Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 2 jam, 54 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 2 jam, 59 minit yang lalu
aye: 2 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Lelaki mempertahankan islam dimaki orang islam sendiri


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lelaki mempertahankan islam dimaki orang islam sendiri

Please Mendaftar To Post


Oleh Lelaki mempertahankan islam dimaki orang islam sendiri

fizah866
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30106
Posting: 60

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:18


Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap
segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia ....

Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari
lepas.
Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya
tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pem uda
cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah
menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda
cina tersebut. Gambar itu ialah seekor bab* yang sedang memakai serban di
samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu
itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.
Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab
sambil menunjuk ke arah gambar bajuny a dengan mengatakan bab* yang
memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu
ialah Khadijah. Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini
dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.

Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu
memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu
memecat lelaki Melayu tadi. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour
tadi adalah sa tu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org
sesuka hati memanglah salah...

Tapi malangnya, Manager tersebut bukan hanya
memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah aga ma
Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata-kata kesat.
Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat,
tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan
turut manjaga maruah orang Islam selepas di hina oleh laki Cina tadi.
Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina
tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman
oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.

Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana
ingin menegakkan agama Islam.
Pada anda, berhati-hati lah..kerana saya percaya, tshirt yang di pakai oleh
Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan
maruah Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah866Profil   Hantar PM kepada fizah866   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:01


islam muncul kelihatan asing kemudian ramai yang masuk islam kemudian akan kelihatan asing lagi sebelum kebangkitan kembali..

pertahankan lah iman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:12


bila tu?boleh bagi tau..sya pun memang nak belasah juga agaknya...melampau pun....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)
[ Telah diedit oleh: sya_ryn pada 27-09-07 10:13 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:19


memalukan sungguh....bukan nak pertahankan agama islam....



Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

mohdramadzan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2007
Ahli No: 31226
Posting: 10
Dari: IPOH

iran  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:08


ANDAIKATA KEJADIAN TADI BERLAKU DIDEPAN ANDA.. APA YANG AKAN ANDA LAKUKAN PADA MANAGER TERSEBUT.. saja tanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdramadzanProfil   Hantar PM kepada mohdramadzan   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:20


Assalamualaikum

geram sangat-sangat pada lelaki Cina & manager tu. kalau diikutkan hati ni...dengan manager tu sekali ana tumbuk. tapi pada ana, kita jangan guna kekerasan. betul ke ada baju begitu? tak dapat nak imagine gambar ba** memakai serban...dan gambar anjing memakai hijab.. Astaghfirullahalazim...
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 27-09-07 12:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:41


Assalamualaikum wwt...

Menurut Imam Sayid Hawa salah satu yang membatalkan syahadah yang menyebabkan seseorang itu menjadi murtad adalah menghina Rasulullah SAW. Jadi jika seseorang itu bersekongkol dengan orang yang menghina Rasulullah SAW bererti orang tersebut telah mengikut mereka dan tergolong dalam orang-orang yang murtad. Nauzubillahi minzalik.

Hmmm...kalau ana jadi cashier tu... kedua-dua pemuda cina & manager sekali ana LEMPANG..baru puas hati..hehe..tapi tak berani pun... :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 13:31


salam...

Hhmm...

belasah cukup-cukup saja dia tu...

*kalau berlaku depan mata ana, mungkin macam-macam boleh berlaku .. :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 07:28


Alhamdulillah kerana wujud rasa marah pada pemuda tersebut.. Ini menunjukkan dia sensitif tentang kemuliaan Nabi dan agama kita. Tidak seperti manager tu..

semoga kita sentiasa terpelihara..
golongan kafir cuba provokasi kita...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 08:33


Ya Allah.... macam tak percaya saja ada kes sebegini kat negara islam Malaysia ni...hamba rasa sungguh sedih dan kesal.. tahniah kepada cashier tu bukan sebab diberhentikan kerja tetapi kerana berani mempertahankan maruah agama walaupun terpaksa mengambil risiko.

Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-09-07 10:33


Assalamualaikum...
huish...hebat iman dia...saya pun belum tentu berani buat begitu...
semoga dia dilindungi Allah atas usaha dia melindungi agama Allah...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 11:01


Salam. Kuat betul iman dia. Walaupun dia orang bawahan saja, tapi berani pertahankan maruah Islam. Tapi, orang atasan boleh buat macam tu sedangkan dia pun Islam juga. Moga lelaki (cashier) tadi terus diberi kekuatan dan keberkatan, amin.

p/s: iman sekuat ini, beruntunglah muslimah yang jadi zaujah dia walaupun dia hanya seorang cashier.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 11:24


.. apala punya melayu.. agak2 lah kalau etika kerja pun.. jangan lah sampai memaki hamun pekerja bawahan semata-mata untuk menjaga imej syarikat.. sebaliknya banyak pendekatan dan kaedah2 demokrasi boleh digunakan.. aku memang marah cina.. cina ini bangsat.. bermuka2.. tapi yang lebih bangsat ialah kadang-kadang melayu itu sendiri.. yang bermuka2 untuk menjaga kepentingan diri masing-masing walaupun terpaksa menindas anak bangsa melayu saudara seIslam sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

fizah866
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30106
Posting: 60

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 11:45


Pada 27-09-07 10:12 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

bila tu?boleh bagi tau..sya pun memang nak belasah juga agaknya...melampau pun....



saya tak tau bila pekara ni berlaku..bila dapat email ni..kecoh satu office..

tak sangka lah pula...pekara begini boleh berlaku d negara islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah866Profil   Hantar PM kepada fizah866   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-07 11:51


Pada 28-09-07 11:45 , fizah866 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 10:12 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

bila tu?boleh bagi tau..sya pun memang nak belasah juga agaknya...melampau pun....



saya tak tau bila pekara ni berlaku..bila dapat email ni..kecoh satu office..

tak sangka lah pula...pekara begini boleh berlaku d negara islam.


saya pernah dapat email mengenai ini jika tak silap .. tahun lepas lagi.. apa pun, pertahankan kesucian Islam semampunya. Insyaallah. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 11:24


Pada 28-09-07 11:45 , fizah866 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 10:12 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

bila tu?boleh bagi tau..sya pun memang nak belasah juga agaknya...melampau pun....



saya tak tau bila pekara ni berlaku..bila dapat email ni..kecoh satu office..

tak sangka lah pula...pekara begini boleh berlaku d negara islam.

Assalmualaikum...
betul ke ini negara Islam... kalau betul negara Islam... saya yakin perkara ini takkan berlaku... Kita terlalu banyak tolek ansur dengan non- muslim... inilah hasil yang kita dapat... Walauapapun, saya amat berbangga dengan pemuda yang kuat pegangan iman itu tadi... Semoga Allah memelihara pemuda itu.. dan semoga kita jug diberi kekuatan iman seperti pemuda tadi... Amin...


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 13:40


dah lama dah kisah ni, dua tiga tahun lepas rasanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

sofaz89
Warga Rasmi
Menyertai: 17.12.2006
Ahli No: 27776
Posting: 5
Dari: JOHOR

blank  


posticon Posting pada: 29-09-07 17:48


Salam......

Perkara macam ini boleh mnimbulkan kemarahan umat Islam di Malaysia.sampai bila kita nak brdiam,brtolak ansur kepada golongan kafir yang semakin melampau

Bookmark and Share

  


  Member Information For sofaz89Profil   Hantar PM kepada sofaz89   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 21:00


salam...
ana pun sokong dengan hanafi...
ni negara islam hadhari rupa ni...
ada ke org islam tindas org islam...
majmuk sangat lah tu kunun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 21:19


eeeeeeeee....bengang betul..tapi tak pernah dengar pun..? apa fasal tak keluar papwr ek??

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mohdramadzan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2007
Ahli No: 31226
Posting: 10
Dari: IPOH

iran  


posticon Posting pada: 01-10-07 00:18


assalamualaikum..
hmm, saya ada soalan lah.. agak2 nya lah, kenapa perkara2 macam ni boleh berlaku ek???

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdramadzanProfil   Hantar PM kepada mohdramadzan   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:42


apabila kita tidak betul-betul mengamalkan ajaran islam... ambik sana sikit. buang sini sikit... so, macam mana non muslim nak respect Islam... org Islam sendiri pun tak nak amal Islam sepenuhnya,... so, mereka takkan rasa gentar dan hormat pada agama Islam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 15:36


melihat kepada tindakan Manager tersebut, pemuda cina tadi boleh tersenyum puas dan menepuk tangan.
dan pemuda cina itu akan memakai t-shirt tersebut berkali-kali tanpa rasa jemu.

iman bukanlah dinilai pada tingginya pangkat pekerjaan.
jika iman subur di hati, keberanian mempertahankan Islam menjadi keutamaan.
ini barulah boleh boleh diklasifikasikan sebagai berani bertempat.
berani kerana benar akan menghasilkan b bravery .
takut bertindak sedangkan kebenaran perlu ditegakkan adalah coward.

jiwa orang Mukmin.
taatkala menyebut Allahuakhbar, semangat mempertahankan Islam berkobar-kobar.
'Allahuakhbar'- Your heart will expand
[ Telah diedit oleh: houri pada 22-10-07 15:52 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-07 16:00


Assalamualaikum...memang patut tumbuk...Allah akan tolong pihak yang benar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 18:07


innALLAHa ma 'as sobirin....ALLAH bersama2 dengan hambanya yang bersabar.
yakinlah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138965 saat. Lajunya....