Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31
  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Bahaya Hizbut Tahrir


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Bahaya Hizbut Tahrir

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Bahaya Hizbut Tahrir

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 14-12-07 10:34


BAHAYA HIZBUT TAHRIR
Oleh : Abu-syafiqAssalamualaikum warohmatullahi wabarakatuh.

HIZBUT TAHRIR (HT) Merupakan satu angkatan @ ajaran baru yang bertopengkan politik islam tetapi pada hakikatnya TIDAK menerima pakai hukum islam antaranya isu bersalaman, bercium laki perempuan ajnabiyah bukan muhrim dan bukan suami isteri & yang berjalan menuju zina merupakan tidak haram bahkan harus lagi HALAL bagi Hizbut Tahrir.

HT sering menyebarkan ajaran mereka kepada persatuan2 islam dimalaysia termasuk JAKIM demi merialisasikan impian mereka iaitu kesemua manusia didunia ini WAJIB ikut dan sertai HT.Dengan bertopengkan penegakan sistem Khilafah Islamiyah HT turut bertindak kurang ajar dengan menghukum seluruh umat islam yang bersemangat wataniyah sebagai KAFIR halal darahnya dan juga menghukum KUFUR terhadap semua umat islam di Malaysia dan Indonesia yang beramal dengan demokrasi.
Selainya HT tidak mengutamakan ilmu agama HT turut menerapkan nilai2 penghinaan terhadap para nabi antaranya HT menyandarkan perbuatan syirik terhadap Nabi Ibrahim serta HT turut menghukum nabi Yusuf BERKEHENDAK DAN BERNIAT MELAKUKAN ZINA dengan ZULAIKAH.Dan..dan..dan banyak lagi beribu-ribu kesongsangan ajaran baru Hizbut Tahrir yang tidak sempat diutarakan kesemuanya disini...

Umat islam tidak habis lagi dengan ajaran Mujassimah Moden( yang mengatakan Allah Duduk & Membid'ah-bid'ahkan umat islam )kini umat islam terpaksa menghadapi dengan pelbagai ajaran baru yang bertopengkan islam atau politik islam pula.

Dibawah ini saya menyatakan beberapa kesongsangan dan Hubbut Takfir ( HT ) iaitu gemar&suka menkafirkan umat islam yang wujud dalam ajaran Hizbut Tahrir ( HT ) merujuk kepada kitab asal atau risalah asal puak ajaran baru Hizbut Tahrir yang dipetik dari laman web HT sendiri dan ini bukanlah satu fitnah dan tuan2 boleh rujuk sendiri dari website HT sendiri.

( http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf )

1- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN UMAT ISLAM.
Hizbut Tahrir Semakin Kurang Ajar Terhadap Islam dan UmatnyaHizbut Tahrir ( HT ) merupakan satu angkatan perpaduan baru yang bertopengkan dengan nama politik islam.
Umat islam memang sedari bahawa Khalifah adalah perlu dan kerja kearah mewujudkan khalifah islam sebenar sememangnya diusahakankan oleh umat islam dan ulamanya dengan cara yang cukup rapi tanpa menghukum kafir terhadap umat islam lain tanpa hak.
HT Mengharamkan Patriotisme Bahkan Mengkafirkan Sesiapa sahaja yang menubuhkannya dan menganggotainya.Dalam kitab mereka ini
http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf
Pada mukasurat 3 jelas HT mengharamkan bahkan MENGKAFIRKAN sesiapa sahaja yang menubuhkan, menganggotai dan menyokong serta bersemangat Patriotisme.
Ini bererti HT telah menghukum KUFUR terhadap semua umat islam di Malaysia dan diluar Malaysia yang mencintai negara sendiri (berbatasan syariat), maka tiada yang muslim di dunia ini bagi HT kecuali puak mereka sahaja.Hari kemerdekaan merupakan hari kekufuran bagi semua umat islam ( inilah tanggapan HT berdasarkan dalam kitab mereka tersebut ).
Nampak gayanya berasa lega sungguh puak HT ini bila dah kafirkan umat islam.

2- HIZBUT TAHRIR MEWAJIBKAN KEATAS UMAT ISLAM MENGIKUT DAN MENGANGGOTAI MEREKA ( walaupun kekadang mereka menafikannya tetapi kitab mereka membuktikannnya).
Wahai umat islam...lihatlah cara pendekatan HT ini dan saya berharap anda jangan tertipu dengan HT yang memang kurang ajar..dahlah tidak berhukum dengan hukum islam bila HT menghalalkan ciuman diantara lelaki dan perempuan dan persalaman antara mereka dalam risalah edaran HT di Tripoly.
Lihat pada perenggan pertama pada mukasurat 6
http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf
Jelas! bahawa HT mewajibkan anda semua menganggotainya dan siapa yang tidak melakukan perkara yang wajib maka dia telah melanggar perintah 'islam' dan akan diazab dalam api neraka Allah.

3- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN SESIAPA YANG BERAMAL,BERSETUJU DAN BERKAITAN DENGAN DEMOKRASI.
Lihat http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf mukasurat 17 jelas bahawa HT gemar menghukum umat islam sekarang ini adalah kafir yang islam hanya HT sebab itu HT mewajibkan ikut mereka..rujuk semula m/s 6
http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf.

4- HIZBUT TAHRIR MENGANGGAP bahawa NABI&RASUL TIDAK MAKSUM ( TIDAK TERPILIHARA DARI KEKUFURAN ).
Mungkin yang maksum disisi HT hanya Taqiyuddin Nabhani.
Ketahuilah bahawa disisi agama islam yang dipelopori oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah berpegang bahawa para Nabi dan Rasul mereka adalah maksum( terpelihari) dari kekufuran,
dosa besar & dosar kecil yang buruk pada SEBELUM kenabian dan kerasulam mereka serta SESUDAH kenabian dan kerasulan mereka. Inilah aqidah islam.
Malangnya HT beranggapan bahawa kemaksuman Nabi & Rasul dari kekufuran dan dosa besar HANYALAH SELEPAS dilantik oleh Allah sebagai nabi atau rasul.
Ini bermakna HT mengharuskan kekufuran berlaku pada Nabi dan Rasul sebelum kenabian sedangkan Allah tidak akan mengutuskan manusia sekeji itu ( iaitu yang melakukan kekufuran).
Laman Hizbut Tahrir membuktikan perkara tersebut
:http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Shakhsiyah1.pdf
Lihat pada m/s 137 diakhir perenggan jelas HT mengatakan bahawa para Nabi dan Rasul tidak maksum dan harus melakukan seperti mana manusia lain melakukan ( dari perkara kufur,dosa besar dan selainnya).nak tanya pada HT..taqiyuddin nabhani yang menentang ikhwan muslimin tu maksum ke tak?.

5- HIZBUT TAHRIR MENYANDARKAN SIKAP SYIRIK TERHADAP NABI IBRAHIM.
Saudara seislam sekalian…tidak cukup HT menafikan kemaksuman Anbya' dari kekufuran sebelum kenabian, kini HT sanggup menyandarkan sikap seakan syirik terhadap nabi Ibrahim.Ketahuilah bahawa Nabi Ibrahim tidak pernah bersikap seakan bulan itu tuhan!
Dan Nabi Ibrahim tidap pernah mengadap matahari seolah-olah bersetuju dengan cara pemikiran org musyrik! Tidak dan tidak pernah!Akan tetapi HT telah menyandarkan perkara yang jelek itu terhadap Nabi Ibrahim…subhanallah..Ini juga bukan satu fitnah terhadap HT tapi anda boleh rujuk pada website HT ( http://www.mykhilafah.com/sautun_nahdhah/pdf/sn200615_istimewa_maulidur_rasul_1427_hijrah_mengapa_kita_perlukan_rasul_allah.pdf )Pada risalah mereka SAUTUN NAHDHAH SN652406 mukasurat 2 & 3.

Tidak pernahkan HT memahami firman Allah dalam surah Al-Imran ayat 67 Allah ta'ala menafikan nabi Ibrahim dari kalangan musyrikin!.

6- DALIL GANJIL HIZBUT TAHRIR MENGHALALKAN MAKAN KHINZIR DEMI UNTUK MENGELAK KEMUDARATAN.
Saya nasihatkan kepada HT agar terus mempelajari ilmu agama dari ahli ilmu agama dan bukannya dari Taqiyuddin Nabhani! Agar anda dapat meletakkan dalil syarak ditempatnya dan bukan pakai tibai saja!Pada website http://www.mykhilafah.com/sautun_nahdhah/pdf/sn200615_istimewa_maulidur_rasul_1427_hijrah_mengapa_kita_perlukan_rasul_allah.pdf& risalah Hizbut Tahrir SAUTUN NAHDHAH SN652406 di mukasurt 3,
Apabila HT menghalalkan makan khinzir untuk mengelak kemudaratan, HT telah mengunakan ayat yang dipesongkan terjemahannya dan tafsirannya.
Cuba lihat bahawa ayat 106 dalam surah An-Nahl cukup panjang, malangnya HT yang tiada amanah dengan ayat Alquran telah meringkaskanya mengikut hawa nafsu mereka.

Kerja meringkaskan ayat Al-quran (sehingga terkeluar dari maksudnya) tidak dilakukan melainkan hanyalah kerja org jahil!Ayat tersebut menyatakan mengenai hukum kekufuran dan org islam yang dipaksa untuk kufur tiada kaitan dengan halal makan khinzir!
Demikian terjemahan sebenar ayat tersebut :
"Sesiapa yang kufur kepada Allah sesudah dia beriman (maka baginya kemurkaan dan azab dari Allah), kecuali orang yang dipaksa (melakukan atau melafazkan kufur) sedang hatinya tenang tenteram dengan iman; akan tetapi sesiapa yang terbuka hatinya menerima kufur maka atas mereka tertimpa kemurkaan dari Allah dan mereka pula beroleh azab yang besar".
Qias yang digunakan oleh HT sering menyimpang kerana kejahilan mereka!
Adakah HT mahukan sistem khilafah ala meringkaskan ayat-ayat alquran dan dipotong-potong serta memutarbelit ayat-ayat Allah?!!

7- HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERMAKSUD MELAKUKAN ZINA.
Tabarakallah!...apa ini?!Subhanallah…Kejahilan mentafsir Alquran membuatkan HT menyandarkan terhadap nabi Yusuf sifat keinginan melakukan zina terhadap zulaikha.
Saya menyeru agar HT memerangi kejahilan dan pergi belajar balik cara tafsir Alquran sebenar kerana HT telah melakukan jutaan kesilapan dalam Alquran. Adakah kejahilan Alquran asas Hizbut Tahrir bagi menyokong sistem khilafah?!.
Dalam website HT http://www.mykhilafah.com/sautun_nahdhah/pdf/sn200615_istimewa_maulidur_rasul_1427_hijrah_mengapa_kita_perlukan_rasul_allah.pdf pada risalah mereka SAUTUN NAHDHAH SN652406 di mukasurt 4, HT telah menerangkan ayat Alquran dengan salah sehingga menyebabkan HT menyandarkan terhadap nabi Yusuf sifat hendak melakukan seks dengan wanita itu.
Tabarakallah allazi 'assoma ambiyaahu.

8- HIZBUT TAHRIR MENGATAKAN BAHAWA AGAMA PARA NABI TERDAHULU BUKAN AGAMA ISLAM.
Dalam kitab HT berjudul Syakhsiyah Islamiah Juzuk Tiga Usul Fiqh di Mukasurat 406 & 407, http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Shakhsiyyah3.pdf
HT telah menafikan Islam sebagai agama para nabi-nabi terdahulu.Ketahuilah bahawa seluruh para Nabi beragama Islam berdalilkan banyak ayat dan bukti lain..antaranya firman Allah dalam surah Al-Imran ayat 67.Firman Allah bermaksud :
"Bukanlah Nabi Ibrahim itu seorang pemeluk agama Yahudi dan bukanlah dia seorang pemeluk agama Kristian, tetapi dia seorang yang tetap di atas dasar Tauhid sebagai seorang MUSLIM (yang taat dan berserah bulat-bulat kepada Allah) dan dia pula bukanlah dari orang-orang musyrik".
Cuma syariat iaitu hukum-hakam para rasul sahaja yang berbeza, manakala agama adalah sama iaitu agama Islam yang beriman dengan Allah sebagai Tuhan yang disembah.

Demikianlah beberapa cebis penerangan mengenai bahayanya ajaran Hizbut Tahrir.
Semoga Allah memelihara umat islam dari terpengaruh dengan ajaran Hizbut Tahrir. amin.


http://abu-syafiq.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 14-12-07 10:37


Ahli, penyokong dan pendokong HT jangan marah pulak. saya sekadar copy and paste saja. rujuk blog yang dinyatakan diatas.


selamat berforum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-12-07 12:09


biar betik...apa pong biar kita dengar respon dr mereka dahulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 14:20


oo begitu,patut lah aku tengok mereka ni benci sangat dengan pertubuhan lain siap tak boleh nak terima segala pendapat orang..

memang patut lah ahli dia dalam ukhwah ni nampak pening sikit.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

shuh_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 31935
Posting: 20

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 14:29


Pada 14-12-07 14:20 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

oo begitu,patut lah aku tengok mereka ni benci sangat dengan pertubuhan lain siap tak boleh nak terima segala pendapat orang..

memang patut lah ahli dia dalam ukhwah ni nampak pening sikit.. :-D :-D


contohnya seperti pemburupokok...
bukan pening biasa...dah jadi pening lalat... :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuh_shahProfil   Hantar PM kepada shuh_shah   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 14:45


Pada 14-12-07 14:29 , shuh_shah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 14:20 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

oo begitu,patut lah aku tengok mereka ni benci sangat dengan pertubuhan lain siap tak boleh nak terima segala pendapat orang..

memang patut lah ahli dia dalam ukhwah ni nampak pening sikit.. :-D :-D


contohnya seperti pemburupokok...
bukan pening biasa...dah jadi pening lalat... :lucu:


biasalah dah dok kat kampung si pening lalat :lol: :lucu: :lucu: :lol: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 15:12


wah...! biar betul ni... saya tak boleh nak meneliti kesahihan bukti2 yang ditunjukkan sebab saya tak reti arabic...

mari kita tunggu komen-komen pemburupokok, ghazi, farouks dan lain-lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 15:21


Assalamualaikum..

adakah ini benar??

:-o :-o :-o

nak tunggu juga respon dari ahli2 HT kat dalam ukhwah.com ni..


hhmm... :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-07 15:29


Ahli-ahli HT senyap seribu bahasa. Mana mereka ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-12-07 15:41


mereka tak buka lagi agaknya... apa-apa pun biar mereka yang lebih tau pasal HT ni yang jawab... mereka lebih arif dr kita tentang HT ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 15:47


ana tunggu respon ahli HT...

ana merasakan dalam berbilang jemaah, kita mesti berlapang dada dalam pendekatan untuk membawa masyarakat ke arah islam...

musuh islam kat luar tu tepuk tangan bila umat islam sendiri berbalah sesama sendiri....

kalau nak hentam jemaah ni tak betul!jemaah ni salah!jemaah sesat....
ni bukan ajaran islam..kita cari titik persamaan,bukan cari titk pembezaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-12-07 16:05


Patutlah........ lebih kurang macam Arqam Rufaqa' yang amat anti dengan PAS dan semua pertubuhan Islam lain, tapi amat menjilat pertubuhan yang tak islamik seperti umno dan BN. sokong umno dan bn pun atas sebab takut diharamkan.

Arqam dan Rufaqa' sibuk dengan Daulah, HT pula sibuk dengan khilafah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-12-07 16:20


Uish betul ke ini? Patut lah maki org pun suka suka saja...betul ke 8 perkara ini

1- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN UMAT ISLAM.

2- HIZBUT TAHRIR MEWAJIBKAN KEATAS UMAT ISLAM MENGIKUT DAN MENGANGGOTAI MEREKA ( walaupun kekadang mereka menafikannya tetapi kitab mereka membuktikannnya).

3- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN SESIAPA YANG BERAMAL,BERSETUJU DAN BERKAITAN DENGAN DEMOKRASI.

4- HIZBUT TAHRIR MENGANGGAP bahawa NABI&RASUL TIDAK MAKSUM ( TIDAK TERPILIHARA DARI KEKUFURAN ).

5- HIZBUT TAHRIR MENYANDARKAN SIKAP SYIRIK TERHADAP NABI IBRAHIM.

6- DALIL GANJIL HIZBUT TAHRIR MENGHALALKAN MAKAN KHINZIR DEMI UNTUK MENGELAK KEMUDARATAN.

7- HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERMAKSUD MELAKUKAN ZINA.

8- HIZBUT TAHRIR MENGATAKAN BAHAWA AGAMA PARA NABI TERDAHULU BUKAN AGAMA ISLAM.


p/s: apa nak jadi lah puak2 ini..dahlah tak payah pecah belah. ikut saja AlQuran dan Sunnah. bahagia selamanya.

Mari Menunggu Respon Pemburupokok dan kawan2nya...ehehehe...joking guys..peace

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 22:22


Pada 14-12-07 15:29 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Ahli-ahli HT senyap seribu bahasa. Mana mereka ini?


malam agaknya.. sabor2..


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-12-07 23:48


depa tengah kumpul2 nas-nas itu....insyaALlah mungkin dengan hebat sekali depa jelaskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 03:08


Pada 14-12-07 16:20 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Uish betul ke ini? Patut lah maki org pun suka suka saja...betul ke 8 perkara ini

1- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN UMAT ISLAM.

2- HIZBUT TAHRIR MEWAJIBKAN KEATAS UMAT ISLAM MENGIKUT DAN MENGANGGOTAI MEREKA ( walaupun kekadang mereka menafikannya tetapi kitab mereka membuktikannnya).

3- HIZBUT TAHRIR MENGKAFIRKAN SESIAPA YANG BERAMAL,BERSETUJU DAN BERKAITAN DENGAN DEMOKRASI.

4- HIZBUT TAHRIR MENGANGGAP bahawa NABI&RASUL TIDAK MAKSUM ( TIDAK TERPILIHARA DARI KEKUFURAN ).

5- HIZBUT TAHRIR MENYANDARKAN SIKAP SYIRIK TERHADAP NABI IBRAHIM.

6- DALIL GANJIL HIZBUT TAHRIR MENGHALALKAN MAKAN KHINZIR DEMI UNTUK MENGELAK KEMUDARATAN.

7- HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERMAKSUD MELAKUKAN ZINA.

8- HIZBUT TAHRIR MENGATAKAN BAHAWA AGAMA PARA NABI TERDAHULU BUKAN AGAMA ISLAM.


p/s: apa nak jadi lah puak2 ini..dahlah tak payah pecah belah. ikut saja AlQuran dan Sunnah. bahagia selamanya.

Mari Menunggu Respon Pemburupokok dan kawan2nya...ehehehe...joking guys..peace


Salam, maaf agak sibuk dalam dua minggu ni. Isnin dan Selasa depan ada test pula. Doakan saya ye...

Saya dah pernah dimaklumkan berkenaan blog ni. Dan dah pernah dibincangkan oleh peringkat atasan. Namun kalau kita baca sahaja gaya penulisan dia kita dapat tahu apa niat di sebalik penulisan artikel ini. Kalau check dalam blog tersebut, pihak "wahhabi" pun dihentam juga. Siapa yang pernah lawat blog ini pasti akan nampak hakikat ini. Allah sahaja yang tahu apa tujuan sebenar dia berbuat demikian.

Pimpinan HT pernah berpesan supaya jangan ambil pusing sangat pasal dakwaan-dakwaan sebegini. Di peringkat halaqah memang ada dibincangkan, namun tak dibincangkan secara terbuka dikhuatiri akan timbul kekeliruan. Misalnya dalam soal hadis ahad, orang yang tak faham dengan mudahnya akan menuduh HT menolak hadis ahad. Padahal kami masih beriman dengannya. Kufur kalau mengingkari hadis yang sahih.

Saya juga pernah membaca artikel yang menuduh HT sebagai neo-Muktazilah kerana kononnya mengagungkan akal. Walhal HT meletakkan peranan akal bagi mencapai akidah. Adakah ini salah?

Kalau begitu, bermakna Harun Yahya juga Muktazilah juga lah??! (bukan marah, sekadar memberikan penekanan.)

Berbalik kepada 8 points yang hafeezzul telah extract daripada artikel tersebut.

1. Mengkafirkan umat Islam? Tidak pernah sekalipun. Walaupun kami berpegang kepada pendapat yang mengatakan demokrasi itu sistem kufur, tak bermakna orang yang terlibat dengannya jatuh kafir. Mereka masih lagi orang Islam. Walaupun akidah tercemar sekalipun, namun secara asasnya mereka masih lagi Muslim. Ini sekaligus dah menjawab point ketiga. Saya tak berniat nak mempertikaikan kredibiliti penulis, namun ini jelas sekali menunjukkan bahawa beliau tidak dapat membezakan antara mengkafirkan seseorang dengan mengatakan bahawa seseorang itu melakukan kekufuran.

2. Wajib sertai HT? Saya tak pernah dipaksa untuk mengikuti pengajian bersama HT. Bahkan saya hadir dengan kerelaan sendiri. Tidak pernah pula saya mendengar syabab HT mengatakan "kalau ikut HT masuk syurga, kalau menentang atau tidak menyertai HT masuk neraka".

Yang wajib ialah perjuangan mengembalikan kehidupan Islam, dan tariqahnya ialah melalui al-Khilafah. Kalian semua bersetuju dengan kewajipan ini kan?

Kita perlu jelas, bahawa yang dibawa oleh HT bukanlah satu doktrin baru, sebaliknya merupakan tsaqafah Islam. Mujtahid (bukannya asatizah semata-mata) telahpun mengkaji mengikut saluran yang benar iaitu pengambilan hukum dan konsep daripada dalil-dalil syarak iaitu al-Quran, as-Sunnah, ijma sahabat dan qiyas.

3. Sudah dijawab dalam jawapan pertama.

4. Point yang keempat ni saya perlu confirmkan dengan naqib dahulu. Namun, pernyataan "Mungkin yang maksum disisi HT hanya Taqiyuddin Nabhani." dan juga "nak tanya pada HT..taqiyuddin nabhani yang menentang ikhwan muslimin tu maksum ke tak?." memang tidak bertanggungjawab serta membongkarkan kebencian penulis terhadap HT.

5. Apa yang ingin disampaikan dalam SN itu adalah perjalanan Nabi Ibrahim alaihisalam dalam mencapai akidah baginda, bukannya menunjukkan Nabi Ibrahim itu bersetuju dengan pemikiran musyrikin ataupun menyamakan baginda dengan musyrikin. Cuba lihat ayat yang penulis gunakan ini, "kini HT sanggup menyandarkan sikap seakan syirik terhadap nabi Ibrahim." dan "seolah-olah bersetuju dengan cara pemikiran org musyrik!". Ini jelas menunjukkan bukan itu yang ingin disampaikan oleh panel penulis SN, sebaliknya merupakan 'tafsiran' abu syafiq terhadap SN tersebut. Ini juga merupakan contoh klasik kelompok yang memutar-belit kenyataan pihak yang dibencinya.

6. Apa yang ganjilnya? Ayat dibenarkan makan khinzir tatkala darurat tu memang dah sedia maklum. Harus diingat, panel SN bukan sekadar merujuk kepada penulisan Taqiuddin Nabhani sahaja, bahkan pandangan imam-imam muktabar juga turut dirujuk. Dakwaan sekadar belajar dengan Taqiuddin Nabhani sahaja merupakan dakwaan tak berasas sama sekali, dan mempunyai unsur fitnah.

7. Dakwaan Nabi Yusuf berniat melakukan zina? Wa iyazubillah... Ya Allah ampunkan kami semua. Ini satu lagi kekeliruan (tak pasti sama ada disengajakan ataupun tidak) terhadap konsep manusia itu sendiri. Yang dimaksudkan dalam SN itu ialah, Nabi Yusuf alaihissalam turut mempunyai naluri melestarikan keturunan(gharizah nauk), namun baginda menekan naluri tersebut dengan naluri menyembah (gharizah tadayun) baginda kepada Allah swt. Para Rasul juga merupakan manusia, bukannya malaikat. Cuma mereka terpelihara oleh Allah swt daripada melakukan kemaksiatan dan kemungkaran. Jadi, mereka turut mempunyai keperluan organik, naluri, dan juga akal. Ketiga-tiga komponen inilah yang terdapat pada manusia. Sebab tu hal-hal ini tidak boleh dibincangkan secara terbuka, dikhuatiri akan timbul kekeliruan di kalangan umat. Blog penulis ini bukanlah 'peer reviewed' oleh golongan yang arif. Dia bebas menulis sesuka hatinya. Tengok sahajalah hujah dia berkenaan pemimpin 'wahhabi' yang buta. Justeru, janganlah terima sepenuhnya apa yang disampaikan tanpa membuat penilaian terlebih dahulu.

8. Ini menunjukkan bahawa dialah yang mentafsirkan sesuka hati dan meringkaskan tafsiran al-Quran. Maaf kerana terpaksa nyatakan di sini. Ajaran Nabi-nabi dan Rasul-rasul terdahulu merupakan ajaran tauhid, dan bukannya Islam. Pertamanya saya akan berikan terlebih dahulu definisi Islam. Kalau ada yang tak bersetuju, boleh nyatakan.

"Islam merupakan agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada Nabi Muhammad saw, bagi mengatur hubungan antara manusia dengan Pencipta, hubungan manusia sesama manusia, dan juga hubungannya dengan diri sendiri".

Imam Muktabar juga ada membahagikan Islam kepada Akidah dan Syariah. Imam Ghazali pula menambah akhlak sebagai aspek yang berasingan daripada Syariah. Jadi kalau dah berbeza dari segi syariat, maka bukanlah Islam lagi. Ajaran Rasul terdahulu merupakan ajaran tauhid ataupun agama samawi, namun bukanlah Islam. Jika syariat berbeza, bermakna ajaran yang dibawa oleh Rasul terdahulu bukanlah Islam, namun masih merupakan agama tauhid yang diturunkan Allah swt.

Berkenaan tafsiran perkataan MUSLIM dalam ayat 67 surah Ali Imran itu ada dibahaskan secara terperinci. Tak semua dalil al-Quran diambil secara literally. Muslim dalam ayat tersebut bermaksud orang yang tunduk kepada Allah swt.

Demikianlah adanya, janganlah sekadar menerima apa yang ada di internet secara membuta-tuli. Sebab itu sejak awal lagi apabila ada yang ingin dibincangkan, saya mengajak supaya diadakan pertemuan supaya tidak timbul kekeliruan. Tidak salah nak berbincang dalam forum, namun seeloknya perbincangan yang dibuat itu diadakan secara "live" supaya penjelasan dapat diberikan secara lebih berkesan. Kalau di internet, semua orang bebas menulis apa sahaja yang diinginkan tanpa rasa tanggungjawab.

Jika ada yang bertanyakan pandangan saya berkenaan blog abu syafiq ini, saya akan nyatakan bahawa penulisan blog ini dilakukan secara tidak bertanggungjawab dan mempunyai niat buruk terhadap HT.

Sebarang perbincangan selanjutnya hanya akan dilayan sekiranya diadakan melalui pertemuan di alam nyata, dan bukan di alam maya. Harap maklum. Bagi memastikan ini terlaksana, saya memohon kepada admin supaya mengkunci topik ini. Kalau diteruskan juga, saya tidak akan melayannya. Dalam hal ini saya mesti bertegas. Maaf.

Wallahu'alam...

:bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 03:16


Banyak lagi website yang memburuk-burukkan HT. Misalnya website HT exposed dan bermacam-macam lagilah. Namun terdetik juga di hati saya untuk berterima kasih kepada mereka semua ini. Kalau tiada pihak yang memburuk-burukkan HT, maka saya tidak akan tergerak untuk mengkaji HT dan tidak berada di tempat saya berada sekarang ini. Alhamdulillah...

Tidak pernah saya nyatakan kalau tak masuk HT maka berdosa, tak pernah saya tuduh cara orang lain semuanya salah, semuanya tak kena. kalau yang betul tu, saya sokonglah.

Apa-apapun terima kasih kepada yang membangkitkan isu ini. Saya tak marah, bahkan saya berterima kasih. Kalau dibiarkan, mungkin ahli ukhwah akan mendengarnya daripada pihak lain, dan tiada yang memberikan penerangan sebenarnya terhadap dakwaan tersebut...

Wallahu'alam...

:bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 09:39


Syukran ghazi atas topik yang anda jawab.. jawapan yang diberi nampaknya menjawab serba sedikit kekeliruan saya tentang topik yang dibuka..

Dari penilaian saya topik 'BAHAYA HIZBUT TAHRIR' umpama menimbulkan lagi kekeliruan orang yang ingin tahu tentang HT.. cuba menghidupkan rasa takut dan keliru..
Sekadar hujah untuk buka ruang perdebatan..

Sebahagian link tak dapat dibuka tak tahu sama ada telah ditutup atau masalah teknikal..

Insya-ALLAH, saya akan selidik sedikit sebanyak tentang Taqiyuddin Nabhani dan HT di Malaysia.. Tapi bukan dari kalangan orang HT..

Saya ambil pendekatan neutral dan skeptikal tentang HT..

Soalan untuk ghazi:
HT sendiri dari aliran mana?? Sunnah, wahabi atau Syiah.. atau fahaman baru??
Salam Reformasi,
Muddathsir787


.: Hidup biar ada pendirian :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 12:11


Pada 14-12-07 14:45 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 14:29 , shuh_shah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 14:20 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

oo begitu,patut lah aku tengok mereka ni benci sangat dengan pertubuhan lain siap tak boleh nak terima segala pendapat orang..

memang patut lah ahli dia dalam ukhwah ni nampak pening sikit.. :-D :-D


contohnya seperti pemburupokok...
bukan pening biasa...dah jadi pening lalat... :lucu:


biasalah dah dok kat kampung si pening lalat :lol: :lucu: :lucu: :lol: :lucu:hang tujukan kepada aku pulak....
hehehe... takpa...
:-D

aku masih lagi saudara seislam hangpa....
sama satu akidah dengan hangpa...

p/s. Aku ni seorang profesional....
takkan melenting dengan artikel ini...
biar aku mengkaji dulu siapa sebenarnya pemilik
laman web.....

http://abu-syafiq.blogspot.com/

sebab aku tengok bukan Hizbut-Tahrir saja mereka hentam...
Wahabi pun dia hentam sama....

sama ada laman web ni adalah agenda orang kafir yang
melaga-lagakan gerakan islam atau apa......

biar aku check dulu.... dan aku beri komen.........
:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 13:34


Pada 14-12-07 10:37 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

Ahli, penyokong dan pendokong HT jangan marah pulak. saya sekadar copy and paste saja. rujuk blog yang dinyatakan diatas.


selamat berforum..


aku tak marah....
tapi blog ni hentam WAHABI saja aku tengok.....

mana part yang dia hentam Hizbut-Tahrir TUU???

fd

SEBELUM PEMBURU POKOK BAGI KOMEN....
AKU NAK TANYA.....

HANGPA PERCAYA BULAT-BULAT ke APA YANG ABU-SYAFIQ
TULIS DALAM BLOG TERSEBUT MENGENAI WAHABI??
DR. ASRI KAFIR?? HIZBUT-TAHRIR BAHAYA?? DLL....

HANGPA PERCAYA TAK???
:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 13:38


SIAPA kat SINI PERCAYA HIZBUT-TAHRIR BAHAYA DAN SESAT???
:-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 14:06


iskh..ishk..ishk...takkans sampai gitu pulak..?? even tak minta tapi ada juga beberapa kali join ceramah or seminar dia..tapi biasa-biasa saja..cuma penekanan lebih kepad jihad bil fi'ly..Kalau berkesempatan kononye kerahkan tenaga ke palestin sana..masyaallah..hebat semangat tu..namun saya tak setuju juga pasal kita dimalaya ni pun berjihad jugak kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 14:14


Pada 15-12-07 14:06 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

iskh..ishk..ishk...takkans sampai begitu pulak..?? even tak minta tapi ada juga beberapa kali join ceramah or seminar dia..tapi biasa-biasa saja..cuma penekanan lebih kepad jihad bil fi'ly..Kalau berkesempatan kononye kerahkan tenaga ke palestin sana..masyaallah..hebat semangat tu..namun saya tak setuju juga pasal kita dimalaya ni pun berjihad jugak kan??


ada ke dalam seminar, HIZBUT-TAHRIR kerahkan tenaga
ke Palestin???

bila seminar tu hang hadiri tu Syemarly?? dimana??
siapa anggota Hizbut-Tahrir yang berucap??

p/s:
Siapa kat sini percaya Hizbut-Tahrir sesat dan bahaya??


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 14:23


mana budak "cucu" yang hantar artikel ni???

cucu..... aku tanya hang ni......
hang percaya ke HIZBUT-TAHRIR bahaya dan sesat???

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 14:30


Pada 14-12-07 15:12 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

wah...! biar betul ni... saya tak boleh nak meneliti kesahihan bukti2 yang ditunjukkan sebab saya tak reti arabic...

mari kita tunggu komen-komen pemburupokok, ghazi, farouks dan lain-lain....


SEBELUM AKU KOMEN.....

AKU TANYA HANG...........
HANG PERCAYA ke SYAHIDATUL????
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-07 15:42


Pada 15-12-07 14:23 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

mana budak "cucu" yang hantar artikel ni???

cucu..... aku tanya hang ni......
hang percaya ke HIZBUT-TAHRIR bahaya dan sesat???


dia paste ni...mesti ada sebab..cuba lah husno zon sikit...
mungkin dia paste sebab dia nak kan jawapan...
mungkin bila dia baca artikel 2... dia keliru...
perlukan jawapan dr HT sendiri

jadi... bahasa 2 biar lah elok sikit...
cakap apa nak gojoh saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 16:53


Pada 15-12-07 15:42 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!


dia paste ni...mesti ada sebab..cuba lah husno zon sikit...
mungkin dia paste sebab dia nak kan jawapan...
mungkin bila dia baca artikel 2... dia keliru...
perlukan jawapan dr HT sendiri

jadi... bahasa 2 biar lah elok sikit...
cakap apa nak gojoh saja...


hehehe.... Zhafri...
hang jawab bagi pihak cucu ya...
tak apa...
:-D :-D

aku tanya hang...
hang percaya tak HIZBUT TAHRIR sesat???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-07 18:17


tah lah

tapi yang penting orang akan menilai sesuatu dari banyak aspek...
terutamanya dari orang yang membawanya...adakah orang itu seorang yang..??
tepok dada tanya iman
semua orang mesti tau, kita suka orang bagaimana

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 18:21


tak apa, kompaskan ada,. bila sesat guna lah kompas tu. tak pun sekarang dah ada GPS... teknologi terkini

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 20:41


Pada 15-12-07 18:17 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

tah lah

tapi yang penting orang akan menilai sesuatu dari banyak aspek...
terutamanya dari orang yang membawanya...adakah orang itu seorang yang..??
tepok dada tanya iman
semua orang mesti tau, kita suka orang bagaimana


jadi...
hang percaya atau tak percaya lah dengan tulisan Abu-Syafiq tu???
:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 20:43


Pada 15-12-07 18:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa, kompaskan ada,. bila sesat guna lah kompas tu. tak pun sekarang dah ada GPS... teknologi terkini


tau lah sesat guna kompas Daeng_Jati oiiiii.....

tapi dalam forum ni... ABU-SYAFIQ dalam blognya menyatakan
HIZBUT TAHRIR SESAT...MENGKAFIRKAN JEMAAH LAIN..
HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERZINA DLL......

HANG PERCAYA ke DAENG_JATI????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 17:29


Pada 15-12-07 20:43 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-07 18:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa, kompaskan ada,. bila sesat guna lah kompas tu. tak pun sekarang dah ada GPS... teknologi terkini


tau lah sesat guna kompas Daeng_Jati oiiiii.....

tapi dalam forum ni... ABU-SYAFIQ dalam blognya menyatakan
HIZBUT TAHRIR SESAT...MENGKAFIRKAN JEMAAH LAIN..
HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERZINA DLL......

HANG PERCAYA ke DAENG_JATI????HANG PERCAYA KA POKOK???? :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-07 18:43


hmm...HT(Hunter Tree)..kalau aku cakap aku percaya? macam mana?hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 18:46


Pada 15-12-07 20:43 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


tapi dalam forum ni... ABU-SYAFIQ dalam blognya menyatakan
HIZBUT TAHRIR SESAT...MENGKAFIRKAN JEMAAH LAIN..
HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERZINA DLL......

astaghfiruLlah al-`azim, banyakkan mengucap.

siapa yang kata tu, pemburu pokok seorang saja yang berani sebut macam tu, tak fikir dulu ke sebelum menaip??? :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 20:11


Pada 14-12-07 10:34 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

BAHAYA HIZBUT TAHRIR
Oleh : Abu-syafiqAssalamualaikum warohmatullahi wabarakatuh.

HIZBUT TAHRIR (HT) Merupakan satu angkatan @ ajaran baru yang bertopengkan politik islam tetapi pada hakikatnya TIDAK menerima pakai hukum islam antaranya isu bersalaman, bercium laki perempuan ajnabiyah bukan muhrim dan bukan suami isteri & yang berjalan menuju zina merupakan tidak haram bahkan harus lagi HALAL bagi Hizbut Tahrir.

saya nampak isu lain dah dijawab tapi yang ni tidak, Kenapa ye? adakah betul dakwaan itu? berbezakah fiqh mereka dengan fiqh kita (4 mazhab).

waLlahu A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 20:43


... disebabkan empunya blog itu berhujjah berdasarkan web yang HT buat sendiri. Maknanya ia bukanlah berbentuk tuduhan atau fitnah. Tetapi berdasarkan bukti yang diambil dari rujukan web yang disertakan tersebut.

wajarlah HT menjawab mengikut hujjah yang disampaikan sendiri. Itu baru adilkan :)

Ahli HT yang pandai bahasa arab, silalah datangkan hujjah untuk membidasnya.

Bagiku, jika yang menjawab itu adalah ahli HT yang menggunakan pendapat sendiri. Maka ia masih tidak menjawab persoalan.

http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf.

:http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Shakhsiyah1.pdf

http://www.mykhilafah.com/sautun_nahdhah/pdf/sn200615_istimewa_maulidur_rasul_1427_hijrah_mengapa_kita_perlukan_rasul_allah.pdf

Silakan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 23:57


!!! QUOTE !!!


Pada 16-12-07 17:29 , albarlasy posting:
HANG PERCAYA KA POKOK???? :-D :-D :-D


aku tak percaya....
hang percaya tak albarlaci???
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 23:59


Pada 16-12-07 18:46 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-07 20:43 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


tapi dalam forum ni... ABU-SYAFIQ dalam blognya menyatakan
HIZBUT TAHRIR SESAT...MENGKAFIRKAN JEMAAH LAIN..
HIZBUT TAHRIR MENYATAKAN NABI YUSUF BERZINA DLL......

astaghfiruLlah al-`azim, banyakkan mengucap.

siapa yang kata tu, pemburu pokok seorang saja yang berani sebut macam tu, tak fikir dulu ke sebelum menaip??? :jangan:HANG PERCAYA ke TUDUHAN MENYATAKAN HIZBUT-TAHRIR
NI SESAT DAN BERBAHAYA IBNU_MUSA???

AKU TANYA NI.....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 00:02


Pada 16-12-07 20:43 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

... disebabkan empunya blog itu berhujjah berdasarkan web yang HT buat sendiri. Maknanya ia bukanlah berbentuk tuduhan atau fitnah. Tetapi berdasarkan bukti yang diambil dari rujukan web yang disertakan tersebut.

wajarlah HT menjawab mengikut hujjah yang disampaikan sendiri. Itu baru adilkan :)

Ahli HT yang pandai bahasa arab, silalah datangkan hujjah untuk membidasnya.

Bagiku, jika yang menjawab itu adalah ahli HT yang menggunakan pendapat sendiri. Maka ia masih tidak menjawab persoalan.

http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf.

:http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Shakhsiyah1.pdf

http://www.mykhilafah.com/sautun_nahdhah/pdf/sn200615_istimewa_maulidur_rasul_1427_hijrah_mengapa_kita_perlukan_rasul_allah.pdf

Silakan :)


HANG DAH CHECK SATU-SATU TUDUHAN TU ke ANAK PEJUANG??

AKU TAK PERCAYA TUDUHAN TU.....
BUAT APA NAK JAWAB!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 00:16


aku masih tak jumpa lagi dalam BLOG ABU-SYAFIQ menyatakan
BAHAYA HIZBUT-TAHRIR...

HANG COPY AND PASTE DARI MANA "CUCU"???

yang aku jumpa BLOG ni serang wahabi saja....
MUFTI PERLIS PUN ADA SAMA.....
:-D :-D :-D

fd

MANA ARTIKEL BAHAYA HIZBUT-TAHRIRNYA???

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 00:23


Pada 16-12-07 18:43 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...HT(Hunter Tree)..kalau aku cakap aku percaya? macam mana?hehe


kalau percaya HT tu "Hunter Tree".... hehehe tak apa....
:-D :-D :-D

banyak makna yang boleh dibuat daripada singkatan Huruf ni...
bahaya.........

BN = asalnya Barisan Nasional, pembangkang kata "Barang Naik"....
PAS = asalnya PARTI ISLAM SE-MALAYSIA, ada orang kata
"Parti Ajaran Sesat" atau "Parti Anak Setan" dll.....

tapi aku tak percaya semua tu......
ada pulak kata PAS tu Parti Anak Setan.... tak logik sungguh...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 01:16


Pada 16-12-07 20:11 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 10:34 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

BAHAYA HIZBUT TAHRIR
Oleh : Abu-syafiqAssalamualaikum warohmatullahi wabarakatuh.

HIZBUT TAHRIR (HT) Merupakan satu angkatan @ ajaran baru yang bertopengkan politik islam tetapi pada hakikatnya TIDAK menerima pakai hukum islam antaranya isu bersalaman, bercium laki perempuan ajnabiyah bukan muhrim dan bukan suami isteri & yang berjalan menuju zina merupakan tidak haram bahkan harus lagi HALAL bagi Hizbut Tahrir.

saya nampak isu lain dah dijawab tapi yang ni tidak, Kenapa ye? adakah betul dakwaan itu? berbezakah fiqh mereka dengan fiqh kita (4 mazhab).

waLlahu A`lam.Salam, maaf sebab sekadar menjawab 8 points yang hafeezzul ketengahkan sahaja. Berkenaan "isu bersalaman, bercium laki perempuan ajnabiyah bukan muhrim dan bukan suami isteri", bukankah ini isu khilafiyah? Lagipun abu syafiq ni pun tak kemukakan hujahnya berkenaan isu ini, jadi tiada gunanya saya menjawab di sini.

Seperkara lagi, kan saya dah nyatakan perbincangan selanjutnya hanya akan dilayan sekiranya dijalankan di alam nyata, dan bukannya di alam maya i.e. forum.

Kalau nak tahu lebih lanjut moh kita duduk bincang sama-sama. Saya free hujung minggu ini. Nanti saya aturkan pertemuan dengan mana-mana syabab yang berkelapangan.

pemburu pokok, rasanya artikel tu dah dibuang oleh penulisnya. Saya pernah juga terbaca artikel ni dalam blog tersebut dan pernah post komen terhadap artikel tu.

anak pejuang, jawapan yang dikemukakan bukanlah pandangan peribadi, sebaliknya merupakan apa yang telah saya pelajari sepanjang bersama dengan HT. Mungkin ada kelemahan dari segi huraian, kalau ditanya kepada syabab yang lebih dahulu makan garam, insya Allah akan jadi lebih jelas. Kalau nak tahu lebih lanjut, jemputlah bertemu hujung minggu ni, insya Allah. Dengan segala hormatnya saya menjemput anda dan juga ibnu_musa.

Semoga kita saling memahami.

Wallahu'alam...

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 01:47


Pada 15-12-07 14:30 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 15:12 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

wah...! biar betul ni... saya tak boleh nak meneliti kesahihan bukti2 yang ditunjukkan sebab saya tak reti arabic...

mari kita tunggu komen-komen pemburupokok, ghazi, farouks dan lain-lain....


SEBELUM AKU KOMEN.....

AKU TANYA HANG...........
HANG PERCAYA ke SYAHIDATUL????
:-Djust sceptical about it, that's all. sebab sebegitu dahsyatnya HT ni mengikut pembongkaran penulis bernama abu syafiq itu.

sebab itu saya menunggu respons di pihak HT di ukhwah ni pula.

cuma saya hairan lah, encik ghazi... Kenapa kena jugak jumpa kalau nak minta explanation? explain melalui bentuk teks bukankah lebih mudah? segala fakta dapat disusun dengan ayat yang teratur dan dengan sebelah pihak sahaja berhujah pada satu-satu masa. tak ada lah sampai boleh menimbulkan pergaduhan atau perdebatan hangat dengan suara yang meninggi (walaupun dalam forum pun boleh jadi begitu. but at least semua orang rasa secure sebab masing-masing duduk belakang screen computer saja). boleh juga terus bagi link seperti yang dibuat abu syafiq ni. dan mudah lagi sebab ramai orang dapat baca dengan satu kali explanation. mudah juga kerana semua orang lebih berani bertanya di dalam bentuk forum. dan lagipun, jika explain di sini pun, jika teratur, semua orang boleh faham juga. malah lebih ramai yang mendapat information itu. dan itu lah yang utama.


p/s: by the way, seperti syemarly, saya pun pernah join program HT.


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 02:25


Salam,

Bukannya saya menolak sepenuhnya untuk berhujah melalui forum ini. Yang saya khuatiri ialah pemahaman terhadap teks tersebut.

Memang benar, pendekatan teks membolehkan lebih ramai orang membacanya. Masakan tidak, sedangkan HT sendiri pun mengeluarkan SN dalam bentuk teks supaya dapat membentuk pemikiran umat. Namun kualiti juga harus diberikan penekanan selain daripada kuantiti, terutamanya apabila melibatkan soal-soal seperti ini.

Melalui pertemuan bersemuka;

1. Sebarang kekeliruan akan dapat diutarakan secepat mungkin, dan penjelasannya juga boleh dihuraikan secara terperinci mengikut tahap pemahaman si penanya itu.

2. Individu yang berbincang juga akan lebih bertanggungjawab terhadap hujah yang disampaikannya. Kalau kita lihat dalam forum ini sahaja, tentu kita akan dapati sebahagian daripada kita yang mengeluarkan post sesuka hati.

3. Boleh merapatkan ukhwah antara si penanya dan si penjawab. Bukankah ini lebih afdal? Sekiranya dalam forum ini pernah bertegang urat, insya Allah apabila bertemu kelak perselisihan akan dapat diselesaikan.

4. Pandangan daripada kedua-dua belah pihak akan dipertimbangkan secara adil. Tidak timbul isu hanya sebelah pihak sahaja yang akan bersuara, kerana dalam perbincangan yang sihat, kedua-dua belah pihak mempunyai peluang untuk mengemukakan pandangan.

Si penanya boleh sahaja datang bersama dengan ustaz ataupun pakar-pakar dalam bidang tertentu. Melalui perbuatan ini, si penjawab juga boleh memperoleh manfaat. Mungkin apa yang disoal oleh si penanya itu belum pernah didengari oleh si penjawab.

Asas kepada perbincangan yang sihat ialah;

1) Niat yang ikhlas, semata-mata nak mencari kesepakatan dalam kebenaran. Niat kerana Allah taala. Bukannya kerana nak menang, ataupun kerana nak menjatuhkan 'pihak lawan'.

2) Adab perbincangan yang teratur dan berlandaskan nilai-nilai yang digariskan Islam.

3) Perbincangan melibatkan dua hala, dan bukannya satu. Kehadiran pihak pemerhati juga memastikan perbincangan tidak berat sebelah. Pihak pemerhati (pihak ketiga) juga dibenarkan memberikan pandangan.

Insya Allah.

Wassalam.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 03:02


Pada 17-12-07 01:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-07 14:30 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 15:12 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

wah...! biar betul ni... saya tak boleh nak meneliti kesahihan bukti2 yang ditunjukkan sebab saya tak reti arabic...

mari kita tunggu komen-komen pemburupokok, ghazi, farouks dan lain-lain....


SEBELUM AKU KOMEN.....

AKU TANYA HANG...........
HANG PERCAYA ke SYAHIDATUL????
:-Djust sceptical about it, that's all. sebab sebegitu dahsyatnya HT ni mengikut pembongkaran penulis bernama abu syafiq itu.

sebab itu saya menunggu respons di pihak HT di ukhwah ni pula.

cuma saya hairan lah, encik ghazi... Kenapa kena jugak jumpa kalau nak minta explanation? explain melalui bentuk teks bukankah lebih mudah? segala fakta dapat disusun dengan ayat yang teratur dan dengan sebelah pihak sahaja berhujah pada satu-satu masa. tak ada lah sampai boleh menimbulkan pergaduhan atau perdebatan hangat dengan suara yang meninggi (walaupun dalam forum pun boleh jadi begitu. but at least semua orang rasa secure sebab masing-masing duduk belakang screen computer saja). boleh juga terus bagi link seperti yang dibuat abu syafiq ni. dan mudah lagi sebab ramai orang dapat baca dengan satu kali explanation. mudah juga kerana semua orang lebih berani bertanya di dalam bentuk forum. dan lagipun, jika explain di sini pun, jika teratur, semua orang boleh faham juga. malah lebih ramai yang mendapat information itu. dan itu lah yang utama.


p/s: by the way, seperti syemarly, saya pun pernah join program HT.PEMBETULAN:
ABU SYAFIQ NI BUKAN BUAT PEMBONGKARAN...
TETAPI MENGHENTAM JEMAAH WAHABI!!!!

AKU MASIH TAK JUMPA LAGI DIMANA ARTIKEL DARIPADA
ABU SYAFIQ YANG MENHENTAM HIZBUT-TAHRIR!!!!
HANGPA JUMPA ke???

AKU JUGA HUBUNGI NOMBOR TELEFON ABU-SYAFIQ
0122850578 UNTUK HUBUNGI...
TETAPI NOMBOR INI TAK AKTIF....

AKU NAK JUGAK JUMPA DENGAN MAMAT ini!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 11:40


Pada 17-12-07 01:16 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!pemburu pokok, rasanya artikel tu dah dibuang oleh penulisnya. Saya pernah juga terbaca artikel ni dalam blog tersebut dan pernah post komen terhadap artikel tu.KALAU MACAM TU....
ABU_SYAFIQ (No telefon 0122850578) YANG MENGGELARKAN
DIRINYA AHLI SUNNAH-WALJAMAAH TELAH MENARIK BALIK
ARTIKELNYA YANG MEMFITNAH HIZBUT-TAHRIR???

APA KEDAJAHNYA BUDAK CUCU KATA COPY dan PASTE
DARI BLOG ABU_SYAFIQ PADAHAL ABU_SYAFIQ DAH
BUANG ARTIKEL TERSEBUT??????

WOIIII.... BUDAK CUCU.... MANA HANG??

SEKARANG NI DALAM BLOG ABU-SYAFIQ...
DIA TAK ADA HENTAM HIZBUT-TAHRIR LAGI...
TETAPI DIA BERAPI-API MENGHENTAM WAHABI...
TERUTAMA MUFTI PERLIS.... DR. ASRI
:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-07 13:35


saya tak cakap pun saya percaya yang HT ni sesat. saya cuma copy & Paste saja apa yang ditulis dalam blog tu. saya baru tengok blog masa ada entry yang tentang benda ni. tarikh entrynya ialah 4hb. Jun. 2007.

Kenapa cepat sangat emosi? macam juga pemburupokok hentam PAS dan pimpinannya tapi belum tentu benar dan tepat apa yang dikatakan oleh pemburupokok. kenapa pun forum.

cuba link ni

http://abu-syafiq.blogspot.com/2007/06/assalamu3alaikum-warohmatullahi.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-07 13:40


Pada 17-12-07 11:40 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 01:16 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!pemburu pokok, rasanya artikel tu dah dibuang oleh penulisnya. Saya pernah juga terbaca artikel ni dalam blog tersebut dan pernah post komen terhadap artikel tu.KALAU MACAM TU....
ABU_SYAFIQ (No telefon 0122850578) YANG MENGGELARKAN
DIRINYA AHLI SUNNAH-WALJAMAAH TELAH MENARIK BALIK
ARTIKELNYA YANG MEMFITNAH HIZBUT-TAHRIR???

APA KEDAJAHNYA BUDAK CUCU KATA COPY dan PASTE
DARI BLOG ABU_SYAFIQ PADAHAL ABU_SYAFIQ DAH
BUANG ARTIKEL TERSEBUT??????

WOIIII.... BUDAK CUCU.... MANA HANG??

SEKARANG NI DALAM BLOG ABU-SYAFIQ...
DIA TAK ADA HENTAM HIZBUT-TAHRIR LAGI...
TETAPI DIA BERAPI-API MENGHENTAM WAHABI...
TERUTAMA MUFTI PERLIS.... DR. ASRI
:-D :-Dpemburupokok, kadang-kadang saya terfikir rendah sangat ke pemikiran kita? jumud sangat ke sikap kita? malas nak melayan karenah orang terlalu beremosi. cepat sangat melenting.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:13


Pada 17-12-07 13:40 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!


pemburupokok, kadang-kadang saya terfikir rendah sangat ke pemikiran kita? jumud sangat ke sikap kita? malas nak melayan karenah orang terlalu beremosi. cepat sangat melenting.


hahhhh... ada pun hang ni....

ini bukan soal emosi atau tidak budak cucu oiiiii...
ini soal profesionalisme seseorang.....

hang ni capy dan paste dari mana ni budak cucu???
kan ABU-SYAFIQ dah tarik balik dan padam fitnahnya
terhadap Hizbut-Tahrir dalam blogspot dia...

yang hang bising ni Kenapa Budak CUCU????
hang dah selidik kesahihan artikel yang dihantar???

kalau hang jenis manusia tak selidik dan main copy dan paste...
hang ni dalam kategori manusia mangkuk hayun....

kalau hang jadi student aku... dah lama aku bagi fail exam!!!!
faham tak cucu????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:17


Pada 17-12-07 13:35 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak cakap pun saya percaya yang HT ni sesat. saya cuma copy & Paste saja apa yang ditulis dalam blog tu. saya baru tengok blog masa ada entry yang tentang benda ni. tarikh entrynya ialah 4hb. Jun. 2007.

Kenapa cepat sangat emosi? macam juga pemburupokok hentam PAS dan pimpinannya tapi belum tentu benar dan tepat apa yang dikatakan oleh pemburupokok. Kenapa pun forum.

cuba link ni

http://abu-syafiq.blogspot.com/2007/06/assalamu3alaikum-warohmatullahi.html


haaaaaaaaa....
ada pun link nya...

ok... hang sendiri cakap....
HANG PUN BELUM PERCAYA HIZBUT-TAHRIR SESAT!!!!
habis cerita dan tutup kes!!!!

aku tanya lagi untuk ahli-ahli UKHWAH....
sapa kat sini percaya HIZBUT-TAHRIR NI BAHAYA DAN SESAT...
sila nyatakan kat sini.....
aku nak tahu......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:19


siapa kat sini dapat call ABU_SYAFIQ (No telefon 0122850578)....
aku call tak dapat-dapat.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 14:22


kita kena paham... orang lain mungkin cara yang berbeza...mungkin cara dia nak selidik dan dapat maklumat tentang artikel itu dengan bertanya dalam forum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:36


Pada 16-12-07 23:57 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Pada 16-12-07 17:29 , albarlasy posting:
HANG PERCAYA KA POKOK???? :-D :-D :-D


aku tak percaya....
hang percaya tak albarlaci???
:-Daku percaya sangat-sangat POKOK sebab tu aku tak hairan ada ahli yang suka memecah belahkan umat macam hang... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-07 14:40


jangan cepat ,menghukum sesuatu itu sesat ataupun tidak. tidak salah untuk membacanya kan. ahli ukhwah ataupun saya ataupun sesiapa pun jua seharusnya tidak terlalu menghukum sesat ataupun tidak. cuma pada saya, pada pandangan saya dan apa yang saya copy & paste disini tidak memaknakan bahawa saya menganggap HT sesat. jadi jangan terlalu sangat tunjuk diri hebat sampai tanya pendirian orang lain sesat tak sesat.

ok, kalau tak betul keluarkanlah hujah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:55


tujuan utama cucu postkan artikel adalah untuk berkongsi mklmt yang diperolehinya...mungkin tiada niat untuk menghentam atau memulakan provokasi...terpulang pada pembaca untuk menilai dan mengkaji kesahihan dan kebenaran artikel tersebut...jangan terlalu menghentam oleh kerana anda terlibat secara tidak langsung dengan pihak yang diutarakan di dalam artikel tersebut...gunalah bahasa yang sesuai dan menunjukkan peribadi anda...sekurang2nya berterima kasih kepada yang sudi menghantar posting..kerananya anda mengetahui terdpt juga pihak atau artikel yang membincangkan mengenai 'pihak' tersebut....jikalau anda rasa artikel tersebut memesongkan dan mengeluarkan fakta yang salah,tolong betulkan melalui kefahaman dan hujah anda....jangan terus menghentam org....(tiada niat untuk memihak kepada sesiapa tetapi sudah naik muak melihat perkataan dan bahasa yang menunjukkan sifat dan identiti yang 'kurang')


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:08


Pada 17-12-07 14:55 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

tujuan utama cucu postkan artikel adalah untuk berkongsi mklmt yang diperolehinya...mungkin tiada niat untuk menghentam atau memulakan provokasi...terpulang pada pembaca untuk menilai dan mengkaji kesahihan dan kebenaran artikel tersebut...jangan terlalu menghentam oleh kerana anda terlibat secara tidak langsung dengan pihak yang diutarakan di dalam artikel tersebut...gunalah bahasa yang sesuai dan menunjukkan peribadi anda...sekurang2nya berterima kasih kepada yang sudi menghantar posting..kerananya anda mengetahui terdpt juga pihak atau artikel yang membincangkan mengenai 'pihak' tersebut....jikalau anda rasa artikel tersebut memesongkan dan mengeluarkan fakta yang salah,tolong betulkan melalui kefahaman dan hujah anda....jangan terus menghentam org....(tiada niat untuk memihak kepada sesiapa tetapi sudah naik muak melihat perkataan dan bahasa yang menunjukkan sifat dan identiti yang 'kurang')ctnurbebo...
Kenapa pulak aku nak ucap terima kasih???...
aku dah tahu lama dah artikel ni....

apa yang boleh aku simpulkan adalah budak cucu tu mangkuk hayun!!!!!!

copy dan paste sesuatu artikel yang entah daripada musuh-musuh
islam yang ingin memecahbelahkan umat islam......

KALAU AKU COPY dan PASTE ARTIKEL PARTI PAS ADALAH
SESAT TANPA SELIDIK TERLEBIH DAHULU....
HANGPA NAK TERIMA KASIH KEPADA AKU TAK???

NANTI AKU CARI ARTIKEL TU....
PAS = PARTI ANAK SETAN
PAS = PARTI AJARAN SESAT....
artikel ini orang-orang UMNO yang buat ni....
kalau aku nak tengok apa jawapan hangpa pula.....
(bagi aku artikel tu fitnah semata-mata)

----------------------------------------------------

Hang CTNURBEBO....
HANG PERCAYA ke HIZBUT TAHRIR BAHAYA DAN SESAT????


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:13


Pada 17-12-07 14:40 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

jangan cepat ,menghukum sesuatu itu sesat ataupun tidak. tidak salah untuk membacanya kan. ahli ukhwah ataupun saya ataupun sesiapa pun jua seharusnya tidak terlalu menghukum sesat ataupun tidak. cuma pada saya, pada pandangan saya dan apa yang saya copy & paste disini tidak memaknakan bahawa saya menganggap HT sesat. jadi jangan terlalu sangat tunjuk diri hebat sampai tanya pendirian orang lain sesat tak sesat.

ok, kalau tak betul keluarkanlah hujah.


HANG TU YANG CEPAT MENGHUKUM ORANG SESAT...
JUMPA ARTIKEL DAN TERUS COPY dan PASTE...
TANPA MENGKAJI SIAPA DIA ABU_SYAFIQ....

HUJAH APA KEJADAHNYA CUCU oiiiii????

KALAU AKU COPY dan PASTE ARTIKEL AHLI UMNO
KATA PAS PARTI ANAK SETAN... HANGPA NAK TAK???

p/s. Aku tak perlu jawab hujah budus budak cucu ni...
sama budus dengan budak cucu ni...
sebab aku tahu artikel tu fitnah tidak berasas.....
tanpa bukti!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:14


Pada 17-12-07 14:36 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!


aku percaya sangat-sangat POKOK sebab tu aku tak hairan ada ahli yang suka memecah belahkan umat macam hang... :-D :-D :-D


apa yang percaya Albalaci???
bagitau aku.......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:17


Pada 17-12-07 14:22 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

kita kena paham... orang lain mungkin cara yang berbeza...mungkin cara dia nak selidik dan dapat maklumat tentang artikel itu dengan bertanya dalam forum...


ooooooo......
Bertanya dalam forum???
kalau aku COPY dan PASTE artikel orang-orang UMNO kata
PAS tu Parti AJARAN SETAN....

hangpa nak jawab???
:sopan: :sopan:


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

shuh_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 31935
Posting: 20

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:18


Pada 17-12-07 15:13 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:40 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

jangan cepat ,menghukum sesuatu itu sesat ataupun tidak. tidak salah untuk membacanya kan. ahli ukhwah ataupun saya ataupun sesiapa pun jua seharusnya tidak terlalu menghukum sesat ataupun tidak. cuma pada saya, pada pandangan saya dan apa yang saya copy & paste disini tidak memaknakan bahawa saya menganggap HT sesat. jadi jangan terlalu sangat tunjuk diri hebat sampai tanya pendirian orang lain sesat tak sesat.

ok, kalau tak betul keluarkanlah hujah.


HANG TU YANG CEPAT MENGHUKUM ORANG SESAT...
JUMPA ARTIKEL DAN TERUS COPY dan PASTE...
TANPA MENGKAJI SIAPA DIA ABU_SYAFIQ....

HUJAH APA KEJADAHNYA CUCU oiiiii????

KALAU AKU COPY dan PASTE ARTIKEL AHLI UMNO
KATA PAS PARTI ANAK SETAN... HANGPA NAK TAK???

p/s. Aku tak perlu jawab hujah budus budak cucu ni...
sama budus dengan budak cucu ni...
sebab aku tahu artikel tu fitnah tidak berasas.....
tanpa bukti!!!
eih...ahli hizut tahrir...
kasarya ahasa... :berfikir:
pemimpi ajar macam tu ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuh_shahProfil   Hantar PM kepada shuh_shah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:20


maksud saya berterima kisah kerana sudi menghantar artikel ini untuk tatapn org yang belum baca selain anda...sekurang2nya org lain boleh tau pasal Hizbut Tahrir ini...tanggungjawab andalah untuk membetulkan dan menjawab artikel ini jikalau ianya salah...kerana anda yang lebih arif mengenai Hizbut Tahrir ini...sekurang-kurangnya pembaca boleh membezakan apa yang terdpt dalam artikel tersbt dengan jawapan yang anda beri...beri jawapan dengan fakta dan situasi yang sebenar mengenai Hizbut Tahrir ini,bukan menjwb dengan perkataan dan suasana yang berasaskan emosi semata-mata....

p/s:percaya ke HIZBUT TAHRIR bahaya dan sesat???(peringatan untuk dr sendiri:kena membaca dan mendalami dengan lebih lanjut untuk tambah ilmu...)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:21


Pada 17-12-07 15:17 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:22 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

k
kalau aku COPY dan PASTE artikel orang-orang UMNO kata
PAS tu Parti AJARAN SETAN....pemburupokok..silakan buat macam tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:23


Pada 17-12-07 15:17 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:22 , zhafri posting:

pemburupokok..silakan lah buat macam tu :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:29


saya ni peminat site www.mykhilafah.com (HT Malaysia official site)
selain itu saya suka baca SN jugak..(alaa...yang orang pass2 after solat jumaat tu)
ni artikelnya.. (from that site...)
pemburu pokok..tumpang promote site ni kejap tau... comell...

___________________________________________________

Alangkah ‘gempak’nya saranan Dr Khir Toyo dengan konsep pentadbiran yang baru direkanya ini - 6M (Musyaratah, Muhasabah, Muraqobah, Mu’aqobah, Mujahadah dan Mu’atabah). Sungguh ‘Islamik’ bunyinya! Seolah-olah Selangor selepas ini akan ditadbir oleh orang-orang alim yang tunduk patuh kepada hukum-hukum Allah.

Umpama menanam tebu di tepi bibir, begitulah manis dan indahnya kata-kata yang keluar dari mulut Menteri Besar Selangor ni. Sekali baca terus terfikir, agak dangkal juga dengan konsep baru yang dibawa oleh doktor gigi ini, kerana di fikiran kita terus terlintas, ‘jadi selama ini, penjawat awam di Selangor mengamalkan konsep apa?’ Kalau konsep yang dianggap ‘Islam’ ini baru sekarang nak diperkenalkan, maka selama ini jelaslah mereka telah mengamalkan konsep yang tidak Islam (konsep sekular)!?

Siapa tak tahu yang Khir Toyo berasal dari sebuah keluarga miskin? Tapi nasib beliau terus berubah sejak beliau menjejakkan kaki ke dalam UMNO. Apatah lagi setelah beliau dilantik sebagai Menteri Besar. Segala kemewahan dapat beliau kecapi dan dikongsi bersama kroni-kroni yang ada. Biasalah adat UMNO, berkongsi segala ‘kebaikan’ dengan kawan-kawan. Setelah puas (atau mungkin belum) menikmati segala kekayaan yang ada, maka ‘budak kampung’ yang telah kaya raya ini bertukar pula ke arah yang lebih Islamik. Baguslah dengan konsep 6M yang cuba diketengahkan ini, tapi cuba tanya diri sendiri, adakah di dalam Islam tidak ada konsep pentadbiran yang ditunjukkan oleh Rasulullah atau para sahabat, sehingga perlu mencipta konsep sendiri?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:31


Haaa... ni lagi... tapi portal ni(mykhilafah) tak update hari-hari ek... erm..tak mengapa lah.

Sungguh naif cara berfikir berasaskan akidah sekular. Sesuatu perbuatan itu dilakukan hanyalah berasaskan keuntungan/kepentingan semata-mata. Hukum syarak tidak pernah digunakan untuk menilai sama ada sesuatu perbuatan itu boleh dilakukan atau tidak. Persembahan tarian barongan ini terpaksa dihentikan kerana adanya konflik dengan negara jiran, kerana perebutan siapakah pemilik asal tarian kebudayaan itu. Ia dihentikan bukannya kerana penilaian bercanggah dengan hukum Islam, tetapi diberhentikan kerana ada pergolakan dengan negara jiran.

Sebagai seorang Muslim kita hendaklah menjadikan Islam sebagai tolok-ukur perbuatan kita, bukannya ‘manfaat/kepentingan’. Dalam ‘perebutan dangkal’ yang berlaku tentang tarian barongan ini, cubalah kita lihat secara umumnya sejarah dan maksud tarian barongan ini,

"Tarian Barongan merupakan sebuah tarian rakyat yang menggambarkan kisah-kisah di zaman Nabi Allah Sulaiman dengan binatang-binatang yang boleh bercakap. Kononnya, seekor harimau telah terlihat seekor burung merak yang sedang mengembangkan ekornya. Apabila terpandang harimau, merak pun melompat di atas kepala harimau dan keduanya terus menari. Tiba-tiba seorang Juru Iring bernama Garong yang mengiringi Puteri Raja yang sedang menunggang kuda lalu di kawasan itu. Melihatkan kedua haiwan itu menari, Pamong lalu turun dari kudanya dan menari bersama-sama binatang tadi. Tarian ini terus diamalkan dan boleh dilihat di daerah Batu Pahat, Johor dan di negeri Selangor. Di antara alat-alat muzik yang digunakan bagi mengiringi tarian Barongan ialah gong, gendang, dan angklung."

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:40


Pada 17-12-07 15:18 , shuh_shah posting:

!!! QUOTE !!!


eih...ahli hizut tahrir...
kasarya ahasa... :berfikir:
pemimpi ajar macam tu ke


siapa ahli hizbut tahrir???
siapa bahasa kasar??? part mana yang kasar tu???

yang aku tahu pemimpin yang berbahasa kasar adalah dari PAS...
MAT-SABU (TIMBALAN PRESIDEN PAS)..
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam Harakah...
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:42


Pada 17-12-07 15:20 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

maksud saya berterima kisah kerana sudi menghantar artikel ini untuk tatapn org yang belum baca selain anda...sekurang2nya org lain boleh tau pasal Hizbut Tahrir ini...tanggungjawab andalah untuk membetulkan dan menjawab artikel ini jikalau ianya salah...kerana anda yang lebih arif mengenai Hizbut Tahrir ini...sekurang-kurangnya pembaca boleh membezakan apa yang terdpt dalam artikel tersbt dengan jawapan yang anda beri...beri jawapan dengan fakta dan situasi yang sebenar mengenai Hizbut Tahrir ini,bukan menjwb dengan perkataan dan suasana yang berasaskan emosi semata-mata....

p/s:percaya ke HIZBUT TAHRIR bahaya dan sesat???(peringatan untuk dr sendiri:kena membaca dan mendalami dengan lebih lanjut untuk tambah ilmu...)kena baca dan mendalami lebih lanjut.....
haaaaa.... tau pun hang ya....
:-D

kaji dulu...... baru boleh buat kesimpulan HT ni sesat atau tak!!!
jangan main copy dan paste macam budak cucu tu tanpa mengkaji
terlebih dahulu...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-07 16:20


hang ni tak rasional sebenarnya. hang ikut emosi cepat sangat. hang nak copy & Paste kat sini yang PAS tu parti anak setan, silakan. tak ada masalah apapun. saya tak kata pun HT tu sesat tapi orang lain kata. bila saya copy & Paste kat sini sekurang2nya orang HT dapat menjawab balik. boleh hilangkan kekeliruan orang yang membaca artikel ni. nak pertahankan HT silakan tapi gunalah hujah yang rasional. bukan dengan emosi.

hang buka web site ni... www.darulfatwa.org.au. disitu ada 1 artikel dalam bentuk pdf yang menulis tentang Bahaya Hizbut Tahrir. yang dibuat oleh Front pembela pembela aqidah Ahlussunnah Indonesia. buku kecil ini diterbitkan dalam tahun 2006.

bila orang lain baca, maka akan bersangka buruk dengan HT. jadi untuk membela HT maka hang kenalah berhujah dengan dalil dan nas yang betul. bukan ikut emosi.

lagi 1 saya nak betulkan, Mohammad Bin Sabu bukan Timbalan Presiden PAS tapi Naib Presiden PAS. Tak tau jangan tulis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 18:28


laaaa.... sudah tukar ka??

MAT SABU merupakan NAIB PRESIDEN PAS rupanya....
aku ingat TIMBALAN PRESIDEN dan NAIB PRESIDEN satu jawatan
yang sama.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 18:34


Pada 17-12-07 16:20 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

hang ni tak rasional sebenarnya. hang ikut emosi cepat sangat. hang nak copy & Paste kat sini yang PAS tu parti anak setan, silakan. tak ada masalah apapun. saya tak kata pun HT tu sesat tapi orang lain kata. bila saya copy & Paste kat sini sekurang2nya orang HT dapat menjawab balik. boleh hilangkan kekeliruan orang yang membaca artikel ni. nak pertahankan HT silakan tapi gunalah hujah yang rasional. bukan dengan emosi.

hang buka web site ni... www.darulfatwa.org.au. disitu ada 1 artikel dalam bentuk pdf yang menulis tentang Bahaya Hizbut Tahrir. yang dibuat oleh Front pembela pembela aqidah Ahlussunnah Indonesia. buku kecil ini diterbitkan dalam tahun 2006.

bila orang lain baca, maka akan bersangka buruk dengan HT. jadi untuk membela HT maka hang kenalah berhujah dengan dalil dan nas yang betul. bukan ikut emosi.hehehehe.....cucu oiiiiii.......

tak ada gunanya aku jawab sebab semua orang mengakui bahawa
"HIZBUT-TAHRIR TIDAK SESAT DAN TIDAK BAHAYA KEPADA
UMAT ISLAM....... HIZBUT-TAHRIR BAHAYA KEPADA MUSUH-MUSUH
ISLAM SAJA......."

lagipun hang bukannya bermusuh dengan Hizbut-Tahrir...
tiada gunanya aku menjawab.....

melainkan aku berjumpa dengan orang yang mengakui bermusuh
dengan Hizbut-Tahrir.... barulah aku menjawabnya...

:-D :-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 19:44


Ana cukup hairan...adakah dengan menjawab soalan tadi membebankan kan anta wahai pemburu??
Salahkan kalau anda menjawab soalan saudara cucu sebentar tadi...
sekurang-kurangnya dapatlah menghilangkan rasa bersangka buruk kepada HT...
Salahkah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 19:53


Pada 17-12-07 15:13 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:40 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

jangan cepat ,menghukum sesuatu itu sesat ataupun tidak. tidak salah untuk membacanya kan. ahli ukhwah ataupun saya ataupun sesiapa pun jua seharusnya tidak terlalu menghukum sesat ataupun tidak. cuma pada saya, pada pandangan saya dan apa yang saya copy & paste disini tidak memaknakan bahawa saya menganggap HT sesat. jadi jangan terlalu sangat tunjuk diri hebat sampai tanya pendirian orang lain sesat tak sesat.

ok, kalau tak betul keluarkanlah hujah.


HANG TU YANG CEPAT MENGHUKUM ORANG SESAT...
JUMPA ARTIKEL DAN TERUS COPY dan PASTE...
TANPA MENGKAJI SIAPA DIA ABU_SYAFIQ....

HUJAH APA KEJADAHNYA CUCU oiiiii????

KALAU AKU COPY dan PASTE ARTIKEL AHLI UMNO
KATA PAS PARTI ANAK SETAN... HANGPA NAK TAK???

p/s. Aku tak perlu jawab hujah budus budak cucu ni...
sama budus dengan budak cucu ni...
sebab aku tahu artikel tu fitnah tidak berasas.....
tanpa bukti!!!aku bukan nak kata aku tak suka kat HT ni.. tapi kalau dah cara pembawaan tu dengan bahasa yang 'indah'.. jangan risau, tak lama lagi, ramai yang akan membangkang walau benda tu betul. Aku pun asal dari kedah jugak, org kata bahasa kedah ni kasaq, so lembutkanlah kalau nak mengajak.. wallahua'lam..


-----------------
Assubhubada'


Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 21:06


Pada 17-12-07 19:53 , Qaisar posting:

!!! QUOTE !!!


aku bukan nak kata aku tak suka kat HT ni.. tapi kalau dah cara pembawaan tu dengan bahasa yang 'indah'.. jangan risau, tak lama lagi, ramai yang akan membangkang walau benda tu betul. Aku pun asal dari kedah jugak, org kata bahasa kedah ni kasaq, so lembutkanlah kalau nak mengajak.. wallahua'lam..


hehehe....
bagi aku.... lantak lah orang nak ajak secara kasar atau lembut...
kalau aku nak mengkaji sesuatu pertubuhan tu....
aku kaji terus.... tanpa pedulik lagi....

sama jugak sebelum ni..
aku tak peduli apa orang kata...

aku mengkaji HIZBUT-TAHRIR dan sampai sekarang ni...
aku terus menyokong dan berjuang menagakkan syariat
bersama HIZBUT-TAHRIR.....
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 21:09


Pada 17-12-07 19:44 , zhafri posting:

!!! QUOTE !!!

Ana cukup hairan...adakah dengan menjawab soalan tadi membebankan kan anta wahai pemburu??
Salahkan kalau anda menjawab soalan saudara cucu sebentar tadi...
sekurang-kurangnya dapatlah menghilangkan rasa bersangka buruk kepada HT...
Salahkah??


tak beban tu... cuma aku malas saja nak jawab....

AKU TANYA HANG ZHAFRI...
SIAPA kat SINI BERSANGKA BURUK TERHADAP HT????
HANG BERSANGKA BURUK TERHADAP HIZBUT-TAHRIR ke ZHAFRI???

AKU TANYA NI.....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 21:21


apa salah ye kalau pemburu jawab?? Salah ke...
kata anta nak berdakwah..nak memperkenalkan Ht kepada org ramai...apa salahnya kalau merajinkan sikit diri2?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 21:38


saya berbesar hati kerana pemburu_pokok sudi mempelawa saya bermain kayak2 di tasik UM bersama ghazi...

ehhh!!! pemburu_pokok..tanx for the info... baru tau ghazi tu budak medic UM..
huuhh.. bakal doktor rupanya..bagus2...
nanti saya ajak ghazi minum teh tarik di Kolej Kediaman ke-12 bersama saudara...

errm... hidup pemburu_pokok seiring dengan kemajuan daerah Sungai Petani!!!!

hhiiihhhiiihhooeee....!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 21:40


eehhh!!!! zhafri dengan Qaisar pun orang kedah jugak???

huhhuu!!! ramainya orang utara kat forum ini....

-Shafiq-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-07 21:46


tempat tinggal saja kat kedah..masih sekolah lagi kat terang.SPM taun depan

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 00:33


ana nak tanya sikit, setakat ni jemaah HT buat apa di peringkat campus dan peringkat masyarakat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 01:06


Pada 17-12-07 21:06 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 19:53 , Qaisar posting:

!!! QUOTE !!!


aku bukan nak kata aku tak suka kat HT ni.. tapi kalau dah cara pembawaan tu dengan bahasa yang 'indah'.. jangan risau, tak lama lagi, ramai yang akan membangkang walau benda tu betul. Aku pun asal dari kedah jugak, org kata bahasa kedah ni kasaq, so lembutkanlah kalau nak mengajak.. wallahua'lam..


hehehe....
bagi aku.... lantak lah orang nak ajak secara kasar atau lembut...
kalau aku nak mengkaji sesuatu pertubuhan tu....
aku kaji terus.... tanpa pedulik lagi....

sama jugak sebelum ni..
aku tak peduli apa orang kata...

aku mengkaji HIZBUT-TAHRIR dan sampai sekarang ni...
aku terus menyokong dan berjuang menagakkan syariat
bersama HIZBUT-TAHRIR.....
:-Daku pun tak kisah kalau hang nak kaji sampai boleh buat Ph.D sekali pun.. nak kaji, kajilah! nak berjuang, berjuanglah! tapi cara biar berhemah, jangan seronok sendiri.. jangan dok kira ikut diri! ramai kat sini yang masih nak tau sebab HT. ramai lagi yang nak tau HT tu apa, tapi kalau dah cara hang cerita tak kena, suka ikut emosi, habislah! bila org tanya, jawablah dengan elok! jangan tanya balik.

nasi lemak yang sedap pun org takmau beli kalau penjual dia kurap sana sini. bukan aku berniat nak mengajaq atau merendahkan sesiapa, tapi berhemahlah! Rasulullah dulu pun berhemah juga, berhias juga, tapi sabar itu tonggak kejayaan. bukan aku nak kata aku ni baguih, tapi bila time aku rasa tak kena, sama-sama lah kita tolong perbetul. niat bukan nak mencetuskan api perbalahan, tapi kadang-kadang, cara kita menentukan siapa kita.

wallahua'lam..


-----------------
Assubhubada'


Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 02:30


Pada 17-12-07 21:38 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya berbesar hati kerana pemburu_pokok sudi mempelawa saya bermain kayak2 di tasik UM bersama ghazi...

ehhh!!! pemburu_pokok..tanx for the info... baru tau ghazi tu budak medic UM..
huuhh.. bakal doktor rupanya..bagus2...
nanti saya ajak ghazi minum teh tarik di Kolej Kediaman ke-12 bersama saudara...

errm... hidup pemburu_pokok seiring dengan kemajuan daerah Sungai Petani!!!!

hhiiihhhiiihhooeee....!!!!


Salam,

Boleh saja... tapi kena belanje lah... huhu... gurau saja.

Insya Allah bila-bila berkelapangan kita bertemu, ye...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 02:34


Pada 18-12-07 00:33 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tanya sikit, setakat ni jemaah HT buat apa di peringkat campus dan peringkat masyarakat...?


Salam, soalan ni lebih sesuai ditanya di topik Hizbut Tahrir: parti politik Islam...

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 04:49


Pada 17-12-07 15:14 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:36 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!


aku percaya sangat-sangat POKOK sebab tu aku tak hairan ada ahli yang suka memecah belahkan umat macam hang... :-D :-D :-D


apa yang percaya Albalaci???
bagitau aku.......PERCAYA DENGAN ARTIKEL kat ATAS..

SEBAB TU TAK PELIK KALAU HT DAPAT TARIK AHLI YANG MANGKUK JAMBAN dan TUNGGUL KAYU macam HANG!!!!! :lucu: :lucu: :lucu:

BAIK AKU BERCAKAP DENGAN POKOK SALAK DARI DOK BERHUJAH DENGAN ORANG TAK MATANG macam HANG...

BUANG MASA saja SAHABAT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

MuRfiQaH_saHiRa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13414
Posting: 17
Dari: Kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 10:59


kita terima yang baik dan buang yang buruk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuRfiQaH_saHiRaProfil   Hantar PM kepada MuRfiQaH_saHiRa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 12:43


Pada 18-12-07 02:30 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 21:38 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya berbesar hati kerana pemburu_pokok sudi mempelawa saya bermain kayak2 di tasik UM bersama ghazi...

ehhh!!! pemburu_pokok..tanx for the info... baru tau ghazi tu budak medic UM..
huuhh.. bakal doktor rupanya..bagus2...
nanti saya ajak ghazi minum teh tarik di Kolej Kediaman ke-12 bersama saudara...

errm... hidup pemburu_pokok seiring dengan kemajuan daerah Sungai Petani!!!!

hhiiihhhiiihhooeee....!!!!


Salam,

Boleh saja... tapi kena belanje lah... huhu... gurau saja.

Insya Allah bila-bila berkelapangan kita bertemu, ye...


budak UM rupanya...

dah pernah berdebat ke dengan profesor2 / prof madya dari APIUM pasal demokrasi & khilafah ni? dah minta pandangan Dato' Mahmood, Datin Faedah, Dr. Anisah, Dr. Shamsiah, Prof Aziz dan ramai lagi pakar2 dalam bidang fiqh & akidah?

memandangkan anda duduk dekat saja dengan tok2 guru saya, bolehlah refer terus kepada mereka kalau ada permasalahan, insyaAllah jawapan mereka pasti lebih kukuh berbanding dengan saya, sebab apa yang saya dapat adalah dari mereka juga.

nak refer permasalahan agama kena refer pada pakar2nya saudara, bukan doktor di PPUM atau pakar2 biologi :sopan:

kalau pernah jumpa mereka sila share kat sini apa kesimpulannya, adakah mereka sependapat dengan anda? kalau belum lagi, jangan malu dan segan dalam mencari kebenaran ni, insyaAllah mereka open-minded saja.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 18-12-07 13:34


nak berdakwah tapi bila orang tanya macam ni jawapan. baik tak payah cakap nak berdakwah. kalau tak ada sesiapa nak terangkan maka orang yang tak faham terbaca artikel ni akan menganggap HT tu sesat. tolong fikirlah. bukan dengan emosi semata. kata dah mengkaja HT sedalam-dalamnya tapi bukan nak berhujah tapi nak menunjuk kesombongan diri. bila orang kata HT sesat, marah pulak.

nak berdakwah kena berilmu, berlembut dan sabar.. bukan bila orang kata HT macam-macam, hang terus mengamuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 18-12-07 14:17


saya terjumpa dan terbaca benda ni tentang HT. jadi ada sesiapa yang boleh huraikan tak ?

An-Nabhani: "Boleh bagi seorang laki-laki berjabat tangan dengan perempuan tanpa ha-il (penghalang), demikian pula sebaliknya. Melihat
perempuan yang bukan mahramnya haram tetapi berjabat tangan boleh".

Nama Kitab HT : An-Nizham al Ijtima'i fil Islam
Penulis : Taqiyyuddin an-Nabhani
Halaman 57

cuba huraikan berpandukan maksud hadis ni

“Bila (kepala) salah seorang dari kalian ditusuk
dengan potongan besi maka hal itu benar-benar lebih baik
baginya (artinya lebih ringan) daripada (disiksa karena maksiat)
memegang perempuan yang tidak halal baginya". (H.. ath-
Thabarani dalam al Mu'jam al Kabir dari hadits Ma'qil bin
Yasar dan hadits ini hasan menurut Ibnu Hajar,
Nuruddin al Haytsami, al Mundziri dan lainnya)


saya cuma nak penjelasan. bukan kutukan. bukan kemarahan. kalau setakat nak marah2 dan beremosi lebih baik tak payah jawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 18-12-07 14:21


kawan-kawan cuba tengok website2 ini. ada memperkatakan tentang HT. saya minta keterbukaan.

http://darulfatwa.org.au/content/view/125/153/

http://archivehizbi.wordpress.com/2007/03/15/membongkar-selubung-hizbut-tahrir-1/

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 17:12


Pada 18-12-07 12:43 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-12-07 02:30 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 21:38 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya berbesar hati kerana pemburu_pokok sudi mempelawa saya bermain kayak2 di tasik UM bersama ghazi...

ehhh!!! pemburu_pokok..tanx for the info... baru tau ghazi tu budak medic UM..
huuhh.. bakal doktor rupanya..bagus2...
nanti saya ajak ghazi minum teh tarik di Kolej Kediaman ke-12 bersama saudara...

errm... hidup pemburu_pokok seiring dengan kemajuan daerah Sungai Petani!!!!

hhiiihhhiiihhooeee....!!!!


Salam,

Boleh saja... tapi kena belanje lah... huhu... gurau saja.

Insya Allah bila-bila berkelapangan kita bertemu, ye...


budak UM rupanya...

dah pernah berdebat ke dengan profesor2 / prof madya dari APIUM pasal demokrasi & khilafah ni? dah minta pandangan Dato' Mahmood, Datin Faedah, Dr. Anisah, Dr. Shamsiah, Prof Aziz dan ramai lagi pakar2 dalam bidang fiqh & akidah?

memandangkan anda duduk dekat saja dengan tok2 guru saya, bolehlah refer terus kepada mereka kalau ada permasalahan, insyaAllah jawapan mereka pasti lebih kukuh berbanding dengan saya, sebab apa yang saya dapat adalah dari mereka juga.

nak refer permasalahan agama kena refer pada pakar2nya saudara, bukan doktor di PPUM atau pakar2 biologi :sopan:

kalau pernah jumpa mereka sila share kat sini apa kesimpulannya, adakah mereka sependapat dengan anda? kalau belum lagi, jangan malu dan segan dalam mencari kebenaran ni, insyaAllah mereka open-minded saja.

wassalam.Salam, terima kasih atas usul yang diberikan. Saya pernah bertemu Dr. Anisah, tapi bukan membincangkan tentang khilafah dan demokrasi. Memang dah sekian lama saya bercadang, namun tak berkesempatan. Bahkan antara individu pertama yang ingin saya rujuk tatkala pertama kali diperkenalkan dengan HT ialah Ustaz Alias, bekas pensyarah UM. Malangnya, hasrat saya tak kesampaian atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat saya nyatakan di sini.

Sungguhpun demikian, siapalah saya untuk berdebat dengan mereka. Kalau sekadar meminta pandangan tu bolehlah. Insya Allah.

Seperkara lagi, saya tidak merujuk kepada doktor di PPUM apabila berdepan dengan masalah agama. Juga bukan pakar biologi. Ini bukan bidang mereka. Lainlah kalau saya nak tahu berkenaan penyakit-penyakit tertentu ataupun prosedur pembedahan dan sebagainya.

Wallahu'alam...

:bunga:

P/s: mungkin ibnu_musa boleh aturkan pertemuan dengan mereka... takpun harap dapat PM kepada saya nombor mereka untuk dihubungi. terima kasih.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-07 17:49


salam... bagi ana, UMNO semestinya sesat yang terang lagi nyata..

bagi HT, mnyebabkan kekeliruan timbul... sebenarnya, kalau betul bawa Islam, tiada lagi kesangsian dan tak perlu lagi pembelaan yang menyatakan bahawa kita adalah yang bawa Islam, sebab Islam yang benar tu akan menampakkan diri pada kaca mata org beriman..

HT ni memang berada dalam keadaan yang sedikit keraguan, sebab walaupun ahli2 dan promoternye bermati-matian menyatakan matlamat HT, ia nya masih lagi menimbul keraguan, sedang kan Islam itu mudah untuk difahami dan jauh dr keraguan...

Kesimpulannye, bagi org yang kafir sudah jelas kekafirannye dan kebenciannye pada Islam, tapi bagi munafik ini lah yang begitu berbahaya pada Islam, dengan sangkaan yang baik, harapnya HT jauhlah dr sifat tersebut dan termasuk semua yang meninfakkan diri dalam kerja-kerja dakwah...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 18:02


Salam, siapa yang berusaha menimbulkan keraguan tersebut? Mari kita renung-renungkannya bersama. Saya tak memaksudkan ahli ukhwah yang post artikel tersebut, sebaliknya saya memaksudkan si penulis artikel itu. Kalau anda buka blog tersebut, anda akan dapati bahawa ia penuh dengan kebencian terhadap pihak yang digelarnya sebagai 'wahhabi' itu. Kemudian suatu masa dahulu penulis ini ada menyelitkan artikelnya (berkenaan HT) yang penuh dengan kebencian dan tiada tanggungjawab itu...

Berhati-hatilah dalam menilai perkhabaran yang dibawa. Lebih-lebih lagi blog tersebut bukannya "peer reviewed".

Isu berpegang tangan itu akan dibincangkan kemudian, Insya Allah. Dan semestinya bukan dalam topik "Bahaya Hizbut Tahrir".

Tiada apa yang bahaya pada Hizbut Tahrir bagi umat Islam dan juga teman-teman seperjuangan yang turut serta membawa panji-panji Islam.

Hizbut Tahrir hanyalah berbahaya kepada musuh-musuh Islam, sepertimana mereka menganggap dan melabelkan gerakan-gerakan Islam yang lain sebagai BERBAHAYA.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-07 18:13


untuk makluman, keraguan tu timbul sejak dulu lagi, bukan nya apabila artikel ni keluar... HT tertubuh di palestin ke? dengar nya begitu lah? tapi kan, kenapa HT tak tumpukan perjuangn d palestin, berjuanglah d palestin bermati2 an, org yang lari dr medan Jihad sangat lah besar kemurkaan di sisi Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 19:36


Pada 18-12-07 17:12 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!


Salam, terima kasih atas usul yang diberikan. Saya pernah bertemu Dr. Anisah, tapi bukan membincangkan tentang khilafah dan demokrasi. Memang dah sekian lama saya bercadang, namun tak berkesempatan. Bahkan antara individu pertama yang ingin saya rujuk tatkala pertama kali diperkenalkan dengan HT ialah Ustaz Alias, bekas pensyarah UM. Malangnya, hasrat saya tak kesampaian atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat saya nyatakan di sini.

Sungguhpun demikian, siapalah saya untuk berdebat dengan mereka. Kalau sekadar meminta pandangan tu bolehlah. Insya Allah.

Seperkara lagi, saya tidak merujuk kepada doktor di PPUM apabila berdepan dengan masalah agama. Juga bukan pakar biologi. Ini bukan bidang mereka. Lainlah kalau saya nak tahu berkenaan penyakit-penyakit tertentu ataupun prosedur pembedahan dan sebagainya.

Wallahu'alam...

:bunga:

P/s: mungkin ibnu_musa boleh aturkan pertemuan dengan mereka... takpun harap dapat PM kepada saya nombor mereka untuk dihubungi. terima kasih.


saya tiada autoriti nak bagi nombor telefon mereka kepada anda, minta maaf. anda pergi saja straight ke APIUM pensyarah2 kat sana open saja kalau sesiapa ada apa-apa masalah tentang agama, jangan segan2, mereka tak letak apa-apa bayaran pun.

tak perlu lah saya nak kena aturkan pula, saya dah tak belajar di sana, anda yang lebih dekat dengan "gedung ilmu Islam" itu, malah saya patut terkejut jika anda tak pernah tanya pandangan mereka tentang manhaj yang anda ikut ini sedangkan anda berada dekat dengan mereka (UM), pandangan dari siapa yang patut anda rujuk tentang ajaran Islam kalau bukan dari ilmuan2 Islam? :-?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 19:42


Pada 18-12-07 18:13 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk makluman, keraguan tu timbul sejak dulu lagi, bukan nya apabila artikel ni keluar... HT tertubuh di palestin ke? dengar nya begitu lah? tapi kan, Kenapa HT tak tumpukan perjuangn d palestin, berjuanglah d palestin bermati2 an, org yang lari dr medan Jihad sangat lah besar kemurkaan di sisi Allah...

ikut Sunnah Rasulullah s.a.w., baginda sendiri pun mulakan dakwah di tanah kelahiran baginda terlebih dahulu bukannya terus berdakwah secara global.

bila umat Islam hadapi kesulitan barulah beliau bawa umat Islam berhijrah ke Madinah dan membina daulah Islam di sana, kemudian kembali semula ke Makkah dan merampasnya dari tangan kuffar.

baginda s.a.w. juga memulakan usaha menegakkan syiar Islam dari tanah kelahiran baginda, kalau usaha memartabatkan Islam di tanah air sendiri dianggap oleh HT sebagai asabiah atau tidak syar`i, beranikah anda menghukum perbuatan Nabi tersebut sebagai tidak syar`i juga dan asabiah?

Kenapa HT taknak ikut sunnah Rasulullah yang ini, kata ikut tariqah Rasulullah, sedangkan baginda juga bermula di satu tempat lebih-lebih lagi di tanah air baginda sendiri? lebih-lebih lagi anda berani mendakwa gerak kerja jemaah lain sebagai tidak syar`i dan menyeleweng? :berfikir:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 20:05


Pada 18-12-07 18:13 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk makluman, keraguan tu timbul sejak dulu lagi, bukan nya apabila artikel ni keluar... HT tertubuh di palestin ke? dengar nya begitu lah? tapi kan, Kenapa HT tak tumpukan perjuangn d palestin, berjuanglah d palestin bermati2 an, org yang lari dr medan Jihad sangat lah besar kemurkaan di sisi Allah...


Salam, terkejut saya dibuatnya dengan hujah anda itu. Suatu yang tak pernah terlintas di fikiran saya selama ini. Lari dari medan jihad?

Buat makluman, HT masih lagi berada di Palestin sejak dari awal penubuhannya sehinggalah ke hari ini. Mungkin anda tak mengikuti perkembangan di Palestin sana. Jadi saya maafkan dan bersangka baik sahajalah.

Dalam menubuhkan daulah, bukanlah melalui perjuangan bersenjata. Ini tidak berlaku di zaman Rasulullah saw. Sebelum tertubuhnya Daulah Islam, Rasulullah saw melarang umat Islam daripada mengangkat senjata. Sungguhpun demikian, tak bermakna kami menolak perjuangan jihad di Palestin.

Jihad tetap berlangsung sepanjang zaman biarpun dalam keadaan ketiadaan khilafah.

Keraguan berkenaan isu bersalaman tanpa alas pula telahpun dihuraikan oleh Taqiyuddin An-Nabhani dalam buku yang sama. Mungkin cucu nak menjimatkan bilangan patah perkataan, jadi dia tak quote keseluruhan perenggan tersebut.

Kalau nak membaca perenggan penuh tersebut sila rujuk topik Hizbut Tahrir: parti politik Islam.

Wallahu'alam...

:bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 21:55


Pada 18-12-07 19:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-12-07 17:12 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!


Salam, terima kasih atas usul yang diberikan. Saya pernah bertemu Dr. Anisah, tapi bukan membincangkan tentang khilafah dan demokrasi. Memang dah sekian lama saya bercadang, namun tak berkesempatan. Bahkan antara individu pertama yang ingin saya rujuk tatkala pertama kali diperkenalkan dengan HT ialah Ustaz Alias, bekas pensyarah UM. Malangnya, hasrat saya tak kesampaian atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat saya nyatakan di sini.

Sungguhpun demikian, siapalah saya untuk berdebat dengan mereka. Kalau sekadar meminta pandangan tu bolehlah. Insya Allah.

Seperkara lagi, saya tidak merujuk kepada doktor di PPUM apabila berdepan dengan masalah agama. Juga bukan pakar biologi. Ini bukan bidang mereka. Lainlah kalau saya nak tahu berkenaan penyakit-penyakit tertentu ataupun prosedur pembedahan dan sebagainya.

Wallahu'alam...

:bunga:

P/s: mungkin ibnu_musa boleh aturkan pertemuan dengan mereka... takpun harap dapat PM kepada saya nombor mereka untuk dihubungi. terima kasih.


saya tiada autoriti nak bagi nombor telefon mereka kepada anda, minta maaf. anda pergi saja straight ke APIUM pensyarah2 kat sana open saja kalau sesiapa ada apa-apa masalah tentang agama, jangan segan2, mereka tak letak apa-apa bayaran pun.

tak perlu lah saya nak kena aturkan pula, saya dah tak belajar di sana, anda yang lebih dekat dengan "gedung ilmu Islam" itu, malah saya patut terkejut jika anda tak pernah tanya pandangan mereka tentang manhaj yang anda ikut ini sedangkan anda berada dekat dengan mereka (UM), pandangan dari siapa yang patut anda rujuk tentang ajaran Islam kalau bukan dari ilmuan2 Islam? :-?

wassalam.Salam, ok insya Allah Jumaat ini saya akan ke UM. Saya akan berjumpa dengan mana-mana pensyarah di sana. Insya Allah selepas solat Jumaat sekiranya tiada aral.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 22:07


Pada 18-12-07 19:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-12-07 18:13 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk makluman, keraguan tu timbul sejak dulu lagi, bukan nya apabila artikel ni keluar... HT tertubuh di palestin ke? dengar nya begitu lah? tapi kan, Kenapa HT tak tumpukan perjuangn d palestin, berjuanglah d palestin bermati2 an, org yang lari dr medan Jihad sangat lah besar kemurkaan di sisi Allah...

ikut Sunnah Rasulullah s.a.w., baginda sendiri pun mulakan dakwah di tanah kelahiran baginda terlebih dahulu bukannya terus berdakwah secara global.

bila umat Islam hadapi kesulitan barulah beliau bawa umat Islam berhijrah ke Madinah dan membina daulah Islam di sana, kemudian kembali semula ke Makkah dan merampasnya dari tangan kuffar.

baginda s.a.w. juga memulakan usaha menegakkan syiar Islam dari tanah kelahiran baginda, kalau usaha memartabatkan Islam di tanah air sendiri dianggap oleh HT sebagai asabiah atau tidak syar`i, beranikah anda menghukum perbuatan Nabi tersebut sebagai tidak syar`i juga dan asabiah?

Kenapa HT taknak ikut sunnah Rasulullah yang ini, kata ikut tariqah Rasulullah, sedangkan baginda juga bermula di satu tempat lebih-lebih lagi di tanah air baginda sendiri? lebih-lebih lagi anda berani mendakwa gerak kerja jemaah lain sebagai tidak syar`i dan menyeleweng? :berfikir:

wassalam.Salam, Syeikh Taqiuddin memulakan HT di tanah kelahirannya sendiri. Namun bukan bermakna saya nak menyamakan beliau dengan Nabi Muhammad saw, sekadar menyampaikan fakta ini.

Kedua, siapa kata usaha memartabatkan Islam di tanah air sendiri sebagai asabiah? Yang menjadikannya asabiah/nasionalisme ialah apabila kita mengehadkan perjuangan kita di tanah air kita sahaja. Sedangkan Rasulullah saw diturunkan bagi membawa rahmat ke sekalian alam. Sedarkah anda?

Anda mengatakan bahawa PAS juga menginginkan Khilafah. Adakah setelah PAS menguasai Malaysia melalui jalan yang ditempuhinya, adakah PAS akan menubuhkan Khilafah untuk rakyat Malaysia sahaja? Nasib umat Islam di negara lain diabaikan dan diserahkan kepada gerakan Islam yang berada di sana sahaja?

Nasionalisme-lah yang menyebabkan kita menganggap Muslim Indonesia sebagai PATI apabila mereka datang "tanpa izin". Inikah yang diajar oleh Islam?

Apabila PAS menguasai Malaysia kelak, adakah layanan yang sama tetap akan diterima oleh "PATI" yang datang ke sini demi mencari rezeki yang halal? Katanya prihatin terhadap nasib umat Islam, namun apabila "PATI" datang ke sini, bagaimanakah layanan yang akan diterima mereka dalam kerajaan PAS kelak?

Saya khuatir nanti ada suara sumbang yang berhujah, kami terikat dengan perlembagaan, jadi tidak dapat melakukan apa-apa bagi membantu mereka yang bergelar "PATI" itu...

Waiya zu billah...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

mdzahran
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30684
Posting: 50
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 22:38


Salam..

nak cari rejeki yang halal, masuklah dengan ijin... jadi PADI.. hehe...
lagipun, itu anggapan saudara sahaja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdzahranProfil   Hantar PM kepada mdzahran   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 23:02


Pada 18-12-07 22:38 , mdzahran posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

nak cari rejeki yang halal, masuklah dengan ijin... jadi PADI.. hehe...
lagipun, itu anggapan saudara sahaja....


Siapa yang menetapkan sama ada kemasukan mereka itu dengan ijin ataupun tidak? hehe

Kita kan umat yang satu, justru mengapa harus kita terpecah-pecah mengikut peta lakaran penjajah?

memang benar itu sekadar anggapan saya semata-mata, namun tak mustahil boleh mejadi kenyataan. Tapi saya bukanlah ahli nujum... Anda mampu mengubahnya...

Wallahu'alam...


:bunga:


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 10:57


Pada 18-12-07 22:07 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!


Salam, Syeikh Taqiuddin memulakan HT di tanah kelahirannya sendiri. Namun bukan bermakna saya nak menyamakan beliau dengan Nabi Muhammad saw, sekadar menyampaikan fakta ini.

Kedua, siapa kata usaha memartabatkan Islam di tanah air sendiri sebagai asabiah? Yang menjadikannya asabiah/nasionalisme ialah apabila kita mengehadkan perjuangan kita di tanah air kita sahaja. Sedangkan Rasulullah saw diturunkan bagi membawa rahmat ke sekalian alam. Sedarkah anda?

Anda mengatakan bahawa PAS juga menginginkan Khilafah. Adakah setelah PAS menguasai Malaysia melalui jalan yang ditempuhinya, adakah PAS akan menubuhkan Khilafah untuk rakyat Malaysia sahaja? Nasib umat Islam di negara lain diabaikan dan diserahkan kepada gerakan Islam yang berada di sana sahaja?

bermula di tanah air berbeza dengan menghadkan di tanah air. adakah anda juga nak kata Rasulullah pernah hadkan dakwah baginda di Makkah dan Madinah saja? ada Pas kata nak tegakkan khilafah di Malaysia saja ke? kalau dah khilafah, adakah ia hanya di sesuatu kawasan/negara saja, takkan anda yang asyik sebut2 pasal khilafah tapi tak faham pula maksud sebenarnya?

takkanlah hanya khilafah yang ditegakkan oleh HT saja yang betul, kalau jemaah lain yang tegakkan khilafah salah pula. cukuplah dengan pandangan2 negatif anda tu kat jemaah lain...

!!! QUOTE !!!


Nasionalisme-lah yang menyebabkan kita menganggap Muslim Indonesia sebagai PATI apabila mereka datang "tanpa izin". Inikah yang diajar oleh Islam?

Apabila PAS menguasai Malaysia kelak, adakah layanan yang sama tetap akan diterima oleh "PATI" yang datang ke sini demi mencari rezeki yang halal? Katanya prihatin terhadap nasib umat Islam, namun apabila "PATI" datang ke sini, bagaimanakah layanan yang akan diterima mereka dalam kerajaan PAS kelak?

Saya khuatir nanti ada suara sumbang yang berhujah, kami terikat dengan perlembagaan, jadi tidak dapat melakukan apa-apa bagi membantu mereka yang bergelar "PATI" itu...

Waiya zu billah...

adakah Pas pernah sebut pasal isu PATI ini? tak ada kan... atau anda dah pernah tanya Pas, dan mereka kata isu PATI takkan berubah walaupun setelah negara Islam/khilafah sudah ditegakkan? kalau khilafah dah tertegak, lepas itu negara2 Islam dah bersatu, adakah dalam khilafah masih wujud lagi PATI?

bagus tu, cari lagi idea negatif dan lemparkan kat jemaah lain, tuduhan2 anda ni langsung tiada bukti dan tidak berasas, kalau ada asas sila buktikan di mana asasnya ye.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Bahaya Hizbut Tahrir

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.218791 saat. Lajunya....