Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 126
Ahli: 0
Jumlah: 126




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 2 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 25 hari yang lalu
syahidatul: 28 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: latest proton model


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» latest proton model

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh latest proton model

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 20:12


/

/

boleh tahan lah..
1.3 cc
harga mungkin dalam rm +-30K macam tu...
sport rim dia pun cantik..
maybe awal tahun depan keluar...
kita tunggu tengok..

tak lupa juga kepada proton pesona envy..

/

:-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 26-09-07 20:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-07 23:12


hehe.. baby altiza.. nampak macam altiza (Toyota).. kalau modified lawa ini.. version ini lebih kurang nampak macam savvy yang di "sedan" kan dan diubah sedikit rupanya.. januari depan kereta ini baru launch.. dan ada satu lagi kereta waja campro CPS(camshaft profile swithing) 1.6.. tapi sebelum ini campro hanya pada nama saja tapi xsepenuhnya siap.. tahun depan baru siap.. yang betul-betul campro begitu juga dengan gen 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 08:12


cun gila kereta ni...belakang macam honda pun ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 08:52


boleh tahan juga bentuknya.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:06


Pada 26-09-07 20:12 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!



boleh tahan lah..
1.3 cc
harga mungkin dalam rm +-30K macam tu...
sport rim dia pun cantik..
maybe awal tahun depan keluar...
kita tunggu tengok..


betul ke harga dalam 30k?macam tak percaya saja kereta macam ni dijual pada harga tu..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:23


kitu tunggu dulu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:41


ini yang buat den tak sabar nak boli ini.... hohoho..... macam banyak duit yo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:45


memang setakat ini,itulah maklumat yang diperoleh.harga akan ditawarkan around rm 29K hingga rm 34K.pihak proton tengah bincang lagi untuk mengurangkan specification kerana kalau tak harganya mencecah rm 40K lebih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:59


satria gemilang

/

/

boleh tahan cantik juga....tak sure bila akan dikeluarkan dan berapa harga dia...

:-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 10:33


pernah dengar juga, proton nak keluar model baru tahun depan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-09-07 11:27


hmm.. tiada apa yang menarik.. kecuali model Neo diatas. (itu pun tak pasti lagi)

Bukan nak 'kondem' tapi ada yang kata kereta keluaran terbaru dari Proton rendah kualiti, siapa mereka yang kata begitu.. 2 darinya adalah mekanik yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun dalam bidang mereka.

Semuanya berkaitan kualiti 'produk' yang dihasilkan.. benarkah apa yang mereka luahkan.? entahlah..

bagi saya, jika harga yang ditawarkan 'berbaloi' dengan kemampuan penduduk Malaysia amnya.. kualiti mungkin terletak ditangga ke2, bukan apa, barang gantian untuk kereta proton pun belum tentu pasti TULEN! walaupun menggunakan khidmat Exn Service..!! Kalau dulu Mitsubishi..
sekarang MitsuBoshi!! jenama apa tu??

entahhlahh ..anda 'rasa'lah sendiri.. bagaimana. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:36


Pada 27-09-07 10:33 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

pernah dengar juga, proton nak keluar model baru tahun depan..


banyak nya model nak keluar...
huh..kalau ada duit...
mahu rembat se...hehe...


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 14:18


hahahahaha

time kalau kereta proton,ada saja nak kondem.diwar-warkan seluruh negara.suruh lah mekanik tu kerja dengan proton.yang masalah bukannya design tapi management proton.jual MV Augusta 1 euro buat apa.kalau tak boleh buat sharing technology seperti mana proton buat kat kompany lotus.memang dah tak pakai mitsubishi dah pun.pasal orang jepun kedekut nak mampus.kenakan syarat bermacam-macam kalau nak deal dengan mereka tapi tak malu curi idea orang.dengar cakap mekanik jalanan pun boleh nak percaya.setakat dengar-dengar kata orang saja lah.sampai bila nak yakin dengan diri sendiri entah.....asyik ikut saja cakap orang.

kereta fiat multipla takmau pula nak kutuk walaupun design dia buruk sesangat..

ni kereta kesayangan toyota camry terbakar tengah jalan,Kenapa tak ada sapa pun nak war-warkan kata teruk ke apa ke.

/

/

berkualiti sungguh....boleh jadi kereta ghostrider.ada api keluar kat kereta macam tu.... :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-09-07 14:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:01


Assalamualaikum...
janganlah marah trouver99...saya faham...awak sayang negara kan....
mungkin sebab yang lain sayang negara tu agaknya yang mereka nakkan sesuatu yang jauh lebih baik dari sekadar apa yang ada sekarang...memang jika diperhatikan, kereta nasional mempunyai banyak masalah...saya pun terkena batang hidung sendiri...kereta baru beli, nak pergi penang..tentiba saja berasap tengah jalan...baru saja 10km bergerak..nasib baik belum jauh...sekarang, lepas 2 tahun...masalah tingkap pula...aish...sedih..lah tu pula, saya tak tahu lah mereka ni tipu ke apa...hari tu saya baru saja habiskan hutang kereta saya sebanyak 2000++....banyak tu.... :-o bagi orang macam saya...semata-mata nak setelkan hutang yang belum selesai...(kita tak suka berhutang..tak bagus untuk kesihatan)..next month tu, datang lah penyata bank meminta bayaran bulanan yang masih belum diselesaikan sebanyak RM591...bayarlah kita ni sebanyak RM600...
namun, amat mengguris hati dan perasaan apabila datang satu lagi penyata mengatakan saya masih berhutang sebanyak RM111..........sedih woooo.... :-( + sedikit tak puas hati...
berapa banyak lagi hutang saya nya.....dah puas berhabis..masih ada hutang....pelik sungguh.....mahu saja saya tukar kereta tu...tapi, sayang pulak..... :-D
entahlah deh.....
cuma saya rasa proton memerlukan sesuatu yang lebih berkualiti dari sekadar nak mempromosi harga produk yang rendah sedangkan di apsek yang lain....kualiti dan kuantitinya pun 'rendah'...!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:19


.. saga kat atas itu gerek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:25


Pada 27-09-07 09:59 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

satria gemilang

/

betul ke ni...? ke guna adobe photoshop? :roll:

kalau hujan pula, macam mana? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 27-09-07 15:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:28


salam...

huh...

cantik...cantik...

eerrmm...kena tunggu kerja dulu lah..

hehe...tak ada duit nak beli..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:37


Pada 27-09-07 14:18 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

hahahahaha

time kalau kereta proton,ada saja nak kondem.diwar-warkan seluruh negara.suruh lah mekanik tu kerja dengan proton.yang masalah bukannya design tapi management proton.jual MV Augusta 1 euro buat apa.kalau tak boleh buat sharing technology seperti mana proton buat kat kompany lotus.memang dah tak pakai mitsubishi dah pun.pasal orang jepun kedekut nak mampus.kenakan syarat bermacam-macam kalau nak deal dengan mereka tapi tak malu curi idea orang.dengar cakap mekanik jalanan pun boleh nak percaya.setakat dengar-dengar kata orang saja lah.sampai bila nak yakin dengan diri sendiri entah.....asyik ikut saja cakap orang.

kereta fiat multipla takmau pula nak kutuk walaupun design dia buruk sesangat..

ni kereta kesayangan toyota camry terbakar tengah jalan,Kenapa tak ada sapa pun nak war-warkan kata teruk ke apa ke.




(aii.... camry 'road test' terbakar.. oklah juga.. daripada dah daftar on the road, QC lepas, baru guna dua bulan dah berasap, tingkap tak naik.. radiator bocor lepas itu nak claim punyelah payah.. )

Biasanya dengan siapa kita akan bertanya jika kita hendak membeli sesebuah kereta baru? (selain salesman tu)

pada saya, saya akan tanya mana-mana mekanik atau org yang memandu kereta tersebut.. minyak dia macam mana.. maintenancenya.. dan bila mereka kata itu-ini-itu-ini.. hah! kita buat lah kesimpulan dan keputusan.. bukan main 'tibai' saja beli..

'pokok tak goyang, kalau tak ada angin' dan saya bercakap kerana ramai yang dah cakap macam tu...

tak pernah lagi tengok Fiat Multipla tersadai.. ya, design tahhapahapa..tapi ada juga org beli.. ini tidak, tambah skirting..bumper terus jadi 'Spesel Edition'.. tak ada apa pun..
:-P :-P :-D :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

xeeL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26838
Posting: 105

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 17:09


Assalamualaikum.....

Pelik betul... ramai yang kata kereta proton xbagus... dari dulu sampai sekarang. Dah meluat saya dengar. mana-mana forum pun ada bincang pasal benda ini setiap kali ada kereta proton baru yang keluar.

tak pernah pulak saya dengar orang kutuk kereta lain yang baru keluar walaupun ada kes2 yang memang teruk. Kenapa diam pulak? kalau betul nak jadi pengkritik... jangan kritik proton saja... Ini berat sebelah.

Saya tak nafikan ada kes2 dimana sesuatu model kereta proton tu kurang baik... memang ada. tapi saya sangat tak setuju kalau orang terus melabel SEMUA kereta proton xbagus.... even pada kereta yang belum release dan mereka pastinya belum test drive. Proton dah buat yang terbaik dan kualiti keretanya juga semakin meningkat. Zalimlah kita kalau kita terus kata kereta proton tak ada kualiti.

Kalau ada yang komplen kata kereta proton ada masalah itu dan ini... kereta lain pun ada masalah jugak... Ramai jugak yang ada kereta proton dan kereta mereka tak ada apa-apa masalah.... macam kereta2 lain jugak.

Apa yang saya memang tak puas hati ialah mereka2 yang sanggup kutuk habis kereta proton kalau buat silap tapi tak pernah cakap apa-apa kalau kereta lain yang ada masalah. Ini double standard ini. Ramai yang pandai kritik tapi langsung tak bagi solution.

Nanti ada pulak orang yang main isu harga kereta mahal... Arghh.. malas nak cakap. Pepandai lah fikir sendiri. Kalau tak suka... rasa xberbaloi.. beli lah kereta lain... tak payah lah bising2 kat sini.

Walau apa pun... saya bangga Malaysia ada syarikat kereta sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeeLProfil   Hantar PM kepada xeeL   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-09-07 17:30


Pada 27-09-07 17:09 , xeeL posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

Pelik betul... ramai yang kata kereta proton xbagus... dari dulu sampai sekarang. Dah meluat saya dengar. mana-mana forum pun ada bincang pasal benda ini setiap kali ada kereta proton baru yang keluar.

tak pernah pulak saya dengar orang kutuk kereta lain yang baru keluar walaupun ada kes2 yang memang teruk. Kenapa diam pulak? kalau betul nak jadi pengkritik... jangan kritik proton saja... Ini berat sebelah.

Saya tak nafikan ada kes2 dimana sesuatu model kereta proton tu kurang baik... memang ada. tapi saya sangat tak setuju kalau orang terus melabel SEMUA kereta proton xbagus.... even pada kereta yang belum release dan mereka pastinya belum test drive. Proton dah buat yang terbaik dan kualiti keretanya juga semakin meningkat. Zalimlah kita kalau kita terus kata kereta proton tak ada kualiti.

Kalau ada yang komplen kata kereta proton ada masalah itu dan ini... kereta lain pun ada masalah jugak... Ramai jugak yang ada kereta proton dan kereta mereka tak ada apa-apa masalah.... macam kereta2 lain jugak.

Apa yang saya memang tak puas hati ialah mereka2 yang sanggup kutuk habis kereta proton kalau buat silap tapi tak pernah cakap apa-apa kalau kereta lain yang ada masalah. Ini double standard ini. Ramai yang pandai kritik tapi langsung tak bagi solution.

Nanti ada pulak orang yang main isu harga kereta mahal... Arghh.. malas nak cakap. Pepandai lah fikir sendiri. Kalau tak suka... rasa xberbaloi.. beli lah kereta lain... tak payah lah bising2 kat sini.

Walau apa pun... saya bangga Malaysia ada syarikat kereta sendiri.


janganlah marah ye xeel...biasanya orang yang mengkritik ni lah yang membangunkan kita sedangkan orang yang memujilah yang selalu menjatuhkan kita..... :-)
lagipun, saya kritik proton sebab kereta saya kereta proton..hua...ishk..ishk...sedih... :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 20:33


!!! QUOTE !!!

lagipun, saya kritik proton sebab kereta saya kereta proton..hua...ishk..ishk...sedih...


eheh..ooo,kamu pakai kereta proton ke.tak mengapa,kita step by step improve.thomas edison pun beratus kali dia gagal.last sekali dia dapat juga cipta lampu.jangan kamu kritik pasal tak pueh hati beli model lama,alih-alih proton dah keluar model baru.kamu pula baru tau lepas tu rasa menyesal pasal beli model kereta lama.ehehehehe ......:-D

tak elok lah buat generalization macam tu.hanya semata-mata 2-3 orang pakai kereta dan kereta dia pula tak ok terus buat summary yang mengatakan kereta proton ni semua teruk.itu bukan satu kaedah yang bagus untuk menentukan keadaan dalam sesuatu kelompok.tak elok lah buat fallacy macam tu....contohnya,seorang anak dia mencuri terus tuduh satu famili dia pencuri.kan ke teruk perangai macam tu......tak begitu? ....:-D

bab satria gemilang tu tak banyak tau lagi lah ibnu_musa.jadi tak boleh nak bagi komen lelebih.rasanya ada lah sunroof dia yang boleh buka tutup tu...cuba tengok bebetui.mustahil pakai photoshop.tengok kat kusyen belakang tu.detail saja kan....:-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-09-07 20:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-07 10:01


alamak.. mestilah ada 'kondem-mengondem' takkanlah hanya nak memuji sahaja, sekurang2nya.. pihak terbabit boleh meneliti pandangan org yang berkaitan.

Dan sudah pastilah org yang 'mengondem' itu seperti saya ini inginkan sesuatu yang lebih baik lagi.. bukan sekadar 'make-up..touch-up sikit-sikit.. terus keluar model baru.. kita mahukan sesuatu yang lebih baik atau yang setaraf dengan pengeluar kereta import... jangan kata kita tak mampu lagi.. dah berapa tahun proton 'hidup'.. takkan setakat itu sahaja &D proton boleh buat..

lihatlah isu kereta 'kotak tisu'.. proton juara, sampai tahap tu sekali .. nak tergelak pun ada tengok bentuk kereta... hasil permintaan? tak payah cakap. semua org tahu.

Saya 'mengondem' supaya Proton dapat menghasilkan produk yang 'mesra rakyat'.. berkualiti, murah baik pulih, bentuk yang lebih menarik.. serta harga yang sepadan dengan kemampuan majoriti rakyat malaysia hari ini yang kerja makan gaji... jangan tanya tokey2 besar.. pengurus2 besar yang bergaji 5-10 ribu sebulan..

sebagai contoh diatas.. Proton Neo, satu permualaan yang cukup baik jika ia benar-benar terlaksana.. harap 'auto roof ' dia nanti tak guna canvas... haru kena koyak dengan pisau!
Contohi keeta volvo coupe yang tidak mengunakan canvas dan bukan seperti BMW Z4..bumbungnya daripada canvas.. bos saya punya.. saya tanya kalau kena benda tajam bos koyak lah nampaknya... kata bos saya.. memang lah.. (dalam hati saya.. mahal saja kereta tapi tak berbaloi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-09-07 10:26


Pada 27-09-07 20:33 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

lagipun, saya kritik proton sebab kereta saya kereta proton..hua...ishk..ishk...sedih...

eheh..ooo,kamu pakai kereta proton ke.tak mengapa,kita step by step improve.thomas edison pun beratus kali dia gagal.last sekali dia dapat juga cipta lampu.jangan kamu kritik pasal tak pueh hati beli model lama,alih-alih proton dah keluar model baru.kamu pula baru tau lepas tu rasa menyesal pasal beli model kereta lama.ehehehehe ......:-D


saya tak pernah menyesal walaupun model lain keluar...sebab memang saya tak yakin dengan proton..saya beli pun sebab ayah saya suruh...sebab saya nak improvement lah saya kena 'protes' apa yang proton lakukan....tapi, daripada dulu..lepas satu ke satu model, improvement terlalu sedikit...even kesilapan yang lalu masih diulangi pada model yang sama...memang, saya masih menunggu suatu produk dari proton yang lebih berkualiti dan berkuantiti...saya harap proton boleh hasilkan model tersebut, tapi setakat ini..it's too far beyond my sight...

!!! QUOTE !!!


tak elok lah buat generalization macam tu.hanya semata-mata 2-3 orang pakai kereta dan kereta dia pula tak ok terus buat summary yang mengatakan kereta proton ni semua teruk.itu bukan satu kaedah yang bagus untuk menentukan keadaan dalam sesuatu kelompok.tak elok lah buat fallacy macam tu....contohnya,seorang anak dia mencuri terus tuduh satu famili dia pencuri.kan ke teruk perangai macam tu......tak begitu? ....:-D


tak buat generalization...tapi sampling....kebarangkaliannya tinggi...terlalu kerap...dan bukan hanya daripada 2 3 orang yang pakai kereta proton saya dengar tentang masalah2 yang berlaku...bila peratusnya lebih dari 50%, jadi kita boleh menerimanya sebagai benar...tu kan konsep statistik....

!!! QUOTE !!!


bab satria gemilang tu tak banyak tau lagi lah ibnu_musa.jadi tak boleh nak bagi komen lelebih.rasanya ada lah sunroof dia yang boleh buka tutup tu...cuba tengok bebetui.mustahil pakai photoshop.tengok kat kusyen belakang tu.detail saja kan....:-D



satria gemilang tu...hm..Kenapa ada head bar antara kerusi depan dan belakang ye...?? besar pula tu..tak sesuai....

[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 28-09-07 10:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-07 11:34


Assalamualaikum wwt...

Ana pun peminat kereta jugak..semua jenis model kereta ana minat especially PURPLE color..hehe latest proton model ada yang color purple kan...hmm ingat nak memiliki satu..tapi tak mampu.. :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 02:36


model kereta lagi......lawa autobot ni...... :-D

/
waja

/
juara

/
savvy

/
perdana


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 02:47


rupanya satria gemilang tu tak dipasarkan.hanya untuk hari kebesaran saja sambil membawa orang-orang yang layak.macam tu lah yang dapat tau.mungkin pasal kurang sambutan rasanya.nanti ada perarakan di KL atau memana,try tengok.rasanya ada lah perarakan orang pakai satria gemilang tu....:-D

ooo belajar sampling ke?lebih 50% dari rakyat Malaysia ke?tak mengapa lah.kalau dari komuniti kecik tak perlu lah anggap generalization.statistik tak semestinya betul.dan ia hanyalah angka semata-mata.orang yang kerja di proton tak nampak vision sebenarnya proton diwujudkan.mungkin sebab tak ditekankan betul betul tu pasal lah jadi macam tu.wallahu'alam.sebab tu mungkin ada yang buat kerja sambil lewa.mentaliti pemikiran melayu lapok memang kadangkala sukar dibendung pasal diasak dengan adat yang tak berpatutan.lalu lahirlah generasi yang tidak agresif yang hanya tahu ikut sahaja cakap orang.

apa pun management proton yang perlu ditelitikan.dulu ramai kata tengku mahalel bodoh pasal beli company lotus yang rugi banyak.tapi sebenarnya itu untuk mendapatkan teknologi.apa yang baik kita boleh ambil dan belajar.dan dicombinekan dengan teknologi proton.sekarang CEO proton tak nampak langsung vision proton diwujudkan.tu pasal dok makin rugi jadinya.jual MV Augusta lagi.memang rugi serugi ruginya.sepatutnya setiap kereta proton yang terhasil diuji terlebih dahulu seperti mana sirim uji.bukannya uji satu lepas tu yang lain dah kira ok.kalau boleh buat macam tu,rasanya tak ada masalah dah proton ni.entah bila lah nak boleh ada macam tu....... :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 08:28


Pada 01-10-07 02:47 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

sepatutnya setiap kereta proton yang terhasil diuji terlebih dahulu seperti mana sirim uji.bukannya uji satu lepas tu yang lain dah kira ok.kalau boleh buat macam tu,rasanya tak ada masalah dah proton ni.entah bila lah nak boleh ada macam tu....... :-D

tak berapa setuju sebab akan mengambil masa yang terlalu lama untuk dipasarkan selain meningkatkan kos seterusnya menyebabkan harga kereta semakin mahal.
saya yakin bukan kilang kereta saja, apa-apa kilang pun takkan uji semua produk yang dikeluarkan, cukup sekadar mengambil beberapa sampel secara rawak.
dari peringkat &D, dah macam-macam ujian dilakukan sebelum sampai ke MP stage.kalau masih berlaku kerosakan selepas MP stage, kemungkinan itu kesilapan production, bukan design tapi bergantung juga pada spec yang ditetapkan..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 12:10


proton ok apa sekarang, ceo baru, dulu memang hampeh. Savvy, neo dan persona macam best saja. Waja memang problem.
Nasib baik zaman dulu saya tak beli kereta lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-10-07 12:25


Assalamualaikum...
nak proton yang boleh tukar² jadi robot lah.....
takpun yang boleh tukar jadi biskut...boleh makan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 12:30


Pada 02-10-07 12:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
nak proton yang boleh tukar² jadi robot lah.....
takpun yang boleh tukar jadi biskut...boleh makan...


salam...

:lol: :lol: :lol:

ok juga tu..
ana pun nak beli yang boleh tukar2 jadi robot.

senang sikit kalau jalan raya "jem",
tukar jadi robot, lepas itu main langkah2 saja kereta orang lain. :-D


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:14


Pada 02-10-07 12:30 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-07 12:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
nak proton yang boleh tukar² jadi robot lah.....
takpun yang boleh tukar jadi biskut...boleh makan...


salam...

:lol: :lol: :lol:

ok juga tu..
ana pun nak beli yang boleh tukar2 jadi robot.

senang sikit kalau jalan raya "jem",
tukar jadi robot, lepas itu main langkah2 saja kereta orang lain. :-D



bahaya ni.. nanti kesesakan lalu lintas udaa pula... kasihan beburung dan unggas2 yang terbang rendah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 06:51


hehehehe..apa lah tukar jadi biskut.habis makan dah kena beli lain pula dah...

nanti semua pakat tukar jadi robot.ada tak pueh hati sikit,pakat berperang bertumbuk macam cerita transformer tu.

ni latest lagi model proton.tapi memang high performance dan paling tiptop lah.rasanya in the future boleh lah tengok kereta ni berkeliaran di atas jalan raya.nampak macam lebih kurang kereta buggati dan aston martin sikit.sapa dulu cakap proton beli lotus tu rugi pergi sekeh luku kepala dia

/

National carmaker, Proton Holdings Bhd, plans to manufacture affordable Lotus cars in Malaysia probably in late 2007 or in 2008, its managing director Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said.

“If everything goes on well, the affordable Lotus will be done and assembled in Malaysia . Both Lotus and Proton have agreed on the plan,” he told reporters at a press conference to mark his 100 days as managing director.

He said Proton was currently identifying the specification for the car, platform to work with and the market to focus.

“This car could be priced around RM100,000 compared with the current Lotus car at between RM300,000 and RM400,000. It is a very expensive car (current Lotus). I think there is a big market for Lotus if it is within affordable range without compromising Lotus’ quality,” he said.

/

He said with the model, the company could expand Lotus sales not only in UK , Europe, US and Japan but also in China , India and Association of South-East Asian Nations market.

Syed Zainal said Proton was tapping synergies with the UK-based sports car maker, by forming partnerships with carmakers and raising quality of the cars.

“Lotus is world famous for sports cars and its engineering services, so it makes a lot of sense for us, as the owners of Lotus, to put in more Lotus in Proton cars. At the same time we will open doors for Lotus to provide engineering services to other carmakers in key Asian market such as China , South Korea and India ,” said Syed Zainal.

He said currently Lotus was too heavily-centred in UK . About 80-90 percent of Lotus engineering expertise are there.

“That is nothing wrong with it. But with we have to be competitive. People are now working towards geo-based rather then Euro-based.

“Hence, going forward, Lotus has to move from a UK-based firm to geo-based in order to have its resources in the emerging market like China and India .

“We are taking a fresh look at making the best use of Lotus’ strengths,” he said.

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 29-10-07 06:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 06:56


Wah, cantiknya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 08:22


mesti tinggi dan terlalu tinggi pelaburan yang diperuntukkan untuk keluarkan model baru tu.nak tanya sikit, model ni 100% baru atau modify dari model2 lain?
kalau betul-betul model baru, memang lama nak pulang modal.masalahnya pemikiran rakyat malaysia ni tak dapat nak diubah. kalaulah harga proton dan honda tu sama, ada ke rakyat malaysia yang nak beli proton?
mungkin akan dikeluarkan dalam kuantiti yang kecil macam proton chansellor (betul ke eja ni??) tapi kalau sikit sangat yang membeli, macam mana nak buat modal pusingan?
kalau tengok dari gambar tu, rasanya tak ramai rakyat malaysia yang mampu beli..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!
[ Telah diedit oleh: tornado pada 29-10-07 08:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 20:28


fuhh... lawanya yang baru ni... :terliur: :terliur:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-07 08:07


:-o uhhh, bestnya..saya tak tahu sangat pasal kereta tapi memang cantik kereta keluaran proton.thank sapa yang buat topik ni, sekurang2nya boleh tahu sikit-sikit tentang kereta dan boleh lah beliiii.tunggu ada duit. :-D :-D :-D :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

parit_buntar
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30832
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 08:22


Proton Bagus lah....aku pakai proton juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For parit_buntarProfil   Hantar PM kepada parit_buntar   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 09:23


Pada 29-10-07 08:22 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

mesti tinggi dan terlalu tinggi pelaburan yang diperuntukkan untuk keluarkan model baru tu.nak tanya sikit, model ni 100% baru atau modify dari model2 lain?
kalau betul-betul model baru, memang lama nak pulang modal.masalahnya pemikiran rakyat malaysia ni tak dapat nak diubah. kalaulah harga proton dan honda tu sama, ada ke rakyat malaysia yang nak beli proton?
mungkin akan dikeluarkan dalam kuantiti yang kecil macam proton chansellor (betul ke eja ni??) tapi kalau sikit sangat yang membeli, macam mana nak buat modal pusingan?
kalau tengok dari gambar tu, rasanya tak ramai rakyat malaysia yang mampu beli..



bab ni tak sure lah sama ada dalam kuantiti kecil atau tak.tapi target market untuk kereta tu bukan dalam malaysia saja.sebab bila orang dengar company lotus terbayang tentang kemajuan engineering kepakarannya.target market dia luas.meliputi pasaran china,taiwan dan europe.memang rasanya mungkin tak ramai rakyat malaysia yang mampu beli.tak sure sama ada 100% baru atau modify.tapi rasanya ni kereta lotus cuma di pasang oleh proton di malaysia ni.macam naza buat kat kereta korea lah.tu pasal harga turun.mari tengok gambar ni.bangga lah jugak..hehehe...:-D...try cari kat UK sana

/

/


/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 30-10-07 10:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

parit_buntar
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30832
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 13:26


trouver_99 ---- hang kerja company apa...banyak info tentang Proton ni..boleh buat link?

Bookmark and Share

    


  Member Information For parit_buntarProfil   Hantar PM kepada parit_buntar   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-07 13:33


bismillahhirrahmanirrahim

lawanya..ada can ni nak tukar kembara silver ana tu..hehe..tapi..tak penting :-( .. tak pelah..asalkan kembara tu boleh jalan lagi sudah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 11:10


lawanya kereta.boleh cuba survey ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 11:41


/

/
from : paultan

sesiapa ada info juga tentang kereta proton boleh lah pakat-pakat share.kita tunggu lah bila iswara replacement model ni nak keluar


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-10-07 12:21


saya pakai savvy..memang best..audio sistem dia,design dia yang comel...mm,sesiapa yang ada info tentang savvy?;-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 17:14


Pada 31-10-07 12:21 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

saya pakai savvy..memang best..audio sistem dia,design dia yang comel...mm,sesiapa yang ada info tentang savvy?;-D

audio system savvy best ke?masih guna car stereo yang asal?
tengoklah comp mana yang buat car stereo tu.. :-P :kelip:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 19:43


saja lah nak letak kat sini.pesona envy.limited edition.sapa yang sempat beli tu mesti gempakz.... ;-)

/

/

/

/

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-10-07 20:53


Pada 31-10-07 17:14 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-07 12:21 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

saya pakai savvy..memang best..audio sistem dia,design dia yang comel...mm,sesiapa yang ada info tentang savvy?;-D

audio system savvy best ke?masih guna car stereo yang asal?
tengoklah comp mana yang buat car stereo tu.. :-P :kelip:



audio asal dia ialah clarion..Kenapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 21:44


comel juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

im_koyube
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2007
Ahli No: 30699
Posting: 26
Dari: Leicester, United Kingdom

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 04:59



    


  Member Information For im_koyubeProfil   Hantar PM kepada im_koyube   Pergi ke im_koyube's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 07:49


agak-agak harga kenderaan turun tak tahun depan? myvi berapa ye kalau turun harga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 08:10


Pada 31-10-07 20:53 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-07 17:14 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-07 12:21 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

saya pakai savvy..memang best..audio sistem dia,design dia yang comel...mm,sesiapa yang ada info tentang savvy?;-D

audio system savvy best ke?masih guna car stereo yang asal?
tengoklah comp mana yang buat car stereo tu.. :-P :kelip:

audio asal dia ialah clarion..Kenapa?

I'm one of the circuit design engineer in clarion (M) RnD department but will no longer with this company.
memang most of the local cars car stereo are manufactured in this company include perodua and naza..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!
[ Telah diedit oleh: tornado pada 03-11-07 10:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-11-07 08:16


oh...bagus sound dia..:-D saya minatla..mm,banyak ke model proton yang pakai clarion?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 08:23


cantiknya..boleh tahan lah design..bkenan betul yang satri gemilang tu,tak jual lah pula..hmm..pesona envy tu cantik colour dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 09:57


Pada 01-11-07 08:16 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

oh...bagus sound dia..:-D saya minatla..mm,banyak ke model proton yang pakai clarion?

banyak juga lah..
radio iswara tu model clarion 2003..
radio wira, waja, savvy, myvi memang design under clarion (M).
radio naza,kelisa and kancil memang production kat Malaysia tapi tak pasti under design mana.
waja akan guna radio baru, base on clarion 2007, cuma tambah circuit untuk CD changer..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 01-11-07 10:32


nak beli kereta ni bukan suka-suka nak pakai tapi sebagai satu aset..biarlah alah membeli,menang memakai....ikut kemampuan kewangan masing-masing.Kereta keluaran malaysia pun tak kurang hebatnya..cantik,tough,bergaya semua ada.kalau tak ada persaingan,tak ada lah idea baru..

malaysia boleh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 02-11-07 11:58


Pada 01-11-07 09:57 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-07 08:16 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

oh...bagus sound dia..:-D saya minatla..mm,banyak ke model proton yang pakai clarion?

banyak juga lah..
radio iswara tu model clarion 2003..
radio wira, waja, savvy, myvi memang design under clarion (M).
radio naza,kelisa and kancil memang production kat Malaysia tapi tak pasti under design mana.
waja akan guna radio baru, base on clarion 2007, cuma tambah circuit untuk CD changer..



savvy punya clarion yang latest ke?mm,kilang dia di mana?penangkan?jadi tornado ni ada di penangla..gitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 12:07


haaa tengok,dah ada engineer yang design audio untuk kereta proton dah masuk share ilmu dia.mana nak tau sat lagi nanti ex-ceo proton,tengku mahaleel ke masuk.hehehehehe.....

lupa pula nak letak pasal kereta savvy,

savvy R3

/

/

lawa juga...

:-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 02-11-07 13:06


savvy best..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-11-07 14:42


Pada 29-10-07 06:51 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!



/

“This car could be priced around RM100,000 compared with the current Lotus car at between RM300,000 and RM400,000. It is a very expensive car (current Lotus). I think there is a big market for Lotus if it is within affordable range without compromising Lotus’ quality,” he said.

/
/



haaa.... :terliur: jika macam ini yang proton keluarkan nanti.. Insyaallah... dengan izin Allah swt dan rezeki lebih... saya usahakan.

design2 seperti inilah yang patut diusahakan proton.. untuk rakyat malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 17:18


Pada 02-11-07 11:58 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-07 09:57 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-07 08:16 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

oh...bagus sound dia..:-D saya minatla..mm,banyak ke model proton yang pakai clarion?

banyak juga lah..
radio iswara tu model clarion 2003..
radio wira, waja, savvy, myvi memang design under clarion (M).
radio naza,kelisa and kancil memang production kat Malaysia tapi tak pasti under design mana.
waja akan guna radio baru, base on clarion 2007, cuma tambah circuit untuk CD changer..

savvy punya clarion yang latest ke?mm,kilang dia di mana?penangkan?jadi tornado ni ada di penangla..begitu?

rasanya tak ada lah latest sangat, engineer yang design radio tu pun dah resign.. :bye: :bye:
kilang clarion (M) kat fasa 3, kws perindustrian bayan lepas. ofis RnD kat fasa 1, betul-betul tepi runaway airport..
saya tinggal kat butterworth, hari2 naik jambatan.
but as I told before, I am no longer with this company..
rasanya tahun depan keluar iswara baru, ada sesiapa tau nama untuk iswara tu?radio untuk iswara tu dah siap (dipanggil model B.L.M).masih guna model clarion 2007 sebagai mother model, tapi buang mp3 function.confuse juga Kenapa proton tak nak letak mp3 function sebab kalau dikira kos komponen, beza tak sampai RM30 pun dengan yang tak ada mp3 function..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!
[ Telah diedit oleh: tornado pada 02-11-07 17:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-11-07 09:08


oh,bagi saya,mp3 function,bukan kita nak dengar semua lagu pun saudara...cd biasa yang ada 9 lagu pun tak habis dengar..:-D kalau ada travel jauh2,maybela...:-) tinggal di butterworth?saya kerja di butterworth,tapi menetap di kepala batas...:-) saudara pakai kereta apa tornado?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 09:35


mungkin itu salah satu sebabnya..tapi dari segi market, orang lebih prefer yang ada mp3 function. at least boleh play mp3 + cd, instead of cd player yang hanya boleh play cd.. :-D :-D
sekurang2nya, orang yang beli proton dah tak payah fikir nak tukar kepada mp3 player.
mungkin juga proton lebih prefer guna cd changer. :berfikir: :berfikir:
tapi comp GM kat thailand lagi dahsyat. mereka request CD changer + mp3 player.huhu..berapa ribu lagu yang mereka nak main pun tak tau.. :-o :-o car stereo tu untuk model chevrolet.
saya pun baru siapkan projek modify clarion 2007 untuk CA model. CA model ni maksudnya untuk customer tertentu, tak pasti comp mana yang ambil.kat bawah meja saya ni ada banyak lagi set clarion 2007.
hari tu perodua dah intai2 model yang ada usb player, tak pasti mereka setuju atau tak. proton pula bila nak guna usb player ye? :berfikir: :berfikir:
saya guna kereta apa?huhu..saya masih setia dengan honda, tapi bukan honda accord, bukan juga honda jazz mahupun honda city.. :malu: :malu: :malu:
cukupla bagi ku honda ex5 setakat ni.. :cry: :cry: :cry:

p/s:kos tinggi oo naik kereta lalu jambatan hari2.. :lol: :lol: :lol:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 10:06


wahahahahha...honda ex 5...betul betul..nak naik jambatan memang kos tinggi.baik naik moto..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-11-07 18:25


oh..hebat2...dulu,proton gunakan jenama blaupunk kan?Kenapa mereka tak pakai dah?mm,savvy minyaknya jimat...bolehlah nak pakai...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 08:30


memang dulu proton guna car stereo dari blaupunk.kalau tak silap, kebanyakan proton keluaran 90-an memang guna car stereo dari blaupunk.
sekarang ni gen2/persona masih guna blaupunk lagi kan? :-? :-?
saya pun tak pasti Kenapa proton tukar kepada clarion..
mungkin clarion lebih bagus atau sebab2 politik.. :berfikir: :berfikir:
savvy memang jimat minyak tapi tak larat nak bayar tol jambatan (RM5.60 Kalau guna touch & go, RM7 kadar biasa).tak campur minyak kereta lagi..
kalau naik motor, baru dalam RM4 (tol+minyak).lagi satu, boleh elak kesesakan atas jambatan..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-11-07 10:24


Pada 05-11-07 08:30 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

memang dulu proton guna car stereo dari blaupunk.kalau tak silap, kebanyakan proton keluaran 90-an memang guna car stereo dari blaupunk.
sekarang ni gen2/persona masih guna blaupunk lagi kan? :-? :-?
saya pun tak pasti Kenapa proton tukar kepada clarion..
mungkin clarion lebih bagus atau sebab2 politik.. :berfikir: :berfikir:
savvy memang jimat minyak tapi tak larat nak bayar tol jambatan (RM5.60 Kalau guna touch & go, RM7 kadar biasa).tak campur minyak kereta lagi..
kalau naik motor, baru dalam RM4 (tol+minyak).lagi satu, boleh elak kesesakan atas jambatan..



oh..macam tu..tapi saya tengok kereta persona,dia ada MP3...sebab dia guna blaupunk...mm,macam-macam...tapi dari segi bunyi,memang jauh best lagi clarion..:-)

dari segi politik?macam mana tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 10:47


Pada 05-11-07 10:24 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 08:30 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

memang dulu proton guna car stereo dari blaupunk.kalau tak silap, kebanyakan proton keluaran 90-an memang guna car stereo dari blaupunk.
sekarang ni gen2/persona masih guna blaupunk lagi kan? :-? :-?
saya pun tak pasti Kenapa proton tukar kepada clarion..
mungkin clarion lebih bagus atau sebab2 politik.. :berfikir: :berfikir:
savvy memang jimat minyak tapi tak larat nak bayar tol jambatan (RM5.60 Kalau guna touch & go, RM7 kadar biasa).tak campur minyak kereta lagi..
kalau naik motor, baru dalam RM4 (tol+minyak).lagi satu, boleh elak kesesakan atas jambatan..

oh..macam tu..tapi saya tengok kereta persona,dia ada MP3...sebab dia guna blaupunk...mm,macam-macam...tapi dari segi bunyi,memang jauh best lagi clarion..:-)
dari segi politik?macam mana tu?

mana lagi best, let the customers judge for us..
politik? tak adalah melibatkan PAS, UMNO,BN or whatever..tapi ini cerita top management..saya taknak campur..
ok lah..just want to share with all of you something..
great design award in japan
i'm one of the person who had involved in this model..rasa bangga lah juga dapat great award kat japan..sesiapa yang faham bahasa jepun, boleh lah tolong transalate..
ini model 07USB 2-Din..Kenapa 2-Din?sebab saiz panel kat depan tu besar sikit daripada radio biasa..
mesti gempak kalau proton guna car stereo ni..tapi tak mungkin sebab radio ni mahal juga harganya..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-11-07 11:10


Pada 05-11-07 10:47 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 10:24 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-07 08:30 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

memang dulu proton guna car stereo dari blaupunk.kalau tak silap, kebanyakan proton keluaran 90-an memang guna car stereo dari blaupunk.
sekarang ni gen2/persona masih guna blaupunk lagi kan? :-? :-?
saya pun tak pasti Kenapa proton tukar kepada clarion..
mungkin clarion lebih bagus atau sebab2 politik.. :berfikir: :berfikir:
savvy memang jimat minyak tapi tak larat nak bayar tol jambatan (RM5.60 Kalau guna touch & go, RM7 kadar biasa).tak campur minyak kereta lagi..
kalau naik motor, baru dalam RM4 (tol+minyak).lagi satu, boleh elak kesesakan atas jambatan..

oh..macam tu..tapi saya tengok kereta persona,dia ada MP3...sebab dia guna blaupunk...mm,macam-macam...tapi dari segi bunyi,memang jauh best lagi clarion..:-)
dari segi politik?macam mana tu?

mana lagi best, let the customers judge for us..
politik? tak adalah melibatkan PAS, UMNO,BN or whatever..tapi ini cerita top management..saya taknak campur..
ok lah..just want to share with all of you something..
great design award in japan
i'm one of the person who had involved in this model..rasa bangga lah juga dapat great award kat japan..sesiapa yang faham bahasa jepun, boleh lah tolong transalate..
ini model 07USB 2-Din..Kenapa 2-Din?sebab saiz panel kat depan tu besar sikit daripada radio biasa..
mesti gempak kalau proton guna car stereo ni..tapi tak mungkin sebab radio ni mahal juga harganya..



saya tumpang bangga..:-) saya juga bangga kerana pakai proton..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-07 11:38


wah best gila...insyaAllah pasti aku akan tunggu kelahiran proton yang baru...

waja best..besar..bawa sedap..minyak jimat..boleh bawa laju-laju..dan lain-lain..sokonglah kereta nasional..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-07 12:16


!!! QUOTE !!!

wah best gila...insyaAllah pasti aku akan tunggu kelahiran proton yang baru...

waja best..besar..bawa sedap..minyak jimat..boleh bawa laju-laju..dan lain-lain..sokonglah kereta nasional..

lobam...enta bawa waja ke?...:-)

jangan laju2 sangat...kang tertekan pedal sampai 180km...sedar tak sedar...bahaya tuuu....:-)

HIDUP WAJA!!!! :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:01


Pada 06-11-07 12:16 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

wah best gila...insyaAllah pasti aku akan tunggu kelahiran proton yang baru...
waja best..besar..bawa sedap..minyak jimat..boleh bawa laju-laju..dan lain-lain..sokonglah kereta nasional..

lobam...enta bawa waja ke?...:-)
jangan laju2 sangat...kang tertekan pedal sampai 180km...sedar tak sedar...bahaya tuuu....:-)
HIDUP WAJA!!!! :lol: :lol: :lol:

CLARION FOR PROTON CARS..
terpampang jelas kat panel depan radio WAJA tu, kalau masih guna radio waja yang asal lah.. ;-) ;-)

insyaAllah, sama kita nantikan edisi terbaru proton pada tahun depan.harap-harap harga kereta turun lah..

kikcers:countdown for resigning from Clarion (M) Sdn Bhd..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-11-07 13:08


Kenapa?awak nak berhenti kerja dengan clarion ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 13:50


Pada 06-11-07 12:16 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

wah best gila...insyaAllah pasti aku akan tunggu kelahiran proton yang baru...

waja best..besar..bawa sedap..minyak jimat..boleh bawa laju-laju..dan lain-lain..sokonglah kereta nasional..

lobam...enta bawa waja ke?...:-)

jangan laju2 sangat...kang tertekan pedal sampai 180km...sedar tak sedar...bahaya tuuu....:-)

HIDUP WAJA!!!! :lol: :lol: :lol:


lobam anda tak nak jual kek den anda keto waja itu..den usha2 keto ni....nak ambil honda seken tapi mak ayah aku suruh angkat baru...aku enggan tapi proton baru itu cambest pula ...hhahhaha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 15:38


Pada 06-11-07 13:08 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa?awak nak berhenti kerja dengan clarion ke?

yup..next week is the last week for me with clarion..
nak meniage 'char koey teow' pula lepas ni.. :terliur: :terliur:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:11


best...char kueh tiaw 3 bungkus...kerang lebih aaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-11-07 16:58


adui...rugi2..tak dapatla nak sembang2 tentang perkembangan terbaru clarion..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 22:42


dah sembang bab charkuew tiaw lah pulak..nge nge nge

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-07 16:01


Kenyataan penuh Dr Mahathir mengenai isu AP dan kaitan dengan proton


1. Penjelasan ini ingin saya buat kerana akhbar dan TV tidak mungkin melapor semua fakta-fakta kepada orang ramai.

2. Soal Proton bukan soal perbezaan kenyataan antara mana-mana individu, atau perkelahian antara Menteri dengan pesara. Sebaliknya ia adalah berkenaan sebuah perusahaan nasional. Di zaman di waktu mana banyak perusahaan kereta bermotor sudah bankrap dan tutup kedai, umpamanya Austin, Morris, moga-Rover dan lain-lain, dan syarikat gergasi seperti General Motors dan Chrysler sudah bankrap, Proton masih hidup dan subur, mempunyai wang tunai lebih daripada 2 billion Ringgit dan tidak bergantung kepada Kerajaan atau bank untuk melabur lebih daripada 2 billion Ringgit dalam kilangnya yang baru di Tanjung Malim. Sedikit sebanyak kejayaan ini tentulah hasil pengurusan yang cekap, lebih-lebih lagi memandangkan kesan daripada import kereta buatan asing yang begitu banyak dengan harga import yang begitu murah.

3. AP (Approved Permit) mula dikeluar pada tahun tujuh puluhan, sebelum ada Proton. Pada masa itu orang Melayu tidak dapat masuk perniagaan kereta kerana ejen-ejennya seperti Kah Motors (Honda), UMW (Toyota) dan Cycle and Carriage (Mercedes) dan lain-lain terdiri daripada bukan bumiputra. Mereka enggan memberi peluang bagi peniaga bumiputra.

4. Kereta-kereta yang dipasang dalam negara atau diimport oleh ejen/dealer (pengedar)/pengimport yang rasmi tidak boleh diimport oleh sesiapa lain tanpa membayar “over-riding” komisyen kepada ejen rasmi.

5. Justeru itu AP diberi untuk import kereta terpakai yang telah dibaiki (recon cars). Walaupun ramai bumiputra yang menjual AP tetapi terdapat bumiputra yang berjaya dalam bidang perniagaan ini. Di antara mereka ialah Tan Sri S. M. Nasimuddin S. M. Amin. Tanpa AP ini tidak mungkin ada peniaga kereta bumiputra sebelum Proton dikeluarkan. Apabila Proton dikeluarkan ramailah bumiputra yang berjaya menjadi ejen penjual kereta Proton.

6. Pengeluaran Proton berjaya mengurangkan import kereta buatan asing oleh ejen-ejen bukan bumiputra. Sudah tentu lebih banyak permintaan untuk Proton lebih ramailah ejen bumiputra, dan lebih larislah penjualan oleh mereka.

7. Sebaliknya apabila AP diberi dengan lebih banyak kepada sebilangan yang kecil bumiputra, dan mereka ini pula tidak ada apa-apa persediaan untuk berniaga, maka tentulah jumlah peniaga kereta bumiputra tidak bertambah dengan banyak dan penjualan Proton oleh ejen-ejen Proton yang terdiri daripada bumiputra tidak akan laris. Lagipun harga kereta asing yang diimport dengan AP ini terlalu rendah, yang mana ini membolehkan kereta ini diberi diskaun yang tinggi dan penjualan menjadi laris. Di masa yang sama ejen Proton tidak dapat di tambah.

8. Jelas sekali pemberian AP ini menguntungkan segelintir bumiputra tertentu dan merugikan ejen Proton, bumiputra terutamanya, serta mengurangkan peluang bumiputra lain untuk menjadi peniaga kereta Proton. Tidaklah benar pengeluaran AP yang banyak menambah bilangan bumiputra dalam perniagaan kereta, terutama apabila dua tiga orang yang tidak ada kedai mendapat beribu-ribu AP.

9. AP terbuka dahulu membolehkan pemegang mengimport pelbagai jenama. Apabila diperkenalkan AP francais maka hanya mereka yang dapat francais ini sahaja yang boleh mengimport jenama berkenaan. Mereka yang dahulu dibenarkan mengimport melalui AP terbuka, sekarang tidak lagi dapat mengimport jenama berkenaan. Yang mendapat francais ini bukanlah peniaga kereta tetapi bekas pegawai Kementerian. Mereka ini mendapat beribu-ribu AP walaupun tidak ada kemudahan untuk memasang atau menjual kereta-kereta ini. Mereka hanya menyerah (dengan bayaran tertentu) kepada pihak yang mampu memasang dan menjual kereta jenama tertentu ini.

10. Soal kualiti Proton tidak timbul kerana Proton berjaya menembusi pasaran yang canggih seperti United Kingdom dan Australia. Namun keluaran model baru tetap mempunyai sedikit kecacatan. Berpuluh ribu kereta jenama terkenal biasa di tarik balik kerana kecacatan tertentu. Ini termasuk Mitsubishi, Chevrolet, Ford dan lain-lain.

11. Penjelasan ini dibuat demi maruah dan kepentingan negara dan sebuah perusahaan nasional yang berjaya. Saya tidak ada apa-apa kepentingan dalam Proton. Saya tidak menerima barang satu sen pun sebagai penasihat Proton. Jika anak saya dapat sebilangan yang kecil (95 AP) untuk kereta Porsche, ia adalah mengikut syarat. Untuk menjual 50 biji kereta jenama ini tidak mudah. Janganlah seperti dahulu mengaitkan keluarga saya apabila perbuatan yang tidak harus dibuat dilakukan.

12. Saya terpaksa mendedah sepenuhnya kerana kepentingan perusahaan negara, bukan seperti yang didakwa oleh seorang penulis akhbar berbahasa Inggeris kerana saya tidak dapat AP.

13. Saya telah terima surat penjelasan daripada YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Saya dapati isi kandungan surat berkenaan serta lampiran tidak menjadi bukti akan kebenaran dakwaan YB Menteri berkenaan.

i) Kelulusan untuk Naza .a menjadi kereta nasional;

ii) Jumlah AP yang dikeluarkan pada 2004 – 2005;

iii) Asas dan syarat untuk keluaran AP;

iv) Jenis AP yang dikeluarkan;

v) Nama-nama mereka (syarikat/individu) yang mendapat AP, dan jumlah yang didapati masing-masing.

14. Di mesyuarat Agong Umno pula YB Menteri telah buat beberapa dakwaan yang tidak benar. Juga dalam temuramah TV Menteri mendakwa bahawa saya mungkin sudah lupa itu dan ini. Walaupun saya sudah berusia 80 tahun saya belum lagi nyanyok.

15. Pada mulanya setelah menjawab surat Menteri dengan salinan kepada Kabinet saya tidak berhajat untuk membuat apa-apa kenyataan lagi. Terpulanglah kepada Kabinet untuk menentukan apakah yang benar dan apa yang tidak benar. Tetapi oleh kerana YB Menteri tidak membuat kenyataan yang benar kepada perwakilan Umno dan orang ramai, maka terpaksalah saya membuat penjelasan.

16. Semasa saya jadi Perdana Menteri tidak ada keputusan oleh Kerajaan untuk tidak mengisytihar nama-nama pemegang AP kepada orang ramai. Mungkin Kerajaan sekarang telah membuat keputusan ini. Soalnya ialah apakah keputusan ini dibuat sebelum atau selepas YB Menteri membuat kenyataan bahawa dasar Kerajaan tidak membenarkan nama-nama pemegang AP diumumkan.

17. Saya pernah menjadi Menteri Perdangangan dan Industri. Penjelasan oleh YB Menteri bahawa apabila beliau mengambilalih Kementerian terdapat ramai yang diberi AP yang tidak memenuhi syarat dan beliau membatalkan AP kepada mereka, mencerminkan ketegasan YB Menteri pada masa itu. Siapakah Menteri Perdagangan dan Industri yang mendahului YB Menteri sekarang? Jika tidak disebut mungkin ada yang memikir sayalah orangnya.

18. Pemberian AP kepada bekas Pegawai Kerajaan. Walaupun tidak ada larangan secara rasmi bahawa pegawai yang baru bersara (secara pilihan) diberi peluang istimewa oleh Kerajaan, tetapi umum tertanya-tanya Kenapa bekas pegawai ini, dengan tidak pun memiliki syarat-syarat yang ditetapkan telah diberi beribu-ribu AP.

19. Kita tahu ramai daripada peniaga kereta, termasuk yang menjadi ahli Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (PEKEMA) telah meminta AP tetapi tidak dapat. Mereka juga tidak diberitahu berkenaan kategori francais dari exporter yang jika didapati melayakkan anugerah AP yang banyak. Pengenalan AP francais ini tidak diumum kepada peniaga kereta secara terbuka. Tiba-tiba kategori ini diperkenalkan dan orang tertentu mendapat AP yang begitu banyak dalam kategori ini. Dan pemegang AP yang dahulu dapat mengimport jenama francais tidak lagi dibenar mengimport jenama ini.

20. Saya tidak irihati dengan orang Melayu yang menjadi kaya. Tetapi kekayaan mereka hendaklah dengan jalan yang sah. Saya telah berkali-kali menegur mereka yang menjual AP untuk kaya cepat. Ternampak jelas yang penjualan AP berleluasa sekarang. Adalah menjadi tanggungjawab seseorang Menteri untuk memerhati keadaan supaya sebarang penyelewengan tidak berlaku.

21. Butiran terperinci berkenaan surat-menyurat antara pihak-pihak berkenaan akan disusuli kemudian untuk mengelak daripada pertikaian.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-11-07 17:23


hehe...ok jugak ye...kereta ni bila launching???


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-11-07 11:59


boli baru yo akasia..apo susah bona..tapi yang xbestnya harga cepat turun...arrr...dulu beli 40k lepas 3 tahun lebih dan 20k...arrr fedap..setengah pun tak habis bayar lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-11-07 12:50


hmmm aku dah jatuh cinta dengan keto ni..copeklah keluar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 08:35


proton satria GTi Turbo ......:-D

http://www.youtube.com/watch?v=KbwQtCRSTYU

mahsyuk...

satria beat skyline.....:-D

http://www.youtube.com/watch?v=Oox6DL-HDBA


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 16-11-07 08:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 08:41


iklan proton....:sopan:

http://www.youtube.com/watch?v=Dw5nV1SG-bI


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 08:49


proton gemilang on the road.tak dikeluarkan di pasaran sebab takut tidak mendapat sambutan....

/

/

8-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-11-07 10:22


cerita pasal Proton memang best sebab ana banyak kawan kerja sana. kawan ana bekerja untuk stamping kereta Proton. subsidry Proton iaitu Syarikat Miyazu Sdn Bhd . ada yang join venture dengan Proton iaitu APM untuk suspension dan seat Proton...Research and Developement (&D)Proton pun ada...

Proton PM5 tu untuk Perdana Menteri ke -5...sebab itu name dia PM5..xjual proton itu..untuk event tertentu saja...

Best juga cerita pasal automotif ye..dulu ana pernah interview kat Proton, kena jaga production kat Tg Malim. Minat juga sebab dapat balik kg sendiri..tapi tengok pasaran Proton yang tak stabil saja..terus tak berani nak ambil risiko..buat-buat kerja kilang tutup..susah juga nak cari kerja baru...ehehhe

Proton ok sebenanrnye, tapi biasala mana-mana kerja politician masuk campur..tu yang jadi begitu...tengok saja model2 lama(Wira,Isawara,Satria) dulu semu cantik2 dan laku saja..selepas Proton tamat contract dengan Mitsubishi...kita design sendiri kereta kita..tu keluar Waja,Gen2,Neo..tu semua 90% anak tempatan punya idea...Kawan ana gaji 5-6k saja untuk design wiper kereta Gen2..ahahaha...kelakar pun ada tu yang design wiper saja..kalau design lampu ke body shape ke...mahu berapa pula gaji mereka itu...

lepas itu Proton ni pasaran kereta murah saja...cost Waja yang sebenanrnya sekitar 30-40k saja tapi dijual untuk rakyat Malaysia 50-60k...tu yang kecewa itu...keuntungan dikira untuk sebuah kereta..banyak itu..kalau 100 unit kereta..dah berapa banyak...

Politician isu..dah elok-elok Proton jadi kereta naasional...gov bagi pula geran kat Naza untuk buka automotif...yang best pasal Naza mereka otter sikit bumper ubahsuai apa patut..claim kereta nasional...so compentatif banyak sangat automotif...last2 jadi mangsa Proton juga...kalau siapa yang lalu area PJ cuba tengok Gen2 baru yang tersadai tepi itu..berlambak2...dengar cerita mereka nak lelong..huhuhu...tapi untuk staff saja lah??eheheh...melepas lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-12-07 06:46


:: minat PROTON :kelip: :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-07 17:48


warning warning...
new proton nearly come out this 2008....

8-)

/

/

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-08 10:06


comey...kecik saja macam aku...hehehe
aku ni kecik ke..?? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-01-08 11:04


assalamualaikum. sya memang minat pancuan 4 roda, bila ek proton nak keluarkan model pancuan 4 roda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 07:51


Pada 31-12-07 17:48 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

warning warning...
new proton nearly come out this 2008....

8-)

/

/

/


hehehe...inilah model B.L.M yang saya pernah sebut dalam posting sebelum ni..
apa yang saya tau, radio kereta ni tak boleh play mp3, tapi mungkin ada slot aux kat panel depan (kalau tak silap saya lah..).


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-08 10:22


smart lah belum ini, sti laku ini...boleh potong MYVI yang jadi kereta no 1 negara sekarang...harga pun murah..siap airbag lagi...beli2 jangan tak beli

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 12:52


memang lah tak nampak lagi kat kedai.pasal kereta ni akan officially keluar pada 18 Januari 2008.ia akan dilancarkan di KLCC dengan kemungkinan dihadiri oleh Tun Dr Mahathir dan Abdullah Badawi.

pada hari yang sama time tu,Perodua akan mengadakan conference di tempat yang lain (rasanya) untuk mengeluarkan model terbaru mereka.

lagi gambar proton terbaru...
/

/

/

/

/

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 13:28


erm
okla,,,
tapi macam ada tak kena saja
design macam tak betul-betul kemas...
mungkin boleh hasilkan yang lebih baik agaknya
kalau boleh
proton adakan ciri-ciri proton yang tersendiri
kereta ni nampak macam hyundai pun ada juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 14:20


betul.sekali tengok dari belakang macam honda yang lama tu kan.ni kompeni L.pergi Design yang tolong designkan juga sekali.tatau lah Kenapa mereka design begitu.ataupun saja nak biarkan proton kena saman dengan honda.

tapi harap harap proton dapat improve step by step dari segi design.bukan tak ada orang yang hebat dalam designer contohnya firdaus_9 tu tapi dah dia tak kerja kat proton.tak dapat lah design.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 14:50


Hmmm ye lah..

nak komen:
Design tak kemas sangat..terutamanya kat bahgian tepi kat belakang tu..
macam tak kena saja..tayar belakang macam tak kena..
kat bahagian belakang tu pun nampak macam Honda City sikit..
Lampu belakang pula nampak macam lampu Civic baru sikit..
Dashboard nampak "murah"
Rim biasa saja..kalau ada yang macam Satria Neo tu pun ok juga..hehe

Yang ok:
Lampu depan ada improvement..cantik..
Bumper depan pun sama..
Hood depan tu pun berjaya "digabungkan" dengan body kereta (tengok savvy macam mana hoodnye)
Bentuk garisan yang ada atas hood tu pun ada stail..hehe..
Bonet belakang pun nampak kemas..

Apapun,bagi saya design untuk kereta Proton Saga yang baru ni dapat : B+

Insyaallah..sedikit masa lagi,proton akan bangkit semula!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:45


erm..boleh tahan juga design kereta ni...
tapi saya dah terpikat dengan persona warna putih... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:52


tapi sekurangnya kereta ni sesuai lah untuk golongan berpendapatan rendah.harganya pun berpatutan.kalau kereta savvy tu kecik sangat...

tatau kereta ni jimat minyak juga ke tak.harap jimat minyak macam savvy lah.dah lah minyak dok naik harga ni.tol lagi.harga barang harian lagi.bengong betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 15:02


kira ok lah tuu.... tapi trouver...tak ada ke dengar-dengar proton nak keluar proton putra neo? atau ada lagi pelancaran model2 proton baru selepas ini? macam rugi saja kalau ada model lagi best selepas ini..beli2 belum ada lagi best selepas ini..hahaha.. perodua nak keluar model apa pulak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-08 09:44


hurmm... iklan punyalah 'suspen', kalau beginilah rupa bentuk model terbaru keluaran Proton yang dibangga2 oleh sesetengah pihak hanya kerana semangat 'patriotik' .. entahlahhhhh

pada saya jika Proton hendak menghasilkan rekabentuk kereta yang diinginkan rakyat malaysia buatlah pertandingan.. ramai pereka2 muda /graduan yang berkebolehan... kalau setakat nak 'suspen' setiap kali keluar model baru tapi bentuk macam 'goat-dung' .. janganlah salahkan rakyat memilih kereta luar negara!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-01-08 10:08


okla.... not so bad, kiranya ada improvement

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-01-08 09:38


!!! QUOTE !!!

kalau setakat nak 'suspen' setiap kali keluar model baru tapi bentuk macam 'goat-dung' .. janganlah salahkan rakyat memilih kereta luar negara!


eh kira ok lah apa..slow beb..proton baru nak naik balik..kira oklah design dari yang tah apa-apa itu..setahun satu kereta..cunlah..

betul ke proton pm 5 itu xjual..alaaaaaa...macam teringin saja nak nak naik..harga 100k berapa orang boleh muat..kalau setakat 2 orang lupakan ajerlah..


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» latest proton model

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.227216 saat. Lajunya....