Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Senarai Semak untuk Pasangan Baru


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Senarai Semak untuk Pasangan Baru

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Senarai Semak untuk Pasangan Baru

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 18:23


Sebaik sahaja mendirikan rumahtangga, tentunya anda dan pasangan anda akan berpindah ke rumah baru (sama ada menyewa atau membeli rumah tersebut). Berikut adalah senarai semak untuk membeli beberapa barang keperluan rumah anda. Cetak dan tandakan barangan yang telah disediakan.

KEPERLUAN HARIAN:

• Pakaian kerja / harian
• Kasut
• Berus kasut
• Payung
• Penyapu
• Penyapu lidi
• Lampu suluh
• Bekas jahitan
• Gunting
• Peti kecemasan
• Tisu
• Alat tulis
• Alas meja
• Jam dinding
• Jam loceng
• Kalkulator
• Langsir
• Cermin
• Plug
• Pemutar skru
• Tikar
• Pewangi rumah
• Pewangi almari

PERABOT:

• Kabinet serbaguna (untuk ruang tamu)S
• Meja kecil (untuk ruang tamu)
• Meja sudut
• Sofa
• Rak buku
• Meja dan kerusi makan
• Kabinet dapur
• Almari pakaian
• Almari kasut
• Almari lauk

BARANGAN ELEKTRIK:

• Periuk nasi
• Cerek
• Seterika
• Televisyen
• Radio
• Kipas
• Peti ais / sejuk
• Telefon
• Komputer
• Penyedut hampagas
• Mesin basuh kain
• Mesih basuh pinggan
• Lampu

BARANGAN DAPUR:

• Sudu dan garfu
• Pisau
• Senduk / sudip
• Pinggan mangkuk
• Kuali
• Periuk
• Dapur gas
• Gas
• Rak pinggan mangkuk
• Cawan / gelas
• Apron
• Sabun basuh pinggan
• Span basuh pinggan
• Tudung saji
• Sabun pencuci pinggan

KEPERLUAN BILIK TIDUR:

• Katil
• Tilam
• Bantal
• Selimut
• Cadar
• Karpet
• Meja solek

KEPERLUAN BILIK AIR:

• Berus gigi
• Ubat gigi
• Gayung
• Pencuci muka
• Sabun mandi
• Sabun pencuci baju
• Syampu rambut
• Syampu badan
• Tuala muka
• Tuala badan
• Tuala tangan
• Getah paip
• Tong sampah kecil
• Besen / baldi
• Berus tandas
• Berus kain


Nota – panduan di atas adalah panduan asas bagi sesebuah rumah untuk pasangan yang baru berkahwin. Walau bagaimanapun, terpulang kepada seseorang individu tersebut berdasarkan bajet dan keperluan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-10-07 18:27


Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


Apron



tu dia:sopan:


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 22-10-07 18:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 22-10-07 18:29


sapa yang kahwin ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 18:59


banyaknya........ini mahu setahun gaji ini...huhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 19:12


Pada 22-10-07 18:59 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

banyaknya........ini mahu setahun gaji ini...huhuhuh


uiksss.. takkan setahun gaji...
takkan semua nak dibeli baru...

bukan ke boleh saja di recycle dari yang zaman bujang punya...
jangan kusutkan fikiran nak beli baru semua...
tak begitu tuan kapten..? :-) :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 20:59


mesin basuh pinggan pun?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 22-10-07 21:06


set pinggan mangkuk sudu garfu ni kalau beli di langkawi memang berbaloi. tu pun kalau yang dapat tinggal lama. kalau pergi semata mata nak beli memang tak bebaloi... :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 22-10-07 21:08 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-10-07 21:34


BARANGAN ELEKTRIK:

• Periuk nasi
• Cerek
• Seterika
• Televisyen
• Radio
• Kipas
• Peti ais / sejuk
• Telefon
• Komputer
• Penyedut hampagas
• Mesin basuh kain
• Mesih basuh pinggan
• Lampu


tambahan satu lagi..oven or microwave..nak buat biskut raya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 21:36


tak mengapa.....

abaikan sahaj list yang panjang ni...tkyah aa fikir pening nak kena beli semua tu...
apa pun memang keperluan selepas berkahwin.

list ni nanti kebanyakkanya akan dipenuhkan dengan semua hadiah kawin... jadi jangan pening key... ;)


kalau takdapat time hadiah kawin.. pun boleh beli berdikit2.... utamakan yang lebih perlu dahulu...sebab apa cara pun, kena buat persediaan untuk sambut org baru yang kita tak tahu bila tibanya nanti.. ;) kena ada sejumlah kewangan khas hanya untuk preparation buat check up, pilih hospital, beli barang baby, dll.

** yang penting..selangkah masuk rumah pas kawin... beli makanan dulu... barang penuh tapi kalau makanan tak ada... aiyoooooo!!~~ kelaparan lah jawabnye... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 21:44


jangan lah risau sangat bab tu semua...bukan banyak pakai banyak pun,,,,, baru kawin hidup berdua....

lepas itu pula masa kawin kan ada kawan-kawan bagi hadiah...manfaatkan semua sebaik mungkin


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/
[ Telah diedit oleh: rdwira pada 22-10-07 21:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 22:28


Pada 22-10-07 21:36 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


** yang penting..selangkah masuk rumah pas kawin... beli makanan dulu... barang penuh tapi kalau makanan tak ada... aiyoooooo!!~~ kelaparan lah jawabnye... :P


betul..betul.. betul.. ;-)
ni nasihat org berpengalaman ni....

:welcome: kak nurkamar :bunga: ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-10-07 22:33


Pada 22-10-07 20:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

mesin basuh pinggan pun?


wah kalau yang ni pun nak juga mampusla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 22:43


baguih jugak ada list ini, tapi bagi yang mampu boleh lah ambil semua. Yang biasa-biasa saja ambil mana yang perlu sahaja :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 22:45


oh.. beli makanan dulu ye? tapi jika beli banyak pun, tak ada dapur gas atau peti ais, susah juga.. hehehe.

lagi satu, microwave..


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 22-10-07 22:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 22:52


microwave..??

ismi rasa, awal-awal kahwin tak perlu agaknya...
ke guna untuk panaskn lauk cik syahidatul...?? huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 22:54


Pada 22-10-07 22:45 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

oh.. beli makanan dulu ye? tapi jika beli banyak pun, tak ada dapur gas atau peti ais, susah juga.. hehehe.

lagi satu, microwave..



tak susah... sebab masak dalam rice cooker / periuk letrik...

makanan basah beli time nak makan.. tak ada lah simpan...tak pun beli bekas foam untuk iice tu....letak ice banyak-banyak.. jadila peti ice....sayur tegakkan saja dalam baldi berisi air...

meja.. ambil saja kotak adiah paling besar & keras.. jadikan saja meja...dok lah bersila berdua...

tilam.. lapis saja kain gebar tebal2 ataih kotak yang dah dilipat sama tebal.. jadi tilam empuk...

** microwave tak berapa guna sangat.. kecuali untuk panaskan makanan dengan cepat & pantas...macam waktu sahur di hari itu.


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 22-10-07 22:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-10-07 23:15


Pada 22-10-07 22:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 22:45 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

oh.. beli makanan dulu ye? tapi jika beli banyak pun, tak ada dapur gas atau peti ais, susah juga.. hehehe.

lagi satu, microwave..



tak susah... sebab masak dalam rice cooker / periuk letrik...

makanan basah beli time nak makan.. tak ada lah simpan...tak pun beli bekas foam untuk iice tu....letak ice banyak-banyak.. jadila peti ice....sayur tegakkan saja dalam baldi berisi air...

meja.. ambil saja kotak adiah paling besar & keras.. jadikan saja meja...dok lah bersila berdua...

tilam.. lapis saja kain gebar tebal2 ataih kotak yang dah dilipat sama tebal.. jadi tilam empuk...

** microwave tak berapa guna sangat.. kecuali untuk panaskan makanan dengan cepat & pantas...macam waktu sahur di hari itu.




hmm..good idea..jimat pun jimat hehe..sebelum cukup bajet boleh buat.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 23:21


uihhh saving sgh kak nurkamar...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 23:26


eerrrmm...

banyak nya...

kalau macam inilah...

huh...

jenuh juga...

:-D

bersederhana cukup lah...

ehh.... kalau ana punya...sikit saja pun tak apa..

kalau yang belah satu lagi tu..

tak tau lah...

mana tau..semua benda dia nak...
kan...kan....


eh...apa yang mohamad merepek ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 23:33


heheh.. saya dah biasa ada microwave,, selalu guna... :-D

biasalah, sebab lauk selalu tak habis... so selalu simpan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 23:48


hmm...
tak elok selalu panaskan makanan...

p/s: patutlah cik syahidatul 'keluar tulang belakang' ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 01:13


Assalamu'alaikum, mmm....banyak persediaan nak kena buat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 05:08


Pada 22-10-07 23:21 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

uihhh saving sgh kak nurkamar...:-)


:malu: :malu:

tak semua akak buat.. tapi +- pengalaman yang pernah dibuat oleh diri sdiri & kawan-kawan sepengajian dulu & sekerja yang tak pernah kisah dengan barang2 keperluan selepas kawin... waima katil pengantin sekalipun

apa pun.. bagi yang dah ada high expectation untuk keperluan lepas kawin.. memang mahu meraung juga kalau gini ghoper sambutan lepas kawin...& ni bukan satu cara pelepasan tanggungjawab bagi pihak suami dalam memenuhi keperluan isi rumah.sekadar berdikit2 sahaja dahulu.contohnya.. sementara tunggu rumah yang baru dibeli siap... dan sebagainya

oh ya, tambahan untuk senarai semak - rumah baru (seperti syahidatul yang tak boleh tak mesti ada microwave, akak pun begitu. tak kisah rumah kosong, asal rumah sdiri :-P )


p/s: :welcome: atikah.. bila mahu raya rumah akak.... :-?

:-D :-D :sopan:


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 23-10-07 06:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 08:16


Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Sebaik sahaja mendirikan rumahtangga, tentunya anda dan pasangan anda akan berpindah ke rumah baru (sama ada menyewa atau membeli rumah tersebut). Berikut adalah senarai semak untuk membeli beberapa barang keperluan rumah anda. Cetak dan tandakan barangan yang telah disediakan.





Nota – panduan di atas adalah panduan asas bagi sesebuah rumah untuk pasangan yang baru berkahwin. Walau bagaimanapun, terpulang kepada seseorang individu tersebut berdasarkan bajet dan keperluan mereka.



Besar periuk besarlah keraknya..kecil periuk kecil lah keraknya...belilah sikit-sikit...ikut kemampuan lah.. apa pun tanggungjawab suami memenuhi keperluan rumahtangga perlu dpenuhi, ingat,tak perlu barangan mahal.. kahwin untuk menenangkan hati, kalau lepas kawin susah hati....belum sampai kewajipan berkahwin..dan perlu ingat bukan senarai diatas sahaja yang perlu dipenuhi , banyak lagi...makan minum , pakaian , tempat tinggal, pengangkutan, kalau ada baby perlu ada dana khas, kala ada kenderaan sendiri perlu ada peruntukan untuk maintanance,semua ni perlu difikirkan, tetapi jangan risau , Allah telah menetapkan rezeki masing-masing.

Mengurus bahtera perkahwinan umpama syarikat , perlu ada pengurusan kewangan berkesan dan yang paling penting kewangan yang stabil..... bukanlah dunia yang nak dikejar...tetapi kewangan yang stabil sedikit sebanyak membantu dalam urusan seharian selepas berkahwin ini....statistik JAWI turut menyatakan antara sebab kes perceraian yang tinggi adalah disebabkan kewangan yang tidak stabil.yelah pasal nak beli pampers anak jadi punca pergaduhan, jangan pula lepas kawin membebankan mak ayah...berhutang sana sini...

Perancangan jangka panjang juga perlu disediakan , bila nak beli rumah sendiri, kalau nak beli kereta ke, ...macam saya semua ni saya plan masa saya umur 23,selepas saya grad dan Alhamdulillah semua telah tercapai..tak lama 5 tahun saja ...janji jimat dan azam..
[ Telah diedit oleh: zulman pada 23-10-07 08:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:22


terima kasih atas panduan tersebut..akan dimanfaatkan sebaik mungkin pada tahun hadapan..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 08:26


Pada 22-10-07 19:12 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 18:59 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

banyaknya........ini mahu setahun gaji ini...huhuhuh


uiksss.. takkan setahun gaji...
takkan semua nak dibeli baru...

bukan ke boleh saja di recycle dari yang zaman bujang punya...
jangan kusutkan fikiran nak beli baru semua...
tak begitu tuan kapten..? :-) :roll:



betul itu.....boleh recyle barang masa zaman bujang...tapi cik ismi masa zaman bujang semua barang pinjam kat member...cuma komputer saja tak pinjam....huhuhuh


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:34


yang paling utama....suami soleh dan isteri solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 08:51


Pada 23-10-07 08:34 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

yang paling utama....suami soleh dan isteri solehah


Assalamualaikum


erm, betul..betul..betul..
kena suami dan isteri sama-sama kongsi..
bior sama-sama rasa hidup susah dan senang..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:53


Pada 22-10-07 18:59 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

banyaknya........ini mahu setahun gaji ini...huhuhuh


kapten06 ni..mana boleh beli sekali gus..
masa bujang ni lah kita kena beli sikit-sikit..lama2 nak kawin lengkap lah.
tapi ana tak beli benda-benda yang besar..risau esok2 nak pindah kerja:-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 23-10-07 08:58


Assalamualaikum wwt...

Fuyoo...ada
6 Mainkeperluan with 84Subkeperluan :berfikir:

Hmm...nak reducekan kos..pilih & utamakan keperluan
yang paling penting dulu..then baru fikir benda lain :sopan:

Wassalam.


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 23-10-07 09:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 09:03


erk msin bsuh pinggan tu tak payah lah..haha

microwave penting..saya pun selalu guna kat rumah..
boleh pergi rumah yang tak ada tu rasa macam susah sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 09:04


jarum and benang jgm lupa...baju koyak sikit can mana nak jahit...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 10:27


Pada 23-10-07 09:04 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

jarum and benang jgm lupa...baju koyak sikit can mana nak jahit...hehe


depa kalau baju koyak beli lain kalau koyak.... tak pun nak murahlagi beli mesin jahit... :-P :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 14:41


Pada 23-10-07 05:08 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!




p/s: :welcome: atikah.. bila mahu raya rumah akak.... :-?

:-D :-D :sopan:



kak nurkamar :malu: :malu: :malu: :malu: :kelip: :sopan:

Pada 23-10-07 08:26 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!


betul itu.....boleh recyle barang masa zaman bujang...tapi cik ismi masa zaman bujang semua barang pinjam kat member...cuma komputer saja tak pinjam....huhuhuh



uiksss... ni sejenis parasit ni... bahaya... :berfikir: :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 14:45


jangan risau cik ismi ini parasit jenis golongan yang baik......hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 14:50


full basic....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:02


memang banyak barang-barang keperluan yang nak kena beli bila dah masuk rumah baru ni..

tapi masuk rumah baru pun barang-barang tak semestinya semua nak baru kan..
barang-barang yang ada time dok seorang-seorang dulu yang elok boleh lagi kita guna kan..

utamakan yang betul-betul perlu saja dulu yang lain-lain nanti perlahan-lahan boleh beli..


:-) seronok bila pindah rumah baru..shopping
dengan hubby beli barang-barang rumah memang seronok sangat..kenangan manis dalam hidup kita :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:04


huhuu.... hari tu list kos kahwin..... ni list kos lepas kawin pula... :-?
ni belum masuk kos rumah sewa lagi setiap bulan.....
nak tak nak duduk rumah mertualah gamaknya.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-07 15:09


Pada 22-10-07 18:27 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


Apron



tu dia:sopan:



bismillahhirrahmanirrahim

apron..??konform kena beli sebab pak cik tu bukannya rajin memasak.masak pun tak pandai.yang dia tahu masak mee magi.kalau rajin dia goreng telur dadar.itu sajalah yang dia tahu. senang katanya,orang bujang biasalah tu.dok rumah sesorang. senang esok2 ana bagi saja dia makan mee magi :-Drumah, kelengkapan rumah,kereta alhamdulillah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 23-10-07 15:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:10


Pada 23-10-07 15:04 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

huhuu.... hari tu list kos kahwin..... ni list kos lepas kawin pula... :-?
ni belum masuk kos rumah sewa lagi setiap bulan.....
nak tak nak duduk rumah mertualah gamaknya.... :-D


haaa.... ingat dok rumah mertua boleh selamat.... :jangan: :jangan: silap-silap; kos lagi tinggi dari hidup berdua tauuuuu

8-) 8-) 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:15


Pada 23-10-07 15:09 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 18:27 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


Apron



tu dia:sopan:



bismillahhirrahmanirrahim

apron..??konform kena beli sebab pak cik tu bukannya rajin memasak.masak pun tak pandai.yang dia tahu masak mee magi.kalau rajin dia goreng telur dadar.itu sajalah yang dia tahu. senang katanya,orang bujang biasalah tu.dok rumah sesorang. senang esok2 ana bagi saja dia makan mee magi :-Drumah, kelengkapan rumah,kereta alhamdulillah..



'pakcik ' tu :-o :-o :-o

waaaa belum tawen dah kena panggey pakcik kaaa :lol: :sopan: :sopan:

dah tawen.. segala skill masak memasak, kemas mengemas, cuci mencuci di kalangan 'paksik paksik' ni kompom kebanyakkannya akan menghilangg :roll:

** jangan lah 'dia' baca.. ehe... :P :-P :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:17


Pada 23-10-07 15:10 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 15:04 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

huhuu.... hari tu list kos kahwin..... ni list kos lepas kawin pula... :-?
ni belum masuk kos rumah sewa lagi setiap bulan.....
nak tak nak duduk rumah mertualah gamaknya.... :-D


haaa.... ingat dok rumah mertua boleh selamat.... :jangan: :jangan: silap-silap; kos lagi tinggi dari hidup berdua tauuuuu

8-) 8-) 8-)



ada kemungkinan.... :jangan: :jangan: jangan buat semua perkara sekali gus.....sikit-sikit lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-07 15:20


Pada 23-10-07 15:15 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 15:09 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 waaaa belum tawen dah kena panggey pakcik kaaa :lol: :sopan: :sopan:

dah tawen.. segala skill masak memasak, kemas mengemas, cuci mencuci di kalangan 'paksik paksik' ni kompom kebanyakkannya akan menghilangg :roll:

** jangan lah 'dia' baca.. ehe... :P :-P :sopan:


sebab dia tua dari ana 6 tahun ana panggil dia pak cik.hehe.bia dia tau dia dah tua.hehe :-D takdenya skill.memang tak pandai masak pun pak cik tu.malas katanya.tapi sebab utamanya tak pandai.hehe.tapi bab mop lantai bagi kat dia.

ana: 'dia' tak tau pun kewujudan portal ni.tak demasa nak surf internet.busy memanjang.kalau dia tau ana panggil dia pakcik 3 bulan dia mengamuk dengan ana nanti.. :-D



-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:26


Assalamualaikum wr wbt

Wah..byknyer nak kena beli...kalau macam ni..kena cakap siap2 lah kat kawan-kawan semua..apa hadiah yang mereka kena bagi...supaya tak perlu nak beli baru....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:38


Pada 23-10-07 15:26 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Wah..byknyer nak kena beli...kalau macam ni..kena cakap siap2 lah kat kawan-kawan semua..apa hadiah yang mereka kena bagi...supaya tak perlu nak beli baru....hehe



idea yang bagus...siapkan list hadiah untuk kekawan pilh dan beli :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 15:47


Assalamualaikum
nak minta en mohamad simpankan senarai ni lah....
nanti saya retrieve di kemudian hari...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:24


sejadah 2 helai dan al-quran 2 buah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 16:38


Pada 23-10-07 15:38 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 15:26 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Wah..byknyer nak kena beli...kalau macam ni..kena cakap siap2 lah kat kawan-kawan semua..apa hadiah yang mereka kena bagi...supaya tak perlu nak beli baru....hehe



idea yang bagus...siapkan list hadiah untuk kekawan pilh dan beli :lol: :lol:


bagus idea tu boleh lah..jimat banyak itu...first step cari lah..ramai sahabat yang kat ukhwah ini jadi kawan baik, lepas itu apabila agak baik itu dah ramai baru fikir nak kawin. hantar kat kawin kat mereka dan tulis dalam kad jemputan kawin(boldkan dan besarkan huruf)hadiah yang perlu dibawa...kompom boleh atasi maslah diatas....

contoh list

ismi-mesin basuh
mohammad- mesin jahit
sayatetapsaya-microwave
syahidatul-dapur elektrik
sakinah-peti ais
zulman-vacum

sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 23-10-07 16:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 16:47


hidup biar sederhana


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 16:52


Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



contoh list

ismi-mesin basuh
mohammad- mesin jahit
sayatetapsaya-microwave
syahidatul-dapur elektrik
sakinah-peti ais
zulman-vacum

sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P



dahsyat ni.....
maknanya, 10 tahun sebelum tuan kapten mendirikan masjid, kena inform ismi awal-awal dah...
nak kena simpan duit... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 17:02


Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 15:38 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 15:26 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Wah..byknyer nak kena beli...kalau macam ni..kena cakap siap2 lah kat kawan-kawan semua..apa hadiah yang mereka kena bagi...supaya tak perlu nak beli baru....hehe



idea yang bagus...siapkan list hadiah untuk kekawan pilh dan beli :lol: :lol:


bagus idea tu boleh lah..jimat banyak itu...first step cari lah..ramai sahabat yang kat ukhwah ini jadi kawan baik, lepas itu apabila agak baik itu dah ramai baru fikir nak kawin. hantar kat kawin kat mereka dan tulis dalam kad jemputan kawin(boldkan dan besarkan huruf)hadiah yang perlu dibawa...kompom boleh atasi maslah diatas....

contoh list

ismi-mesin basuh
mohammad- mesin jahit
sayatetapsaya-microwave
syahidatul-dapur elektrik
sakinah-peti ais
zulman-vacum

sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P




sungguh "enterprising" sahabat saya ni... :berfikir: :-P memang otak peniaga putar alam maya.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 17:04


Pada 23-10-07 16:52 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



contoh list

ismi-mesin basuh
mohammad- mesin jahit
sayatetapsaya-microwave
syahidatul-dapur elektrik
sakinah-peti ais
zulman-vacum

sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P



dahsyat ni.....
maknanya, 10 tahun sebelum tuan kapten mendirikan masjid, kena inform ismi awal-awal dah...
nak kena simpan duit... :-P



nampaknya kapten kenalah kahwin lambat supaya kawan2nya dapat menunaikan hadiah permintaannya


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 17:21


apalagi sahabat-sahabatku ringankan tangan untuk menabung hehehehe...
hari yang ditunggu isyALLAh akan tiba....kui....kui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-10-07 17:26


ada lagi satu...astro..senang nak menonton tv bila boring..hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 19:26


Pada 23-10-07 17:26 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

ada lagi satu...astro..senang nak menonton tv bila boring..hehehehehehe


rasanya boleh tumpang kedai makan... :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 20:10


good idea..tapi siapa yang buat survey ni..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 20:42


subhanallah...
banyaknya...

tapi hairan ya...makin banyak gaji makin tak cukup belanja...hehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 20:44


Pada 23-10-07 20:42 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

subhanallah...
banyaknya...

tapi hairan ya...makin banyak gaji makin tak cukup belanja...hehe :-D


nak buat macam mana...terpaksalah kita hadapi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 21:55


Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk



haikkk!!!!!! kak pun terlibat juga?? ok... kami setuju. sampai masa, hantar kad... ada rezeki sampai lah set tu insya allah.... sebut saja nak yang bagaimana ;) melamine? kaca? tupperware? tipuware? pinggan kertas? :P


!!! QUOTE !!!

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


had ni tak aci. kami yang dah pengantin lama ini pong nak juga supplier begini. jenuh wooo kumpul duit :jangan: :jangan:


!!! QUOTE !!!

untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P

    

insya allah.. selagi dinamakan sahabat.. pastinye sentiasa berade disisi....tabung... buluh... :P

:sopan: :sopan:



-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 23-10-07 21:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 00:41


!!! QUOTE !!!


    posticon Posting pada: 23-10-07 15:47

Assalamualaikum
nak minta en mohamad simpankan senarai ni lah....
nanti saya retrieve di kemudian hari...

eerrmm....insyaALLAH...kalau ana tidak hilangkan..
kalau tak, kempunan lah sahabat ana yang seorang ni...

ye tak tuantetapsaya.....? :-D

!!! QUOTE !!!



bagus idea tu boleh lah..jimat banyak itu...first step cari lah..ramai sahabat yang kat ukhwah ini jadi kawan baik, lepas itu apabila agak baik itu dah ramai baru fikir nak kawin. hantar kat kawin kat mereka dan tulis dalam kad jemputan kawin(boldkan dan besarkan huruf)hadiah yang perlu dibawa...kompom boleh atasi maslah diatas....

contoh list
mohammad- mesin jahit


ehh.... nama ana pun ada ke?

alamak..ana kena rancang "penabungan" ni...

Bajet 2008

:-D 8-)

dan...bajet akan berjalan selagi tak dapat kad dari Kapten "MUT"


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 11:05


alah tak apa nya duduk rumah mertua..... mertua lagi suka apa, janji kita tak buat hal... tengok macam cerita sembilu kasih??? :-D
kat jalan raya kita amalankan budaya berkongsi kereta, kat rumah tangga kita amalkan berkongsi rumah mertua pula.... kan cantik???? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 11:10


teman rasa masa teman kawin nanti, nak hadiah ni semua, sebelum bagi hadiah, teman bagi list ni dulu kat semua orang yang nak bagi hadiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 11:18


Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk



amboi2...kita baru saja bagi idea..dia terus buat plan...siap buh nama kita pula tu...barang dapur complete ye...hehe..kahwin lah lmbat2..sebab baru nak mula menabung ni...tabung ayam... ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:08


Pada 23-10-07 17:21 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

apalagi sahabat-sahabatku ringankan tangan untuk menabung hehehehe...
hari yang ditunggu isyALLAh akan tiba....kui....kui...




by the way.....kapten06 ni bila pula nak menabung...suruh kawan-kawan menabung dia yang bina masjid 10 tahun lagi kena lah menabung dari sekarang... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:14


Pada 23-10-07 20:42 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

subhanallah...
banyaknya...

tapi hairan ya...makin banyak gaji makin tak cukup belanja...hehe :-D


tu maksudnya tak bijak mengurus duit..yang tak perlu pun dibeli..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:16


Pada 24-10-07 13:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 17:21 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

apalagi sahabat-sahabatku ringankan tangan untuk menabung hehehehe...
hari yang ditunggu isyALLAh akan tiba....kui....kui...




by the way.....kapten06 ni bila pula nak menabung...suruh kawan-kawan menabung dia yang bina masjid 10 tahun lagi kena lah menabung dari sekarang... :-P

insyALLAH saya akan start menabung..hehehe


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 24-10-07 13:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:23


sikit-sikit lama-lama jadi bukit

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-10-07 13:36


sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk

bismillahhirrahmanirrahim

ana bagi barang2 dapur complete dengan pinggan mangkuk..??ai,boleh saja..tapi satu saja masalahnya kapten..takut pinggan mangkuk yang dibeli tu tak sampai ke rumah kapten tapi tersusun kat dapur rumah ana..hehe..bukannnya apa.ana ni bukan boleh tengok pinggan mangkuk sudu garfu.kalau pergi pasaraya atau kedai yang jual tu semua,hai..habislah duit ana..mesti adalah yang terkenan beli nanti. hati akan terus tergoda tengok pinggan mangkuk,periuk..hai..perempuan,kan.. hehe..tapi sekarang selamat lagilah sebab masih study,belum berumah..sok2 tak taulah..botaklah kepala laki aku jawabnya.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 19:28


Pada 24-10-07 13:16 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-07 13:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!



by the way.....kapten06 ni bila pula nak menabung...suruh kawan-kawan menabung dia yang bina masjid 10 tahun lagi kena lah menabung dari sekarang... :-P


insyALLAH saya akan start menabung..hehehe


tuan keptan, jangan lupa menabung untuk kami org ni jugak... mana aci kami menabung untuk hadiah tuan kapten, tapi tuan kapten menabung untuk masjid tuan kapten saja... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 09:02


Pada 24-10-07 19:28 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-07 13:16 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-07 13:08 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!



by the way.....kapten06 ni bila pula nak menabung...suruh kawan-kawan menabung dia yang bina masjid 10 tahun lagi kena lah menabung dari sekarang... :-P


insyALLAH saya akan start menabung..hehehe


tuan keptan, jangan lupa menabung untuk kami org ni jugak... mana aci kami menabung untuk hadiah tuan kapten, tapi tuan kapten menabung untuk masjid tuan kapten saja... :-P



betul...betul...betul (nada Ipin)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 05:18


:berfikir: banyaknya


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 19:41


Pada 22-10-07 21:44 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

jangan lah risau sangat bab tu semua...bukan banyak pakai banyak pun,,,,, baru kawin hidup berdua....

lepas itu pula masa kawin kan ada kawan-kawan bagi hadiah...manfaatkan semua sebaik mungkin



periuk nasi,cerek yang mak kasi time belajar boleh pakai lagi tu.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 22:41


beli ikut keperluan jangan beli ikut.....nafsu........hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 23:00


pergh patah saraf neoron tengok list tu.....
ni kalau dapat mentua tanya masa nak masuk meminang pasal ni
tak tau lah celah mana nak korek jawapan................

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 23:13


Banyaknye.. tapi kbykannye boleh minta kat rumah mak.. hoho.. tak pun share lah duit beli.. :kelip:


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 28-11-08 23:28


huhu.. tengah kumpul duit ini.. survey price untuk list.. prepare.. nanti dapat saja calon terus beli.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 23:39


kalau murni....rasanya buat permulaan..tak perlulah lengkap semua...cukup ada yang asas saja dulu...seperti pinggan mangkuk, cawan, alatan2 memasak,dapur dan peti ais (yang saiz kecil 4 segi tepat tu).

yang lain tu boleh beli secara perlahan-lahan.....
tak semestinya mesti ada sofa...mula-mula boleh duduk kat tikar saja.. :kelip:
tak semestinya mesti ada mesin basuh....baru berdua..basuh guna tangan saja dulu... :kelip:
pendek kata.....perlahan-lahan...tak perlu nak lengkap semua..last2 tanggung hutang keliling pinggang...... :berfikir:

ingat...BERSEDERHANA. :-)


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

fiza8373
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2007
Ahli No: 31589
Posting: 20
Dari: Aloq Setaq to Ipoh

Kedah  


posticon Posting pada: 28-11-08 23:53


so far yang barang dapor semua tu macam dah oke agaknya... tapi yang lain, so kena berdikit2 lah mencari nya. takpala... kena sederhana lah dulu....

tapi tak kesah kan kalau yang bujang tu nak beli untuk diri sendiri pun... hehee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza8373Profil   Hantar PM kepada fiza8373   Pergi ke fiza8373's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 12:51


Assalamualaikum

hui mak...bnyknya barang-barang dalam list...
mahu pening kipala nak cari semua ni...
lama2 botak kepala..heheh
bagi ana tak perlu agaknya semua ni..bersederhana saja cukup...macam mesin bsuh pnggan..gna tangan saja cukup..heheh.. :-)
lagipn mesti stgah dari list2 ni dapat org bagi hadiah..eheh.. :-P
so tak payah pning lagi...lepas itu ambil saja barang-barang yang da kat rumah sekarang gna saja balik...kongsi lah dengan psgan...eheh

mudah begitu... 8-) :kelip:


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 13:58


takkan semua kena beli....mana-mana yang patut saja lah....lagipun hidup kena sederhana....jangan sampai membazir beli barang-barang yang tidak diperlukan lagi...kalau nak guna baru lah beli...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 21:07


Pada 29-11-08 13:58 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

takkan semua kena beli....mana-mana yang patut saja lah....lagipun hidup kena sederhana....jangan sampai membazir beli barang-barang yang tidak diperlukan lagi...kalau nak guna baru lah beli...


:-) setuju..takkan semua nak beli baru kan...apa yang ada tu guna dulu lah...berwasatiahlah dalam hidup...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-08 01:13


ehm...byknye senarai.....tapi ada kat bahagian letrik itu tertulis mesin basuh pinggan....ada ke????basuh sniri sajalah pinggan....jimat....memule kawin rasanya beli yang mana perlu sajalah kan....banyak juga budget itu...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 15:49


Pada 29-11-08 21:07 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-11-08 13:58 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

takkan semua kena beli....mana-mana yang patut saja lah....lagipun hidup kena sederhana....jangan sampai membazir beli barang-barang yang tidak diperlukan lagi...kalau nak guna baru lah beli...


:-) setuju..takkan semua nak beli baru kan...apa yang ada tu guna dulu lah...berwasatiahlah dalam hidup...



ada jugak org sokong..terima kasih ye shimaku...
selalunya yang beli banyak barang tu sebab gembira duduk rumah baru agaknya...itu yang panjang senarai tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-08 20:15


Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!





BARANGAN DAPUR:

• Sudu dan garfu
• Pisau
• Senduk / sudip
• Pinggan mangkuk
• Kuali
• Periuk
• Dapur gas
• Gas
• Rak pinggan mangkuk
• Cawan / gelas
• Apron
• Sabun basuh pinggan
• Span basuh pinggan
• Tudung saji
• Sabun pencuci pinggan

.


saya rasa ada satu barang penting lah yang tokleh tinggal..lesung batu..hehe..atau blender..paling penting lesung batu..sekurang2nya boleh tumbuk sambal belacan..hehe

p/s : dah buat koleksi ..lesung batu bawa p asrama..kedung kedegang ..hbis warden mai..hoho.. :cry: :jangan: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 00:51


dhsyat nya... macam dah complete saja. Saya rasa cukup lah sekadar yang asas saja. Perlahan-lahan... Kalau nak list kan dulu tak ada masalah. Barangkali semua checklist ni tak dapat di penuhi dengan mudah dan cepa,t, kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 00:56


Pada 22-10-07 18:27 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 18:23 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


Apron



tu dia:sopan:


apron ni kena beli 2, takot sat pergi berebut pulak.......hehe :sopan:
semua pakat2 nak masak......


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:54


Pada 23-10-07 21:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 16:38 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!



sitishairah+sufti_ilham+nurkamar -barang dapur complete include pinngan mangkuk



haikkk!!!!!! kak pun terlibat juga?? ok... kami setuju. sampai masa, hantar kad... ada rezeki sampai lah set tu insya allah.... sebut saja nak yang bagaimana ;) melamine? kaca? tupperware? tipuware? pinggan kertas? :P


!!! QUOTE !!!

ahli ukhwah lain=collect tiap-tiap org rm 2 tak 31434(jumlah ahli ukhwah)    
                         = sebiji rumah banglo....huhuhuhuh


had ni tak aci. kami yang dah pengantin lama ini pong nak juga supplier begini. jenuh wooo kumpul duit :jangan: :jangan:


!!! QUOTE !!!

untung kalau ada kawan baik ramai.... :-P :-P

    

insya allah.. selagi dinamakan sahabat.. pastinye sentiasa berade disisi....tabung... buluh... :P

:sopan: :sopan:




kak nurkamar..untuk saya juga.. abang zulman pun kena sumbang sekali sebab dia yang bagi list ni..:-D


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 10:11


Pada 22-10-07 23:48 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...
tak elok selalu panaskan makanan...

p/s: patutlah cik syahidatul 'keluar tulang belakang' ....


eh? excuse me. baru perasan posting cik ismi ni. memang pun, tak elok selalu panaskan makanan. family saya ni kecik jeq. selalu lah makanan tu dipanaskan lagi untuk malam nanti or esok. sebab tak habis.

panaskan makanan menggunakan microwave sebenarnya tidak digalakkan. kerana pemanasan itu mengubah struktur makanan menjadikan ia tidak elok. dia bukan 'panaskan' dengan haba seperti kita masak atas dapur, tapi dia panaskan dengan 'getaran' yang berulang2 sehingga makanan tu menjadi panas. getaran yang melampau itu menyebabkan perubahan struktur makanan itu, dan menyebabkan ia jadi lain. seterusnya bahaya untuk dimakan.

jangan lah takut pula lepas saya cakap ni. huhu. saya sendiri dah kurangkan penggunaan microwave untuk panaskan makanan. elok juga lah microwave kat rumah dah rosak.


p/s: erk.. cik ismi, 'keluar tulang belakang'? uhuk3. :malu: :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 10:58


Tengok senarai tu...baik beli Pasaraya terus sebab semua ada...
Tidak susah nak cari-cari lagi, kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 11:27


hui banyak betul ye.tak mengapa insya allah saya akan membuat persediaan dari sekarang ....heheheh


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 12:15


selagi boleh recycle, recycle saja...
kalau tak, beli baru...
jangan boros bila berbelanja...
amalan syaitan kalau boros,, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-12-08 12:43


senarai semak atau 'semak" hehhehe jangan marah... masa mula kahwin dulu sampai sekarang tak banyak beli barang. faktor kerja yang selalu berpindah randah ikut projek. sekarang bila dah duduk office, baru kumpul sikit-sikit harta tapi masih tak banyak selagi tak duduk rumah sendiri. Dan ada juga barang-barang yang saya buat sendiri seperti meja makan dan rak buku

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 12:44


Pada 05-12-08 10:58 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Tengok senarai tu...baik beli Pasaraya terus sebab semua ada...
Tidak susah nak cari-cari lagi, kan?


kalau begitu,kumpul duit beli mydin lah prof.. :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:11


Nak kena jadi Menantu Mydin dulula hehehe, Halesolurun_84

Boleh belajar dengan izdhamm buat meja dengan rak buku ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-12-08 17:57


Pada 05-12-08 10:11 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



eh? excuse me. baru perasan posting cik ismi ni. memang pun, tak elok selalu panaskan makanan. family saya ni kecik jeq. selalu lah makanan tu dipanaskan lagi untuk malam nanti or esok. sebab tak habis.

panaskan makanan menggunakan microwave sebenarnya tidak digalakkan. kerana pemanasan itu mengubah struktur makanan menjadikan ia tidak elok. dia bukan 'panaskan' dengan haba seperti kita masak atas dapur, tapi dia panaskan dengan 'getaran' yang berulang2 sehingga makanan tu menjadi panas. getaran yang melampau itu menyebabkan perubahan struktur makanan itu, dan menyebabkan ia jadi lain. seterusnya bahaya untuk dimakan.

jangan lah takut pula lepas saya cakap ni. huhu. saya sendiri dah kurangkan penggunaan microwave untuk panaskan makanan. elok juga lah microwave kat rumah dah rosak.



this is the reason why my mum never ever wants to have microwave at home..al maklumlah cikgu Bio lah katakan..hehe.. :-D :cry: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:37


ye, microwave tu menjana gelombang mikro yang merbahaya kepada manusia. Bila satu objek dikenakan gelombang elektromagnetik secara berterusan dan dalam kadar yang tinggi, keamatan yang tinggi. Bahan itu akan terangsang dan bergetar. Ada tenaga dalam objek tu. bila kita makan, tenaga itu pula akan berpindah dalam badan kita. Simptom2 yang mungkin terkesan seperti sakit kepala, panas badan dan sebagainya....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:42


Di bawah disertakan standard antarabangsa berkaitan Sinaran Tidak Mengion ini (Gelombang Elektromagnetik)

IRPA (International Radiation Protection Association) Guidelines:

International Radiation Protection Association recommends exposure limit of 5 mW/cm_2 itu for RF workers and 1 mW/cm_2 itu for the general public. These exposure limits are averaged over 6 minutes (0.1 h) period. Now-a-days microwave ovens are designed to minimize leakage. Levels of leakage from normally functioning microwave ovens is far less than above limit.

/


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 19:11


Pada 30-11-08 15:49 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-11-08 21:07 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-11-08 13:58 , nur_awatif174 posting:

!!! QUOTE !!!

takkan semua kena beli....mana-mana yang patut saja lah....lagipun hidup kena sederhana....jangan sampai membazir beli barang-barang yang tidak diperlukan lagi...kalau nak guna baru lah beli...


:-) setuju..takkan semua nak beli baru kan...apa yang ada tu guna dulu lah...berwasatiahlah dalam hidup...



ada jugak org sokong..terima kasih ye shimaku...
selalunya yang beli banyak barang tu sebab gembira duduk rumah baru agaknya...itu yang panjang senarai tu...


:kelip: kalau mampu bolehlah beli semua yang baru..kalau tak mampu tak payahlah susahkan diri..lagipun tak semestinya semua baru boleh menjamin kebahagiaan rumahtangga kan?


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 19:24


salam...

semua barang yang di listkan tu dikotegeri sebagai wajib dimiliki ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 21:51


alahai...tak ada oven elektrik pun still lagi boleh buat kuih, kek.... :-)

pernah dengar oven kupu2? yang warna itam tu... :kelip: guna api dapur saja...tak ada set2 masa macam oven elektrik tu... :kelip: nak panaskan lauk..pakai sajalah kuali @ periuk... tak ada microwabe pun tak apa..:kelip:

HIDUPLAH DENGAN BERSEDERHANA :welcome:
KELENGKAPAN ALATAN BUKAN MENJAMIN KEBAHAGIAAN :bunga:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Senarai Semak untuk Pasangan Baru

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.236819 saat. Lajunya....