Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 16 jam, 13 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Perlu tak Berbahasa Kesat?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Perlu tak Berbahasa Kesat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Perlu tak Berbahasa Kesat?

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-07 15:39


Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahasa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahasa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tunjukkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 15:46


!!! QUOTE !!!

Terkadang hubungan persaudaraan terputus kerana terjadinya perdebatan yang sengit yang boleh jadi itu adalah tipuan syaitan. Dengan alasan mempertahankan aqidah dan prinsipnya padahal sesungguhnya adalah mempertahankan dirinya dan kesombongannya.

Rasulullah SAW bersabda;
" Orang yang paling dibenci di sisi Allah adalah yang keras dan besar permusuhannya. "hari Bukhari dan Muslim

Orang yang banyak permusuhannya adalah yang suka mengutarakan perdebatan, perbalahan dan pendapat.

Tetapi debat dengan cara yang baik untuk menerangkan kebenaran kepada orang yang kurang faham, dan kepada ahli bid`ah, perkara itu tidak bermasalah. Tetapi, jika sudah melampaui batas, maka perkara itu tidak diperbolehkan. Bahkan jika perdebatan itu dilakukan untuk menunjukkan kehebatan diri, perkara itu malah menjadi bukti akan lemahnya iman dan sedikitnya pengetahuan.

Jadi, boleh juga dengan perdebatan ini, tali ukhwah akan terurai dan hilang. Sebab masing-masing merasa lebih lebih kuat hujjahnya dibanding yang lain.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 13-12-07 15:46


bagus juga soalan ni...saya pun nak tahu..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 15:56


.. harap-harap lepas ni bila marahkan sesuatu pihak tak ada lah sampai memaki hamun.. mudah-mudahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 17:01


Pada 13-12-07 15:56 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. harap-harap lepas ni bila marahkan sesuatu pihak tak ada lah sampai memaki hamun.. mudah-mudahan..



hmm..masalah masyarakat kita ini bukan saja time marah nak gna bhasa kesat..masa tak marah pun gna bahasa kesat juga....sebagai contoh.....da lah skumpulan mat rempit race moto...p'kataan yang selalu saya dengar...."pergi mampusla anda semua...hidup nyusahkan mak bapak...tak gna punya budak".......da ke cakap macam itu....ptutla masalah mat rempit tak slesai2.....dah doa budak itu macam itu....hmmm... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 17:05


.. kehidupan ini umpama kereta yang rosak:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 13-12-07 17:33


betul juga budak sempoi ye...tapi gitu lah...bila marah benda brok saja nampak...tak dan dah nak berlembut...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-07 19:48


Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?


Ya Sheikh, anda baru balik buat urusan di Syu'un at-Tullab di al-Azhar ke?
mesti baru dok geram dengan kerenah Arab Mesir yang suka menangguhkan kerja, malas, lembab dan sebagainya. Pasai tu agaknya tulis soalan macam ni :-D

Banyakkan bersabar duduk di negara umat Islam yang tidak menampakkan contoh akhlak Islam seperti Mesir.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 13-12-07 21:44


Sabda Nabi s.a.w

Dari 'Abdullah bin Mas'ud .a., katanya Rasulullah SAW bersabda: "Mencaci dan maki orang muslim hukumnya fasik, dan membunuhnya hukumnya kafir."

(Riwayat Muslim: No. 53)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 13-12-07 21:45


dengar 2 dan renungkanlah...mana lah tau kita tergolong dalam golongan 2...siapa yang tau kalau bukan diri kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 21:53


" Maka dengan sebab rahmat ( yang melimpah-limpah ) dari Allah
( kepadamu wahai Muhammad ), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka ( sahabat-sahabat dan pengikutmu ), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati,tentulah mereka lari dari kelilingmu.

Oleh itu maafkanlah mereka ( mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) dan pohonkanlah ampun bagi mereka dan
juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan ( peperangan dan hal-halkeduniaan ) itu.

Kemudian apabila engkau telah berazam ( sesudah bermesyuarat,
untuk membuat sesuatu ) maka bertawakallah kepada Allah,
sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang
bertawakal kepadaNya. " QS. Aali Imran : 159"


** credit to... sahabat -nur :bunga: dah - atas perkongsian ilmu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 01:11


Assalamualaikum

tak perlu utnuk kita mengeluarkan kata-kata kesat selaipun dalam keadaan terlalu marah..

itu hanya akan memberi gambaran kepada orang lain tentang peribadi kita...

terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata membawa padah justeru gunakanlah hikmah dan sabarkan diri..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 14-12-07 02:12


kadang-kadang......org yang marah ni tak sedar apa yag dia lakukan...dan apa yang dia cakapkan......tak boleh salahkan orang tu hundred percent kan??
:) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 14-12-07 08:33


Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?




contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!




adoi....lah ... eni baca topik ni dah ada satu nama terlintas kat fikiran... tapi tuan punya nama tak sedar rupenya....wuhuuu

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 09:18


Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!


kena tanya pemburu pokok, perlu tak berbahasa kesat? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-12-07 11:33


Memang akal orang Arqam dan Rufaqa' yang anti PAS, sokong umno sebab takut kena haramkan.

Kenapa buat tak tahu orang UMNO yang membinatangkan orang lain?

Khairy Jamaludin = memanggil orang monyet dan beruk
Zainudin Maidin (mamak) = panggil orang Goblok
Muhamad Taib = panggil orang pondan

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 11:45


Pada 13-12-07 19:48 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?


Ya Sheikh, anda baru balik buat urusan di Syu'un at-Tullab di al-Azhar ke?
mesti baru dok geram dengan kerenah Arab Mesir yang suka menangguhkan kerja, malas, lembab dan sebagainya. Pasai tu agaknya tulis soalan macam ni :-D

Banyakkan bersabar duduk di negara umat Islam yang tidak menampakkan contoh akhlak Islam seperti Mesir.



Haha, tak lah. Yang gua maksudkan kat sini ialah time forum2 dalam ukhwah ni...


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-07 11:54


Ana rasa tak elok berbahasa kesat..
memang agama pun tak galakkan kita menggunakan bahasa kesat..
kalau kita nak tegur seseorang ataupun amrah dengan seseorang, cuba tegur dengan cara yang berhemah..mungkin teguran tu dapat menginsafkan dirinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 13:17


Salam Alaik

perlu ka? pertuturan kan mencerminkan keperibadian masing-masing.
even kalau kita marah macammana sekalipun...kita tak patut mengeluarkan kata-kata kesat. pada ana, kebiasaannya org yang mengeluarkan kata-kata kesat ni bukan org yang penyabar. org yang penyabar tak akan marah dan mengeluarkan kata-kata kesat. Wallahua'lam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 13:53


Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?




contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!

ingatkan saudara suka dengan mat sabu ni.....hahaa...buat sakit hati saja dengar mat sabu ni cakap,semua perkataan entah apa-apa terkuar...ni ke kata pemimpin ye... :jangan:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 14-12-07 16:02


lah...sya ryn ni baca betul-betul tak post2 pemburu pokok sebelum ni?
pemburu pokok ni anti pas.... apa saja yang ada kaitan dengan pas mesti tak betul...
bila masanya dia boleh nak suka mat sabu pula.. uhuhhuuuu

*tapi part ni betul sikit.. eni sendiri kurang gemar dengan gaya bahasa mat sabu.. jauh panggang dari lenggok bahasa tuan NA

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-12-07 16:04


Pada 14-12-07 13:53 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?




contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!

ingatkan saudara suka dengan mat sabu ni.....hahaa...buat sakit hati saja dengar mat sabu ni cakap,semua perkataan entah apa-apa terkuar...ni ke kata pemimpin ye... :jangan:



kalau untuk lebih adil Kenapa sya_ryn tak ulas pemimpin umno yang berkata kesat? Sempit betul fikiran anda!

Kenapa buat tak tahu orang UMNO yang membinatangkan orang lain?

Khairy Jamaludin = memanggil orang monyet dan beruk
Zainudin Maidin (mamak) = panggil orang Goblok
Muhamad Taib = panggil orang pondan

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 16:31


Pada 14-12-07 16:04 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 13:53 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?




contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!

ingatkan saudara suka dengan mat sabu ni.....hahaa...buat sakit hati saja dengar mat sabu ni cakap,semua perkataan entah apa-apa terkuar...ni ke kata pemimpin ye... :jangan:



kalau untuk lebih adil Kenapa sya_ryn tak ulas pemimpin umno yang berkata kesat? Sempit betul fikiran anda!

Kenapa buat tak tahu orang UMNO yang membinatangkan orang lain?

Khairy Jamaludin = memanggil orang monyet dan beruk
Zainudin Maidin (mamak) = panggil orang Goblok
Muhamad Taib = panggil orang pondan
sebab buat tak tahulah nak tau kenapa pemimpin pas(kuat agama) bahasa guna begitu?ni ke ciri-ciri pimpinan.nabi kita pun dicaci dulu xdenya beliau bls balik.nabi balas guna kebaikan saja.lemah lembut.tak boleh ke berdakwah ikut macam dulu?terus terang sya cakap,dulu sya pnyokong pas.sya ikut sebab mereka berjuang kerana agama pada pandangan sya dulu.tapi bila da selalu ikut ceramah dan dengar ceramah mereka ni,sya cakap dalam hati,biar betul pemimpin macam ni...tu yang out...lepas itu bersifat bebas...sya tak hairan dengan orang-orang umno yang berbahasa macam tu,da tau da..tapi yang kita ni,nak bawa kebenaran ni,begitu ke sikap kita?org yang dengar akan sedap hati ke?kalau fanatik tu,buat dek sajalah..tapi org yang baru dengar tu,apa persepsi?akhlak kena baik juga,jangan dok snjung perjuangan itu ini kalau akhlak...tau sndirilah...sya cakap tak bermakna akhlak sya baik,tapi sebagai pemimpin yang bawa jalan kebenaran...rasanya tau sendiri macam mana...kalau pimpinan umno,tak ada hal lah,kita kutuk balik,kita dapat apa?dapat dosa saja...pendapat dr hati nurani... 8-)


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-12-07 16:38


teringat pada satu ketika,ada pemimpin PAS mengatakan bahawa "Mahathir tengok VCD lucah bersama dengan cucu2nya"....

arwah dah pun sekarang..Al fatihah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 16:39


Pada 14-12-07 13:53 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 17:53 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-12-07 15:39 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kita marah dengan pihak tersebut, perlu tak kita mengutuk-ngutuk, berbahsa yang sungguh kesat?

Sedangkan kita nak komen tentang kesalahan mereka, dengan mengatakan itu ini salah, tapi kita sendiri berbahsa kesat?

jadi contohnya di mana yang boleh kita tnjukkan?




contohnya macam MAT SABU niiiiiii....
berbahasa kesat....
Mat Sabu kata Khairy cucu beruk dalam akhbar rasmi PAS (Harakah)
buat malu PARTI PAS saja MAT SABU niiii....

ingat MAT SABU oiiiiiiii....
HANG TU TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!!!

klik :

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/utama/umno-pencetus-demonstrasi-tapi-kini-jadikan-negara-umpama-jakun-mohamad-sabu/Page-3.html


Nampaknya Timbalan Presiden PAS (MAT SABU) ni perlu
dimuhasabahkan... jangan membinatangkan sesama islam ya
MAT SABU!!!!!!.... ingat!!!

ingatkan saudara suka dengan mat sabu ni.....hahaa...buat sakit hati saja dengar mat sabu ni cakap,semua perkataan entah apa-apa terkuar...ni ke kata pemimpin ye... :jangan:


kalau dah terlalu anti Pas tu nak buat macam mana...

last2 kata-kata pemburu pokok pula yang disokongnya, walhal pemburu tu sendiri berbahasa kasar :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 20:27


apa apapun...
janganlah ada yang jadi batu api yang akan menyemarakkan lagi api kemarahan...

wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 15-07-08 14:18


bosan!! Kenapa masuk kat dalam slot bincang agama? tak menggambarkan agama langsung. masuk kat kopitiam / borak2 kosong pun ok~

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 15:18


Pada 16-12-07 20:27 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

apa apapun...
janganlah ada yang jadi batu api yang akan menyemarakkan lagi api kemarahan...

wallahualam.


benar kata anda cik Nurkamar...
janganlah ada yang lain jadi batu api...
nanti dikatakan kaki hasut pulak.. /

bincang lah dengan elok-elok...


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 15:46


hmm..pada pendapat ana lah..
kalau kita pun tak suka kan org cakap kesat dengan kita..kalau tengah marah macam mana pun cubalah jangan nak keluarkan kata-kata macam tu
tak sedap di dengar dan menambah perspektif buruk org kepada kita
lebih baik istighfar kan..
byk2kan selawat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-07-08 19:16


Pada 13-12-07 21:53 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

" Maka dengan sebab rahmat ( yang melimpah-limpah ) dari Allah
( kepadamu wahai Muhammad ), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka ( sahabat-sahabat dan pengikutmu ), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati,tentulah mereka lari dari kelilingmu.

Oleh itu maafkanlah mereka ( mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) dan pohonkanlah ampun bagi mereka dan
juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan ( peperangan dan hal-halkeduniaan ) itu.

Kemudian apabila engkau telah berazam ( sesudah bermesyuarat,
untuk membuat sesuatu ) maka bertawakallah kepada Allah,
sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang
bertawakal kepadaNya. " QS. Aali Imran : 159"



rasa-rasanya apa yang dikemukakan oleh sahabat kita ni telah menjawab persoalan diatas..:-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 20:38


tajuk lama..hehe..da diaktifkan semula ye..bagus..tapi kurang respon rupanya sejak dr dulu....tak apa..boleh respon saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 17:43


tak perlu berbahasa kesat... cuba kita bayangkan, kita berada di temoat mereka, tentu kita sedihkan kalau ada yang menggunakan bahasa kest dekat kita..

kalau ya pun marah, cuba lah marah tanpa menggunakan kata kata kesat!!!

Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 18-08-08 18:26


seelok-eloknya hindarkan dari berbahasa kesat..walau susah mana pun nak tegur sesuatu pihak tu..kita amalkan konsep..nasihat dengan berhikmah..selain tu doa banyak-banyak agar pihak yang nak d tegur tu di lembutkan hatinye..insyaallah dia akan time teguran tu dengan sebaik-baiknya..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.15156 saat. Lajunya....