Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 6 jam, 22 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: TOLONG PILIHKAN NAMA ANAK..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» TOLONG PILIHKAN NAMA ANAK..

Please Mendaftar To Post


Oleh TOLONG PILIHKAN NAMA ANAK..

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:38


assalamualaikum...
nak mntak tolong ni,boleh tak bagi nama2 yang elok untuk baby yang baru lahir..tak kisahlah lelaki ke perempuan...
tapi bukan nama anak saya tau..anak kawan saya...
kalau nama baby tu ada cantuman ayah dan ibu dia boleh ke?

*******
Nur Hiza Damia ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:44


untuk perempuan,ni sya bagi...
Qurratuaini = penyejuk mata

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:48


Kalau lelaki saya suka sobaruljamil..
kalau perempuan nurin fatehah

hehe.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:49


NUR HIZA DAMIA...

sedap nama tu....tapi kalau NUR HIZA HUMAIRA macam mana?
just cadangan...hehehe....

ramai yang kata,tak elok bubuh nama yang ada cantuman nama ibu dan ayah...tapi tak tau lah setakat mana kesahihannye... 8-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 04-10-07 15:51


Assalamualaikum wwt...

For baby girl...
Nur Fitrah Solehah
Makna:Cahaya permulaan kesucian yang baik

For baby boy..
Muhammad Irfan Iskandar
Makna:Kebijaksanaan dan seorang raja

ok tak..hehe ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:07


Ulya Al-Humaira

yang lebih tinggi / Putih campur merah


Ulwan Muaz

yang lebih tinggi / Nama sahabat nabi


:-) :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:12


sakinah umaimah = ketenangan keibuan

muhammad syuhaib = yang dipermudahkan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:16


huhuu... nama2 semua hebat2.....kalah nama pak arab....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:16


erm betul lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:26


betul tu en aye...

sedapnya nama2 yang bakal diberikan...
jadi yang mana satu pilihan kawan cik mas_ayu...

p/s: pasti akan ada nama baby yang seterusnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:30


Hmm..saya suka nama yang NUR HIZA HUMAIRA dengan NUR FITRAH SOLEHAH tu,nanti saya bagi tau kat kawan saya tu... Saudara saudari semua kalau ada lagi yang bagus2 boleh lah bagi ye..tahun ni ramai sangat kawan saya yang nak bersalin..saya saja belum bertemu idaman hati, tolong carikan untuk kawan saja..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-10-07 17:47


Nurhasnadira....
Muhammad al-Fatih....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 04-10-07 18:06


Nama tak semestinya dalam bahasa arab, tak kira bahasa apa pun yang penting makna yang baik. Kalau guna bahasa Arab pastikan ikut kaedah tatabahasa Arab yang betul, jangan main sedap bunyi mulut sahaja sampai grammer pun salah, contohnya ADLINA & QISTINA(maaf bukan niat menghina siapa yang bernama begini). Contoh lain nama yang grammer arabnya salah seperti HIJRATUS SOFIAH, ZIL FAKHAR dan banyak lagi. Harap maklum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-07 18:19


ANIS SYURYANI :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-07 21:31


Bahirah Wafiah..Bahir Nazif..kedua-duanya ni nama anak buah ana:-)
Ana ada suka banyak nama yang bermula dengan Iman..tapi tak nak kongsi boleh tak.
bagi untuk anak sendiri:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-07 22:49


kata ustaz ana, kalau nak letak nama ni biarlah yang pendek-pendek untuk memudahkan malaikat menyebut nama masa mati nanti..nama anak ustaz ana pun just umar..nama seorang khalifah kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 22:55


ada sahabat den dia beri nama anak2nya - Islam, Iman, Ehsan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 23:03


nama kami adik beradik..pilihla mana suka..

boyz..

ahmad amirul amin
salman saifullah


perempuan..

najwa sakinah
anis syahirah

(ada yang sama nama ka..???)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 00:38


Pada 04-10-07 15:38 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
nak mntak tolong ni,boleh tak bagi nama2 yang elok untuk baby yang baru lahir..tak kisahlah lelaki ke perempuan...
tapi bukan nama anak saya tau..anak kawan saya...
kalau nama baby tu ada cantuman ayah dan ibu dia boleh ke?

*******
Nur Hiza Damia ok tak?

1- kalau nama cantuman ibu & ayah tu ada makna ke? boleh bagi contoh?

2- "Nur Hiza Damia" maksudnya apa? nur tu bahasa Arab, yang lain-lain tu bahasa apa? maksud apa?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-07 05:45


Pada 04-10-07 16:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu en aye...

sedapnya nama2 yang bakal diberikan...
jadi yang mana satu pilihan kawan cik mas_ayu...

p/s: pasti akan ada nama baby yang seterusnya...



atikah tu maksudnya comel..cntik dan seumpama dengannya.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 05:57


Pada 05-10-07 05:45 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 16:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu en aye...

sedapnya nama2 yang bakal diberikan...
jadi yang mana satu pilihan kawan cik mas_ayu...

p/s: pasti akan ada nama baby yang seterusnya...



atikah tu maksudnya comel..cntik dan seumpama dengannya.. :-D


ni kes apa ni cik stroberi...??
:-o :roll:


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 05-10-07 06:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-07 06:01


Pada 05-10-07 05:57 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 05:45 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 16:26 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu en aye...

sedapnya nama2 yang bakal diberikan...
jadi yang mana satu pilihan kawan cik mas_ayu...

p/s: pasti akan ada nama baby yang seterusnya...



atikah tu maksudnya comel..cntik dan seumpama dengannya.. :-D


ni kes apa ni cik stroberi...??
:-o :roll:




tak ada lah kak tikah..nak bagi idea kat yang bertanya tu...boleh lah letak nama atikah tu..kan maksudnya baik..hehe.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 06:11


Pada 05-10-07 06:01 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!



tak ada lah kak tikah..nak bagi idea kat yang bertanya tu...boleh lah letak nama atikah tu..kan maksudnya baik..hehe.. :-D :-D


ouh... malu akak jdinya... hehehe...
terperasan lah pula...
:oops: :-P :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-07 06:52


Pada 05-10-07 00:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kalau nama cantuman ibu & ayah tu ada makna ke? boleh bagi contoh

contohnya nama ibu ialah MAZNAH dan nama bapa pula ialah DAUD, so bila digabungkan menjadi MAZDA. :lol:


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 07:39


Pada 04-10-07 16:30 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm..saya suka nama yang NUR HIZA HUMAIRA dengan NUR FITRAH SOLEHAH tu,nanti saya bagi tau kat kawan saya tu... Saudara saudari semua kalau ada lagi yang bagus2 boleh lah bagi ye..tahun ni ramai sangat kawan saya yang nak bersalin..saya saja belum bertemu idaman hati, tolong carikan untuk kawan saja..hehehe..


Hmmm mas_ayu..ana pun suka kedua2 nama kat atas tu..hehe,ana pun nak ambil salah satu nama tu untuk anak saudara ana..InsyaALLAH :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:14


beri nama muhammad....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:20


Pada 05-10-07 00:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 15:38 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
nak mntak tolong ni,boleh tak bagi nama2 yang elok untuk baby yang baru lahir..tak kisahlah lelaki ke perempuan...
tapi bukan nama anak saya tau..anak kawan saya...
kalau nama baby tu ada cantuman ayah dan ibu dia boleh ke?

*******
Nur Hiza Damia ok tak?

1- kalau nama cantuman ibu & ayah tu ada makna ke? boleh bagi contoh?

2- "Nur Hiza Damia" maksudnya apa? nur tu bahasa Arab, yang lain-lain tu bahasa apa? maksud apa?

wassalam.



1. contoh macam hiza tu dari nama ibu dan ayahnya boleh ke?

2. Nur Hiza Damia tu saya tak tau lah apa maksudnya... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 10:44


Pada 04-10-07 23:03 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

nama kami adik beradik..pilihla mana suka..

boyz..

ahmad amirul amin
salman saifullah


perempuan..

najwa sakinah
anis syahirah

(ada yang sama nama ka..???)



cantiknya nama najwa sakinah.. apa maksud najwa?
nak ambil lah nama ni.. ada orang tu suka sangat nama sakinah tapi masih mencari satu lagi nama untuk ditambah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 12:07


najwa tu maksudnya bisikan rahsia kalau tak silap
sedap maksudnya..

rayyan-pintu syurga untuk org bpuasa..(smpena ramadhan)=p

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 12:11


Assalamualaikum..

Aisya Humaira

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 18:06


berbelit2nya...

saya suka yang macam ni..... Fatimah, Aishah, Khadijah, Asiah..

u know what I mean? :-D

jika anak lelaki, tak fikir lagi pulak.. hehe. Hafiz dan Hasan antara yang difikirkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-10-07 18:07


Pada 05-10-07 18:06 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

berbelit2nya...

saya suka yang macam ni..... Fatimah, Aishah, Khadijah, Asiah..

u know what I mean? :-D

jika anak lelaki, tak fikir lagi pulak.. hehe. Hafiz dan Hasan antara yang difikirkan...


Aik nama ana pun ada jugak. Selalu difikirkan pula tu. :-)


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 22:15


Muawiz and muaz... hero perang badar... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-10-07 22:29


Zara Dania Qhalisya..
Nama anak member..
tak tau lah apa maksudnya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 22:34


salam'alaik..
lina mursyidah...
best juga nama ni..:-D
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-07 23:12


Kenapa orang melayu suka letak nama sampai tiga patah perkataan?
Kenapa mesti begitu?

Nanti yang menjadi panggilan di sisi keluarga dan masyarakat hanya satu sahaja.
Buang masa nak sebut semua sekali dan takut orang cakap GILA.
Yang pasti juga tuan empunya nama pasti tidak selesa dan suka bila dia dipanggil dengan ketiga2 patah namanya. :lol:


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 05-10-07 23:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-07 23:32


Pada 05-10-07 23:12 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa orang melayu suka letak nama sampai tiga patah perkataan?
Kenapa mesti begitu?

Nanti yang menjadi panggilan di sisi keluarga dan masyarakat hanya satu sahaja.
Buang masa nak sebut semua sekali dan takut orang cakap GILA.
Yang pasti juga tuan empunya nama pasti tidak selesa dan suka bila dia dipanggil dengan ketiga2 patah namanya. :lol:




huhu..betul juga..lenguh tangan cikgu menulis nama dalam buku rekod dan buku register.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 04:42


nama cantuman ibu & ayah ni tak elok sebenarnya, melainkan kalau ada makna.

anda sendiri, kalau diberi pilihan, nak ke dapat nama yang tak ada makna? tentu taknak kan...

Pada 05-10-07 06:52 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 00:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

1- kalau nama cantuman ibu & ayah tu ada makna ke? boleh bagi contoh

contohnya nama ibu ialah MAZNAH dan nama bapa pula ialah DAUD, so bila digabungkan menjadi MAZDA. :lol:

kalau yang ni boleh, sebab ada makna, hehehe :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 07:28


Pada 05-10-07 18:07 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 18:06 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

berbelit2nya...

saya suka yang macam ni..... Fatimah, Aishah, Khadijah, Asiah..

u know what I mean? :-D

jika anak lelaki, tak fikir lagi pulak.. hehe. Hafiz dan Hasan antara yang difikirkan...


Aik nama ana pun ada jugak. Selalu difikirkan pula tu. :-)



saya suka nama Hafiz... :-D

tak tau lah. so far, orang2 bernama Hafiz yang saya jumpa, bagus2 saja... huhu :-P

Hafiz = penjaga/memelihara kan?

eh kejap... saya ada tulis selalu fikir ke? :lol: pandai2 saja akh ni..


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 06-10-07 07:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 06-10-07 09:38


Pada 04-10-07 18:06 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Nama tak semestinya dalam bahasa arab, tak kira bahasa apa pun yang penting makna yang baik. Kalau guna bahasa Arab pastikan ikut kaedah tatabahasa Arab yang betul, jangan main sedap bunyi mulut sahaja sampai grammer pun salah, contohnya ADLINA & QISTINA(maaf bukan niat menghina siapa yang bernama begini). Contoh lain nama yang grammer arabnya salah seperti HIJRATUS SOFIAH, ZIL FAKHAR dan banyak lagi. Harap maklum.



kalau dah nak ada maksud mestilah kena ambil yang di luar bahasa kita (melayu). orang kita sinonim org bahasa arab Al quran di baca setiap waktu. Ada pasangan yang tak mahu guna nama yang dari bahasa melayu nampak macam kampungan sahaja.

kalau ambil bahasa melayu tak ada lah makna lagi... :-P

letak nama manis... ada maknya tak?
ke letak hamba yang pemurah?
hamba yang penyayang?

belum ada lagi yang letak nama macam tu... :roll:

jangan marah... gurau gurau saja.. :-D

si mamat + rosilawati = si mati... :lol:


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 10:41


Pada 05-10-07 22:15 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Muawiz and muaz... hero perang badar... =)


ye..muawiz dan muaz...moga mewarisi semangat jihad..:-)

kalau yang perempuan....Jannatul Firdaus..Hurrun Ain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 18:45


Pada 06-10-07 09:38 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!


jangan marah... gurau gurau saja.. :-D

si mamat + rosilawati = si mati... :lol:


lawak2 :lol: :lol: :lol:

teringat alkisah tentang siti kusmati (si tikus mati) :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-10-07 19:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-07 19:57


!!! QUOTE !!!

kalau ambil bahasa melayu tak ada lah makna lagi...

letak nama manis... ada maknya tak?
ke letak hamba yang pemurah?
hamba yang penyayang?

Kalau dah nama dalam bahasa melayu buat apa nak terjemahnye lagi ke bahasa melayu dah memang nama tu dalam BM. Lainlah kalau mat saleh atau arab nak namakan anak mereka dengan BM, baru wajar depa nak tau makna dalam BI dan BA.

Begitu juga dengan orang arab, guna nama dalam bahasa arab...so tak ada makna juga ke? sudah tentu makna memang diketahui dah memang bahasa mereka.

Rasanya lebih elok dan mulia nama dalam BM contoh MELUR, MELATI, KIAMBANG, TERUNA, WIRA, GALAK dan sebagainya daripada nama moden yang hanya sedap sebut(sebenarnya tak sedap) tetapi makna entah apa-apa dan nama dalam bahasa Arab tetapi tatabahasa tak betul dan maknanya tidak sesuai dari sudut semantik.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 06-10-07 20:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 21:19


ahakss... kalau da gabung jadi nama pelik-pelik tu baik toksah nak gabung..ahaksss

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 22:09


aswatul hassanah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-10-07 12:00


Pada 05-10-07 22:34 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

salam'alaik..
lina mursyidah...
best juga nama ni..:-D
wassalam


tak aci cadang nama sendiri...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 12:08


Pada 06-10-07 18:45 , ibnu_musa posting


lawak2 :lol: :lol: :lol:

teringat alkisah tentang siti kusmati (si tikus mati) :roll:




betulkah ada nama siti kusmati? tak pernah dengar pun



-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 07-10-07 13:12


Irdina Insyirah

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 13:22


aizzuddin shah
muaz
umaira

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 07-10-07 13:29


Bismillahhirrahmanirrahim

Muhd Adamirul Hakimin
Muhd Adam Haikal
Nur Syaidatul Fateha
Nur Syaidatul Insyirah


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 07-10-07 13:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 15:21


sufti ilham.. macam nama saya saja.. patutlah nampak cantik saja nama tu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 22:14


Pada 05-10-07 10:44 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 23:03 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

nama kami adik beradik..pilihla mana suka..

boyz..

ahmad amirul amin
salman saifullah


perempuan..

najwa sakinah
anis syahirah

(ada yang sama nama ka..???)



cantiknya nama najwa sakinah.. apa maksud najwa?
nak ambil lah nama ni.. ada orang tu suka sangat nama sakinah tapi masih mencari satu lagi nama untuk ditambah




oo..maksud dia...tak berapa nak selidik lah..nanti ana tanya ibu ana kerna beliau lah bertanggungjawab atas semua nama2 kami..huhu..

tpkan..nama awak pun 'sakinah' jugak kan...anyway jgan 'ribut' sudahla ek..huhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-07 20:24


yang laki letak nm "zakwan"
perempuan nama "hasnaa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Bung
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15307
Posting: 29

Melaka  


posticon Posting pada: 30-10-07 23:13


Ana ada beberapa nama untuk anak ana yang sulung ni, kalau lelaki;

Muhammad Adib
Muhammad Yusof
Muhammad fateh
Abu dzar ( isteri ana yang cadangkan)

perempuan
siti khadjah
Siti Aisyah
wardatul jannah ( cadangan isteri ana)
Aimy Atikah

kalau ana, nak bagi nama Nur balqis.. yeye saja ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For BungProfil   Hantar PM kepada Bung   Pergi ke Bung's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-07 16:28


boleh lah untuk nama bakal anak kelak.boleh rujuk kat ukhwah nii...buat simpanan bila dah kahwin nanti...haha..nama yang baik dan mudah..lebih elok

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 16:39


Pada 30-10-07 23:13 , Bung posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ada beberapa nama untuk anak ana yang sulung ni, kalau lelaki;

Muhammad Adib
Muhammad Yusof
Muhammad fateh
Abu dzar ( isteri ana yang cadangkan)

perempuan
siti khadjah
Siti Aisyah
wardatul jannah ( cadangan isteri ana)
Aimy Atikah

kalau ana, nak bagi nama Nur balqis.. yeye saja ni!


ok lah nama2 ni..sweet saja nama girls.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 10:27


wah.. byknye nama... timakasih-terima kasih.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 10:37


Muhammad Shahir :D
Abu Hurairah pun ok juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 10:40


saya suka nama wardina safiyyah, khadijah, aisyah, uswatun hasanah.. Kalau lelaki.. mujahid, hussien, fais..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:03


nama apa lagi yang best ye? boleh kumpul kat forum ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-11-07 11:14


nama ini saya suka nuha suka..Luqmanul Hakim..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 11:18


Umar Al-Mukhtar
Salehuddin Al-Ayubi
Hasan Al-Basri
Saifullah

apa lagi ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-11-07 11:26


usamah laden,ayman az-zawahiri,samir as-syuwailim(ibnu khattab),mullah umar,abu mus'ab al-zarqawi

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 12:03


uwais.. nama seorang pmuda yang tak trknal dibumi tapi trknal dikalangan pnduduk langit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 09:19


ada lagi.?? baru ni saya ada tengok 1 cerita kat tv.. nama anak dia warda nadira, sedap juga tu.. apa ye maknanya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 09:48


kawan saya tu dah bersalin.. nama anak dia damia qistina.. tak tau lah apa maknanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-07 09:56


Khairun Nisa'.... sebaik-baik wanita :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 11:20


kalau anak lelaki letakle nama Izzuddin al Qassam :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 15:39


Salamullah

kalau lelaki ana suka Mohd Khairul Abrar bermaksud sebaik baik manusia :)

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 15:43


letak lah name teman ni...
name teman sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nuwol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31420
Posting: 46
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 15:59


Pada 06-10-07 10:41 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-07 22:15 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Muawiz and muaz... hero perang badar... =)


ye..muawiz dan muaz...moga mewarisi semangat jihad..:-)

kalau yang perempuan....Jannatul Firdaus..Hurrun Ain..


tambah sikit lag..yang perempuan tu nurul firdaus :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuwolProfil   Hantar PM kepada nuwol   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 16:01


Pada 03-12-07 15:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

letak lah name teman ni...
name teman sedap


letak daeng jati ke?hehe..
apa name akhi daeng?lupa lakk naz..mula huruf Z tak silap teman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 16:02


nama kawan Tan Hong Ming, Umi Qazrina :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 16:27


salam....
cb lah tengok nama2 yang ana cadangkn ni..
mana lah tau kot2 brkenan kan..:sopan:

untuk baby boy..
Saif Al-Bahr..
Uwais Al-Qarni..
Umar Al-Faruk..

untuk baby girl..
Fatihatun Nazirah..
Ainul Mardhiah..
Fasihah Naqibah...


:-) ;-) :bunga:

~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 17:12


Pada 03-12-07 16:01 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-12-07 15:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

letak lah name teman ni...
name teman sedap


letak daeng jati ke?hehe..
apa name akhi daeng?lupa lakk naz..mula huruf Z tak silap teman..


name teman ni sempene sahabat nabi yang pertama menghunuskan pedangnye untuk Jihad kerene Allah SWT dan sahabat nabi ni antare yang dijamin syurga oleh Rasul SAW. cuba teke, siapa dapat teke.....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 17:15


teman suka teka-teki ni...
Zubairy :D

teringat pulak kat Ustaz Zuber kat sekolah dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 17:22


tepat sekali shahir, name teman Muhammad Zubairy.
name sahabat nabi tu, Zubair Al-Awwam...
belio lah yang pertama menghunus senjate bagi menegakkan Islam.

Zubairy tu berasal dari perkataan Zabbur atopun besi. Hurup 'Ya' dibelakang tu bermaksud sifat. Jadi kalau terjemahkan maksud tersirat, ianye bermaksud perkasa, kuat, berani.
Sesuai dengan name Zubair Al-Awwam...

p/s

Sekador pendapat teman yang daif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 17:27


baguslah kalau nama punya maksud yang baik...
mudah-mudahan orangnya pun begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-07 23:11


Ayu Asiah Amani - perempuan (ada Asiah iaitu nama isteri firaun yang tabah)

Ilham Abdullah Fahmi - lelaki (ada Abdullah nama yang elok)

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 04-12-07 03:49


ehem..ehem... Kalau saya dah ada baby perempuan kelak, saya nak bagi nama siti balqis zafirah. cantikkkkkk..... :-D :-D :-D :-D :-D :-P :-P :-P


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 08:53


bagus jugak nama-nama ini ..boleh bagi kat kawan nanti..:)..dia minta tolong carikan nama untuk anak perempuan ,untuk simpanan kalau dia dapat anak perempuan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

princessfamily
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31868
Posting: 84
Dari: rumah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-12-07 09:04


Abdullah Fahim maksudnya Hamba Allah Yang Memahami...
ni nama sepupu puteri... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For princessfamilyProfil   Hantar PM kepada princessfamily   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 09:12


Putri, tu name salah seorang Ulama' Nusantara yang disegani...
'Abdullah Fahim' - Datuk kepade Perdana Menteri kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 09:50


apa kata bagi nama muhammad al-saffiy hakim...
makna dia tak tau..
hehehe..
tapi al-saffiy tu nama yang di beri pada seorang sahabat yang selalu berada si saf pertama tika solat.. :-D


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 10:06


Pada 03-12-07 17:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tepat sekali shahir, name teman Muhammad Zubairy.
name sahabat nabi tu, Zubair Al-Awwam...
belio lah yang pertama menghunus senjate bagi menegakkan Islam.

Zubairy tu berasal dari perkataan Zabbur atopun besi. Hurup 'Ya' dibelakang tu bermaksud sifat. Jadi kalau terjemahkan maksud tersirat, ianye bermaksud perkasa, kuat, berani.
Sesuai dengan name Zubair Al-Awwam...

p/s

Sekador pendapat teman yang daif.


owh..bagus sekali akhi tau maksud nama dia secara trperinci..hehe.
naz tak tau nama naz maksud apa.. nazliah suriati..entah ada org pernah nama begini ke tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 11:02


Pada 04-12-07 10:06 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

naz tak tau nama naz maksud apa.. nazliah suriati..entah ada org pernah nama begini ke tak..


tak apa.....kalau akhlak tu dah baik... :-)



-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-07 11:08


wah..byknye nama... best ni... mari lah kalau ada lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 14:32


Maryam Siddiqah (Maryam lambang kesucian dan amat benar)

Ali Taqiyyuddin (Ali sempena nama Sayidina Ali menantu Rasulullah saw dan Taqiyuddin adalah nama Ibnu Taimiyyah seorang ulama' terkenal ketegasannya dalam bab aqidah).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 16:00


maryam jamilah
maryam kamilah

Haifa Nuwaira -nama anak seorang staff kat sni-maksud can check it on internet

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 16:09


best nama... mas tetap suka dengan nur fitrah solehah dengan najwa sakinah.. lembut sangat sebutan dia... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 02:11


Salam, maaf mungkin agak lewat.

Untuk lelaki:

Muhammad al-Ghazi

1) Muhammad = nama Nabi saw

2) Ghazi = sinonim kepada mujahid. berasal daripada perkataan ghazwah. Orang-orang Turki (dulu-dulu) biasanya memberikan gelaran ni kepada tokoh-tokoh yang dihormati.

Untuk perempuan saya tak tahu sesuai ke tak,

Nur Atiqah.

Rasanya dah ada orang cadangkan sebelum ni...

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.223878 saat. Lajunya....