Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 18 jam, 29 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Anda minum susu ibu atau susu botol masa kecik?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Anda minum susu ibu atau susu botol masa kecik?

Please Mendaftar To Post


Oleh Anda minum susu ibu atau susu botol masa kecik?

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:47


susu ibu paling best kan....original begitu..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:51


agak dah..topik2 macam ni mesti sedara angkabut yang buka...mmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:57


Pada 07-11-07 16:47 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

susu ibu paling best kan....original begitu..:)


aikk?? masih ingat lagi ke rasa susu ibu angkabut?? saya dah lupa dah macam mana rasanya.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:57


ha'ah..pelik-pelik saja.. tapi kreatif juga..kan?? ana suka bincangkan topik saja dari buka topik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:58


Pada 07-11-07 16:51 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

agak dah..topik2 macam ni mesti sedara angkabut yang buka...mmmm


yelah...angkabut upsi...sem berapa?...kolej mana?


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 16:59


ai........takkan tak ingat agaknya?...mesti kurang berkomunikasi dengan mak ni atau xkorek2 cerita dengan dia tentang antum?hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:05


kedua-duanya minum..susu ibu sampai berapa bulan saja..umur 4thn saya dah tak nak mnum susu apa pun..

pernah dengar lah akak2 cerita..rasa dia tawar sangat..pstu suhu dia mnepati suhu badan manusia..memang sesuai sangat..dalam 37 darjah celsius begitu..suam..

saya tak pernah buka topik..ada saja idea en angkabut ye..huhu agak-agak dah berapa lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:06


Pada 07-11-07 16:59 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

ai........takkan tak ingat agaknya?...mesti kurang berkomunikasi dengan mak ni atau xkorek2 cerita dengan dia tentang antum?hehe


emmm?? :-? takkan nak tanya macam "macam mana agaknya rasa air susu mak ye" mustila penampau lah yang dapat jawabnya??

tapi apa-apa pun susu ibu memang paling baik..kalau baby yang isap susu botol..perut salo meragam..salo kembung perut...kalau dah kembung perut..meragamla dia..nak nangis saja kejenyer..kalau dah salo meragam..ibu2 jugalah yang kesiannyer..kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:09


sebab kembung perut tu saya rasa dalam botol ada susu dan udara..baby akan hisap susu dengan udara tu..bila dah lebih,kembung lah perut dia..hehe
rasanya betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:29


minum susu ibu....

"ibu...ibu...engkaulah...ratu hatiku....
bila...ku berduka...engkau hiburkan selalu...
ibu...ibu..."

hehehehe... :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 17:47


alhamdulillah mama...
sebab mama kita FULL TIME house wife...

alhamdulillah.. sanggup dia lepaskan gaji & status dia demi anak2...tup2 rezeki ayah pun mencurah2...sampai lah ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 19:10


ana minum susu ibu sekejap saja selepas itu ana minum susu botol, sebab masa tu ibu ana ada masalah menyusukan ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

niezahani
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2007
Ahli No: 31581
Posting: 3
Dari: Taiping, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 19:20


Kebetulan dah ada topik ni... akak nak nyampuk sikit... tumpang lalu ye adik2...

Akak nak promote adik2 sekalian agar berilah susu ibu secara eksklusif (maknanya tanpa campur dengan susu formula) sekurang2nya selama 6 bulan atau sehingga 2 tahun kepada anak2 anda.

Sekarang ini agak kurang ibu2 yang mahu menyusukan bayi mereka dengan susu ibu dengan alasan bekerja, tak ada susu, baby reject susu badan dll.

Sesungguhnya SUSU IBU MAKANAN TERBAIK BAGI BAYI.

Adakah kurangnya kesedaran generasi muda untuk memberikan susu ibu kepada anak2 kerana pengaruh iklan susu formula yang berleluasa di media?

Adakah keruntuhan moral, akhlak & disiplin anak2 zaman sekarang ada kaitan dengan zaman bayi mereka yang tidak diberi minum susu ibu?

apa komen anda??

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezahaniProfil   Hantar PM kepada niezahani   Pergi ke niezahani's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 19:33


sememangnya telah diduga.. topik ni siapa yang mulakan... tak mengapa, teruskan kekreatifan akhi ni. Semoga berjaya.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 20:44


erm... harapnya topik memberikan manfaat. Mungkin dapat dikembangkan kebaikan meminum susu ibu, dan kelebihan susu lembu. Mooooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 07-11-07 22:29


ana masa kecik mama ana kata ana minum air susu soya kotak...time ana gemuk tau..hikhik


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 22:48


Assalamualaikum

ana hisap susu makk.. dari lahir hingga umur 5 tahun.. susu tu memang ada sampai umur tua.. alhamdulillah Allah tahu hidup susah tak mampu beli susu :-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 00:27


sudah tentu bukan susu lembu mahupun susu kambing yang terdapat dipasaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:20


Pada 07-11-07 19:20 , niezahani posting:

!!! QUOTE !!!

Kebetulan dah ada topik ni... akak nak nyampuk sikit... tumpang lalu ye adik2...

Akak nak promote adik2 sekalian agar berilah susu ibu secara eksklusif (maknanya tanpa campur dengan susu formula) sekurang2nya selama 6 bulan atau sehingga 2 tahun kepada anak2 anda.

Sekarang ini agak kurang ibu2 yang mahu menyusukan bayi mereka dengan susu ibu dengan alasan bekerja, tak ada susu, baby reject susu badan dll.

Sesungguhnya SUSU IBU MAKANAN TERBAIK BAGI BAYI.

Adakah kurangnya kesedaran generasi muda untuk memberikan susu ibu kepada anak2 kerana pengaruh iklan susu formula yang berleluasa di media?

Adakah keruntuhan moral, akhlak & disiplin anak2 zaman sekarang ada kaitan dengan zaman bayi mereka yang tidak diberi minum susu ibu?

apa komen anda??



SETUJU..!!! :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:29


mak saya cakap, kami semua minum susu ibu dari kecil sampailah berhenti menyusu..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:30


Pada 08-11-07 08:29 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

mak saya cakap, kami semua minum susu ibu dari kecil sampailah berhenti menyusu..



mesti akhlak baik ni.... :-) alhamdulillah... :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:34


SUSU IBU KHASIATNYA TIDAK TERNILAI

KELAHIRAN bayi bermulanya detik indah kehidupan. Rumah tangga anda dilimpahi cahaya. Kehadiran si manja mengeratkan jalinan kasih suami isteri. Kini tanggungjawab anda berdua menyempurnakan hidupnya. Menyusui bayi dengan susu sendiri permulaan paling bermakna. Segunung kebaikan dan ganjaran menanti bayi anda. Ganjaran bukan hanya untuk bayi malah diri anda juga.

Menyusu bayi dengan susu ibu langkah penting ke arah perkembangan dan pembesaran bayi yang sihat. Pengalaman unik ini telah dilalui wanita sejak permulaan zaman lagi. Ajaibnya kuasa Tuhan. Sebaik bayi dilahirkan proses pengeluaran susu juga bermula. Jangan sia-siakan kurniaan berharga ini. Susuilah bayi anda dengan penuh kasih sayang. Andai ini pengalaman pertama, timbalah ilmu dan dapatkan pengetahuan daripada mereka yang berpengalaman.

Susu ibu berperanan penting dalam tumbesaran anak. Khasiatnya besar. Mampu menjauhkan penyakit sekali gus menyihatkan anak. Banyak kajian dilakukan di serata dunia untuk membuktikan kelebihan susu ibu yang tidak dapat diperolehi daripada susu formula. Tuhan telah menentukan susu ibu untuk anak manusia. Malah Dia telah berpesan dalam firmanNya dalam surah AlBaqarah ayat 223, surah Luqman ayat 14 dan surah Ahqaaf ayat 15. Ketiga-tiga ayat dalam surah berlainan ini menyebut ibu hendaklah menyusukan anaknya selama dua tahun iaitu bagi mereka yang ingin menyempurnakan susuan.

Susu ibu menyelamatkan nyawa

Risiko kematian bayi dan kanak-kanak kecil di negara membangun meningkat 10 hingga 15 kali bagi mereka yang tidak menyusu badan pada usia tiga bulan pertama. Kebanyakan kematian berpunca penyakit cirit-birit yang serius.

Kajian pula menunjukkan 40,000 kanak-kanak meninggal dunia setiap hari (28 orang setiap satu minit) di negara-negara membangun. Mereka adalah mangsa kekurangan zat makanan.

Untuk itu United Nations International Childrens Fund (UNICEF) telah mengenal pasti tujuh cara berkesan menyelamatkan jutaan nyawa kanak-kanak. Salah satu caranya adalah meningkatkan kadar penyusuan susu ibu di kalangan ibu-ibu.

Meskipun angka kematian begitu tinggi di negara-negara membangun dan mundur ini tidak bererti negara maju terkecuali. Di Amerika dan barat Eropah banyak kes Sudden Death Of Unknown Cause (SIDS) atau Cot Death dilaporkan berlaku. Dan kajian menunjukkan kebanyakan mereka yang meninggal akibat ini terdiri daripada kanak-kanak menyusu botol.

Oleh demikian kempen penyusuan ibu amat digalakkan di negara mundur sebagai pilihan untuk tidak menyusu botol kerana sistem bekalan air di negara tersebut tidak bersih. Walaupun penyusuan botol di negara kita selamat dan terjamin, penyusuan ibu tetap yang terbaik.

Mengapa tidak menyusu?

Menurut Penolong Pengarah Zat Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Puan Rokiah Don, kadar penyusuan ibu di kalangan ibu-ibu bekerja terutamanya di kawasan bandar menurun. Antara faktor yang mempengaruhi atau menghalang ibu-ibu untuk terus menyusui bayi adalah kecetekan pengetahuan, tiada pengalaman dan tiada sokongan. Banyak memberi alasan menyusu badan tidak praktikal, menyusahkan, letih, suami tidak dapat memainkan peranan, bimbang kesihatan diri terjejas dan tidak yakin bayi mendapat bekalan susu mencukupi. Malah ada yang bimbang buah dada akan melendur.

Sekiranya anda salah seorang yang menghuraikan alasan tersebut, jelas pengetahuan anda mengenai susu ibu terlalu cetek. Tempoh dua tahun bagi yang menyempurnakan susuan atau sekurang-kurangnya enam bulan pertama amat berharga. Bukankah anak itu anugerah Tuhan yang tidak ternilai, mereka berhak mendapat makanan terbaik.

Khasiat dan kebaikan susu ibu

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanyak mungkin.

Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.

Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.

Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.

Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.

Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous.

Susu ibu menguntungkan wanita

Perkara paling ditakuti wanita selepas bersalin adalah mengembalikan bentuk badan asal. Banyak mengeluh badan mereka susah turun terutama bahagian perut dan punggung. Ini berita baik. Dengan menyusu bayi dengan susu badan anda boleh melangsingkan badan dibantu dengan sedikit senaman.

Semua tahu, sewaktu mengandung rahim mengembang dan selepas melahirkan anak ia mengambil masa untuk kembali ke saiz asalnya. Dengan menyusui bayi, sejenis hormon dipanggil Oxytocin yang dirangsangkan melalui hisapan bayi membantu rahim mengecut lebih cepat. Ia juga mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko mendapat kanser buah dada juga ovari.

Penyusuan ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama mampu menunda kedatangan haid. Andai berhubungan dengan suami ketika itu 98 peratus kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga.

Selain kebaikan daripada segi fizikal dan kesihatan, penyusuan badan menawarkan kebaikan lain yang lebih istimewa. Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.

Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.

Kalau kita melihat si ibu terpaksa bersusah payah menyediakan peralatan membancuh susu ketika berjalan, ibu yang menyusu badan hanya perlu membawa diri mereka sahaja. Mereka juga tidak perlu bimbang kehabisan air untuk membancuh susu andai terperangkap di dalam kesesakan jalan raya. Susu badan sedia ada, bersih dan terjamin selamat. Susu badan dapat menjimatkan kos belanja, masa dan tenaga.


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

asy-syahadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2005
Ahli No: 19717
Posting: 49
Dari: alam semesta

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-07 08:34


ana minum susu ibu...tapi tak sampai umur 2 tahun sebab umur ana setahun lebih mak kandungkan adik... terpaksa lah minum susu botol.. Kalau tak silap ana susu dumex agaknya... sampailah besar macam ni pun minum susu lagi.. tapi bukan susu botol.. dah minum guna gelas... :sopan: :kelip:


-----------------
hidup tanpa hiburan=sepi, hidup tanpa amal=rugi... hidup tanpa cinta Ilahi=tak bererti...
Bookmark and Share

    


  Member Information For asy-syahadahProfil   Hantar PM kepada asy-syahadah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:37


Pada 08-11-07 08:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.

Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.



:welcome: :bunga: :bunga: :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:55


Pada 08-11-07 08:30 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 08:29 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

mak saya cakap, kami semua minum susu ibu dari kecil sampailah berhenti menyusu..



mesti akhlak baik ni.... :-) alhamdulillah... :bunga:



:sopan:

kami adik-beradik anak sulung dengan ke2 jarak setahun, anak 2 dengan 3 jarak 3 tahun..seterusnya dari 3 sampai 11, semua jarak 2 tahun.. tapi tolak 4 tinggallah 7..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 09:56


Pada 08-11-07 08:34 , asy-syahadah posting:

!!! QUOTE !!!

ana minum susu ibu...tapi tak sampai umur 2 tahun sebab umur ana setahun lebih mak kandungkan adik... terpaksa lah minum susu botol.. Kalau tak silap ana susu dumex agaknya... sampailah besar macam ni pun minum susu lagi.. tapi bukan susu botol.. dah minum guna gelas... :sopan: :kelip:


salam ana pun sama lebih kurang dengan enti.and ibu ana memang sakit masa tu.bukan sebab tak nak menyusukan ana. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

bintufurqan
WARGA SETIA
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31464
Posting: 464

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-07 11:02


saya minum susu ibu sampai umur 3 bulan saja...
lepas itu minum susu botol sebab mama kerja...
lagi pun saya tak tinggal dengan mama saya masa kecil...

[ Telah diedit oleh: bintufurqan pada 08-11-07 11:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For bintufurqanProfil   Hantar PM kepada bintufurqan   Quote dan BalasQuote

niezahani
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2007
Ahli No: 31581
Posting: 3
Dari: Taiping, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 18:18


Pada 08-11-07 08:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


Mengapa tidak menyusu?

Menurut Penolong Pengarah Zat Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Puan Rokiah Don, kadar penyusuan ibu di kalangan ibu-ibu bekerja terutamanya di kawasan bandar menurun. Antara faktor yang mempengaruhi atau menghalang ibu-ibu untuk terus menyusui bayi adalah kecetekan pengetahuan, tiada pengalaman dan tiada sokongan. Banyak memberi alasan menyusu badan tidak praktikal, menyusahkan, letih, suami tidak dapat memainkan peranan, bimbang kesihatan diri terjejas dan tidak yakin bayi mendapat bekalan susu mencukupi. Malah ada yang bimbang buah dada akan melendur.


Ramai para ibu tidak tahu cara sebenar mempraktikkan penyusuan ibu kepada bayi sehingga 2 tahun. Usaha keras diperlukan untuk memastikan susu ibu boleh maintain sehingga 2 tahun (atau lebih). Teori "penawaran & permintaan" penting dipraktikkan. Tanpa permintaan (hisapan dpd bayi), penawaran (penghasilan susu dalam badan) akan berkurangan secara sedikit demi sedikit dan akhirnya berhenti terus. Kerana sebab itu wanita yang bekerja yang tidak memerah susu (sebagai ganti hisapan bayi) ketika berada di pejabat akan menyebabkan susu badan semakin berkurangan.
Saya dan ramai rakan-rakan yang bekerja telah mempraktikkannya dan berjaya menyusukan bayi dengan susu ibu sepenuhnya sehingga 2 tahun (dan lebih) tanpa memberi susu formula!


-----------------
www.momschoice.com.my
"The right choice for today's moms"


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezahaniProfil   Hantar PM kepada niezahani   Pergi ke niezahani's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 18:26


antara makanan yang boleh meningkatkan pengeluaran susu ibu..

1. taugeh
2. kucai


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 20:32


Saya pun nak join jugak...
Ni pengalaman sendiri...ALhamdulillah...
Saya di beri nikmat untuk merasa kelazatan susu ibu..(dah lupa rasanya bagaimana)
Mama saya cerita... "kecik-kecik dulu...pernah sekali saja try suap susu botol..adik termuntah...sampai lembik2 tak boleh buka mata - di usia sekitar 5bulan...lepas tu mama tak suap dah..sampai 3bulan setengah,setitis susu lembu pun tak pernah masuk dalam perut anak mama ni..."...
Betul..setitis susu lembu pun tak pernah masuk ke perut saya selepas peristiwa muntah-muntah itu...satu rahmat kerana ibu saya tidak bekerja..surirumah sepenuh masa..
Alhamdulilah...saya syukur sangat-sangat kerana darah daging saya bertumbuh dari titisan2 susu ibu yang mulia...
Kesannya..MasyaALLAH...
Ibu kata berbeza sungguh jika dibandingkan dengan anak-anak ibu yang lain...
kata mama...kalaulah dia punya nak lagi selepas saya...dia tak kan bagi campur2 dah... tapi saya yang last..mama kata dia redha..dia silap dulu..sebab tak tahu kesannya ke atas anak yang minum susu ibu dan susu benda lain ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 20:37


sesungguhnya kesucian hati...keindahan pekerti...pribadi.. akhlak...bermula dari tabiat pemakanan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 20:39


kedua-duanya rasanya.. mm tapi da besar liat nak minum susu hu9 tak lalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 20:48


Pada 08-11-07 11:02 , bintufurqan posting:

!!! QUOTE !!!

saya minum susu ibu sampai umur 3 bulan saja...
lepas itu minum susu botol sebab mama kerja...
lagi pun saya tak tinggal dengan mama saya masa kecil...


saya pun tak tinggal dengan ibu masa saya kecil. saya dah di asuh sepenuh masa dengan nenek. sebab nenek hanya ada 3org anak dan masing-masing dah berkeluarga dan duduk jauh2. bila nenek dapat tahu ibu mengandung lagi nenek minta saya dari ibu. ibu sedih masatu :cry: terpaksa pisah dengan saya :-( sian ibu.......

ibu oh ibu jangan sedih ya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

niezahani
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2007
Ahli No: 31581
Posting: 3
Dari: Taiping, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:55


Pada 08-11-07 20:32 , tasbihsufi posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pun nak join jugak...
Ni pengalaman sendiri...ALhamdulillah...
Saya di beri nikmat untuk merasa kelazatan susu ibu..(dah lupa rasanya bagaimana)
Mama saya cerita... "kecik-kecik dulu...pernah sekali saja try suap susu botol..adik termuntah...sampai lembik2 tak boleh buka mata - di usia sekitar 5bulan...lepas tu mama tak suap dah..sampai 3bulan setengah,setitis susu lembu pun tak pernah masuk dalam perut anak mama ni..."...
Betul..setitis susu lembu pun tak pernah masuk ke perut saya selepas peristiwa muntah-muntah itu...satu rahmat kerana ibu saya tidak bekerja..surirumah sepenuh masa..
Alhamdulilah...saya syukur sangat-sangat kerana darah daging saya bertumbuh dari titisan2 susu ibu yang mulia...
Kesannya..MasyaALLAH...
Ibu kata berbeza sungguh jika dibandingkan dengan anak-anak ibu yang lain...
kata mama...kalaulah dia punya nak lagi selepas saya...dia tak kan bagi campur2 dah... tapi saya yang last..mama kata dia redha..dia silap dulu..sebab tak tahu kesannya ke atas anak yang minum susu ibu dan susu benda lain ni..


alhamdulillah....
kita wajar mengambil ikhtibar dpd sejarah Rasulullah s.a.w sendiri di mana Baginda tidak diberi susu haiwan walaupun keluarga datuk dan bapa saudara Baginda mempunyai banyak haiwan ternakan sebaliknya Baginda diberi susu dpd ibu susuan iaitu Halimatus Saadiah.
Subhanallah...


-----------------
www.momschoice.com.my
"The right choice for today's moms"


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezahaniProfil   Hantar PM kepada niezahani   Pergi ke niezahani's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:21


Pada 08-11-07 18:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

antara makanan yang boleh meningkatkan pengeluaran susu ibu..

1. taugeh
2. kucai



nak tambah lagi boleh?? eheh//

3. lobak putih ( dimasak sayur lemah putih/ sayur air )



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

bintufurqan
WARGA SETIA
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31464
Posting: 464

malaysia  


posticon Posting pada: 09-11-07 11:44


Pada 08-11-07 20:48 , Hibatullah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 11:02 , bintufurqan posting:

!!! QUOTE !!!

saya minum susu ibu sampai umur 3 bulan saja...
lepas itu minum susu botol sebab mama kerja...
lagi pun saya tak tinggal dengan mama saya masa kecil...


saya pun tak tinggal dengan ibu masa saya kecil. saya dah di asuh sepenuh masa dengan nenek. sebab nenek hanya ada 3org anak dan masing-masing dah berkeluarga dan duduk jauh2. bila nenek dapat tahu ibu mengandung lagi nenek minta saya dari ibu. ibu sedih masatu :cry: terpaksa pisah dengan saya :-( sian ibu.......

ibu oh ibu jangan sedih ya........




kesiannya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For bintufurqanProfil   Hantar PM kepada bintufurqan   Quote dan BalasQuote

a_aliyya
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14561
Posting: 15
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:53


!!! QUOTE !!!

Kalau tak silap ana susu dumex agaknya... sampailah besar macam ni pun minum susu lagi.. tapi bukan susu botol.. dah minum guna gelas...


eemm...saya pun dari kecik (tak tahu dr umur berapa tahn) minum susu dumex sampi sekarang... cuba2 juga susu yang lain..tapi tak serasi... :-(
nak dumex juga... :welcome:


-----------------
~ Yakinlah hidUp Ini aMAt inDAh jikA seGALANya keRAna ALLAH.......~


Bookmark and Share

    


  Member Information For a_aliyyaProfil   Hantar PM kepada a_aliyya   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:57


saya minum bercampur2 maklumlah masa tu mak kerja jadi duduklah dengan arwah nenek saya.sekarang dah dekat 5 tahun nenek saya tak ada lagi.rindu saya dengan nenek saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:57


apa makanan yang tak baik untuk ibu dalam pantang??


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 11:59


Penyusuan Susu Ibu Dari Pandangan Islam

Apabila seorang bayi dilahirkan ke dunia ini, dia memerlukan ibunya. Bayi itu perlu diberi makanan yang diserap melalui darah ibunya semasa di dalam kandungan. Makanan ini telah ditukar dengan kehendak dan kuasa Allah kepada susu yang mengandungi semua kandungan pentingdan perlu untuk tumbesaran bayi itu. Al-Quran ada menyebut tentang penyusuan ibu dan perhubungan antara bayi dan ibu susunya iaitu apabila ibunya tidak dapat menyusu dengan sebab-sebab tertentu maka ibu susu diupah untuk menyusuinya.

PERTAMA
Adalah kewajipan ibu untuk menyusui bayinya dan meyempurnakan haknya untuk menikmati dan mendapat kebaikan susu ibu, jika dia mampu.

KEDUA
Tempoh penyusuan susu ibu bagi mereka yang ingin memenuhinya ialah dua tahun.

"Dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya: dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika kedua-duanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang dapat dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Al-Baqarah:233

KETIGA
Bapa sepatutnya membantu ibu yang sedang menyusu dengan menyediakan keadaan yang ibu itu perlukan untuk menyusu. Ini menunjukkan yang Islam menganggap penyusuan susu ibu itu sebagai kewajipan utama yang ibu patut laksanakan. Disini, ibu tidak patut dibebani dengan kerja yang lain. Adalah jelas si sini bahawa al-Quran sudah menjelaskan hak ibu yang sedang menyusu.

KEEMPAT
Jika bapa tiada atau sudah meninggal dunia, salah seorang ahli keluarga harus mengambik alih tanggunggjawab terhadap bayi dan ibu untuknya terus menyusu.

KELIMA
Menceraikan susu adalah dibenarkan sebelum tamat tempoh dua tahun dengan syarat. Keputusan ini dibuat setelah mendapat persetujuan kedu-dua ibu dan bapa, setelah mereka membincangkan kebaikan dan keburukan keputusan yang dibuat serta cara untuk memberi penjagaan yang rapi kepada anak.

KEENAM
Ibu yang mampu dan boleh menyusui bayinya adalah di galakkan mengupah orang lain untuk menyusui bayinya. Islam memrintahkan bapa untuk memberi upah kepada ibu yang meyusukan anaknya. Dengan cara ini, Islam memastikan anak itu mendapat segala keperluannya dalam tempoh penyusuan itu.


Allah telah memenuhi segala keperluan bayi dan susu yang dihisap olehnya tiga hari pertama dalam kehidupan bayi. Buah dada ibunya akan menghasilkan sejenis cecair berwarna kekuningan iaitu kolestrom yang terdapat dalam kuantiti yang kecil. Cecair ini sudah cukup untuk memenuhi segala keperluan makanan bayi dalam hari-hari pertama kehidupannya. Tambahan pula ia membantu bayi untuk mula menerima dan mencernakan makanan yang dihisapnya. Dalam masa 24 jam buah dada ibu menghasilkan susu yang diperlukan untuk makanan bayi sehinggalah dia mencerai susu.


Ibu yang enggan menyusui bayinya tanpa sebab yang munasabah telah mengabaikan satu tanggungjawab hakiki terhadap bayinya yang telah diamanhkan oleh Allah. Penyusuan susu ibu menjanakan perasaan keibuan dan memperkayakan sifat kasih sayang. Selain dari apa yang diperkatakan tadi, penyusuan susu ibu menggerakkan sistem penghadaman ibu untuk menghasilkan makanan untuk bayi, dengan itu juga memprtingkatkan kesihatan ibu tersebut. Penyusuan susu ibu juga boleh menolong mengembalikan ibu kepada keadaan asal (sebelum bersalin) dengan cepat dan mengurngkan risiko barah buah dada dan ovari. .

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-11-07 12:26


kedua-duanya saya minum... susu botol sampai tahun 1, seingat saya... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 12:33


Pada 09-11-07 12:26 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

kedua-duanya saya minum... susu botol sampai tahun 1, seingat saya... :P


minum dalam botol ke sampai darjah 1?haha lama tu..same lah macam adik saya..jenuh mama sorok botol dulu cakap dah hilang..nanges2 dia. :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 14:18


Pada 09-11-07 11:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

apa makanan yang tak baik untuk ibu dalam pantang??



yang ismi tahu,
ais... makanan yang gatal...
hmm....
apa lagi ek...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 14:33


Pada 09-11-07 11:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

apa makanan yang tak baik untuk ibu dalam pantang??



Assalamualaikum kepada semua ahli netter.

Ingin saya berkongsi pengalaman serta sedikit panduan mengenai pantang
larang selepas bersalin mengikut adat orang Melayu Tradisonal yang tidak
melanggar sama sekali hukum Islam yang murni.

HARI PANTANG SELAMA 44 HARI.

Seseorang ibu akan dijaga selama 44 selepas bersalin. Masa ini juga
dikenali sebagai masa pantang iaitu ibu akan dikenakan beberapa pantang
larang. Pada masa ini kesihatan ibu dijaga dengan begitu rapi. Antaranya
adalah soal pemakanan semasa pantang.

Tidak dibenarkan sama sekali memakan makanan yang boleh menyebabkan gatal
dan merebak luka seperti udang, sotong, ayam dan lain-lain lagi. Dalam
masa pantang mengikut pengalaman saya makanan yang dihidangkan sewaktu
saya dalam pantang dalam minggu pertama ialah ikan haruan dimasak sup dicampur
dengan halia agar luka2 yang terdapat didalam badan atau diluar badan
dapat sembuh secepat mungkin. Makanan -makanan yang berangin seperti
nangka, pulut, petai, ubi kayu dan sebagainya dilarang sama sekali diambil
ditakuti menyebabkan penyakit angin umpamanya kembung perut. dalam hal ini
makanan perlu dijaga jika tidak menjejaskan kesihatan ibu terutama yang
menyusukan anak.

Jangan makan makanan yang berminyak pula, ia boleh menyebabkan 'batu
merian' berada dalam keadaan tidak betul. Ini kerana selepas bersalin
keadaan tempat peranakan masih lagi kembang dan jika makanan tidak dijaga
'batu merian' akan turun dan menjadikan ibu itu berada dalam keadaan tidak
selesa.

Seeloknya dinasihatkan memakan halia muda yang ditumbuk halus dicampur
dengan air asam dimakan dengan nasi panas boleh membuatkan badan siibu
berada dalam keadaan panas senantiasa. Bagus untuk pelancaran air susu.

Bolehlah menempah tukang urut untuk mengurut serta membetulkan balik
sistem urat saraf dalam badan. Seeloknya dilakukan selepas luka2 yang ada
baik seperti sediakala. Ianya memakan masa lebih kurang 3 atau 4 hari jika
anda bersalin secara normal dan mengamalkan memakan ikan haruan dan pati
ikan haruan serta air gamat. InsyaAllah luka anda akan baik cepat.

Selepas diurut sudah tentu siibu akan rasa bertenaga seperti sediakala
namun itu bukan bermakna siibu boleh melakukan kerja-kerja berat. Dilarang
mengangkat benda-benda berat kerana ditakuti memudaratkan tempat peranakan ibu
itu. Benda berat ini juga ditakuti menimpa ibu jari kaki. Ini kerana urat
dari ibu jari kaku bersambung sampai kepeha dan seterusnya ke dalam rahim
ibu. Kalau terkena ibu jari, darah akan 'tumpah;. Darah yang berterusan
keluar akan membawa maut. Oleh itu pesan orang-orang lama ibu dalam pantang
ni jalan tu hendaklah perlahan2 dan berhati-hati supaya ibu jari kaki
tidak terhantuk dengan mana-mana benda keras.

Tentang penjagaan diri pula ibu hendaklah berada dalam keadaan yang bersih.
Bagi yang menyusukan badan puting susu hendaklah dibersihkan selalu. Perlu
diingatkan pada ibu dalam pantang selalulah menggunakan air suam bila
menggunakan air. Tidak kira semasa membasuh tangan, membasuh kaki,
membasuh mulut serta lebih elok jika mandi dengan air rebusan akar2 kayu.
Orang tua saya mengamalkan mandi serai wangi dan tujuh jenis daun yang
dipilih bagi mengelokkan sistem peredaran darah. disamping badan siibu
berbau harum. jangan bertinggung seeloknya duduk bersimpuh sewaktu mandi.

Pemakaian ubat-ubatan seperti jamu, kapur dicampur dengan air limau untuk
mengempiskan perut amatlah baik untuk diamalkan. Ianya dapat mengembalikan
kembali bentuk badan kepada yang asal.

Perasaan ibu2 semasa dalam pantang hendaklah dijaga jangan sampai tertekan dan
terkejut. Ini boleh menyebabkan darah akan 'naik' ke kepala. Jika ini
terjadi, ibu akan meracau dan mengganggu fikirannya. Ini dipanggil sebagai
'gila merian'

Bagi yang ingin menziarah seelok-eloknya ziarahlah pada waktu siang hari.

Inilah serba sedikit pantang larang yang saya ikuti sejak melahirkan anak
pertama dan kedua. Alhamdulillah ini adalah satu cara awet muda yang baik
jika dapat diamalkan secara baik.



sekian wassalam
Rose
http://www.mail-archive.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 09-11-07 15:47


oh,masa baby tak pernah agaknya,sebab ada satu benda kelakar dah berlaku,mak pun serik nak bagi susu dalam botol,dan susu formula pun terus tak bagi,bagi minum air masak saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-11-07 15:57


Pada 09-11-07 12:33 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-07 12:26 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

kedua-duanya saya minum... susu botol sampai tahun 1, seingat saya... :P


minum dalam botol ke sampai darjah 1?haha lama tu..same lah macam adik saya..jenuh mama sorok botol dulu cakap dah hilang..nanges2 dia. :lucu:


uii.. sampai guling2 ketawa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 16:01


wahh mama...... sayang mama.. :bunga:

p/s: bakal2 suami kena tahu ni pantang ibu bersalin..hargailah isteri anda :-) :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 16:12


aesa_85-kenapa mak awak tak kasi susu?apa yang kelakar dah jadi tu?cerita ar

en. ainunhub-hehe..sebab saya tak ada minum botol susu lama beno.sebab tu gelak

cik sakinah-saya ngeri lah yang pasal kalau ibu jari luka or tlanggar apa-apa tu.sampai boleh mati sb pndarahan teruk.waaa..sayang mama naz..isk saya pun baru tau..sebelum ni tak pernah ambil tau pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-11-07 16:33


Pada 07-11-07 17:06 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 16:59 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

ai........takkan tak ingat agaknya?...mesti kurang berkomunikasi dengan mak ni atau xkorek2 cerita dengan dia tentang antum?hehe


emmm?? :-? takkan nak tanya macam "macam mana agaknya rasa air susu mak ye" mustila penampau lah yang dapat jawabnya??


:lucu: :lucu:

tajuk dah ada dah ni....
saya menyusu ibu..sampai umur 4 tahun....huhu...
siap gaduh dengan adik baru lahir lagi...... :-o
kata emak saya lah....entahkan betul atau dongeng semata..... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 16:34


gadoh dengan Aswad ke? bio lah Asward tu minum susu, meke pergi maen jejauh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-11-07 17:09


Assalamualaikum
bukan prof....dia yang ketiga....ni dengan yang kedua.....tak boleh...tak boleh....nak mama kita.... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 17:10


Pada 09-11-07 11:44 , bintufurqan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 20:48 , Hibatullah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 11:02 , bintufurqan posting:

!!! QUOTE !!!

saya minum susu ibu sampai umur 3 bulan saja...
lepas itu minum susu botol sebab mama kerja...
lagi pun saya tak tinggal dengan mama saya masa kecil...


saya pun tak tinggal dengan ibu masa saya kecil. saya dah di asuh sepenuh masa dengan nenek. sebab nenek hanya ada 3org anak dan masing-masing dah berkeluarga dan duduk jauh2. bila nenek dapat tahu ibu mengandung lagi nenek minta saya dari ibu. ibu sedih masatu :cry: terpaksa pisah dengan saya :-( sian ibu.......

ibu oh ibu jangan sedih ya........




kesiannya...



terimakasih.... ana percaya tiada yang sia-sia SEMUA ada hikmah di balik semua kejadian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 17:20


Assalamualaikum...

ana minum susu botol.. ana suka juga berebut botol dengan abang ana, umur ana dengan dia cuma beza setahun saja.. selalunya ana yang dapat botol yang ana suka, abang ana kuat mengalah dulu.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-08 02:42


Assalamualaikum

ana pula memang 100% susu ibu(ummi).

dari yang sulung hingga yang bongsu... :-D

tak pernah diajar minum susu tepung dr kecik...bila da besar nak termuntah saja.... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 06:30


menyusu susu ibu..tapi tak ingat sampai berapa tahun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-01-08 08:43


tak pernah pulak mak bagitahu..
tapi memandangkan ummu tak pandai minum susu tepung bila da besar ni..
sah!! memang masa baby minum susu ibu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

red_ros
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2008
Ahli No: 32284
Posting: 1
Dari: kuala besut

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 14:19


ibu..ibu..engkaulah ratu hatiku =)
minum susu ibu lah...berkhasiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For red_rosProfil   Hantar PM kepada red_ros   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 14:41


Pada 09-11-07 17:20 , maestra_dila posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

ana minum susu botol.. ana suka juga berebut botol dengan abang ana, umur ana dengan dia cuma beza setahun saja.. selalunya ana yang dapat botol yang ana suka, abang ana kuat mengalah dulu.. :-).

:bunga:

baiknya abang awak....
boleh lah ni... :kelip: :sopan:

aku dulu minum susu cap gantung...bhnti menyusu umur belum sempat setahun sebab dapat adik baru, lepas itu minum susu botol tapi tak lama agaknya sebab sekarang minum susu tepung rasa macam nak muntah....eeeewwww :-D


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 14:48


Pada 10-01-08 06:30 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

menyusu susu ibu..tapi tak ingat sampai berapa tahun..


haha rasanya tiada orang ingat dia menyusu susu ibu sampai berapa tahun...

siapa yang ingat tu..maksudnya dah tadika atau masuk darjah satu pun masih menyusu :kelip:

atau buat-buat tak ingat ni :berfikir: :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:10


ana sekarang ni alhamdulillah, zaujah ana berusaha beri minum susu badan walaupun dah masuk kerja balik...anak ana pun sihat walafiat minum susu badan.tak ada pun demam2 ke,cirit birit ke...buat apa lah minum susu tin kerana susu ibu lah yang terbaik..ana siap belikan pump lagi untuk zaujah ana...memang agak mencabar bagi dia nak berusaha bagi susu badan...letih,penat,tak ada mood...tapi insyAllah,sayang anak punya pasal tu semua tolak tepi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 15:21


Assalamualaikum


tak ingatlah...dah lama sangat....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:24


Pada 14-01-08 15:21 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


tak ingatlah...dah lama sangat....



tu lah pasal..topik ini kena tanya parents kita bukan tanya kita...ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-08 15:35


Susu Ibu. lepas itu dah tak minum susu dah. Kawe minum milo.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 22:07


Susu Ibu Best Of The Best! Minimal 6 Bulan Maximal 2 Tahun.
Ibu saya sabar sekali, karena saya minum susunya lebih dari 2 tahun :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.191819 saat. Lajunya....