Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 23 jam, 29 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: kepada yang suka minum AIS..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» kepada yang suka minum AIS..

Please Mendaftar To Post


Oleh kepada yang suka minum AIS..

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 01:48


Serangan Jantung dan Amalan Minum Air
Panas..
Artikel ini berguna untuk semua.
Bukan sahaja amalan meminum air panas
selepas makan, tetapi berhubung
SERANGAN JANTUNG!!
Secara logik, mungkin ada kebenarannya..
Orang-orang China dan Jepun mengamalkan minum teh panas sewaktu
makan.. dan bukannya air berAIS.
Mungkin sudah tiba masanya kita meniru
amalan minum air panassewaktu menikmati hidangan!!
Kita tidak akan kehilangan apa-apa..
malah akan mendapat faedah dari amalan ini.
Kepada sesiapa yang suka minum AIS,
artikel ini sesuai untuk anda baca.
Sememangnya sedap minum air berAIS
selepas makan.
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan
makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita.
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam
usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia
akan menyebabkan lemak berkumpul
dan kita semakin gemuk dan menuju ke
arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
Jalan terbaik.. adalah untuk minum sup
panas atau air PANAS/suam selepas
makan.
:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!
Anda patut tahu bahawa bukan semua
tanda-tanda serangan jantung akan
mula terasa pada tangan sebelah kiri.
Berhati-hati juga pada permulaan sakit
sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit
dada pada
serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-
tanda biasa. Malah 60% penghidap
SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas
tidur.
Marilah kita berwaspada dan berhati-
hati.
:roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 01:52


syukran:)
ana ni antara yang suka sangat minum ais..
kadang-kadang sampai dah demam pun masih lagi minum ais

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 31-12-07 03:43


ada kajian yang mengatakan makan ais ni bagus..pasal tu masyarakat kat kutub sihat2 nak dibanding dengan masyarakat yang tinggal d kaw khatulistiwa....ada dr bagitahu kalau demam makan aiskrim banyak...ia akan membuang segala sakit2....base on research. kalau tak silap dalam alquran bagitahu air sejuk lagi bagus...panas tak elok sebab dah tukar sifat asal alam...well this topic kena discus dengan yang pakar...harap ada yang berminat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 03:55


Pada 31-12-07 03:43 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

ada kajian yang mengatakan makan ais ni bagus..pasal tu masyarakat kat kutub sihat2 nak dibanding dengan masyarakat yang tinggal d kaw khatulistiwa....ada dr bagitahu kalau demam makan aiskrim banyak...ia akan membuang segala sakit2....base on research. kalau tak silap dalam alquran bagitahu air sejuk lagi bagus...panas tak elok sebab dah tukar sifat asal alam...well this topic kena discus dengan yang pakar...harap ada yang berminat



:: mereka sihat sebab kawasan 2xbanyak pencemaran.di kutub utara & selatan pencemaran adalah sifar. udara kat sna memang 100% fresh..di tempat kita yang cuacanya panas & lembab tak sesuai dengan ais yang sejuk & berbisa. tahu tak,sebenarnya ais ni panas. ana pernah tengok dekat tv ada orang masak daging dengan ais..macam tak percaya kan?? dia uli daging tu dengan ketulan ais smpailah daging 2masak..ada sesiapa pernah tau xpsl ni??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 04:03


minat lah nak dengan topik ni... :sopan: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 31-12-07 04:11


pasal hrtu ana ada jumpa seorang dr ni dia buat research pasal ais...semua patient dia dia bagi ais,yang pentg yakin Alllah yang sembuhkan,guot sapu ais,sakit tekak kunyah ais,demam ais...lepas itu dia kata kena istiqamah..sebenarnya sejuk ni rahsia alam yang misteri..banyak treatment yang guna tahap sejuk melampau..kalau tak silap atltet bola manu guna ais treatment untuk sihatkan badan...kena banyak belajar lagi..sesungguhnya Allah maha mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 04:36


Pada 31-12-07 04:11 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

pasal hrtu ana ada jumpa seorang dr ni dia buat research pasal ais...semua patient dia dia bagi ais,yang pentg yakin Alllah yang sembuhkan,guot sapu ais,sakit tekak kunyah ais,demam ais...lepas itu dia kata kena istiqamah..sebenarnya sejuk ni rahsia alam yang misteri..banyak treatment yang guna tahap sejuk melampau..kalau tak silap atltet bola manu guna ais treatment untuk sihatkan badan...kena banyak belajar lagi..sesungguhnya Allah maha mengetahui..



:: :kelip: ya betul..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 07:25


bersederhana adalah yang paling baik...

Tidak mengambil makanan yang terlampau paneh
Tidak mengambil makanan yang terlampau sejuk

Sunnah Nabi SAW


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 07:33


ais memang diguna dalam sukan.. dalam rawatan hidroterapi
selepas intensive training mereka akan buat hidroterapi untuk recovery..
berendam dalam air sejuk dan air panas selang-seli
ataupun sebagai rehabilitation untuk kecederaan otot dan joint..
ini external kan

kalau pasal minum air sejuk rasanya tak sama..
pernah baca
contoh kalau cuaca tengah panas kita tak digalakkan minum air sejuk
tapi minumlah air suam


kalau salah betulkan...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 07:47


salam..ana memang agak berhantu dengan AIS ni,rasa tak selesa bila satu hari tak minum Ais...hatta waktu anam demam atau selesema pun ana minum AIS,tapi sejak beberapa minggu ni,ana minum air suam selepas makan asbab tertarik dengan cara makan sahabat ana..Dr Fazilah Kamsah pernah berkata,nak makan atau minum yang berpantang hendaklah berdoa iaitu doa penafian atas makhluk,yang beri mudarat dan manfaat hanyalah Allah...info yang bagus..terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 07:51


apapun kita ikut cara nabi S.A.W,kajilah balik akan sunnah-sunnahnya berkenaan makan dan minum..insyaAllah kita azam amal sunnah nabi S.A.W..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 10:25


huhu...eden ni memang minum minuman ais Kalau makn...
habit yang tak boleh ditukar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-07 10:37


salam
mak saya pun bising juga kalau minum ais.mak cakap untuk perempuan tak baik sebab boleh melemahkan sistem peranakan...makna agak sukar untuk dapat anak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-07 11:37


assalamualaikum. sya memang jarang mnum ais. kadang-kadang bila sya p ziarah rumah [email protected] family, mereka akan hdgkan ais, jadi waktu tu, sya mnum saja.tapi kalau kat rumah, sya lebih suka mnum air suam saja. tak ksah lah milo @ teh, asalkn suam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 12:02


.. katakan TIDAK kepada Ais Kacang.. katakan YA kepada air Kacip Fatimah:welcome:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 12:05


good infor...
syukran...lepas ni kurangkanlah...sebab mencegah lebih baik dr mgubatinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 15:12


saya dulu memang suka sangat-sangat minum minuman berais tapi sekarang ni dah kurang....lebih suka pada minuman panas... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 15:31


ye betul tu...saya pun antara penggemar minuman berais...dan saya dah alami sedikit gangguan kesihatan seperti cepat penat, mudah tercungap-cungap, semput....insyaAllah, saya akan cuba untuk mengurangkan minum minuman berais....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-07 15:50


!!! QUOTE !!!

bersederhana adalah yang paling baik...

Tidak mengambil makanan yang terlampau paneh
Tidak mengambil makanan yang terlampau sejuk

Sunnah Nabi SAW





:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 16:45


terima kasih....chu pun antara orang yang suka minum ais lepas makan... masih belum terlambat untuk mengubahnya...alhamdulillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 22:33


tataula ye..
saya punya degil ni da sampai tahap mana...

memang sangat addicted dengan ais...
setiap hari mesti buka freezer minum air sejuk...

boleh saja minum air suam atau air panas...
cuma tangan ni da biasa mcapai air sejuk..

jadi ta dapat na beristiqamah dengan pgambilan air suam atau panas
walaupun ramai kawan yang menegur dan banyak info yang telah dimomokkan di telinga ni... :sopan:


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 22:37


syukran ya atas info ni.. ana suka sangat minum ais.. nampaknya perlu usaha untuk kurangkan minum air...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 22:44


sebab taknak minum yang berais,
baru-baru malam ni makan kat kedai dengan kawan-kawan
semua orang pesan minuman berais
saya saja pesan mimuman panas
huhu semua orang bertanya siapa yang minta air panas
hehe rasanya macam pelik saja
takpalah nak jaga


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 23:07


Pada 31-12-07 22:44 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

sebab taknak minum yang berais,
baru-baru malam ni makan kat kedai dengan kawan-kawan
semua orang pesan minuman berais
saya saja pesan mimuman panas
huhu semua orang bertanya siapa yang minta air panas
hehe rasanya macam pelik saja
takpalah nak jaga



hehe..kasihan :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 10:23


org tua2 kata pumpuan tak elok minum ais..
aiskrim lagi best

p/s:AIS (adenokarsinoma in situ) :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 10:31


cuba bayangkan anda makan makanan yang mengandungi lemak.
lepas tu minum minuman berais.
lemak-lemak yang terkumpul akan cepat membeku dan berkumpul di salur darah sekaligus menyempitkan saluran darah.
kasihan pada jantung anda, yang terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah dek kerana saluran darah yang semakin mengecil, dan lambat laun boleh tersumbat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 11:26


.. aku tak suka minuman berais.. aku suka kokak2kan ketulan ais..:lol:.. kira sama bahaya ek:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 12:10


aku suka minum ais....suka sangat! love it! :welcome:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 12:22


ais tak bagus sangat...kurangkan minum ais ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 12:53


:cry: sedihnya tak boleh minuman berais selalu.....


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

kafilah_ghuraba
Warga Rasmi
Menyertai: 11.02.2008
Ahli No: 32593
Posting: 4

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-02-08 14:33


apa pun minuman atau makanan, itu diri yang minum atau memakannya. kalau keadaan mengizinkan, makan atau minumlah apapun yang kita hajati. sakit dan sihat adalah kurniaan Allah diberi pada sesiapa yang dikehendakiNya.... tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kafilah_ghurabaProfil   Hantar PM kepada kafilah_ghuraba   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 14-02-08 15:16


!!! QUOTE !!!

bersederhana adalah yang paling baik...

Tidak mengambil makanan yang terlampau paneh
Tidak mengambil makanan yang terlampau sejuk

Sunnah Nabi SAW



bagusnya pesanan ni..
tapi!aduhh susahnya nak kurangkan inum minuman berais..
pebrett..pebrett :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-08 15:23


Assalamualaikum....terima kasih dengan informasi tersebut....Ana akan cuba mengamalnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 16:21


Bagus info ni..saya memang tak hantu ais..air suam paneh lagi sodap..lepas minum air bukannya badan sejuk, tekak saja sejuk, lopeh tu badan paneh..kalau minum air suam, boleh kuarkan angin2 dalam perut..bagus untuk sistem pencernaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-08 16:22


erm,suka sesangat minum ais.. :-(


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

MaBa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18763
Posting: 54
Dari: Kawasan Burung Langit..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 17:38


Oh, iyakah tak boleh mnum ais pas makan..apa-apa pun terima kisah berikn Info yang berguna ni..Pas ni mnum ais pas bersukan sajalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaBaProfil   Hantar PM kepada MaBa   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 17:50


Suka minum ais / sejuk.. cuma semakin kurangkan sejak akhir2 ni... order air panas....pulak... tengok cuaca dan keadaan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-08 19:58


terima kseh sebab bagi info ni..
:)
selepas ini..tak boleh amalkn sangat lah
mnum mnuman berais..
huhuu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-08 21:17


susah lah nak ubah....memang dari kecik dah biasa minum ais...kalau tak macam tak lengkap pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 14-02-08 21:19


terima kasih....saya sangat suka kunyah ais.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-08 21:35


mostly, kajian menunjukkan perempuan lebih suka ais dr lelaki, selalu pergi breakfast pagi2 jarang tengok perempuan minum teh tarik ke..mesti minum teh ais or milo ais..uishh tak sejuk ke pagi2 dan malam2 minum ais? yang pasti ais ini memang tak elok, so cuba lah elakkan minum/makan/kunyah ais ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 22:21


assalamualaikum... bagus ye ni satu info yang sangat berguna

Yusoff
http://duitaffiliate.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 00:01


Pada 31-12-07 04:11 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

pasal hrtu ana ada jumpa seorang dr ni dia buat research pasal ais...semua patient dia dia bagi ais,yang pentg yakin Alllah yang sembuhkan,guot sapu ais,sakit tekak kunyah ais,demam ais...lepas itu dia kata kena istiqamah..sebenarnya sejuk ni rahsia alam yang misteri..banyak treatment yang guna tahap sejuk melampau..kalau tak silap atltet bola manu guna ais treatment untuk sihatkan badan...kena banyak belajar lagi..sesungguhnya Allah maha mengetahui..



menarik ni..boleh juga ye untuk rawatan sakit tekak, demam guna ais..setiap perkara ada kelebihan dan kekurangan..yang saya tahu keistemewaan ais ni dari aspek kesihatan..kalau macam kita bersukan ada kecedaraan otot ke kita akan guna ais bagi rasa kebas untuk hilangkan rasa sakit.

Tapi kalau time makan..memang xelok minum ais or makan ketul ais kerana memperlambatkan proses penghadaman dan pengumpulan lemak..

tapi kan..macam mana pula kalau kita minum ais lepas bersukan ke masa buat kerja kat panas terik ke..ada kesan negetive jugak ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

umniyah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.05.2007
Ahli No: 29900
Posting: 3

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 07:31


tak suka sangat ais sebab lepas minum mesti rasa tak sihat...tapi ada pulak org salah anggap, minum air suam nak jaga suara....ade2 saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umniyahProfil   Hantar PM kepada umniyah   Pergi ke umniyah's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 13:43


uwaaa...tak dapat nak minum ais lagi.syukran pada yang memberi info.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 25-11-08 14:21


Salam........
minum air ais juga boleh mngakibatkan kegemukan... jadi kurang2kn lah minum air ais k....tapi sebenarnya sedap apa ais 2...


-----------------
ku akui kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah..terimalah..
taubatku ini..d hamparan ini ku meminta


Bookmark and Share

    


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 15:31


terima kasih atas info di atas.. lepas ni kena lah elakkan minum ais... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 25-11-08 17:47


terima kasih..
info ni sangat berguna...
boleh mencegah sakit jantung pada tahap awal lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-08 18:03


aku suka minum ais.. hmmm..

tapi tak lah selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 19:21


Pada 14-02-08 15:16 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!



bagusnya pesanan ni..
tapi!aduhh susahnya nak kurangkan inum minuman berais..
pebrett..pebrett :cry:



saya pun suka sangat minum minuman berais..dah macam sebati dalam diri. Tapi bila baca topik ni rasa macam-macam ada..Memandangkan saya ada asma so tak boleh minum ais sangat tapi saya degil..tak dengar cakap... :cry:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 19:26


ekekek..saya pun suka minum ais juga...adess jangka masa panjang ini..saya akan cuba praktikan kurangkan minum ais...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 23:41


saya takot dengan serangan jantong...
kena hati-hati sei, jaga makan dan minum seharian kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-11-08 03:21


thanks info tu ye... mula hari ni banyakkan minum air suam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-08 07:55


tengok topik ni teringat Farah wahida hashim...(my brilliant friend although a bit cartoon style...huhu).
dia beritahu saya yang ais ni memanaskan badan dan minum air panas akan menyejukkkan badan. apa pulak ni?
sebab...bila kita minum ais (air sejuk yang sedang elok rasanya Nabi SAW pun galakkan), badan kita terpaksa memanas untuk sesuaikan dengan kesejukkan ais yang masuk dalam badan.tu yang suhu badan meningkat. kalau minum air panas pula, badan kita akan bertindak merendahkan suhunya demi menyesuaikan diri dengan air panas tu...wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-11-08 08:00


Apa yang di ajarkan Islam dah elok dah...hehehe minum panas sangat pun tak elok juga..sejuk pun tak elok..so minum suam sudah

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

luqman5290
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2008
Ahli No: 36134
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 22:29


artikel itu kalau tak silap ana, mengarut saja. Ni something yang orang forward-forward sejak zaman awal internet dulu. Ana pernah baca English version, and ada website yang sangkal article ini. (Realise tak artikel itu tak ada bagi rujukan apa-apa pun? Nama doktor or institut pun tak ada)

Ais yang kita telan tak boleh membekukan lemak. Ais itu yang akan cair dulu bila masuk mulut atau perut. Banyak lagi benda yang memang proven menyebabkan sakit jantung (rokok, lack of exercise)

Hai brothers and sisters ku, jangan lah senang sangat percaya apa yang dibaca kat internet.

Bookmark and Share

    


  Member Information For luqman5290Profil   Hantar PM kepada luqman5290   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 11:33


konfius..:berfikir::berfikir::berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

luqman5290
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2008
Ahli No: 36134
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 19:40


nah. pergi kat snopes. Website ini selalu sangkal mesej2 tak benar around the internet.

http://www.snopes.com/medical/myths/coldwater.asp

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For luqman5290Profil   Hantar PM kepada luqman5290   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-12-08 21:12


tak apa JOM MINIM AIS PANAS ADA tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:20


antara keburukan ais yang saya tahu (melalui pembacaan, pendengaran termasuk ngomelan atok :) ):

1. melemahkan stamina
2. melemahkan sistem peranakan ( bagi kaum perempuan lah)
3. gigi boleh rosak..

antara kebaikan.. (diri sendiri punya observation):
1. menyejukkan tekak
2. rasanya jika minum minuman berais, cepatlah pula sakit tekak & demam sembuh..( kerana izin-Nya..)

p/s: apa-apa pun saya memang suka minum minuman berais.. sejuk. tapi atok selalu marah (nasihat...) :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:27


:D Alhamdulillaah di keluarga saya sudah terbiasa minum teh hangat, minum ais sekali-sekali tentu boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149064 saat. Lajunya....