Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Tolonglah wahai wanita!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Tolonglah wahai wanita!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Tolonglah wahai wanita!!!

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 06:42


Berikut adalah emailnya :-

Assalamualaikum,


(minta admin padam nama saya sebelum release)


Boleh dikatakan setiap hari saya berperang dengan nafsu, sakit jiwa dan mental dibuat nya, tak tau sampai bila dan sampai mana boleh tahan. Nak dimudahkan cerita, boleh dikatakan setiap hari hidup ni berhadapan dengan perempuan-perempuan yang menghairahkan depan belakang kanan kiri (celakalah keatas kamu!!!).




95% jiwa memberontak nak melakukan seks bebas/zina.. 5% saja tinggal sebab takut nanti Allah marah dan sebab kerana aku orang Islam, nasib baik Islam tak bagi. Jalan kearahnyer cukup mudahhhh, sangat mudah bagi saya, tak payah rogol-rogol atau paksa atau bayar. Free sahaja, dah macam-macam strategi saya gunakan untuk penjarakan nafsu ini, sampai membuat perintah berkurung tak payah keluar rumah tapi mana boleh setiap hari, mesti juga kena keluar pergi kerja.


Secara jujurnyer sebahagian orang perempuan zaman sekarang dah melampau!!!! berpakaian melampaui batas tanpa segan silu. atau ada perasaan malu, saya ni oranglelaki kalau disuruh pakai seluar pendek celah kangkang berbaju singlet pergi ke tempat khalayak ramai pun tak sanggup.. maluuuu.. tapi ada orang perempuan yang sanggup pada masa kini mana pergi hilang malunyer aku pun tak tau... menyusahkan akuuu...


Tanpa segan silu saya menaip, kekadang diri terpaksa menumbuk sepak terajang pintu atau bantal maki hamun nyumpah serapah nak meredakan nafsu.. bagi penatt... isteri memang ada tapi sendiri pahamlah.. kalau nampak isteri aku sorangg jerrr mudah sikit nak kawall.. kalau dah keluar dari rumah mahu terbeliak bijik mata... lagi-lagi kalau time nak pergi atau balik kerja.. adehhhh!!! nak juga kahwin lagi satu tapi belum mampu lagi...


Kepada kaum perempuan aku merayu tutuplah aurat muuu.. tutup setutupnyerrr. . kasihanilah aku yang terpaksa berperang setiap hari oleh dek kerana perbuatan kamu... tolongglahhh. .. aku bukan orangwarakk.. aku bukan orangalim ulamak.. aku hamba Allah yang biasa.. tak tau sampai bila aku mampu bertahan..



Tolonglah Wahai Wanita

: Rayuan Seorang Lelaki


Kelmarin saya mendapat satu email dari yahoogroup saya. Ia merupakan rintihan seorang lelaki sudah berkahwin ( jika belum kahwin, mungkin lebih dahsyat cabarannya) yang masih mempunyai iman tetapi sedang diuji dengan begitu kritikal oleh suasana sekelilingnya, terutamanya oleh wanita.


Wahai para wanita, bantulah dirimu dan umat Islam yang ingin menjaga iman mereka. Janganlah menggoda atau termenggoda (tanpa sengaja) mereka dengan dosa-dosamu dan kecuaianmu terhadap hak Allah SWT. Moga kita semua terselamat.


Nabi Muhammad bersabda :


صِنْفَانِ من أَهْلِ النَّارِ لم أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بها الناس وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رؤوسهن كأسنة الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ ولا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ من مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

Ertinya : "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (1) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)

Sebar luaskan nasihat ini, moga ia mampu sampai kepada wanita seksi yang tidak mahu membaca di web nasihat agama seperti ini.


Bacalah nasihat lengkap saya di link berikut :-


1) Aurat wanita : Apa sudah jadi
2) Kerjaya wanita, Aurat & Suami Nusyuz
3) Bertudung Tapi Hina Agama & Hukum : Dosa Ganda
4) Seluar Londeh Wanita & Seksi : Hak Kebebasan Peribadi ?

Sekian


Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

5 Sept 2007

23 Syaaban 1428 H

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=590&Itemid=95


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 08:21


saya teringat satu kisah yang diceritakan oleh seorang ustaz yang memberi kuliah di tempat kerja saya. Beliau menceritakan mengenai seorang alim ulamak didatangai oleh seorang wanita cantik yang menumpang berteduh dirumahnya dengan pakaian yang basah ketika hujan. Wanita tersebut kemudiannya melucutkan pakaiannya dihadapan orang alim tersebut dan puas dia menutup pandangannya untuk menentang nafsu dan godaan syaitan. Akhirnya apa yang dilakukan oleh orang alim ini ialah, dia memasang pelita then membakar jarinya. Apabila wanita ini tengok perbuatan alim ulama ini dan dia terus jatuh rebah dan mati. Maka terselamatlah si alim ulama ini dari terjebak melakukan zina..


wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

gha
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2005
Ahli No: 13872
Posting: 6
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 09:45


Ya Allah beriknlh aku ptnjk...dan ssudh itu jgnlh engkau palingknnya dr ku...

InsyaAllah,
i am who i am...
i know who i am...

Ayuh wanita...sdrlh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaProfil   Hantar PM kepada gha   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-07 11:02


Assalamualaikum...
Tolonglah.......hm.... :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:08


semua lelaki rasa macam tu ke?
saya pun ada baca benda ni kat zaharuddin.net.

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:19


kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:28


macammana boleh berkaitan pulak?
mmmm awak lelaki2 semua kenala kuatkan semangat dan jangan pedulikan mereka yang seksi ni....
demi ilmu kita kenala laui apa saja....
insyaallah kalau niat kita betul mesti dipermudahkan-Nya......
tegur saja...pun boleh jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:32


Pada 06-09-07 12:28 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

macammana boleh berkaitan pulak?
mmmm awak lelaki2 semua kenala kuatkan semangat dan jangan pedulikan mereka yang seksi ni....
demi ilmu kita kenala laui apa saja....
insyaallah kalau niat kita betul mesti dipermudahkan-Nya......
tegur saja...pun boleh jugak.


BETUL itu........


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:32


boleh tahan pendapat ni.. *pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat*

mungkin ini resipi pelajar lelaki ditempat ana belajar dulu lebih cemerlang berbanding pelajar perempuan.. kerana tiada ruang pelajar lelaki berselisih dengan pelajar perempuan walau dalam 1 dewan kuliah.. :p jgnkn berselisih, nak nampak kelibat pun payah.. pelajar perempuan saja boleh nampak susuk tubuh pelajar lelaki.. :p dari belakang saja lah..

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 06-09-07 12:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 13:58


Pada 06-09-07 12:19 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam


Betul jugak ...sebelum ni tak terfikir pun pasal ni...kasihan kaum muslimin kat luar sana tu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 20:29


Kalau yang dah tutup aurat tu tak apa juga tapi tutuplah aurat dengan betul. Tudung tutup dada dan sisi, baju longgar dan tidak menampakkan lekok sana sini. Contohnya golongan yang suka pakai seluar jeans tu dan t shirt pendek tanpa lengan tapi nampak punggung. MasyaAllah umi yang perempuan ni pun kekadang segan silu dibuatnya apa lagilah kaum lelaki yang memang nafsunya satu untuk itu saja. kasihan sungguh.

Jadi ingatlah anak-anak gadis remaja di sini terutamanya dan di luar sana amnya pakailah t shirt labuh sampai lutut kalau nak pakai seluar jeans tu kerana dengan sebab pakaian kita yang menggoda kita syubhat dalam apa jua aktiviti lelaki disebabkan ghairah melihat pakaian kita tu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
ps - jangan sampai kerana kita lelaki merogol wanita atau meliwat pula. Wal iyyazubillahi minzalik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 21:34


assalamualaikum...hmm..tolong lah kaum hawa..jangan lah pakai seluar yang ketat..bju yang ketat..tak cukup kain ke??Kenapa ye perlu begitu..ni kalau pergi ekspo ke..shopping mall ke..mesti ada..letih lah kami kaum adam nak jaga pemandangan..kalau tunduk saja dikatakan kami ini malu..ye juga..malu nak tengok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 06-09-07 23:59


betul tu ummiq. kat kampus ni ana sendiri pun kadang-kadang naik malu dan segan nak tengok. Kalau jalan belakang sahabat2 yang berpakaian ketat ni tak mamapu rasanya nak pandang depan. Bila kena saman dengan guard, mereka tak puas hati marah2 datang jumpa MPP.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 00:26


setuju!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 06:47


wahai mujahidah dunia, janganlah kita menjadi antara golongan wanita yang menarik ayah, abang atau sauminya ke lubuk neraka..

susah nak cakap, antara lelaki dan perempuan patut sama-sama membantu memelihara iman..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

zainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30568
Posting: 76
Dari: sepang

malaysia  


posticon Posting pada: 07-09-07 06:58


Tolongla......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainulProfil   Hantar PM kepada zainul   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 08:59


assalamualaikum...

satu luahan yang membuatkan ana berfikir sejenak..
siapa yang harus dipersalahkan?
wahai kaum adam andalah pemimpin kaum hawa..
maka tegurlah secara berhemah jika kamu rasakan..
apa yang dilakukannya itu melampui batas dalam Islam...
pelihara dan tundukkan pandanganmu terhadap kaum wanita...
kerana itu lebih memelihara imanmu..

wahai kaum hawa..
peliharalah kehormatan dan maruahmu apabila kamu keluar
dari rumah..
tundukkan pandangan matamu untuk memandang kaum adam...
pandangan yang halal hanyalah kepada yang mahrammu sahaja..
seorang wanita solehah ia sentiasa memelihara dirinya..
menjauhi perkara-perkara yang terlarang..
seorang wanita solehah juga tidak akan berjalan di kawasan yang
dipenuhi lelaki..

sama-samalah kita menjaga iman dan akhlak kita..
untuk kebaikan bersama, insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 11:04


amar ma'ruf nahi munkar...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-09-07 11:35


wahai wanita... berpakaian seperti seorang Muslimah.

Bagaimana pula dengan mereka yang tidak mahu menerima teguran? Pelbagai alasan yang tidak munasabah(memang tak munasabah pun) diberikan.

Bagaimana halnya pula dengan rakan lelaki yang menegur rakan perempuannya di pejabat tentang aurat? dan bagaimana pula nasib si suami yang menegur isterinya tentang menutup aurat? jika mereka2 ini tidak mahu mendengar atau sengaja tidak mahu menerima teguran.

Apakah dikira 'dayus' bagi seorang suami yang telah memberikan nasihat tetapi pelbagai alasan yang diberikan si isteri? dan bagaimana pula si rakan lelaki tadi? Terlepaskah dia dari tanggungjawab menegur walaupun telah beberapa kali cuba menasihati?

wahai wanita.. berpakaian seperti seorang muslimah.

wahai lelaki.. sabarlah kita, bacalah Al-Quran dan ingatlah Allah sentiasa.. diwaktu suka dan duka.. Insyaallah , terubat 'luka-luka tersebut'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 05:16



    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-07 09:34


Pada 06-09-07 12:28 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

macammana boleh berkaitan pulak?
mmmm awak lelaki2 semua kenala kuatkan semangat dan jangan pedulikan mereka yang seksi ni....
demi ilmu kita kenala laui apa saja....
insyaallah kalau niat kita betul mesti dipermudahkan-Nya......
tegur saja...pun boleh jugak.


Biasanya kita boleh kata bahawa jika tiada angin masakan pokok bergoyang...
Meski dah dikuatkan semangat..tapi, yang kita bertembung ni adalah nafsu...yang pernah suatu masa dulu tidak mahu mengakui keesaan Allah..dan juga di belakangnya adalah syaitan, musuh paling tegar yang kita tidak nampak dengan mata lahir..
Jadi, pertarungan ni bukanlah mudah...apatah lagi jika sememangnya di hadapan kita terhidang dengan 1001 macam pemandangan...
Memang mujahadah kena kuat..tapi, sepatutnya yang muslimah kena bantu memudahkan keadaan...Bukan nak salahkan pihak wanita semata...tapi, entahlah...
Bukankah kita pernah mendengar atau membaca bahawa..
"Wanita itu apabila keluar sahaja dari rumah, syaitan akan mendongak kepadanya dan mencari-cari di manakah wanita tersebut dapat difitnah..."
Hmm..kesimpulannya..marilah sama-sama membantu di antara wanita dan lelaki dalam usaha membanteras dua musuh kita paling ketat ni...hmmm.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-07 11:21


salam
saya tak tahu pulak lelaki macam tu.Adik beradik saya semuanya lelaki tapi tak pernahla sampai tahap macam tu saya tengok.Even adik yang no 3 di minati ramai perempuan di utm tapi dia tak layan pun sebabnya dia pemalu.abang pun tak macamtu.pernah sekali abang sound seorang sister ini angkat kain tinggi dalam bas,abang cakap banjir ke cik adik,terus perempuan tu tarik muka masam.
bagi saya perempuan zaman sekarang kurang malu.sebabnya dengan selamber mengurat lelaki dengan selamber berpakaian seksi.mak saya paling marah jika saya berpakaian seksi di rumah apatahlagi di luar.Didikan mak bapa paling penting,jika mak kita marah kita dan didik daripada kecil tentu bila dah dewasa kita akan segan untuk berpakaian seksi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-07 15:01


kasihan lelaki....apa lah nasib lelaki akhir zaman ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 18:30


Setuju dengan kenyataan adik amilyn -
Didikan mak bapa paling penting,jika mak kita marah kita dan didik daripada kecil tentu bila dah dewasa kita akan segan untuk berpakaian seksi.

Ibu bapa memainkan peranan penting mendidik anak-anak berpakaian sopan dan didalam lengkongan syarak.

Dan anakanda hafeezzul pula mengeluh -
kasihan lelaki....apa lah nasib lelaki akhir zaman ini....

InsyaAllah lelaki yang beriman akan tundukkan pandangan bila bertembung dengan situasi begitu. Tak begitu anakanda???

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

puteriaina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13247
Posting: 37
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 20:33


setuju dengan pendapat antum semua...
moga-moga mereka diberi hidayah dan petunjuk..
begitu juga dengan diri kita agar sentiasa terpelihara dan beroleh kekuatan untuk mengajak mereka kepada fitrah islam itu..
islam iu indah..
belajar itu penting,tapi islam bukan yang kedua...
jihad untuk islam tercinta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriainaProfil   Hantar PM kepada puteriaina   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 20:55


Pada 06-09-07 12:19 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam


:-( ya...ini juga salah satu puncanya... :-|


-----------------
Tenang Menuju Cita-cita...Pikul Tanggungjawab...Percaya Diri Sendiri..:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

akmal17
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2007
Ahli No: 28839
Posting: 23
Dari: MESIR

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-07 22:54


macam mana nak tegur..kadang-kadang perempuan susah untuk ditegur..mungkin sebab ni di dalam neraka ramai perempuan waAllah a'lam...ana cakap bukan nya ana ahli syurga tapi kita boleh ambil pengajaran kenapa ahli syuraga ramai perempuan..fikirkan lah..satu kesimpulan saya boleh buat perempuan akhir zaman memang tiada rasa MALU!! :-((

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmal17Profil   Hantar PM kepada akmal17   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 01:55


ana memang tak nafikan semua ini pada zaman2 yang serba sebi modern ini..
semua dah tak ada malu ana tengok... ana pun kadang-kadang macam rasa tak nak keluar uma disebabkan perkara ini kadang-kadang.. tapi berdoala semoga ALLAH beri petunjuk pada insan2 sebegini.. :) sama-sama lah kita semua berdoa kearah itu.. AMIN!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 10-09-07 08:33


Pada 06-09-07 12:19 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam





sooooooooooookooooooooooong!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 09:30


saya pun pernah juga tegur perempuan begitu tapi kena marah balik adalah.masalahnya cmtula,kalau tegur saja kena marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 09:36


Pada 10-09-07 09:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun pernah juga tegur perempuan begitu tapi kena marah balik adalah.masalahnya cmtula,kalau tegur saja kena marah


alhamdulillah..

kasihan saudara Rashdin..kena marah pula ye.. mungkin takkene dengan cara teguran agaknya.. atau mungkin juga ada sesuatu yang membuatkan mereka tidak mahu menerima teguran dari saudara? Jadi, kita lihat diri kita dahulu.... bagaimana? okay? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:11


hm..jgan slahkn wanita saja..
laki kena jaga juga..letih lah masing-masing nak slahkn..
setuju?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:13


setuju sangat-sangat!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 10-09-07 10:16


Assalamualaikum wwt...

"Menghairankan sekali,
orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari,
tetapi tidak mencuci HATInya walaupun sekali setahun..." :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 10:28


Pada 10-09-07 10:16 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

"Menghairankan sekali,
orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari,
tetapi tidak mencuci HATInya walaupun sekali setahun..." :roll:



salam,
(saya tak pasti sumbernya ucapan itu-jika ada sertakan dengan terperinci)

saudari atie82, ucapan itu ditujukan atau hanya sekadar renungan kita semua?

bukan apa, jika anda sekadar postkan untuk renungan semua.. ada baiknya.. tapi jika meletakkannya untuk 'kepuasan' hati.. terlihat sedikit 'riak' .. seolah-olah org lain tidak 'mensucikan' hati mereka.. dan yang hairan pula, macamna pula dia tahu org tu tidak mensucikan hati?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 10:30


Pada 10-09-07 10:11 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

hm..jgan slahkn wanita saja..
laki kena jaga juga..letih lah masing-masing nak slahkn..
setuju?


ada benarnya.

diri kita.. diri kita.. cerminlah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 10-09-07 10:37


Pada 10-09-07 10:28 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-09-07 10:16 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

"Menghairankan sekali,
orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari,
tetapi tidak mencuci HATInya walaupun sekali setahun..." :roll:



salam,
(saya tak pasti sumbernya ucapan itu-jika ada sertakan dengan terperinci)

saudari atie82, ucapan itu ditujukan atau hanya sekadar renungan kita semua?

bukan apa, jika anda sekadar postkan untuk renungan semua.. ada baiknya.. tapi jika meletakkannya untuk 'kepuasan' hati.. terlihat sedikit 'riak' .. seolah-olah org lain tidak 'mensucikan' hati mereka.. dan yang hairan pula, macamna pula dia tahu org tu tidak mensucikan hati?


kat atas tu..cuma kata-kata HIKMAH..ana titipkan untuk RENUNGAN bersama..

Maaflah menyebabkan anda tersalah tafsir..ana tak bermaksud posting untuk 'kepuasan hati' mahupun pamerkan riak..

Jika direnung kata-kata ini..mempunyai makna yang amat mendalam..buat ana tersentak dari alpha dunia.. :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:46


Pada 06-09-07 06:42 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Free sahaja, dah macam-macam strategi saya gunakan untuk penjarakan nafsu ini, sampai membuat perintah berkurung tak payah keluar rumah tapi mana boleh setiap hari, mesti juga kena keluar pergi kerja.


Basib baik sekarang ni saya dah balik kampung...Senang nak buat perintah berkurung...hehe...Dulu kena keluar untuk pergi kuliah dan makan...Sekarang ni lepak kat rumah saja...Terjaga sikit pandangan mata...


p/s: Perempuan sekarang ni harap hantaran saja tinggi nak mampus dan berpelajaran tinggi...Tutup aurat pun tak reti...Tapi tak semua begitu...Masih ada yang menjaga aurat dengan sempurna...^_^


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:53


Pada 10-09-07 09:36 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-09-07 09:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun pernah juga tegur perempuan begitu tapi kena marah balik adalah.masalahnya cmtula,kalau tegur saja kena marah


alhamdulillah..

kasihan saudara Rashdin..kena marah pula ye.. mungkin takkene dengan cara teguran agaknya.. atau mungkin juga ada sesuatu yang membuatkan mereka tidak mahu menerima teguran dari saudara? Jadi, kita lihat diri kita dahulu.... bagaimana? okay? :-)




tegur baik2 pun marah lagi.kalau tegur secara keras apa lagi?.lau adik sendiri memang kena pukul terus.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 10:54


ehh!!! hafiz ada dua nickname ke? ni hafiz yang kerja kat mardi 2 kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 11:31


Assalamualaikum wr wbt

Zaman milennium ni..dah macam-macam pesen pelik-pelik keluar...pakai skirt paras lutut..pakai stoking hitam...pakai jaket..lepas tu pakai pulak tudung...
Peliks...memang peliks...orang pandang dia macam alien saja..tapi dia buat selamba saja macam dunia ni dia yang punya...orang lain tu menumpang saja...
Huhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 11:49


4 golongan lelaki yang ditarik oleh wanita ke neraka
Pertama:- Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.

Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.
Kedua:- Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.
Ketiga:- Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.
Keempat:- Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak ...... nantikan tarikan ibunya. Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-
"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA, DIMANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU....."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 11:51


Pada 10-09-07 11:31 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Zaman milennium ni..dah macam-macam pesen pelik-pelik keluar...pakai skirt paras lutut..pakai stoking hitam...pakai jaket..lepas tu pakai pulak tudung...
Peliks...memang peliks...orang pandang dia macam alien saja..tapi dia buat selamba saja macam dunia ni dia yang punya...orang lain tu menumpang saja...
Huhu....


salam,
malah ada juga yang berpakaian menutup aurat -bertudung berbaju kurung tapi, senyuman 'meleret menggoda' menjadi taruhan perasaan hati.. asal melintas saja senyum. Bukan senyum biasa tu.. aduh, kira longgar juga lah pala lutut ni.

Memang senyum tu sedekah.. tapi kes yang saya pernah alami ini 'lain macam' sikit.

kalau pakaian seksi dan pelik elakkkan pandangan seberapa yang mampu-istighfar.

kekadang kita cuba untuk mengubah keadaan.. orang lain diluar sana, tapi kita lupa(mungkin lupa) bagaimana pula perubahan yang telah kita lakukan kepada ahli keluarga atau kaum kerabat kita yang lain. sudah berdakwahkah kita kepada mereka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 11:57


KURNIAAN SIFAT MALU WANITA

Apakah istimewanya wanita sehingga begitu kuat menarik perhatian lelaki…” Kebiasaan kita mendengar, lelaki diistilahkan sebagai kumbang dan wanita pula sebagai bunga, kalau kumbang suka kepada bunga, lelaki tentulah suka kepada wanita. Sejak remaja lagi keinginan lelaki kepada wanita sudah berputik. Lalu wanita menjadi sasaran usikan lelaki, baik di sekolah, di jalan-jalan raya, di pasar raya, di perhentian bas dan bahkan boleh dikatakan di mana-mana ruang dan peluang. Selagi usikan itu tidak diberi perhatian oleh wanita itu mereka akan terus mencuba dan terus mencuba. Dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud;
“Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki, lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifa malu.” (Hadith riwayat Bauhaqi).

Wanita walau apa pun yang dilakukan akan mendapat perhatian lelaki. Jika berbuat baik akan dikagumi, apabila berbuat jahat diminati, apabila memakai pakaian menutup aurat dilihat menawan, apabila berpakaian seksi dilihat menggoda, dan pelbagai lagi menarik perhatian. Oleh sebab itu Allah swt mengurniakan sifat malu kepada wanita. Dengan sifat malu itu mereka akan berfikir panjang sebelum melakukan sebarang tindakan. Kalau hendak berbuat jahat dia akan memikirkan kalau2 ada orang yang akan nampak, hendak mendedahkan aurat dia takut kalau orang mengganggunya dan dan hendak berjalan seorang dia takut kalau ada orang mengusiknya. Begitulah peranan malu yang boleh membantu dalam tindak tanduk seorang wanita. Tetapi kalau tidak tahu malu? Tentulah mereka tidak akan memikirkan semua itu. Pedulikan apa orang kata, pedulikan kalau orang tengok, tidak kisah kalau orang mengganggu dan mengusik, bahkan mereka merasa senang, seronok dan bahagia apabila dalam keadaan sebegitu. Dalam sebuh hadith riwayat Bukhari, Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud;
“Jika engkau tidak malu, buatlah sesuka hatimu.”

Hadis ini merupakan sindiran dalam tegahan. Sifat malu itu adalah pokok akhlak yang mulia dan budi pekerti yang terpuji. Tidak payah diletakkan sifat malu ini di atas neraca syariat, malah neraca akal pun sudah mengakui malu sebagai satu sifat yang perlu ada dalam diri manusia. Barangkali wanita hari ini kebanyakannya tidak tahu malu atau kurang malu. Atas sebab itu mereka sanggup melakukan apa saja dosa dan maksiat. Atau barangkali sifat malu yang dikurniakan Allah itu sudah tidak berfungsi sepenuhnya. Kalau demikian bererti kurangnya iman di dada mereka. Jelasnya mereka tidak takut kepada Allah, tidak gerun kepada neraka Allah, dan tidak cintakan syurga Allah. Mereka langsung tidak takut dengan hukuman yang bakal Allah timpakan ke atas mereka. Apabila kurangnya iman di dada, maka sifat malu secara automatik akan hilang. Inilah realiti yang tidak boleh dinafikan, buktinya boleh diliha dimana2 sahaja. Melalui media cetak, media elektronik dan bahkan dihadapan maa kita sendiri berbagai ragam kemungkaran berlaku tidak terkecuali dilakukan oleh wanita.

Sayang…wanita yang sepatutnya lebih istimewa daripada lelaki, menjadi serendah-rendahnya hanya disebabkan sifat malu tidak berfungsi sepenuhnya.Tetapi percayalah, kalau semua wanita boleh mengekalkan sifat malunya, tentulah mereka akan berpakaian sopan, berakhlak mulia dan ketika itu mereka akan disegani oleh semua pihak. Dengan ini akan terhindarlah gejala buruk yang selalu menimpa kaum wanita. Sesungguhnya setiap insan itu pasti melakukan kesalahan dan sebaik-baik manusia yang melakukan kesalahan adalah mereka yang bertaubat.


Petikan : Muslimah, m/s 9 (bil.183)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 11:58


Pada 10-09-07 11:49 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

4 golongan lelaki yang ditarik oleh wanita ke neraka
Pertama:- Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.

Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.
Kedua:- Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.
Ketiga:- Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.
Keempat:- Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak ...... nantikan tarikan ibunya. Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ... maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-
"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA, DIMANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU....."


salam,
saudaraku aye.
saya pernah baca tentang perkara ini cuma, boleh tak saudara nyatakan secara terperinci serta sahihnya mengenai 4 golongan tadi. Benar, saya ingin mengetahuinya. :-)

terima kasih.
aye pasoh3 ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 12:08


Pada 10-09-07 11:58 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-09-07 11:49 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

4 golongan lelaki yang ditarik oleh wanita ke neraka
Pertama:- Ayahnya
Kedua:- Suaminya
Ketiga:- Abang-abangnya
Keempat:- Anak Lelakinya

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA, DIMANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU....."


salam,
saudaraku aye.
saya pernah baca tentang perkara ini cuma, boleh tak saudara nyatakan secara terperinci serta sahihnya mengenai 4 golongan tadi. Benar, saya ingin mengetahuinya. :-)

terima kasih.
aye pasoh3 ke?



salam sheikh....ainunhub
afuan ana tak kesempatan untuk terangkan scara terperinci, lagipun artikel itu kan sudah detail....
ingatkan kita kepada hadis rasulullah saw yang berbunyi ; "
Kamu semua adalah pemimpin dan kamu semua akan bertanggungjawab terhadap apa yang kamu pimpin. Seorang pemerintah adalah pemimpin manusia dan dia akan bertanggungjawab terhadap rakyatnya. Seorang suami adalah pemimpin bagi ahli keluarganya dan dia akan bertanggungjawab terhadap mereka. Manakala seorang isteri adalah pemimpin rumah tangga, suami dan anak-anaknya, dia akan bertanggungjawab terhadap mereka. Seorang hamba adalah penjaga harta tuannya dan dia juga akan bertanggungjawab terhadap jagaannya.
Ingatlah, kamu semua adalah pemimpin dan akan bertanggungjawab terhadap apa yang kamu pimpin.
(hari.Bukhori-Muslim dari Ibnu Umar ra)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 12:15


alhamdulillah..
ya, saya mengingatinya
terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-07 22:44


=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 11-09-07 21:53


Pada 06-09-07 12:19 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam


erm.... satu teori yang menarik untuk di bincangkan .....
boleh ditulis dalam ruangan rencana kat UTUSAN....

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 22:09


hm..jgan slahkn wanita saja..
laki kena jaga juga..letih lah masing-masing nak slahkn..
setuju?

ana setuju....kasihanilah kaum adam dimuka bumi ini, dan kasihanilah diri kaum hawa dengan memimpinnya kejalan yang diredhai Allah swt

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

tulips_ilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25834
Posting: 77
Dari: green_world

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 00:04


malu mahkota diri....
________________________________________________________________
malumu mahkota yang tidak prlukan singgahsana, tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama, tiada siapa yang akan, mampu merampasnya...melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulips_ilahProfil   Hantar PM kepada tulips_ilah   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 00:58


yang penting semua mesti tutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 13:41


Pada 12-09-07 00:58 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

yang penting semua mesti tutup aurat...


setuju 100%


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

Eriyza_Qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24356
Posting: 16
Dari: Berbumbungkan Langit Berlantaikan Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-07 13:36


Sempena ramadan ini, elok lah memana wanita yang masih belum betudung itu mulakan penghijrahan kepada pemakaian tudung pula. Tutuplah aurat dengan pakaian yang disarankan Islam. :-D


-----------------
Salam Ramadan Al-Mubarak


Bookmark and Share

    


  Member Information For Eriyza_QistinaProfil   Hantar PM kepada Eriyza_Qistina   Pergi ke Eriyza_Qistina's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-07 23:10


Pada 08-09-07 18:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!



Dan anakanda hafeezzul pula mengeluh -
kasihan lelaki....apa lah nasib lelaki akhir zaman ini....

InsyaAllah lelaki yang beriman akan tundukkan pandangan bila bertembung dengan situasi begitu. Tak begitu anakanda???

Wallahuta'ala a'lam bissawab



Ehemmm...betul-betul tu ummi. ehehehe..tapi harap kaum wanita pun tutup lah and jaga aurat tau. Yang lelaki pun macam ummi cakap jaglah pandangan masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 15-09-07 09:27


Assalamualaikum wwt..

Semoga HIJAB menjadi Pakaianmu,
Semoga KESUCIAN menjadi Amalanmu,
Semoga KESOPANAN menjadi Perhiasanmu,
Semoga SYURGA menjadi Tempatmu...

p/s:Nasihat buat dirimu yang bergelar MUSLIMAH.. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 13:39


salam...
luahan rasa ni cukup-cukup buat saya meremang...
sgguh tak disangka begitu kuat dugaan yang perlu dihadapi oleh kaum adam...
tapi apakan daya,iman masing-masing...kaum hawa memang kian melampau...itulah bakal ahli2 neraka...nauzubillah..
tepuk dada,tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 02-10-07 16:00


Pada 06-09-07 12:19 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya kata...pakaian perempuan sekarang juga menjadi salah satu punca ramai pelajar lelaki gagal di IPTA...

sebab hari-hari pelajar lelaki mengadap dosa akibat pakaian perempuan...sebab AURAT.... sukar untuk elak...sekilas boleh elak lagi..kalau dah sekeliling???
kasihan lelaki.... pelajar perempuan cemerlang sebab pelajar lelaki tutup aurat!!

wallahua'lam


Sokonggggggg!!!!! :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-10-07 16:08


aduhai...
rasa mcam nak nyorok saja dr pandangan lelaki kalau dah sampai ke situ keluhannya... pakai tutup2 pun berisiko rasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:14


dahsyat juga lelaki ni. sama-sama kita jaga diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:16


...
tapikan... bila dah bertutup...
keluar pula ayat ni dari mulut MUSLIMIN...
"sejukkk mata MEMANDANG"..
apa cerita pula tu....?

**sesama lah kita perbaiki diri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:18


masyaAllah..tak sangka sampai macam tu sekali..
saya tak ada adik beradik lelaki..kawan pun tak ramai..tak tau pula sampai macam tu sekali..yela setakat mana mereka mampu mengawal dari sendiri tanpa dibantu..

walaupun tak ada adik beradik laki..mama saya didik kami semua pakai sopan walaupun brada di dalam rumah..mesti marah kalau tak sopan..dari sek rendah tak boleh pakai ketat & pendek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:22


Pada 02-10-07 16:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

...
tapikan... bila dah bertutup...
keluar pula ayat ni dari mulut MUSLIMIN...
"sejukkk mata MEMANDANG"..
apa cerita pula tu....?

**sesama lah kita perbaiki diri....



kuang..kuang..kuang hahaha :lol:
manusia tidak pernah sempurna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:43


betul......................masing-masing jagalah diri.dah tak tau nak cakap apa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:53


Pada 02-10-07 16:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

...
tapikan... bila dah bertutup...
keluar pula ayat ni dari mulut MUSLIMIN...
"sejukkk mata MEMANDANG"..
apa cerita pula tu....?




Ayat ni lawan kepada ayat "bernafsu mata MEMANDANG...Kalau lah dapat perempuan ni bla bla bla"


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 18:38


Pada 02-10-07 16:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

...
tapikan... bila dah bertutup...
keluar pula ayat ni dari mulut MUSLIMIN...
"sejukkk mata MEMANDANG"..
apa cerita pula tu....?

**sesama lah kita perbaiki diri....


hahaha setuju dengan kak nurkamar... :lol: :lol: :lol:
Kalau pakai seksi,memang sakit mata nak pandang,tapi bila pakai bertutup litup,cakap sejuk mata memandang pulak...pandang juga kan...
:-D :-D
haiii manusiaaaaaa.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 09:32


ha tu lah..kenapa tak ramai pula jawab pasal sejuk mata memandang tu.. orang pakai tudung labuh macam tak kena tenung semacam..org tak tengok saya bila saya jalan dengan abah saja..kalau tak..hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-10-07 10:00


Pada 06-09-07 11:08 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

semua lelaki rasa macam tu ke?
saya pun ada baca benda ni kat zaharuddin.net.

mahu nya tak rasa.....
dah nama pun laki2......
Kalau dah terselak sana sini , kami tak hendak tengok tapi Kalau dah lalu depan mata TERTENGOK lah juga....
taubat lah perempuan jangan pula tahu buat .........
anda membahayakan diri anda sendiri..


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:01


Pada 03-10-07 10:00 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-09-07 11:08 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

semua lelaki rasa macam tu ke?
saya pun ada baca benda ni kat zaharuddin.net.

mahu nya tak rasa.....
dah nama pun laki2......
Kalau dah terselak sana sini , kami tak hendak tengok tapi Kalau dah lalu depan mata TERTENGOK lah juga....




owh....i see.....


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:05


haha..owh i see saja?saya pun memang tak sangka lah sampai macam ni..

saya harap satu hari nanti ada lrt putra untuk perempuan sahaja..maksudnya asing lelaki dengan wanita..atau bahagi separuh untuk laki dan perempuan..ni main belasah campur saja!susah tau..bagi saya memang susah..saya tak suka berhimpit2 macam tu..dah cuba keluar awal pagi pun tren penuh..walaupun majoriti naik tren wanita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:08


Pada 03-10-07 10:05 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

haha..owh i see saja?saya pun memang tak sangka lah sampai macam ni..

saya harap satu hari nanti ada lrt putra untuk perempuan sahaja..maksudnya asing lelaki dengan wanita..atau bahagi separuh untuk laki dan perempuan..ni main belasah campur saja!susah tau..bagi saya memang susah..saya tak suka berhimpit2 macam tu..dah cuba keluar awal pagi pun tren penuh..walaupun majoriti naik tren wanita.


betul...kadang-kadang ada yang ambil kesempatan.walaupun wanita tu berpakaian sopan.
kawan kita dah banyak kali kena...sampai dia menyumpah2 lelaki tu...
tak tau nak buat macammana lagi.bila naik bas, naik lrt yang penuh mesti risau.


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:14


maunye tak risau..hari tu saya naik tren..ingat uncle tu dah tua dia tak larat ke apa..sebab badan dia makin lama makin sengek dekat dengan badan kita..rupa-rupanya memang gatal betul..tu dah tua..saya yang boleh jadi pangkat cucu ni pun dia boleh buat begitu..masa tu pakai baju kurung,tdung labuh lagi!

kawan saya pernah ar kata balik depan2 jugak..masa dalam bas..malu ar laki tu..
nak elak dr keluar rumah dah kita bekerja,belajar lagi..duduk rumah saja siapa yang boleh jamin masa depan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:17


Pada 03-10-07 10:14 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

maunye tak risau..hari tu saya naik tren..ingat uncle tu dah tua dia tak larat ke apa..sebab badan dia makin lama makin sengek dekat dengan badan kita..rupa-rupanya memang gatal betul..tu dah tua..saya yang boleh jadi pangkat cucu ni pun dia boleh buat begitu..masa tu pakai baju kurung,tdung labuh lagi!

kawan saya pernah ar kata balik depan2 jugak..masa dalam bas..malu ar laki tu..
nak elak dr keluar rumah dah kita bekerja,belajar lagi..duduk rumah saja siapa yang boleh jamin masa depan??


betul tu mama iman.....memang rasa tak selamat sangat-sangat.
sebab yang konpiusnye...orang2 yang dah agak berumur yang menjadi2 ni..
apa agaknya jalan penyelesaiannye ye mama?
ada dengar kat jepun ada bas khas untuk wanita saja...bestnyeee....


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sudin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2007
Ahli No: 31275
Posting: 10
Dari: paHanG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:33


dunia sudah terbaliklah...
kalau dulu, perempuan yang malu... sekarang ini, lelaki pula yang terlebih malu bila melihat perempuan pakai seksi ni..
memang betul apa yang saudara semua katakan. lelaki sekarang kena banyak jalan menunduk pasal tak mahu terlebih lihat manusia yang berpakaian seksi ini.. jangan sampai terlanggar tiang cukup... he.. he...
saya sendiri pun bila berjalan terpaksa menunduk (pandang ke tanah) bila nak berselisihan dengan golongan ni.. itulah sahaja yang dapat saya lakukan untuk menghindari dari melihat aurat mereka. kalau 100 meter berselisih dengan golongan ni, terpaksalah 100 meter kena pandang tanah. saya lebih rela memandang tanah dpd terlihat aurat yang sengaja didedahkan itu.
ya.. tolonglah kaum hawa (golongan mendedahkan aurat).. biarkan kami menikmati keindahan alam ini dengan pamandangan yang suci. kami bukan malaikat, kami manusia lelaki yang dikurniakan nafsu yang satu itu. jangan pelawa mata kami dari menjamah aurat mu.. kami berdosa.. ya Allah, ampunilah dosa kami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sudinProfil   Hantar PM kepada sudin   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:39


searchforguidance- tu lah saya pun tak tau bagaimana..pemimpin lah yang kena atur..kalau lah saya jadi PM..haha..best nya ada bus wanita sahaja kat jepun..tengok tu bukan negara islam..tapi Malaysia yang mengaku sebagai negara islam ni bagaimana?jadi pengurusi OIC lagi..kat tempat lain pun ada pemandu teksi wanita untuk wanita sahaja..ada shopping complex untuk wanita..kalau shopping complex biasa tu tak payah lah letak baju wanita..sampai macam tu saya nak!

lelaki atau perempuan kedua-duanya kena tndukkan pandangan..tak kan terlanggarnye tiang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:56


Pada 03-10-07 10:39 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

searchforguidance- tu lah saya pun tak tau bagaimana..pemimpin lah yang kena atur..kalau lah saya jadi PM..haha..best nya ada bus wanita sahaja kat jepun..tengok tu bukan negara islam..tapi Malaysia yang mengaku sebagai negara islam ni bagaimana?jadi pengurusi OIC lagi..kat tempat lain pun ada pemandu teksi wanita untuk wanita sahaja..ada shopping complex untuk wanita..kalau shopping complex biasa tu tak payah lah letak baju wanita..sampai macam tu saya nak!

lelaki atau perempuan kedua-duanya kena tndukkan pandangan..tak kan terlanggarnye tiang..


betul tu mama...hidup mama!hee....

mama iman, sebenarnya kita ada seorang kawan yang kita panggil mama.kita suka manja dengan dia tapi sekarang dia dah balik kedah....
jadi mama iman jadi gantila...boleh tak?heheee....


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:58


hee saya memang hidup lagi.. =p

ye?boleh sajalah nak jadi ganti..tapi saya ni muda lagi lah..kita mesej kat pm nak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:05


mama..mami... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 11:08


hehee.......:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 11:22


Pada 03-10-07 11:05 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

mama..mami... :)


owh ya saya anak mami :lol: :lol: :-D
lain pula jadi topiknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:29


Pada 03-10-07 09:32 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

ha tu lah..Kenapa tak ramai pula jawab pasal sejuk mata memandang tu.. orang pakai tudung labuh macam tak kena tenung semacam..org tak tengok saya bila saya jalan dengan abah saja..kalau tak..hmm..


haaa betul 2 mama_iman...tak ada pula yang nak jawab...tkena atas batang idong lah 2,2 taknak jawab...hehehe...jangan marahhhh :-D :-D :lol:
Kalau sejuk mata memandang,Kalau dia 2 isteri kita,tak apalah...tapi Kalau bukan macam na...mata still kena jaga kan,tundukkan pandangan walaupon pakaian muslimah 2 membuatkan sejuk mata tok dipandang kan...haram pandang...yang seksi 2 memang dah jelas2 haram sebab aurat terbukak,tapi yang tutup litup pun tak boleh pandang tau... :-D :-D :lol:
[ Telah diedit oleh: raihan2004 pada 03-10-07 15:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:36


kuang kuang tu ar pasal
sorry kalau saya agak nakal hahahaha
bagus2 cik raihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:59


salam..

nak halang fikiran orang susah..mustahil..

setiap orang lain pandangannye..

uang penting kita ikut syariat..

Hiduplah dipandangan Allah..bukan di pandangan manusia..=)

sama-sama membaiki diri...

percayelah...
tundukkan pandangan..
takkan sedar pun kehadiran mereka2 yang "lain macam" ni..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 16:21


ala tak mengapa nakal2 mama_iman...hehe;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 16:35


Pada 03-10-07 15:29 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 09:32 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

ha tu lah..Kenapa tak ramai pula jawab pasal sejuk mata memandang tu.. orang pakai tudung labuh macam tak kena tenung semacam..org tak tengok saya bila saya jalan dengan abah saja..kalau tak..hmm..


haaa betul 2 mama_iman...tak ada pula yang nak jawab...tkena atas batang idong lah 2,2 taknak jawab...hehehe...jangan marahhhh :-D :-D :lol:
Kalau sejuk mata memandang,Kalau dia 2 isteri kita,tak apalah...tapi Kalau bukan macam na...mata still kena jaga kan,tundukkan pandangan walaupon pakaian muslimah 2 membuatkan sejuk mata tok dipandang kan...haram pandang...yang seksi 2 memang dah jelas2 haram sebab aurat terbukak,tapi yang tutup litup pun tak boleh pandang tau... :-D :-D :lol:


masalahnya kalau da terpandang nak buat bagaimana..
baiklah cik raihan oi..nanti kitowang tutup mata all the time sebab kalau tak mesti tnampak perempuan lalu lalang kan...kan tak boleh tengok....


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 17:04


eh eh..jangan lah marah adam_muslimin...terasa ke...hehe;-)
bukan suruh tutup mata pun,hanya tundukkan pandangan saja...
tak kira lah sejuk ke tak sejuk mata memandang pun,tunduk saja...
jangan tutup mata tau,takut-takut nanti masuk paper ramai muslimin jatoh longkang,tak pun terlanggar tiang gara-gara takmau tengok perempuan lalu lalang...hehe;-);-);-)
hanya joking,jangan marah...nanti cepat tua...smileeeee;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 08:21


hahahaha..kelakar lah raihan ni..
betul-betul..kita pun takut nanti masuk paper pula kan..muka depan lagi ke mana tau..
hahaha..kalau duduk rumah saja ada orang bayar gaji tak pa lah..
sila semua berkempen 'mari kita tundukkan pandangan'
saya boleh tak perasan muka guys yang lalu sebelah saya pun kalau tnduk pandangan.. bagaimana ye kalau mereka dah tunduk pun boleh nampak..erkk

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 08:25


tutup mata pakai kain.. jadi pendekar...
wachaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 09:07


aduh....korunk ni.....buat lawak ye pepagi ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 09:09


nanti jalan masuk longkang pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 09:12


kalau tunduk mestila nampak longkang.apela mie05 ni.:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 10:20


hm...tunduk bawah pun yang tak beshnye nampak pula kaki perempuan tak pakai stokin...adess..
dimana ada kemahuan kat situ ada jalan...buat saja bagaimana asal terjage..betul tak...

Pada 03-10-07 17:04 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

eh eh..jangan lah marah adam_muslimin...terasa ke...hehe;-)
bukan suruh tutup mata pun,hanya tundukkan pandangan saja...
tak kira lah sejuk ke tak sejuk mata memandang pun,tunduk saja...
jangan tutup mata tau,takut-takut nanti masuk paper ramai muslimin jatoh longkang,tak pun terlanggar tiang gara-gara takmau tengok perempuan lalu lalang...hehe;-);-);-)
hanya joking,jangan marah...nanti cepat tua...smileeeee;-)


bestnya ngutuk muslimin ek...abeh yang perempuan duduk cakap muslimin pakai kopiah sjuk mata memandang bagaimana pula?...


-----------------

"prevention is better than cure"


[ Telah diedit oleh: adam_muslimin pada 04-10-07 10:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 10:41


ada ke cakap?siapa ye cakap macam tu?saya tengok abah saya lah yang pakai serban sjuk mata mmandang..lelaki lain tak prasan pula..tak rasa sejuk pun mata..haha
stokin tu satu hal lah!kenapa lah susah sangat nak pakai..makcik2 pun sama lah kita tengok..tapi kita tengok kaki akak2 dengan makcik2 and girls lain tak lawa pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-07 11:55


Lihatlah panorama dunia
Wanita bagaikan hilang rasa malunya
Maruah yang menjadi maharnya
Tergadai sia bagai tiada berharga

Di manakah budinya di manakah akhlaknya
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati
Kehormatan diri tidak dipeduli

Oh wanita kembali menginsafi
Kepada asal fitrah kejadianmu
Diciptakan untuk dihormati
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta
Kembali kepadanya juga pada Rasulnya
Pasti dihadirkan taufik dan hidayahnya
Wanita...

Kembalilah ke arah kemuliaan
Contohi peribadi Ummul Mukminin
Rasulullah dijadikan suami
Tertawan kerna keluhuran pekerti
Bukan kerana harta bukan kerana nama
Tapi kerana budi yang disanjungi
Kembalilah...

Wanita perhiasan dunia
Bagai kilau permata di antara kaca
Sayangnya makin pudar cahaya
Hingga tiada lagi beza di antaranya.......
[ Telah diedit oleh: scenario pada 04-10-07 11:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:15


Pada 03-10-07 17:04 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

eh eh..jangan lah marah adam_muslimin...terasa ke...hehe;-)
bukan suruh tutup mata pun,hanya tundukkan pandangan saja...
tak kira lah sejuk ke tak sejuk mata memandang pun,tunduk saja...
jangan tutup mata tau,takut-takut nanti masuk paper ramai muslimin jatoh longkang,tak pun terlanggar tiang gara-gara takmau tengok perempuan lalu lalang...hehe;-);-);-)
hanya joking,jangan marah...nanti cepat tua...smileeeee;-)


hehehe :lol: :lol: :lol: :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:52


Pada 04-10-07 14:15 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 17:04 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

eh eh..jangan lah marah adam_muslimin...terasa ke...hehe;-)
bukan suruh tutup mata pun,hanya tundukkan pandangan saja...
tak kira lah sejuk ke tak sejuk mata memandang pun,tunduk saja...
jangan tutup mata tau,takut-takut nanti masuk paper ramai muslimin jatoh longkang,tak pun terlanggar tiang gara-gara takmau tengok perempuan lalu lalang...hehe;-);-);-)
hanya joking,jangan marah...nanti cepat tua...smileeeee;-)


hehehe :lol: :lol: :lol: :-D :-D :-D


uiks....suka pula...


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:58


Pada 03-10-07 17:04 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

eh eh..jangan lah marah adam_muslimin...terasa ke...hehe;-)
bukan suruh tutup mata pun,hanya tundukkan pandangan saja...
tak kira lah sejuk ke tak sejuk mata memandang pun,tunduk saja...
jangan tutup mata tau,takut-takut nanti masuk paper ramai muslimin jatoh longkang,tak pun terlanggar tiang gara-gara takmau tengok perempuan lalu lalang...hehe;-);-);-)
hanya joking,jangan marah...nanti cepat tua...smileeeee;-)

:-o :roll: :-o :roll: :-?


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-07 15:14


tepat sekali..
mak ayah mainkan peranan sangat penting dalam mendidik anak-anak
ni didikan & asuhan sejak kecil sebenarnya
mak ayah kena tegas
nanpak saja anak-anak keluar rumah dengan tak melabuhkan tudung tak pakai baju kurung
mak ayah kena tegur keras
buat semacam peraturan
bila dari kecil lagi dah sebati dengan tudung & tau batasan-batasan aurat..
takkan ada anak-anak yang nak malukan ayah mak sedemikian rupa
kecualilah kalau mak ayah pun cetek dari segi nak mengajar anak-anak apa itu aurat
yang paling menyedihkan bekas pelajar-pelajar sekolah agama
habis saja form 5..terus free hair
pakaian pun macam tak mampu nak beli kain lebih
semua pendek-pendek ketat-ketat
yang ada kefahaman agama pun still lagi tak segan silu dan tak takut balasan di akhirat
kat mana silapnya
silapnya lebih dari separuh peratus terletak pada didikan dan asuhan di rumah



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.200616 saat. Lajunya....