Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 28 hari yang lalu
ronniefinancehome: 39 hari yang lalu
MTMKi: 49 hari yang lalu
usop79: 50 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: berhenti bercinta atau berhenti merokok?..


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» berhenti bercinta atau berhenti merokok?..

Please Mendaftar To Post


Oleh berhenti bercinta atau berhenti merokok?..

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 09:15


mana lebih mudah? :-P


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 10:09


err..depend..he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 10:21


kedua-duanya susah....
tapi hendak seribu daya...
tak hendak seribu dalih.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 08-10-07 11:28


tak past lah...terpulang pada individu...


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 11:55


the answer is in your own hands.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 12:03


!!! QUOTE !!!

posticon Posting pada: 08-10-07 10:09

err..depend..he2

salam..

hehe...macam kenal sahaja ayat tu...

----------------------------------------------------------------------------------
Assalamualaikum....

berkenaan dengan soalan yang diberikan..

hhmm...

memang agak susah untuk mendapat jawapan yang benar-benar tepat.


kedua-duanya susah.

first...kalau orang itu dah memang "perokok tegar" = memang susah nak berhenti merokok.

2)kalau orang itu jenis yang memang tak boleh tak ada perempuan = memang susah nak berhenti bercinta. (eh...ye ke?? ) :-?


apa-apa saja lah..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 12:10


kalau yang merokok ada kempen TAK NAK MEROKOK,kalau yang bercinta ada ke kempen TAK NAK BERCINTA?(MAKSUDNYA BERCINTA SEBELUM KAWIN lah),,,hehe..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)
[ Telah diedit oleh: sya_ryn pada 08-10-07 12:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 12:24


berhenti merokok lagi susah rasanya..
ada ke laki yang berhenti merokok kalau gf dia suruh..huhu
mana ada..dia akan berhenti bercinta..
hm entah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 12:47


Assalamualaikum...
yang penting usaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 13:04


walau pun saya tak merokok , boleh saja berenti merokok ni......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 13:06


bagi ana...mybe kedua-duanya susah bagi yang dah mnjdi tabiat...cma yang penting niat ..trpulg pada individu...ALLAH takkan MNGUBH NASIB SESUATU KAUM KECUALI jika mereka BERUSAHA MNGUBHNYA...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:11


Bismillahhirrahmanirrahim

buat apa nak merokok..menyakitkan diri sendiri dan jugak effect pada orang lain..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 08-10-07 13:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:25


Assalamualaikum...terpulang pada individu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 14:29


.. setakat ini.. bagi aku susah lagi berhenti merokok ni.. bercinta dah pernah berhenti2 dah.. rokok jugak tak berhenti2.. adoiii.. niat ada.. tapi setakat ni niat saja lah.. haha.. tak mampu isap rokok mahal.. aku isap rokok seludup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 14:57


mana lebih mudah; berhenti bercinta atau berhenti merokok?

bergantung kepada individu terbabit.
salah satu daripadanya boleh jadi mudah dan juga sukar.
atau kedua-duannya mudah untuk dihentikan.
malah boleh menjadi sebaliknya iaitu berhenti bercinta dan berhenti merokok tersangatlah susah untuk dilaksanakan.

bagi sesiapa yang menganggap bercinta dan merokok adalah satu kebiasaan (HABIT) , anda harus BERHATI-HATI.
ini kerana:
HABIT.
apabila huruf H dibuang, perkataan HABIT menjadi A BIT
apabila huruf A dibuang, perkataan HABIT menjadi BIT
apabila huruf B dibuang, perkataan HABIT menhadi IT.

maksudnya, jika sesuatu perbuatan yang negatif atau tidak mendatangkan manfaat pada diri dipraktikkan, ianya tetap menjadi tabiat sehingga menyebabkan kesan yang 'degil' dan sukar untuk 'dihilangkan' walaupun dengan pelbagai cucian.
daripada HABIT->A BIT->BIT->IT
kerana HABIT ini sudah sebati dalam diri anda!
[ Telah diedit oleh: houri pada 08-10-07 15:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 08-10-07 15:02


Assalamualaikum wwt...

berhenti bercinta atau berhenti merokok?..

Stop kedua-duanya sekali.. :-D opsss..ni lagi parahkan..
Try to stop smoking first.. :-P


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 15:12


Pada 08-10-07 15:02 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

berhenti bercinta atau berhenti merokok?..

Stop kedua-duanya sekali.. :-D opsss..ni lagi parahkan..
Try to stop smoking first.. :-P



.. "try" ek.. haha.. kalau dah tegar macam aku ini perkataan "try" itu dah jemu dah cik atie oi..


-----------------
" we support anti zionist movement "


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 08-10-07 15:18


Pada 08-10-07 15:12 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 15:02 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

berhenti bercinta atau berhenti merokok?..

Stop kedua-duanya sekali.. :-D opsss..ni lagi parahkan..
Try to stop smoking first.. :-P



.. "try" ek.. haha.. kalau dah tegar macam aku ini perkataan "try" itu dah jemu dah cik atie oi..



Hmm kakisamun ..InsyaALLAH boleh tu..disiplin lah sikit..ingat rokok ini 'pembunuh jarak jauh'...baik behenti sebelum diri menjadi sasaran..


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 15:26


KaTaKAN TAK nAK kepada ROkoK....

mesti boleh BERHENTI.... :-D


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 15:40


Berhenti kat traffic light merah juga senang...hehehe
tak tahu lah mana yang susah..tak dok jawapan
tapi kalau dah2 kedua-duanya pun haram fikir2 sendiri lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 15:51


berhenti dedua....

dedua pun tak ada munafaat... (pinjam ayat sat....)

p/s: tepuk dada tanya iman, tepuk dua tangan mesti berbunyi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-10-07 16:21


hendak seribu daya....tak nak seribu dalih

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-10-07 16:59


Assalamualaikum..
memang...dua dua pun tak ada munafaatnya......
berhenti bercinta (jika tak halal) sambil berhenti merokok....sambil² lah....orang kata sambil menyelam minum air...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 17:16


hati-hati bila menyelam sambbil minum air...
takut lepas tu tak timbul2 lagi dah... adesss...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 19:31


bulan puasa tak boleh menyelam sambil minum air.. nanti batal puasa.. adessss

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-10-07 21:16


Pada 08-10-07 12:24 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

berhenti merokok lagi susah rasanya..
ada ke laki yang berhenti merokok kalau gf dia suruh..huhu
mana ada..dia akan berhenti bercinta..
hm entah..


Tersama pulak.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-10-07 23:05


berhenti kedua-duanya lah..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 04:17


Pada 08-10-07 19:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bulan puasa tak boleh menyelam sambil minum air.. nanti batal puasa.. adessss


'ala akak ni.. macam tau-tau saja...' kat ipin...

p/s: adesss... macam ku kenal perkataan ini.. tapi di mana ye... nak kena komisen ni... huhuhu....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 07:43


Pada 09-10-07 04:17 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 19:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bulan puasa tak boleh menyelam sambil minum air.. nanti batal puasa.. adessss


'ala akak ni.. macam tau-tau saja...' kat ipin...

p/s: adesss... macam ku kenal perkataan ini.. tapi di mana ye... nak kena komisen ni... huhuhu....



:lol:

amboi2 cik ismi.. pinjam ayat orang pun kena komisen eh sekarang.. huk huk.. adess... :-D

berapa sen sekali pakai? :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 07:50


Pada 08-10-07 17:16 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hati-hati bila menyelam sambbil minum air...
takut lepas tu tak timbul2 lagi dah... adesss...

bahaya kepada bot2 kecil ni...hehe


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 07:51


huhhuhu..
komisen dikatakan mengikut rate semasa... kuhik kuhik kuhik...

p/s: cinta... hanyalah cinta... hidup dan mati untukMu... dan tentang seseorang... hhidupku lagi ribut.. uhuk uhuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:02


Pada 09-10-07 07:50 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 17:16 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hati-hati bila menyelam sambbil minum air...
takut lepas tu tak timbul2 lagi dah... adesss...

bahaya kepada bot2 kecil ni...hehe



erk, kenapa dengan bot2 kecil...?
adakah bot2 kecil digunakan untuk merokok? atau bercinta...? :-o :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 08:41


Assalamualaikum...
apa kaitannya bot² kecil dengan cinta dan merokok serta penyelam yang minum air dan bulan puasa ni ye.....
hmm...kena buat hipotesis ni...

P/S : ohh...cik ismi dah pandei main komisen² ni ye...adesss.... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-07 08:46


depend

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:48


hmmm....

tuan tetap buat hipotesis, jangan sampai jadi hipopotamus pula ek...

lepas itu boleh buat report kat sini akan hubungkaitnya...

p/s: artis2 hidup dengan wang komisen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:49


Pada 08-10-07 21:16 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 12:24 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

berhenti merokok lagi susah rasanya..
ada ke laki yang berhenti merokok kalau gf dia suruh..huhu
mana ada..dia akan berhenti bercinta..
hm entah..


Tersama pulak.. :-D


apa yang sama?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:27


.. "best" hisap rokok ni.. walau bagaimanapun aku kena berterima kasih kepada penyeludup2 rokok di Malaysia ini.. hanya jasa baik tuan/puan penyeludup maka dapatlah saya menjana ekonomi dengan menghisap rokok2 seludup yang lebih murah dan lebih efisien.. terima kasih penyeludup2 seMalaysia.. ikhlas dari aku perokok tegar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:30


ish ish
masyaAllah..ya Allah..berilah hidayah buat kakisamun
supaya dapat dia berhenti merokok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

salimna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30531
Posting: 45
Dari: kuala krai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:45


Salam...
ana tak boleh nak bagi komen lah.
sebab tak pernah terlibat lagi dengan benda-benda tu.
so tak tahu lah mana yang payah.tapi rasanya lebih payah nak tinggalkan merokok.
kenapa??
kerana yang bercinta,bila diberi peringatan tentang azab dan kburukan tentang cinta sebelum kawin ni, hati orang-orang yang beriman akan mula m'hisab benda-benda tu.
tapi kalau yang merokok ni.walaupun diberitahu tentang hukum pun still xbrubah.
contohnya,ustaz2,imam2 (sesetengah saja) pun masih merokok walaupun dyorg semua tahu tentang hukum merokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimnaProfil   Hantar PM kepada salimna   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 11:51


Pada 09-10-07 11:27 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. "best" hisap rokok ni.. walau bagaimanapun aku kena berterima kasih kepada penyeludup2 rokok di Malaysia ini.. hanya jasa baik tuan/puan penyeludup maka dapatlah saya menjana ekonomi dengan menghisap rokok2 seludup yang lebih murah dan lebih efisien.. terima kasih penyeludup2 seMalaysia.. ikhlas dari aku perokok tegar..


rokok bahayakan kesihatan tau...


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:22


Pada 09-10-07 08:02 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 07:50 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-07 17:16 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hati-hati bila menyelam sambbil minum air...
takut lepas tu tak timbul2 lagi dah... adesss...

bahaya kepada bot2 kecil ni...hehe



erk, Kenapa dengan bot2 kecil...?
adakah bot2 kecil digunakan untuk merokok? atau bercinta...? :-o :-P

apa-apa saja,,,, :-P


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:42


Assalamualaikum...
hmm..bagus jugak hipoteis cik ismi ni...gunakan hipopotamus untuk menghempap mereka yang bercinta dan merokok ni...nescaya mereka akan terus terberhenti dengan tak semena mena.....

P/S : komisen saya berapa ya kali ni....hmm..susah jugak jadi artis ni.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 13:02


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 22:30


Pada 09-10-07 11:51 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:27 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. "best" hisap rokok ni.. walau bagaimanapun aku kena berterima kasih kepada penyeludup2 rokok di Malaysia ini.. hanya jasa baik tuan/puan penyeludup maka dapatlah saya menjana ekonomi dengan menghisap rokok2 seludup yang lebih murah dan lebih efisien.. terima kasih penyeludup2 seMalaysia.. ikhlas dari aku perokok tegar..


rokok bahayakan kesihatan tau...



.. baik cikgu.. hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 22:31


Pada 09-10-07 22:30 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:51 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 11:27 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. "best" hisap rokok ni.. walau bagaimanapun aku kena berterima kasih kepada penyeludup2 rokok di Malaysia ini.. hanya jasa baik tuan/puan penyeludup maka dapatlah saya menjana ekonomi dengan menghisap rokok2 seludup yang lebih murah dan lebih efisien.. terima kasih penyeludup2 seMalaysia.. ikhlas dari aku perokok tegar..


rokok bahayakan kesihatan tau...



.. baik cikgu.. hehe..


anak murid kena dengar cakap cikgu tau....kang cikgu denda baru tau


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 22:49


.. tak takut langsung.. sebab cikgu tak garang.. haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 22:58


Pada 09-10-07 22:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tak takut langsung.. sebab cikgu tak garang.. haha..


sapa kata cikgu tak garang.....nak rotan ke jalan itik.....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 00:37


Pada 09-10-07 22:58 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 22:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tak takut langsung.. sebab cikgu tak garang.. haha..


sapa kata cikgu tak garang.....nak rotan ke jalan itik.....


huh..

garang juga ye cikgu najah_musla ni...

:-o


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 06:56


jangan berhenti bercinta dengan Allah dan rasul dan keluarga dan dengan suami...tapi berhentila merokok demi org yang dicintai...

susah? tak ada yang senang dalam dunia ni...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 09:02


Pada 10-10-07 00:37 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 22:58 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 22:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tak takut langsung.. sebab cikgu tak garang.. haha..


sapa kata cikgu tak garang.....nak rotan ke jalan itik.....


huh..

garang juga ye cikgu najah_musla ni...

:-o



tak garang lah mohamad....tu lah cara berlembut....hehe....mohamad nak kena sekali macam kakisamun ek....hehe....mana boleh kan....kakisamun tu tak takut dengan cikgu kena lah denda...org lain cikgu tak denda....hehe


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 09:38


berhenti bercinta? uih..mksudnye da banyak kali becinte lah ek..
mesti susah nak berhenti kalau tak serik...
Rokok? susah2..letakla harge rokok setinggi mana pun..mesti laku jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 10:03


Pada 10-10-07 09:38 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

berhenti bercinta? uih..mksudnye da banyak kali becinte lah ek..
mesti susah nak berhenti kalau tak serik...
Rokok? susah2..letakla harge rokok setinggi mana pun..mesti laku jugak


.. asal aku macam nak sokong pula kakngah pasal rokok ini ek??? haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 06:47


Pada 10-10-07 09:02 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-07 00:37 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 22:58 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-10-07 22:49 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. tak takut langsung.. sebab cikgu tak garang.. haha..


sapa kata cikgu tak garang.....nak rotan ke jalan itik.....


huh..

garang juga ye cikgu najah_musla ni...

:-o



tak garang lah mohamad....tu lah cara berlembut....hehe....mohamad nak kena sekali macam kakisamun ek....hehe....mana boleh kan....kakisamun tu tak takut dengan cikgu kena lah denda...org lain cikgu tak denda....hehe


salam..

owh ye ke....

ok lah.

kalau mohamad nak cuba buat cikgu marah, nak kena buat apa ye??

mohamad tak tahu lah..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-10-07 08:45


buat tak tahu... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:07


teman tak merokok dan bercinta, bagaimana nak berenti?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:08


Pada 11-10-07 10:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman tak merokok dan bercinta, bagaimana nak berenti?

salam...

baguslah kalau kedua-dua tak ada..

*kalau da tak ada, macam mana nak berhenti akhi?? :-? :-o :roll:

:lol: :lol: :lol:

kelakar lah akhi ni


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-10-07 10:13


erm..apa kaitan rokok dan bercinta erk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:17


rasanya kaitan dia sebab kedua-duanya susah nak distopkan..
keras kepala..
nak sribu daya
tak nak sribu alasan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:18


kaitannye ialah, biaselah orang perempuan mana suka lelaki merokok. jadi dia tunjuk lah kuasa veto dia, 'Abang, abang pilih satu. Abang pilih rokok ke, pilih sayang'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 10:22


Pada 11-10-07 10:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaitannye ialah, biaselah orang perempuan mana suka lelaki merokok. jadi dia tunjuk lah kuasa veto dia, 'Abang, abang pilih satu. Abang pilih rokok ke, pilih sayang'



:-D :-D :lol: :lol: :lol:
ni pun betul jugak..dan laki akan cakap "abang pilih rokok"

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-10-07 10:59


Pada 11-10-07 10:22 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 10:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaitannye ialah, biaselah orang perempuan mana suka lelaki merokok. jadi dia tunjuk lah kuasa veto dia, 'Abang, abang pilih satu. Abang pilih rokok ke, pilih sayang'



:-D :-D :lol: :lol: :lol:
ni pun betul jugak..dan laki akan cakap "abang pilih rokok"



:lol: :lol: ...hehe ada-ada sajalah org nak buat lawak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-10-07 11:02


Pada 11-10-07 10:22 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 10:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaitannye ialah, biaselah orang perempuan mana suka lelaki merokok. jadi dia tunjuk lah kuasa veto dia, 'Abang, abang pilih satu. Abang pilih rokok ke, pilih sayang'



:-D :-D :lol: :lol: :lol:
ni pun betul jugak..dan laki akan cakap "abang pilih rokok"


:-D :-D :lol: :lol: ..ada sajalah org buat lawakk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-10-07 11:02


Pada 11-10-07 10:22 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-10-07 10:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kaitannye ialah, biaselah orang perempuan mana suka lelaki merokok. jadi dia tunjuk lah kuasa veto dia, 'Abang, abang pilih satu. Abang pilih rokok ke, pilih sayang'



:-D :-D :lol: :lol: :lol:
ni pun betul jugak..dan laki akan cakap "abang pilih rokok"


:-D :-D :lol: :lol: ..ada sajalah org buat lawakk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-10-07 11:08


Sorry...banyak pulak terpost..ampun

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-07 11:11


hahaha..tak mengapa
sorry diterima..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 13:57


berhenti cinta lagi senang agaknya,,sebab biasenya bagi lelaki yang tegar dan hati kering,,,sok clash,,,petang sok,,dapat aweks baru..keh3x,,,nak berhenti merokok ni bukan senang syeikh,,,,huiiii,,,,,,,,payah tu,,


merokok boleh memudaratkan,,
bercinta pun boleh memudaratkan,,malah kalau tak kena cara,,,,boleh mengaib,,iaini terjebak dalam cinta terlarang,,,huhuhuuhu....dah hal ni membabitkn family,,masyarakat..


pada ana,,,,berhenti bcinta lagi bguih dok ada,,cinta pas kahwin lah kalau nak,,,kalau da kahwin,,,bhenti pula merokok,,,hhahahahahha

boleh ke buat macam ni??? :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 17:26


Berhentilah merokok, fatwa pun dah kata haram... lepas itu bercinta lepas nikah... Bercinta lepas nikah tak haram... tapi merokok lepas nikah haram juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

as-syazuli
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2009
Ahli No: 36793
Posting: 5
Dari: Sarawak Darul Sunnah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-01-09 01:49


Pada 21-01-09 17:26 , qing_er posting:

!!! QUOTE !!!

Berhentilah merokok, fatwa pun dah kata haram... lepas itu bercinta lepas nikah... Bercinta lepas nikah tak haram... tapi merokok lepas nikah haram juga...


betul..
itu da semesti nya,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syazuliProfil   Hantar PM kepada as-syazuli   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 09:09


Bukan senang nak berenti merokok (ikut pada pengalaman sekeliling).. lelaki or perempuan sama saja.. andai diberi kata putus cinta or rokok.. maybe mereka pilih rokok agaknya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 16:14


hehe....ternanti2 juga respon umar_khalil....

:-D

enta boleh umar...
kalau tak ada rokok time mancing mesti tak boleh kan??? :-P

ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM
1989
FATWA TENTANG MEROKOK

En. 2 / 1989     
PADA menjalankan kuasa - kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundagan Islam 1989, Mufti bagi Negeri Selangor selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara' membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.

JADUAL/ SCHEDULE
    
(1) Merokok adalah haram
    
(2) Oleh yang demikian , adalah haram bagi mana-mana orang Islam menghisap apa -apa jenis rokok.
    
(3) Bagi maksud fatwa ini , " rokok " ialah tembakau yang digulung dengan kertas atau daun nipah atau selainnya.


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 16:38


FAKTA YANG MENARIK...
SO...TAK BOLEH DISANGKAL LAGI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 17:15


CARILAH RAHMAT DAN KASIH SAYANG TUHAN

Manusia dimasukkan ke dalam Neraka kerana keadilan Allah. Tidak ada siapa pun yang dilemparkan ke dalam Neraka kerana terzalim. Mereka yang dilemparkan ke Neraka juga tidak terasa dizalimi. Penghuni Neraka itu sendiri akan merasakan patut dan layak mereka itu dicampakkan ke dalam Neraka dan semua mereka sedar akan punca dan sebab-sebabnya.

Namun demikian, keadaan ini tidak sama dengan Syurga. Hakikatnya adalah tidak adil kalau manusia itu dimasukkan ke Syurga. Tidak ada manusia yang layak untuk ke Syurga. Tidak ada kebaikan atau amalan soleh yang dibuat oleh manusia yang dengannya ia dapat membeli nikmat Syurga. Walau bagaimana banyak dan hebatnya amalan soleh seseorang manusia itu, ia tidak akan dapat menebus walaupun nikmat sebelah mata. Ini belum lagi nikmat-nikmat yang lain. Jauh sekalilah untuk membeli Syurga.

Allah SWT memasukkan manusia ke dalam Syurga hanya kerana kasih sayang dan rahmat-Nya. Rasulullah SAW pernah bersabda: “Manusia tidak dimasukkan ke dalam Syurga kerana amalannya.” Maka Sahabat bertanya: “Tidakkah juga engkau ya Rasulullah?” Rasulullah menjawab, “Ya, tidak juga aku. Aku dimasukkan ke Syurga kerana rahmat Allah.”

Kalaulah kasih sayang dan rahmat Allah menjadi sebab kita ke Syurga, maka itulah perkaranya yang patut kita usahakan. Apa pun yang kita buat atau yang kita amalkan mestilah untuk menagih dan mendapat kasih sayang dan rahmat Allah. Dorongan bagi kita untuk beramal dan berjuang mestilah juga untuk mendapat kasih sayang dan rahmat Allah. Dorongan bagi kita untuk menjauhkan maksiat dan kemungkaran mestilah kerana takut tersisih dan terlepas dari kasih sayang dan rahmat Allah dan takut Allah akan murka kepada kita.

Justeru itu, hendaklah kita banyak usahakan perkara-perkara yang boleh mendatangkan rahmat dan kasih sayang Tuhan. Di antaranya ialah:

* Banyak menyebut nama-nama orang soleh. Menyebut-nyebut nama orang-orang soleh itu rahmat.
* Makan bersama orang soleh kerana itu rahmat.
* Menerima tetamu. Kerana datangnya tetamu itu membawa rahmat dan perginya menghapuskan dosa.
* Banyakkan amalan-amalan sunat. Allah ada berfirman dalam sebuah hadis Qudsi: “Hendaklah kamu lakukan sebanyak-banyaknya amalan-amalan yang sunat sehingga Aku jatuh cinta dan sayang kepadamu.”

Di dalam konteks yang sama, beramal untuk mendapatkan sebanyak-banyak pahala dan fadhilat dari ibadah tidak ada erti apa-apa. Pahala dan fadhilat bukan menjadi sebab manusia
dimasukkan ke Syurga. Ia bukan matawang untuk kita beli Syurga. Syurga terlalu mahal untuk dibeli dengan pahala dan fadhilat.

Mereka yang beramal untuk mengumpulkan pahala dan fadhilat demi untuk mendapatkan Syurga seolah-olah telah mengkesampingkan Tuhan. Seolah-olah mereka telah menggantikan peranan Tuhan itu dengan pahala dan fadhilat dan seolah-olah pahala dan fadhilat itu menjadi penentu mereka dapat masuk ke Syurga. Mereka merasakan seolah-olah dengan memiliki banyak pahala itu akan terjamin kasih sayang Tuhan dan terjamin Allah tidak akan murka pada mereka.

Yang lebih berbahaya lagi ialah apabila pahala dan fadhilat menjadi matlamat amalan mereka dan bukan lagi Tuhan. Walaupun mulut mereka berkata: “Sahaja aku solat, puasa, zakat, haji dan sebagainya kerana Allah”, tetapi hati mereka mentasdikkan untuk mendapat pahala dan fadhilat. Pahala dan fadhilat hanyalah apa yang Allah janjikan di atas amalan soleh yang kita buat dan ia adalah urusan Tuhan. Bukan kerananya kita beramal.

Mereka yang beramal untuk pahala dan fadhilat juga telah terjebak dengan cara dunia dan sekularisma. Kalau di dunia mereka mengumpulkan wang untuk membeli kesenangan maka mereka terbawa-bawa untuk mengumpulkan pahala dan fadhilat guna untuk membeli kesenangan di Akhirat.

Pahala dan fadhilat itu sebenarnya ibarat hadiah dari Tuhan. Adakah patut kita berlumba-lumba untuk mendapat dan mengumpulkan hadiah tetapi tidak mengendahkan dan tidak mempedulikan Tuhan yang memberikan hadiah itu. Apa dan siapa sebenarnya yang harus kita sanjung dan perbesarkan, hadiah atau yang memberi hadiah?

Kalaupun kita dapat mengumpulkan sebanyak-banyak pahala, apalah ertinya kalau kita tidak mendapat kasih sayang dan rahmat Tuhan. Tetapi kalau kita mendapat rahmat dan kasih sayang Tuhan, ertinya kita sebenarnya telah mendapat segala-galanya. Tidak ada apa lagi yang kita perlukan kalau kita sudah mendapat rahmat dan kasih sayang Tuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

asyiya_mizuki
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36579
Posting: 13
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-02-09 12:55


salammm..bagi saya 2 2 tu wajib kita hentikan dan jauhi...ianyer membawa pada pada dari sendiri...terlajak perahu boleh d undur tapi kalau terlajak perbuatn buruk padahnya....kalau nak bercinta cari dulu cinta allah...cinta rasul..cinta kitab dan cinta agama islam...adakah kita dapat semua cinta tu???tepuk dada tanya iman....rokok???ia adalah pmbaziran...yang???sebab duit yang kita beli rokok tu lebh baik kita sedekah kat anak-anak yatim...bayr zakat ke dan sewaktu dengan nya...islam ni agama yang mudah dan jangn buat mudah dengan Islam...fikir-fikir kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asyiya_mizukiProfil   Hantar PM kepada asyiya_mizuki   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 13:00


Pada 22-01-09 09:09 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Bukan senang nak berenti merokok (ikut pada pengalaman sekeliling).. lelaki or perempuan sama saja.. andai diberi kata putus cinta or rokok.. maybe mereka pilih rokok agaknya..



tak juga :jangan: :jangan: :jangan: ada yang sanggup berhenti rokok kerana cinta :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-09 13:37


hmm..topik yang menarik tapi tak boleh nak bagi komen sangat sebab tak ada pengalaman dalam kedua-duanya..hehehe

Saya tak pernah bercinta, bagaimana nak tahu susah ke tidak bila putus cinta?
Saya pun tak hisap rokok, jadi tak tau apa rasanya..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 09:16


Kalau nak mendapat rahmat dari Allah eloklah kita bersugi daripda merokok...
bersugi ni merupakan Sunnah Rasulullah SAW..

Terdapat beberapa buah hadis yang menerangkan faedah-faedah membersih gigi dengan menggunakan kayu sugi. Pakar-pakar perubatan Islam dan ulama' pula telah menyenaraikan lebih 70 faedah dan kelebihan bersugi atau bersiwak. Antaranya ialah MEMPERTAJAMKAN INGATAN, MENAMBAHKAN KECERDASAN, menghilangkan balgham, menerangkan mata, memutih dan mencahayakan gigi, ubat kepada kebanyakan penyakit jika menggunakan secara tetap, menahan gigi dari reput, memberi nur kepada wajah orang yang selalu menggunakannya, menghilangkan kekuningan gigi. melawskan suara, menimbulkan selera makan, menolong menghadamkan makanan, menghilangkan sakit gigi dan menambahkan kefasihan lidah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174601 saat. Lajunya....