Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Cerpen
Topik: Soalnya Siapa ...???


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Soalnya Siapa ...???

Please Mendaftar To Post


Oleh Soalnya Siapa ...???

KnightIslam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 142
Posting: 54
Dari: Pantai Timur

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-05-03 16:53


"nurse,boleh tengok bayi saya.."ibu muda yg baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat. sambil tersenyum jururawat membawa bayi yang masih merah itu. si ibu menyambut dengan senyuman meleret. dibuka selimut yang menutupi wajah comel itu, dicium berkali kali sebaik bayi tersebut berada dalam dakapannya. jururawat kemudian mengalihkan pandangan ke luar tingkap. tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yg terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa ke dua dua cuping telinga. namun gamamnya cuma seketika. dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek.

masa terus berlalu....pulang dari sekolah suatu hari si anak yang tiada cuping telinga menangis memberitahu bagaimana dia diejek oleh rakan rakannya. "mereka kata saya cacat"..katanya kepada si ibu. si ibu menahan sebak.dipujuknya anak dengan pelbagai kata semangat. bagaimanapun tanpa cuping telinga si anak tetap merasa rendah diri.

dua tahun berlalu..."anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma..tapi dirinya dirahsiakan..." kata si ayah. pembedahan dijalankan dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru..kacak serta bijak. pelajarannya cemerlang dan rasa rendah diri telah hilang.

pada usia lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. "sebelum saya berangkat ke luar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya"..kata si anak berkali kali. "tak mungkin"..balas si ayah. "perjanjian antara ayah dengan penderma masih berjalan. tunggulah masanya akan tiba". hari yg ditunggu tiba akhirnya. ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan lahan si ayah menyelak rambut ibu yang kaku. gelap seketika pandangan si anak apabila melihat ke dua dua cuping telinga si ibu tiada. "ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik kepada si anak. "tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang penah ayah temui. tak percaya...tanyalah siapapun kenalannya"...

kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KnightIslamProfil   Hantar PM kepada KnightIslam   Pergi ke KnightIslam's Website   Quote dan BalasQuote

annasihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 553
Posting: 35
Dari: darul ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-03 18:03


ermm...

penah juga dgr citer nih

cantik di hati lebih penting dr segala2nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For annasihahProfil   Hantar PM kepada annasihah   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 13:32


erm betul tue mesej yang jelas...
kasih sayang tak dapat dibeli dengan wang ringgit... pengorbanan si ibu tak dapat ditukar ganti..... kesempurnaan sifat bukan asas segalanya...... teruskan berkarya.....

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

halawah_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 355
Posting: 83
Dari: TaNaH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 22:16


ya Allah! kagumnyer dengan ibu dia. sanggup berkorban untuk anak. subhanallah!

-----------------
DoN'T SToP aT THe ToP,
oR You WiLL DRoP!

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawah_imanProfil   Hantar PM kepada halawah_iman   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 22:51


Sedihnya bila dgr cerita ttg pengorbanan ibu... Ibu walau mcm mana pon anak dier... dier ttp sayang pd anak dier
Bersyukurlah kita kerana m'punyai seorg Ibu yg menyayangi n care about us..

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 11:05


Assalamualaikum...

lihatlah betapa kudusnya kasih ibu demi anaknya..

erm...

Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 15:08


as'kum...kasih ibu membawa ke syurga.. kasih saudara masa berada. mula2 nengok title, ana ingatkan ala2 cerita lakonan erra fazira dan afdlin shauki..dah baca.. uikkss.. lagi menginsafkan cerita ni. apa2pun,cerita ni memang best,ada unsur2 suspen.

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

amad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 64
Posting: 147
Dari: Cleveland

usa  


posticon Posting pada: 10-06-03 00:54


great story!...
kasih sayang ibu tuh memang tidak tebalas...tetapi kena ingat bahawa kasih sayang Allah terhadap hambanya 70 kali lebih dari kasih sayang seorang ibu... wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amadProfil   Hantar PM kepada amad   Pergi ke amad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-04 19:06




suka dgn mesej yg disampaikan.
kecantikan bukan nilaian paras rupa, tapi cantiknya akhlak dan budi..itulah nilaian yg hakiki.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 00:52


seorang ibu tidak sanggup melihat anaknya dalam kesedihan.. sering diejek dan di caci.. ibu mana yang sanggup.. kalau saya sebagai ibu pun saya tidak sanggup melihat orang lain mengejek anak kita..

moralnya.. anak harus sedar pengorbanan ibu bukan hanya mengandungkan,membesarkan tapi lebih dari itu.. tidak ternilai jasa dan pengorbanan ibu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 01:16


takut nak baca cerita ni pada mulanya... tapi bjaye juga saya menghabiskannya.. msm pernah baca cerita ni dulu... xkisahla. yang penting ibu sanggup berkorban segalanya buat anaknya... yang penting kebahagiaan anaknya... love u mom...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

leeya89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34493
Posting: 44
Dari: seremban

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-08 18:02


pengorbanan....
tak ada sesiapa boleh lawan pengorbanansi ibu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For leeya89Profil   Hantar PM kepada leeya89   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 17:52


pengorbanan ibu yang tiada nilainya...sayang ibu sangat-sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106816 saat. Lajunya....