Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 2 hari yang lalu
Kang: 3 hari yang lalu
sahabat_sejati: 9 hari yang lalu
sadiqah: 13 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 20 hari yang lalu
nice_pesan: 23 hari yang lalu
umy_1510: 29 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: nampak kasar ke, muslimat bersilat??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» nampak kasar ke, muslimat bersilat??

Please Mendaftar To Post


Oleh nampak kasar ke, muslimat bersilat??

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 20:16


Assalamualaikum

Ana adalah pemain silat nasional singapura, pada ketika dahulu... tapi, ana resign jadi pemain nasional, dan terus tak belajar silat lagi since awal tahun ni.. Sebabnya, ana kecewa, ramai kaum keluarga ana, caci kerjaya ana yang telah ana bina.. mereka kata, nampak kasar.. Padahal, saya tetap perap kan ciri-ciri muslimah saya ketika tidak bersukan.. Pakaian ana tetapo seprti wanita-wanita lain. dan, ana mempunyai 1 hobi.. iaitu kemas rumah.. atas sebab sedih, ana resign dari main silat.. sedangkan ana dah bina kerjaya sebagai pesilat sudah melebihi 2 tahun..

apa pendapat kawan kawan semua???


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 21:39


sayang_semuanya pandai jaga diri :-) ...jadi pendapat saya, tak salah teruskan..

belajar seni pertahanan diri untuk mempertahan diri dari gangguan dan boleh bantu orang lain...di samping tu isi masa lapang dan untuk kesihatan..

saya pun ada belajar sikit-sikit taekwondo...cuma sebagai kecergasan lah dan sedikit bekalan untuk keselamatan...tapi tetap berjiwa wanita :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 30-09-07 20:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 00:10


sabar lah sayang_semuanya.....saya pun dulu masa zaman sekolah join taekwondo, wakil kebangsaan. bila masuk IPT saya suka join group daki gunung.kira saya ni boleh kategori wanita yang gemarkn aktiviti lasak. mula-mula parent pun macam tak berapa nak bagi sangat sebab lasak sangat aktiviti saya 2....tapi bila dah lama2, mereka pun tak boleh nak larang sebab 2 memang dah minat saya....mula-mula memang susah sikit nak bagi parent faham,tapi berkat sabar, alhamdulillah...... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-09-07 01:49


tak ada masalah menuntut ilmu martial art.....yang penting....kekalkan sifat perempuan walaupun belajar martial art.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 04:06


.. bagi aku tak salah langsung.. asalkan tidak langgar syariat kan.. lagi pun itu riadah disamping dalam mempelajari ilmu mempertahan diri.. tambahan pula dunia sekarang ini yang penuh dengan kes2 jenayah hingga kadang-kadang jenayah yang diluar tahap pemikiran kita pun org berani lakukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 07:22


assalamualaikum......
bagi saya,tak salah kita nak join martial art....
saya pun pejuang seni silat meleyu kat u saya waktu dipoma dulu......
semua org kenal saya sebab saya aktif silat.....
banyak saja mber2 laki saya sound saya sebab saya ponpuan....lepas itu boleh buat demo,tlompat sana sini.......tujuan saya join silat adalah sebab minat dan nak ptahankan diri....
smpaikan mamat yang minat kat saya pun tinggalkan saya sebsb xbknan saya join silat....
saya xkesah.....
mak saya pun tak suka saya join silat sebab kami training silat malam....dia tak suka saya keluar malam...
tapi saya yakin kan mak saya,knalkan kawan-kawan saya,apa yang saya buat,semua saya cerita......
dan saya perform dalam stady saya......
alhamdulillah,saya jaye yakin kan mak saya.......
tapi setiap kata-kata mak saya,saya ambil kira dalam hidup...sebab,mak saya adalah segale2 nya dalam hidup saya.......
tapi,bagi saya........
selain dari cakap mak saya,saya tak pernah ambil kira pandangan org lain thadap diri saya....
sebabnya?
saya LEBIH TAKUT LAKNAT ALLAH DR cakap-cakap belakang MANUSIE TENTANG DIRI saya.....
bila saya dalam dilema,saya xmintak pandangan manusie,tapi saya lebih prefer mtak ptunjuk dari Allah.....
Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambeNya.......

itu cuma pendapat saya......
assalamualaikum.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 08:08


mungkin mereka kata kasar sebab luar padang pun kita agak kasar....

mungkin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 08:27


kalau jenis yang angkat kaki tinggi-tinggi memang tak elok lah. kalau silat melayu asli ok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 08:45


erm... martabatkan silat melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-09-07 08:55


bagus join silat ini...ana sokong...tapi yang tang masuk pertandingan yang ana tak sokong sangat...maklum saja lah menjadi tontonan ramai.banyak mata melihatnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 09:59


nampak comey....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 10:40


bestnya kalau saya pun pandai silat jugak...penting tu,tambah2 kat org perempuan...terpulangla kepada sesiapa yang anggap muslimah belajar silat ni nampak ksar... yang penting niat kita...

8-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 30-09-07 10:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-09-07 10:58


silat baik untuk kesihatan..dapat melancarkan aliran darah dan fokus

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 11:23


it shouldn't be any problem..perempuan bersilat
sebagai seni mempertahankan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-09-07 11:30


betul itu...cuma kalau boleh elakkan masuk pertandingan

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 12:02


hm..
sebut pasal silat, mlm isnin ni ada ada test silat..
nak kena pukul pulak.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-09-07 16:08


Bagus belajar untuk mempertahankan diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 17:32


salam...

hhmmm..

bersilat??

ok saja.

cuma kena jaga apa yang perlu dijaga oleh seorang muslimah...

seni mempertahankan diri, memang perlu sangat pada zaman sekarang ini...lebih-lebih lagi untuk seorang muslimah... (^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 23:00


eh tak kasar lah...
ana suka saja huhu! :P
kalau ada yang join TaeKwanDo tu lagi lah nampak comel heh! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 02:24


comel lah sangat. terkangkang tak tentu hala

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 02:43


oleh kerana saya selalu suka baca Dragon Ball dan main game street fighters waktu kecil-kecil dulu dan suka cerita Naruto, maka saya juga belajar Taekwando dan Karate...

rasa malu juga. sebab agak kasar dan kena ganas sikit... campur dengan lelaki pulak tu. tapi, minat tetap minat... :-D dapat juga belt berwarna..

tapi dah stop lah.. hehe. beralih belajar memasak pula :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-07 08:02


kahwin cepat-cepat pahtuh suruh suami ajar....lagi bagus,tak perlu jaga apa-apa batasan aurat......yang paling basic tau death spot kat badan manusia..dengan guna kekuatan minimum dapat memberi effect maksimum

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 08:27


BAGUS...tak NAMPAK GANAS PUN..TETAPI jangan SALAH GUNA UDAHLA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:23


bagus untuk mempertahankn diri..... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:57


untuk mpertahankan diri apa salahnya..dalam kem plkn pun ada belajar ilmu ptahankan diri..pandai jaga diri tak apa..bukan luak apa pun kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:19


untuk keselamatan


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 01-10-07 11:28


Assalamualaikum wwt...

nampak kasar ke, muslimat bersilat??

Hehe..nampak kasar jugak lah.. :-D
Ana tak pandai bersilat..tapi soronok tengok orang bersilat ini..ada gaya.. :lol:

p/s:ok jugak belajar silat ini..kata orang "sediakan payung sebelum hujan".. ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 01-10-07 12:16


Normal jika nampak kasar semasa bersilat. Kerana memang begitu orang bersilat. Bersilat tidak sama dengan congkak atau tarian zapin.

Lelaki juga ada yang nampak lembut apabila memasak. Pelikkah?

Terpulang pada yang menilai.

Ana sendiri, secara peribadi, memilih untuk menggunakan perkataan "lasak", daripada perkataan "kasar".

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-10-07 12:51


Assalamualaikum...
just my opinion...memang nampak agak kurang manis...
entahlah...mungkin tidak bagi orang lain....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-07 13:18


Pada 30-09-07 08:55 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

bagus join silat ini...ana sokong...tapi yang tang masuk pertandingan yang ana tak sokong sangat...maklum saja lah menjadi tontonan ramai.banyak mata melihatnya..


salam..saya bersetuju dengan pendapat pejuang terakhir..
jadikan silat sebagai ilmu untuk memprtahankan diri dan kluarga
silat juga sebenarnya dapat membentuk DISIPLIN yang TINGGI dan FOKUS pada sesuatu perkara...

kalau muslimat tak mahu pergerakan yang agak kasar, mungkin boleh cuba SILAT CEKAK..satu ilmu persilatan yang berasaskan pada pergerakan kita dalam solat..
berdiri lurus, bersedia menanti serangan..
PAKAI TAK PAKAI TAK PAKAI-PAKAI....


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 13:58


Pada 30-09-07 08:55 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

bagus join silat ini...ana sokong...tapi yang tang masuk pertandingan yang ana tak sokong sangat...maklum saja lah menjadi tontonan ramai.banyak mata melihatnya..


biasanya sesiapa yang aktif or mahir sikit akan dipilih untuk pertandingan
sekali dua boleh lah tolak..Kalau selalu malu juga.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:10


Pada 28-09-07 20:16 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Ana adalah pemain silat nasional singapura, pada ketika dahulu... tapi, ana resign jadi pemain nasional, dan terus tak belajar silat lagi since awal tahun ni.. Sebabnya, ana kecewa, ramai kaum keluarga ana, caci kerjaya ana yang telah ana bina.. mereka kata, nampak kasar.. Padahal, saya tetap perap kan ciri-ciri muslimah saya ketika tidak bersukan.. Pakaian ana tetapo seprti wanita-wanita lain. dan, ana mempunyai 1 hobi.. iaitu kemas rumah.. atas sebab sedih, ana resign dari main silat.. sedangkan ana dah bina kerjaya sebagai pesilat sudah melebihi 2 tahun..

apa pendapat kawan kawan semua???



saya suka wanita seperti anda. full stop! and don't ask..why :-)
[ Telah diedit oleh: ainunhub pada 01-10-07 14:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:42


apa yang nak dimalukan suterakasih?nak malu dengan manusia or dengan Allah...matlamat seni bela diri kan jelas bagi perempuan untuk self defence tapi tang masuk pertandingan dah jadi lain dah maksud itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 10:08


ok saja wanita bersilat, untuk mempertahankan diri - maka tentulah nak bersilat bagi wanita ada tempat khusus, dan pergerakannya juga sesuai untuk wanita - contoh silat cekak malaysia atau hanafi.

anjuran untuk belajar memanah, menunggang kuda, berenang itu umum. Jadi belajarlah. Cumanya bila dah belajar jangan pula tukarkan sifat wanita menjadi seperti lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 11:37


salam...semua...
dah lama tak masuk sni..selamat menyambut ramadhan kepada semua...
bagi ana sesiapa yang melibatkan diri dengan silat2 terutamanya permpuan harap diteruskan..sekurng2nya silat ini dapat memperthankan diri kita...tmbhan banyak kes yang bhaya meragut nyawa wanita...memang pada kebnyakan pandangan masyarakat jika perempuan yang bersilat nampak kasar...tapi ada silat yang sesuai untuk wanita... cntohnya silat cekak.. silat cekak ini tak perlu kita buka kekuda atau tendang tinggi-tinggi...ianya banyak mengunakan tangan..kalau tak percaya pada kaum hawa dipersilankanlah untuk belajar silat cekak...silat ini nampak lagi sopan untuk perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-07 11:48


tai chi pun baguih juga untuk perempuan.....guna kekuatan musuh saja nak kalahkan musuh....cuma Kalau apa-apa pun elakkan bersendirian

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 14:40


terima kasih untuk anda semua.. Insya Allah, ana join silat balik by tahun depan.. hanaya sebagai pesilat singapore.. bukan wakil kumpulan untuk lawan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

jajasikume
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2008
Ahli No: 32727
Posting: 7
Dari: Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)

Melaka  


posticon Posting pada: 24-04-08 15:09


huhuhu.....suka sangat silat...
kat sekolah dulu pernah lah juga wakil sekolah..best...

ingat selepas ini sambung belajar,nak sambung silat sekali.....
pertahankan warisan melayu...huhuhu

nak kata kasar tu,tak ada lah,...sweet saja,,,
tapi tak tahu lah pandangan orang lain.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For jajasikumeProfil   Hantar PM kepada jajasikume   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-04-08 16:36


Assalamualaikum
rasanya yang menjadikan ia nampak tidak manis adalah apabila ia dipertontonkan di khalayak ramai..tak kisahlah pertandingan ataupun pertunjukan mahupun latihan semata..makanya, jika nak bersilat adalah dianjurkan untuk seboleh˛nya dan sebaik˛nya di kalangan sesama jantina jeq lah...itu yang paling baik..insyaAllah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 19:20


masa masuk silat cekak hanafi kat um dulu.. emm ada juga dengar sore2 sumbang.. kenapa bebudak akademi islam tak boleh ambil ke silat??

paling teruk, boyfriend kawan siap cakap, tak suka perempuan bersilat.. nampak teruk.. sabar saja lah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 19:48


Pada 24-04-08 19:20 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!


paling teruk, boyfriend kawan siap cakap, tak suka perempuan bersilat.. nampak teruk.. sabar saja lah..



bukan nampak teruk kak..
tapi dia takut kena debik dengan gf dia kalau kantoi curang..
hehehe~
nak belajar pertahankan diri tapi badan dah keras..
terpaksa bawa ridsect ke mana-mana..hehehe (^_^)^_^)

sesiapa yang da ada asas tu kipidap k (^_^)^_^)
jangan tgalkan ilmu di dada..
nanti ilmu memakan diri (^_^)^_^)


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

laila_raihan
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2008
Ahli No: 33322
Posting: 8
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 20:01


nampak teruk ke perempuan bersilat??:-?
tengok jenis silat itu..sebaiknya pilihlah silat yang sopan
tak payah buka luas2.

rasanya selain silat cekak dengan hanafi,
silat spreng abang atau spreng adik pun bagus jugak,
cuma kurang popular lah..
sesuai untuk perempuan berbaju kurung
tak payah berkuda,tak payah kekuatan yang tinggi macam silat gayung pusaka,karate atau taekwando.
nampak gaya macam silat tomoy sikit,tapi kaki tak terangkat ke atas lah..
yang penting pantas dan bijak :-D :-D

hehe cubalah.. :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_raihanProfil   Hantar PM kepada laila_raihan   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 20:39


Assalamualaikum wbt...

Silat adalah ilmu hulubalang melayu yang mempunyai sumpahnye iaitu membela ugame, bangse dan tanahair.
'bila pesilat menjadi pengamal, bila pengamal menjadi pendita' adalah perumpamaan mengenai ilmu hulubalang melayu ini.
Zaman dulu, sesiapa lelaki yang tiade ilmu2 ini dianggap tidak lengkap. Malah kriteria untuk menjadi calon menantu pun dilihat dari ilmu2 hulubalang ni. Ingat, ilmu hulubalang bukan bersilat semate. Hayati perumpamaan di atas. Bila seseorang itu telah menjadi pendite, ianye bukan lagi bersilat fizikal, tetapi melibatkan kerohanian. maknanya apabile dah jadi pendite, ilmu agamenye adalah tinggi. Macam orang dulu-dulu yang hebat.... itu semua pendita.

Kepade semua serikandi2 sekalian, pabile bersilat adab sopan harus dijaga. Bersilat biorlah bersamping dan berstokin. Asing lelaki dan wanite. kalau dulu kita ada bangsal untuk latihan silat, tempat tertutup tetapi sekarang amatlah kurang bangsal sebegini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 04:16


:-) Assalamualaikum



    Tak salah muslimah join mana-mana martial art ni..silat ke,taewondo ke..apa-apa sajalah...tapi tak dinafikan juga...bila kita join sedikit sebanyak kita akan jadi kasar....yelah...latihan-latihan yang diterapkan adalah latihan yang kasar dan keras....sebab tulah kebanyakan masyarakat berpendapat martial art hanya sesuai untuk lelaki sahaja....
    Tapi tak dinafikan....bila perempuan join martial art...sedikit sebanyak terkesan dekat perwatakan dia....dia akan jadi kasar sikit...memang tak dapat lari dari perkara ini....saya cakapkan begini sebab saya dulu pernah join taekwondo...dan rakan-rakan saya majoriti perwatakan kasar....walau selepas latihan...berbaju kurung dan bertudung...sifat kasar tu tetap ada....jadi terikut-ikut...nampak ganas pun ye jugak...pernah masa latihan tu berlatih sekali dengan lelaki( ada sekolah2 kalau latihan martial art tak asingkan lelaki perempuan)...jadi bila berlatih dengan lelaki...faham-faham sajalah...

    Jadi bila kita masuk apa-apa martial art pun...sifat kasar dan keras tu kalau boleh masa latihan sajalah...bila diluar latihan...jadi perempuan yang sejati...InsyaALLAH...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 14:13


err...ada tak...seni silat kaum muslimah saja??huhu...ana minat nak masuk silat..tapi malu lah kalau campur2 dengan rijal ni.. :-?
kalau ada,boleh tak bagitahu kat mana??


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 20-09-08 23:37


rasanya tak ada.. tetapi saya tahu seni silat yang sesuai untuk dipelajari..

Seni Silat Cekak Malaysia...

dah ramai kaum muslimah masuk silat ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 00:13


Saya ada black belt taekwondo, dapat semasa belajar kat universiti dulu. Tapi sampai sekarang ramai orang tak sangka saya ada black belt, sebab mereka kata saya ni lemah lembut dan halus saja bila berbicara. Latihan-latihan mental dan fizikal dalam Taekwondo banyak membantu meningkatkan keyakinan diri saya dalam berbuat sesuatu, selain daripada meletakkan pergantungan yang utama kepada Allah SWT. So srikandi-srikandi sekalian, jangan lah disalahkan ilmu silat itu, tapi didiklah diri kita agar sentiasa menjaga keperibadian muslimah selama-lamanya:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 11:43


Saya kurang berkenan tengok perempuan terlibat dengan aktiviti lasak...Bukan saya kata teruk tapi macam tak sesuai saja... :oops:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 21-09-08 13:23


bukan niat nak memperlekehkan seni beladiri yang lain..tapi kita sebagai org melayu harus sokong & menjaga harta pusaka org melayu kan...

seni silat melayu, contohnyer seni silat cekak ini adalah seni silat melayu yang masih ada keasliannya...

sudahkah anda mengkaji dr mana asalnya taekwondo?

ianya berasal dr negara matahari terbit... contohla kan.. jika negara kita akan berlaku peperangan... mereka mahu mengumpulkan semua ahli taekwondo mereka untuk berperang dengan negara kita, adakah kita mahu bersama mereka untuk menentang tanah kelahiran sendiri>?

peperangan tak mustahil akan berlaku jika kita sebagai org melayu tak bersatu & menjaga keperibadian islam kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

halwa_halwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34942
Posting: 31
Dari: black water

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 14:39


bagi saya kalau perempuan masuk silat, itu tandanya extra bagi mereka untuk melindungi diri dari terjadinya perkara-perkara yang tidak diingini...
tak salah dan taklah kasar mana...kalau dah ilmu 2 xkemana dan tak semestinya semua aktiviti lasak boleh dilakukan oleh orang lelaki sahaja...zaman sekarang dah berubah...just bagi pandangan sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halwa_halwaProfil   Hantar PM kepada halwa_halwa   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-09-08 15:37


Kalau aku cari isteri aku tak kan cari yang pandai martial art, nanti kalau berselisih faham dia asyik menang saja......(sekarang bini aku tak pandai silat pun....)


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 16:06


tak salah belajar silat atau apa-apa seni mempertahankan diri...yang penting pandai jaga diri...bagi pendapat saya,muslimat sekarang perlu tahu ilmu pertahankan diri untuk pertahankan diri dari ancaman...zaman sekarang bukan zaman macam dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 16:19


tanya iman dan tepuk dada diri anda masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-08 17:52


Wajib belajar tak kira lah apa org nak kata .. kalau jadi apa-apa nanti susah .. macam Wawa ni, sebabkan masalah kesihatan, dah tak boleh nak kasar2 utkk belajar ilmu prtahankan diri .. semoga ALLAH SWT melindungi diri wawa sentiasa ..amin :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 00:50


salam...

saya akan mendoakan supaya saudari wawa_83 akan sihat...

insya-Allah, ada kelapangan boleh lah saudari belajar silat...

tak kira lah silat apa pun asalkan ianya masih menekankan ciri-ciri kemelayuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 10:47


tak salah rasanya kita belajar silat.. untuk pertahankan diri kita juga... sekarang ni dah macam-macam kejadian, pada saya lebih baik wanita ada asas2 seni mempertahankan diri... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 11:33


salam,

Wahai Panglima Azam, tuan hambe dari aliran mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 12:41


wasalam...

aliran apa yang saudara daeng_jati maksudkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 13:09


perempuan tetap perempuan, lelaki tetap lelaki...
biarlah orang nak cakap apa??? macam orang lain nak tolonh kita waktu kita susah...
paling tidak kita tak lari setempat, kita dapat lari seribu langkah...
tapi Kalau famili tak izinkan, payah sikit...
tapi kan lebih bagus bersilat dari terkinja-kinja tak tentu pasal..
lagi pening kan????
pasal kerja, mungkin agak susah sebab perempuan lain lelaki lain...
betul yak??? sekadar sambilan apa salahnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 08-10-08 13:51


salam....

bersilat bukan kerana bersilat semata-mata... bersilat kerana Allah... ni kerana silat tu maksudnya 'Gerak'... bersilat juga boleh menyihatkan tubuh badan...

main key kat sini... belajar silat untuk menjaga diri... bukan ke tu namanya berdikari...hehe...

maaf kalau saya tersinggung mana-mana pihak ye....hehe..

wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 16:31


Pada 08-10-08 13:51 , panglima_azam posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

bersilat bukan kerana bersilat semata-mata... bersilat kerana Allah... ni kerana silat tu maksudnya 'Gerak'... bersilat juga boleh menyihatkan tubuh badan...

main key kat sini... belajar silat untuk menjaga diri... bukan ke tu namanya berdikari...hehe...

maaf kalau saya tersinggung mana-mana pihak ye....hehe..

wasalam...


'Bila pesilat menjadi pengamal bila pengamal menjadi pendita'

'Dalam gayang ada gerak, dalam gerak ada bayang, dalam bayang ada silau, dalam silau ada cahaya, dalam cahaya ada kilat, dalam kilat ada kilas, dalam kilas ada penyudah'

'Ada datang ada pergi, ada hidup ada mati, ada sakit ada ubatnya, ada tumbuk ada penepisnya, ada tangkap ada pelepasnya dan ada kunci ada pembukanya. '

'Dalam terang ada cahaya, dalam gayang ada gerak, dalam gerak ada kilau, dalam seni ada halus dan dalam gerak ada bayang.'


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-08 18:46


mempelajari ilmu mempertahankan diri adalah sangat bagus.........
lagi-lagi bagi kaum muslimat..........selagi tidak melanggar hukum syara'........
sekarang banyak kes berlaku ke atas muslimat,sekiranya mereka mempelajari sesuatu ilmu mempertahankan diri.........maka mereka akan selamat.........
dan tak ada istilah yang mengatakan wanita yang mempelajari ilmu mempertahankan diri itu kasar.............silap besar siapa yang kata 2......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-08 20:41


Pada 08-10-08 18:46 , fantasi87 posting:

!!! QUOTE !!!

mempelajari ilmu mempertahankan diri adalah sangat bagus.........
lagi-lagi bagi kaum muslimat..........selagi tidak melanggar hukum syara'........
sekarang banyak kes berlaku ke atas muslimat,sekiranya mereka mempelajari sesuatu ilmu mempertahankan diri.........maka mereka akan selamat.........
dan tak ada istilah yang mengatakan wanita yang mempelajari ilmu mempertahankan diri itu kasar.............silap besar siapa yang kata 2......


Ana setuju dengan ap yang fantasi87 ckapkan ini..
cuma pada ana..biarlah ilmu itu diturunkan dari muslimah kpada muslimah..cuba2 lah elak2kan diri dari mengajar dihadapan muslimin..berhati-hati dngan panahan syaitan pada mata.

p/s :pengalaman dhulu ketika bersama pasukan silat dizaman sekolah..


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 09-10-08 12:26


salam....

wah... hebat lah kata-kata mutiara sudara daeng tu.... hari tu saudara ada tanya ana dr aliran mana kan...?

ana dr seni silat cekak malaysia...

selamat berkenalan...

saudara daeng pun pesilat jugak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:29


teman pengamal permainan sendeng saja....
silat ni pakaian dirii. jadi sesuai2kanlah dengan badan kita. Bak kata urang Ukur baju dibadan sendiri. Urang dulu salah satu kriteria menjadi calon menantu lelaki adalah kebolehan bersilat. hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 09-10-08 12:48


salam...

owh... betul tu daeng... lagipun dengan silat jgakla kita dapat menjaga diri & juga ahli keluarga kita kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 09-10-08 13:50


Pada 28-09-07 21:39 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

sayang_semuanya pandai jaga diri :-) ...jadi pendapat saya, tak salah teruskan..

belajar seni pertahanan diri untuk mempertahan diri dari gangguan dan boleh bantu orang lain...di samping tu isi masa lapang dan untuk kesihatan..

saya pun ada belajar sikit-sikit taekwondo...cuma sebagai kecergasan lah dan sedikit bekalan untuk keselamatan...tapi tetap berjiwa wanita :-)



betul-betul...
sekarang ini bukan selamat sangat da..
boleh saja nak belajar..
seni pertahankan diri 2 penting da sekarang...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 14:30


Pada 30-09-07 23:00 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

eh tak kasar lah...
ana suka saja huhu! :P
kalau ada yang join TaeKwanDo tu lagi lah nampak comel heh! :D


apa yang comel nya??
martial art ni penting woo..lagi-lagi pada zaman sekarang..dok mn2 pun dah xselamat...saya pun join tejwondo..tali pggang pink heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 16:52


ardani tu semua join wooo..bahaya kalau nak dekat dengan dia..hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-08 22:02


salam....
pada ana, seorang wanita itu memang perlukan sekurang-kurangnya asas martial art. sebab zaman yang serba mencabar ni, apa pun boleh berlaku. suka ana tengok seorang gadis jawa (kawan) dia punya pengetahuan dalam seni silat Sendeng. nampak ayu saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 01:03


ok lagi agaknya, jangan tae kwan do dah lah..hehe..lagi rock...haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 07:46


Pada 09-10-08 22:02 , jumjumatonne posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
pada ana, seorang wanita itu memang perlukan sekurang-kurangnya asas martial art. sebab zaman yang serba mencabar ni, apa pun boleh berlaku. suka ana tengok seorang gadis jawa (kawan) dia punya pengetahuan dalam seni silat Sendeng. nampak ayu saja......


ye, gadis2 pesilat sendeng ayu2 semuenye... hehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-08 11:51


tak salah agaknya...sekurangnya ada pertahanan diri hehehehe...munkin ada sebab Kenapa ye tak bagi hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 17:19


saya pernah masuk silat dulu masa kat Universiti dulu...


Saya pemandangan yang kurang enak berlaku masa proses pengijazahan... memandangan instructor perempuan tak ramai.. maka member sparing untuk student perempuan ialah instructor silat lelaki...

Dah lah silat ni banyak gerakan kunci.... hmmm... nak saja marahkan guru2 silat tu.. tapi apekan daya iman lemah... tak membenarkan dalam hati saja..

apa lah nak jadi... tatau silat lain..

Moga mereka dah berubah...


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 17:59


Pada 09-10-08 16:52 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

ardani tu semua join wooo..bahaya kalau nak dekat dengan dia..hehe....


eh mesti lah ;-)
jangan ingat perempuan ni lemah tau mujahid..
silap-silap; kena sidekick baru tau



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:05


Pada 22-09-08 10:47 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah rasanya kita belajar silat.. untuk pertahankan diri kita juga... sekarang ni dah macam-macam kejadian, pada saya lebih baik wanita ada asas2 seni mempertahankan diri... :-)


mas_ayu perasan tak time orang kawin kat sana ada saja orang yang bersilat.. huhu.. tu lah silat yang saya belajar time sekolah dulu.. bila pergi kenduri kawin,jumpa pula muka2 ini.. sengih saja lah.. hehe.. ingat lagi nama silat tu seni silat lincah sutan muakat.. hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:11


Silat Lincah Sutan Maakat? teman tau silat tu. silat tua...
eh Guru Tua dia masih ada lagi tak? lupalah nama dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:31


Pada 04-12-08 15:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Silat Lincah Sutan Maakat? teman tau silat tu. silat tua...
eh Guru Tua dia masih ada lagi tak? lupalah nama dia....


Oh daeng tahu ke? hmm.. Guru Tua? tak pasti lah daeng.. dah lama saya tinggalkan silat tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:35


Ya, teman tau silat ini, silat warisan keluarga pahlawan sutan maakat sebenarnya... tak apalah kalau tak pasti. seangkatan silat pandijuan/peninjauan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162865 saat. Lajunya....