Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Saja test dalam bahasa Inggeris..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Saja test dalam bahasa Inggeris..

Please Mendaftar To Post


Oleh Saja test dalam bahasa Inggeris..

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 18:02


We are human being that Allah create us. To be here in HIS world. Our job is to make the world live in peace and pray to Allah. The feeling as muslim,is to fulfill the living of happiness.Without this feeling, we are just like a dried leaf,blown away by the wind and do not know where it might landed.

Our life is not just in this world,but our life also ,or our soul also is for the eternity. Which we will be question by Allah on what we have done in HIS world.

Islam is like the government. If the government have rules of their own, Islam also have the rules which Allah have been created inside the Al-quran and As-Sunnah. And this rules we must obey as our prophet told us to do so.Who is our prophet? our prophet is Rasulullah s.a.w.

In Islam, or in the Al-Quran, we have been told how to create this beautiful family in Islam. How is our relationship between people, the way we dress, what we can eat and what is forbidden and much more. is just simple, we just have to follow the rules.

If we can follow any government rules, why not as a muslim ,we also follow or learn the rules in Islam. Allah is our Boss, and we are the agent. Agent of our own religion, for our eternity, for Allah swt and for Rasulullah s.w.

sila komen kalau bahasa inggeris saya berterabur


-----------------
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui diri ini.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 18:23


bagus bagus sharifahnatasha.. satu cubaan dan usaha yang baik. tapi, hakikatnya memang banyak betul kesalahan dari segi tatabahasa (grammar). kena banyak lagi baiki ni..

ada satu perkara yang serious yang ingin saya komen.

Pada 04-12-07 18:02 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!


Islam is like the government. If the government have rules of their own, Islam also have the rules which Allah have been created inside the Al-quran and As-Sunnah. And this rules we must obey as our prophet told us to do so.Who is our prophet? our prophet is Rasulullah s.a.w.


hati-hati dalam menggunakan past present tense ni. sepatutnya Allah has created, bukannya Allah has been created. jangan sampai ayat tu membawa kepada kerosakan akidah ok... saya faham maksud yang ingin disampaikan tapi, hati-hati lah ye.

tapi, saya suka isinya. isi yang baik. bahasa tu jeq yang kena perbaiki lagi... teruskan lagi melatih menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:03


wahh dah agak dah cik syahidatul akan check..

CS saya pun lemahlah grammar ni..tak dapat kenal pasti mana yang tak betul kecuali yang CS kata tu jelaslah..

boleh tak CS bagitahu mana yang salah?

syukran.. :welcome:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:28


seperti biasa...

kita gemar memelayukan bahasa inggeris.. :)

namun saya puji sikap ni.. tahniah kerana ada usaha untuk mengembangkan pengetahuan dalam bahasa selain 'mother tounge' kita sendiri...

tenses, nouns.... masih banyak perlu diperbaiki...

apa pun.. kesalahan yang ditegur syhe tu memang amat berat.. menyentuh soal aqidah... ;)

apa pun.. tahniah & teruskan usaha..
saya bagi 5/10 kalau tolak ketepi grammatical error... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:55


saya perasan nick nurkamar dalam forum cikguonline...
orang yang sama ke?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 22:58


Pada 04-12-07 22:03 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

wahh dah agak dah cik syahidatul akan check..

CS saya pun lemahlah grammar ni..tak dapat kenal pasti mana yang tak betul kecuali yang CS kata tu jelaslah..

boleh tak CS bagitahu mana yang salah?

syukran.. :welcome:



huhuu.... tak mengapa, saya sangat suka english... :-D

nak diberitahu mana yang salah ye... hhuhu... nanti saya buat balik semua yang sharifahnatasha tu buat karang...

kata penghubung, vocab, tense semua tu banyak yang kena baiki... mengenai vocab, adakala perkataan tu tak sesuai untuk maksudnya yang ingin kita sampaikan. seperti yang dikatakan cik nurkamar, bahasa melayu dibahasainggeriskan. huhu.. tu yang jadi tak sedap english kita kengkadang.

contoh, our job is to make the world we live in...., our job tu lebih sesuai kita gunakan our role.

dalam bahasa melayu, tugas/kerja (job) dan peranan (role) tu sama dan kedua-duanya boleh guna dalam ayat tu. tapi, bila translate ke english, gitulah jadinya. tak sesuai pakai job. tak kena.... walaupun job tu maknanya kerja, dan memang kerja kita menjadi khalifah atas muka bumi, ia memang tidak sesuai.. tak semestinya jika kita translate, job tu boleh diganti kepada makna kerja yang ingin kita maksudkan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 23:05


.. fuhh.. mantob.. ambil buku kena salin nota dari cikgu syaidatul.. tapi apa-apa pun percubaan yang baik kan.. belajar dari kesilapan.. tak mencuba macam mana nak tau tahap kita.. yang salah minta bantuan agar diberi tunjuk ajar untuk diperbetulkan:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 05-12-07 07:43


Salam Alaik

good try.. ewaahhh.. macam lah english ana ni hebat sangat...kuikui.. :sopan: well...jangan malu2 untuk cuba. biasanya ramai org yang tak berani nak mempraktikkan penggunaan bahasa inggeris sebab takut kena gelak & malu if ada kesalahan grammar or whatever. pada ana, kalau kita tak cuba...macammana nak belajar dari kesilapan kan? tahniah sebab berani mencuba... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-07 08:05


Ana yang dah kerja bertahun ni pun tak reti2 omputih ini walaupun selalu kena buat report and present in English but still vocab and grammar tunggang langgang. But i not give up.... at least i try to improve myself day by day.... huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:10


salah satu punca besar Kenapa orang melayu lemah BI adalah kerana terlalu menitikberatkan grammar. kita terlau malu atau takut untuk guna BI sebab takut grammar salah.
saya nak tanya, hari2 kita guna BM, pernah tak kita tanya betul atau tidak tatabahasa yang kita gunakan?kita tidak pernah langsung prihatin dengan bahasa sendiri malah berusaha untuk mejahanamkan bahasa yang kita selalu gunakan.
dalam forum ukhwah ni, berapa ramai yang guna bahasa rojak?tak pernah pun kita tegur?
point saya di sini, jangan takut atau malu kalau grammar salah.

yesterday i go to school by bus..=>seluruh warga ukhwah tau kesalahan grammar dalam ayat ni.

emak masak nasi di dapur..=>berapa ramai warga ukhwah yang tau kesalahan tatabahasa melayu dalam ayat ni??


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:10


i dont have problem in understanding but very poor in grammar..
cik syahidatul...hope you check and correct my words..
adui..ini pelajar master :p


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:18


Pada 05-12-07 08:10 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu punca besar Kenapa orang melayu lemah BI adalah kerana terlalu menitikberatkan grammar. kita terlau malu atau takut untuk guna BI sebab takut grammar salah.
saya nak tanya, hari2 kita guna BM, pernah tak kita tanya betul atau tidak tatabahasa yang kita gunakan?kita tidak pernah langsung prihatin dengan bahasa sendiri malah berusaha untuk mejahanamkan bahasa yang kita selalu gunakan.
dalam forum ukhwah ni, berapa ramai yang guna bahasa rojak?tak pernah pun kita tegur?
point saya di sini, jangan takut atau malu kalau grammar salah.


that's why I took english class to improve my english. I can speak but have low self-esteem in talking. In that class, we were motivated to speak and we were trained to do public speaking.

alhamdulillah, now better then before.

p/s: anyone willing to correct my mistake? :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:21


Pada 05-12-07 08:10 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

salah satu punca besar Kenapa orang melayu lemah BI adalah kerana terlalu menitikberatkan grammar. kita terlau malu atau takut untuk guna BI sebab takut grammar salah.
saya nak tanya, hari2 kita guna BM, pernah tak kita tanya betul atau tidak tatabahasa yang kita gunakan?kita tidak pernah langsung prihatin dengan bahasa sendiri malah berusaha untuk mejahanamkan bahasa yang kita selalu gunakan.
dalam forum ukhwah ni, berapa ramai yang guna bahasa rojak?tak pernah pun kita tegur?
point saya di sini, jangan takut atau malu kalau grammar salah.

yesterday i go to school by bus..=>seluruh warga ukhwah tau kesalahan grammar dalam ayat ni.

emak masak nasi di dapur..=>berapa ramai warga ukhwah yang tau kesalahan tatabahasa melayu dalam ayat ni??



.. terhenti lamunan.. bila ku dikejutkan:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 08:42


I would like to share my experienced in international sports science conference. huhu but i'm just audience not presenter..

you know presenters from India don't have well grammar in their slides but when they were talking, they so confident in delivering information of their researchs excellently. you know they who I mention are doctors and professors..


i have a lecturer, do phD from Japan..we can detect his poor english when teaching but he is a good researcher and has received many international awards.

so how about us? all we need are confidence and practice..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 05-12-07 09:28


Education: Bridge for excellent


Today, in our current practice the people who can achieve diplomas or degrees is recognized as the good people. It seems universally accepted that increased education is a good thing. Millions of people in the world work hard by investing their money as long as they can continue study for the higher education.


By getting the higher education, there is confirm that’s we can survived in the global markets today by getting the good job just with the pieces of paper. The educational people are more skilled person apart from the non-educational people. They are full of soft skill, analytical thinking and problem solving that they have learned in university.


Despite from getting the degree or diploma, the people can get the some professional certification in order to gain their knowledge or skill. This is to ensure the people can get the additional informal education to increase their knowledge in the certain area. Apart from that, truly educational person cannot stand back by waste their time by hanging around without do anything. Look at all excellent person in university like vice chancellor, professor and lecturers. They have desired to gain their knowledge by doing researching a new thing, learning and teaching. Without them, how the others people who went to university to gain knowledge in order to get a better job. Similarly, most of the political leaders or corporate people at least have a formal education whether in diploma or degrees. This is the power of knowledge.


The role of education is to prepare the masses of people with the knowledgeable knowledge. By getting the experiences by doing some presentation, project paper, getting along with people and work as a team work is a good thing. This is to ensure the people have a self confidence and soft skill in order to get involved in industry field.


There are still a role for study, research and education. However, we need to examine our emphasis on education for the sake of a piece of paper, and to learn the real meaning and revolutionary challenge of knowledge.


p/s:sesiapa yang rajin tu sila semak ea dan bagitahu Kalau ada banyak salah grammer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 09:41


Although I have learned english since standard one, but still have low standard of grammar instaed of vocabs. I really need to improve my english as (insyaALLAH) I'll be a teacher in future. Any suggestions in gaining a better speaks in english??


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 18:45


Pada 05-12-07 08:10 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

i dont have problem in understanding but very poor in grammar..
cik syahidatul...hope you check and correct my words..
adui..ini pelajar master :p


(hehe. cik kinah, boleh saja :P ni saya check. perhati dan bandingkan betul-betul ye mana saya betulkan..)

I have no problems in understanding english but I do have problems when it comes to grammar..
cik syahidatul, hope you could check and correct my sentences...


Pada 05-12-07 08:18 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


that's why I took english class to improve my english. I can speak but have low self-esteem in talking. In that class, we were motivated to speak and we were trained to do public speaking.

alhamdulillah, now better then before.

p/s: anyone willing to correct my mistake? :-)


For that reason, I have attended English classes in order to improve my English commands. I am able to speak but I have a low self-esteem when communicating with the others. In the class, we were motivated to speak and we were trained to do public speaking.

And now, Alhamdulillah, I have improved.

p/s: is there anyone that is willing to correct my mistakes? :)


Pada 05-12-07 08:42 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

I would like to share my experienced in international sports science conference. huhu but i'm just audience not presenter..

you know presenters from India don't have well grammar in their slides but when they were talking, they so confident in delivering information of their researchs excellently. you know they who I mention are doctors and professors..

i have a lecturer, do phD from Japan..we can detect his poor english when teaching but he is a good researcher and has received many international awards.

so how about us? all we need are confidence and practice..



I would like to share my experiences when I was involved in an international sports science conference. I was just participating as an audience, not a presenter...

For your information, the presenters from India weren't using proper grammars in their slides but as they spoke, they were very confident in delivering all the information of their researches and so the presentations were clearly understandable. These people were titled with doctors and professors.

I have a lecturer, who has obtained a PhD in Japan (sorry sakinah saya sebenarnya tak faham ayat kinah pasal lecturer kinah ni. huhu). We are able to detect his poor english. However, he is a good (actually tak sesuai guna good. better be more specific cuma saya tak faham apa maksud good kinah ni) researcher and has received many international awards.

So how about us? All we need is a little bit of confidence, but a lot of practice... :-)

==

ok. dah mark... hehe :-D bagus cik sakinah. i'm impressed... nah hadiah... :bunga: boleh berusaha lagi.. ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 20:19


wahh terima kasih cikgu syahidatul :welcome:
macam tu lah saya bercakap dengan supervisor saya dari Rusia..

I wonder as he still could understand me..adui..

banyaknya salah..ada pula huhu :lol:

saja buat sini, biar ahli ukhwah lain yang malu2 boleh belajar sama..
hehe saya pasal ni tiada malu punya :sopan:
pelajar master yang kantoi english..kakak saya yang sampai spm saja pula yang lebih baik english dari saya.. :-(

pasal lecturer saya tu, saya nak bagi contoh untuk motivate kawan-kawan.. walaupun dia tak tere english tapi boleh sampai tahap tu sebab ada keyakinan.. :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 20:21


Well done Sakinah,
bravo, bravo...
keep it up...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 20:21


CS,
Kenapa kita tak boleh ke guna i dont have problem?

mesti guna have no ke?

syukran jiddan :welcome:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 21:58


Pada 05-12-07 20:21 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

CS,
Kenapa kita tak boleh ke guna i dont have problem?

mesti guna have no ke?

syukran jiddan :welcome:



boleh saja mana-mana... :D

I don't have any problems...

I have no problems...

sebijik saja maknanya.. hihi. cuma, saya lebih gemar yang have no tu sebab, kalau yang don't have tu kita pecahkan, ia jadi I do not have any problems..

do not tu macam maksud jangan. sebab tu saya kurang gemar... :P. baik lagi guna I have no problems..

tapi hakikatnya sama saja makna yang 1st dengan 2nd tu dalam contoh ayat tu. terpulanglah cik sakinah nak guna yang mana.. ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 22:02


Oh ya lagi satu, seboleh-bolehnya, dalam essay kita, jangan tulis don't. sebab tu tidak formal sebenarnya. sepatutnya tulis secara do not.

contoh lain, jangan tulih haven't. tapi tulih lah have not.

tapi kalau dalam real life, bila kita nak bercakap, then tak apa nak suarakan haven't. kalau cakap have not in real life, tu memang skema lah.

wokay? :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 22:09


pada sahabat2 lain, tak apa lah kalau banyak salah pun dalam bahasa inggeris kita. yang penting kita cuba.....

biasakan diri menggunakan bahasa inggeris walaupun tunggang langgang itu lebih baik daripada tak gunakan bahasa inggeris langsung sebab ingat dah cukup hebat.

sebab, orang yang biasakan diri mengamalkannya tu boleh jadi lebih hebat dan lancar daripada yang tak biasakan diri...

so, biasakanlah diri dengan bahasa inggeris. bukan nak mengetepikan bahasa ibunda kita, tapi, kita juga tak patut memalukan diri kita sendiri dengan penguasaan bahasa inggeris kita yang lemah....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-12-07 22:17


Pada 05-12-07 09:28 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

Education: Bridge for excellent


Today, in our current practice the people who can achieve diplomas or degrees is recognized as the good people. It seems universally accepted that increased education is a good thing. Millions of people in the world work hard by investing their money as long as they can continue study for the higher education.


By getting the higher education, there is confirm that’s we can survived in the global markets today by getting the good job just with the pieces of paper. The educational people are more skilled person apart from the non-educational people. They are full of soft skill, analytical thinking and problem solving that they have learned in university.


Despite from getting the degree or diploma, the people can get the some professional certification in order to gain their knowledge or skill. This is to ensure the people can get the additional informal education to increase their knowledge in the certain area. Apart from that, truly educational person cannot stand back by waste their time by hanging around without do anything. Look at all excellent person in university like vice chancellor, professor and lecturers. They have desired to gain their knowledge by doing researching a new thing, learning and teaching. Without them, how the others people who went to university to gain knowledge in order to get a better job. Similarly, most of the political leaders or corporate people at least have a formal education whether in diploma or degrees. This is the power of knowledge.


The role of education is to prepare the masses of people with the knowledgeable knowledge. By getting the experiences by doing some presentation, project paper, getting along with people and work as a team work is a good thing. This is to ensure the people have a self confidence and soft skill in order to get involved in industry field.


There are still a role for study, research and education. However, we need to examine our emphasis on education for the sake of a piece of paper, and to learn the real meaning and revolutionary challenge of knowledge.


p/s:sesiapa yang rajin tu sila semak ea dan bagitahu Kalau ada banyak salah grammer..



haaa..nice english, this vocabs looks more for poem and invention words.Apart from proverb "nobody is perfect" everyone should try using english as one of medium in communication. However how about if ukhwah.com and administrator create one of the topic like 'English Class' and at the same time all the committee members can enjoy the advantages from that..ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 22:29


amir_haikal, boleh tahan. cuma erm, ada nampak macam menginggeriskan bahasa melayu sikit kat bahagian2 tertentu. lagi satu, kena lebih hati-hati lagi dengan grammar tu.... cuba jadi lebih teliti next time.

tapi, saya puji. bagus. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-12-07 08:29


Pada 05-12-07 22:29 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amir_haikal, boleh tahan. cuma erm, ada nampak macam menginggeriskan bahasa melayu sikit kat bahagian2 tertentu. lagi satu, kena lebih hati-hati lagi dengan grammar tu.... cuba jadi lebih teliti next time.

tapi, saya puji. bagus. :kelip:



thank you cikgu..hehe

boleh jadi cikgu bahasa inggeris saya ni.. :kelip:


-----------------
"Hidup Biar Berjasa"


Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 08:34


Pada 06-12-07 08:29 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-07 22:29 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amir_haikal, boleh tahan. cuma erm, ada nampak macam menginggeriskan bahasa melayu sikit kat bahagian2 tertentu. lagi satu, kena lebih hati-hati lagi dengan grammar tu.... cuba jadi lebih teliti next time.

tapi, saya puji. bagus. :kelip:



thank you cikgu..hehe

boleh jadi cikgu bahasa inggeris saya ni.. :kelip:



cikgu saya juga tau :oops:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 09:39


Assalamualaikum wbt..

ehehe..syukran to all. Alhamdulillah. sesaja nak try. maaf lambat mesej sebab uruskan rayuan semula untuk belajar di universiti. doakan saya. syukran dan syukran sebab tolong check kan grammar mistakes saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 06-12-07 10:09


to b better in english?be confident..always..the best way in learning english or any language is by reading a lot..macam mana nak confident kalau vocab tak cukup,kan?bila membaca tu,cuba tengok struktur ayat,learn and at least try to use any kind of sentence structures also new words that u found when u read..lepas itu,jangan lupa practices make perfect..huhu.. :-D

p/s:i love harry potter so much
(bukan filem dia ek) :kelip:


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 10:24


wahhh..bestnya kat sini..bestnya cik syahidatul..pandai dia..ayat dia betulkan tu best lah baca.. kena betul-betul take note ni..

yang pasal org dr india tu memang ye lah..hmm wpon engineer, kadang-kadang tenggelam punca..jnuh dktkan telinga kat dia..hehe..kalau dah tak guna english dia nak cakap bahasa apa pulak kan..mjur saya tau beberapa bahasa lain..kalau dengan org dr india or china tu boleh lah sikit-sikit gagahkan diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 20:53


Assalamualaikum wbt.

Percaya atau tidak, saya selalu tengok cartoon network atau disney,untuk belajar bahasa inggeris. Walaupun kena perli, but interesting to learn also.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 22:07


Pada 06-12-07 10:24 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

wahhh..bestnya kat sini..bestnya cik syahidatul..pandai dia..ayat dia betulkan tu best lah baca.. kena betul-betul take note ni..

yang pasal org dr india tu memang ye lah..hmm wpon engineer, kadang-kadang tenggelam punca..jnuh dktkan telinga kat dia..hehe..kalau dah tak guna english dia nak cakap bahasa apa pulak kan..mjur saya tau beberapa bahasa lain..kalau dengan org dr india or china tu boleh lah sikit-sikit gagahkan diri..


best? suka ke belajar? :-D ambillah mana-mana yang rasa boleh diambil. hik hik :kelip: ala ramai lagi yang lebih pandai... antara ahli ukhwah yang pernah saya kagumi, hazreenrashid dan hyunckel_asyraf. tapi mereka dah lama tak masuk ukhwah... huhu... cedih2...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 22:11


Pada 06-12-07 10:09 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!


p/s:i love harry potter so much
(bukan filem dia ek) :kelip:



hehehe.. saya dah baca semua ketujuh2 buku.. tapi, english dia hebat sangat lah. sebab english britain kan... banyak vocab yang saya tak paham. kena ada kamus.... tapi banyak lah perkataan baru boleh belajar.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 22:15


Pada 06-12-07 20:53 , sharifahnatasha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt.

Percaya atau tidak, saya selalu tengok cartoon network atau disney,untuk belajar bahasa inggeris. Walaupun kena perli, but interesting to learn also.


awat? siapa perli? huhuhu... cakap lah kat depa sharifah nak belajar.. :kelip: takkan lah kena perli lagi kan?

saya, buat apa ek... :berfikir: sejujurnya, banyak kali juga surat khabar NST pun saya tak faham. kena ada kamus... lagi best jika ada mak di sebelah. boleh terus tanya apa yang tak faham. dengan isu berita tu sekali... :sopan: :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 23:02


Pada 04-12-07 18:02 , sharifahnatasha posting:

grammar ada banyak salah agaknya...will be questioned contoh nya.boleh diperbaiki lagi


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 10-12-07 09:34


Pada 06-12-07 22:11 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-07 10:09 , Fairuzfirdausi posting:

!!! QUOTE !!!


p/s:i love harry potter so much
(bukan filem dia ek) :kelip:



hehehe.. saya dah baca semua ketujuh2 buku.. tapi, english dia hebat sangat lah. sebab english britain kan... banyak vocab yang saya tak paham. kena ada kamus.... tapi banyak lah perkataan baru boleh belajar.



saya tak pakai kamus,nanti hilang excitement time baca.. :-P tapi,sebab utama yang made me love dan want 2b fluent in english,is because i want to understand cartoon better (spiderman dan beast wars that time),dan semua filem inggeris eheh..saya ni juga memang kipas-susah-mati anime,so i learnt nihon-go too..'good influence from tv'..ehehe :berfikir:

erm..narnia dan sherlock holmes lagi mencabar englishnya..but britain english is better act if we want to enhance our english..for me ar :-)


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 01:19


:malu: :malu: :malu:
:-? :-? :-?
:-) :-) :-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 23:53


Pada 14-12-07 01:19 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

:malu: :malu: :malu:
:-? :-? :-?
:-) :-) :-)




Kenapa begini :-? :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130165 saat. Lajunya....