Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 17 jam, 53 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Cara Menangani Orang Yang Terlalu Sensitif..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Cara Menangani Orang Yang Terlalu Sensitif..

Please Mendaftar To Post


Oleh Cara Menangani Orang Yang Terlalu Sensitif..

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 12:47


susah jugak kalau nak brkawan dengan org yang terlalu sensitif ini....bagi saya lah..kadang-kadang kita tak marah kat dia pun tapi dia rasa yang kita ini marah kat dia...dia terlalu ambil pusing sangat benda-benda yang kecik...kita just nak bergurau saja dengan dia..tiba-tiba dia ambil serius pula...huhuhu..sedihnya.. ada tak sahabat2 yang tahu macam mana nak menangani orang-orang yang terlalu sentitif dan menasihati beliau agar tidak menjadi terlalau sensitif... :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:11


Nuranys : sensitip jugak..tapi tak lah keterlaluan..tapi makin sensitip dengan org yang kita sayang dan yang sayang kita..hihik..nak bermanjer lah katakan..hak2! :sopan: :malu:

mudah saja nak tangani org sesitif ni...guna cara 'kasar' sikit...nanti2 jiwa dia makin kuat..em..em.. :berfikir: agak saja lah..sebab ada seorang kawan ana ni sensitif sangat..tapi sekarang dah kuat sebab ada someone train dia dengan 'ketegasan','kekerasan' dan 'kekasaran'..huhu..tak tahu lah..wallahua'lam... 8-) :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:14


Pada 11-11-07 12:47 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

susah jugak kalau nak brkawan dengan org yang terlalu sensitif ini....bagi saya lah..kadang-kadang kita tak marah kat dia pun tapi dia rasa yang kita ini marah kat dia...dia terlalu ambil pusing sangat benda-benda yang kecik...kita just nak bergurau saja dengan dia..tiba-tiba dia ambil serius pula...huhuhu..sedihnya.. ada tak sahabat2 yang tahu macam mana nak menangani orang-orang yang terlalu sentitif dan menasihati beliau agar tidak menjadi terlalau sensitif... :berfikir:



.. kalau aku.. aku "sound direct" saja kat org yang terlalu sensitif ini.. contoh ayat yang sering aku pakai.. "yang anda ini emosi gila tak tentu pasal ini apa hal".. :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:15


nanti terus pula jadi bermusuh dengan kita...huhuhuh..bila sound begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:16


Pada 11-11-07 13:14 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 12:47 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

susah jugak kalau nak brkawan dengan org yang terlalu sensitif ini....bagi saya lah..kadang-kadang kita tak marah kat dia pun tapi dia rasa yang kita ini marah kat dia...dia terlalu ambil pusing sangat benda-benda yang kecik...kita just nak bergurau saja dengan dia..tiba-tiba dia ambil serius pula...huhuhu..sedihnya.. ada tak sahabat2 yang tahu macam mana nak menangani orang-orang yang terlalu sentitif dan menasihati beliau agar tidak menjadi terlalau sensitif... :berfikir:



.. kalau aku.. aku "sound direct" saja kat org yang terlalu sensitif ini.. contoh ayat yang sering aku pakai.. "yang anda ini emosi gila tak tentu pasal ini apa hal".. :malu:


isk..takut... :oops: :-?


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:18


Pada 11-11-07 13:15 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

nanti terus pula jadi bermusuh dengan kita...huhuhuh..bila sound begitu....


.. aku jujur:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:21


Pada 11-11-07 13:15 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

nanti terus pula jadi bermusuh dengan kita...huhuhuh..bila sound begitu....


lepas sound tu nanti ,minta maaf lah balik..eheh.. :kelip:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:22


Pada 11-11-07 13:21 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:15 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

nanti terus pula jadi bermusuh dengan kita...huhuhuh..bila sound begitu....


lepas sound tu nanti ,minta maaf lah balik..eheh.. :kelip:



.. tak payah minta maap pun tak apa.. biar dia sedar diri sikit:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:35


hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:41


Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 13:43


Pada 11-11-07 13:41 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:



.. bagus budak nuranys ini.. untung lah kawan-kawan anda dapat seorang sahabat macam anda.. kalau macam aku.. minta maap lah nak pujuk2.. aku maki lagi ada.. ngada2.. emosi nak marah2 org apahal:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:01


Pada 11-11-07 13:41 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:



pujuk dia dengan bagi bunga ke.... :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:05


Pada 11-11-07 13:43 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:41 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:



.. bagus budak nuranys ini.. untung lah kawan-kawan anda dapat seorang sahabat macam anda.. kalau macam aku.. minta maap lah nak pujuk2.. aku maki lagi ada.. ngada2.. emosi nak marah2 org apahal:lol:


Nuranys : paham perasaan org..huhu.... ;-) :sopan: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:41


teman pun sensitip, macam mana nak tangani teman?
erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:46


Pada 11-11-07 14:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman pun sensitip, macam mana nak tangani teman?
erm...


nah bunga... :bunga: :bunga:
hehe.. :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 14:49


Pada 11-11-07 14:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman pun sensitip, macam mana nak tangani teman?
erm...


erm..memang sah......prof seorang yang sensitif....hehehe betul kata ismi prof ini romantik...heheheh :-P

romantik = sensitif tak? :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 15:05


Kapten, meke tak ada bukti lah? buktikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 15:26


haaa...nuranys dengan daeng_jati......berbunga-bungaan pula ni...:berfikir:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 15:28


Pada 11-11-07 15:26 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

haaa...nuranys dengan daeng_jati......berbunga-bungaan pula ni...:berfikir:



untuk orang laki, bagi bunge juga ke? erm...
kalau lah orang laki diberi bunge alamatnye habis lah bunge tu tak sempat menghirup udara dunia. :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 15:31


Pada 11-11-07 15:26 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

haaa...nuranys dengan daeng_jati......berbunga-bungaan pula ni...:berfikir:



er...sebagai hadiah...hehe.. :malu: :sopan:

Nuranys : hormat prof... ahaks! :-P 8-) :kelip: sebab dia selalu bagi komen dan puji pantun ana...kikiki.. :-P :sopan:

:bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 15:35


Pada 11-11-07 15:05 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kapten, meke tak ada bukti lah? buktikan...


saya tak ada bukti tapi mungkin ismi ada bukti....kita dengar apa kata ismi... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:04


susah juga menghadapi orang yang sensitif, maka baiklah berkenalan dengan perangainya terlebih dahulu. Jika kita ini seorang yang jenis suka berseloroh, jangalah suka berseloroh dengan semua jenis orang tanpa kita kenal hati dan budinya.

Maklum, kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Apapun berusahalah untuk berkata yang terbaik.

Banyak sebab orang mudah terasa, mungkin dia seorang yang manja, mungkin juga kerana ada masalah atau pengalaman yang lampau menjadikan di sebegitu.

Dia sensitif kerana ingin mempertahankan dirinya mungkin, atau kerana dia merasakan apa yang dipertahankannya itu amat penting. Tentulah perkara yang berkaitan agama, keturunan, akal, harta benda dan jiwa amat mempengaruhi kadar sensitif seseorang individu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:04


ala pujuk sajalah...selalunya org yang sensitif ini dia nak bermanja2...hehe
so jangan lah guna kekerasan,pujuk lah...hati yang lembut perlukan kelembutan,Kalau guna kekerasan takot retak pula hati dia...kan nangis terus dia...uishh jangan sampai macam 2...selagi terdaya pujuk,pujuklah...tak susah pun...hehe :malu: :bunga:
[ Telah diedit oleh: asroal pada 11-11-07 16:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:06


Pada 11-11-07 16:04 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

ala pujuk sajalah...selalunya org yang sensitif ini dia nak bermanja2...hehe
so jangan lah guna kekerasan,pujuk lah...hati yang lembut perlukan kelembutan,Kalau guna kekerasan takot retak pula hati dia...kan nangis terus dia...uishh jangan sampai macam 2...selagi terdaya pujuk,pujuklah...tak susah pun...hehe


.. ok2.. nanti aku cuba gunakan pendekatan lembut pula.. kalau tak berjaya.. aku gunakan kekerasan balik:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:24


haha macam-macam lah anta ini kakisamun...ok,good luck lah yerrr :-D :lol:
[ Telah diedit oleh: asroal pada 11-11-07 16:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:37


terima kasih atas pendapat antum dan antuna sekalian...insyALLAh saya akan cuba menyesuaikan diri...heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-07 20:52


Pada 11-11-07 13:11 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Nuranys : sensitip jugak..tapi tak lah keterlaluan..tapi makin sensitip dengan org yang kita sayang dan yang sayang kita..hihik..nak bermanjer lah katakan..hak2! :sopan: :malu:

mudah saja nak tangani org sesitif ni...guna cara 'kasar' sikit...nanti2 jiwa dia makin kuat..em..em.. :berfikir: agak saja lah..sebab ada seorang kawan ana ni sensitif sangat..tapi sekarang dah kuat sebab ada someone train dia dengan 'ketegasan','kekerasan' dan 'kekasaran'..huhu..tak tahu lah..wallahua'lam... 8-) :bunga:



bermnje? d betul juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-07 20:57


Pada 11-11-07 13:43 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:41 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:



.. bagus budak nuranys ini.. untung lah kawan-kawan anda dapat seorang sahabat macam anda.. kalau macam aku.. minta maap lah nak pujuk2.. aku maki lagi ada.. ngada2.. emosi nak marah2 org apahal:lol:


kedua-duanya saya sokong..tak boleh pakai 1cara saja..macam nak berguru jangan seorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:21


Pada 11-11-07 20:57 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:43 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:41 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 13:35 , farah_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ana pun ada ramai juga kawan yang sensitif nh..
tapi biasa lah kan,mnusia..ada macam-macam perangai..huhu
kalau ana kan,kita just buat tak tahu saja dengan snstifnye 2..hehe
nanti lma2,dia sedar ah sendiri..


ehh...tak boleh buat tak tahu saja... :jangan: makin kecik hati kawan tu..huhu...pujuk lah...cakap bebaik... 8-) :bunga:



.. bagus budak nuranys ini.. untung lah kawan-kawan anda dapat seorang sahabat macam anda.. kalau macam aku.. minta maap lah nak pujuk2.. aku maki lagi ada.. ngada2.. emosi nak marah2 org apahal:lol:


kedua-duanya saya sokong..tak boleh pakai 1cara saja..macam nak berguru jangan seorang..


:bunga: :bunga: :bunga: ;-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:29


Assalamualaikum...


eerrmm.... susah kalau orang yang terlalu sensitif ni..

kalau mohamad,

mohamad lebih suka mengalah sahaja...

daripada dia merajuk, lebih baik mohamad mengalah...

tapi...

lihat pada keadaan jugalah...

:-D


*hargailah mereka2 ini yee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 13:32


Pada 11-11-07 12:47 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

susah jugak kalau nak brkawan dengan org yang terlalu sensitif ini....bagi saya lah..kadang-kadang kita tak marah kat dia pun tapi dia rasa yang kita ini marah kat dia...dia terlalu ambil pusing sangat benda-benda yang kecik...kita just nak bergurau saja dengan dia..tiba-tiba dia ambil serius pula...huhuhu..sedihnya.. ada tak sahabat2 yang tahu macam mana nak menangani orang-orang yang terlalu sentitif dan menasihati beliau agar tidak menjadi terlalau sensitif... :berfikir:



sensitif ni dari segi psikologi...benda ni boleh dirawat dan di ubah...

sebab utama dia jadi macam tu ialah..cara seseorang itu dibesarkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-11-07 13:42


Assalamualaikum
tak tahulah...diri sendiri pun sangat sensitif.... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:05


bismillahhirrahmanirrahim

ehem..ana dulu ada seorang junior yang very sensitivelah orang kata..silap sikit lempar barang..silap sikit merajuk..mula tu ana sabar lagi..sebab bagi ana dia masih belum matang..tapi makin menjadik pulak..so,sebelum ana hilang sabar..sebelum ana naik tangan baik ana angkat kaki..karang tak pasal2 saja anak orang tu..sekali fikir kasihan juga kat dia sebab orang semua tak suka dia..sebab dia begitu..tapi ana pun dah malas nak layan..bukan ana tak sukakan dia..tapi ana tak sabar perangai dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:06


sya ini sensitif macam mana itu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-07 14:12


Pada 11-11-07 12:47 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

susah jugak kalau nak brkawan dengan org yang terlalu sensitif ini....bagi saya lah..kadang-kadang kita tak marah kat dia pun tapi dia rasa yang kita ini marah kat dia...dia terlalu ambil pusing sangat benda-benda yang kecik...kita just nak bergurau saja dengan dia..tiba-tiba dia ambil serius pula...huhuhu..sedihnya.. ada tak sahabat2 yang tahu macam mana nak menangani orang-orang yang terlalu sentitif dan menasihati beliau agar tidak menjadi terlalau sensitif... :berfikir:



salam :) siapa ni kapten?hehe do i know who?
biasa lah kadang-kadang personal probs pun boleh sebabkan dia bermasam muka dengan kawan yang lelain..
sonang saja...senyum saja...kalau dia tak layan juga biarkanlaa nanti da ok,insyaallah akan seperti sediakala :)
wallahu'alam :)


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 14:32


cakap saja.."ala bergurau berkasih takkan tak boleh agaknya???" dan "awak dah besarkan" dan lain-lain yang boleh buat dia tak jadi sensitif..

Dia akan fikir sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 16:57


Pada 12-11-07 14:12 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

siapa ni kapten?hehe do i know who?



dia itu adalah diri saya sendiri..huhuhuhu..terlampau sensitif..kadang tak kena tempat...huhuhu..dan juga kawan-kawan saya....itu lah...sapa ada yang nak hilang kan rasa terlalu sensitif..ini...huhuhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-07 17:13


Pada 11-11-07 14:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman pun sensitip, macam mana nak tangani teman?
erm...


tangankan saja.. :evil::evil:

Pada 11-11-07 15:35 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-07 15:05 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kapten, meke tak ada bukti lah? buktikan...


saya tak ada bukti tapi mungkin ismi ada bukti....kita dengar apa kata ismi... :-P



ismi takmo berkata2lah... sat lagi jadi kelab pulak... :jangan::jangan:
daengkan dah besar... boleh fikir sendrik bukti2nya... tak begitu tuan kapten...? :sopan:

pada pendapat atikah yang tak ada pandapatan ni...
org yang terlalu sentisif ni pada dasarnya terlalu manja...
macam TT dan daeng... :-P :sopan:

jadi, cara nak atasi pun kena ada manja2 sikit...
seperti pelangkung sekali dua... uhuk uhuk.. :evil:

ismi rasakan kapten, kalau kita buat lawak dengan dia, dia terasa... kita minta maaflah balik kat dia dan cakap kita hanya berlawak.. mungkin dia tak biasa lagi dengan kita...
lepas dah tahu dia macam tu...
lain kali kita lebih berhati-hati... tak adalah main bantai saja semuanya... huhuhu...

p/s: cakap senang lah atikahnya.. cuba try test buat....

:roll: :roll: :jangan: :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

dy_hearty
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30734
Posting: 57
Dari: perak

canada  


posticon Posting pada: 13-11-07 01:15


sentitif juga...huhuhu..nak buat macam na ek..kakak2 and abang-abang tolong lah bagi nasihat...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For dy_heartyProfil   Hantar PM kepada dy_hearty   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 02:22


Assalamualaikum

hmm.... bab sensitif pula ye... alahai.. ramainya yang bersifat sensitif ni... prof daeng, tuan tetap, kapten... huhu...

actually saya pun. maklumlah anak bongsu. ia banyak dipengaruhi dengan cara kita dibesarkan. dah dari kecik lagi mak ayah manjakan... nak buat macamana.... :-P saya baca paper pun boleh menangis baca berita2 sedih. even a simple event can make me cry easily. duduk seorang-seorang pun boleh menangis tiba-tiba. baca buku cerita, tengok iklan, terfikir, terkenang, atas tikar sembahyang.. ni kalau masuk tv dan berlakon ni boleh jadi real habis ni... hehe. tapi bagi kes saya, walopun sensitip, tak semestinya saya kuat merajuk. :kelip: sebab mudah terasa, mudah pula cool... (ni kes lahir bulan Julai hehe)

orang sensitif ni sangat feeling. saya berpendapat, orang yang sensitif ini adalah org yang romantik. (menjawab pada soalan kapten iaitu 'sensitif = romantik?'). mereka lebih peka kepada hati dan perasaan. dan sentiasa mahukan orang lain bahagia. apatah lagi insan2 yang mereka sayangi dan mereka tahu menyayangi mereka. orang yang tidak sensitif dan asalnya tidak romantik pula, mereka akan berubah menjadi sensitif, pada insan2 yang mereka paling sayang dalam hidup mereka. yakni bertukar jadi romantik. hai ni dah masuk bab romantik pula... huhu

Pernah saya baca satu artikel mengenai cara-cara untuk mengatasi sifat mudah terasa atau merajuk atau kecik hati atau sensitif ni.... dan kemudian saya rasakan saya begitu bersetuju dengannya. disebabkan saya sendiri sensitif dan mudah merajuk, later dah baca artikel tu, saya makin sedar akan kesilapan saya... baru lah saya mula lihat dan cermin diri.. Allah, memang terasa kerdil diri ni... baru nampak di mana saya sebenarnya...

OK. Boleh tak jika saya samakan sensitif dan merajuk ni adalah lebih kurang sama dengan marah? ok, kalau tak setuju, kita samakan dengan tak puas hati? ataupun, ego? ataupun sifat merajuk tu adalah sebab kita berasa diri kita selalu betul? dan orang lain adalah salah? ataupun, kita sebenarnya beranggapan yang kita ni adalah orang penting dan seharusnya diutamakan oleh orang lain selalu..? jika kehendak kita tak diikuti, maka terasalah kita.. merajuk lah kita.. dan jauh hati lah kita. Macam sifat manja lah. Kenapa manja? Sebab kita selalu nak diri kita dilayan dan diutamakan. kita lah priority..

Ada betul, kan?

Hm. Jadi bagaimana agaknya ye nak atasi masalah cepat terasa dan masalah sensitif sesangat ni? (bukan nak halang dari sifat langsung tak sensitif, sebab sensitiviti itu sememangnya mesti ada juga dalam diri kita. tapi tu dari sudut sensitiviti pada orang lain pula. contohnya macam mengambil berat, nak pertahankan yang hak, beri nasihat, bersikap caring etc.)

Nak kurangkan rasa sensitif...

- Sedar diri tu!! ingat kita ni selalu betul sangat ke? (hehe.. nah hambik kau cara kasar)

- Hentikan sikap ego anda. jangan ingat kita lah yang selalu kena dilayan macam raja... sampai asik orang lain yang kena jaga hati kita...

- Insaf lah dengan diri kita sendiri. di mana kita dan siapa kita di hadapan Allah? kalau kita nak merajuk, nak terasa, nak marah, nak ego, Allah itu lebih Berkuasa dan hanya DIA lah yang berkuasa. Kuasa kita setakat mana? Kita ni pun nak hebat takat mana?

- Bersikap lah rendah diri selalu. Jangan selalu anggap kita di atas. Cuba letakkan diri kita di bawah... Ada rasa nak naik marah or nak merajuk? Cuba letak diri kita sebagai seorang yang hina dan kerdil. Layak ke nak marah dan diikuti segala kehendak?

- Bersikap terbuka lah dengan segala teguran, yang bisa mungkin mengguris hati dan perasaan kita.... terima lah ia dengan hati yang terbuka. akui lah kesalahan diri... mungkin ada benarnya teguran itu?

- Sentiasa redha dengan segala yang berlaku ke atas kita... jika ia menyakitkan, mungkin ia merupakan satu kifarah kepada segala dosa2 kita selama ini... dan ia juga mungkin satu bentuk tarbiyah yang Allah nak beri pada kita. All hardships in life can teach us to become tougher. (ayat ni senang betul nak cakap tapi saya sendiri pun sering tersungkur dan sedih dengan ujian Allah..... :-()

Baik. itu lah di antara tips tips.. hehe... Siapa yang tak makan cili, dia tak rasa pedas lah.. ehehe... tapi bagi saya sendiri, semua ingatan ni benar-benar pedas buat saya... hoho... aduhh makan dalam... dush dushh :hammer:


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 13-11-07 02:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 03:38


Pada 12-11-07 13:29 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...


eerrmm.... susah kalau orang yang terlalu sensitif ni..

kalau mohamad,

mohamad lebih suka mengalah sahaja...

daripada dia merajuk, lebih baik mohamad mengalah...

tapi...

lihat pada keadaan jugalah...

:-D


*hargailah mereka2 ini yee...


sama lah..mengalah sajalah disamping memujuk... :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 04:30


cik syahidatul... jangan makan dalam... :jangan::jangan::jangan:
moh kita makan lua deh... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 13-11-07 04:35


Apa kata kalau kita menangani spesies ini dengan pelempang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 04:36


Pada 13-11-07 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Apa kata kalau kita menangani spesies ini dengan pelempang?


:berfikir: :berfikir: :jangan: :jangan:
sian mereka2 yang terlibat... :jangan: :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 07:10


teman nak majuk... teman nak majuk.... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 07:40


ha tulah dah majuk dah daeng...macam mana nak pujuk ni? bagi lempang ke nak bagi bunga? dah2 nah ni :bunga:ambillah..ambil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 07:41


Pada 13-11-07 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Apa kata kalau kita menangani spesies ini dengan pelempang?


.. "i laik it":malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 08:23


Pada 13-11-07 07:10 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman nak majuk... teman nak majuk.... :(
:berfikir: habis lah..prof dah merajuk hehehehe... nak bagi apa ni kat prof....hehehehe :-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 13-11-07 08:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 09:43


Assalamualaikum...

susah juga ye kalau kita berniat untuk bergurau rakan kita tersinggung pula..

:-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-07 11:27


Assalamualaikum
prof daeng : jangan merajuk eh..nah bunga :bunga:
nanti kita pergi makang ikang sama² ye atas pelantar minyak...
cik s : sensitif lah....kulit sensitif....huhu....jangan makan luar selalu ye....banyak kos....
cik ismi : TT...TT.... :berfikir: habislah..kena pelangkung lepas ni....

P/S : gigi sensitif..??? gunakan sensodyne... :lucu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 11:33


syahidatul,

betul ke urang sensitip romantik?
teman tak rasa pun romantik, teman dapat rasa manis, masin, masam pahit....

sayetetapsaye,

bagi bunge kat teman....

Hibatullah,

urang London pun nak bagi bunge kat teman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-07 13:30


ana pun sensitif..
kalau org masam saja dengan kita tak bercakap..ana akan terasa, tapi ana akan tanya org tu balik..salah kat ana ke..
sensitif tu memang kuat jugak dalam diri ana, tapi cepat saja ok lepas ada org pujuk:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 14:36


Pada 13-11-07 11:33 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syahidatul,

betul ke urang sensitip romantik?
teman tak rasa pun romantik, teman dapat rasa manis, masin, masam pahit....

sayetetapsaye,

bagi bunge kat teman....

Hibatullah,

urang London pun nak bagi bunge kat teman....


memandangkan umur baru 23 maka tak ada lah pengalaman banyak mana untuk saya kemukakan bukti... tapi, setakat yang saya lihat dan rasakan, begitulah...

mungkin belum tiba masanya ia terserlah dalam diri prof daeng.. cheeewah! bagus lah bagus... simpan untuk yang teristimewa ek. nah bunga dari saya juga :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

prof susun bunga2 tu ye agar jadi sejambak bunga... hehe :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 15:34


tadi :kan teman dah bagi list antara ciri-ciri org romantik dedolu...

hibatullah dan T.K : biokan saja... lelama oklah tu... uhuk uhuk... :sopan:

TT : pelangkung..?? macam pernah kulihat ayat itu, tapi dimana ye.. :berfikir:

sensitif ni, kekadang perlu juga...
baru org kata kita ada perasaan...
tapi kalau dah terlampau sensitif... kalau ismi, lelama naik............

seperti cemburu jugak....
maksudnya, biar berpada...
takkan asik org saja nak jaga hati kita...
kita takmo jaga hati org...? :jangan::jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 16:56


!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-07 15:34 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



sensitif ni, kekadang perlu juga...

yup yup yup


baru org kata kita ada perasaan...

tapi kekadang jadi lain pulak. dikatanya kita perasan :sopan:


tapi kalau dah terlampau sensitif... kalau ismi, lelama naik............

tangga? lah... punya banyak eskelator tangga juga dia panjat


seperti cemburu jugak....

:terliur: :sopan:


maksudnya, biar berpada...

pada siapa ek....:-? :-P :kelip:


takkan asik org saja nak jaga hati kita...

:-o :-? bagaimana pergi cungkil kasi keluar ek? :-?



kita takmo jaga hati org...?

sat lagi jenuh lah berkepit kehulu kehilir usung hati orang..:welcome: :welcome:

:bunga: :bunga: :sopan:



-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 14-11-07 16:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 17:11


uish memang terasa sesangat dengan topik ini.. dr kecik tak tukar2 tabiat sensitif ni. Kalau dulu mak xajak p mana-mana cuma bawa adik2 saja tupun da merajuk.. da besar lebih kurang saja... ya Allah Kalau d'tanya sampai bila nak kurang sensitif rasa-rasanya tak terjawab da jadi habit agaknya.. terima kasih tok tips2 kurgkn sensitif.. insyaAllah praktikkn

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 06:23


sensitif ni, kekadang perlu juga...
yup yup yup

:sopan:
-------------------------------
baru org kata kita ada perasaan...
tapi kekadang jadi lain pulak. dikatanya kita perasan :sopan:

:berfikir:mulut org... memang tak boleh nak kita kawal... :berfikir:
-------------------------------
tapi kalau dah terlampau sensitif... kalau ismi, lelama naik............
tangga? lah... punya banyak eskelator tangga juga dia panjat

:jangan::jangan: ismi nek liflah...
naik meluat...adess... adesss...
---------------------------------
seperti cemburu jugak....
:terliur: :sopan:
maksudnya, biar berpada...
pada siapa ek....:-? :-P :kelip:

cemburu hanya boleh pada yang terpilih saja... selain dr perkara2 yang dbolehkn rasa cemburu tu.... :kelip::sopan:
-----------------------------------
takkan asik org saja nak jaga hati kita...
:-o :-? bagaimana pergi cungkil kasi keluar ek? :-?

:jangan: tak perlu cungkil... :jangan: lukiskn saja... :-P

------------------------------------
kita takmo jaga hati org...?

sat lagi jenuh lah berkepit kehulu kehilir usung hati orang..:welcome: :welcome:

:bunga: :bunga: :sopan:

yang p kepit tu pasaipa...??:jangan:
letakla dalam beg ke.. tglkn kat rumah pun ok jugak kalau takut pecah...
tak pun, kalau nak2 sangat bawa p jenjalan, bawaklah izibeg... :-D ;-) :kelip: :sopan: :bunga: :welcome:


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 15-11-07 06:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 07:45


Assalamualaikum

:sopan: menasihati org yang sensitif ni perlu kena caranya... slow talk dan berterus terang yang kita tak suka sikap macam tu... if di biasakan boleh nyusahkan org di sekeliling... terpulang pada dia untuk menerima teguran or nasihat kita... if dia seorang yang sentiasa ingin memperbaiki diri sudah tentu dia akan buka mindanya... andai dia adalah disebaliknya maka kita biarkan dia... mudah-mudahan suatu hari dia akan berubah... insyaALLAH..

wallahua'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 09:14


Pada 15-11-07 06:23 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

sensitif ni, kekadang perlu juga...
yup yup yup

:sopan:
-------------------------------
baru org kata kita ada perasaan...
tapi kekadang jadi lain pulak. dikatanya kita perasan :sopan:

:berfikir:mulut org... memang tak boleh nak kita kawal... :berfikir:
-------------------------------
tapi kalau dah terlampau sensitif... kalau ismi, lelama naik............
tangga? lah... punya banyak eskelator tangga juga dia panjat

:jangan::jangan: ismi nek liflah...
naik meluat...adess... adesss...
---------------------------------
seperti cemburu jugak....
:terliur: :sopan:
maksudnya, biar berpada...
pada siapa ek....:-? :-P :kelip:

cemburu hanya boleh pada yang terpilih saja... selain dr perkara2 yang dbolehkn rasa cemburu tu.... :kelip::sopan:
-----------------------------------
takkan asik org saja nak jaga hati kita...
:-o :-? bagaimana pergi cungkil kasi keluar ek? :-?

:jangan: tak perlu cungkil... :jangan: lukiskn saja... :-P

------------------------------------
kita takmo jaga hati org...?

sat lagi jenuh lah berkepit kehulu kehilir usung hati orang..:welcome: :welcome:

:bunga: :bunga: :sopan:

yang p kepit tu pasaipa...??:jangan:
letakla dalam beg ke.. tglkn kat rumah pun ok jugak kalau takut pecah...
tak pun, kalau nak2 sangat bawa p jenjalan, bawaklah izibeg... :-D ;-) :kelip: :sopan: :bunga: :welcome:



feninnya baca.... :berfikir: :-? :-? :membisu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ojInuodfiD
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2007
Ahli No: 31337
Posting: 27
Dari: Pay-Rock

yemen  


posticon Posting pada: 15-11-07 09:57


buat relax saja dengan depe..kalau melayan..melarat jdnye..
maafkan Fid andai tak pandai bagi cara yang sepatutnya :bunga:


-----------------
*takkan terhidu harum mewangi,jika Xdinyalakan setanggi,takkan terasa manisnya hidup andai Xdilambung gelora..*UNICnya hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For ojInuodfiDProfil   Hantar PM kepada ojInuodfiD   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-07 10:12


kadang-kadang tension juga dengan kawan yang begitu..asyik kita saja nak kena jaga hati dan perasaan dia,hati kita dia tak kisah..cubalah fikir sikit Kalau perkara yang kecik pun nak ambik hati juga..lama2 sound direct juga sebab dah lama sangat duduk pendam dalam hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176213 saat. Lajunya....