Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Saat-Saat Doa Paling Mustajab


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Saat-Saat Doa Paling Mustajab

Please Mendaftar To Post


Oleh Saat-Saat Doa Paling Mustajab

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 13:32


Assalammualaikum...

sekadar renungan bersama

Saat-Saat Doa Paling Mustajab

Dari Ibnu Abbas .a katanya:”Rasulullah s.a.w membuka tirai (kamarnya ketika baginda sakit akan meninggal), padahal ketika itu jamaah sedang solat berjamaah diimami Abu Bakar. Lalu baginda bersabda:”Sesungguhnya tidak ada lagi wahyu kenabian yang ketinggalan yang harus aku sampaikan, kecuali mimpi baik seorang muslim. Ketahuilah. Aku dilarang membaca al-Quran dalam rukuk dan sujud. Agungkanlah Allah Azza wa Jalla di dalam rukuk dan perbanyakkanlah doa di dalam sujud pasti doamu diperkenankan Allah S.W.T.”



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 11:21


Sewaktu sujud merupakan waktu kita paling dekat dengan Allah, sebab tu sangat digalakkan berdoa pada waktu itu.

selain itu doa sewaktu nak berbuka puasa juga digalakan.
doa selepas solat..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 10:26


berdoa setiap masa dan bila2... :-) kata-kata itu doa jadi sentiasalah bercakap yang baik2 saja


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-07 11:49


dalam setiap sujud dalam solat...
dan setiap masa...
mudah-mudahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 13:26


ketika hujan mulai turun..
ketika berada di masjid
ketika terbit nya fajar..


-----------------
Islam itu Indah
[ Telah diedit oleh: MencariSinar pada 26-10-07 13:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:31


bismillahhirrahmanirrahim

doa adalah kekuatan seorang Islam..catatan boleh diubah dengan doa..

ana: YA Allah..kabulkan doa2ku,insyaAllah..amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 15:48


"ya Allah..perkenanlah permintaan hambaMU...amin.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 22:07


Aamiiin

selepas azan dan beberapa menit sebelum iqomat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

sakura_azin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29599
Posting: 7
Dari: As-syakirin

egypt  


posticon Posting pada: 05-11-07 14:51


berdoa sms hujn trun, berbuka puasa, antra waktu azn dan iqamat, sms sujud

tanda doa makbul, sms berdoa terasa meremang bulu roma

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_azinProfil   Hantar PM kepada sakura_azin   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 06-11-07 14:25


Assalamualaikum
waktu sujud,masa menghadap kiblat,masa hujan turun,antara azan dan iqomat,dan banyak lagi lah...dah tak ingat lah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-07 14:29


bismillahhirrahmanirrahim

setiap masa setiap detik setiap saat......................


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 06-11-07 14:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-07 14:33


Salam
Doa lepas jawab azan, doa dalam sujud terakhir, doa lepas sembahyang, doa masa nak tidur..insyaAllah semoga doa kita semua dipermudahkan tak kira setiap masa, setiap detik dan setiap ketika:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-07 15:18


doa di sepertiga malam..jangan lupa...ALLAH berbangga melihat hmbaNYA yang sangup berjaga d tengah mlm dan beribdat kepadaNYA dan memohon ampun..tatkala org lain semua tengah syok dibuai mimpi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-11-07 15:34


Assalamualaikum
insyaAllah..sentiasa diamalkan.....
hmm...asik sedih saja...Kenapa semangat ini terus pudar........ :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 15:38


sekarang musim ujan, moh kita berdoa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 06-11-07 15:45


Assalamualaikum wwt...

Ana forwardkan info ini...

12 Waktu Mustajab Untuk Berdoa

1) Semasa Lailatul-Qadar.
2) Ketika hujan turun.
3) Ketika memulakan dan setelah selesai solat.
4) Ketika menghadapi barisan musuh di medan peperangan.
5) Di tengah malam.
6) Di antara azan dan iqamah.
7) Ketika sujud dalam solat.
8) Ketika iktidal akhir dalam solat.
9) Ketika khatam (tamat) membawa 30 hanya al-Quran.
10) Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga akhir (waktu sahur).
11) Malam Jumaat dan sepanjang hari Jumaat kerana mengharapkan bersua dengan saat ijabah (diperkenankan doa)
yang terletak di antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.
12) Di antara waktu zuhur dan asar dan antara waktu asar dan maghrib.

Wallahu'alam

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..
[ Telah diedit oleh: atie82 pada 06-11-07 15:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 15:49


masyaAllah..thanks..setiap masa Allah mendengar..Dia suka pada hambanya yang meminta..minta lah yang baik..disamping taat printah Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:45


WAKTU-WAKTU YANG MUSTAJABNYA DOA


Oleh
Ismail bin Marsyud bin Ibrahim Ar-Rumaih

Allah memberikan setiap waktu dengan keutamaan dan kemuliaan yang berbeza-beza, di antaranya ada waktu-waktu tertentu yang sangat baik untuk berdoa, akan tetapi kebanyakan orang mensia-siakan kesempatan yang baik tersebut. Mereka menyangka bahawa seluruh waktu memiliki nilai yang sama dan tidak berbeza. Setiap muslim seharusnya memanfaatkan waktu-waktu yang utama dan mulia untuk berdoa agar mendapatkan kejayaan, keuntungan, kemenangan dan keselamatan. Adapun waktu-waktu mustajaba tersebut antara lain ialah

(1). Sepertiga Akhir Malam

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya Rabb kami yang Maha Berkah lagi Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia hingga berbaki sepertiga akhir malam, lalu berfirman ; barangsiapa yang berdoa, maka Aku akan kabulkan, barangsiapa yang memohon, pasti Aku akan perkenankan dan barangsiapa yang meminta ampun, pasti Aku akan mengampuninya". (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat bab Doa Nisfullail 7/149-150)

(2). Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa

Dari Abdullah bin 'Amr bin 'Ash Radhiyallahu 'anhu bahawa dia mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak". (Sunan Ibnu Majah, bab Fis Siyam lah Turaddu Da'watuhu 1/321 No. 1775. Hakim dalam kitab Mustadrak 1/422. Dishahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17),

(3). Setiap Selepas Shalat Fardhu

Dari Abu Umamah, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam ditanya tentang doa yang paling didengari oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala, baginda Shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab.

"Ertinya : Di pertengahan malam yang akhir dan setiap selesai shalat fardhu".
(Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'awaat 13/30. Dishahihkan oleh Al-Albani di dalam Shahih Sunan At-Tirmidzi 3/167-168 No. 2782).

(4). Ketika Saat Perang Berkecamuk

Dari Sahl bin Sa'ad Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa
sallam bersabda.

"Ertinya : Ada dua doa yang tidak tertolak atau jarang tertolak ; doa ketika saat adzan dan doa ketika perang berkecamuk". (Sunan Abu Daud, kitab Jihad 3/21 No. 2540. Sunan Baihaqi, bab Shalat Istisqa' 3/360. Hakim dalam Mustadrak 1/189. Dishahihkan Imam Nawawi dalam Al-Adzkaar hal. 341. Dan Al-Albani dalam Ta'liq Alal Misykat 1/212 No. 672).

(5). Sesaat ketika Hari Jum'at

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawa Abul Qasim Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya pada hari Jum'at ada satu saat yang tidaklah bertepatan
seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut". (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat 7/166. Shahih Muslim, kitab Jumuah 3/5-6)

Waktu yang sesaat itu tidak boleh diketahui secara tepat dan masing-masing riwayat menyebutkan waktu tersebut secara berbeza-beza, sebagaimana yang telah disebutkan oleh Ibnu Hajar di dalam Fathul Bari 11/203.

Dan kemungkinan besar waktu tersebut berada ketika saat imam atau khatib naik ke mimbar sehingga selesai shalat Jum'at atau sehingga selesai waktu shalat ashar bagi orang yang menunggu shalat maghrib.

(6). Ketika Waktu Bangun Tidur Pada Malam Hari Bagi Orang Yang Sebelum Tidur Dalam Keadaan Suci dan Berdzikir Kepada Allah

Dari 'Amr bin 'Anbasah Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya :Tidaklah seorang hamba tidur dalam keadaan suci lalu terbangun pada malam hari kemudian memohon sesuatu tentang urusan dunia atau akhirat melainkan Allah akan mengabulkannya". (Sunan Ibnu Majah, bab Doa 2/352 No. 3924. Dishahihkan oleh Al-Mundziri 1/371 No. 595)

Terbangun tanpa sengaja pada malam hari.(An-Nihayah fi Gharibil Hadits 1/190)
Yang dimaksudkan dengan "ta'ara minal lail" terbangun dari tidur pada malam hari.

(7). Doa Di antara Adzan dan Iqamah

Dari Anas bin Malik Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa
sallam bersabda.

"Ertinya : Doa tidak akan ditolak di antara adzan dan iqamah". (Sunan Abu Daud, kitab Shalat 1/144 No. 521. Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'waat 13/87. Sunan Al-Baihaqi, kitab Shalat 1/410. Dishahihkan oleh Al-Albani, kitab Tamamul Minnah hal. 139)

(8). Doa Ketika Waktu Sujud di Dalam Shalat

Dari Ibnu Abbas Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhlah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan". (Shahih Muslim, kitab Shalat bab Nahi An Qiratul Qur'an fi Ruku' wa Sujud 2/48)

Yang dimaksudkan adalah sangat tepat dan layak untuk dikabulkan doa kamu.

(9). Ketika Saat Sedang Hujana

Dari Sahl bin a'ad Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya : Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan". (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114. Dishahihkan oleh Al-Albani dalam Shahihul Jami' No. 3078).

Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340).

(10). Ketika Saat Ajal Tiba

Dari Ummu Salamah bahawa Rasulullah 'alaihi wasallam mendatangi rumah Abu Salamah (pada hari wafatnya), dan beliau mendapati kedua mata Abu Salamah terbuka lalu beliau 'alaihi wasallam memejamkannya kemudian bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya tatkala ruh dicabut, maka pandangan mata akan
mengikutinya'. Semua keluarga histeria. Baginda 'alaihi wasallam bersabda : 'Janganlah kalian berdoa untuk diri kalian kecuali kebaikan, kerana para malaikat mengamini apa yang kamu ucapkan". (Shahih Muslim, kitab Janaiz 3/38)

(11). Ketika Malam Lailatul Qadar

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Ertinya : Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehingga terbit fajar". (Al-Qadr : 3-5)

Imam As-Syaukani berkata bahawa kemuliaan Lailatul Qadar mengharuskan doa setiap orang pasti dikabulkan. (Tuhfatud Dzakirin hal. 56)

(12). Doa Ketika Hari Arafah

Dari 'Amr bin Syu'aib Radhiyallahu 'anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah". (Sunan At-Tirmidzi, bab
Jamiud Da'waat 13/83. Dihasankan oleh Al-Albani dalam Ta'liq alal Misykat 2/797 No. 2598)

http://almanhaj.or.id/index.php?action=more&article_id=101&bagian=0

Di edit dan diterjemah oleh Abu Usamah
http://the-authenthic.blogspot.com/2007/03/waktu-waktu-doa-yang-mustajab.html#links

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 16:47


assalamualaikum wbt

apa beza sujud terakhir dengan sujud2 yang lain, setahu saya kita disuruh membykkn doa di setiap sujud bukan hanya sujud terakhir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 22:37


yerla, baca sahaja doa pada mana-mana sujud :) nak buat pada sujud terakhir pun ok. Bukan dihukumkan mesti baca pada waktu sujud terakhir sahaja .

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 22:48


selain daripada tu, doa juga mustajab pada waktu right before masuk waktu subuh...

ni kata-kata ustazah fatma al-zahra...

ustazah saya juga pernah kata, waktu iktidal dalam solat pun waktu yang elok untuk berdoa... just doa dalam hati tiap kali iktidal. lagipun, Kenapa kah kita doa qunut masa iktidal?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 06-11-07 22:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 23:14


terima kasih atas info berguna ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 23:58


berdoa ketika sujud dalam solat bagaimana??
adakah sekadar berdoa dalam hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-11-07 08:25


Pada 06-11-07 23:58 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

berdoa ketika sujud dalam solat bagaimana??
adakah sekadar berdoa dalam hati...


ye berdoa dalam atie saja
sebab kalau berdoa bukan dalam hati tu maknanya bercakap
bercakap tak boleh dalam solat
wallahu'lam


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 10:23


Pada 07-11-07 08:25 , fatimah-azzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 23:58 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

berdoa ketika sujud dalam solat bagaimana??
adakah sekadar berdoa dalam hati...


ye berdoa dalam atie saja
sebab kalau berdoa bukan dalam hati tu maknanya bercakap
bercakap tak boleh dalam solat
wallahu'lam



betul.... :-D
jangan main cakap² pula dalam solat..susah nanti...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 21:00


Pada 06-11-07 22:48 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

selain daripada tu, doa juga mustajab pada waktu right before masuk waktu subuh...

ni kata-kata ustazah fatma al-zahra...

ustazah saya juga pernah kata, waktu iktidal dalam solat pun waktu yang elok untuk berdoa... just doa dalam hati tiap kali iktidal. lagipun, Kenapa kah kita doa qunut masa iktidal?



assalamualaikum wbt

selain daripada bacaan yang selalu kita amalkan, ada lagi bacaan lain yang nabi baca waktu i'tidal tapi ramai daripada kita tak tahu sebab tak pernah di ajar atau tak pernah nak tahu. dalam bacaan tersebut mengandungi doa. better amalkan apa yang nabi baca ini

--------

Cara i'tidal dari ruku'

Setelah ruku' dengan sempurna dan selesai membaca do'a, maka kemudian bangkit dari ruku' (i'tidal). Waktu bangkit tersebut membaca (SAMI'ALLAAHU LIMAN HAMIDAH) disertai dengan mengangkat kedua tangan sebagaimana waktu takbiratul ihrom.
سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ.


“Semoga Allah mendengar pujian orang yang memujiNya.” (hari. Al-Bukhari dalam Fathul Baari 2/282).





Hal ini berdasarkan keterangan beberapa hadits, diantaranya: Dari Abdullah bin Umar, ia berkata: "Aku melihat Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam apabila berdiri dalam sholat mengangkat kedua tangannya sampai setentag kedua bahunya, hal itu dilakukan ketika bertakbir mahu rukuk dan ketika mengangkat kepalanya (bangkit) dari ruku' sambil mengucapkan SAMI'ALLAAHU LIMAN HAMIDAH…"(Hadits dikeluarkan oleh Al Bukhari, Muslim dan Malik).

Yang Dibaca Ketika I'tidal dari Ruku'

Seperti ditunjuk hadits di atas ketika bangkit (mengangkat kepala) dari ruku' itu membaca: (SAMI'ALLAHU LIMAN HAMIDAH)


Kemudian ketika sudah tegak dan selesai bacaan tersebut disahut dengan bacaan:

رَبَّنَا وَلَكَ الْحَمْدُ، حَمْدًا كَثِيْرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيْهِ.


“Wahai Tuhan kami, bagiMu segala puji. Aku memujiMu dengan pujian yang banyak, yang baik dan penuh dengan berkah.” (hari. Al-Bukhari dalam Fathul Baari 2/284.)





Kadang ditambah dengan bacaan:

مِلْءَ السَّمَاوَاتِ وَمِلْءَ اْلأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا، وَمِلْءَ مَا شِئْتَ مِنْ شَيْءٍ بَعْدُ.


أَهْلَ الثَّنَاءِ وَالْمَجْدِ، أَحَقُّ مَا قَالَ الْعَبْدُ، وَكُلُّنَا لَكَ عَبْدٌ. اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا أَعْطَيْتَ، وَلاَ مُعْطِيَ لِمَا مَنَعْتَ، وَلاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ.


(Aku memujiMu dengan) pujian sepenuh langit dan sepenuh bumi, sepenuh apa yang di antara keduanya, sepenuh apa yang Engkau kehendaki setelah itu.


Wahai Tuhan yang layak dipuji dan diagungkan, Yang paling berhak dikatakan oleh seorang hamba dan kami seluruhnya adalah hambaMu. Ya Allah tidak ada yang dapat menghalangi apa yang Engkau berikan dan tidak ada pula yang dapat memberi apa yang Engkau halangi, tidak bermanfaat kekayaan bagi orang yang memilikinya (kecuali iman dan amal shalihnya), hanya dariMu kekayaan itu. (hari. Muslim 1/346.)

----

bacaan2 lain ketika doa istiftah, ruku', sujud etc boleh dibaca dalam file ini. boleh donload
http://www.4shared.com/file/25796702/9fd8d013/ShifatSholatNabi.html


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 21:03


Pada 07-11-07 10:23 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 08:25 , fatimah-azzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 23:58 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

berdoa ketika sujud dalam solat bagaimana??
adakah sekadar berdoa dalam hati...


ye berdoa dalam atie saja
sebab kalau berdoa bukan dalam hati tu maknanya bercakap
bercakap tak boleh dalam solat
wallahu'lam



betul.... :-D
jangan main cakap² pula dalam solat..susah nanti...



assalamualaikum wbt

ini pula bacaan2 yang nabi buat waktu sujud.

Bacaan Sujud
Rasulullah membaca


سُبْحَانَ رَبِّيَ اْلأَعْلَى
“Maha Suci Tuhanku, Yang Maha Tinggi (dari segala kekurangan dan hal yang tidak layak). Dibaca tiga kali” (hari. Para penyusun kitab Sunan dan Imam Ahmad. Lihat Shahih At-Tirmidzi 1/83.)

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا وَبِحَمْدِكَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِيْ.


“Maha Suci Engkau. Ya Allah, Tuhan kami. Aku memujiMu. Ya Allah, ampunilah dosaku.” (hari. Al-Bukhari dan Muslim)





سُبُّوْحٌ قُدُّوْسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَالرُّوْحِ.


“Engkau Tuhan Yang Maha Suci, Maha Agung, Tuhan para malaikat dan Jibril.” (hari. Muslim 1/533)





اَللَّهُمَّ لَكَ سَجَدْتُ وَبِكَ آمَنْتُ، وَلَكَ أَسْلَمْتُ، سَجَدَ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ، تَبَارَكَ اللهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِيْنَ.


Ya Allah, untukMulah aku bersujud, kepadaMulah aku beriman, kepadaMu aku menyerahkan diri, wajahku bersujud kepada Tuhan yang menciptakannya, yang membentuk rupanya, yang membelah (memberikan) pendengarannya, penglihatannya, Maha Suci Allah sebaik baik Pencipta. (hari. Muslim 1/534, begitu juga imam hadits yang lain)





سُبْحَانَ ذِي الْجَبَرُوْتِ وَاْلمَلَكُوْتِ وَالْكِبْرِيَاءِ وَالْعَظَمَةِ.


Maha suci Tuhan yang memiliki Keperkasaan, Kerajaan, Kebesaran dan Keagungan. (hari. Abu Dawud 1/230, An-Nasai dan Ahmad. Dinyatakan shahih oleh Al-Albani dalam Shahih Abi Dawud 1/166.)





اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِيْ ذَنْبِيْ كُلَّهُ، دِقَّهُ وَجِلَّهُ، وَأَوَّلَهُ وَآخِرَهُ وَعَلاَنِيَّتَهُ وَسِرَّهُ.


“Ya Allah, ampunilah seluruh dosaku yang kecil dan besar, yang telah lewat dan yang akan datang, yang kulakukan dengan terang-terangan dan yang tersembunyi.” (hari. Muslim 1/350.)





اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ، وَبِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوْبَتِكَ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْكَ، لاَ أُحْصِيْ ثَنَاءً عَلَيْكَ أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ.


“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dengan keridhaanMu (agar selamat) dari kebencianMu, dan dengan keselamatanMu (agar terhindar) dari siksaanMu. Aku tidak membatasi pujian kepadaMu. Engkau (dengan kebesaran dan keagunganMu) adalah sebagaimana pujianMu kepada diriMu.” (hari. Muslim 1/532.)

----

nak baca lagi lain-lain bacaan dalam solat yang kita tak tahu, donload di sini
http://www.4shared.com/file/25796702/9fd8d013/ShifatSholatNabi.html


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 21:16


baca doa selain dari itu pun takpa :) ALlah faham :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 08:28


Pada 07-11-07 08:25 , fatimah-azzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-07 23:58 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

berdoa ketika sujud dalam solat bagaimana??
adakah sekadar berdoa dalam hati...


ye berdoa dalam atie saja
sebab kalau berdoa bukan dalam hati tu maknanya bercakap
bercakap tak boleh dalam solat
wallahu'lam



maksud saya bukan bercakap yang boleh membatalkan smebahyang..tapi adakah ayat2 al-quraan atau apa-apa bacaan yang berupa doa yang boleh dibaca sehingga tidak membtalkan sembahyang..

satu lagi mengenai bacaan dalam solat kita tu..
batalkah sekiranya kita hanya membaca dalam hati seperti
al-fatihah..dalam sembahyang ada rukun kauli dan fi'li..
so yang kauli tu macam mana.. :berfikir:
tolong perbetulkan sekiranya ada kesalahan..
syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 10:53


rukun qauli - iaitu rukun berkaitan percakapan, pertuturan, pembacaan

rukun fi'li - rukun berkaitan perbuatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 10:56


Sila ke link ini mengenai rukun fi'li dan qouli
APA ITU RUKUN FI'LI DAN RUKUN QOULI


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 11:31


sebelum ni ana cuma tau do'a masa sujud terakhir saja.. rupanya i'tidal pun ada.. syukran untuk info ini.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 12-02-08 16:35


assalamualaikum....

ini adalah info yang ana dapat berkaitan dengan doa... diharap dapat membantu... diri ana dan juga seluruh warga ukhwah.

berdoa di depan kaabah adalah salah satu tempat yang paling mustajab untuk berdoa Doa adalah satu ibadah. Ia merupakan salah satu tanda kerendahan diri hamba terhadap Tuhannya. Ia boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Sesuatu ibadah itu hendaklah dilakukan dengan ikhlas, khusyuk, penuh tawaduk dan tertib. Dengan demikian, ia mesti dilakukan dengan cara yang sesuai dengan kehendak syarak. Ini bermakna doa tidak boleh dilakukan sebagai suatu acara kebudayaan atau adat yang bertentangan dengan ruh ibadah dan rasa tawaduk kepada Allah s.w.t. Sebagai suatu ibadah, doa hendaklah dilakukan pada masa yang sesuai, pada suasana yang baik dan dilakukan di tempat yang betul. Pengertian Doa Dari segi bahasa perkataan "doa" bererti panggilan atau meminta pertolongan, lebih difahami sebagai permohonan dari seorang hamba kepada Alah s.w.t untuk menunaikan hajatnya. Di dalam Al-Quran banyak perkataan doa yang mempunyai pengertian dan makna tertentu di antaranya : a. Dengan makna "ibadat" sebagaimana firman Allah s.w.t yang bermaksud, " Dan janganlah Kamu berdoa kepada selain Allah s.w.t, yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepada kamu dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu". ( Yunus, 106) Yang dimaksudkan dengan "berdoa" di dalam ayat di atas ialah beribadat (menyembah) yakni jangan kamu beribadat selain dari Allah s.w.t yang tidak berkuasa memberi manfaat dan mudarat kepadamu. b. Dengan makna "memuji" seperti firman Allah s.w.t yang bermaksud, " Katakan olehmu wahai Muhammad s.a.w, berdoalah (pujilah) akan Allah s.w.t atau mendoalah (pujilah) akan Ar-Rahman". (Isra', 110) c. Dengan makna memohon bantuan atau pertolongan seperti firman Allah s.w.t yang bermaksud, " Dan berdoalah kamu (minta bantuan) kepada orang-orang yang dapat membantumu". d. Dengan makna " permintaan" seperti firman Allah s.w.t yang bermaksud, "Mintalah kamu kepadaku. Aku perkenankan permintaan kamu itu". ( Al-Mukmin, 60) Berdasarkan kepada pengertian doa yang tersebut di atas dapat disimpulkan bahawa doa ialah "melahirkan rasa rendah diri dan tunduk kepada Allah s.w.t serta menyatakan hajat atau permohonan yang dikehendaki". Tujuan Dan Adab Berdoa Setiap doa yang hendak dibaca hendaklah mempunyai sifat dan tujuan yang baik. Doa yang diucapkan sebaik-baiknya hendaklah dalam keadaan dan cara seperti berikut. � Mengetahui tujuan berdoa atau apa yang hendak dipohon dari Allah s.w.t. � Doa dibaca dengan betul dan tepat sebutan mahrajnya. � Doa dibaca dengan suara yang jelas dan sederhana ( tidak terlalu laju). � Doa dibaca dengan suara yang sesuai ( tidak terlalu kuat dan sebaliknya). � Doa dibaca dengan penuh rasa khusyuk dan tawaduk kepada Allah s.w.t. Waktu-waktu Yang Mustajab Untuk Berdoa Pada dasarnya semua masa adalah baik untuk melakukan ibadat kerana dalam Islam tidak ada waktu yang buruk atau waktu **** bagi mengerjakan atau memulakan sesuatu pekerjaan, yang ada dalam Islam ialah masa yang lebih baik untuk beribadat. Demikian juga ada masa-masa yang lebih baik dari masa-masa yang lain untuk berdoa di antara masa tersebut ialah : a. Waktu Malam Waktu malam adalah waktu yang paling baik untuk beribadat kerana waktu tersebut sunyi sama sekali. Semua makhluk tidur setelah penat bekerja keras di siang hari. Bagi mereka yang insaf dan sedar, mereka tidak melepaskan peluang di waktu malam dengan beribadat dan berdoa. Allah s.w.t memperkenankan doa hambanya pada waktu malam dan para malaikat turun ke dunia untuk menyampaikan rahmat Allah s.w.t kepada semua makhluk pada waktu malam. Bukankah Nabi Muhammad s.a.w kita di Israk dan Mikraj pada waktu malam, oleh itu memang selayaknya kita gunakan waktu malam untuk berzikir dan berdoa kepada Allah s.w.t. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud, " Sesungguhnya di waktu malam ada satu masa yang apabila seorang muslim meminta kebaikan kepada Allah tepat pada waktu itu, nescaya Allah memberinya". ( tafsir Yasin, Hammamy) Waktu-waktu yang paling baik untuk berdoa pada malam hari ada empat waktu iaitu : 1. Waktu tengah malam, iaitu apabila sudah lebih separuh malam (mulai pukul 1.00 malam). 2. Waktu bahagian kedua daripada sepertiga akhir malam. 3. Waktu sepertiga daripada sepertiga akhir malam. 4. Waktu sahur iaitu sedikit masa sebelum terbit fajar. Jelas di sini waktu separuh malam sehingga terbit fajar adalah merupakan waktu yang berkat, waktu yang baik untuk memajukan permohonan. b. Waktu pagi - dikala matahari sedang naik (waktu dhuha) c. Waktu petang - selepas sembahyang Asar d. Pada hari Jumaat Hari yang paling baik diantara hari-hari dalam seminggu ialah hari Jumaat. Ia merupakan saat-saat dikabulkan doa. Abu Huraurah meriwayatkan apabila Rasulullah s.a.w menceritakan tentang keutamaan hari Jumaat beliau bersabda : " Pada hari itu ada suatu saat, tiada seorang muslim yang sedang sembahyang bertepatan dengan saat itu, kemudian memohon kepada Allah melainkan dapat dipastikan Allah dapat memberinya". Imam Muslim meriwayatkan dari hadith Abu Burdah bin Musa Al-Asy'hari bahawa saat yang paling mustajab pada hari Jumaat ialah saat diantara duduknya imam di atas mimbar hingga selesai sembahyang Jumaat". e. Bulan Ramadhan Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan rahmat dan kemuliaan dari awal Ramadhan hingga ke akhirnya. Sabda Allah s.w.t yang bemaksud, " Apabila tiba bulan Ramadhan, maka terbukalah pintu-pintu langit". ( riwayat, Mutafaq Alaih) Pintu langit terbuka maksudnya Allah s.w.t mencurah-curahkan rahmat kepada hamba-hambanya yang memohon, berdoa dan beribadat kepadanya. Diantara kemustajaban bulan Ramadhan terdapat satu saat yang paling mustajab iaitu di saat turunya Al-Qadr. Allah akan memakbulkan setiap permohonan hambanya di saat tersebut dan barang siapa beribadat pada malam Lailatul Qadar sama seperti beribadat seribu bulan. f. Malam Nisfu Sya'aban Iaitu pada malam 15 hari bulan Syaaban di mana pada malam tersebut Allah s.w.t menukar buku catatan amalan setiap hari dari yang lama kepada yang baru, sudah selayaknyalah digunakan malam tersebut untuk berdoa dan memohon ampun dari Allah s.w.t. pergi. Malam Dua Hari Raya Iaitu malam hari raya Aidil Fitri dan raya Aidil Adha. Pada malam tersebut selain memperbanyakkan takbir digalakkan juga berdoa. h. Bulan Rejab Iaitu malam pertama bulan Rejab di mana malam tersebut sangat mustajab untuk berdoa. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud, " Ada lima malam yang tidak ditolak permintaan (doa) iaitu : malam pertama daripada bulan Rejab, malam Nisfu Sya'aban, malam Jumaat dan dua hari raya". i. Ketika Sembahyang dan Selepasnya Dalam sembahyang banyak lafaz doa, oleh itu perelokkan sembahyang, mudah-mudahan Allah memakbulkan permintaan dan permohonan ketika dalam sembahyang. j. Selepas Membaca Al-Quran terutama selepas khatam Al-Quran k. Majlis Zikir atau Tahlil, selepas berzikir digalakkan berdoa kerana masa tersebut penuh dengan rahmat Allah l. Selepas mengangkat air sembahyang m. Selepas azan sembahyang dan. Selepas Iqamah Sabda Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Al-Hakim bermaksud " Tidak ditolak doa di antara azan dan iqamah para sahabat bertanya " Apakah yang harus kami baca ya Rasulullah s.a.w? Rasulullah s.a.w menjawab " Mintalah kepada Allah s.w.t kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat". Tempat-tempat Yang Mustajab Untuk Berdoa Sebenarnya berdoa boleh dilakukan di mana-mana sahaja asalkan bukan tempat kotor atau dipandang makruh dan haram oleh syarak. Di antara tempat-tempat yang mustajab seperti berikut : a. Di Tanah Suci Mekah Mekah adalah tanah yang aman dan tenteram diharamkan melakukan mungkar atau maksiat. Mekah bumi yang paling dicintai oleh Allah s.w.t sebagaimana sabda Nabi saw yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad yang bermaksud, " Sesungguhnya engkau (Mekah) adalah sebaik-baik bumi Allah s.w.t yang paling dicintai Allah s.w.t dan andaikan Aku tidak dihalau keluar, tidaklah Aku keluar". b. Masjid Al-Haram Di Mekah terdapat masjid Al-Haram yang terletak di dalamnya Kaabah, Makam Nabi Ibrahim a.s dan Hajar Aswad. Sabda Nabi yang bermaksud, " tempat di antara penjuru (Hajar Al-Aswad) adalah Multazam, tiada seseorang yang ditimpa penyakit yang berdoa padanya ( dikawasan multazam) melainkan mendapat kesembuhan". c. Di Masjid An-Nabawi Masjid An-Nabawi di Madinah terdapat di dalamnya Makam Nabi Muhammad s.a.w d. Di Masjid Al-Aqsa iaitu terletak di Baitul Maqdis e. Di Padang Arafah Iaitu tempat wukuf ketika menunaikan wukuf di Arafah dan menghadap Kiblat serta sentiasa beliau berdoa sehingga terbenam matahari". f. Di Muzdalifah, di Mina, di Sofa dan Marwa Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud, " Sesungguhnya Rasulullah s.a.w datang ke Bukit Sofa dan beliau bersembahyang di sana dengan memandang ke Kaabah beliau mengangkat tangannya sambil memuji Allah dan berdoa apa-apa permohonan yang ditunjukkan Allah s.w.t. ( riwayat Abu Daud)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

namir_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32885
Posting: 10
Dari: Gelugor kedai tranung kita

egypt  


posticon Posting pada: 17-03-08 17:08


Pada 21-09-07 11:21 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Sewaktu sujud merupakan waktu kita paling dekat dengan Allah, sebab tu sangat digalakkan berdoa pada waktu itu.

selain itu doa sewaktu nak berbuka puasa juga digalakan.
doa selepas solat..

waallahua'alam

Assalamualaikum

Bila2 masa saja Allah dekat dengan kita tapi kita yang sengajer lari dr Allah. renungkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For namir_muslimProfil   Hantar PM kepada namir_muslim   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 21:25


Doa orang yang teraniaya juga makbulkan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 21:29


Alhamdulillah, terima kasih Sya_Ryn kerana berkongsi ilmu yang bermanfaat..


-- Muddathsir

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 22:39


Pada 08-04-08 21:25 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

Doa orang yang teraniaya juga makbulkan?


selagi tidak memutuskan silaturahim... kan?

* hujung pun kan? juga :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 09:13


tapi dalam soalt wajib 5 waktu boleh ke doa masa sujud akhir tu..ada yang kata doa dalam sujud time solat sunat sahaja kira ta kbaik kita ingat benda lain selain tu..means doa yang dalam sujud tu dalam solat sunat sahaja..betul ke???tolong jelas kan...konfius

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 15:59


Mungkin link berikut dapat membantu saudara...

Berdoa Sewaktu Sujud
KLIK DI SINI

Kuliah Rahsia DOA NABI
KLIK UNTUK DOWNLOAD

Allahua'lam :oops:


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 17:16


salam....ketika sujud yang terakhir pun afdal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 10:18


Pada 26-08-08 17:16 , ctMarz posting:

!!! QUOTE !!!

salam....ketika sujud yang terakhir pun afdal....


ha'ah..doa masa sujud terakhir dalam solat fardhu adalah paling afdal dan mustajab...inilah waktu paling lama kita(hambanya) dengan Allah s.w.t.masa inilah untuk berdoa dan mengadu padaNYA..

pernah juga dengar tak elok berdoa masa solat...hmm..
mungkin maksudnya akan menganggu kekusyukkan solat..
so,kita bersolat lah dengan kusyuk dan berdoa dengan penuh kekkusyukkan..

Wallahualam..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

light_of_heaven
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34503
Posting: 4
Dari: pahang

brunei  


posticon Posting pada: 27-08-08 10:33


sewaktu sedang bermusafir... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For light_of_heavenProfil   Hantar PM kepada light_of_heaven   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 10:52


ada 10 cara doa paling mustajab...ana sebutkan 3 daripadaNya adalah........
ketika sujud terakhir dan ketika lepas solat dan diantara solat juma'at...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 22:49


Pada 27-08-08 10:52 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

ada 10 cara doa paling mustajab...ana sebutkan 3 daripadaNya adalah........
ketika sujud terakhir dan ketika lepas solat dan diantara solat juma'at...


assalamualaikum wbt

apa pula beza sujud terakhir dengan sujud2 yang lain, setahu saya tiada dalil yang bezakan sujud akhir dan sujud2 lain, maka dalam setiap sujud itu termasuk saat2 doa dimakbulkan, bukan sujud terakhir sahaja.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 00:10


bagi ibu saat doa yang paling mustajab ialah semasa seseorang perempuan itu sedang melahirkan anak..dalam proses mengeluarkan anak dari perut..saat itu paling mustajab doa seseorang perempuan..jika dapat perempuan itu berdoa pada masa itu..insyaallah doanya pasti dimakbulkan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 16:25


Boleh berdoa dalamsujud itu jika solat sendirian atau solat jemaah sekiranya dapat turut serta dengan imam sesudah imam bangkit daripada sujud. Doa itu adalah lafaz bahasa arab yang ada dalam Al-Quran atau hadis. Maka itu walaupun dilafazkan tidak membatalkan solat. tak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-08 12:09


Pada 05-11-07 14:51 , sakura_azin posting:

!!! QUOTE !!!

berdoa sms hujn trun, berbuka puasa, antra waktu azn dan iqamat, sms sujud

tanda doa makbul, sms berdoa terasa meremang bulu roma


ada pendapat atau mana-mana hadis tak?


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 15:47


Ada hadis riwayat Hakim, " setiap orang berpuasa mempunyai doa yang di kabulkan sewaktu kita berbuka puasa." Saya dapat ini dalam http://fekah.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-09-08 16:48


Assalamualaikum
rasanya dalam ukhwah ni ada..menyebut tentang satu hadith..dari Abu Hurairah...
Tiga doa orang yang tidak ditolak:
1) Imam (pemimpin) yang adil
2) Doa orang yang teraniaya
3) Doa orang yang berpuasa selagi dia berpuasa



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 09:15


اقرب ما يكون عبد عند ربي وهو ساجد
sehampir hampir seorang hamba dengan Alllah ketika dia sujud,
banyak kan berdoa ketika sujud.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156707 saat. Lajunya....