Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: suka seseorang kerana ALLAH...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» suka seseorang kerana ALLAH...

Please Mendaftar To Post


Oleh suka seseorang kerana ALLAH...

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-07 23:27


ada seorang kakak ni bagitahu,kalau kita nak buat apa-apa mestilah niat kerana ALLAH temasuklah kalau kita suka seseorang mestilah kerana ALLAH.tapi bagaimana ek nak suka seseorang kerana ALLAH?

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-10-07 14:39


persoalan yang awak tanyakan ni adakah dalam konteks umum atau dalam konteks "JIWANG" ??

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 15-10-07 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-07 19:03


hehehehe... topik ni senctip lah... saya pun apart daripada situasi ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 03:33


saya begitu tertarik dengan cereka dalam ceramah ni, yang mana seorang Doktor sanggup menyambung pengajiannya selama 4 tahun semata-mata untuk mendapatkan gadis yang di sukai.....hmm....mungkin ini antara cinta yang mendapat keredhaan Allah.bukan sahaja membawa kejayaan dalam diri seseorang malah memberi semangat....dan bukan berpandukan nafsu semata. Cubalah download 2 file di bawah....

http://www.savefile.com/projects/808523559

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 08:18


Pada 16-10-07 03:33 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya begitu tertarik dengan cereka dalam ceramah ni, yang mana seorang Doktor sanggup menyambung pengajiannya selama 4 tahun semata-mata untuk mendapatkan gadis yang di sukai.....hmm....mungkin ini antara cinta yang mendapat keredhaan Allah.bukan sahaja membawa kejayaan dalam diri seseorang malah memberi semangat....dan bukan berpandukan nafsu semata. Cubalah download 2 file di bawah....

http://www.savefile.com/projects/808523559



Ini mengingatkan saya pada Hadith Rasulullah berkenaan niat yang mana dalam hadis itu disebut :

"Sesiapa yang penghijrahannya kerana dunia yang bakal diperolehi atau kerana wanita yang bakal dikahwini maka penghijrahannya adalah penghijrahan menuju kepada apa yang dingininya"



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 09:04


tapi akhirnya Alhamdulillah Doktor ni dapat kedua-duanya gadis tersebut dan dalam masa yang bergelar seorang Ustaz setelah sanggup bersabar selama 4 tahun menyambung pengajian....tragiskan? Teringat lagu "kerana cinta" nyanyian mestica dan Inteam...hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 17-10-07 09:09


Assalamualaikum...bagi saya memang betul tu...berniat kerana Allah...menjadikan dari kita beringat akan Allah...terasa lebih mendekati padaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-07 15:45


hope 1 hari nanti dapat kecapi nikmat ini:buat Semua benda (baikla)kerana ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 16:05


assalamualaikumwbt...
sebenarnya apa yang kita buat hendak lah semata-mata kerana allah..
innamal`amalubinniat...
tak kira lah kita suka seseorang tu ke,atau apa saja..
even kita makan,solat,belajar...
semuanya kerana ALLAH SWT...
kita berukhwah juga mestilah kerana ALLAh..
waallahua`lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

fas
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29800
Posting: 2
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-10-07 16:16


kita berniat suka kat mereka krane Allah..itu dah dapat pahale..sebab kita berjihad kat jalan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fasProfil   Hantar PM kepada fas   Quote dan BalasQuote

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 18-10-07 09:13


tapi macam mana caranya nak timbulkan perasaan suka kat seseorang kerana ALLAH?? macam susah saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 09:20


Pada 16-10-07 03:33 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya begitu tertarik dengan cereka dalam ceramah ni, yang mana seorang Doktor sanggup menyambung pengajiannya selama 4 tahun semata-mata untuk mendapatkan gadis yang di sukai.....hmm....mungkin ini antara cinta yang mendapat keredhaan Allah.bukan sahaja membawa kejayaan dalam diri seseorang malah memberi semangat....dan bukan berpandukan nafsu semata. Cubalah download 2 file di bawah....

http://www.savefile.com/projects/808523559
bagus juga doktor ni ya? hijrah 4 tahun untuk dapatkan gadis? Sabda Nabi yang bermaksud lebih kurang... Sesiapa yang berjijrah akan memperoleh mengikut apa yang diniatkan, jika niat kerana wanita, dia akan dapat wanita tapi tiada nilai disisi Allah SWT.. Tapi jika hijrah kerana Agama maka dia akan dapat agama dariNYA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-07 09:20


mesti d lakukan keranaNYA.sebab itu tanda orang-orang yang beriman..Allah dan Rasulullah kena d dahulukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 00:09


Pada 18-10-07 09:13 , anasha posting:

!!! QUOTE !!!

tapi macam mana caranya nak timbulkan perasaan suka kat seseorang kerana ALLAH?? macam susah saja...


memang susah anasha....tapi ketahuilah rasa cinta itu bukan milik kita ia adalah hak milik mutlak Allah. Dia yang mencampakkan rasa cinta itu dalam hati kita dan dengan rasa cinta itu lah kita menyintai sesama kita.Kita saling memerlukan dan ingin di kasihi dan mengasihi..... :malu:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia
[ Telah diedit oleh: awan_biru85 pada 19-10-07 00:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 01:17


cinta akan hadir dengan sendiri tanpa perlu dipaksa...
cinta hakiki hanya cinta pada ilahi...
bercinta dengan hati suci tanpa rasa dengki...
bercintalah dengan mata hati bukan kerana nafsuu dihati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:05


Pada 14-10-07 23:27 , anasha posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang kakak ni bagitahu,kalau kita nak buat apa-apa mestilah niat kerana ALLAH temasuklah kalau kita suka seseorang mestilah kerana ALLAH.tapi bagaimana ek nak suka seseorang kerana ALLAH?


Salamullah

Ana tak layak untuk menjawab soalan ukhti tetapi ana cuba kongsi apa yang ana tahu serba sedikit dengan bantuanNYA :)

Benar, setiap apa yang kita lakukan mestilah niat kerana ALLAH barulah dikira ibadah. Makan itu ibadah, tidur itu ibadah, mandi itu ibadah, nikah itu ibadah, rehat itu ibadah jika ianya kerana ALLAH dan berlandaskan syariat yang telah ALLAH tetapkan.

Menyukai seseorang juga ibadah jika ianya kerana ALLAH, apa yang dimaksudkan kerana ALLAH? Kerana ALLAH di sinilah adalah bermaksud kita menyukai seseorang kerana ALLAH menyuruh kita berkasih sayang, berbuat baik, dan sebagainya dengan sesama manusia. kadang-kadang kita terlupa bahawa kita menyukai atau menyayangi seseorang kerana orang itu sendiri, ya mungkin kerana kebaikan dia, kerana wajahnya atau sebagainya dan bukan kerana ALLAH yang menyuruh kita menyayangi sesama manusia.

tetapi saya pasti maksud ukhti di sini adalah suka pada berlainan jantina. InsyaALLAH saya cuba terangkan dengan bantuanNYA. Bagaimana yang dikatakan kita menyukai atau menyintai seseorang itu kerana ALLAH?Kita menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH itu adalah apabila perasaan kita itu tidak menjauhkan kita dari ALLAH, malah mendekatkan kita padaNYA. Selain itu juga, kita tidak membelakangkan ALLAH dalam kita menyukainya malah ALLAH sentiasa di hadapan kita. Antara lainnya pula jika ALLAH mengambil orang yang kita sukai itu samaada ALLAH mematikannya atau memisahkan kita dengannya maka kita sekali kali ianya tidak mengubah hubungan kita dengan ALLAH malah keimanan kita makin mantap kerana apa kerana kita menyukainya/menyintainya kerana ALLAH.

Untuk menyukai/menyintai seseorang kerana ALLAH perlulah ada keimanan yang kuat serta kecintaan yang kuat kita kepada ALLAH barulah kita boleh menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH. Apabila keimanan kita kepada ALLAH cukup-cukup kuat ditambah pula kecintaan kita padaNYA mendalam maka apa yang kita lakukan pasti kerana ALLAH. Bagaimana untuk menguatkan keimanan kita padaNYA dan bagaimana untuk menyintaiNYA? jawapannya adalah dengan kenalNYA, bagaimana mahu kenalNYA? jawapannya kenalilah diri kita. Seperti sabda Rasulullah "kenalilah dirimu pasti engkau akan kenal Tuhanmu".


semoga ALLAH mengampuni ana.wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:08


'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 20-10-07 18:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:11


Pada 20-10-07 18:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'

:-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:13


Pada 14-10-07 23:27 , anasha posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang kakak ni bagitahu,kalau kita nak buat apa-apa mestilah niat kerana ALLAH temasuklah kalau kita suka seseorang mestilah kerana ALLAH.tapi bagaimana ek nak suka seseorang kerana ALLAH?


suka orang tu kerana agamanya..suka orang tu sebab serius nak kahwin, melahirkan zuriat yang soleh solehah untuk meramaikan umat Islam..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:15


tapi kalau agama orang tu tak baik dan kita nak bimbing dia..agaknya tu pun suka orang kerna Allah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:18


teman pun pernah minat/suka kat orang perempuan...
tapi tu lah....

sekarang ni rasa macam tak ada mood saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 18:23


Pada 20-10-07 18:13 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-07 23:27 , anasha posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang kakak ni bagitahu,kalau kita nak buat apa-apa mestilah niat kerana ALLAH temasuklah kalau kita suka seseorang mestilah kerana ALLAH.tapi bagaimana ek nak suka seseorang kerana ALLAH?


suka orang tu kerana agamanya..suka orang tu sebab serius nak kahwin, melahirkan zuriat yang soleh solehah untuk meramaikan umat Islam..



salamullah

kalau suka seseorang kerana agamanya tu bukan kerana ALLAH dah suka kerana orang tu lah tu :D kalau tiba-tiba orang tu jadi jahat, agak2 masih setia lagi ke tidak padanya? :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 20:44


hmmm..satu persepsi yang baik dan bagus. terus terang jika kita mengasihi seseorang, sukar lupakannya, bacalah al-quran, bersabarlah, berdoalah....mengasihi seseorang kerana Allah banyak hikmahnya.......insyaAllah, bahagia kelak....bercinta......berpesan-pesan lah kepada kebaikan..juga hati dan peribadi...islam mudah..nantikan dengan tabah dan sabar...gunakan saluran betul...jika janji Allah itu untuk kita..insyaAllah..amiinnnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 03:52


oooo00.. faham-faham! terima kasih ye kat semua orang kat atas.. barulah kita agak faham bagaimana dikatakan mengasihi/ menyukai/mencintai seseorang kerana ALLAH.. THANKS.. :-)


-----------------
Surah Muhammad: 7
[ Telah diedit oleh: Aezza pada 21-10-07 03:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 03:54


'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'

ada-ada saja.. (^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

anasha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.04.2007
Ahli No: 29684
Posting: 52
Dari: B.B.B.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-10-07 09:13


!!! QUOTE !!!

Ana tak layak untuk menjawab soalan ukhti tetapi ana cuba kongsi apa yang ana tahu serba sedikit dengan bantuanNYA

Benar, setiap apa yang kita lakukan mestilah niat kerana ALLAH barulah dikira ibadah. Makan itu ibadah, tidur itu ibadah, mandi itu ibadah, nikah itu ibadah, rehat itu ibadah jika ianya kerana ALLAH dan berlandaskan syariat yang telah ALLAH tetapkan.

Menyukai seseorang juga ibadah jika ianya kerana ALLAH, apa yang dimaksudkan kerana ALLAH? Kerana ALLAH di sinilah adalah bermaksud kita menyukai seseorang kerana ALLAH menyuruh kita berkasih sayang, berbuat baik, dan sebagainya dengan sesama manusia. kadang-kadang kita terlupa bahawa kita menyukai atau menyayangi seseorang kerana orang itu sendiri, ya mungkin kerana kebaikan dia, kerana wajahnya atau sebagainya dan bukan kerana ALLAH yang menyuruh kita menyayangi sesama manusia.

tetapi saya pasti maksud ukhti di sini adalah suka pada berlainan jantina. InsyaALLAH saya cuba terangkan dengan bantuanNYA. Bagaimana yang dikatakan kita menyukai atau menyintai seseorang itu kerana ALLAH?Kita menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH itu adalah apabila perasaan kita itu tidak menjauhkan kita dari ALLAH, malah mendekatkan kita padaNYA. Selain itu juga, kita tidak membelakangkan ALLAH dalam kita menyukainya malah ALLAH sentiasa di hadapan kita. Antara lainnya pula jika ALLAH mengambil orang yang kita sukai itu samaada ALLAH mematikannya atau memisahkan kita dengannya maka kita sekali kali ianya tidak mengubah hubungan kita dengan ALLAH malah keimanan kita makin mantap kerana apa kerana kita menyukainya/menyintainya kerana ALLAH.

Untuk menyukai/menyintai seseorang kerana ALLAH perlulah ada keimanan yang kuat serta kecintaan yang kuat kita kepada ALLAH barulah kita boleh menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH. Apabila keimanan kita kepada ALLAH cukup-cukup kuat ditambah pula kecintaan kita padaNYA mendalam maka apa yang kita lakukan pasti kerana ALLAH. Bagaimana untuk menguatkan keimanan kita padaNYA dan bagaimana untuk menyintaiNYA? jawapannya adalah dengan kenalNYA, bagaimana mahu kenalNYA? jawapannya kenalilah diri kita. Seperti sabda Rasulullah "kenalilah dirimu pasti engkau akan kenal Tuhanmu".


thank you...sekarang dah agak faham lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anashaProfil   Hantar PM kepada anasha   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 14:36


Aku menyayanginya krnMU ya Allah..peliharalah hubungan ini..rahmatilah ukhwah yang terbina..amin...

::Nuranys::

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 14:46


Pada 20-10-07 18:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'



sunat saja ke prof daeng....???? tak boleh lebih ye.... :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:17


adanya agama Islam dalam dirimu, maka ada lah cintaku padamu.

hilangnya agama Islam dalam dirimu, maka hilanglah cintaku padamu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 15:38


Pada 23-10-07 15:17 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

adanya agama Islam dalam dirimu, maka ada lah cintaku padamu.

hilangnya agama Islam dalam dirimu, maka hilanglah cintaku padamu.


Imam Nawawi.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 15:40


Pada 23-10-07 14:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-07 18:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'



sunat saja ke prof daeng....???? tak boleh lebih ye.... :-?




sunat...tak berdosa jika di tinggalkan...apalah yang saya merepek ni.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 23-10-07 15:49


Assalamualaikum wwt...

suka seseorang kerana ALLAH..??

Alaa..pasang saja niat...bak kata Daeng.. :-D

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 30-10-07 16:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:09


Pada 23-10-07 15:40 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 14:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-07 18:08 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

'sahaja aku suka seseorang, sunat kerana....'



sunat saja ke prof daeng....???? tak boleh lebih ye.... :-?




sunat...tak berdosa jika di tinggalkan...apalah yang saya merepek ni.. ;-)


betul jugak...kalau wajib..kiranya dah kena berkahwin tu.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 16:28


Suka kerana Allah....mudahnyer cakap...


masa saya study dulu pun saya ada juga suka pada orang kerana Allah, namun saya tak pernah reveal pada sesiapa pun,tak ngorat dia pun, cuma berdoa pada Allah supaya dia berjaya dunia akhirat, diberikan kehidupan yang baik, mendapat suami yang soleh dan keluarga yang sakinah.

Tapi tu cerita lama... sekarang ni kerana Allah saya wajib cinta , suka sayang dan jaga wife dan keluarga saya sebaik-baiknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:48


Assalamualaikum
wah...macam best saja en zulman...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 16:59


Pada 23-10-07 16:48 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
wah...macam best saja en zulman...




apa yang best...biasalah kehidupan.. banyak simpang siur...kekadang kita bertemu dengan pengalaman-pengalaman macam ni...tu semua kenangan saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 17:03


Pada 20-10-07 18:05 , sejadah_usang posting:

!!! QUOTE !!!



Untuk menyukai/menyintai seseorang kerana ALLAH perlulah ada keimanan yang kuat serta kecintaan yang kuat kita kepada ALLAH barulah kita boleh menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH. Apabila keimanan kita kepada ALLAH cukup-cukup kuat ditambah pula kecintaan kita padaNYA mendalam maka apa yang kita lakukan pasti kerana ALLAH. Bagaimana untuk menguatkan keimanan kita padaNYA dan bagaimana untuk menyintaiNYA? jawapannya adalah dengan kenalNYA, bagaimana mahu kenalNYA? jawapannya kenalilah diri kita. Seperti sabda Rasulullah "kenalilah dirimu pasti engkau akan kenal Tuhanmu".

/quote]



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 19:12


Subhanallah indah kata-kata mu itu ya ukhti ismi...inilah cinta teragung...Hu Allah....

Muga ketemu sang wujud
[ Telah diedit oleh: sejadah_usang pada 23-10-07 19:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 19:17


Salamullah

Si zulaikha terpesona akan Yusuf, namun pabila dia mengenali Tuan Pemilik si Yusuf maka tiada lagi dia memandang pada Yusuf...Hebatnya Yusuf tetapi Maha Hebat Lagi Tuan Pemilik yusuf...Allah hu
[ Telah diedit oleh: sejadah_usang pada 23-10-07 19:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 19:39


Pada 23-10-07 19:12 , sejadah_usang posting:

!!! QUOTE !!!

Subhanallah indah kata-kata mu itu ya ukhti ismi...inilah cinta teragung...Hu Allah....

Muga ketemu sang wujud


errkk....
itu bukan kata-kata ismi...
tu kata-kata sejadah_usang yang ismi 'bold'kan...

p/s: asif, meminjam kata-kata sejadah_usang... cuma tertarik dan terasa akan kebeneran ayat itu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 08:46


Assalamualaikum
ternyata aku masih belum mengenali diriku..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 09:59


kalau segalanya kerana Allah,
kita takkan buat sesuatu yang Allah tak suka

ustaz saya pernah berpesan,
tak salah kalau kita suka seseorang,
berdoalah pada Allah..
minta petunjuk dan bantuan...
moga-moga Allah tunjukkan jalan keluar...

bagi saya,
topik ni tak perlu kelaskan ia sebagai jiwang
maksud saya,
bila seseorang itu ada keinginan untuk berkahwin,
maknanya dia ada kemahuan untuk menyambung zuriat keturunan rasulullah...

**kalau ada saya tersalah kata,
harap tolong betulkan..
syukran..

WALLAHUA'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 14:35


bila dah letakkan cinta pertama sekali pada ALLAH dan kedua pada Nabi Muhammad...
inshaALLAH anda dapat tau mana yang baik & mana yang tidak.
bila kita suka seseorang kerana ALLAH, jglah diri tu sebab syaitan berada di mana-mana...jangan sampai terpdaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 16:08


ada satu perkara yang ana nak kongsi...

ana ada dengar ceramah..
us. tu cakap...
kita kena minta pada ALLAH..
contoh: "Ya ALLAH, jodohkanlah aku dengan suami/isteri yang soleh/solehah"
maka: insya-ALLAH kita akan dapat suami/isteri soleh/solehah...suami/isteri dari somalia/nigeria pun soleh/solehah juga kan?

apa yang saya nak kongsi di sini,
ALLAH itu maha kaya.
mintalah apa-apa sahaja darinya..
biar detail..
baru senang ALLAH nak luluskan permohonan kita.. :-)
tapi,jangan lupa bersyukur...

pesanan ni untuk diri ana dan semua sahabat ukhwah..
moga kita jadi insan yang lebih hangat daripada biasa :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 30-10-07 16:15


Pada 30-10-07 16:08 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!


ALLAH itu maha kaya.
mintalah apa-apa sahaja darinya..
biar detail..
baru senang ALLAH nak luluskan permohonan kita.. :-)
tapi,jangan lupa bersyukur


InsyaALLAH..
bersyukur lah selalu :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

farah_humaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31651
Posting: 55
Dari: kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 17:09


TOLONG SMPAIKAN pada SI DIA..
tolong britahu si dia aku ada pesanan buatnya..
tolong britahu si dia, CINTA AGUNG adalah cintaNYA,
tolong britahu si dia,CINTA MANUSIA bakal mbuatnya ALPA
tolong nasihati si dia,jangan MNYINTAIKU lebih dr dia mnyintai yang MAHA ESA..
tolong nasihati si dia,jangan MNGINGATIKU lebih dr dia mngingati yang MAHA KUASA..
tolong nasihati si dia,jangan MNDOAKANKU lebih dr dia mndoakn IBUBAPANYA..
tolong katakan pada si dia,dahulukan ALLAH kerana disitu ada SYURGA..
tolong katakn pada si dia,dahulukan IBUBAPA kerana ditelapak itu syurganya..
tolong ingatkan si dia,aku trpikat kerana IMANNYA,bukan rupanya..
tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakn ZUHUDNYA bukan hartanya..
tolong TEGUR si dia,bla dia mula mengagungkn cinta manusia,
tolong TEGUR si dia,bla dia tgelam dalam angan2nya
tolong TEGUR si dia,andai nafsu mngawal fikirannya
tolong sdarkn si dia,aku MILIK yang MAHA ESA
tolong sdarkn si dia,aku masih MILIK KELUARGA
tolong sdarkn si dia,TGUNGJAWABNYA besar kepada keluarganya
tolong sabarkan si dia,USAH UCAP CINTA dkala cita-cita belum trlaksana
tolong SABARAKN si dia,andai diri ini enggan dirapati kerana mnjg batasan cinta
tolong SABARAKN si dia,bla jarak menjadi penyebab btambah rindunya
tolong pesan padaNya,aku tidak mahu menjadi FITNAH BESAR kepadanya
tolong pesan padaNya,aku tak mahu menjadi punca KEGAGALANnya
tolong pesan padaNya aku membiarkan yang ESA menjaga dirinya
tolong khabarkan pada si dia,aku tak mahu MELEKAKAN dirinya
tolong khabarkan pada si dia..
aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita2nya
tolong smpaikan pada si dia,aku mndambakn CINTA SUCI yang TJAGA
tolong smpaikn pada si dia,CINTA kerana ALLAH XTNILAI HARGANYA
tolong smpaikan pada si dia,hubungan ini TERJAGA selagi dia menjaga HUBUNGAN
dengan yang MAHA KUASA
‘Sekadar RENUNGAN bagi INSAN yang BCINTA& yang SEDANG MNCARI CINTA MNUSIA’ ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_humairaProfil   Hantar PM kepada farah_humaira   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 17:32


Assalamualaikum warahmatullah

Dalam konteks persahabatan:

Andai kita mencintai seseorang kerana Allah,tergurlah dia andai tersilap,sokonglah lah dia andai dia di jalan yang benar.
Bukan membiarkannya terus hanyut dengan kesilapannya,bukan menjatuhkannya bila dia dipuncak kejayaan.

Ajaklah kepada kebaikkan,dan cegahlah kepada daripada kemungkaran,jika benar kita sayang dan mencintaiNYA kerana Allah.

Dalam konteks perhubungan :

Andai benar kita cinta kepadanya kerana Allah,jagalah perhubungan kalian dengan meletakkan batasan antara kamu.Andai dengan bertanya khabar,berhubung,membuatkan dia leka dan lalai dan merindu-rindukan kita,maka hentikan perbuatan itu kerana membawa kepada zina hati..,andai benar kita sayangkan dia kerana Allah,mahukah kita biarkan dia dalam dosa dan murka Allah?

Andai benar kita cinta kerana Allah,halalkan perhubungan tersebut.InshaAllah,cinta kalian kerana Allah akan mncapai maksudnya.Kerana Allah.walahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 08:37


Pada 13-11-07 17:32 , nur_takwa88 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum warahmatullah

Dalam konteks persahabatan:

Andai kita mencintai seseorang kerana Allah,tergurlah dia andai tersilap,sokonglah lah dia andai dia di jalan yang benar.
Bukan membiarkannya terus hanyut dengan kesilapannya,bukan menjatuhkannya bila dia dipuncak kejayaan.

Ajaklah kepada kebaikkan,dan cegahlah kepada daripada kemungkaran,jika benar kita sayang dan mencintaiNYA kerana Allah.

Dalam konteks perhubungan :

Andai benar kita cinta kepadanya kerana Allah,jagalah perhubungan kalian dengan meletakkan batasan antara kamu.Andai dengan bertanya khabar,berhubung,membuatkan dia leka dan lalai dan merindu-rindukan kita,maka hentikan perbuatan itu kerana membawa kepada zina hati..,andai benar kita sayangkan dia kerana Allah,mahukah kita biarkan dia dalam dosa dan murka Allah?

Andai benar kita cinta kerana Allah,halalkan perhubungan tersebut.InshaAllah,cinta kalian kerana Allah akan mncapai maksudnya.Kerana Allah.walahua'lam.


em...betul tu...terima kasih.. :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-07 11:25


Pada 16-10-07 03:33 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya begitu tertarik dengan cereka dalam ceramah ni, yang mana seorang Doktor sanggup menyambung pengajiannya selama 4 tahun semata-mata untuk mendapatkan gadis yang di sukai.....hmm....mungkin ini antara cinta yang mendapat keredhaan Allah.bukan sahaja membawa kejayaan dalam diri seseorang malah memberi semangat....dan bukan berpandukan nafsu semata. Cubalah download 2 file di bawah....

http://www.savefile.com/projects/808523559


saya teringat kisah hijrah...yang mana d hadith Nabi mengenainya..tapi semata-mata kerana nak dapatkan gadis...ni bukan kerana ALLAH..niat dia dah terpesong..entah...silap btlkn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-07 11:27


Pada 23-10-07 17:03 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-07 18:05 , sejadah_usang posting:

!!! QUOTE !!!



Untuk menyukai/menyintai seseorang kerana ALLAH perlulah ada keimanan yang kuat serta kecintaan yang kuat kita kepada ALLAH barulah kita boleh menyukai atau menyintai seseorang kerana ALLAH. Apabila keimanan kita kepada ALLAH cukup-cukup kuat ditambah pula kecintaan kita padaNYA mendalam maka apa yang kita lakukan pasti kerana ALLAH. Bagaimana untuk menguatkan keimanan kita padaNYA dan bagaimana untuk menyintaiNYA? jawapannya adalah dengan kenalNYA, bagaimana mahu kenalNYA? jawapannya kenalilah diri kita. Seperti sabda Rasulullah "kenalilah dirimu pasti engkau akan kenal Tuhanmu".

/quote]




betul!2 saya dah clash pun dengan ex saya(yang 1st, moga saya bercinta lepas kahwin nanti inshaALLAH)...riso sangat diri ni xkuat..riso terlnjur..umminq pun kata saya kerana juga hubungan saya dengan ALLAH..tengok mana silapnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 11:37


Pada 14-11-07 11:25 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-10-07 03:33 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya begitu tertarik dengan cereka dalam ceramah ni, yang mana seorang Doktor sanggup menyambung pengajiannya selama 4 tahun semata-mata untuk mendapatkan gadis yang di sukai.....hmm....mungkin ini antara cinta yang mendapat keredhaan Allah.bukan sahaja membawa kejayaan dalam diri seseorang malah memberi semangat....dan bukan berpandukan nafsu semata. Cubalah download 2 file di bawah....

http://www.savefile.com/projects/808523559


saya teringat kisah hijrah...yang mana d hadith Nabi mengenainya..tapi semata-mata kerana nak dapatkan gadis...ni bukan kerana ALLAH..niat dia dah terpesong..entah...silap btlkn..


betul juga :berfikir:


biarlah segalanya kerna Allah...bukan kerana manusia.

ana pun hijrah dan berpisah kerana mencari REDHO ALLAH.. biarlah tak dapat cinta manusia sekarang, hidup sendirian itu lebih baik daripada tak mendapat redhoNYa. moga-moga cinta ana bertemu selepas 'ikatan'.....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-07 12:15


Pada 14-11-07 11:25 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!


saya teringat kisah hijrah...yang mana d hadith Nabi mengenainya..tapi semata-mata kerana nak dapatkan gadis...ni bukan kerana ALLAH..niat dia dah terpesong..entah...silap btlkn..


memang betul..dalam hadis pertama lagi....
Hadis 40...Imam Nawawi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-07 12:18


Pada 14-11-07 12:15 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-11-07 11:25 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!


saya teringat kisah hijrah...yang mana d hadith Nabi mengenainya..tapi semata-mata kerana nak dapatkan gadis...ni bukan kerana ALLAH..niat dia dah terpesong..entah...silap btlkn..


memang betul..dalam hadis pertama lagi....
Hadis 40...Imam Nawawi..




kalau dia berhijrah kerana wanita, dia akan dapat..tapi redha ALLAH belum tentu... susah nak mencari cinta dalam redha ALLAH, tapi Kalau kita berkorban untuk ALLAH.. Allah kita akan dapat, manusia pun kita kan dapat..insyaALLAH..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 08:37


Pada 14-11-07 11:37 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!


biarlah segalanya kerna Allah...bukan kerana manusia.

ana pun hijrah dan berpisah kerana mencari REDHO ALLAH.. biarlah tak dapat cinta manusia sekarang, hidup sendirian itu lebih baik daripada tak mendapat redhoNYa. moga-moga cinta ana bertemu selepas 'ikatan'.....




huuh .. sempat lagi luahkan perasaan tu ... betul ke mencari redho Allah semata-2 pergi membawa hati yang luka, lara dan terkeciwa ??



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 06:07


ana suka dan sayangkan sahabat ana sebab dia selalu tolong ana, ambil berat tentang ana.. rindunya zaman persekolahan... ke sekolah bersama, ke surau bersama, ke dewan makan bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 08:42


Assalamualaikum

tidak salah untuk menyukai atau menyayangi seseorang...
tapi biarlah kerana Allah..
kerna memang sifat semulajadi manusia itu..
ingin menyayangi dan disayangi..
ingin mencintai dan dicintai...
tetapi harus menjaga batasan dan tidak..
menyebabkan hingga diri kita terus hanyut dengan perasaan tersbut..

bertemu dan berpisah kerana Allah..
jika benar itu yang telah ditentukan olehNya untuk kita..
maka terimalah dengan hati yang terbuka...
andainya kita menyukai seseorang kerana Allah..
jika ditakdirkan kita pergi tanpa memberitau perasaan kita padanya..
itu dah kira kita berjuang...
berjuang melawan perasaan..
moga segala urusan kita dipermudahkan olehNya..
amin..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 17:06


Tika mata di uji manisnya senyuman
Terpamit rasa menuju harapan
Dan seketika terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singgah perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikkan
Ku sangka keindahannya merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna

hayati lirik lagu atas nama cinta dari UNIC...:) ada kena mengena dengan tajuk ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 15:20


Pada 30-11-07 17:06 , sejadah_usang posting:

!!! QUOTE !!!

Tika mata di uji manisnya senyuman
Terpamit rasa menuju harapan
Dan seketika terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singgah perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikkan
Ku sangka keindahannya merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna

hayati lirik lagu atas nama cinta dari UNIC...:) ada kena mengena dengan tajuk ini



:welcome:

sesungguhnya benar wahai sejadah usang...
dan kalaupun senyuman manis itu menjadi milik kita
pastikan kita pegang sereratnya senyuman manis itu
dan pimpinlah senyuman manis kejalan DIA yang lebih sempurna

:sopan: pasti tambah manis senyuman itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 15:24


erm... setuju dengan lirik lagu tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-07 17:27


Pada 20-11-07 06:07 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

ana suka dan sayangkan sahabat ana sebab dia selalu tolong ana, ambil berat tentang ana.. rindunya zaman persekolahan... ke sekolah bersama, ke surau bersama, ke dewan makan bersama...


kahfi ni sayang yang mana ek.....huhu.... :sopan:
suka lagu UNIC....Atas Nama Cinta....tapi lagi suka....Antara Dua Kasih...lebih menyentuh hati.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150423 saat. Lajunya....