Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 1 hari, 47 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Nak uji personaliti diri anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Nak uji personaliti diri anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak uji personaliti diri anda?

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 23:02


Personaliti jenis apakah anda? Ada 6 jenis semuanya.

Baca setiap soalan dan beri respon atas setiap kenyataan yang diberikan. Beri respon seperti yang berikut:

Sangat setuju / Setuju / Tak pasti / Tak setuju / Sangat tak setuju

Yang penting, anda kena betul-betul jujur pada diri anda sendiri... ;-) Selamat mencuba! :-)

===

Personaliti A

1- Saya memiliki kemahiran mengendalikan mesin atau motor.
Sangat setuju / Setuju / Tak pasti / Tak setuju / Sangat tak setuju

2- Saya ada masalah berkomunikasi dengan orang lain.
Sangat setuju / Setuju / Tak pasti / Tak setuju / Sangat tak setuju

pilihan jawapan sama untuk semua yang seterusnya...

3- Saya tak boleh 'get along' dengan sesebuah kumpulan.

4- Saya rasa tak selesa dalam social gatherings.

5- Saya merasa saya ni cenderung pada hal-hal mekanikal.

6- Saya prefer masalah berbentuk konkrit daripada masalah abstrak.

7- Saya ada matlamat hidup dalam politik dan ekonomi.

8- Saya jarang dapat perform dengan baik dalam hal-hal kesenian.

9- Saya jarang dapat perform dengan baik dalam ilmu sains.

10- Saya memiliki kemahiran bercakap dengan baik.

===

Personaliti B

1- Saya ada penyesuaian diri yang baik dalam hal-hal saintifik.

2- Saya lebih kepada buat kerja daripada pandai cakap saja.

3- Saya seorang yang meneliti perasaan dan fikiran diri sendiri/Saya menilai diri sendiri.

4- Saya sosial.

5- Saya prefer selesaikan masalah secara teori.

6- Saya rasa saya ni perlu lebih memahami dunia fizikal/realiti.

7- Saya suka buat kerja-kerja yang kabur atau tidak tentu tujuannya untuk apa. Saya tak kisah. Aiman tak kisah.

8- Saya lebih suka buat kerja seorang-seorang/independently, tak perlu orang lain.

9- Saya rasa yakin dengan aktiviti2 akademik dan non-academic saya.

10- Saya biasanya rasa saya ni kurang kebolehan meyakinkan orang lain dalam sesuatu perkara.

===

Personaliti C

1- Saya prefer situasi yang tak teratur dengan adanya peluang maksimum untuk mengekspresikan diri saya.

2- Saya tak sosial dan kurang ada masalah ego.

3- Saya perlukan ekspresi diri.

4- Saya cepat bertindak/cepat membuat keputusan.

5- Saya seorang kreatif, terutama dalam arts and music.

6- Saya elakkan masalah yang berstruktur sangat atau aktiviti2 yang fizikal.

7- Saya lihat diri saya sebagai seorang yang original.

8- Saya lihat diri saya sebagai tidak tetap pendirian.

9- Saya pendiam dan pemalu.

10- Saya lihat diri saya sebagai independent/boleh bawa diri sendiri.

===

Personaliti D

1- Saya boleh jadi jurujual yang baik.

2- Saya mendominasi dan mengetuai.

3- Saya ada semangat yang tinggi untuk mencapai matlamat.

4- Saya ada semangat yang tinggi untuk mencapai matlamat ekonomi.

5- Saya tak gemar situasi kerja yang memerlukan usaha intelektual yang lama.

6- Saya prefer kerja-kerja sosial yang samar-samar/main buat saja.

7- Saya ada keinginan pada kekuasaan, pangkat dan kepimpinan.

8- Saya sangat agresif.

9- Saya popular dalam kumpulan.

10- Saya sangat yakin dengan kebolehan yang saya ada.

===

Personaliti E

1- Saya ada ramai kawan.

2- Saya mengambil tanggungjawab dengan senang/boleh melakukannya dengan mudah.

3- Saya ambil berat pada semua member, keluarga, sahabat2

4- Saya berdoa selalu.

5- Saya rasa lebih gembira bekerja dalam kumpulan.

6- Saya ada minat dalam perdebatan.

7- Saya tak suka menguji/mengasah minda saya untuk menyelesaikan puzzles.

8- Saya prefer menyelesaikan masalah dengan emosi dan memanipulasi orang lain secara perseorangan.

9- Saya seronok terlibat dalam aktiviti yang melibatkan memberitahu orang lain, menyembuh, memajukan dan menggembirakan orang lain.

10- Saya lihat diri saya sebagai seorang yang memahami, idealistic dan suka menolong.

===

Personaliti F

1- Saya prefer persekitaran yang teratur.

2- Saya prefer percakapan yang sistematik dan aktiviti yang tersusun.

3- Saya suka pegang peranan ikut dengar cakap dan kerja-kerja bawahan.

4- Saya efektif dalam kerja-kerja yang tersusun dan berstruktur.

5- Saya elakkan situasi samar-samar/tak pasti dalam perhubungan perseorangan.

6- Saya seorang yang patuh, tenang, tersusun dan praktikal.

7- Saya dilihat sebagai seorang yang ada kekuasaan dan nilai diri.

8- Saya dilihat sebagai seorang yang ada status diri.

9- Saya dikenal sebagai orang yang memiliki harta material.

10- Saya mengelakkan diri dari situasi samar-samar yang melibatkan kebolehan fizikal.

==

Lepas dah mark setiap section secara berasingan, bagi markah:

5 untuk Sangat setuju

4 untuk Setuju

3 untuk Tak Pasti

2 untuk Tak setuju

1 untuk Sangat tak setuju



Jumlahkan markah untuk setiap section secara berasingan. So, dapat lah anda skor untuk setiap section A, B, C, D, E dan F. lepas itu susun dengan markah personaliti tertinggi kepada yang terendah. So ni memberi susunan personaliti anda.

Nanti boleh check deksripsi yang sesuai dengan anda berdasarkan hierarki personaliti anda.

:-D

Try lah. Nanti saya bagitau... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 23:06


Saya actually telah translate kan ujian ni dari bahasa inggeris ke dalam bahasa melayu. ujian2 personaliti ni datang dari buku2 personality development yang saya ada.

ia bermanfaat sekiranya anda nak tahu anda ni sesuai terjun ke dalam bidang apa sebagai kerjaya, atau untuk nak lihat kekurangan yang ada pada diri. Ia juga boleh memberitahu anda potensi yang ada dalam diri anda. dah lepas kenal diri juga, anda boleh memahami apa yang sepatutnya anda lakukan untuk perbaiki diri agar menjadi lebih sempurna dan juga untuk mencapai kebahagiaan bukan saja pada diri sendiri, tapi juga dalam apa-apa relationship dalam hidup, tak kira dengan siapa..

try lah. then boleh kongsi sama-sama... :-) kemudian dengan maknanya sekali... :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 23:32


i'll try.. :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 00:03


erm lain kali tulis lah soalan yang senang-senang sikit, susah2 saja nak jawab huh!? :O

ni jawapan yang ana dapat...
E = 37
F = 37
D = 34
C = 31
B = 30
A = 28
so apa jawapan nya heh! :D nak tahu juga huhu! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 00:23


ni jawapan dari awan,

E=42
B=40
F=39
D=31
C=30
A=23


mari ah kawan-kawan kita bagi semangat kepada syahidatul dengan menjawab dengan penuh rasa kejujuran supaya dapat jawapannya dengan cepat.....ayuh... :welcome:

:sopan:....pesanan dari penaja


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 04:20


:kelip: amazing ..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 05:31


Pada 18-12-07 00:03 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

erm lain kali tulis lah soalan yang senang-senang sikit, susah2 saja nak jawab huh!? :O


huhu. susah ye? I will take note of that. kalau tak paham boleh lah tanya... silakan banyak bertanya.

next time saya letak lagi ujian lain... ada macam-macam jenis ;-)

tapi try ni dulu. kalau susah, the next time around I'll try to make it easier to understand.

cepat-cepat jawab lagi jawab lagi... :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 07:16


emm...masa ambil ujian guru Mara hari tu, mula-mula sekali, soalan macam ni lah yang ditanya... dipanggil ujian SDS (Self Directed Search) untuk mengenal personaliti dan kecenderungan kerjaya. Kalau tak salah, John I. Holland yang mencipta ujian ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 07:51


kalau jawapannya kadang-kadang bagaimana pula tu?

----------------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 08:04


setelah berssh-payah untuk menghbskan menjwb soalan yang panjang,maka setelah dipersetujui oleh ahli lembaga pengarah dan pemegang-pemegang saham syarikat Makcik Embun Group,maka di bawah ini lah keputusan yang saya perolehi.....
tapi saya dah siap atur mengikut yang tertinggi....nak letak markah ke???buat susunan yang tertinggi hingga kebwh saja kan?

E
F
B
C
D
A

agak-agaknya bidang apelah sesuai untuk khdpn saya ini ek cik shye????(kalau nak buat rumusan sendiri kena baca dan buat rumusan setiap satu kategori ini.....hu2...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-12-07 11:07


Pada 18-12-07 07:51 , hiddenblade posting:

!!! QUOTE !!!

kalau jawapannya kadang-kadang bagaimana pula tu?

----------------------




jawapanye kadang-kadang?macam mana tu...cuba pilih yang lebih cenderong ke mana...dan letak lah tak pasti ke...kan ada 5 option tu...huhu saya pulak jawab untuk syahidatul...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 12:14


salam.ujian personaliti yang agak rumit... nak try juga. kejap eh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 12:29


E=F
B=C
D
A

so macam mana ni.. macam pelik saja. ana tak cukup jujur ke time jawab soalan2 ni..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-07 12:46


PERSONALITI SAYA :)

F-->B-->A=C-->E-->D
mengikut susunan tertinggi :)
bagaimana profesor syahidatul :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 13:48


Wan Syahida :) :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-12-07 15:00


Assalamualaikum
ni saya punya CS.... :welcome:
A = 31
B = 36
C = 38
D = 29
E = 24
F = 35

maknanya...C -- B -- F -- A -- D -- E
apa agaknya ye.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 17:02


hehe. terhibur hati saya melihat posting2 hangpa ni...

tapi saya harap, ramai lagi yang mencuba.. :-)

baru saya bagitau keputusannya... hik hik :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 17:05


Pada 18-12-07 07:16 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

emm...masa ambil ujian guru Mara hari tu, mula-mula sekali, soalan macam ni lah yang ditanya... dipanggil ujian SDS (Self Directed Search) untuk mengenal personaliti dan kecenderungan kerjaya. Kalau tak salah, John I. Holland yang mencipta ujian ni.


ujian personaliti ni memang selalu macam ni saja. lebih kurang saja. yang saya bawakan ni, dicipta oleh Amit Abraham. Dalam bukunya, Personality Development through Positive Thinking.

broshahir tak buat ke? :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 18:17


err..saya suka jadi pemerhati saja :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 20:12


D 39
F 38
E 37
A 29
B 29
C 26

tu lah rz den..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 21:40


Cik Shye,

kalau markahnye cenggini,


!!! QUOTE !!!

Sangat setuju / Setuju / Tak pasti / Tak setuju / Sangat tak setuju



5/4/3/2/1

betul kaa?

Contohnya;

Sangat setuju = 5 markah
dan
Sangat tak setuju 1 markah..



Kann??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 21:47


betullah tu...

!!! QUOTE !!!

Lepas dah mark setiap section secara berasingan, bagi markah:

5 untuk Sangat setuju

4 untuk Setuju

3 untuk Tak Pasti

2 untuk Tak setuju

1 untuk Sangat tak setuju


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 08:46


saya tak dapat bagi jawapan lagi.. lepas balik dari menyambut hari raya haji saya akan terangkan maksud jawapan2 anda ni... ye.. saya nak balik kampung.

till then, keep waiting. and to the others, please try to answer the test. it's for your ownself, not for me. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 11:20


ouh Wan Syahida :kelip:
bila nak dapat jawapan ni.... :roll:
erm... :berfikir: :-?


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-12-07 11:55


Assalamualaikum
hmm...alahai...lambat lagi rupanya...menunggu kucing bertelur ni....:membisu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-12-07 12:45


ala..kenapa lambat sangat nak tunggu nya..ni saya punya pula..

F = 33
A = C = 31
B = 30
E = 29
D = 25

huhu..sikit nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-12-07 13:29


saya pulak

1) F = 38
2) B = 29
3) A = 27
4) C = 27
5) D = 26
6) E = 24

Hehe... tak sabar nak tau ni :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 13:32


Pada 19-12-07 08:46 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak dapat bagi jawapan lagi.. lepas balik dari menyambut hari raya haji saya akan terangkan maksud jawapan2 anda ni... ye.. saya nak balik kampung.

till then, keep waiting. and to the others, please try to answer the test. it's for your ownself, not for me. :-)



.. sekali lepas raya haji da..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 21:45


!!! QUOTE !!!

till then, keep waiting. and to the others, please try to answer the test. it's for your ownself, not for me.



Hmm, kalau ikutkan firasat aku ini..

For sure, ni mesti assignment cik syahidatul untuk soal selidik master dia.. ekekekekkee =P

Hmm, ramai responden yehh..
bijak betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 21:48


Hmm, ini yang aku dapat lah..

D (50) --> E (45) --> F (42) --> A/B (31) --> C (29)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-07 23:33


huhuhu...saya nak cuba juga lah....
dari tertinggi sampai ke rendah kan??

E,F,D,B,A,C...........
tak sabo2 ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-07 23:53


kalau macam ni kptsnnye, macam mana agaknya ye... huhu
F- 39
A=B=E- 35
D-33
C-32

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-07 11:55


BOSANNYE...LAMENYE nak kena TUNGGU.... :jangan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:03


Pada 19-12-07 21:45 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!


Hmm, kalau ikutkan firasat aku ini..

For sure, ni mesti assignment cik syahidatul untuk soal selidik master dia.. ekekekekkee =P

Hmm, ramai responden yehh..
bijak betul..


hehe. mana ada encik Muddathsir.. ni semua saya buat kerana minat dan keprihatinan saya saja. saya tak sambung masters pun.

dan untuk pengetahuan encik Muddathsir, saya dari jurusan kejuruteraan... langsung tak ada kena mengene dengan pengkajian psikologi2 bagai ni... hehe :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:05


to all, terima kasih sebab menjawab dan melayan topik saya ye... :welcome: so di sini saya letak jawapan-jawapan kepada result2 anda tu... :-)

===

A: Jenis personaliti anda adalah realistic. Anda memiliki kemahiran menyelaraskan mesin, alatan, motor atau barang2. tapi anda kurang kemahiran berkomunikasi/speech/cakap dan kemahiran interpersonal (maknanya kerja dengan orang lah). Anda mungkin kekadang berasa kurang selesa dalam aktiviti sosial. Anda melihat diri anda cenderung kepada kerja-kerja mekanikal dan prefer selesaikan masalah yang nyata dan jelas kelihatan (tengok mesin rosak lepas itu repair) berbanding masalah-masalah abstrak (macam masalah emosi kawan). Anda memiliki matlamat dalam politik dan ekonomi. Anda jarang dapat perform dengan kreatif dalam kesenian atau dunia sains tapi anda suka membina sesuatu dengan alatan/tools. Memang tools oriented betul lah ni.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan anda: pakar perikanan dan haiwan liar (Crocodile Hunter - Steve Irwin sure sesuai), tool designer, mechanic, engineer, electrician, dan operator mesin.

Errr tentu tak ada wanita pun dalam kategori A ni dalam personaliti pertamanya.. huhu. Majoriti pun semua A yang last. :-P

(edited)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:06


B: Jenis personaliti anda adalah investigative. Anda dapat menyesuaikan diri dalam pengkajian saintifik dan anda biasanya cenderung pada membuat kerja daripada banyak cakap (task-oriented). Anda seorang yang suka membuat penilaian pada diri sendiri atau pada orang lain. Anda prefer untuk lebih banyak berfikir daripada menyelesaikan masalah secara praktikal. Anda ada kecenderungan untuk mengkaji dunia fizikal ini (faham Kenapa begitu dan begini - contohnya suka National Geographic lah begitu). Anda suka kerja-kerja yang tak sure (jadi research officer, atau research assistant, atau sambung masters), di mana anda kena mengkaji dan mengkaji, dan anda lebih prefer buat kerja seorang-seorang (duduk dalam makmal, buat ujikaji atau buat lah apa-apa eksperimen). Dan biasanya anda kurang kebolehan dalam meyakinkan orang lain. Anda memiliki sifat-sifat yang tak biasa ada pada orang ramai. Kiranya macam, anda ni suka memencilkan diri dan buat kerja-kerja pengkajian alam semesta lah lebih kurang.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan anda: astronomer, biologist, chemist, technical writer, zoologist, psychologist, research scientists.

boleh tahan ramai juga ya yang B dia 2nd place. semuanya jenis suka mengkaji. bagusnya~ hehe.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:08


C: Jenis personaliti anda: artistic type. Anda prefer situasi yang tak berstruktur dengan peluang maksima untuk mengekspresikan diri anda (mengada2. macam malas nak buat kerja skema2 lepas itu cerewet dan banyak komen pula hehe). Anda suka mengkaji dan meneliti diri sendiri dan anda tak berapa social dan kurang masalah keegoan. Anda ada keperluan untuk mengekspresikan diri anda dan anda cenderung kepada bersikap impulsive atau macam cepat berikan reaksi atau cepat beri komen atau menyuarakan pendapat. Secara umumnya, anda suka elakkan masalah2 berstruktur (macam jawab soalan add maths atau guna rumus fizik) atau aktiviti fizikal dan anda melihat diri anda sebagai original, bersifat suka ikut gerak hati, kreatif, tak menurut kata, suka meneliti diri sendiri dan independent.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan anda: artist, komposer lagu/lirik, penulis, ahli muzik, pengarah pentas dan konduktor simfoni (conduct nyanyian koir macam tu). hoho~ feeling2 punya orang2... :-P

C ni, ramai yang dapat di tengah2 atau last2 ye.. huhu... nampaknya anda semuanya majoriti jenis yang patuh pada arahan dan tak berapa berani mengekspresikan diri sendiri... hehe

nanti anda semua tengok result saya... :-D yang pasti, kita semua berbeza ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:10


D: Jenis personaliti anda: enterprising type. Anda memiliki kemahiran percakapan yang baik dan paling sesuai dalam urusan jual beli dan bisnes. Anda ada sikap semula jadi ingin mendominasi dan memiliki kemahiran kepimpinan yang kuat. Anda ada keinginan yang tinggi untuk mencapai sesuatu matlamat dan keuntungan ekonomi. Secara umumnya, anda suka elak kerja-kerja yang memerlukan usaha daya intelektual dalam masa yang panjang (contoh: siapkan masters dalam masa 2 tahun, siapkan phD dalam masa 3 tahun, atau selesaikan masalah programming berjam-jam hehe). Anda suka masalah2 yang samar-samar (contoh macam bisnes yang belum pasti hasilnya) dan anda ada minat yang tinggi untuk memperoleh kuasa, pangkat dan kepimpinan. Anda melihat diri anda sebagai seorang yang agresif, popular, yakin dengan diri sendiri, ceria dan sosial. Anda memiliki tahap tenaga yang tinggi.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan diri anda: business executive, political campaign manager (huhu), pemaju hartanah (jutawan Azizi Ali hehe), sales, kerja main saham, television producer dan berniaga barang dagangan.

hebatnya lah orang D ni.. hehe.. nampaknya niza_ati dan muddathsir787 dapat D ya... waah hebat... sesuai ceburi bisnes... menjadi ketua, atau berkempen politik hehehe. ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:11


E: Jenis personaliti anda: social. Anda seorang yang sangat social dan bertanggungjawab, berperikemanusiaan dan alim jugak. Anda suka bekerja di dalam kumpulan dan anda memiliki kemahiran percakapan dan perorangan (interpersonal atau kerja dengan orang) yang baik. Namun, anda suka mengelak daripada masalah2 intelektual, atau yang memerlukan kuasa fizikal, dan anda tak suka aktiviti2 sosial yang terlalu tersusun (maknanya, anda juga suka mengekspresikan diri dan anda ada kecenderungan untuk menyatakan pendapat diri anda sendiri). Anda suka selesaikan masalah dengan perasaan dan memanipulasi seseorang yang lain secara perorangan or face-to-face. Anda suka aktiviti2 yang melibatkan pemberitahuan, membaikpulih orang lain, dan menggembirakan orang lain. Anda melihat diri anda sebagai seorang yang memahami, idealistic dan suka membantu orang lain.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan diri anda: pekerja khidmat sosial, ustaz/ustazah, guru, kaunselor, dan speech therapist.

wah, boleh dapat banyak pahala... :-) :-D alhamdulillah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:15


F: Jenis personaliti anda: conventional. (conventional tu maknanya ikut kebiasaan). Anda prefer persekitaran yang tersusun dan anda cenderung pada aktiviti yang bersistematik dan perangkaan. Anda sentiasa bersedia mengikut suatu kumpulan dan anda tak kisah membuat kerja-kerja bawahan. Anda kalau buat kerja, efisien dan berkesan bila tugasan tu dah didefinisi dengan baik kepada anda atau dalam erti kata lain, kerja tu dah berstruktur. Anda selalunya mengelakkan diri daripada situasi2 yang samar-samar yang melibatkan perhubungan interpersonal dan kerja-kerja fizikal (maknanya opposite kepada kerja-kerja macam kaunselor dan operator mesin). Anda seorang yang patuh, tenang, tersusun, kemas dan juga praktikal. Anda dikenali sebagai orang yang sinonim dengan kekuasaan, pangkat, pemilikan harta dan material dan suka melihat nilai sesuatu benda.

Jenis kerjaya yang sesuai dengan diri anda: auditor, ahli statistik, cost analyst, akauntan, tax specialist dan ahli bank.

huhu. zatil, ann_1, zahrah, nafisah, dan aisya aqmar dapat F ya... huhu. suka maths ke? :-) ramai perempuan saja ni... hehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 09:17


So, anda berpersonaliti yang macamana? dah tahu, boleh lah check2 jenis kerjaya yang sesuai untuk anda...

===

Ni result saya :-D:

E (37) -- C (33) -- F (31) -- A (30) -- B (29) -- D (28)

Ada ciri-ciri sosial, keperimanusiaan dan kemahiran interpersonal yang tinggi tapi langsung zero dalam bab-bab kepimpinan, berkempen politik atau menjual produk. huuu~
agak suka mengekspresikan diri juga saya ni rupanya, sebab artistic nombor 2. hoho. macam tak percaya saja.

apa-apa pun, ujian2 ni, sesuai dilakukan lagi setiap tahun. sebab mungkin personaliti kita berubah setelah melalui macam-macam benda dan peristiwa dalam hidup ni... minat kita terhadap sesuatu perkara juga boleh berubah...

Selepas ni, saya akan letakkan ujian menguji kesihatan mental kita pula... Sejauh manakah kesihatan mental anda? Kita nantikan selepas ini.... :-)

sementara itu, teruskan bersama saya.. hehe :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 11:37


oh, begitu al-kisahnya...
personaliti saya bercampur2...
huhu..konflik.
tapi mungkin lebih kepada personaliti E.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 15:10


wahh...
cik syahidatul telah me'ngongsi'kan ilmunya....

ni jawapan ismi
E>F>C=D>A>B ... :berfikir::berfikir: menarik... menrik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-07 17:36


Pada 23-12-07 15:10 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

wahh...
cik syahidatul telah me'ngongsi'kan ilmunya....

ni jawapan ismi
E>F>C=D>A>B ... :berfikir::berfikir: menarik... menrik...


:-D

kan dah janji hari tu kan... ;-)

p/s: akhirnya ismi dah kembali online... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-12-07 20:11


huhu... menarik2x... hehe... thanxz cik syahidatul... akhirnya dapat juga saya tau the other side of mine... hehe... sebenarnya saya ni tak minat math... tapi tak sangka pula ada bakat terpendam yang lebih dalam bidang kerjaya org F... hehe... maybe betul juga cakap cik syahidatul yang personaliti seseorang tu mungkin berubah kerana pengalaman... actually my carrier prospect is to be a policy analyst or political analyst... sebab tu course yang saya ambil... totally about admin and public policy... and i like this course so much... huhu
lain kali letak bebanyak lagi erk ujian macam ini... hehe... thanxz again... :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-12-07 11:24


Assalamualaikum
ehh...CS...jawapan saya...C yang utama..bukan A....cuba tengok balik......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 13:41


Pada 24-12-07 11:24 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ehh...CS...jawapan saya...C yang utama..bukan A....cuba tengok balik......



oh ye. tersilap pandang.. ok... huhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 13:58


syahidatui, teman pula bagaimana? meke ramal lah teman pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

InsaF82
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2007
Ahli No: 31915
Posting: 22

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 14:26


ooo... macam tu. menarik sungguh. tapi kadang-kadang tak semua tepat, sebab semua tuteori dan kebarangkalian saja... tak begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For InsaF82Profil   Hantar PM kepada InsaF82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 14:47


aisya_aqmar: sama-sama.. :-) nak jadi political analyst ye.. macam Abdul Razak Baginda tu lah ek.. :-D.. eh tapi, menariklah course tu. tak ramai kenalan dari course tu. kongsi2 lah apa yang aisya belajar dalam course tu.. nak juga tahu... :-)

TT: melihatkan TT berpersonaliti C.. memang nampak sesuai pun. sebabnya, TT sukakan muzik dan suka berpuisi.. kan? :-D

Prof Daeng: B sesuai dengan Prof. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 14:58


hehehe...agak-agaknya betul ke personaliti saya macam ini ek???awak rasa bagaimana cik shye????hu2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 18:23


Hmm.. Treia kasih banyak-banyak..

Apapun aku da makin konfius pula.. siap bidang ke aku ni ekekkekeke...

Mungkin lebih pada personaliti A.. kalau ikutkan minat kejuruteraan...

Tapi mungkin ada personaliti terpendam yang aku sendiri tak sedar..???


Walahua'lam


Terima kasih daun keladi cik Syahidatul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 20:55


E = F ana same :berfikir:
tapi... ana tak minat langsung apa yang ada pada F, betul ke ni uji personaliti ana? :-? Math ana pun tak minat...

tapi E ye :kelip: Ana suka jadi khidmat social, suka jadi ustaz :) walaupun ana bukan ustaz, suka jadi tenaga pengajar/guru/pensyarah :) dan ana memang suka tolong org heh! :D :welcome:


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 21:16


.. saya jugak yang tak faham-faham ini:-(..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 22:10


bebo: betul lah tu... :-) kalau tak pasti, tak apa.. lepas ni Insya Allah saya letak lagi banyak test2 lain. boleh lah lebih mengenali diri.. ;-)

Muddathsir787: minat dan bakat, tak sama tau :-). mungkin awak ada bakat terpendam dalam dunia perniagaan atau sesuatu yang memerlukan awak meyakinkan orang lain. tu satu kelebihan diri. kalau minat awak dalam dunia kejuruteraan, bagus sangat lah tu. orang2 engineer ni, memang kena ada sifat2 businessman ni.. :-) contohnya, berfikir bagaimana nak cipta sesuatu yang boleh menarik minat orang untuk membelinya.. sesuai lah tu, ada kedua-dua kriteria penting.. ;-)

sama-sama daun keladi.. :-)

firdaus_9: tak minat apa yang ada pada F ye. it's ok. tak semestinya apa yang hakikatnya sesuai dengan diri kita tu sama dengan apa yang kita minat. kalaupun tak sukakan maths, firdaus serasi dan senang hati melakukan kerja-kerja yang dah nampak strukturnya. kerja-kerja design yang menggunakan aplikasi komputer serta multimedia, semuanya pun ada step by step nya yang kena ingat untuk menghasilkan sesuatu yang teliti dan menarik...

kakisamun: kakisamun personaliti apa? :-)

==

so, sebab tu lah ujian ni dilakukan. sebab kita sendiri pun sebenarnya tak kenal diri kita. dah buat ujian baru kita akan tahu kita ni macamana orangnya. :-) asalkan kita jujur menjawab soalan, maka kita akan memperoleh jawapan yang menepati personaliti diri kita...

saya nak minta maaf ya pada semua. segala yang saya explain, semuanya atas pengetahuan basic dan terhad yang saya ada... dari pembacaan dan pemerhatian yang saya suka lakukan dalam kehidupan. hakikatnya, saya ni tak bertauliah dan ini bukan bidang saya pun. huhuhu :-D maaf lah jika semua keputusan ni tidak bertepatan dengan diri anda yang sebenarnya... :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-12-07 00:00


... course tu dikatakan ada 1 saja kat dalam Malaysia ini... pengurusan (polisi & sekitaran sosial)... skop dia luas... nak kerja kat mana-mana pun boleh... tapi, basically banyak belajar pasal polisi dan dasar awam Malaysia... memang minat lah benda-benda macam ini... berkongsi... boleh saja... dan itulah yang sebaik-baiknya kan... :) ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 20:45


Pada 23-12-07 09:10 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

D: Secara umumnya, anda suka elak kerja-kerja yang memerlukan usaha daya intelektual dalam masa yang panjang (contoh: siapkan masters dalam masa 2 tahun, siapkan phD dalam masa 3 tahun, atau selesaikan masalah programming berjam-jam hehe).



Haha..siapa nak buat master 2tahun..master kat uitm 1thn setengah.. tapi sebab ana nak ambil pjj...jadi kena lama ..tak mengapa..janji dapat master.
Programming? Hehe...dah biasa lah dok buat programming berjam-jam..tak bosan dengan programming pun... :kelip:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 21:17


Pada 23-12-07 09:10 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

D: Jenis personaliti anda: enterprising type. Jenis kerjaya yang sesuai dengan diri anda: business executive, political campaign manager (huhu), pemaju hartanah (jutawan Azizi Ali hehe), sales, kerja main saham, television producer dan berniaga barang dagangan.

hebatnya lah orang D ni.. hehe.. nampaknya niza_ati dan muddathsir787 dapat D ya... waah hebat... sesuai ceburi bisnes... menjadi ketua, atau berkempen politik hehehe. ;-)



memang nak buka biz...insyaAllah..tunggu cukup duit... tak suka makan gaji dan kerja bawah org...hehe...mlainkan jadi ketua bahagian...huhu..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 18:40


saya sokong niza_ati!!! dan untuk pengetahuan semua, beliau adalah seorang programmer, specialist in ASP and JavaScript.... (maaflah promote skeett...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 21:44


Pada 25-12-07 20:45 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!


Programming? Hehe...dah biasa lah dok buat programming berjam-jam..tak bosan dengan programming pun... :kelip:



:-)

tu contoh saja.. not necessarily applicable to you exactly...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 19:21


salam alaykum
nampaknya ramai ukhwah.com forumners dah kenal diri sendiri
ana punya kena analisis sendiri
segan kalau org tahu

(",)

--------------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:28


Assalamualaikum...
ukhti shye...

hhmm.... susah juga nak ambil "test" ni ye...

siap ada "jam" masa kat sebelah ana ni. :-D


hhmm...setelah berhempas pulas ini lah hasilnya..

tapi...macam pelik saja...betul ke ni?


F > A > B > E > C > D



wassalam....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:34


Pada 28-12-07 23:28 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


nothing>B>E>C>D


apa benda tu mohamad?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 23:39


Pada 28-12-07 23:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-12-07 23:28 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


nothing>B>E>C>D


apa benda tu mohamad?


F > A > B > E > C > D


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 16:55


thanks for the info..

ana pula
C= 43,
F=42
D=40
E=39
B=36
A=24

tapi nampaknya boleh di katakan menepati,
sebab untuk C= ana minat dalam penulisan, dan lirik, lebih kepada hobi dan mungkin boleh di kembang sebagai kerja sambilan..tapi tak pastila. setakat ni minat sahaja..
untuk F= cita-cita ana untuk menjadi seorang akauntan dan sekarang dalam jurusan ini
untuk D= cita-cita jangka pangjang ana untuk menjadi usahawan yang berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-01-08 17:45


Pada 24-12-07 14:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



TT: melihatkan TT berpersonaliti C.. memang nampak sesuai pun. sebabnya, TT sukakan muzik dan suka berpuisi.. kan? :-D



hmmm...memang sesuai dengan C...tapi, hidupnya sudah menjadi injiniur...... :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160561 saat. Lajunya....