Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: macam mana nak jaga...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» macam mana nak jaga...

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mana nak jaga...

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:10


Assalamualaikum

ana nak minta pendapat antum semua...
macam mana nak jaga daripada bersentu,tersentuh dengan rakan setugas..
aurat memang lah jaga..
tapi selalu tersentuh..bukan di sengaja kan..
kadang-kadang nak bagi barang dah puas mengelak..
tapi "ter" kena juga..
mugkin kita mengelah..bagi pihak lelaki pula..asyik nak cepat saja..pakai ambil barang tu dari tangan kita...
maka tersentuh lah tangan kita...
macam mana ye nak mengelak??
ada sapa boleh bantu ana? :berfikir: :-( :-(

Waalaikumsalam


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:12


satu lagi keadaan......

bersesak2 dalam orang ramai contohnya macam dalam bas ...........

paham2la

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:15


betul tu...
macam mana tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:16


Memang keadaan macam itu pernah berlaku....tapi kalau boleh kita elakkan lah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:18


susah nak elak......

kalau boleh elak.....

tak payah cakapla.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:20


ha...tau tak pa...
puas ngelak..
tapi kena juga...
takutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:21


masuk dalam kategori darurat tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:22


Pada 26-10-07 12:18 , mmas_forever1991 posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak elak......

kalau boleh elak.....

tak payah cakapla.......


jangan lah mara2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:24


Pada 26-10-07 12:22 , adibahazrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-07 12:18 , mmas_forever1991 posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak elak......

kalau boleh elak.....

tak payah cakapla.......


jangan lah mara2...


tak marah...

Sorry kalau nampak macam marah


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:31


erm darurat??
rasanya tak agaknya...
sebab dah puas ngelah tapi macam mana pun mesti terkena juga...
sebab kat opis ni ana di kelilingi oleh lelaki...
dan ana seorang penyeri di opis ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:46


hmmm...
apa kata..
pegang barang tu macam kita nak bagi ke bawah..

maknanya org yang nak ambil tu kena tadah tangan macam tu..

saya selalu buat macam tu..

nak bagi duit kat penjual pun saya pegang duit dan halakan ke bawah..

agak-agak faham tak??

hehe..

kena demo ni..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 12:50


Susah ek..
kalau rasa2 susah.. ana cadangkan pakai sarung tangan.. mungkin bersentuhan kulit dengan kulit xberlaku.. jadi xkuatir sangat kalau "tersentuh" jangan pula pas pakai sarung tangan terus sentuh tangan org berlainan jantina..
wsalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 12:58


ada ke macam tu akhi..
haha..selamat lah tu dah pakai sarung tangan..
erm ye lah...kalau kita nak bagi tukul ke..
cutter ke..
punch ke kan..
erm t.kasih atas cadangan tu...
balik ni ana cari sarung tangan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:21


bismillahhirrahmanirrahim

betul tu..memang susah nak elak lagi-lagi kalau kat tempat yang sempit dan sesak.masa kerja ofis dulu pun tak terkecuali tapi pandai2lah 'fahamkan' abang2 tu yang ana cuba elak dari kena tangan mereka.alhamdulillah mereka boleh faham dan alhamdulillah mereka jaga.


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 26-10-07 13:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:47


tapi kalau bahasa tak paham susah juga sufti ilham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:53


Pada 26-10-07 13:47 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau bahasa tak paham susah juga sufti ilham..


betul tu addinulhuda..ana setuju..ana alhamdulillah abang2 tu faham mungkin sebab apa saja yang ana cakap dengan mereka walaupun bergurau ana akan 'tegaskan' gurauan ana..dan ana tak cakap dengan mereka directly,verbally..tapi ana bagitau dengan kelakuan ana..dan alhamdulillah mereka faham..lagipun abang2 tu bukan jenis yang 'liar',alhamdulillah..jadi segalanya alhamdulillah dapat diatasi..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 14:25


kalau takut tersentuh sebelum bagi barang cakap "jangan dekat!"...
kalau tersentuh juga bk kekuda.... :-D


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:39


hehe....buat lawak pula dia...
org serius..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:54


kalau nak pass barang tu, letak atas meja bagi dia ambil sendiri atas meja tak boleh ke? :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:56


pegang barang tu macam kita nak bagi ke bawah..

maknanya org yang nak ambil tu kena tadah tangan macam tu..

bagus cadangan abadaa 2. buat macam 2 insyaAllah selamat. tak pun kalau nak bagi smething kat org bukan muhrim, letak saja. bia ambik sendiri. tak payah ambik kat tangan kita.wassalam...

sekada pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 14:58


saya suka perempuan yang kerja kat tol pakai sarung tangan...

saya dapat elak, dia pun dapat elak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:00


erm tapi kalau dia kat atas tangga kita kat bawah..
atau sebaliknya...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:15


Assalammualaikum wr wb
sebolehnya elak.. if tempat sesak elak pagi tempat tu...
macam ana,kadang-kadang nak marah bila budak lelaki kelas ana tak jaga pergerakkan mereka sb ada antara mereka yang non muslim.. tu yang susah, kadang-kadang ana cakap direct saja bagi mereka faham.. kadang-kadang yang muslim pun tak juga tu memang kena perli dengan ana.. baru saja tadi ana bayar parking kat 1 tempat ni, lelaki tu ambil duit kertas rm1 macam saja nak sentuh tangan ana, ana lepas saja duit tu before kena tangan ana.. tindakbalas refleks :D.. tegas demi menjaga syariat :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:18


hehehe...
ana boleh saja nak lepas...biar pecah kepala dia..
haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:20


Pada 26-10-07 15:15 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum wr wb
sebolehnya elak.. if tempat sesak elak pagi tempat tu...
macam ana,kadang-kadang nak marah bila budak lelaki kelas ana tak jaga pergerakkan mereka sb ada antara mereka yang non muslim.. tu yang susah, kadang-kadang ana cakap direct saja bagi mereka faham.. kadang-kadang yang muslim pun tak juga tu memang kena perli dengan ana.. baru saja tadi ana bayar parking kat 1 tempat ni, lelaki tu ambil duit kertas rm1 macam saja nak sentuh tangan ana, ana lepas saja duit tu before kena tangan ana.. tindakbalas refleks :D.. tegas demi menjaga syariat :)


kepada addinulhuda..kalau dah tak boleh sanagt pakai saja sarung tangan....

kepada smile_roses a.k.a ros senyum, kalau orang tu gatal..skuad semut ukhwah akan mensetelkannya..

8-)

ayuh skuad semut ..bertindak... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:24


baik...time kasih...
skuad semut...teruskan lah perjuangan mu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:37


zulman.. bagus2.. cepat bertindak.. banteras perosak alam.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 15:43


kalau laki2 tu gatal... semut2 sekalian boleh datang gigit! hehehe

p/s: dah jadi pekerja khidmat awam pula kelab semut ni ye. :-D

---

Pada 26-10-07 15:00 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

erm tapi kalau dia kat atas tangga kita kat bawah..
atau sebaliknya...???


jika kita di bawah, dia di atas, letak lah barang kita nak pass tu atas lantai tangga yang dia tengah diri tu. sama aras dengan kepala kita pun kan? letak saja kat kaki dia. :-)

dan jika kita di atas, dia di bawah, kita letak kat kaki kita. biar dia ambil sendiri. hehe :sopan:


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 26-10-07 15:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 16:36


PANDAI2 elak.betul juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 16:44


Kalau naik bas ataupun pengangkutan awam yang lain mungkin perempuan kena mengalah bagi lelaki naik dulu supaya tak bersentuhan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 17:42


Pada 26-10-07 16:44 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau naik bas ataupun pengangkutan awam yang lain mungkin perempuan kena mengalah bagi lelaki naik dulu supaya tak bersentuhan...



ait? :berfikir:

biasa saya dengar : kalau nak naik bas... bagi yang nak turun dari bas habis turun baru yang nak naik bas boleh naik

lagi satu... bukan lelaki yang kena mengalah ke? biasanya perempuan yang naik bas lebih ramai dari lelaki... so kalau lelaki kena duduk dekat pintu pun tak apa... kasilah perempuan duduk atau berada di perut bas. tak begitu? :sopan:

kalau perempuan nak turun... lelaki yang kat pintu tu boleh elak dengan dia turun sekejap . kalau dia nak lompat balik masuk bas pun tak ada masalah -takut bas dah nak gerak. bayangkan lelaki duduk dalam perut bas kemudian dia nak turun dulu sebab destinasi dah sampai... mesti kena lalu laluan yang sempit tu ... yang ramai perempuan. (kes ramai berdiri). kalau dia kat pintu senang sikit nak keluar.

kalau kat bandar2 sama banyak yang naik bas / tren/ lrt dan sebagainya... boleh bagi kaum perempuan yang lebih lemah ni naik dulu dan duduk.

:-D

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 26-10-07 17:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 17:44


lagi satu... bukan lelaki yang kena mengalah ke? biasanya perempuan yang naik bas lebih ramai dari lelaki... so kalau lelaki kena duduk dekat pintu pun tak apa... kasilah perempuan duduk atau berada di perut bas. tak begitu? :sopan:

betul tu..sokong 300% :kelip:


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 17:45


betul tu kak..
sokong sangat-sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-07 17:47


orang lelaki ni bukan boleh kira sangat.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 17:50


betul lah...
setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 26-10-07 22:49


Pada 26-10-07 17:50 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

betul lah...
setuju..


betul juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 23:12


tengok keadaan wanita itu, jika dia mampu berdiri biarlah dia berdiri, baik utamakan pada pakcik, makcik yang tua, wanita megandung, orang yang kurang upaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 01:49


Pada 26-10-07 17:42 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-07 16:44 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau naik bas ataupun pengangkutan awam yang lain mungkin perempuan kena mengalah bagi lelaki naik dulu supaya tak bersentuhan...



ait? :berfikir:

biasa saya dengar : kalau nak naik bas... bagi yang nak turun dari bas habis turun baru yang nak naik bas boleh naik

lagi satu... bukan lelaki yang kena mengalah ke? biasanya perempuan yang naik bas lebih ramai dari lelaki... so kalau lelaki kena duduk dekat pintu pun tak apa... kasilah perempuan duduk atau berada di perut bas. tak begitu? :sopan:



selalu, ismi yang jadi org terakhir naik atau turun...
sanggup lagi diri kat tangga kalau rasa2 nak turun awal.. huhuhuu...
tapi ismi sanggup lagi jalan kaki, kalau rasa2 boleh.. :-)

kalau susah sangat...
minta dia ambil sendiri barang yang dia perlukan tu...
tapi, keluarkanlah siap2...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 11:36


Pada 26-10-07 23:12 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

tengok keadaan wanita itu, jika dia mampu berdiri biarlah dia berdiri, baik utamakan pada pakcik, makcik yang tua, wanita megandung, orang yang kurang upaya.


itu memang lah...betul.

sekarang ni bincang antara lelaki dan perempuan. nak elak dari bersentuh. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 27-10-07 11:48


topik da lari ni..patut bincang kaedah2 nak elak dr tersentuh dalam apa jua keadaaan pun...bukan nak totally cakap pasal naik bas...so?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 12:22


so...apa kata boleh bagi cadangan untuk cara2 nak mengelak tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 13:39


Assalamualaikum
setuju dengan cara kebanyakan ahli...
buat macam nak bagi duit syiling...tangan di atas...dan tangan penerima di bawah..
jika tak..letak saja atas meja/tempat yang berdekatan...suruh dia ambil sendiri...
tak pun..pakai sarung tangan saja... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 27-10-07 13:47


Pada 26-10-07 12:46 , abadaa posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...
apa kata..
pegang barang tu macam kita nak bagi ke bawah..

maknanya org yang nak ambil tu kena tadah tangan macam tu..

saya selalu buat macam tu..

nak bagi duit kat penjual pun saya pegang duit dan halakan ke bawah..

agak-agak faham tak??

hehe..

kena demo ni..=)


buat cara ni...bagus jugak cara ni...tapi kalau tak dapat nak elak jugakkan...bila nak bagi barang tu...pegang buku lepas itu,letak barang tu kat hujung buku yang dihalakan kepada penerima lepas itu anti pegang lah bahagian sebelah lain pula... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 28-10-07 16:40


kat pasar borong pun sama, laki perempuan semua berlggr...selagi ada niat tak nak bersentuh2an, selagi tulah kudrat ALLAH bagi xb'lggr2 ni...
di mana ada usha, di situ tiada bersentuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 20:08


hmmm...
ismi ada satu idea lagi...
apa kata masukkan barang yang dia nak tu dalam plastik atau beg atau apa-apa sajalah yang ada tali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 07:21


Assalamualaikum

ana pakai sarung tangan... memang ada sesetengah pandang lain macam tapi peduli apa.. demi tak nak bersentuh atau tersentuh.. ini cara terbaik memeliharanya terutama dalam bas dan dalam berurusan dengan pihak lelaki..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 07:28


kat eropah dan asia timur macam korea, pakei sarung tangan tu biasa saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 16:20


Pada 26-10-07 12:50 , mfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!

Susah ek..
kalau rasa2 susah.. ana cadangkan pakai sarung tangan.. mungkin bersentuhan kulit dengan kulit xberlaku.. jadi xkuatir sangat kalau "tersentuh" jangan pula pas pakai sarung tangan terus sentuh tangan org berlainan jantina..
wsalam


ada betulnya...pakai sarung tangan...cuba tengok org kerja bank tabung haji (dekat kelantan- tempat lain ana tak tahu), yang muslimah pakai sarung tangan..hem... :-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.16065 saat. Lajunya....