Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Kelakar
Topik: Soal Jawab Pengantin


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» Soal Jawab Pengantin

Please Mendaftar To Post


Oleh Soal Jawab Pengantin

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 05:00


Pada cuti hari minggu yang lalu. Aku menghadiri Satu
Majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu aku
bercuti dikampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu
dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut sama. Masa
tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu. Ramai
orang aku tengok, sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi
dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas
bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam ini.
Jadi masa bersila tu. Aku pun mengesot sikit-sikit untuk
dengar apa yang tok kadi akan tanya. Rupanya macam-macam jugak
tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu
besar…..
Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kena sembahyang,
dengan lajunye mamat pengantin tu jawab “ lima ”. Tok kadi
tanya lagi, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawap kencing
baby yang kecil-kecil lagi. Tok kadi pun angguk lah, jadi
aku rasa jawapan tu ok lah kut. Tok kadi tanya lagi
contoh najis besar, mamat tu mula dah panik, jeling
kiri, jeling kanan, mula tengok syiling. Aku rasa macam
nak tolong saja mamat pengantin tu…bukannya susah, jawapannya
anjing dengan bab* saja,..tapi mamat tu dah mula berpeluk jantan
keluar kat dahi….tok kadi mula senyum. Aku sebut dalam hati
moga-moga dia dengar ‘anjing dengan bab* lah hoi’, tapi rupanya
aku cakap dalam hati dia tak dengar. Aku tak tahu apa
yang jadi selepas itu, kerana majlis tu jadi kecoh kerana
ramai orang yang berada disekeliling majlis tu sambil minum
air sirap, tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai
orang. Aku pun sama, masa tu aku tengah minum sirap tu, tiba-tiba
aku semburkan balik, dah kena member kat tepi2, kecoh
jadinya. Aku pegang mata aku, penuh dengan air mata. Yang
aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar
kat pengantin tu keadaan senyap sunyi….tapi bila pengantin
tu jawap “Taik Gajah” suasana jadi hingar bingar dengan
gelak ketawa orang yang dah tak boleh tahan, nak control
macamana …taik gajah… besar betul..nak2 bila gajah makan durian

                                            :bunga:
         Posted by siti maizurah mansor at Oktober 07, 2007
                                            :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

zaneera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2007
Ahli No: 31755
Posting: 49

sudan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 09:19


hehehhee.. itu lah org jahil punya jawapan untuk soalan yang dia rasa dia boleh jawab guna akal...macam-macam :sopan: :bunga: moralnyer..sebagai umat Islam wajib bagi kita mengetahui tentang hukum-hakam, ibadah, tauhid dll..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaneeraProfil   Hantar PM kepada zaneera   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 09:27


Pada 16-11-07 05:00 , dziaulhaq posting:

!!! QUOTE !!!

Pada cuti hari minggu yang lalu. Aku menghadiri Satu
Majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu aku
bercuti dikampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu
dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut sama. Masa
tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu. Ramai
orang aku tengok, sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi
dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas
bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam ini.
Jadi masa bersila tu. Aku pun mengesot sikit-sikit untuk
dengar apa yang tok kadi akan tanya. Rupanya macam-macam jugak
tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu
besar…..
Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kena sembahyang,
dengan lajunye mamat pengantin tu jawab “ lima ”. Tok kadi
tanya lagi, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawap kencing
baby yang kecil-kecil lagi. Tok kadi pun angguk lah, jadi
aku rasa jawapan tu ok lah kut. Tok kadi tanya lagi
contoh najis besar, mamat tu mula dah panik, jeling
kiri, jeling kanan, mula tengok syiling. Aku rasa macam
nak tolong saja mamat pengantin tu…bukannya susah, jawapannya
anjing dengan bab* saja,..tapi mamat tu dah mula berpeluk jantan
keluar kat dahi….tok kadi mula senyum. Aku sebut dalam hati
moga-moga dia dengar ‘anjing dengan bab* lah hoi’, tapi rupanya
aku cakap dalam hati dia tak dengar. Aku tak tahu apa
yang jadi selepas itu, kerana majlis tu jadi kecoh kerana
ramai orang yang berada disekeliling majlis tu sambil minum
air sirap, tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai
orang. Aku pun sama, masa tu aku tengah minum sirap tu, tiba-tiba
aku semburkan balik, dah kena member kat tepi2, kecoh
jadinya. Aku pegang mata aku, penuh dengan air mata. Yang
aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar
kat pengantin tu keadaan senyap sunyi….tapi bila pengantin
tu jawap “Taik Gajah” suasana jadi hingar bingar dengan
gelak ketawa orang yang dah tak boleh tahan, nak control
macamana …taik gajah… besar betul..nak2 bila gajah makan durian

                                            :bunga:
         Posted by siti maizurah mansor at Oktober 07, 2007
                                            :bunga:




lawaklah...tu ah sebelum buat sesuatu ilmu kena penuh d dada...tambah hal-hal macam ni kan...


-----------------
sEinDaH HiasaN aDaLaH WaNiTa soLeHaH.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 22:22


hahaha....ada ke patut.... :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-11-07 22:31


salam

bukan setakat kena penuh ilmu di dada saja
biasala, macam-macam perasaan ada
bila nak diijabkabulkan
gelabah ada, gembira ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 10:10


kah kah kah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kadi tanya hadas kecik apa pulak jawabnye ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:56


hehe lawak2.. tapi moral nya tetap ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 11:17


aduh...lawak betul...nak pecah perot dibuatnya....nasib baik tak ramai orang kat cc...tak malu saja orang ingat sya ini tak betul gelak seorang-seorang hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-07 12:57


kuang3....mesti jadi sejarah besar hari pernikahan ni hehe...logik jugak sebab tok kadi tanya najis besar hehe...mungkin dia belajar dulu hadas besar so terkeliru pkataan hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 15:49


:lol: :lol: :lol: ...ada pula taik gajah...ni tak lepas lagi ilmu fardhu ain ni...heheh


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 18-12-07 16:00


Kah kah kah.... :lucu:

ada ke orang macam tu? ini mesti masa kat sekolah dulu monteng buat pafa... :lucu:


:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 16:26


Setuju dengan ZAMEERA...erm..bkl2 pengantin lelaki kena standby...buat ulangkaji dulu...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 16:27


mungkin dia tau jawapan sbnrnyer tapi disebabkan gelabah dan dalam situasi ketakutan semasa diijabkabulkan.maka terkeluarlah jawapan yang terpesong dr jawapan yang sebenar...nasib baik tok kadi itu xtanyer "anda yakin dengan jawapan anda??"...hik3....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 16:38


kalau yang betul-betul.. nikah memang ada soal jawab untuk pengantin ke? syukran


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-07 17:54


hehe, tapi kadang-kadang benda yang kita tahu pun.. waktu kita panik habis lupa... hehe.. risau juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 23:12


hahahaha :lol: :lol: :lol: memang betul-betul besarlah....kihkihkih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 23:50


Pada 18-12-07 16:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kalau yang betul-betul.. nikah memang ada soal jawab untuk pengantin ke? syukran



:cry: jawablah soalan saya....syukran


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 00:07


Pada 18-12-07 16:00 , insanie posting:

!!! QUOTE !!!

Kah kah kah.... :lucu:

ada ke orang macam tu? ini mesti masa kat sekolah dulu monteng buat pafa... :lucu:


:bunga: :bunga: :bunga:



memang ada org macam 2....teringat pula masa tengok cerita Cari Menantu kat tv9 dulu, ada seorang peserta laki ni, bila juri tanya golongan perempuan yang di haramkan untuk di nikahi...boleh pula dengan slumbernye mamat 2 cakap, perempuan gila........hmmm....budak kecik pun tau tak ada org nya nak nikah dengan perempuan gila.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 11:31


Pada 18-12-07 23:50 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-12-07 16:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kalau yang betul-betul.. nikah memang ada soal jawab untuk pengantin ke? syukran



:cry: jawablah soalan saya....syukran


Assalamualaikum...

huhuhu....alahai.....sian....tak ada orang nak jawab soalan kak ni..
:-D

maaf lah...

ana tak "khatam" lagi bab ni..

baru buka "pendahuluan" sahaja.... :-P

maaf ye


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 11:34


oh ini pun kena khatam juga?
takkan tak pernah pergi tengok orang nikah?
kalau pernah mesti tahu... :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 11:37


Pada 19-12-07 11:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

oh ini pun kena khatam juga?
takkan tak pernah pergi tengok orang nikah?
kalau pernah mesti tahu... :-?


Assalamualaikum...

eh....mesti lah kena khatam. kalau tak... naya nanti.


eerrm....tu lah..
tak pernah lagi pergi lihat orang "bernikah".
"terniat" juga dalam hati nak melihat orang bernikah ni...
:-D


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:05


Alhamdulillah, nasib suami baik. Masa time kami nak nikah, tok imam tu tak tanya banyak. Lega sangat. Tapi, tau suami prepare .

Ada cerita lawak tentang orang nak nikah ni. Tok imam suruh dia baca doa qunut pendek dan qunut panjang.

Qunut pendek : qunut
Qunut panjang : quuuuuuuunuuuuut

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:09


Pada 19-12-07 12:05 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah, nasib suami baik. Masa time kami nak nikah, tok imam tu tak tanya banyak. Lega sangat. Tapi, tau suami prepare .

Ada cerita lawak tentang orang nak nikah ni. Tok imam suruh dia baca doa qunut pendek dan qunut panjang.

Qunut pendek : qunut
Qunut panjang : quuuuuuuunuuuuut

:)



oh kak ismi yang dah kahwin..
jadi betullah kalau nikah mesti kena soal?
pengantin perempuan pun kena soal ke?
syukran...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:10


Pada 19-12-07 11:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

oh ini pun kena khatam juga?
takkan tak pernah pergi tengok orang nikah?
kalau pernah mesti tahu... :-?



saya cuba jawab ek...pernah juga tengok abang nikah...dia bergantung kepada kadi..kalau masa itu kadi kejar masa...dia bagi soalan yang mudah saja...tapi kalau dapat kadi yang jenis yang klkr,memang dia akan tanya sln yang banyak..kadang-kadang saja saja nak tengok bakal suami itu...tapi yang wajib ditanyer macamana mengucap,doa qunut...kawan ada kena baca doa qunut.. :-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:17


Pada 19-12-07 12:10 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-12-07 11:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

oh ini pun kena khatam juga?
takkan tak pernah pergi tengok orang nikah?
kalau pernah mesti tahu... :-?



saya cuba jawab ek...pernah juga tengok abang nikah...dia bergantung kepada kadi..kalau masa itu kadi kejar masa...dia bagi soalan yang mudah saja...tapi kalau dapat kadi yang jenis yang klkr,memang dia akan tanya sln yang banyak..kadang-kadang saja saja nak tengok bakal suami itu...tapi yang wajib ditanyer macamana mengucap,doa qunut...kawan ada kena baca doa qunut.. :-)



oh syukran.. jadi soal jawab masa nikah tu wajib lah?
:cry: nak tahu pasal ni... soal jawab masa nikah wajib ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:32


Pada 19-12-07 12:09 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-12-07 12:05 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah, nasib suami baik. Masa time kami nak nikah, tok imam tu tak tanya banyak. Lega sangat. Tapi, tau suami prepare .

Ada cerita lawak tentang orang nak nikah ni. Tok imam suruh dia baca doa qunut pendek dan qunut panjang.

Qunut pendek : qunut
Qunut panjang : quuuuuuuunuuuuut

:)



oh kak ismi yang dah kahwin..
jadi betullah kalau nikah mesti kena soal?
pengantin perempuan pun kena soal ke?
syukran...



Sebenarnya ikut tempat dan mood Tok Imam :)
Selalunya memang kena soal jawab dengan Tok Imam, yang kena adalah pihak pengantin lelaki. Perempuan selalunya selamat.
Ada tok imam yang jenis suka mempermudahkan, tanya sikit-sikit yang basic saha.
Ada tok imam yang jenis perli-perli bila jawab soalan tak kena.
Contohnya baca al-fatihah.. Tak cukup hukum tajwid nya, pedihlah telinga anak teruna tu kena perli..
lagi satu bab kena baca khutbah nikah. Dalam jawi. Kalau rasa merangkak baca jawi, lebih baik berterus terang.
Ini berdasarkan pengalaman akak.


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:34


Suami pernah cerita, ada kawan dia kena baca doa qunut nazilah masa kena soal jawab depan tok imam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:34


oh.. begitu..
tak baiknya kalau perli2.. :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:35


.. sekarang banyak yang dah dipermudahkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 12:41


Tengok pada tok qadi lah.
macam kat tempat ana, tok imam nya memang "terkenal" di pejabat agama kota setaq.
bila orang dekat kaunter tengok surat permohonan nak nikah, kan ada tulis kariah aman, masjid mana. jadi, bila dengar kata kariah masjid batu 6, masjid al-a'lah...mesti mereka dah senyum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-12-07 21:26


ada saja sakinah, tapi bukan banyak pun. cuma tanye2 macam tu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 21-12-07 16:36


erm.. soal jawab masa nak nikah rasanya ada.. selalu yang dengar pun dia tanya yang basic2 saja.. yang selalu dengar, kadang-kadang tok kadi nak uji calon tu, nak tengok bersedia ke tidak dari segi basic agama... Sahabat ana kata ayah dia kadi slalunya ramai calon yang sangkut masa nak baca taklik sebab jawi.. tapi ada yang certain tempat tulisan tu dalam rumi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-07 10:27


lawak jugak lah....agaknya dia xfhm agaknya najis mughollozoh tu najis berat....keh3...
pp pun ilmu fardhu ain kena mantap...kewajipan individu tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

mdzahran
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2007
Ahli No: 30684
Posting: 50
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 13:36


kasihan kat dia... maybe dia faham istilah hadas besar.. bukan najis besar.. kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdzahranProfil   Hantar PM kepada mdzahran   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-02-08 13:45


aii..kelaka pun ada..kasihan kat pengantin lelaki tu pun ada..hehe..suami masa kami nak nikah minggu lepas pun katanya macam-macam tok imam tanya dia alhamdulillah,dia dapat jawab :-) ..ana masa tu memang dah tak dengar apa-apa..sebab tengah tak ada jantung.. :-D .. erm,cerita pasal orang kawin ni,kan,teringat pulak ana satu cerita..adalah seorang pengantin lelaki ni..before akad nikah tu,masa imam suruh baca surah al-Ikhlas ke tanya soalan apa entah pasal agama ni dia tak dapat baca/jawab..imam tu tanyalah lagi..tak dapat jugak..bila dah berkali2 dia naik berang..ditumbuknya imam tu...erm............ 8-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 28-02-08 20:37


patutlah before kawin kan pergi kursus dulu...susah ni kalau ada yang macam nii...hihiiii..macam-macam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 29-02-08 02:14


haha...
nice answer anyway...mungkin bakal groomnya masa itu panic sangat agaknya... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

insan_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32844
Posting: 19
Dari: atAs buMi ALLAh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 16:51


hihihihi...kelakar nya...=D...patutnye,kena ada ilmu d dada...em,maybe nervous masa 2 agaknya...iyalah..org ramai tengok dia kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_wardahProfil   Hantar PM kepada insan_wardah   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 17:36


huhuhu..lawak betul.tapi memang time nikah, org kata jntng macam nak tcabut..

ada satu kes , ana pernah baca si pngntin lelaki, disebabkan nama darah gmuruh punya pasal, nama isteri pun dah terlupa, bbelit2.beberapa akad nikah baru sah.lepas itu, disebabkan tak selesai lagi nervous, time lepas sarung cincin, si pngntin lelaki pergi cium tangan si pgntin perempuan.huuhuhuhahahaaha..lawak sungguh,ni semua sebab terlalu nervous...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 20:23


suka sngat pergi tengok org akad nikah...suka tengok pengantin llaki yang kena soal...padan muka....hahaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-08 14:55


hahaha... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

sikinshaharudin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36109
Posting: 87
Dari: zi ji l0ng p0

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 13:07


Pada 19-03-08 17:36 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu..lawak betul.tapi memang time nikah, org kata jntng macam nak tcabut..

ada satu kes , ana pernah baca si pngntin lelaki, disebabkan nama darah gmuruh punya pasal, nama isteri pun dah terlupa, bbelit2.beberapa akad nikah baru sah.lepas itu, disebabkan tak selesai lagi nervous, time lepas sarung cincin, si pngntin lelaki pergi cium tangan si pgntin perempuan.huuhuhuhahahaaha..lawak sungguh,ni semua sebab terlalu nervous...



:lol: :lucu: :lol: :lucu: :lol: :lucu: :lol: :lucu: :lol: :lucu:
opssss.... :sopan: :sopan:


-----------------
senYum s0km0 =)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sikinshaharudinProfil   Hantar PM kepada sikinshaharudin   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 13:29


hahaha kena betul-betul brsedia.ilmu kena ada,dalam banyak-banyak tok kadi ada juga yang jenis sempoi atau melawak,sesetengah imam/tok kadi akan menyoal pengantin sebelum di nikahkan sesetengahnya tidak,ikut mood tok kadi tu lah..... :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 19:08


huhu... mana ada taik gajah najis berat... huhu... benda senang macam ni...
kalau saya, sudah di ajar perkara yang senang gini, masa madrasah mingguan di masjid di peringkat rendah lagi... huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 20:51


hehe.. memang kelakar. dari tak ada mood terus ada mood nak online pas baca cerita ni... anyway, dup dap juga bila fikir giliran sendiri nanti.. tapi saya selamat, golongn hawa lah katakan hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-12-09 22:19


Pada 19-03-08 17:36 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu..lawak betul.tapi memang time nikah, org kata jntng macam nak tcabut..

ada satu kes , ana pernah baca si pngntin lelaki, disebabkan nama darah gmuruh punya pasal, nama isteri pun dah terlupa, bbelit2.beberapa akad nikah baru sah.lepas itu, disebabkan tak selesai lagi nervous, time lepas sarung cincin, si pngntin lelaki pergi cium tangan si pgntin perempuan.huuhuhuhahahaaha..lawak sungguh,ni semua sebab terlalu nervous...



:-P nice


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 19:53


Pada 19-12-09 22:19 , dziaulhaq posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-03-08 17:36 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu..lawak betul.tapi memang time nikah, org kata jntng macam nak tcabut..

ada satu kes , ana pernah baca si pngntin lelaki, disebabkan nama darah gmuruh punya pasal, nama isteri pun dah terlupa, bbelit2.beberapa akad nikah baru sah.lepas itu, disebabkan tak selesai lagi nervous, time lepas sarung cincin, si pngntin lelaki pergi cium tangan si pgntin perempuan.huuhuhuhahahaaha..lawak sungguh,ni semua sebab terlalu nervous...



:-P nice




memang macam-macam cerita pernah dengar...
maklumlah sekarang ni ramai yang kahwin muda...
org muda ni kadang-kadang kelam-kabut dan cepat gelabah....
termasuk org yang posting ni...heheh....
nasiblah perempuan kan....
apa pun..perempuan lain pula cerita keluar nanti bila time kahwin...
:lucu:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 10:10


Ehehehe .. Ayah mertua adik Wawa kelmarin, ter'nikah'kan diri dia dengan adik Wawa.. Selamba saja adik Wawa gelakkan Ayah mertua dia.

Wawa pun, dok menahan perut nak tergelak.. macam-macam cerita time nak akad nkah ni ek..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20809 saat. Lajunya....