Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-03-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
Ahmadmohd7878: 2 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Biskut Raya...cornflake bermadu


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Biskut Raya...cornflake bermadu

Please Mendaftar To Post


Oleh Biskut Raya...cornflake bermadu

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-07 23:35


bahannya ialah..

4 cawan cornflake
2 sudu besar gula halus
1/4 cwn madu
1/4 cwn butter or majerin


cara2nya..
cmpurkan madu, gula dan majerin kedalam kuali dan masak sehingga mendidih..bila mendidih terus masukkan cornflake.tutup api dan kacau cornflake tu sampai sebati..

lepas itu masukkan dalam cupcakes tu..tabur dengan chocolate rice or whatever i desire..then masuk dalam oven suhu 190celcius dan bkr 10 minit..selamat mencuba..thank you to my friend for this recipe.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-10-07 23:59


mesti kat rumah dah hbis adik makan..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 00:13


salam...

hhmm....

ok ni..


*boleh lah bawa masa Iftar nanti??

kan..kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-07 00:58


Pada 03-10-07 00:13 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

hhmm....

ok ni..


*boleh lah bawa masa Iftar nanti??

kan..kan..


salam..kalau p iftar..insya allah.. :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 18:37


ana tahun ni kuih raya jeins tunjuk saja...
xdan nak buat, balik rumah pun sehari sebelum raya...
uhuk uhuk ...


p/: boleh lah stoberi ungu kirim kat rumah ismi_atikah skek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 21:57


Pada 30-09-07 23:35 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

bahannya ialah..

4 cawan cornflake
2 sudu besar gula halus
1/4 cwn madu
1/4 cwn butter or majerin


cara2nya..
cmpurkan madu, gula dan majerin kedalam kuali dan masak sehingga mendidih..bila mendidih terus masukkan cornflake.tutup api dan kacau cornflake tu sampai sebati..

lepas itu masukkan dalam cupcakes tu..tabur dengan chocolate rice or whatever i desire..then masuk dalam oven suhu 190celcius dan bkr 10 minit..selamat mencuba..thank you to my friend for this recipe.. :-D


kalau saya... gaul bersama cornflake tadi dengan setengah cawan kacang tanah. kacang tanah tu hendaklah digoreng tanpa minyak dahulu... dibuang kulit dan kemudian ditumbuk sederhana. jangan halus sangat atau kasar sangat. :)



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-07 23:08


Pada 03-10-07 18:37 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tahun ni kuih raya jeins tunjuk saja...
xdan nak buat, balik rumah pun sehari sebelum raya...
uhuk uhuk ...


p/: boleh lah stoberi ungu kirim kat rumah ismi_atikah skek..



amboi2..boleh saja nak kirim..tapi kalau tak sedap jangan komplen pulak..hehe..kalau nak makan boleh datang rumah strawberry ye..sila2.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-07 23:12


Pada 03-10-07 21:57 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-09-07 23:35 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

bahannya ialah..

4 cawan cornflake
2 sudu besar gula halus
1/4 cwn madu
1/4 cwn butter or majerin


cara2nya..
cmpurkan madu, gula dan majerin kedalam kuali dan masak sehingga mendidih..bila mendidih terus masukkan cornflake.tutup api dan kacau cornflake tu sampai sebati..

lepas itu masukkan dalam cupcakes tu..tabur dengan chocolate rice or whatever i desire..then masuk dalam oven suhu 190celcius dan bkr 10 minit..selamat mencuba..thank you to my friend for this recipe.. :-D


kalau saya... gaul bersama cornflake tadi dengan setengah cawan kacang tanah. kacang tanah tu hendaklah digoreng tanpa minyak dahulu... dibuang kulit dan kemudian ditumbuk sederhana. jangan halus sangat atau kasar sangat. :)



hmm..boleh jugak ni..resepi org yang dah kahwin mesti lagi best kan..sebab dah expert..hehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 23:41


saya plan nak buat cookie Famous Amos esok.. tadi dah siap bahan2.. ada yang tak cukup. esok nak pergi kedai beli.. ada rezeki saya bawa masa Iftar.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-07 23:54


Pada 03-10-07 23:41 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya plan nak buat cookie Famous Amos esok.. tadi dah siap bahan2.. ada yang tak cukup. esok nak pergi kedai beli.. ada rezeki saya bawa masa Iftar.. :-D



cookie Famous Amos tu yang mana? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 00:01


cookie famous amos....
ana tunjuk saja dah siap cik syahidatul..
uhuk uhuk...

jangan lupa simpan sikit untuk ismi_atikah yang jauh ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 00:01


tak pernah dengar ye? kalau jalan-jalan di KLCC atau KL Sentral atau MidValley, ada kedai Famous Amos... yang jual chocolate cookies... cuba try test rasa... sedap :-)

cik ismi.. tunjuk saja dah siap?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 04-10-07 00:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-07 00:12


Pada 04-10-07 00:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah dengar ye? kalau jalan-jalan di KLCC atau KL Sentral atau MidValley, ada kedai Famous Amos... yang jual chocolate cookies... cuba try test rasa... sedap :-)

cik ismi.. tunjuk saja dah siap?



iyakah.. :roll: ..nak kak shye buat lah..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 00:22


Pada 04-10-07 00:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



cik ismi.. tunjuk saja dah siap?



ha'ah, tunjuk saja, dah boleh makan....
cik syahidatul pernah mencuba...?

p/s: kalau rajin, ,post lah resipi famous amos kat sini.. samb saja dari biskut cornflake... errkk.. boleh ke stroberi...?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-07 00:36


Pada 04-10-07 00:22 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 00:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



cik ismi.. tunjuk saja dah siap?



ha'ah, tunjuk saja, dah boleh makan....
cik syahidatul pernah mencuba...?

p/s: kalau rajin, ,post lah resipi famous amos kat sini.. samb saja dari biskut cornflake... errkk.. boleh ke stroberi...?



bulih2..permission diberi.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:51


Pada 02-10-07 23:59 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

mesti kat rumah dah hbis adik makan..huhu..


iyakah..lah kasihan dia.awak buat sedap sangat agaknya.:-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 08:00


nak resepi terkenal emos tu..(entah betul ke tak eja tu.. antam saja lah..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:36


Ni dia resepi Famous Amos....

maaflah, ia dalam bahasa Inggeris. sebab sumbernya memang betul-betul daripada Famous Amos...

2 cups butter
2 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda. Add chocolate chips, Cadbury bar and nuts. Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.
Bake for 10-15 minutes at 170-180 degrees. Makes 112 cookies....


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 05-10-07 09:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 10:09


Pada 03-10-07 23:12 , Pada 30-09-07 23:35 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!



hmm..boleh jugak ni..resepi org yang dah kahwin mesti lagi best kan..sebab dah expert..hehe :-D


kalau saya.... belum expert lagi. tengah belajar lah ni. :D

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 05-10-07 10:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 10:17


erm..
suka juga makan cornflake dihari raya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 10:21


Pada 03-10-07 21:57 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-09-07 23:35 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

bahannya ialah..

4 cawan cornflake
2 sudu besar gula halus
1/4 cwn madu
1/4 cwn butter or majerin


cara2nya..
cmpurkan madu, gula dan majerin kedalam kuali dan masak sehingga mendidih..bila mendidih terus masukkan cornflake.tutup api dan kacau cornflake tu sampai sebati..

lepas itu masukkan dalam cupcakes tu..tabur dengan chocolate rice or whatever i desire..then masuk dalam oven suhu 190celcius dan bkr 10 minit..selamat mencuba..thank you to my friend for this recipe.. :-D


kalau saya... gaul bersama cornflake tadi dengan setengah cawan kacang tanah. kacang tanah tu hendaklah digoreng tanpa minyak dahulu... dibuang kulit dan kemudian ditumbuk sederhana. jangan halus sangat atau kasar sangat. :)



kuih wajib ana tiap-tiap tahun..
mak mesti suruh buat sebab ramai peminat especially adik2 yang kecik suka makan.. :-)
ana buat macam kak muslimah_johor..letak kcang lagi sedap..
tapi, orang2 yang tua susah nak makan sebab cornflake dia jadi rangup lepas bakar, tambah ada kacang..
jadinya ana buat 2 jenis..satu yang lembut sikit (tak perlu bakar lama2), satu yang biasa..sebab mak long ana suka sangat kuih ni..kalau ana lupa kecik hati mak long.. ;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-07 10:27


cedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-07 13:50


Pada 09-10-07 10:27 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

cedap


hmm..balik rumah khamis ni nak buat biskut ni.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 14:38


Pada 03-10-07 23:41 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya plan nak buat cookie Famous Amos esok.. tadi dah siap bahan2.. ada yang tak cukup. esok nak pergi kedai beli.. ada rezeki saya bawa masa Iftar.. :-D


paling suka coocies ini..selalu ayah bawa kalau balik dari outstation..


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-07 14:40


bismillahhirrahmanirrahim

ada sesiapa yang pandai buat apa-apa kuih berinti tak..???kalau ada tolong ajar resepi..tak reti nak buat..hehe..ada orang suka makan kuih ada inti tapi ana tak reti nak buat..........


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 09-10-07 14:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-07 15:06


Assalamualaikum :-D

HEHEHE............ana nak tanya ada sesiapa tau resepi kek lapis betawi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:30


saya suka sahaja biskut ni..
bukan biskut lah sangat tapi emping jagung..
hehe.. :-D

resepi saya pula..
panaskan butter dan madu dalam kuali yang beso..
bio senang nak gaul dan kacau cornflakes nanti..
dah cair...
masukkan cornflakes..kismis..ceri..
gaul sebati..
lepas itu masukkan dalam paper cup..
lepas itu bakar dalam oven..
kalau nak bubuh kacang tumbuh pun boleh.. taburkan kat cornflakes madu tu dulu sebelum bakar..

selamat mencuba..
:welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 17:25


biskut ini memang very simple to do..my youngst daughter pun pandai buat..
hmm...dia buat untuk dia makan depan tv...1 hari boleh habis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121182 saat. Lajunya....