Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Kelakar
Topik: cost nak kahwin....berapa agak-agak ??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» cost nak kahwin....berapa agak-agak ??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh cost nak kahwin....berapa agak-agak ??

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 10:23


cost nak kahwin....

tengok berapa banyak kos nak kahwin??!!
tu baru kahwin, Kalau dah ada anak?
mampui nak bayar ini...

kalau macam ini baik tak payah KAHWIN!!!
safe sikit duit...



kalau sahabat pandai, teka berapa kos kahwin ini??

Kursus perkahwinanRM__
Wang hantaran RM __
Mas kahwin RM__
Upah jurunikah RM__
Kad jemputan RM__
Setem RM __
Cincin tunang RM __
Cincin kahwin RM __
Barang kemas RM__
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan RM__
Tempat penginapan untuk rombongan RM__
Barangan Hantaran:
Sirih junjung RM __
Potpurri RM __
Al-Quran RM__
Telekung/sejadah RM__
Kain ela RM__
Baju kurung RM __
Beg tangan RM__
Tuala RM __
Jam RM __
Kasut RM __
Satu set peralatan solek RM __
Satu set penjagaan badan RM __
Buah-buahan RM __
Puding RM __
Cokelat RM __
Kek RM __
Juruandam:
Pelamin RM__
Bunga pahar RM__
Bunga telur/cenderahati tetamu RM__
Baju songket RM__
Hiasan bilik tidur RM__
Pintu gerbang RM__
Hiasan hantaran RM__
Videografi RM__
Jurugambar RM__

Kanopi RM__
Kerusi dan meja RM __
Alas meja RM__
Kipas siling RM __
Lampu RM__
Upah pekerja RM__

Sewa hotel atau taman RM__
Kerusi dan meja RM__
Menu RM__
Penyambut tetamu RM__
Pengiring RM__

Set meja pengantin RM__
Kerusi dan Meja RM__
Alas meja RM__
Skirting RM__
Scallop RM__
Kerusi banquet RM__
Bunga bouquet RM__
Lauk pengantin RM__
Penanggah RM

Nasi dan lauk pilihan RM __
Buah-buahan RM__
Air (kordial) RM__

Kompang RM__
Silat pengantin RM__
Cak lempong RM__
Kumpulan marhaban/berzanji RM__
Satu set sistem PA RM__
DJ / MC RM __

Percutian RM__
Jumlah perbelanjaan
RM __


:lol: :-D :-P ;-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-09-07 10:29


masya ALLAH! :0

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-09-07 10:36


Huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 10:48


apakata buat yang sederhana saja...yang penting ijab dan kabul...kalau grand sangat pun nanti sampai berhutang pula... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-09-07 10:50


Pada 26-09-07 10:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

cost nak kahwin....

Kursus perkahwinanRM__
Mas kahwin RM__
Al-Quran RM__
Telekung/sejadah RM__



Bagi ana ini saja yang ana perlukan..perkahwinan yang simple...janji CUKUP SYARAT.. :-P

Persiapan lain tu pun penting juga..tapi tak payah nak keluar duit banyak pun..sebab boleh buat sendiri..jimat sikit..

Agak-agak kos nya berapa ek??...RM $$$..hehe :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 10:58


anggaran mungkin dalam.... rm 20000......boleh pergi buat haji dah.....huhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 10:59


senarai cost kawin saudara aye tu ada yang tak perlu...patutpun nampak mahal..buatlah sederhana saja...

andam tu perlu sangatke? kakak jadi jurusolek pun dah cukup..silap-silap; dengan khidmat mak andam bulu kening habis dicabut macam kes seorang kawan

:-)

jurugambar, penyambut tetamu tak perlu pun upah orang..saudara-mara kan ramai untuk tolong.. :-)

banyak lagi benda tak perlu tapi setakat ni saja lah..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 11:00


Pada 26-09-07 10:58 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

anggaran mungkin dalam.... rm 20000......boleh pergi buat haji dah.....huhuhuh


hehee...demo samo dengan kawe... kawe burjet pun 20000 juga...
tapi entahlah bila tak tau mampu... kerja stahun lebih pun, simpanan tok sampai lagi 10 ribu... nampaknya 2 tahun lagi agaknya baru mampu... :lol: :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:03


ish...
ni bukan kahwin namanya..
ni membazir ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 11:31


Pada 26-09-07 10:48 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

apakata buat yang sederhana saja...yang penting ijab dan kabul...kalau grand sangat pun nanti sampai berhutang pula... :)


setuju!!!

nanti kalau buat seperti yang disenaraikan oleh aye...
ada pulak yang bhutang dengan bank untuk kawin..

silap-silap-silap; aribulan..dapat anak nanti pun jadi anak bank...
anak da berderet pun masih ta dapat na langsaikan hutang dengan bank....

buat apa yang penting dulu..
ijab qabul dan majlis yang sederhana kan da memadai..
takut nanti kita blebih2 sampai timbul rasa megah atau riak pula....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....
[ Telah diedit oleh: lubaina pada 26-09-07 11:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 11:36


hah!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:37


Assalamualaikum..
hmmm...ingatkan lawak apa tadi...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:39


Pada 26-09-07 10:50 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 10:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

cost nak kahwin....

Kursus perkahwinanRM__
Mas kahwin RM__
Al-Quran RM__
Telekung/sejadah RM__



Bagi ana ini saja yang ana perlukan..perkahwinan yang simple...janji CUKUP SYARAT.. :-P

Persiapan lain tu pun penting juga..tapi tak payah nak keluar duit banyak pun..sebab boleh buat sendiri..jimat sikit..

Agak-agak kos nya berapa ek??...RM $$$..hehe :-D



Yap.. Setuju sangat!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-09-07 11:58


Pada 26-09-07 11:03 , ani_putrihijjaz posting:

!!! QUOTE !!!

ish...
ni bukan kahwin namanya..
ni membazir ni...


kata sekali seumur hidup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:00


bersederhanalah...takkan tu pun tak mampu..bawa bincang kedua-duanya belah pihak..sure ada titik temunya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:01


masyaallah..banyaknya kos dia ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:09


Pada 26-09-07 12:00 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bersederhanalah...takkan tu pun tak mampu..bawa bincang kedua-duanya belah pihak..sure ada titik temunya..

betul tu...saya setuju.. :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 12:37


Waa RM20000. Banyaknye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:41


Pada 26-09-07 12:37 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Waa RM20000. Banyaknye....


yelah.... 8000 doh untuk hantaran.... tu kira normal market... :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:55


Memang realiti pun... kalau pun tak sampai RM 20,000, kos kahwin adalah RM 18,000. Kalau pun kita tak guna semua duit tu, lebih elok disediakan anggaran wang sebanyak tu untuk semua hal berkaitan rumahtangga.

Sebenarnya jangan membazir. Kahwin ni banyak benda yang membazir.

Dan pandai-pandailah juga berjimat. Siapa yang bercouple dan selalu keluar jalan-jalan or tengok wayang or gayut kat telefon atau apa-apa yang sewaktu dengannya yang membazir duit, tu kan dah namanya membazir.

Walau apa pun, nak kahwin perlu ada fulus. No money no talk lah..


p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-07 12:56


Pada 26-09-07 10:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

cost nak kahwin....

tengok berapa banyak kos nak kahwin??!!
tu baru kahwin, Kalau dah ada anak?
mampui nak bayar ini...

kalau macam ini baik tak payah KAHWIN!!!
safe sikit duit...



kalau sahabat pandai, teka berapa kos kahwin ini??

Kursus perkahwinanRM__
Wang hantaran RM __
Mas kahwin RM__
Upah jurunikah RM__
Kad jemputan RM__
Setem RM __
Cincin tunang RM __
Cincin kahwin RM __
Barang kemas RM__
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan RM__
Tempat penginapan untuk rombongan RM__
Barangan Hantaran:
Sirih junjung RM __
Potpurri RM __
Al-Quran RM__
Telekung/sejadah RM__
Kain ela RM__
Baju kurung RM __
Beg tangan RM__
Tuala RM __
Jam RM __
Kasut RM __
Satu set peralatan solek RM __
Satu set penjagaan badan RM __
Buah-buahan RM __
Puding RM __
Cokelat RM __
Kek RM __
Juruandam:
Pelamin RM__
Bunga pahar RM__
Bunga telur/cenderahati tetamu RM__
Baju songket RM__
Hiasan bilik tidur RM__
Pintu gerbang RM__
Hiasan hantaran RM__
Videografi RM__
Jurugambar RM__

Kanopi RM__
Kerusi dan meja RM __
Alas meja RM__
Kipas siling RM __
Lampu RM__
Upah pekerja RM__

Sewa hotel atau taman RM__
Kerusi dan meja RM__
Menu RM__
Penyambut tetamu RM__
Pengiring RM__

Set meja pengantin RM__
Kerusi dan Meja RM__
Alas meja RM__
Skirting RM__
Scallop RM__
Kerusi banquet RM__
Bunga bouquet RM__
Lauk pengantin RM__
Penanggah RM

Nasi dan lauk pilihan RM __
Buah-buahan RM__
Air (kordial) RM__

Kompang RM__
Silat pengantin RM__
Cak lempong RM__
Kumpulan marhaban/berzanji RM__
Satu set sistem PA RM__
DJ / MC RM __

Percutian RM__
Jumlah perbelanjaan
RM __


:lol: :-D :-P ;-)



Astaghfirullah... awat gempak sangat?? boleh buat simple2 saja kan? dahulukan yang wajib. tak perlu nak membazir sangat... adalah lebih baik sekiranya kita simpan duit untuk kegunaan selepas berkahwin. lepas kahwin nanti lagi banyak pakai duit tau.. so buatlah perancangan kewangan yang terbaik.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 13:02


ada sesiapa yang rajin boleh senaraikan keperluan yang wajib sahaja. Boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:45


lepas kahwin jugak banyak yang kena bajet...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-07 16:03


Pada 26-09-07 11:58 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 11:03 , ani_putrihijjaz posting:

!!! QUOTE !!!

ish...
ni bukan kahwin namanya..
ni membazir ni...


kata sekali seumur hidup..


wey...
agak2 lah...
kalau macam ni pye belanja..baik tak payah...
sedekah pun lagi baik...


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 16:17


Pada 26-09-07 12:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.




tau tak apa !!!! so faham-fahamlaah kaum perempuan !!!!    :lol: :lol: :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 16:35


Pada 26-09-07 16:17 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 12:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.




tau tak apa !!!! so faham-fahamlaah kaum perempuan !!!!    :lol: :lol: :lol:



Kadang-kadang ramai saja kaum perempuan yang nak buat simple saja, tapi bila sanak saudara masuk campur serba salah jadinya. Apap pun yang penting adalah keberkatan, kan?


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 16:59


abang ipar ana cakap..dia dulu habis RM10 ribu ke atas..tu tak buat kenduri sambut pengantin perempuan kat rumah dia..itu kat kg..tapi kawan ana cakap, kawan habis RM15 ribu kat bandar..kira majlis kecik-kecik saja..kat bndar kan kena sewa depan kawasam perumahan.Entahla..susah jugak nak kahwin kalau kita ikut adat ni, nak elakkan org mengata sanggup letak wang hantaran tinggi-tinggi.kalau boleh biarlah ikut kemampuan dan elakkan dari benda tu jadi susah.
Pasal kompang2 dan DJ..tak buat pun tak apa..pasang saja lagu2 nasyid ke, ceria juga suasana..InsyaAllah ana akan buat begitu kalau kahwin:-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 26-09-07 17:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:01


Pada 26-09-07 16:35 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 16:17 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 12:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.




tau tak apa !!!! so faham-fahamlaah kaum perempuan !!!!    :lol: :lol: :lol:



Kadang-kadang ramai saja kaum perempuan yang nak buat simple saja, tapi bila sanak saudara masuk campur serba salah jadinya. Apap pun yang penting adalah keberkatan, kan?



:-) betul tu, campur tangan saudara mara perempuan yang masalah ni, mak ayah mereka ok saja... saudara dia ni yang demand lebih-lebih.... :-?

seperti dalam artikel ini... http://saifulislam.com/?p=75


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:11


assalamualaikum

banyak pembaziran yang ada dalam list saudara tu.
yang perlu ada dan difikirkan adalah...

baju pengantin lelaki & wanita (buat sendiri lebih jimat tak perlu sewa)

pelamin buat yang paling simple dan buat sendiri guna daya kreatif sendiri.

jurugambar rasanya saudara-mara yang ada tu boleh tolong ambilkan gambar tak perlu nak upah jurugambar.

pintu gerbang pun rasa tak perlu agaknya macam meriah sangat dah tu..

kompang silat pun tak perlu lah panggil saja org surau datang buat tahlil @ marhaban..

gubahan hantaran pun buat lah seringkas yang boleh tak perlu nak beli yang mahal.

hantaran yang diletakkan oleh pihak perempuan janganlah terlalu mahal..bukan kah yang rendah itu adalah yang terbaik..tak perlu sampai RM 8000...


bersederhana itu yang terbaik..

untuk saudara aye.
Allah akan memurahkan rezeki bagi mereka yang berkahwin itu adalah janjiNya pada kita umatnya jadi tak perlu lah saudara susah hati memikirkan semuanya ini.Anak juga rezeki dari Allah jika dikurniakan anak pasti rezeki kita juga bertambah jika kita rajin berusaha. Jangan mengeluh pada sesuatu yang telah ditakdirknNya untuk kita...

wallahu'alam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:18


Pada 26-09-07 17:11 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

untuk saudara aye.
Allah akan memurahkan rezeki bagi mereka yang berkahwin itu adalah janjiNya pada kita umatnya jadi tak perlu lah saudara susah hati memikirkan semuanya ini.Anak juga rezeki dari Allah jika dikurniakan anak pasti rezeki kita juga bertambah jika kita rajin berusaha. Jangan mengeluh pada sesuatu yang telah ditakdirknNya untuk kita...

wallahu'alam..




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:29


Pada 26-09-07 17:18 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 17:11 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

untuk saudara aye.
Allah akan memurahkan rezeki bagi mereka yang berkahwin itu adalah janjiNya pada kita umatnya jadi tak perlu lah saudara susah hati memikirkan semuanya ini.Anak juga rezeki dari Allah jika dikurniakan anak pasti rezeki kita juga bertambah jika kita rajin berusaha. Jangan mengeluh pada sesuatu yang telah ditakdirknNya untuk kita...

wallahu'alam..




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?




kalau ada yang bawah rm8000 saya pun nak jugak...huhuhuu..calon seperti aye kata....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 17:31


Pada 26-09-07 17:18 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 17:11 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

untuk saudara aye.
Allah akan memurahkan rezeki bagi mereka yang berkahwin itu adalah janjiNya pada kita umatnya jadi tak perlu lah saudara susah hati memikirkan semuanya ini.Anak juga rezeki dari Allah jika dikurniakan anak pasti rezeki kita juga bertambah jika kita rajin berusaha. Jangan mengeluh pada sesuatu yang telah ditakdirknNya untuk kita...

wallahu'alam..




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?



Ada sheikh. Ramai kat dalam ukhwah ni. cepat-cepat ngaku sapa sanggup bawah 8000 ? Cukup tahun jadi.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 17:32


Pada 26-09-07 17:29 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 17:18 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 17:11 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

untuk saudara aye.
Allah akan memurahkan rezeki bagi mereka yang berkahwin itu adalah janjiNya pada kita umatnya jadi tak perlu lah saudara susah hati memikirkan semuanya ini.Anak juga rezeki dari Allah jika dikurniakan anak pasti rezeki kita juga bertambah jika kita rajin berusaha. Jangan mengeluh pada sesuatu yang telah ditakdirknNya untuk kita...

wallahu'alam..




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?




kalau ada yang bawah rm8000 saya pun nak jugak...huhuhuu..calon seperti aye kata....



Tengok, ramai muslimin dok tunggu ni.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:32


Pada 26-09-07 11:00 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 10:58 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

anggaran mungkin dalam.... rm 20000......boleh pergi buat haji dah.....huhuhuh


hehee...demo samo dengan kawe... kawe burjet pun 20000 juga...
tapi entahlah bila tak tau mampu... kerja stahun lebih pun, simpanan tok sampai lagi 10 ribu... nampaknya 2 tahun lagi agaknya baru mampu... :lol: :lol:



kata-kata pujangga

lautan api sanggup ku redah inikan pula rm 20000.... :-P
demi cinta ku padamu sanggup ku korbankan segalanya... :-P


p/s:kata-kata diatas hanyalah kata pujangga tidak semestinya melambangkan diri penulis yang sebenar...... :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:33


!!! QUOTE !!!




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?




di ukhwah ni pun pasti ramai yang ada...
cuba2 lah cari:-Ptapi dahulukan pencarian saudara dengan memilih yang berilmu & beragama daripada paras rupa....


-----------------

[ Telah diedit oleh: kasih_kekasih pada 26-09-07 17:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:36


ye ke ada ramai yang dalam ukhwah ini bawah rm8000.......huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:40


ada belum cuba belum tau.... :oops:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:40


Pada 26-09-07 17:33 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!




syukran.... ;-) ;-)
tapi nak cari anak dara kat mana bawah 8000 ???
(yang ada rupa, ilmu & agama ) :-D
susah sheikh...so nak tak nak mesti lebih 8000 punya.... :-?




di ukhwah ni pun pasti ramai yang ada...
cuba2 lah cari:-Ptapi dahulukan pencarian saudara dengan memilih yang berilmu & beragama daripada paras rupa....



huhuuuu....kakak dan abang2 ana dah worning awal-awal lagi....
"kalau tak cantik aku tak mengaku adik ipar !!! "
nampak tu.... kan jenuh untuk ana cari yang bawah 8000 ribu ada rupa???
ilmu & agama memang dah wajib lah.... :lol: :lol: :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:45


ye ke aye..sampai macam itu sekali...hehehe..abang saya tak kisah saja...kalau saya on depa pun on..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:46


aii..kalau begitu punya list, lambat lagi lah nampaknya baru boleh kawin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:50


Pada 26-09-07 17:46 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

aii..kalau begitu punya list, lambat lagi lah nampaknya baru boleh kawin...


boleh great_teacher kalau nak kawin tapi kena buat kawin ramai-ramai...heheheeh baru save budjet..macam jakim buat itu..kawin ramai-ramai..... :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 26-09-07 18:16


RM 20000??? macam tak cukup saja?? banyak betul barang2 tu... kalau tempah majlis kat hotel ada kena tanbah 10000 ++ lagi.. masyaAllah.. nak kawin pun susah ek.. buat sikit-sikit dah lah.. .. dengar kata Kedah hantaran dia mahal.. dan Kelantan hantaran murah sikit.. hehe betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 18:49


Pada 26-09-07 16:17 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 12:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.


tau tak apa !!!! so faham-fahamlaah kaum perempuan !!!!    :lol: :lol: :lol:



kaum perempuan pun kena cari duit juga zaman lani... sebelum bersedia untuk berkahwin. kos kahwin memang tinggi, tak mungkin si lelaki dapat tampung semuanya.

jika sama-sama bekerjasama dan membantu di antara bakal suami dan isteri, tentu masalah kos untuk kahwin yang tinggi ni dapat diatasi.

zaman lani orang dah reti untuk tolerate. kaum perempuan juga dah bekerjaya dan mampu menyumbangkan wang untuk berkahwin.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wanirus
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26992
Posting: 1
Dari: russia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 18:55


hantaran di kedah mahai?emm,as kedahian,setakat yang saya tahu,hantaran di kedah,biasa2 saja(experience kakak2 dan kawan-kawan),tengok famili jugaklh,kalau famili nya biasa2 saja,biasa2lh hantaran tu(7000-8000),paling mahai saya pernah dengar,10000.kalau terkena famili kaya,tak taulh berapa:)bawa berbincanglh dua-dua belah,hantaran ditetapkn ikut kemampuan bakal suami,iA,baru berkat perkahwinan tu nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanirusProfil   Hantar PM kepada wanirus   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 08:35


Pada 26-09-07 18:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 16:17 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 12:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: tu yang orang sekarang lambat kahwin tu. hoho.


tau tak apa !!!! so faham-fahamlaah kaum perempuan !!!!    :lol: :lol: :lol:



kaum perempuan pun kena cari duit juga zaman lani... sebelum bersedia untuk berkahwin. kos kahwin memang tinggi, tak mungkin si lelaki dapat tampung semuanya.

jika sama-sama bekerjasama dan membantu di antara bakal suami dan isteri, tentu masalah kos untuk kahwin yang tinggi ni dapat diatasi.

zaman lani orang dah reti untuk tolerate. kaum perempuan juga dah bekerjaya dan mampu menyumbangkan wang untuk berkahwin.




haaa.... macam ni lah kawe nok dengar.... org prempuan kena faham..... bebanan org llaki, org perempuan kena tolong2 same... baru jadi pasangan ideal.... :-D :-D :-P


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-07 09:02


Assalamualaikum wwt...

Hmmm..macam ini kan "WEDDING DAY"yang en Aye impikan..:-D
Hehe..sorry lah ana buat conclusion sendiri..based on your List Of Wedding Cost created including your Demand..
jangan marah..


null


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:06


entah lah.. kadang poning juga kepala kalau memikirkanya...
menabung lah dr sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:17


aii..tak sukanya kalau kawin nanti kena bersanding...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:27


apa boleh buat...nak kawin punya pasal..mesti ushe lebih..kalau boleh kan kita nak kawin sekali saja dalam seumur hidup..jadi, ushe lah yang terbaik untuk perkahwinan kita..tapi jangan lah sampai membazir...tu da lain cerita...membazir......

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:48


bagus juga rasanya kalau belanja kawin rm 20000......susah lah...sikit lelaki nak kawin lebih daripada satu heheheheheh..betul tak ahli ukhwah sekalian...

p/s:hanya sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:51


Pada 27-09-07 09:02 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

Hmmm..macam ini kan "WEDDING DAY"yang en Aye impikan..:-D
Hehe..sorry lah ana buat conclusion sendiri..based on your List Of Wedding Cost created including your Demand..
jangan marah..


null



tak ada pun gambar nya.... :lol: :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-07 09:55


Hmmm..en aye..tengok betul-betul..itu..ada pun.. :lol:
Kalau tak ada..hilang hene cut kott.. :lol:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 27-09-07 10:30


jumlah yang diagak rasanya rm2000 saja agaknya...
hehe..
kahwin sederhana... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:36


Pada 27-09-07 09:55 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmmm..en aye..tengok betul-betul..itu..ada pun.. :lol:
Kalau tak ada..hilang hene cut kott.. :lol:




huhuuu....cantik.... tapi ana tak boleh naik pelamin.... gayat.... ketar kepala lutut nanti.... boleh sakit jantung tau......:-? :-?



p/s.... katakan TAK NAK kepada pelamin....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 27-09-07 10:37


alamak...!!!!
berapa ek semua kos 2...a
emm...andai di kira-kira lah kan mahu nya ramai org jadi bujang terlajak dan anak dara tua.... :-( :-(
saya sendiri pun takut untuk pkirkan pasal kos kawin...
walaupun saya ni prempuan tapi kena juga pkir untuk bakal suami saya nanti...
:-? :-? :-?


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-07 10:52


Pada 26-09-07 17:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


huhuuuu....kakak dan abang2 ana dah worning awal-awal lagi....
"kalau tak cantik aku tak mengaku adik ipar !!! "
nampak tu.... kan jenuh untuk ana cari yang bawah 8000 ribu ada rupa???
ilmu & agama memang dah wajib lah.... :lol: :lol: :lol:



Ana rasa lirik lagu ini sesuai untuk En Aye kita ini..

Mari-Mari Marilah
Dengarlah Ini Kisah Silam Oh Kawan
Sangatlah Berguna
Moga Hidup Aman bahagia

Di Malam Yang Pertama Jumpa Mertua
Tersentak Si Jejaka Diberitakan
Isterinya Tidak Sempurna Rupa
Anggota Zahirnya Lumpuh Semua
Tiada Upaya Mengurus Diri

Terkejut Si Jejaka Penuh Persoalan Di Hatinya
Mungkinlah Sudah Jodoh Itulah Isterinya
Hibanya rasa Hati Namun Tetap Redha Pada Takdir
Asalkan Punya Iman Itulah Paling Penting

Saat-Saat Berjumpa (Hai)
Terpesona Memandang (Hah)
Benarkah Isterinya
Menawan Sungguh Cantik

Cari-Cari... Carilah
Pasangan Hidup Betul-Betul Oh Kawan
Bahagia Berseri
Rumahtangga Akan Harmoni

Terhurailah Dijawablah Oleh Mertua
Zahirnya Tidak Sempurna Kiasan Saja
Memberi Makna Sucinya Diri
Wanita Solehah Terpelihara
Terharu Jejaka Tunduk Bersyukur

Jangan Mudah Percaya Harta Pangkat dan Rupa
Indahnya Di Mata Berawaslah
Rasul Sudah Bersabda Insan Punya Agama
Akhlaknya Mulia Fahamilah



:-D :lol:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:55


masyaAllah..hehe..kalau org sponsor ok ar..lambat lah kawin kalau perfect begitu.. pbelanjaan lepas kawin lah yang paling kena fikir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 11:03


Pada 27-09-07 10:52 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-07 17:40 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


huhuuuu....kakak dan abang2 ana dah worning awal-awal lagi....
"kalau tak cantik aku tak mengaku adik ipar !!! "
nampak tu.... kan jenuh untuk ana cari yang bawah 8000 ribu ada rupa???
ilmu & agama memang dah wajib lah.... :lol: :lol: :lol:



Ana rasa lirik lagu ini sesuai untuk En Aye kita ini..

Mari-Mari Marilah
Dengarlah Ini Kisah Silam Oh Kawan
Sangatlah Berguna
Moga Hidup Aman bahagia

Di Malam Yang Pertama Jumpa Mertua
Tersentak Si Jejaka Diberitakan
Isterinya Tidak Sempurna Rupa
Anggota Zahirnya Lumpuh Semua
Tiada Upaya Mengurus Diri

Terkejut Si Jejaka Penuh Persoalan Di Hatinya
Mungkinlah Sudah Jodoh Itulah Isterinya
Hibanya rasa Hati Namun Tetap Redha Pada Takdir
Asalkan Punya Iman Itulah Paling Penting

Saat-Saat Berjumpa (Hai)
Terpesona Memandang (Hah)
Benarkah Isterinya
Menawan Sungguh Cantik

Cari-Cari... Carilah
Pasangan Hidup Betul-Betul Oh Kawan
Bahagia Berseri
Rumahtangga Akan Harmoni

Terhurailah Dijawablah Oleh Mertua
Zahirnya Tidak Sempurna Kiasan Saja
Memberi Makna Sucinya Diri
Wanita Solehah Terpelihara
Terharu Jejaka Tunduk Bersyukur

Jangan Mudah Percaya Harta Pangkat dan Rupa
Indahnya Di Mata Berawaslah
Rasul Sudah Bersabda Insan Punya Agama
Akhlaknya Mulia Fahamilah



:-D :lol:




Thankz cik atie 82..... mbuat ana bsengeh seorang-seorang time baca lirik nasyid tu..... :lol: :lol: :-D :-D

tapi satu saja masalah.... tawakal and yakin ana tak cukup tinggi dalam bab jodoh ni........
(maksudnya untuk mperolehi ciri-ciri yang di idamkan... sebab ana teringat pada maksud ayat 26 surah an-nur ) :-(


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 11:11


Pada 27-09-07 10:55 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

masyaAllah..hehe..kalau org sponsor ok ar..lambat lah kawin kalau perfect begitu.. pbelanjaan lepas kawin lah yang paling kena fikir..


ta perlu dipenuhi semua yang tersenarai tu...
kasihan kat bakal suami...
jika bdegil sangat na ikutkan seperti apa yang dilistkan en. aye...
alamatnya..ada yang makan nasi dengan kicap saja lah lepas nikah... ;-)
na cover balik belanjawan kawin yang tinggi tu...tapi andai berkemampuan..Tak apalah...:-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:56


Kalau sebulan simpan rm50.. agak2 bila gaknyer ana dapat kahwin????
senarai tu tak boleh dikira dengan jari tangan dan kaki.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-09-07 14:30


Pada 26-09-07 10:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!




kalau sahabat pandai, teka berapa kos kahwin ini??

Kursus perkahwinanRM__



cikgu..yang ni saya tahu...60 ringgit cikgu...
kalau di luar..80 ringgit cikgu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 14:33


.. pakai saja Baitulmal.. yang penting akad nikah.. kenduri "simple2" sudah.. nak pakai banyak duit woo lepas menikah.. macam-macam hal kena ambil kira.. tak kan nak ambil kira majlis kenduri saja.. masak woo..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 14:54


Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:00


.. entahla.. aku pun tak pasti boleh ke berdoa macam tu??? macam ada tak kena saja.. tak tau lah.. aku ini tak pandai sangat bab2 Agama ni.. masih merangkak2 belajar perlahan2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:30


Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




:-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:33


Pada 27-09-07 15:30 , nailah_miz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




:-? :-? :-?



:-? :-? :-? :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:33


Pada 27-09-07 15:00 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. entahla.. aku pun tak pasti boleh ke berdoa macam tu??? macam ada tak kena saja.. tak tau lah.. aku ini tak pandai sangat bab2 Agama ni.. masih merangkak2 belajar perlahan2..


Ana pun rasa macam 2 jugak.. Macam ada yang tak kena saja..

:-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:36


kalau sya hantar 6 ribu sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:42


Pada 27-09-07 14:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??



a'ah...?? bior bonar...
ni lawak ke apa..... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:50


Pada 27-09-07 15:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??



a'ah...?? bior bonar...
ni lawak ke apa..... :roll:



pernah juga dengar doa ni...
cuba try...
mana tau jadi ke...


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:57


lebih baik lagi doa ni..

Robbanaa hablanaa min azwaajinaa wa zurriyyaatinaa qurrota a'yuniwwaj'alnaa lilmuttaqiina imaaman..


doa untuk dapat pasangan yang baik dan zuriat yang soleh..

ada dalam buku doa para nabi oleh ustaz zahazan

:-) :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 15:57


Pada 27-09-07 15:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??



a'ah...?? bior bonar...
ni lawak ke apa..... :roll:




sebaik-baiknya macam ni lah sheikh....

Ya Allah................
Seandainya telah engkau catatkan...........
Dia milikku tercipta buatku...............
Satukanlah hatinya dengan hatiku...........
Titipkanlah kebahagian antara kami...........
Agar kemesraan itu abadi...........

Dan ya Allah ya tuhanku yang maha mengasihi.......
Seiringkanlah kami melayari hidup ini .........
Ketepian yang sejahtera dan abadi........

Tetapi ya Allah..........
Seandainya telah engkau takdirkan.............
Dia bukan milikku..............
Bawalah ia jauh dari pandangan ku..........
Luputkanlah ia dari ingatanku.........
Dan peliharalah aku dari kekecewaan............

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti........
Berikanlah aku kekuatan...........
Melontar bayangannya jauh ke dada langit...........
Hilang bersama senja nan merah............
Agarku bisa bahagia..............
Walaupun tanpa bersama dengannya............

Dan ya Allah yang tercinta...........
Gantikanlah yang telah hilang..........
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah.........
Walaupun tidak sama dengan dirinya..........

Ya Allah ya tuhanku............
Pasrahkan lah aku dengan takdirmu.............
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan.......
Adalah yang terbaik buatku.............
Kerana engkau maha mengetahui...........
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini..........

Ya Allah..............
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku.......
Di dunia dan di akhirat..........
Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini......
Jangan engkau biarkan aku sendirian.........
Di dunia ini mahupun di akhirat.........
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...........
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman.............
Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup..........
Ke jalan yang Engkau redhai.....
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh.....
AMIN...

:-D :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-09-07 15:59


Pada 27-09-07 15:57 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 15:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??



a'ah...?? bior bonar...
ni lawak ke apa..... :roll:




sebaik-baiknya macam ni lah sheikh....

Ya Allah................
Seandainya telah engkau catatkan...........
Dia milikku tercipta buatku...............
Satukanlah hatinya dengan hatiku...........
Titipkanlah kebahagian antara kami...........
Agar kemesraan itu abadi...........

Dan ya Allah ya tuhanku yang maha mengasihi.......
Seiringkanlah kami melayari hidup ini .........
Ketepian yang sejahtera dan abadi........

Tetapi ya Allah..........
Seandainya telah engkau takdirkan.............
Dia bukan milikku..............
Bawalah ia jauh dari pandangan ku..........
Luputkanlah ia dari ingatanku.........
Dan peliharalah aku dari kekecewaan............

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti........
Berikanlah aku kekuatan...........
Melontar bayangannya jauh ke dada langit...........
Hilang bersama senja nan merah............
Agarku bisa bahagia..............
Walaupun tanpa bersama dengannya............

Dan ya Allah yang tercinta...........
Gantikanlah yang telah hilang..........
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah.........
Walaupun tidak sama dengan dirinya..........

Ya Allah ya tuhanku............
Pasrahkan lah aku dengan takdirmu.............
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan.......
Adalah yang terbaik buatku.............
Kerana engkau maha mengetahui...........
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini..........

Ya Allah..............
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku.......
Di dunia dan di akhirat..........
Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini......
Jangan engkau biarkan aku sendirian.........
Di dunia ini mahupun di akhirat.........
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...........
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman.............
Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup..........
Ke jalan yang Engkau redhai.....
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh.....
AMIN...

:-D :-D



Ha, yang ini ana rasa baru betul..

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 16:39


Pada 27-09-07 14:33 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. pakai saja Baitulmal.. yang penting akad nikah.. kenduri "simple2" sudah.. nak pakai banyak duit woo lepas menikah.. macam-macam hal kena ambil kira.. tak kan nak ambil kira majlis kenduri saja.. masak woo..


kalau tak silap, sumber kewangan baitulmal adalah kutipan zakat. boleh ke duit zakat digunakan untuk kahwin? senaraikan golongan yang layak terima zakat. saya masih tertanya2 hal ni, harap-harap ada warga ukhwah yang boleh tolong jelaskan.
tapi kalau pendapat saya memang tak boleh. orang yang dah kerja, gaji dalam lingkungan 7-8 ratus, adakah dalam kumpulan fakir atau miskin?jangan kan yang gaji 7-8 ratus, yang dapat gaji dalam 2 ribu pun ada masalah nak kumpul duit untuk kahwin..
persoalannya, boleh ke memohon duit zakat untuk bantuan nak kahwin??


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 00:12


tak silap saya..bagi pasangan yang tidak cukup wang.. sila ke Jabatan Agama Negeri masing-masing... di hari itu ada program nikah ramai-ramai

pasangan yang tidak cukup wang diberikan dalam rm3000 untuk dibelanjakan.

tapi tarikh perkahwinan ditetapkan oleh mereka.

ini salah satu usaha untuk membanteras gelaja zina dan anak luar nikah.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-09-07 00:58


Emm..payah juga kawin ini...baru pasal duit ini...emmm..masak masak

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 01:04


kalau sahabat pandai, teka berapa kos kahwin ini??

Kursus perkahwinanRM__ rm 80
Wang hantaran RM __ rm5k
Mas kahwin RM__ rm80
Upah jurunikah RM__ rm100
Kad jemputan RM__ rm500
Setem RM __ email saja...... rugi lah bayar bil streamyx kalau tak guna. :D
Cincin tunang RM __ tak tunang.... "khitbah" through perkenalan dua-dua keluarga

Cincin kahwin RM __ yang jual hari jumaat.
Barang kemas RM__ semua barang kemas elok-elok ok saja.
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan RM__ rm1000

Tempat penginapan untuk rombongan RM__ iktikaf ramai-ramai di masjid dan terus qiamullail solat hajat agar saya dan isteri jadi soleh dan solehah serta zuriat soleh dan solehah

Barangan Hantaran:
Sirih junjung RM __    tak pakai sirih
Potpurri RM __ tak
Al-Quran RM__ rm300... yang besar..tafsir .. senang nak ajar anak-anak dan isteri

bakal isteri beli sendiri:
Telekung/sejadah RM__ rm100
Kain ela RM__ rm100
Baju kurung RM __ rm100
Beg tangan RM__ danau kota
Tuala RM __ ????
Jam RM __ danau kota
Kasut RM __ danau kota
Satu set peralatan solek RM __bakal isteri saya tidak bersolek
Satu set penjagaan badan RM __ bakal isteri saya rajin solat sunnat.
Buah-buahan RM __ rm100
Puding RM __ rm100 giant.
Cokelat RM __ rm100
Kek RM __ bakal isteri saya pandai buat kek sendiri. dia kata kos cuma rm30

Juruandam:
Pelamin RM__ tak ada
Bunga pahar RM__ tak ada
Bunga telur/cenderahati tetamu RM__ tak bagi bunga telur...telur orang makan.bunga telur orang tak makan...bahkan buang..jadi membazir.... saya bagi design nota doa untuk tetamu dan doakan saya

Baju songket RM__ sewa kedai nenek
Hiasan bilik tidur RM__ hanya saya dan isteri saja tahu bilik kami
Pintu gerbang RM__ tak perlu
Hiasan hantaran RM__ hias sendiri
Videografi RM__ tak ada
Jurugambar RM__ saya sendiri

Kanopi RM__ dewan masjid
Kerusi dan meja RM __ masjid
Alas meja RM__ masjid
Kipas siling RM __ masjid
Lampu RM__ masjid
Upah pekerja RM__ gotong royong ahli masjid

Nasi dan lauk pilihan RM __ total rm5k
Buah-buahan RM__
Air (kordial) RM__

deposit sewa rumah 3+1 2k.

TOTAL RM 15,060 PLUS MINUS ni baru sebelah pihak agaknya? wallahua'lam

nak cepat kaya? solat hajat tanpa henti tika senang dan susah. insyaallah :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 03:25


hehe...biasalah nak kahwin,banyak belanja...
hantaran saja dah 10000,2 tak campur yang lain-lain lagi 2...ye tak aye...hehe
so kena lah menabung yerrr...
tengah kumpul duit ini...hehehe;-):-);-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 04:51


SEMBAHYANG HAJAT DOA minta AGAR PAK MERTUA NAK BUAT YANG WAJIB saja :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 09:30


Pada 28-09-07 03:25 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...biasalah nak kahwin,banyak belanja...
hantaran saja dah 10000,2 tak campur yang lain-lain lagi 2...ye tak aye...hehe
so kena lah menabung yerrr...
tengah kumpul duit ini...hehehe;-):-);-p



nak kumpul duit macam mana sheikh,
takdok motor, beli motor buruk... ada duit sikit beli motor baru... ada duit sikit tukar motor besar...ada duit lebih sikit beli kereta... ada duit sikit tambah sketing & bumper kereta... ada duit sikit tambah turbo.... ada duit lebih sikit tukar kereta besar pulak.....
sampai bila nak menabung macam ini???? :lol: :lol:

p/s... tiade kaitan dengan diri yang mnulis... :-P


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-07 09:36


entahlah...
bilalah nak kawin ni....
tabung pun bukannya bertambah, malah kurang pergi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 09:41


kahwin saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-07 10:15


Saya insyaAllah kawin tahun depan..
tapi nak buat sederhana saja...
hehehhehe yang patut2 saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-09-07 10:30


Pada 27-09-07 15:50 , ani_putrihijjaz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 15:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:54 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:29 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

baca ni sesuai untuk adik2 semua....
moga dipermudahkan segala urusan...


Doa dapat jodoh

"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,

jodohkanlah. ..

Tapi kalau bukan jodohku,

Jodohkanlah jugak...

Jika dia tidak berjodoh denganku,

maka jadikanlah kami jodoh...

Kalau dia bukan jodohku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, selain aku...

Kalau dia tidak bisa di jodohkan denganku,

jangan sampai dia dapat jodoh yang lain,

biarkan dia tidak berjodoh sama seperti

diriku...

Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,

jodohkanlah kami kembali...

Kalau dia jodoh orang lain,

putuskanlah!

Jodohkanlah dengan ku....

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,

biar orang itu ketemu jodoh dengan yang lain dulu dan

kemudian jodohkan kembali dia dengan ku ...




wuihh biar betul....??



a'ah...?? bior bonar...
ni lawak ke apa..... :roll:



pernah juga dengar doa ni...
cuba try...
mana tau jadi ke...



ye ke...???? huish.....
aneh..aneh...
kompom tak jadi...sebab ada doa yang tak patut...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 10:42


boleh saja kurangkan kos
banyak yang tak penting tu...
buat yang sederhana.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-09-07 00:17


Kawin buat loan?? apa pendapat anda??

Ok ke tak ok??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 06:29


"kos kahwin myr 20K membazir?... tak jugak. ikut kedudukan kewangan dan latar belakang sebenonyer.... kalau yang belum pernah melalui, memang nampak 20K tu terlalu banyak.... kalau yang dah melalui.... 20K tu sebenonyer cuma kos nampak (sebab kebanyakkannya sebenarnya mengabaikan nilai kos tak nampak/langsung (intangible cost)) yang mungkin sekitar 20-30% sahaja dari kos sebenar perbelanjaan mengurus perkahwinan. bila dikira balik hadiah dan wang pemberian jemputan, insyaallah sebenarnya apa yang kita dah belanjakan unuk tetamu sebenarnya hampir menyamai nilai pemberian oleh tetamu (hadiah & duit nampak). jadi di mana membazirnyer?,,,, kita memberi bukan untuk mengharapkan balasan...... tapi itulah kenyataannya.

ini untuk yang akan menikah di selangor:

kursus pra-perkahwinan : myr80 apa pax
bayaran ujian darah : myr20 apa pax.
bayaran sijil kebenaran nikah : dah tak ingat
bayaran pendaftaran : myr15
bayaran pendaftar/timbalan/penolong : myr100 (perjumpaan dengan jurunikah biasanya lebih dari sekali - isi borang-borang dan sesi temuduga ringkas - lebih baik daripada yang dibuat masa sebelum akad sebab kurang tekanan. kalau bakal pengantin tersalah jawb pun, tak derlah aib sangat sebab yang hadir masa tu cuma jurunikah, para saksi, wali dan bakal pengantin)
bayaran dua saksi : myr40
bayaran kad nikah : myr10 apa pax
mas kahwin/mahar : myr80


yang ini ikut kemampuan:
mas kahwin
cincin (sepasang)
kenduri - khemah/dewan, kerusi-makan, catering, (perempuan boleh absorb duit hantaran)
jurugambar/video
juruandam
persalinan nikah/bertandang/reception
barangan hantaran (carik yang bermanfaat + akan bebetul guna lepas majlis untuk pergi kerja/majlis)
perhiasan
kad jemputan/setem/upah juru hantar(wakil-wakil - duit minyak mereka kita kena tanggung)

optional:
pa system, mc, cenderahati,

untuk kos tak nampak/langsung belanja mengurus = masukkan sekali semua perbelanjaan yang termasuk untuk uruskan perkara di atas. minyak/tambang/telefon/makan-minum tak jemput tetamu/ pergi mengurus SEGALA hal-hal berkaitan. semua tu akan sebabkan tabungan kita bocor
"





jawapan di atas tu di taip & dijawab sendiri oleh hubby akak.... :roll: :roll: :roll: a'lah kulli hal, kami TIADA majlis pertunangan,besanding dan bertandang


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 30-09-07 09:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 07:22


Pada 27-09-07 16:39 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-09-07 14:33 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. pakai saja Baitulmal.. yang penting akad nikah.. kenduri "simple2" sudah.. nak pakai banyak duit woo lepas menikah.. macam-macam hal kena ambil kira.. tak kan nak ambil kira majlis kenduri saja.. masak woo..


kalau tak silap, sumber kewangan baitulmal adalah kutipan zakat. boleh ke duit zakat digunakan untuk kahwin? senaraikan golongan yang layak terima zakat. saya masih tertanya2 hal ni, harap-harap ada warga ukhwah yang boleh tolong jelaskan.
tapi kalau pendapat saya memang tak boleh. orang yang dah kerja, gaji dalam lingkungan 7-8 ratus, adakah dalam kumpulan fakir atau miskin?jangan kan yang gaji 7-8 ratus, yang dapat gaji dalam 2 ribu pun ada masalah nak kumpul duit untuk kahwin..
persoalannya, boleh ke memohon duit zakat untuk bantuan nak kahwin??



sumber kewangan baitulmal bukan hanya dari duit zakat. kalau yang pernah berurusan, pasti pernah dengar tentang pengurusan professional oleh baitulmal. e.pergi hospital - pusrawi, institut professional baitulmal, insitut kemahiran baitulmal etc.

tu belum campur grant dari kerajaan.

pada saya, bantuan perkahwinan tu nak elakkan orang dari melakukan maksiat. dari dibiarkan astik berdating, lebih baik diberi bantuan untuk bernikah. nak kahwin tapi kurang berkemampuan. kalau ada yang salah guna, terpulanglah kepada yang buat. sendiri buat sendiri tanggung.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 07:36


Pada 30-09-07 06:29 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



........
kenduri - khemah/dewan, kerusi-makan, catering, (perempuan boleh absorb duit hantaran)
..........


untuk elakkan charge tambahan seperti khemah, kerusi-kerusi,..saya cadangkan buat di masjid.

Saya insyaallah buat kat MASJID sepenuhnya.

akad di masjid. - dalam dewan solat -
makan di masjid.- dalam dewan makan -

Insyaallah nikah terus.
tiada adat bertunang,
tiada sanding, atau bertandang.

insyaallah saya jemput rakan di www.ukhwah.com. =)


-----------------

[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 30-09-07 07:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 07:51


Pada 30-09-07 07:36 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-09-07 06:29 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



........
kenduri - khemah/dewan, kerusi-makan, catering, (perempuan boleh absorb duit hantaran)
..........


untuk elakkan charge tambahan seperti khemah, kerusi-kerusi,..saya cadangkan buat di masjid.

Saya insyaallah buat kat MASJID sepenuhnya.

akad di masjid. - dalam dewan solat -
makan di masjid.- dalam dewan makan -

Insyaallah nikah terus.
tiada adat bertunang,
tiada sanding, atau bertandang.

insyaallah saya jemput rakan di www.ukhwah.com. =)



masih kena bayar sewa...... masjid pun akan sediakan kanopi/khemah, kerusi meja/ atau dewan.

bertandang bukan semestinya majlis kenduri timbal balas. bertandang maksud saya lebih kepada perjumpaan dengan kaum keluarga sebelah-menyebelah macam pakcik-makcik, sedara-mara ipar duai dengan tujuan perkenalan ahli-ahli keluarga kedua-dua belah pihak. kalau jumpa masa nikah saja mungkin tak semua dapat jumpa + berkenalan semasa sendiri. bagi saya, perkahwinan adalah satu proses pembentukan suatu keluarga besar. bukan setakat ikatan suami isteri dengan mentua sahaja. kalau tak bertandang... keluarga cuma akan mengenal pengantin saja. biras tak memngenal biras atau mentua tak mengenal besan etc.

secara peribadi, saya melihat majlis perkahwinan di dalam kawasan masjid boleh mendatangkan beberapa masalah. kena ingat, yang datang tu pelbagai ragam. ada anak kecil, orang tua + non-muslim. kalau dah ramai, pasti keadaan akan bingit. dan tak semua yang datang tu akan betul-betu jaga kesucian + kebersihan. kalau mereka buat, kita akan menanggung sebab anjuran atas tanggungjawab kita. majlis biasanya akan melangkaui waktu zuhur. ini boleh mengganggu keadaan jemaah. kalau majlis akad nikah, masih boleh diterima sebab biasanya akan tamat sebelum waktu solat berjemaah.


***juga dijawab oleh hubby

:roll:


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 30-09-07 08:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 30-09-07 09:41


kelakar ke???????????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 10:11


Pada 30-09-07 09:41 , zaidharithah posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar ke???????????????????



kelakar kepada yang memperolokkan kos mengurus perkahwinan yang sebenarnya adalah tinggi

zaman muda saya sekitar tahun 80-an dulu, kakak saya menikah dengan wang hantaran sekitar myr2k yang dah boleh dianggap mahal pada masa tu..... tapi, dengan nilai sebanyak tu, kenduri di kampung masa tu boleh jemput hadirin dengan nilai sekitar 300-400 talam hidangan dengan sekurang-kurangnya 3 lauk dan satu nasi + minuman (+-1k orang kampung tua muda + budak-budak), kad jemputan, bunga telur dan hantaran, pakaian pengantin dan perhiasan. dalam masa sekarang, pada saya mustahil untuk dapat semua tu dengan nilai yang sama. wang tak boleh dilihat dari segi nilai semasa, kena nilai guna nilai sebenar/relatif.


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 04-10-07 09:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 11:10


ehe. bunga telur membazir ustaz saya kata. sebab telur orang makan. bunganya lama-lama orang buang. jika ada yang simpan pun sikit saja.

kawan saya berikan kad doa kepada pengunjung dalam bentuk bookmark. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 11:12


no comments
kalau tanya cost nak study overseas..especially in aussie...
may be i can help..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 11:14


bear in mind...
egg is a sign of fertility

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 11:45


Pada 30-09-07 11:12 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

no comments
kalau tanya cost nak study overseas..especially in aussie...
may be i can help..


sekarang ini semua mahal......
belajar kat overseas and then kena ikat dengan kontrak lebih 100 grands boleh berkira..... bagaimana kalau yang study kat mmu, untuk degree sahaja tapi kena ikat dengan kontrak 153 grands?... lagi pening kepala


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 12:03


Pada 30-09-07 11:10 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

ehe. bunga telur membazir ustaz saya kata. sebab telur orang makan. bunganya lama-lama orang buang. jika ada yang simpan pun sikit saja.

kawan saya berikan kad doa kepada pengunjung dalam bentuk bookmark. :D


bunga telur dulu senang saja + murah.
balut dengan tisu mkan and then stappler or ada juga yang gulung and then ikat macam bakul.... biasanya telur jadi lauk tambahan, tisu untuk lap tangan... kad jemptan..... mana ada kad memahal... buat dalam seratus keping.... nak tau ghopernyer bagaimana?.... salinan fotokopi sekarang lagi lawa... siapa yang pernah merasa guna kertas soalan yang distensil..... ituler ghoper kad jemputan dulu... tu belum kira yang guna kertas dari buku garis untuk buat kad jemputan dengan tulisan tangan....

ada ke orang sekarang yang sanggup seperti itu?


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 30-09-07 12:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 12:21


mak oi...tingginya kos nak kahwin...membazirla...buat ala kadar dahlah...t majlis grand2...pas kahwin jadi papa kedana pula...hehehe... :-D


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 30-09-07 12:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 12:40


Pada 30-09-07 12:21 , moshimoshi posting:

!!! QUOTE !!!

mak oi...tingginya kos nak kahwin...membazirla...buat ala kadar dahlah...t majlis grand2...pas kahwin jadi papa kedana pula...hehehe... :-D




entahlah... tapi macam yang saya cakap sebelum ini... semuanya bergantung kepada kemampuan dan kedudukan.... pada sesetengah, mungkin suatu nilai tu terlalu tinggi... untuk sesetengah pula.... nilai tu memadai atau celah gigi saja........ dengan nilai harga perkahwinan yang tinggi, sesetengah orang akan menjadikan perkahwinan sebagai sesuatu yang amat berharga dalam hidup.... bagi sesetengah pula, akan menjadi beban yang akhirnya akan memporak-perandakan keadaan..... sekalai lagi, semuanya bergantung kepada penilaian dan pembawaan tafsiran individu...... cuma, apabila buat persediaan perkahninan, catatlah sekecil-kecil perbelanjaan berkaitan kos mengurus perkahwinan (bil telefon, minyak, upah, pembelian barangan etc).... bagi yang just keluo duit sendiri untuk barangan perkahwinan yang tak melibatkan kos yang ditanggung oleh orang lain (e.pergi mak bapak cover kos kenduri + serba-serbi) mungkin tak terasa..... tapi kalau yang memang kena keluar duit sendiri dari sekecil-kecil perbelanjaan mengurus hingga ke perbelanjaan persiapan masuk rumah selepas pernikahan... renung-renunglah buku akaun yang hampir kosong atau bank statement untuk outstanding loan balance yang datang setiap bulan.... bukan fantasi, tapi realiti.... bertanyalah pada yang dah merasai.... papa kedana mungkin tidak agaknya, sebab masa kenduri ramai yang memberi, dari duit inggit ke periuk nasi...macam kiasan dalam satu filem p ramlee, anak dah tiga pung masih berhutang dengan benggali. sampai masa rasai sendiri.


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 30-09-07 12:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

dy_hearty
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30734
Posting: 57
Dari: perak

canada  


posticon Posting pada: 30-09-07 13:27


alah..tengok kemampuan larh..:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For dy_heartyProfil   Hantar PM kepada dy_hearty   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» cost nak kahwin....berapa agak-agak ??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.253899 saat. Lajunya....