasa...
so,jangan sesekali kita memandang rendah loghat negeri org

salam ukhwah fillah

wallahu'alam

Guna bahasa Johor... Semua orang boleh faham...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 17:15


kecek bahaso ggapo pong boleh...oghe malaysia semo...teman bantai saja, kadang cakap peghok sebab kawan teman ramai jugak orang kualo kangsor...kadang chek sembang loghat kedah sebab lah ni chek memang dok kedah...aloq staq lagi...
kadang den belasah saja cakap nogoghi...saja seghonok....pendekata...apa-apa pun boleh lah....yang penting bahagia.....ya asalkan bahagia sudah lah...

apa-apa pun loghat klate tok boleh lawe....lemoh lembut, lembek tek, lemok manih ssemo ado......yaaah...gomo klate gomo... :kelip:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-08 21:13


maintain cakap Kedah..
Kedah tetap d hatiku..
hehee..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 14:05


ada org pandai cakap siam tak???
tapi sekarang ramai cakap indon ek...
ye lah.....
cerita indon berlambak...
budak-budak kecik pun pandai cakap indon..
wakaka....
nanti dah besar,boleh lah tulis banyak-banyak dalam resume bahagian languages....
wakaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 08:35


owh..nak gegar ye...
ni org nogori ni..
den loghat nogori tak pokat bonar..tapi bilo jumpo budak-budak nogori..
habis....ngeh2...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 27-08-08 08:47


Pada 02-01-08 23:39 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka...walau kemana2,saya tetap dengan dialek tganung kita...huhu..tak malu,tapi bangga....saya akan terangkan Kalau member tak paham...sekarang roomate dah pandai cakap tganung...huhu....

tapi ada jugak org bila duduk luar dr negeri yang ada dialek,terus cakap luar...macam tak ngaku asal mana saja...bangga lah...huhu...

ke guaner..huhu



mdfakhri ni kategori rajin lah ye...suka explain balik bla mmber tak faham cakap kita...saya lebih suka guna bahasa melayu dr dialek klate sebab kalau kawan-kawan tak faham saya malas nak explain balik...kalau jumpa geng klate saja cakap klate lah....lepas itu kawan-kawan lain yang tak faham tu ngaga saja lah....
.......GoMO kLaTe gOmO.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 11:46


bukan rajen sangat pun...
tapi best lah kadang-kadang dengar budak-budak ni try cakap terang...
macam omputih cakap malayu lah...hehe....
kadang-kadang budak-budak ni minta ajo lah cakap dialek terang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 12:08


mari nak ajo bhasa terang ye anak2...
hehehe.....

masin/masing PPEKOK
pahit LLEPANG
masam/masang REBANG
tawar/tawor HEBE
puteh SLEPUK
hitam/hitang LLEGANG
kuning SSIO
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGO/KOHONG
nnakut/penakut apah
kuca hanya (suara mengidung sedikit)

panas/panah KKETEK/DDERING
gelap/gelak KKATUK
ringan/rengang LLEPONG
berat NNANANG
besar/beso JALLO
kecil/kecek STUEK

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
masa PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakut/penakut apah
cerhoh/cerah jheriloh
jatuh celabok
kuca hanya (suara mengidung sedikit)
belok beleko...
pendek kettot...
panjang deppe...
tinggi nyayuk...
jauh jellak...
sejuk siak..
panas derring...
reyot...
supik,rajuk rokrak,plastik(sama makna)

gini lah,kita belajar ser ser...mula-mula pasal warna
putih lepuk..
hitang legang..
kuning siyor(ganer tau nak eja)
meroh nyala
kelabu t**k an**dengan(sensot)
koko
kuning bate
oreng

rasa pulok....

masing rebing
masang rebang...
manih letting..
pahik lepang...
hunngga=lari
eding/iding=menanduk..asal dr heading 2..haha
narak=payah nak xplen..huhu..
cedung=
niike=
ngail=memancing
leerak=tackle bola..
brehi/berahi=minat,suka
kheney=berminat...
sokmo=selalu,sentiasa
ssosehh=
phiaak=merotan
tok degih=
make dale=gunting dalam lipatan
kudoo bola=sepakan daripada golkeeper..haha
linang=selesa..
bakpo=sebab apa..
gapo=Kenapa
oghe=orang
kkube lana=xkemas..
belok bleka=xstraight
kona=membelok...asal dr corner
rrretok=jambatan
kketah=kertas
pok anda=sumpah2
bo'bong=
kesing=
mereng=tak berapa nak betul..haha
iseng=gilo kadang-kadang..asal dr insane..
ssumbat=
jeng=
bokali=barangkali
yolow doh=betul doh
lawa/comey=cantik
semat/handsome=kaacak
meghe=
sep kacip=kawan-kawan rpt



manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
masa PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
meroh MMEGHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
kurus KEKEK
busuk BANGA
hapok KOHONG
gelap GLEMAT
ceroh BBOLA
keras KKEKONG
nipis SSIAK
basoh JJEGHUK

Ada beberapa �bunga bahasa� dalam loghat
kelantan yang unik.. Antaranya:
YAK = lebih kurang �opocot!!!� atau �oops!!�
DEH? = memohon restu atau persetujuan�lebih kurang �OK?�,
juga = lebih kurang �habis tu..� atau �so..�
PAH? = lebih kurang �juga�
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = �ya lah..� atau �yes�
DOCK? = lebih kurang �bu(kan)?�, �betul tak?� atau �isn�t it?�

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat Kelantan di anggapTABOO dalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat tempat lain�
Yang popular digunakan antaranya:
CEBOCK : kita maksudkan �cedok�, selalunya untuk cecair, mencedok air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud �basuh b***k� (istinja).
PPATAK : kita maksudkan �paling bawah�. Mencarut bagi mereka�
JEBUR : kita maksudkan �botol� (kurang popular sebenarnya, tapi org tua-tua masih guna perkataan ni� Kalau silap dengar, lain maksudnya.
KOTER : kita maksudkan �kelapa tua yang kering tak berair� (ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut juga!!
TTINO : kita maksudkan �perempuan� tapi bila sebut BETINA, ramai yang marah.(begitu juga JATE�
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK�Yang fresh & manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala �simbol� kemesraan antarakawan�cuba direct translate jadi BINATANG� Boleh bergaduh nanti�

Biasanya perkataan yang berakhir dengan
`an�,'am�,'saudara/i;� diganti dengan `e�. contoh : Jangan=jange
Lengan=lenge
Geran=gere,
Pisang=pise
Malam=male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like pelam(mangga) & pelan.

Akhir sekali, peranan �SABDU� dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.
Sekadar contoh,
Tanpa �sabdu� orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA (tak berguna/useless).
Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 12:21


jom lah pakat2 belajar k kawan-kawan.....
bila ag kita nak belajo bhasa asing(bhasa ganu)...hehehe
Kalau ada ag saya dok ingat nak letak,sile2 lah tambah k....

ada hok org baca lucu agaknya...tapi tu lah bhasa jiwa bangsa


:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :)
:) :) :)
:)
:) :) :)
:) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 13:26


Pada 09-09-08 12:08 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!



masin/masing PPEKOK
pahit LLEPANG
tawar/tawor HEBE
puteh SLEPUK
hitam/hitang LLEGANG
kuning SSIO
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGO/KOHONG
nnakut/penakut apah

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
tawar EBER
putih SSUEH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG

pendek kettot...

rasa pulok....

brehi/berahi=minat,suka
phiaak=merotan
bokali=barangkali
lawa/comey=cantik
semat/handsome=kaacak
meghe=

DEH? = memohon restu atau persetujuan�lebih kurang �OK?�,
juga = lebih kurang �habis tu..� atau �so..�

HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = �ya lah..� atau �yes�

CEBOCK : kita maksudkan �cedok�, selalunya untuk cecair, mencedok air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud �basuh b***k� (istinja).

TTINO : kita maksudkan �perempuan� tapi bila sebut BETINA,



haaa...walaupun ana bukan oghang ganu, tapi ni lah ayat2 yang selalu ana guna bila cakap dengan keluarga.

sebab ana ada keturunan pattani, jadi cakap km lebih kurang cakap klate dengan ganu lah...


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 00:37


betul tu. susah larh nak cakap luar neyh. lidah ni da keras nak cakap ganu gok. huhu.

paling kelakar masa saya nak minta pensel dengan mamber. 'nak kalang se'. pengor mamber tu. hahhaha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 08:05


Pada 03-01-08 10:58 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

masuk kandang kambing mengembek...
masuk kandang lembu menguak...
acam?


.. masuk kandang kambing mengembek..

.. masuk kandang lembu menguak:berfikir:.. bukan mengembu ke:lol: adehh..

.. masuk kandang harimau kena ngap lah:lol:.. tak sempat nak ngaum pun.. :lol:.. baik tak payah masuk kandang harimau ye:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-08 11:28


xpndi lah cakap dialek sangat ini...
sikit-sikit pandai lah..
even da duduk lama kat pahang..
cakap pun pelat...
hahahha...
dr kena gelak...baik cakap biasa jew...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-08 11:34


Pada 09-09-08 13:26 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-09-08 12:08 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!



masin/masing PPEKOK
pahit LLEPANG
tawar/tawor HEBE
puteh SLEPUK
hitam/hitang LLEGANG
kuning SSIO
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGO/KOHONG
nnakut/penakut apah

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
tawar EBER
putih SSUEH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG

pendek kettot...

rasa pulok....

brehi/berahi=minat,suka
phiaak=merotan
bokali=barangkali
lawa/comey=cantik
semat/handsome=kaacak
meghe=

DEH? = memohon restu atau persetujuan�lebih kurang �OK?�,
juga = lebih kurang �habis tu..� atau �so..�

HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = �ya lah..� atau �yes�

CEBOCK : kita maksudkan �cedok�, selalunya untuk cecair, mencedok air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud �basuh b***k� (istinja).

TTINO : kita maksudkan �perempuan� tapi bila sebut BETINA,



hahahahahahha...
kelakar....
best benda-benda ini...
boleh ajar kawan lain ini... :lucu:



-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 03:58


huahua..pakat2 lah belajar neh....
ajo saja semua orang-orang.....
ada juga mmber saya try cakap..
tapi tello ye lain...
huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:35


Assalamualaikum

bangsa jiwa bahasa or bahasa jiwa bangsa? konpius lah..

kat rumah saya cakap omputih.. dengan kawan-kawan saya cakap jerman..
dalam ukhwah saja saya cakap melayu..
hoho :D :D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:06


waaa.ganah ngat kawan-kawan kita....
bhasa jerman ag...
tapi saya rasa ramai pandai cakap spaniol..
banyak cter2 gitu ekpon kat tv..
tapi sekarang ramai pandai cakap indon lah...pengaruh kuat sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 11-10-08 12:41


Pada 12-09-08 15:35 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

bangsa jiwa bahasa or bahasa jiwa bangsa? konpius lah..

kat rumah hala cakap omputih.. dengan kawan-kawan hala cakap jerman..
dalam ukhwah saja hala cakap melayu..


Assalamualaikum .... 8-) Woher kommst du?....study in Germany?...huhu saya cakap Melayu saja....
Alles Gute!..mungkin awak boleh ajar saya cakap German agaknya..
8-) 8-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» guna dielek apabila bercakap??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.24227 saat. Lajunya....