Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 40 hari yang lalu
usop79: 41 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Pernah solat Istikharah?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Pernah solat Istikharah?

Please Mendaftar To Post


Oleh Pernah solat Istikharah?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 15:03


Assalamualaikum

Kenapa anda solat Istiqarah? Dilema apa yang sedang anda alami untuk membuat pilihan? Boleh kongsi tak kisah anda itu?

:-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-07 15:53


Salam ... selalu jugak buat solat ni iyalah sebagai hamba ALLAH yang lemah ni terlalu banyak kekurangan untuk ana selesaikan masaalah sendiri. hanya ALLAH saja yang tahu apa yang terbaik untuk kita kan . Kalau boleh jadikan lah amalan harian tapi ana masih tak sampai ke tahap itulah .sama-sama lah kita apa baiki amalan seharian kata..Masa zaman kanak-kanak dulu ada buat untuk pergi SBPI atau tak.Alhamdulillah tak pergi .Sekarang ni tengah dilema nak isi borang UPU . Harap dapat petunjuk sebelum fasa ke2. Hehehe... kalau pasai jodoh tu belum lagi lah sebab masih budak-budak lagi . tak sesuai lagi ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

salatoh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2007
Ahli No: 31648
Posting: 49
Dari: TIMUR TENGAH

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 19:51


alhamdulillah selalu juga buat solat istikharah ni..tapi tak adalah atas sebab2 yang khusus..dan saya rasa tak ada ruginya kita lakukan tiap-tiap malam sebab setiap hari kita membuat satu pilihan..seperti sabda rasulullah s.a.w"tak ada sebarang kerugian bagi anak2 adam dalam melakukan solat istikharah melainkan mereka mendapat manfaat"
so lakukan solat ni..jangan tunggu nak pilih jodoh saja... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For salatohProfil   Hantar PM kepada salatoh   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-12-07 20:37


bila nak exam....semoga dimuahkan menjwp periksa dan memilih soalan dan jawapan...insyaAllah...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 21:25


sandarkan pada Allah...
hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita.
insyaAllah, lepas ni saya akan buat solat istikharah dalam sebesar-besar perkara mahupun dalam sekecil-kecil perkara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 22:02


rimbabara...ejaan tu ana nak betulkan sikit...dont mind ek..'istikharah'..

ana sekarang dalam proses istikharah..sama ada nak menerima tawaran kpli tu atau tak..huh..pening nya kepala..gaji memang agak lumayan..tapi minat nak jadi seorang tenaga pengajar tu tak ada...bagaimana ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 23-12-07 22:28


Pada 23-12-07 22:02 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

rimbabara...ejaan tu ana nak betulkan sikit...dont mind ek..'istikharah'..


ejaan Istiqarah ke Istikharah telah dibetulkan..

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-07 00:07


salam...
istikharah?
ada lah sekali masa nak buat pilihan sama ada nak masuk matrikulasi kementerian atau tunggu tawaran lain...
jawapannya ialah masuk...
dan itu rupanya jalan ke peringkat seterusnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 00:16


saya pula.. selalu juga buat solat sunat istikharah... terutama dalam perihal memilih kerjaya...

hal menerima lamaran orang atau memilih di antara dua orang pun, buat juga... huhu

so far, pengakhiran kepada semua usaha2 solat sunat istikharah yang dilakukan tu, saya memperoleh keyakinan dalam setiap keputusan yang dibuat... and later on, they turned out to be the best choice to choose. alhamdulillah.

p/s: berusaha untuk mengamalkannya setiap hari. Insya Allah.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

permYsuri90
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2007
Ahli No: 31945
Posting: 22
Dari: kedah

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 17:50


bagaimana kita nak buat keputusan selepas solat istikharah?.....selepas solat kita tetap rasa sama sebelum buat.....atau hati masih merasa berbelah bagi........so macam mana nak tahu yang mana yang terbaik?....

Bookmark and Share

    


  Member Information For permYsuri90Profil   Hantar PM kepada permYsuri90   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 29-12-07 18:41


saya tak pernah buat solat ini.....mungkin akan datang agaknya...kalau confuse nak pilih

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

miswak
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2007
Ahli No: 31640
Posting: 2

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 20:44


saya pernah buat beberapa kali sebelum ni..

satu sebab nak pilih bakal jodoh, calon isteri.. tapi tak dapat jawapannya.. so tergantung lah sekarang ni

dua sebab dapat offer kerja baru.. dapat lah beberapa petunjuk, so saya akan pilih kerja baru ni..

alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miswakProfil   Hantar PM kepada miswak   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 20:25


pernah juga
kes sama macam miswak
dua-dua kes tu

jangan confuse dengan solat istisqa'!

----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 21:31


salam
pernah juga buat sholat ni, pasal nak menentukan pilihan teman seumur hidup. tak ada petunjuk apa-apa so putuslah mungkin itu jalan yang terbaik buat semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-12-07 22:39


Assalamualaikum
pernah ke tak..??? insyaAllah...seorang yang sentiasa inginkan jalan kebaikan mesti kena 'pernah' buat...dan bersama2 cuba mengamalkannya selalu...

P/S : istikharah untuk.....kerja...study....hal keluarga...dan....jodoh...huhu.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 22:24


istikharah....
bukan hanya untuk memilih jodoh sahaja....

seboleh mungkin, buat solat sunat ni setiap hari...
dek kerana kita membuat keputusan pada setiap detik dan setiap saat...
mudah-mudahan, keputusan yang kita buat itu, mendapat pertolongan dari Allah...

"yaAllah, jangan Kau biarkan Kami dalam kehidupan kami walau dalam kadar sekelip mata"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-08 23:11


Assalamualaikum .....solat istikharah... ya betul untuk membuat pilihan yang terbaik bagi diri kita....InsyaAllah mudah-mudahan yang dipilih itu memang yang terbaik 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 17:29


Doa selesai solat sunat istikharah:

"Ya Allah, hamba memohon agar memilihkan mana yang baik menurut Engkau Ya Allah.
Dan hamba memohon memberikan kepastian dengan ketentuanMu dan hamba memohon dengan kemurahan Tuhan Yang Agung.
Kerana sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang berkuasa sedangkan hamba tidak tahu dan Tuhanlah Yang Amat Mengetahui segala sesuatu yang masih tersembunyi.

Ya Allah jika pada ilmuMu bahawa persoalan ini baik bagiku dan agamaku maka berikanlah perkara ini kepadaku, permudahkanlah ia untukku kemudian Engkau curahkanlah keberkatan bagiku di dalamnya.

Ya Allah jika pada ilmuMu bahawa hal ini tidak baik bagiku dan bagi agamaku, juga tidak baik bagi penghidupanku dan tidak baik akibatnya kepadaku, jauhkanlah ia dariku. Berikanlah kebaikan di mana saja aku berada dan jadikanlah aku ini orang yang rela atas ketentuanMu."


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 18:06


pernah solat istiharah...?

erm.. jom ana ajak sahabat semua..
kita amalkan hari-hari..
lepas isyak.. solat sunat istiharah..

solat ni bukan samata-mata nak mintk JODoh saja..
solat ni juga.. boleh beri petunjuk bila kita dok pkiaq banyak benda..
insyaallah akan permudahkan segala keputusan kita..

tak kiralah.. bilamana nak buat keputusan tentang pilih
jawapan.. pilih jodoh.. pilih cadangn..pilihan yang berderet..
so, bila kita selalu amalkan.. insyallah.. Allah permudahkan
dalam urusan untuk kita buat pilihan dengan baik...

;-) ;-)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 18:21


alhmdulillah selalu juga buat solat istikharah.. :-)
tapi ana tak ada lah tiap-tiap hari buat...
xsmpai lagi tahap tu..
solat istikharah perlu untuk buat pilihn dalam hdup kita..
sama ada dalam bentuk krjaya, keluarga, jodoh dan apa-apa sahaja yang kita rasa perlu...
masa sek dulu pernah istikharah bila nak exam..
pernah juga istikharah untuk dapatkan ptunjuk siapa yang jadi dalang memecah belahkn keluarga ana..
alhmdulillah...dbri ptunjuk.. :-)
bila mncecah umur 18 selalu buat solat istikharah..
alhmdulillah dbuka pntu hati ana ni..
pernah juga istikharah masa nak pilih tempat untuk smbung belajar lepas SPM..
alhmdulillah sekarang dah tahun ke 2 ana di sini..
dan pernah juga istikharah masa org datang mrisik ana..
alhmdulillah dberi ptunjuk..
tapi bukan dengan org yang risik ana tu..
so ana tolak saja...:-)
alhmdulillah sekarang ni selalu solat istikharah tak kira ada masalah atau tak..
insyaAllah akan dprmudahkn olehNya dalam setiap urusan.. :-) :bunga:


-------------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali...cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 09:38


solat istikharah ? agaknya ada sekali agaknya masa nak pilih siapa patut jadi presiden kolej kediaman ... kerana keputusan memilih presiden itu berada di tangan saya seorang ... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 10:22


Pada 06-01-08 09:38 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

solat istikharah ? agaknya ada sekali agaknya masa nak pilih siapa patut jadi presiden kolej kediaman ... kerana keputusan memilih presiden itu berada di tangan saya seorang ... hehehe


fuh.. macam pengetua kolej kediaman jerq??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 10:32


mula-mula ingatkan rektor kolej juga..
tapi bila fikir2... keputusan terletak di tangan pengundi kan?..
tapi keputusan sebenarnya terletak di tangan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111411 saat. Lajunya....