Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: biznes..perniagaan..jom bincang!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» biznes..perniagaan..jom bincang!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh biznes..perniagaan..jom bincang!!!

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 13:52


jomla bincang pasal biznes dan perniagaan..harap betullah tempat topic ni di post kan..huhu..

sesiapa ada ilmu pasal perniagaan yang nak dikongsi ke..pengalaman jatuh..pengalaman bangkit.pengalaman ditipu..

kongsikan kejayaan..kongsikan maklumat dan peluang yang kerajaan sdiakan yang ramai orang tak tau ke..

kisah ahli perniagaan zaman kegemilangan islam satu masa dulu ke..

reason2 Kenapa kita perlu terlibat dalam dunia keusahawanan ke...

so.harap-harap kita dapat bincangkan dengan mind set yang postive dan penuh keikhlasan...

p/s:no mlm lah agaknya.. :-D ...

p/ss:saya menjangkekan topic ni takkan dapat sambutan sangat..tapi saya akan terus post walaupun syok sendiri.. :malu:


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:16


tentu saudari/ ra ni ada pengalaman dalam bidang ini. boleh cerita. lagipun masih studi lagi kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:30


teringin juga nak berniaga..
tapi terlampau banyak sangat kekangan...
terpaksa dipostpone hingga ke berapa dekad akan datang :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 15:43


tengah dalam perancangan nak bisnes top up prepaid..tapi takut juga Kalau ada kelemahan sistem ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 18:13


maaf kalau apa yang saya postkan di topic ini akan mengecilkan hati sesiapa..harap diterima dengan fikiran yang terbuka..untuk sesiapa yang merasakan dia tiada masa untuk menggapai apa yang ia inginkan..disini saya nak petik sinopsis sebuah buku:

Tidak ada masa? Betulkah? Dapatkan kepastian dengan membaca buku ini.

Apabila kita sentiasa berkata kita tidak ada masa, maka sampai bila pun kita tidak akan ada masa. Betul ataupun tidak? Semuanya terpulang pada diri kita sendiri.

Tindakan yang positif bagi menggunakan masa dengan bijak sudah tentu membawa hasil yang positif. Jadi, bagaimanakah caranya menggunakan masa dengan efektif? Ada beberapa cara. Antaranya adalah:

1. Merancang masa dengan baik
2. Menentukan prioriti
3. Tidak bertangguh

Ingin tahu dengan lebih lanjut? Jawapannya ada di dalam buku ini. Selamat membaca!

ANDA SIBUK SEKARANG? Sekiranya Begitu,
Baca Buku Ini!!

tajuk buku ini adalah...Sibuk ataupun Penyibuk?..terbitan pts..

jika berminat dan berkelapangan..pergila ke mph ke..boleh baca buku ni secara percuma =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 18:23


ni sedikit perkongsian apa yang saya lihat kawan-kawan yang buat biznes prepaid..

ia boleh diusahakan secara mlm seperti mymode or mspc sdn bhd(syarikat ni banyak sangat pelan) dll..atau pun lagi satu alternatif ialah kad fizikal.

untuk yang mlm ni besenye memang ada melalui sms or fizikal..yang sms ni kadang-kadang lambat tu besela..

yang fizikal pula..besenye perlu rolling yang agak tinggi..

antara masalah rakan saya hadapi time buat biz ni adalah:
1. duit rolling
2.hutang2 orang yang membeli..yerla..mereka if nak beli kadang-kadang sms saja..bayar later
3.nak cari orang bawah..ni beselah
4.margin untung sangat kecik.kena hati-hati dengan kos yang tak nampak sangat seperti masa..kos sms..dll..
5.if tak dapat detect or hilang record orang yang tak bayar or org taknak bayar..perit jugalah..yerla..untung ciput saja..kena go by volume..

ada juga kawan yang jual fizikal kad yang modal memang ribu2la..sebab nak dapatkan harga murah...biz dia agak okla..

tapi kebanyakan kawan-kawan yang buat kecil-kecil ni..semua tak bertahan lama..termasuklah saya..banyak juga duit saya habiskan dulu untuk promosi dll..

tapi tidak dinafikan..mymode misalnyer..banyak saja dah lahirkan orng2 berduet..dan sudah tentulah yang gagal lebih ramai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-11-07 18:25


Pada 25-11-07 15:30 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

teringin juga nak berniaga..
tapi terlampau banyak sangat kekangan...
terpaksa dipostpone hingga ke berapa dekad akan datang :P


Samala..Nak kena kumpul modal dulu..tak boleh nak main terjah2 saja kalau nak buka biznes..Buat masa ni dah ada perancangan..mungkin 5 tahun lagi baru boleh berjalan..Hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 22:58


untuk modal..banyak alternatif yang ada..tapi terpulangla pada individu..ada yang selesa untuk mengambil risiko..ada pula yang nak play safe..elok juga..

sebagai contoh..kita lihat chef li..beliau memang anti-pinjaman..dia memang fobia tengok apa jua jenis bil..shingga sekarang pun dia pakai prepaid..bangunan yang dibinanya semua dibayar cash dan tidak meminjam dari mana-mana pihak..

bagi yang berani meminjam pula..antara alternatif yang boleh dipertimbangkan adalah :
1. pelbagai pinjaman yang disediakan oleh badan kerajaan.seperti :

    -tekun..ni pinjaman sekitar 5,000 begitu ..antara saluran memohon adalah    
     melalui penjabat umno bahagian..boleh search kat internet k..untuk maklumat
     lanjut
    -punb ada banyak skim..skim siswazah..francais..,wanita..profesional dll..
     tapi ni kena sediakan 10% modal di pihak kita ..mereka akan biayai 90%            
     yang lain..macam doktor if nak buka klinik ke..bolehlah mohon.
-punb pun ada banyak skim dan geran lain..untuk peruncitan macam prosper or untuk
    pemborongan yang libatkan berjuta-juta pun boleh.
-untuk yang dah bekerja boleh buat pinjaman peribadi ke..
-macam saya student..saya pernah saja pinjam kawan-kawan dan sumber2 lain sehingga
     mencecah lebih dari rm6k..tapi tu untuk short term dan just untuk rolling..

apapun.banyak saja lagi sumber kewangan yang kita boleh dapat if kita kekurang duit.. tapi if nak meminjam tu..janganla pinjam membuta tuli saja dan hanya yakin mampu memulangkannya berdasarkan cakap kosong sahaja..kenela buat dengan detail..

untuk pinjam bagi digunakan sebagai start up capital memang agak susah..tapi impossible is nothing k..

dan biz ni if nak buat sebagai sampingan memanglah agak sukar terutamanya yang dah bekerja..nanti tak dapat concentrate pada amanah hakiki di tempat kerja pula..

dan pelbagai lagi perkara kita kena berikan perhatian..jomla bincang lagi..mesti ada ahli yang sangat berpengalaman disini..alright?


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com
[ Telah diedit oleh: insan_sekular pada 25-11-07 22:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 23:29


nak juga kongsi sikit..
pengalaman berniaga suka suka.. sebab saya dah kerja tetap

kebetulan hubby ada tugasan kuliah... yang berkaitand engan keusahawanan...rasanya ni wajib ambil walau buikan bidang ye?

dari situ saya mula berjinak dengan bidang niaga.. tujuan asal nak cari dealer untuk tugasan suami.

selepas tugasan suami habis.. tak sangka ada customer minta lagi.

saya mulakan jualan PERTAMA ini dengan harga yang murah(saya sukasuka...) namun hingga ke akhirnya... hasil jualan saya sepanjang puasa amatlah menggalakkan malah boleh dikatakan melangkaui gaji saya sebulan.dan hingga kini berniaga suka-suka ini masih berjalan alhamdulillah dan saya juga sudah punya rakan-rakan yang menawarkan diri untuk membantu saya menjual

dari sini saya terfikir...

- adakala kita mahukan keuntungan cepat.. namun adakah kita yakin ia akan berkekalan.

-meski hasil jualan tampak tidak berbaloi pada permulaan kerana sedikit keuntungan yang kita ambil , namun ia sebenarnya lebih baik dr org yang hanya meletak keuntungan pada peringkat awal.(lama2 customer mesti cari yang tawar harga murah dr itu)

- apabila saya tawarkan harga murah, maka org dibawah saya masih boleh membuat keuntungan sendiri dengan menaikkan sedikit harga tersebut (masih lagi dibawah harga pasaran). automatik saya tidak perlu risau dengan pulangan dan pelanggan org selepas saya.

-banyakkan bersedekah (ni saya yakin ada 'magik' disebaliknya)
-meski terasa rugi, hentikan merungut pada pelanggan(kebanyakkan yang merungut rugi SELALUNYA memang sentiasa rugi- mungkin jadi doa buat diri dia ++ pelanggan lari :( )

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-07 15:58


nur kamar biz trade apa ek??mesti ramai yang nak tau..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 16:34


kita kalau nak berniaga mesti ada kelainan pada produk 2...
contoh macam sofya ni, kerja dengan kakak, faham-faham lah sekarang ni susah dapat kerja walaupun keluar u.

kakak buka tadika islam..tapi dah jadi bisnes family lah.
target kami, budak yang habis belajar kat sana mesti boleh membaca (guna kaedah fonik bacalah anakku).

pada tahun ptama, tumpu pada bahasa melayu, bila nampak hasil, kami cuba bahasa inggeris(smart reader dan read easy) & komunikasi (mykids). selain itu, mereka juga boleh menunaikan solat dengan sempurna hingga kebacaan tahiyat akhir..
dan alhamdulillah sekarang kami berjaya menarik perhatian waris2...

kebanyakan pelajar kami menjadi perhatian di sek ren
bukan untuk membangga diri tapi untuk menaikkn semangat kawan-kawan yang belum ada kerjaya.
bila pelajar kita berjaya, menjadi satu kepuasan pada kita dan ilmu yang baik sentiasa diberkati

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-07 16:55


hurm..menarik ni..untuk yang berminat nak buka tadika kat kawasan anda ke..bolehlah berguru dengan sofya..huhu..

Tak apalah sofya..dalam topic ni tak ada istilah membangge diri k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:02


nurkamar, kalau tak dikaitkan dengan hubby tak boleh ke? Anda seoraang sajakah yang ada hubby di dunia ini?

Tak boring ke hampir semua post dikaitkan dengan hubby. Kalau tak boring, kami yang membacanya boring!

Lebih baik sebut apa produk dan cara menjual

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:09


Pada 26-11-07 16:34 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

kita kalau nak berniaga mesti ada kelainan pada produk 2...
contoh macam sofya ni, kerja dengan kakak, faham-faham lah sekarang ni susah dapat kerja walaupun keluar u.

kakak buka tadika islam..tapi dah jadi bisnes family lah.
target kami, budak yang habis belajar kat sana mesti boleh membaca (guna kaedah fonik bacalah anakku).

pada tahun ptama, tumpu pada bahasa melayu, bila nampak hasil, kami cuba bahasa inggeris(smart reader dan read easy) & komunikasi (mykids). selain itu, mereka juga boleh menunaikan solat dengan sempurna hingga kebacaan tahiyat akhir..
dan alhamdulillah sekarang kami berjaya menarik perhatian waris2...

kebanyakan pelajar kami menjadi perhatian di sek ren
bukan untuk membangga diri tapi untuk menaikkn semangat kawan-kawan yang belum ada kerjaya.
bila pelajar kita berjaya, menjadi satu kepuasan pada kita dan ilmu yang baik sentiasa diberkati


Ana berminat nak buka tadika islam juga..
Tapi tak tahu nak mula dari mana..
boleh bantu ana tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 17:35


Pada 26-11-07 17:02 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

nurkamar, kalau tak dikaitkan dengan hubby tak boleh ke? Anda seoraang sajakah yang ada hubby di dunia ini?

Tak boring ke hampir semua post dikaitkan dengan hubby. Kalau tak boring, kami yang membacanya boring!

Lebih baik sebut apa produk dan cara menjual



:sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :malu: :malu: :bunga: :bunga: KAMI tu.. the only THE SAINT saja sebenonye.... :sopan: :sopan: :sopan:

ada unsur2 kejelesan dalam post kali ni....
Tak apalah.. lepaih ni..ana akan sebut pula id enta banyakkk banyak kali...sampai lah id ana ni melekattt di hati TTHE saint ni...:bunga: :bunga:

nak minta ilmu.. tapi baling najis dulu... hurmm... :sopan: :sopan:

** lain kali belajar cara nak guna PM ye....mekacih... :bunga: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 17:37


Pada 26-11-07 15:58 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

nur kamar biz trade apa ek??mesti ramai yang nak tau..huhu


insya allah.. ana menjual air kordial....

dalam botol besar 3L tu....

ambil dr kilang terus...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:38


Pada 26-11-07 17:35 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:02 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

nurkamar, kalau tak dikaitkan dengan hubby tak boleh ke? Anda seoraang sajakah yang ada hubby di dunia ini?

Tak boring ke hampir semua post dikaitkan dengan hubby. Kalau tak boring, kami yang membacanya boring!

Lebih baik sebut apa produk dan cara menjual



:sopan: :sopan: :sopan: :sopan: :malu: :malu: :bunga: :bunga: KAMI tu.. the only THE SAINT saja sebenonye.... :sopan: :sopan: :sopan:

ada unsur2 kejelesan dalam post kali ni....
Tak apalah.. lepaih ni..ana akan sebut pula id enta banyakkk banyak kali...sampai lah id ana ni melekattt di hati TTHE saint ni...:bunga: :bunga:

nak minta ilmu.. tapi baling najis dulu... hurmm... :sopan: :sopan:

** lain kali belajar cara nak guna PM ye....mekacih... :bunga: :bunga:



oooo ilmu melatah rupanya. Memang elok dibaling najis orang yang suka melatah. Bikin patah semangat nak bincang pasal bisnes

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:43


Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:48


Pada 26-11-07 17:43 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..


Kalau saya tak belajar beradab, boleh ajar saya beradab tak? Kalau suruh saya berlajar beradab boleh tak suruh yang lain belajar etika?

Memang nak bincang bisnes tapi ada yang menyebabkan patah semangat nak bincang.

Saya terima nasihat anda, tapi dalam masa yang sama tolong nasihati yang lain supaya bincang pasal bisnes sahaja tak perlu nak dikait-kait dengan yang lain. Forum untuk berbincang bukan untuk perasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:54


Pada 26-11-07 17:48 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:43 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..


Kalau saya tak belajar beradab, boleh ajar saya beradab tak? Kalau suruh saya berlajar beradab boleh tak suruh yang lain belajar etika?

Memang nak bincang bisnes tapi ada yang menyebabkan patah semangat nak bincang.

Saya terima nasihat anda, tapi dalam masa yang sama tolong nasihati yang lain supaya bincang pasal bisnes sahaja tak perlu nak dikait-kait dengan yang lain. Forum untuk berbincang bukan untuk perasan.


Kita semua ni bukan hidup seorang-seorang kat dunia ni..
Sekarang ni awak dah buat forum ni tempat bincang benda lain pulak..So,u start 1st..Apa salahnya nurkamar 2?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 17:57


Pada 26-11-07 17:54 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:48 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:43 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..


Kalau saya tak belajar beradab, boleh ajar saya beradab tak? Kalau suruh saya berlajar beradab boleh tak suruh yang lain belajar etika?

Memang nak bincang bisnes tapi ada yang menyebabkan patah semangat nak bincang.

Saya terima nasihat anda, tapi dalam masa yang sama tolong nasihati yang lain supaya bincang pasal bisnes sahaja tak perlu nak dikait-kait dengan yang lain. Forum untuk berbincang bukan untuk perasan.


Kita semua ni bukan hidup seorang-seorang kat dunia ni..
Sekarang ni awak dah buat forum ni tempat bincang benda lain pulak..So,u start 1st..Apa salahnya nurkamar 2?


Oleh kerana anda suka pandang sebelah mata tak nampaklah kesalahan orang lain atau diri sendiri :lucu: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-07 18:00


Pada 26-11-07 17:57 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:54 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:48 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:43 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..


Kalau saya tak belajar beradab, boleh ajar saya beradab tak? Kalau suruh saya berlajar beradab boleh tak suruh yang lain belajar etika?

Memang nak bincang bisnes tapi ada yang menyebabkan patah semangat nak bincang.

Saya terima nasihat anda, tapi dalam masa yang sama tolong nasihati yang lain supaya bincang pasal bisnes sahaja tak perlu nak dikait-kait dengan yang lain. Forum untuk berbincang bukan untuk perasan.


Kita semua ni bukan hidup seorang-seorang kat dunia ni..
Sekarang ni awak dah buat forum ni tempat bincang benda lain pulak..So,u start 1st..Apa salahnya nurkamar 2?


Oleh kerana anda suka pandang sebelah mata tak nampaklah kesalahan orang lain atau diri sendiri :lucu: :lol:


Orang yang cakap begini 2 yang lebih sebenarnya..Saya siap ada 4 mata lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 18:06


Pada 26-11-07 17:09 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 16:34 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

kita kalau nak berniaga mesti ada kelainan pada produk 2...
contoh macam sofya ni, kerja dengan kakak, faham-faham lah sekarang ni susah dapat kerja walaupun keluar u.

kakak buka tadika islam..tapi dah jadi bisnes family lah.
target kami, budak yang habis belajar kat sana mesti boleh membaca (guna kaedah fonik bacalah anakku).

pada tahun ptama, tumpu pada bahasa melayu, bila nampak hasil, kami cuba bahasa inggeris(smart reader dan read easy) & komunikasi (mykids). selain itu, mereka juga boleh menunaikan solat dengan sempurna hingga kebacaan tahiyat akhir..
dan alhamdulillah sekarang kami berjaya menarik perhatian waris2...

kebanyakan pelajar kami menjadi perhatian di sek ren
bukan untuk membangga diri tapi untuk menaikkn semangat kawan-kawan yang belum ada kerjaya.
bila pelajar kita berjaya, menjadi satu kepuasan pada kita dan ilmu yang baik sentiasa diberkati


Ana berminat nak buka tadika islam juga..
Tapi tak tahu nak mula dari mana..
boleh bantu ana tak?


hadiri kursus2 pendidikan awal kanak-kanak dan lain-lain kursus berkaitan.
buka secara kecil-kecilan dahulu...

p/s
jangan gaduh2 nanti Allah tak sayang tau (ayat yang selalu guna untuk anak2 kat tdka) hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 18:16


Pada 26-11-07 16:55 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

hurm..menarik ni..untuk yang berminat nak buka tadika kat kawasan anda ke..bolehlah berguru dengan sofya..huhu..

Tak apalah sofya..dalam topic ni tak ada istilah membangge diri k..


insyaallah.... kongsi ilmu apa salahnya..
tapi jangan pulak datang buka kat tempat sofya :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 18:28


Pada 26-11-07 18:16 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 16:55 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

hurm..menarik ni..untuk yang berminat nak buka tadika kat kawasan anda ke..bolehlah berguru dengan sofya..huhu..

Tak apalah sofya..dalam topic ni tak ada istilah membangge diri k..


insyaallah.... kongsi ilmu apa salahnya..
tapi jangan pulak datang buka kat tempat sofya :-D :-D


Saudari sofya,
Salah satu punca kegagalan perniagaan kita orang Melayu adalah kerana takut bersaing.

Sekiranya kita mendalami ilmu bisnes, persaingan sebenarnya yang membuat kita maju atau sama-sama maju.

Di tempat saya, 4 hypermarket beroperasi dekat2 : Tesco, Giant, Jusco, Cold Storage, yet masing-masing makin bertambah maju.

Kes yang sama... ada satu Tadika, dulu sangat bagus. bebudak cepat pandai membaca dan tahap yakin diri budak-budak begitu tinggi. Sekarang pesaing sudah tak ada, sudah tutup. Yang tinggal tadika itu sahaja. Dah tak ada kualiti langsung sebab tak ada pesaing nak ditandingi. tak ada kesungguhan.

Jangan takut jika ada pesaing, sebaliknya takutlah kalau tidak ada pesaing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 18:44


Pada 26-11-07 18:28 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 18:16 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 16:55 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

hurm..menarik ni..untuk yang berminat nak buka tadika kat kawasan anda ke..bolehlah berguru dengan sofya..huhu..

Tak apalah sofya..dalam topic ni tak ada istilah membangge diri k..


insyaallah.... kongsi ilmu apa salahnya..
tapi jangan pulak datang buka kat tempat sofya :-D :-D


Saudari sofya,
Salah satu punca kegagalan perniagaan kita orang Melayu adalah kerana takut bersaing.

Sekiranya kita mendalami ilmu bisnes, persaingan sebenarnya yang membuat kita maju atau sama-sama maju.

Di tempat saya, 4 hypermarket beroperasi dekat2 : Tesco, Giant, Jusco, Cold Storage, yet masing-masing makin bertambah maju.

Kes yang sama... ada satu Tadika, dulu sangat bagus. bebudak cepat pandai membaca dan tahap yakin diri budak-budak begitu tinggi. Sekarang pesaing sudah tak ada, sudah tutup. Yang tinggal tadika itu sahaja. Dah tak ada kualiti langsung sebab tak ada pesaing nak ditandingi. tak ada kesungguhan.

Jangan takut jika ada pesaing, sebaliknya takutlah kalau tidak ada pesaing.


terima kasih atas pandangan saudara... :-)

bukan saya takut untuk bersaing..
memang banyak tadika swasta di tempat saya..
tapi kalau dah sama dan serupa tak seronoklah.
tadika kami selalu adakan kursus dan pernah menjemput penulis buku (fonik) buat kursus kat tempat kami dan kami jemput semua guru2 tadika swasta/kerajaan untuk belajar fonik agar sama-sama menggunakan kaedah cepat membaca ni...
kalau kami takut untuk bersaing dah tentu kami guna kaedah ini senyap2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-11-07 19:06


Alhamdulillah kalau anda tidak takut pesaing dan sedia bersaing pada bila-bila masa saja. Bisnes ibarat peperangan, entah bila-bila masa sahaja kita akan diserang. Dalam peperangan kita tidak boleh hanya bertahan sahaja.

Sistem fonik dulu pernah digunakan oleh tadika yang saya sebutkan tadi. lepas itu dihentikan kerana murid cepat pandai. Pelik kan? rupanya ada niat tersembunyi. murid cepat pandai habislah peluang nak dapat yuran bagi tahun kedua. setahun sajalah murid berada di tadika tersebut tidak lagi 2 tahun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

al-zikr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6386
Posting: 35
Dari: dunia fana'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 22:45


saya nak kongsi cerita tentang perniagaan saya..

saya ni memang minat meniaga, sebab tak terkonkong oleh mana-mana majikan @ masa. bila kita buka bisnes sendiri, kita sendiri yang boleh atur semua hal.. macam saya, saya buat bisnes repair komputer. modalnye, mula-mula buat promosi @ iklan sendiri.. kalau setakat print dan photostat berapa sangat lah modalnye.. lepas itu, nanti ada lah pelanggan call atau sms nak repair komputer.

tapi bila nak repair for sure mesti lah ada ilmu nak repair, kalau tak ada..tak jadi jugak nak buat bisnes.. pernah dalam masa seminggu saya boleh dapatkan RM100-RM200.. tak perlu susah2 sewa kedai, buat kat rumah sendiri dah cukup..

ok..tapi bukan ni saya nak fokuskan..saya ada satu lagi plan buat duit dalam usia muda, tapi bagi mereka yang berminat dan ada usaha. modal pun kena ada jugak..

pernah dengar amanah saham? mungkin pernah dengar tapi tak pernah ambil tahu.. amanah saham ni secara ringkasnya, pelaburan jangka masa panjang and then dapat untung..risiko? semua benda ada risiko, tapi amanah saham ni dah diuruskan oleh sebuah syarikat pelaburan, kita cuma keluar modal untuk buat pelaburan..senang cerita macam ASN. tapi ASN tu memang dah haram hukumnya.. sekarang ni, kalau ada yang berminat, saya syorkan public ittikal yang diuruskan public mutual @ public bank. saya dah study pelaburan ni, memang mendatangkan untung yang stabil dan tinggi. boleh capai 25% setahun. lebih tinggi dari simpan kat bank yang dapat fix refund dalam 3-4%.. tapi nak melabur kena cari dulu ajen yang bertauliah dan ada lesen..

insyaAllah, dalam masa terdekat ni saya akan turut serta jadi ajen. buat masa ni tak boleh sebab masih belajar lagi..kena tumpu study dulu. habis saja final year ni, insyaAllah mudah-mudahan.. sekarang ni saya melabur dalam public china ittikal fund..pelaburan akan dibuat 100% kat china dan dijamin halal.. jadi bagi yang berminat, boleh search dulu tentang public mutual ni punya pelaburan..saya nak cerita panjang2 pun, letih sangat nak menaip..kalau rasa minat pandai2 lah usaha cari kat mana-mana laman web... saya syorkan website www.carigold.com..search 'public mutual'..

bila saya jadi ejen nanti, kalau nak melabur melalui saya pun boleh...lepas itu saya akan train bagaimana nak kaya bila jadi ejen bagi yang nak jadi ejen...hehe..:-D

boleh email saya,..[email protected]..nak tanya boleh tanya..tapi tak sure saya boleh balas secepat mungkin..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zikrProfil   Hantar PM kepada al-zikr   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 01:40


Pada 26-11-07 19:06 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah kalau anda tidak takut pesaing dan sedia bersaing pada bila-bila masa saja. Bisnes ibarat peperangan, entah bila-bila masa sahaja kita akan diserang. Dalam peperangan kita tidak boleh hanya bertahan sahaja.

Sistem fonik dulu pernah digunakan oleh tadika yang saya sebutkan tadi. lepas itu dihentikan kerana murid cepat pandai. Pelik kan? rupanya ada niat tersembunyi. murid cepat pandai habislah peluang nak dapat yuran bagi tahun kedua. setahun sajalah murid berada di tadika tersebut tidak lagi 2 tahun.


perniagaan mesti ada strategi,kan?
tadika kami bukan sahaja pada sblah pagi tapi pada ptgnya kami adakan kelas kafa,alhmdulillah ramai juga pelajarnya, lebih kurang 50 pelajar..
ada juga kelas2 membaca untuk pelajar sek ren dan sekarang masih ada pelajar tahun 6 yang masih lemah membaca bahasa melayu.
sesiapa sahaja yang datang untuk apa-apa program akan diajar iqra' tanpa yuran tambahan. alhamdulillah ada pelajar kami yang sudah 3 tahun berada di situ. kami cuba buat yang terbaik.
sesungguhnya rezeki di tangan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-07 09:49


hurm..banyak juga kita semua dah dapat info dan perkongsian pengalaman kan.. untuk yang berminat buat tadika lagi..if nak join yang franchais pye..bawah punb ada skim franchais..kira dia bagi modal untuk kita mulakan jadi franchaisee kepada berpuluh syarikat yang terpilih..

diantaranya adalah syarikat tadika dan seangkatan dengannya..so..hanya syarikat franchais yang telah terbukti bagus sahaja yang punb dah pilih..so risk untuk rugi dah minimum..tapi still ada...

ala..kalau nak minta tolong sofya pun boleh saja kan??watla copycat...bwak2la berbincang..buat jv ke..dll..

bila dah ada mentor ni jalan lebih mudah untuk kita..sebab kita dapat mengelakkan kesilapan yang telah dilakukan oleh mereka..kita juga akan dapat menjimatkan masa kerana menggunakan cara dan teknik yang telah diuji keberkesanannya..

p/s:punb ada buat dalam 2 sesi setiap bulan taklimat tu..so..pergilah bila ada kelapangan..atau lapangkanlah masa untuk pergi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-07 09:50


oh ya..rasanya kita dah ada topic yang khusus untuk pelaburan..apa kata al zikr pergi menghidupkan topic tu..topic tu pun macam dah suram saja..

yerla..macam unit trust tu.dia ada pelbagai jenis kan??so mesti ramai yang nak tahu lanjut..maklumlah..dengar kata pulangannya agak tinggi alright?? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 16:21


Pada 26-11-07 17:48 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-07 17:43 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Awatla TheSaint ni..
Awak ni tak belajar cakap beradab ke?
Bincang pasal biznes saja kat sini k..


Kalau saya tak belajar beradab, boleh ajar saya beradab tak? Kalau suruh saya berlajar beradab boleh tak suruh yang lain belajar etika?

Memang nak bincang bisnes tapi ada yang menyebabkan patah semangat nak bincang.

Saya terima nasihat anda, tapi dalam masa yang sama tolong nasihati yang lain supaya bincang pasal bisnes sahaja tak perlu nak dikait-kait dengan yang lain. Forum untuk berbincang bukan untuk perasan.


what ever lah ...... :sopan: :sopan: :sopan: org lain boleh nilai sdiri...sapa yang kuat melatah sebenonye.. :sopan: :sopan: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 16:22


Pada 27-11-07 09:50 , insan_sekular posting:

!!! QUOTE !!!

oh ya..rasanya kita dah ada topic yang khusus untuk pelaburan..apa kata al zikr pergi menghidupkan topic tu..topic tu pun macam dah suram saja..

yerla..macam unit trust tu.dia ada pelbagai jenis kan??so mesti ramai yang nak tahu lanjut..maklumlah..dengar kata pulangannya agak tinggi alright?? :)


ana ada cuba cari topik tu.. tapi tak jumpa.mungkin agaknya enta boleh pastekan linknya disini..

syukran...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-07 19:30


maafla..list tu dah terkeluar pun dari history posting saya..tengok muka depan pun tak ada..yerla..topic yang agak kurang sensasi..

kena usahe cari lagilah nampaknya..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 20:52


allah...
tak apalah kalau begitu..
insya allah ada masa ana cuba selongkar balik...

:) bukan topik tak sensasi.. tapi mungkin waktu tu forum aktif.. jadi topik cepat tenggelam.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-07 21:12


saya suka bisnes. hmmm kalau kat jb ini, tak ramai muslimat yang menceburi dunia perniagaan... kepada muslimat semua, try lah buat bisnes. contohi saiditina siti khadijah. 1400 dahulu kita dah dikejutkan "9/10 rezeki datang dari perniagaan".. so, marilah sama-sama kita menceburi dunia perniagaan... jangan takut ambil risiko. dan jangan dibelenggu oleh alasan. kalau kita cakap, tak cukup modal, sampai bila pun kita tak boleh nak cukup modal. buat bisnes slow2, dari bawah... dan lagi satu, persaingan menjadikan kita businessman/businesswoman yang hebat. lagi satu cara kan... daftar lah syarikat kat ssm. bila ada syarikat sendiri, akan rasa bersemangat untuk berbisnes. lumrah bisnes mesti ada jatuh bangun. so persiapkan diri dan minda untuk menghadapinya. jangan sampai perniagaan kamu melupakan kamu kepada akhirat. sesibuk mana pun bisnes, sahutlah seruan hayya 'alas solah... wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-11-07 08:07


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=30562&forum=3

ni llink pelaburan al zikr dah pun berada di sana =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-11-07 21:05


oh ye..jumaat hingge ahad ni ada kemas buat pameran kat dataran merdeka..jomla pergi beramai2 k..menjamu mata ...huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 21:37


pameran tu nampaknya macam-macam ada....

boleh jamu2 mata disamping melihat produk yang boleh di niaga bersama.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-11-07 18:17


jom kita share azam kita semua berkaitan biznes untuk dilakukan dan dicapai pada bulan depan nak tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 19:03


yang kat topik lagi satu tu...macam tak boleh nak masuk...
tak seiring dengan pemikiran. dan minat....

sebab sekadar suka-suka...

untuk bulan depan.. kan nak raya haji...
jadi ana nak mulakan biz air kordial lagi....

alhamdulillah semalam dah mula dapat tempahan....untuk majlis2 kenduri..

kalau ada sesiapa yang berminat.... boleh lah pm ana.. walau tak ada modal.. jangan risau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-07 15:55


nurkamar..boleh tak share bagaimana awak marketkan produk yang awak jual tu?

macam best buat benda tu..tapi saya lemah sikit bab mempromote2 ini..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 16:18


saya promote pada kawan-kawan....
tanya kalau ada sesiapa nak beli air kordial..

lepas itu mereka akan tanya.. perisa apa yang sedap...saya akan beritahu setakat yang saya dapat dr pembeli sebelum2 tu...(sebab saya sendiri tak sempat minum air2 tu - stok untuk guna sendiri pun org beli )

lepas tu.. kalau ada yang nak membeli.. saya akan jual harga saya.. lepas itu katakan mereka nak promote pada org lain.. mereka boleh jual dengan harga mereka sendiri.. dengan syarat.. jangan melebihi harga pasaran. dan setiap seorang digalakkan untuk membeli lebih dr 25 botol supaya lori kilang boleh buat penghantaran ke kawasan masing-masing..kalau kurang dr itu.. terpaksalah ambil di rumah saya..namun setakat ini... memang tak pernah lagi ada stok yang terlebih di rumah... semua org ambil... sebab mungkin seronok tengok org lain membeli agaknya...;)

yang tak ada modal.. saya akan keluar dulu duit sdiri.. untuk beli di kilang.. tapi dengan syarat air2 tu dah ada pembeli...

saya tak simpan stok di rumah...ada sahaja permintaan.. untuk yang melebihi 25 botol di satu-satu tempat.. saya akan terus buat pembelian di kilang...

katakan org selepas saya dah yakin untuk mulakan sendiri..dan dah ada modal, saya dah boleh lepas tangan.. & dia boleh dapat keuntungan lebih dr yang saya dapat..(dah tak melalui saya lagi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-07 21:02


hurm..byi macam tak adalah sangat sangat sangat sukar..apa jename nya ye??


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 21:12


Tumpang tanya.

Di dalam perniagaan Islam, berapa ye keuntungan yang kita boleh ambil...
Contohnya, kalau kita beli 1 benda tu RM3.00..
berapa harga yang kita boleh jual? (selain harga barang kawalan)
Maaflah, kalau soalan tak berapa cerdik :D

Saya ni agaknya tak boleh meniaga...sebab kalau beli barang RM3.00.. jual pun harga tu juga.. tak reti nak ambik untung...kos minyak, dll kira sedekah saja :P

biar terkurang...takut kalau terlebih ambil...


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 21:16


jenama desaku...melayu punya
ada pelbagai hasil jualannya.
tapi ana concentrate pada air semata.


harga.. tadi buka site.. dah naik mulai bulan 12 ni.. tak perasan pula berapa harga untuk ahli.nanti ana check balik.

setakat ni tak ada lagi yang dari ukhwah... tapi dari luar dah ada alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-07 21:18


Pada 03-12-07 21:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

jenama desaku...melayu punya
ada pelbagai hasil jualannya.
tapi ana concentrate pada air semata.


harga.. tadi buka site.. dah naik mulai bulan 12 ni.. tak perasan pula berapa harga untuk ahli.nanti ana check balik.

setakat ni tak ada lagi yang dari ukhwah... tapi dari luar dah ada alhamdulillah


jual apa??????????
nak tau boleh????????


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 21:19


Pada 03-12-07 21:12 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Tumpang tanya.

Di dalam perniagaan Islam, berapa ye keuntungan yang kita boleh ambil...
Contohnya, kalau kita beli 1 benda tu RM3.00..
berapa harga yang kita boleh jual? (selain harga barang kawalan)
Maaflah, kalau soalan tak berapa cerdik :D

Saya ni agaknya tak boleh meniaga...sebab kalau beli barang RM3.00.. jual pun harga tu juga.. tak reti nak ambik untung...kos minyak, dll kira sedekah saja :P

biar terkurang...takut kalau terlebih ambil...



tak mampu nak jawab...
mungkin ada yang lebih arif...

tak geti juga nak ambil untung sebenonye selain dr kos guna :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 21:20


Pada 03-12-07 21:18 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!



jual apa??????????
nak tau boleh????????



jual air kordial...

botol 3L....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-07 21:22


kegunaan nya bagaimana pula?????????
boleh mengubat penyakit ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 21:29


uit...
ni mesti tak baca dari awal ni....

ni air kordial...
buat minum time ghaye..... ;)

nak buat mandi pun boleh...... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 03-12-07 22:49


bisnes ada macam-macam cara
yang penting halal
ada modal boleh lah start
atau pun ambil komisen daripada jualan sesuatu barang

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-12-07 08:21


pasal berapa keuntungan boleh ambil tu..saya memang tak arif..tapi bagi saya..amikla selagi ia reasonable dan tak menindas consumer..

sebagai contoh..macam kedai buku..mereka dapat diskaun dalam 30%..so tu untung kasar diorangla..

so..maybe30%reasonable..tapi ada saja yang lagi tinggi dari tu..tapi untuk yang tak reti nak ambil untung walaupun 1%..tak salah..baguslah..ramai orang akan dapat manfaat..semoga org seperti ini akan bertambah..

untuk org yang reti mengambil untung tanpa menindas pun ok juga..dapatlah tambahan orang kaya islam di malaysia ini..buat masa ini ada 1 saja orang islam dalam top 10 orang terkaya di malaysia ni..

tan sri syed mokhtar al bukhary misalnya..dengan duit keuntungan dia lah dia dah buat pelbagai amal kebajikan..tubuhkan yayasan..bina banyak-banyak masjid (yang terbaru di bukit bintang)..support tusyen untuk berpuluh ribu orang..bina pusat kesenian islam..tolong mangse bencana..dll..

oh ya..kodial tu..harga pasaran dia berapa..?kira yang recommended retail price..


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 05-12-07 18:28


Iklan tidak dibenarkan di dalam forum. Jika mahu mengiklankan hendaklah berbayar.

Teruskan berbincang tentang bisnes, bukan mengiklankan.

Harap maklum.

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-12-07 23:53


owh..Sorry ye tuan penguasa..ok..saya tak tanya dah ke arah tu..huhu


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 07:49


Administrator ada pendapat tak tentang bisnes ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 09:39


antara sebab ana nytakan keperluan PM bila jadi gini...

maaf ye admin...

p/s: hiddenblade.. awat pula admin kena bagi pendapat ye.. ;) ok juga kan sebenarnya kalau kat ukhwah.com pun buat jualan. untuk tambah pendapatan site :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-07 10:03


kalau dalam berniaga ni ana tengok perniagaan makanan menguntungkan....
macam time kat campus dulu pernah ana dan sahabat (untuk dana jemaah) buat bberapa perniagaan...

1) jual nasi lemak ;- disebabkan kami ksuntukan masa untuk masak, kami tempah dari mak cik di taman bhampiran, harga borong 80 sen, kami jual 120... so untung 40 sen... kalau satu petang boleh jual 100 bungkus (1blok 20 bgkus, kolej ana ada 5 blok) so setiap hari dapat tambah dana RM 40.

2)Buang Roti Hot Dogs... ni senang saja nak buat, beli roti bata, beli hot dog, mayunis dan sos... jual dengan harga seringgit...untung dalam 50%... so kalau sehari boleh jual 50 biji oklah... biasanya time2 exan laku sebab org tak sempat keluar.

3) buat jeli dan dadih... memang menguntungkan.... kos tak bayak kalau skilo susu tepung, skilo gula, tambah aga-aga, ais dan kos berkas dadih.... kira-kira kos dadih yang satu cup RM1 tu hanya dalam 40 sen saja.... ptg2 memang laku sebab org balik dr bersukan....


p/s...tapi sekarang ana tak sempat nak aplykasi... balik kerja dah pukul 6ptg... so ada rasa prefer ana jadi agen takaful ikhlas scara partime.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-07 14:40


saya kalau buat biz besenye ada masalah kat marketing tu..mesti failed.tak pernah buat biz demand banyak sehingga saya tak dapat dipenuhi..kira demand untuk service or product saya mesti ciput saja.


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 17:09


siapa ada idea biznes yang produk dia ringan dan profit margin dia boleh tahanlah..

contoh produk ringan ialah rantai emas ke ..huhu..tapi mstila modal tinggi if nak buat biz tu..so nak idea yang orang-orang biasa boleh watla..


-----------------
jom beli buku online ! semua jenis buku... www.katalogbuku.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:53


business, MUST learn first.
biasanya ramai orang kata belajar dari orang Cina.
kaum Cina tradisinya sudah lama sinonim dengan bidang perniagaan, di mana-mana sekalipun dorangx berada.
Tidak mnghairankn msyrakat Cina mndapat keistimewaan trsendiri kerana memiliki kawasan khusus atau diknali sebagai `China Town' untuk mnjalankn aktviti perniagaan di banyak negara di dunia termasuk di Australia, Amerika Syarikat dan bandar-bandar besar Eropah.
contohnya di Petaling Street, KL.... tambah pulak Cina ni cenderung tingal
di bandar2... (business also related with the strategic places, premises....)
perniagaan memang mendatangkan pulangan lumayan...
memang tidak menghairankan pendapatan Cina jauh, jauh, jaaauuuhhhhh
lebih tinggi dari rata-rata orang Melayu (walaupun ramai / bersepah org Melayu ni ada degree, master or Phd...) modal? tarakk atau tak tau nak cari....
-Shafiq-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:56


maka saya pun teringin juga nak masuk bidang perniaagaan ini...
cuma cita-cita saya yang ingin menjadi programmer / system analyst,
mungkin bidang business yang ingin saya ceburi ni lain skett....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:58


Kejayaan Cina dalam prniagaan dsokong pula oleh prsepsi yang trpahat lama pada msyrakat lain termasuk orang Melayu bahawa orang Cina bijak berniaga.

kerana itu, jika ada dua buah kedai yang msing-msing milik peniaga Cina dan Melayu serta mnjual brangan sama, orang Mlayu di skitarna lebih cnderung ke kedai peniaga Cina kerana brangan dijual dikatakan lebih murah.

got it??? its all about minded...!!!!! Melayu!!! wake up!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:59


eehhh!!!! maaf... saya ini kalau da bincang pasal business memang tak reti diam-diam skett... hhiihhii!!!
sorryyy....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 23:02


Pada 06-12-07 10:03 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dalam berniaga ni ana tengok perniagaan makanan menguntungkan....
macam time kat campus dulu pernah ana dan sahabat (untuk dana jemaah) buat bberapa perniagaan...

1) jual nasi lemak ;- disebabkan kami ksuntukan masa untuk masak, kami tempah dari mak cik di taman bhampiran, harga borong 80 sen, kami jual 120... so untung 40 sen... kalau satu petang boleh jual 100 bungkus (1blok 20 bgkus, kolej ana ada 5 blok) so setiap hari dapat tambah dana RM 40.

2)Buang Roti Hot Dogs... ni senang saja nak buat, beli roti bata, beli hot dog, mayunis dan sos... jual dengan harga seringgit...untung dalam 50%... so kalau sehari boleh jual 50 biji oklah... biasanya time2 exan laku sebab org tak sempat keluar.

3) buat jeli dan dadih... memang menguntungkan.... kos tak bayak kalau skilo susu tepung, skilo gula, tambah aga-aga, ais dan kos berkas dadih.... kira-kira kos dadih yang satu cup RM1 tu hanya dalam 40 sen saja.... ptg2 memang laku sebab org balik dr bersukan....


p/s...tapi sekarang ana tak sempat nak aplykasi... balik kerja dah pukul 6ptg... so ada rasa prefer ana jadi agen takaful ikhlas scara partime.... :-)

salam..aye,kenal ana kan...

apa lagi zaman enta untuk jana ekonomi ye.....ana kemandulan idea untuk jana ekonomi dengan bermodal RM 2000,dan pimpinan nak RM 10,000 dalam masa 2sem ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 23:53


!!! QUOTE !!!

kalau dalam berniaga ni ana tengok perniagaan makanan menguntungkan....
macam time kat campus dulu pernah ana dan sahabat (untuk dana jemaah) buat bberapa perniagaan...


wahahaha!!! Aye betul!!! saya dulu masa kat MRSM pun pernah kelas kami jual nasi lemak... satu sekolah 700 orang..sehari untung bersih RM120....
kami jual kaw2 nya...abiss!!!
suka sangat masa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 00:07


hehehe..tengah bisnez top-up...baru saja..tak nampak lagi untungnye..tapi macam susah nak untung..pasal saya sendiri pun tak pernah nak top up..pasalnye..saya sendiri pakai postpaid..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 19:54


Apa Yang Membuatkan Orang Kaya Bertambah Kaya?

Satu hari selepas sekolah,saya bekerja di pejabat orang kaya.Saya berumur 15 tahun waktu itu dan betul-betul bosan dengan sekolah.Saya mahu belajar menjadi kaya tetapi dengan pembelajaran “Money 101” atau “How to Become a Millionaire 202”,saya terpaksa membedah katak didalam kelas sains dan selalu terfikir bagaimana katak mati ini boleh menyebabkan saya menjadi kaya.Disebabkan rasa jemu dengan sekolah,saya bertanya kepada orang kaya,”Mengapa mereka tak ajar kita tentang wang di sekolah?”
    
    Orang kaya hanya senyum,dan alihkan pandangan dari kertas kerjanya dan berkata,”Saya tidak tahu.Saya sendiri terfikir sedemikian.”Dia diam sebentar dan kemudian bertanya, “Kenapa kamu tanya?”

    “Saya bosan di sekolah.Saya tak nampak relevan antara apa yang kita perlu belajar dan keadaan dunia sebenar.Saya cuma mahu belajar menjadi kaya.Jadi bagaimana seekor katak mati boleh membantu saya beli sebuah kereta?Kalau guru di sekolah beritahu saya bagaimana seekor katak mati boleh menyebabkan saya menjadi kaya, saya akan membedah seribu lagi katak.”saya membalas.

    Orang kaya tertawa kuat dan bertanya,”Apa yang mereka memberitahu kamu apabila kamu bertanyakan tentang hubungan antara katak mati dan wang?”

    “Semua guru saya ulang perkara yang sama.Mereka memberitahu perkara yang sama tak kira berapa banyak kali saya bertanyakan kepada mereka apakah relevan sekolah dengan dunia sebenar.”

    “Dan apa yang mereka memberitahu?”

    “Mereka berkata,’Kamu perlu mendapatkan markah yang bagus supaya kamu dapat mencari pekerjaan yang bagus,’”saya membalas.

    “Memang itu yang kebanyakan orang mahu,”ujar orang kaya.”Kebanyakan orang pergi ke sekolah untuk mencari kerja dan kewangan yang selamat.”

    “Tapi saya tidak mahu melakukan sedemikian.Saya tidak mahu menjadi pekerja bekerja bawah orang lain.Saya tidak mahu habiskan kehidupan saya dengan ada orang yang memberitahu saya berapa banyak wang yang saya akan dapat,bila saya perlu bekerja atau bercuti.Saya mahu bebas.Saya mahu menjadi kaya.Sebab itu saya tidak mahu kerja.”

    Bagi sesiapa yang belum membaca Rich Dad Poor Dad,orang kaya ialah kawan baik ayah saya.Walaupun dia mula dengan kosong dan tidak mempunyai pendidikan yang sempurna,dia menjadi salah seorang orang yang paling kaya di State of Hawaii.Ayah saya,seorang yang berpendidikan tinggi,dan mendapat gaji yang tinggi di kerajaan,tetapi tidak kira berapa banyak wang yang beliau ada,dia selalu kehabisan wang di akhir setiap bulan dan mati dengan sedikit sahaja hasil kehidupannya yang berusaha keras.
    
    Salah satu sebab saya belajar dengan orang kaya,selepas sekolah dan hujung minggu adalah kerana saya tahu yang saya tidak dapat pendidikan yang saya mahu di sekolah.Saya tahu sekolah tidak mempunyai jawapan kepada persoalan yang saya mahukan kerana ayah saya,orang miskin ialah ketua pendidikan di State of Hawaii.Saya tahu yang ayah saya,ketua guru tidak tahu banyak tentang wang.Jadi saya tahu sistem pendidikan sekolah tak dapat ajar saya apa yang saya mahu tahu.Ketika umur 15 tahun,saya mahu tahu bagaimana untuk menjadi kaya daripada bagaimana untuk menjadi pekerja yang bekerja untuk orang kaya.

    Saya mencari orang dewasa yang dapat ajar saya tentang wang,selepas melihat ibu dan ayah saya selalu bergaduh kerana ketiadaan wang.Sebab itulah saya datang belajar dengan orang kaya.Saya belajar dengan beliau dari umur 9 tahun sehingga 38 tahun.Saya hanya mahu lihat pendidikan.Bagi saya ia adalah “Business School”,sekolah perniagaan untuk kehidupan sebenar.Disebabkan pendidikan orang kaya,saya dapat bersara pada umur 47 tahun,kebebasan kewangan pada sepanjang hidup saya.Jika saya ikut saranan ayah miskin,saranan untuk menjadi pekerja yang bagus sehingga umur 65 tahun,saya akan tetap bekerja sekarang,bimbang tentang keselamatan kerja saya dan bimbang tentang pelan bersara dengan bayaran yang sedikit.Perbezaan antara saranan orang kaya dan ayah miskin saya ialah mudah.Ayah miskin selalu berkata,”Pergi ke sekolah dan dapatkan keputusan yang bagus,jadi kamu akan dapat pekerjaan yang selamat dengan bonus.”Saranan orang kaya pula ialah,”Jika kamu hendak menjadi kaya,kamu perlu menjadi ahli perniagaan dan pelabur.”Masalah saya ialah sekolah tidak mengajar saya bagaimana untuk menjadi ahli perniagaan ataupun pelabur.

    “If you want to be rich, you need to be a business owner and an investor.”


The Business School : “For People Who Like Helping People”
Robert T.Kiyosaki with Sharon L.Lechter,C.P.A.
The Authors of Rich Dad Poor Dad

Orang kaya = Rich dad
Ayah miskin = Poor dad

to be continued...InsyaAllah... ;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 19:59


Pada 14-12-07 20:58 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Kejayaan Cina dalam prniagaan dsokong pula oleh prsepsi yang trpahat lama pada msyrakat lain termasuk orang Melayu bahawa orang Cina bijak berniaga.

kerana itu, jika ada dua buah kedai yang msing-msing milik peniaga Cina dan Melayu serta mnjual brangan sama, orang Mlayu di skitarna lebih cnderung ke kedai peniaga Cina kerana brangan dijual dikatakan lebih murah.

got it??? its all about minded...!!!!! Melayu!!! wake up!!!


owl_UM,keep your friends close but your enemy closer.Learn from history.

boleh baca keterangan kat sini tentang strategi mereka.
malay edition

;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-01-08 19:22


apa pula yang membuatkan org miskin tak kaya2?

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 20:38


!!! QUOTE !!!

apa pula yang membuatkan org miskin tak kaya2?


silap teknik dalam menggunakan wang.

ni secara ringkasan dalam buku rich dad poor dad.first book robert t.kiyosaki.bukan sinopsis buku yang atas ni..

orang miskin simpan wang dan tidak membelanjakan wang sesuka hati.mereka hanya menggunakan untuk membeli barang keperluan,bayar hutang,bil semua.dan hasilnya setiap bulan simpanan macam tu juga.dan ia menyebabkan orang miskin bekerja untuk wang.

orang kaya simpan wang dan mereka pun membelanjakan wang juga.tapi mereka membelanjakan wang tersebut dengan melabur saham , hartanah ataupun sebarang pelaburan yang dapat memberikan pulangan lebih tinggi seperti forex atau unit trust.jadi wang akan bekerja untuk mereka dan bukan mereka bekerja untuk wang.walaupun hasil tak nampak sekarang tapi bila dah sampai masa mereka nak keluarkan,maka wang tadi akan berganda.macam itu lah salah satu taktik..

dalam buku rich dad poor dad,ada ditunjuk peta perbezaan bagaimana orang kaya dan orang miskin membelanjakan wang.

nanti kita sambung ringkasan buku kat atas.kalau nak translate sebiji buku,memang panjang.better cari di kedai buku kalau nak cepat tau.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:40


tadi masa tengok berita..
ada ushawan muda yang tanam cili..
best pula tengok cili dia yang warna merah2..

(macam tersalah topik,tapi tak apalah)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 20:56


Pada 03-12-07 21:12 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Tumpang tanya.

Di dalam perniagaan Islam, berapa ye keuntungan yang kita boleh ambil...
Contohnya, kalau kita beli 1 benda tu RM3.00..
berapa harga yang kita boleh jual? (selain harga barang kawalan)
Maaflah, kalau soalan tak berapa cerdik :D

Saya ni agaknya tak boleh meniaga...sebab kalau beli barang RM3.00.. jual pun harga tu juga.. tak reti nak ambik untung...kos minyak, dll kira sedekah saja :P

biar terkurang...takut kalau terlebih ambil...



kentunagn boleh diambil after toalk all cost vyang brother tanggung,jangan sampai sama nisbah,maksudnya,Kalau 3rgt,jangan jual 6rgt,tapi juallah 4,5 ka,apo,ke,nabi xlarang kita ambil untung,cuma jangan tipu pelanggan,Kalau ada rosak o apa-apa,gtaw dan ikut pengalaman ana tolong mak niaga,Kalau planggan minta kuarg o lebih tu,bagila,maknanya tu rezeki depa,dan Kalau makann janganlah jual straaight sangat,Kalau macam mak ana,kopok leko nipis seposen satu,mak bagi 12,o 13,kadang-kadang Kalau maka kenal bagi lagi benda lain,sebab mak kata,allah akan bagi berkat untuk apa-apa yang kita bagi kat org,Kalau ada yang adtang time kedai dahnak tutp,mak bagi j semua yang tak habis,tu rezeki,tak payah bayor


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:59


eheh.. bgusnya mak immad..

nak tau bila mak immad tutup kedai..nak datang :P
(revenue=cost+expenses)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:00


maknanya tak boleh 2 kali ganda harga barang tu lah ye..
tapi kalau 50% pun dah macam banyak :D
syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:56


Pada 06-01-08 20:59 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

eheh.. bgusnya mak immad..

nak tau bila mak immad tutup kedai..nak datang :P
(revenue=cost+expenses)



pukul 4 buka,pukul 7 tutp,
datangla

ada kopok leko,umi imad buat sendiri,hehe Kalau kawan-kawan ukhwah boleh makn free saja macam yang datang raya rumah ritu,

meniaga jangan lupa yang kita buat ibadah sebenarnya,sekarang ni siapa tau,fishball cina tu ada sth yang xkne,Kalau makan macam geli j tekak,umi memang tak bagi makan,nak bagi otak cerdas,jangan makan sembaranagn,elak makan makann ringan dan sebagainya,
dan Kalau boleh pastikan masakan di masak oleh org yan sembahyang,tapi Kalau pergi trip tu,makan j lah,dah terpaksa,sebab tu nabi kata makann terbaik dari tangan ibu,imad kat sekolah maahd dulu,even duduk asrama,tapi umi anta tiap-tiap mngu makann,kadang-kadang tiap-tiap hari,sebab kantin sekolah tmph kopok kat umi,umi buat sendiri,hrhe pengalaman jual kat sekolah sampai iamd buka koop sendiri lam bilik,kena pgl kat warden,tapi untung memang banyak lah,he sekarang kat uia pin niaga juga,huhu,

meniaga ,jangan lupa sembahyang,kat tempat imad,ramai yang tgl asar,masa kat klntn dulu,tiap time solat,akan ada polis jaga,dan peniaga kena pergi solat,kan bagus kalau laksanakan kat seluruh Malaysia


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:12


Pada 06-01-08 21:00 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

maknanya tak boleh 2 kali ganda harga barang tu lah ye..
tapi kalau 50% pun dah macam banyak :D
syukran..
gitu lah,pandai pu,

erm siapa minat bisnes,cuba dapatklan buku BISNES SATU JIHAD,by TAN SRI MUHAMAD ALI HASHIM,

masa ana pergi satu forum ni,ada kata,sekarang ni johor copr ambil kfc holding,dan dalam sasaran untuk ambil kfc amerika,sebab ada tak nak ekonomi dipgg oleh barat,metro parking pun jcopr punya,kpj centre(hospital tu)tu untuk yang kaya,tapi bagiman depa guna duit untuk bantu org miskin,depa bina klinik kat masjid,ana lupa nam klinik tu,hanya bayar 5rgt,tak kira apa pnykt dan rawatan,dan didapati yang paling pergi masjid dan cuba dapatkan rawatan,org cina,ni mungkin saty method da'wah yang ada nampak,ada yang masuk islam lastly


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:18


erm...
saya minat juga bisnes2 ini..
saya ingat nak jual dadih lah...
modal baru..rm6-rm8..
boleh buat dalam 20 cup...
kalau jual..dapat lah untung rm12..
banyak juga tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.563332 saat. Lajunya....