Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 16 jam, 5 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: zina hati..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» zina hati..

Please Mendaftar To Post


Oleh zina hati..

faridah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11059
Posting: 25
Dari: bumi allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 16:36


assalamulaikum,
boleh tak kawan-kawan terangkan kat saya yang tidak pandai dalam ilmu agama ini tentang zina hati?bagaimana pula untuk "menyucikan hati yang telah kotor?"syukran.wasslam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridahProfil   Hantar PM kepada faridah   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 16:16


Wa'alaikumussalam warahmatullah, mmm....kalau nak cakap pasal zina hati ni...saya pun tak berapa pandai sangat, tapi bagi saya, dalam kehidupan ni, bila kita ada melakukan sesuatu yang boleh buat kita rasa tak tenang, maka mungkin Allah tak suka dengan perlakuan kita tu. Dari itu, timbullah rasa gelisah & gusar dalam hati saya ni. untuk sucikan balik hati kita ni, kembalilah kepada Allah dengan ibadah kepadanya, kita selalu baca Quran dengan penuh penghayatan, khusyuk dalam solat, zikir, solat taubat terutamanya, tak ada jalan lain selain dengan ingat padaNya untuk sucikan hati, selain tu, sama-samalah kita sentiasa ingat mati...InsyaAllah, bukan saja hati kita makin suci, malah makin bertambah iman kita pada Allah...percayalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 09-02-09 10:15


•Zina hati ialah keinginan dan khayal seks.
•Zina yang paling bahaya ialah, apabila kita merindui Si Dia,
memikirkan-mikirkan tentangnya, kecantinkannya,
ketampanannya, sifat penyanyangnya, betapa kecintaannya
kepada kita, zina tetap berlaku. Biarpun tidak bersua dari
segi pancaindera, hati boleh berzina.
•Zina seperti ini wujud di dalam hati...
Hati itu dikawal oleh akal...
Manakala akal pula dikawal oleh iman...
Kalau sering terjebak dengan zina hati...
Pertingkatkanlah lagi kualiti iman...
Kerana itulah sebaik-baik jalan penyelesaian...
•Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dengan melihat, lidah
boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina
dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke
arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui,
mengingati dan membayangi si dia(hari Bukhari dan
Muslim,rujuk Riyadusolihin bab larangan melihat wanita
•Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dengan melihat, lidah
boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina
dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke
arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui,
mengingati dan membayangi si dia(hari Bukhari dan
Muslim,rujuk Riyadusolihin bab larangan melihat wanita
•zina hati paling susah dijauhi..
rse2 kalau da mula teringat2 akan si dia...
merindui si dia...
terbayang2kn wajah dia..
cpat2lah berziKir dan mngingati Allah serta kebesaranNya..
minx2 spye dilindungi daripada hasutan syaitan..
•sebagai contoh untuk zina hati ini..
-gambar katun yang biasa kita tengok.
-tapi jika kita tengok sampai mghairahkan atau shawat itu pun da
kira zina hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

FAT32
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2005
Ahli No: 18446
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 12:45


Pada 09-02-09 10:15 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

•Zina hati ialah keinginan dan khayal seks.
•Zina yang paling bahaya ialah, apabila kita merindui Si Dia,
memikirkan-mikirkan tentangnya, kecantinkannya,
ketampanannya, sifat penyanyangnya, betapa kecintaannya
kepada kita, zina tetap berlaku. Biarpun tidak bersua dari
segi pancaindera, hati boleh berzina.
•Zina seperti ini wujud di dalam hati...
Hati itu dikawal oleh akal...
Manakala akal pula dikawal oleh iman...
Kalau sering terjebak dengan zina hati...
Pertingkatkanlah lagi kualiti iman...
Kerana itulah sebaik-baik jalan penyelesaian...
•Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dengan melihat, lidah
boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina
dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke
arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui,
mengingati dan membayangi si dia(hari Bukhari dan
Muslim,rujuk Riyadusolihin bab larangan melihat wanita
•Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dengan melihat, lidah
boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina
dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke
arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui,
mengingati dan membayangi si dia(hari Bukhari dan
Muslim,rujuk Riyadusolihin bab larangan melihat wanita
•zina hati paling susah dijauhi..
rse2 kalau da mula teringat2 akan si dia...
merindui si dia...
terbayang2kn wajah dia..
cpat2lah berziKir dan mngingati Allah serta kebesaranNya..
minx2 spye dilindungi daripada hasutan syaitan..
•sebagai contoh untuk zina hati ini..
-gambar katun yang biasa kita tengok.
-tapi jika kita tengok sampai mghairahkan atau shawat itu pun da
kira zina hati.



Thanks 4 the info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FAT32Profil   Hantar PM kepada FAT32   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 09-02-09 15:54


Pada 26-09-07 16:36 , faridah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamulaikum,
boleh tak kawan-kawan terangkan kat saya yang tidak pandai dalam ilmu agama ini tentang zina hati?bagaimana pula untuk "menyucikan hati yang telah kotor?"syukran.wasslam.

cuba cari dalam hadis muslim.."setiap manusia tu telah ditetapkan tentang zina..zina mata melihat,zina telinga mendengarkan,zina tangan menyentuh, zina hati merindui/khayalan,...kalau ada masa akan saya sampaikan hadis tu ye..saya xhafal..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104713 saat. Lajunya....