Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 6 jam, 6 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Umur mu tika mula belajar puasa.


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Umur mu tika mula belajar puasa.

Please Mendaftar To Post


Oleh Umur mu tika mula belajar puasa.

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:03


Bilakah kamu mula belajar menunaikan ibadah berpuasa ketika bulan ramadhan sewaktu umurmu masih kecil lagi?


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

annahs
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31014
Posting: 47
Dari: Selangor

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 15:08


Asslmkm....

Mak saya kata dr umur 6 tahun... saya pun sebenonya tak ingat pun...hehehehehe :-D


-----------------
Masih Teguh di Landasan Allah, Insya Allah!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For annahsProfil   Hantar PM kepada annahs   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:14


Assalamualaikum wwt...

Hmmm..try puasa start umur 7 tahun..tapi budak lagi kan masa tu...hehe..nak kata full tu tipu lah... :-D..masa tu puasa setengah hari pun ada..sebab tak tahan.. :-D
Tapi umur 9 tahun baru lah full puasa ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 15:31


SINCE 8 YEARS OLD....
TAPI MY BRO SAMPAI SEKARANG TAK PERCAYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:39


kecil-kecil lagi.. tak ingat lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:45


xigt sebenarnya, 7 tahun agaknya. tapi saya tak pernah full poser. dalam sebulan tu mesti ada demam. then, terpksa buka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 21:18


emmm...tak bape ingatlah...rase2nyer dalam umur 7thn agaknya...tapi tak pernah ...siap puasa yangyangyuk....hehehe....... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-07 15:54


belajar puasa masa umur 6 tahun tapi masa tu skerat hari saja lah... mula dapat pusa penuh satu hari masa umur 7... tapi tak penuh sebulan .. tapi ingat lagi kisah kecil-kecil bila tak tahan sanggup minum air paip..heheh.. kadang mak suruh anta kue rumah jiran saya rembat dulu satu.. heheeh..masa kecik2la.. sekarang dah tak buat dah.. ,

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-07 16:42


Assalamualaikum...
Dah tak ingat....tapi rasanya 7 tahun...masa tu mengaku puasa penuh...padahal hampir tiap-tiap hari minum air...hish...nakal sungguh zaman kanak-kanak ribena ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-09-07 16:45


umur 6 tahun masa sekolah tadika..puasa sparuh hari..
ada 1 hari saja yang penuh masa umur 6 tahun..lepas itu esoknya demam:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-09-07 17:38


7 tahun.. Tapi hari 1st puasa sekerat hari saja.. lapar.. Hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 17:59


7 tahun,...selalu full...sebab dapat duit raya banyak...huhuhu...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 17-09-07 18:00


tak ingat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 18:43


Darjah 5 baru belajar puasa, pun tak cukup sebulan sebab tergoda dengan biskut raya mak buat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 17-09-07 21:59


Kalau tak silap belajar puasa umur 6 tahun.... cukup 30 hari umur 8 tahun lah... :)


-----------------
Manfaat masa yang ada dengan ilmu berguna, amalkan setiap ilmu yang kita perolehi moga kita mendapat keredhaan Ilahi... Mantapkan pemikiran seiring de


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 09:31


salamu alaik..saya belajar puasa start tadika lagi..tapi mula penuh masa darjah 3..:) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 09:57


.mula-mula try puasa dalam darjah 2 agaknya...
tapi puasa tipu2 saja..
time wuduk kat sek, masa kkumur2, tentu telan air...
hehehehe...
biasala budak-budak.. nakal sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 10:03


aku dulu mula belajar puasa time darjah 1.... tapi puasa sekerat hari saja ar...
puasa betul-betul masa darjah 3.... tu pun tak penuh sebab liat bangun sahur

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13219
Posting: 54
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 11:34


5 tahun dah belajar..tapi puasa setengah hari saja dulu..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi85Profil   Hantar PM kepada srikandi85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123672 saat. Lajunya....