Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: gagal exam!!!!!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» gagal exam!!!!!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh gagal exam!!!!!!!!!

are_niz
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2007
Ahli No: 30898
Posting: 20
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 14:14


:-( saya da cuba!!!!!.. saya da usaha!!!!!!!...

Kenapa masih gagal dalam exam ni???....

of korse, takkan dapat 3.0 lebih.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_nizProfil   Hantar PM kepada are_niz   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 14:15


sbr2......
kadang-kadang rezeki datang lambat......
sabar eh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 05-09-07 14:26


Pada 05-09-07 14:14 , are_niz posting:

!!! QUOTE !!!

:-( saya da cuba!!!!!.. saya da usaha!!!!!!!...

Kenapa masih gagal dalam exam ni???....

of korse, takkan dapat 3.0 lebih.....


Relak dik...geram nampak.. :roll:
Tak apa lah..tak ada rezekikan nak buat macamaner...
Sabar..InsyaALLAH peluang masih ada..cuba lagi ye..Try your Best... :-) :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 15:03


istilah exam ni yang ana last dengar masa zaman ambil SPM saja...
tapi lepas ana masuk IPT + kursus yang ana ambil sekarang...sampai lah ke hari ni, tak ada exam dah huhu! :D semua course work saja huhu! :D :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 22:46


Pada 05-09-07 15:03 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

istilah exam ni yang ana last dengar masa zaman ambil SPM saja...
tapi lepas ana masuk IPT + kursus yang ana ambil sekarang...sampai lah ke hari ni, tak ada exam dah huhu! :D semua course work saja huhu! :D :P

salam....
samala kita....eh,pasal exam itu..kalau dah tau tak boleh nak dapat 3.0..lipat gandakan usaha..kalau boleh jangan jdkannya sebagai pemutus semgt...dalam perjlnn seorang student,hal-hal berkaitan exam,tension dan yang sama waktu dengannya adalah lumrah...cuma bergantung kepada kita untuk mengatasi dan menangani dengan sebaiknya...disinilah dapat kita lihat jati diri kita...sama ada kita mampu untuk berdepan dengan masalah...ini baru pasal exam,belum lagi masa dah kerja nanti....harap-harap jangan putus asa..mungkin usaha terkurang sikit agaknya..tak apa masih ada lagi waktu untuk merubah segalanya...(ini cuma dr pengalaman semasa bergelar student...hehehe) :-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 23:12


err,boleh saya tahu apa masalah yang dihadapi oleh pemula topik tak?IA saya boleh tolong

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 23:33


Pada 05-09-07 14:14 , are_niz posting:

!!! QUOTE !!!

:-( saya da cuba!!!!!.. saya da usaha!!!!!!!...

Kenapa masih gagal dalam exam ni???....

of korse, takkan dapat 3.0 lebih.....


gagal exam, bukan gagal hidup

tanya balik..dah usaha betul-betul belum? maksud betul-betul tu betul-betul lah... masa usaha tak buat benda-benda mengarut2. bukan setakat usaha sahaja

Pas usaha, ada tawakkal+doa tak?

Kalau semua dah buat..so, inilah ujian Allah

Rezeki Allah nak bagi, bila2 masa saja

Saya grad tak sampaipun 3 tapi shukur dapat kerja jugak

tapi Kalau dapat 3 and above lagi bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 02:20


salam....

pada ana, cuba lihat semula pada punca kegagalan...
andai memang kita telah berusaha sehabis daya,
memohon petunjuk dan pertolongan dari-NYA sesudah itu,
mungkin rezeki kita bukan pada ketika itu...
jangan mengeluh dan jangan kecewa...
semuanya telah Allah aturkan dengan sangat cantik sekali...
mungkin s=reseki kit pada perkara yang lain yang bersangkutan dengannya...

p/s: terlalu banyak hikmah disebalik peristia dan kejadian yang tidak terungkapkan dengan sekadar pandangan...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-09-07 08:52


banyak main agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 08:54


assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Adik,
cuba muhasabah diri...macam kata ismi atikah.... dan kata-kata sahabat-sahabat lain.... =)

..Allah menguji adik dengan ujian sebegini untuk memberikan peluang terbaik yang kita tak nampak jika tidak peka....sebenarnya..pada pendapat saya..Allah nak adik berusaha lebih kuat ...dan Allah beri peluang pada adik untuk lebih berdoa dan munajat kepadaNya....mengadu kepadaNya........... insyaallah akan terasa hikmahnya....ambil positif.... gandakan lagi usaha insyaallah.... =)

kadangkala kita perlukan pandangan lahiriah untuk dilihat manusia...seperti 4.00...ya..itu Sunnatullah...yang berusaha Allah akan bagi ganjarannya sama ada dalam bentuk hasil segera di dunia...atau hasil yang kita akan dapat di akhirat kelak =) tetapi utamakanlah pandangan yang Maha Melihat....

saya pernah jatuh tersungkur waktu spm akibat berdosa dengan ibu... walaupun ujian penilaian hampir semua 11 subjek A1.......peperiksaan sebenar BM saya 7..... tapi bahasa arab dan pendidikan islam mengatasi yang lain... tetap A1..alhamdulillah... (check ada mengguris perasaan ibu dan ayah tak?) =) pada pandangan manusia bahasa melayu 7 itu gagal bukan?

tapi alhamdulillah... mungkin kerana penyesalan berdosa pada ibu...dengan memohon maaf pada ibu dan tangisan taubat...alhamdulillah....saya dapat ke tanah suci selepas SPM....sepenuh ramadhan disana
[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 06-09-07 08:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 08:55


kemudian saya diterima masuk ke Uitm.....

logiknya...bahasa melayu 7 tak layak ke universiti bukan??
tetapi SIAPA yang menggerakkan hati orang yang memilih saya untuk masuk ke uitm? sudah pastinya Al-Khaliq....

alhamdulillah ..akibat jatuh tersungkur spm itu...menguatkan semangat saya hari-hari untuk belajar...alhamdulillah dah tamat pengajian ijazah sarjana muda dengan kepujian 3. ++    :#) sudah bekerja makan gaji setahun...international company.......dah berhenti pula....sebab time kerja makan gaji terlalu sibuk....tak sempat membaca buku dan al-quran dan solat berjemaah di masjid.........dan insyaallah..nak sambung master selepas ini =) tengah type (doakan saya!!)

ada hikmahnya tu dik....teruskan berusaha dengan membaca dan berdoa ...selalulah bermunajat pada waktu orang lain sedang nyenyak tidur......itulah pembina kekuatan rohani.....perjalanan hidup kita ini sebenarnya penuh Rahmat dan Hikmah...... bagi mereka yang mahu berfikir dan bersyukur.....
seperti dalam surah Ar-Rahman =)
[ Telah diedit oleh: agmnhob pada 06-09-07 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 08:55


saya doakan adik lebih bersemangat untuk berjaya...DUNIA DAN AKHIRAT...
rasa macam nak cerita panjang lagi... tambah sikit lagi..

jangan adik berputus asa pada rahmat Allah..... jangan sekali-kali berkata
"of korse, takkan dapat 3.0 lebih....."
..sebab adik dah set dalam minda adik begitu.....tentulah badan adik akan bertindak untuk itu..... adik perlu sentiasa bersangka baik pada Allah.....

adik ambil iktibar dari kisah dakwah Nabi Nuh Alaihissalam.... berapa tahun Nabi Nuh berusaha untuk menyampaikan wahyu Allah?? beratus-ratus tahun..... berapa kerat saja pengikut dia?? ambil iktibar... yang penting dan dengan izinAllah......terussss berusaha......jangan putus asa..ok? =)

berapa jam adik berusaha untuk pelajaran adik?
berapa jam adik berusaha untuk doa-doa adik?
berapa minit adik menonton tv?
berapa minit adik keluar untuk perkara lain?     =)
berapa jam adik mengadap buku?
berapa jam adik meringkaskan buku?
berapa jam adik mengurai nota?

jangan putus semangat ok?? insyaallah...adalah tu kebaikan yang Allah nak bagi.... dont worry    =)    

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

nurfirna
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11332
Posting: 19

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-07 11:23


salam..saya da pengalaman macam ini..sebab nya saya mlz dan leka..kerja asyik bertangguh saja..finally saya sdr dan akhirnyer berjaya..memang susah..banyak yang saya usahakan..banyak yang saya korbankan..anggp saja Kalau dah usaha tapi kalau masih tak dapat 2 semua belum ada rezeki..ok..ALLAH MAHA ADIL..yang penting niat kita..INSYAALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfirnaProfil   Hantar PM kepada nurfirna   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:29


erh.. mengalir pula air mata dengan bicara agmnhob ..

janganlah kita sampai syirik dengan usaha.. usaha bukan lambang kejayaan, Allah jualah yang menentukan.. jangan juga syirik dengan exam+result.. itu bukan pula lambang kejayaan+jaminan kerjaya.. tapi, yakinlah dengan Allah.. rezeki kita hanya ditanganNya.. berjaya atau tidak telah termaktub dalam ketentuanNya.. berusahalah dan yakinlah dengan janji2Nya..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-07 11:49


Assalamualaikum...
Gagal dalam exam bukanlah ertinya gagal dalam hidup...
Exam juga bukan penentu kejayaan sebenar kehidupan...
Ramai kawan saya yang pointernya lebih rendah daripada saya semasa grad..tapi alhamdulillah kerja dan gaji mereka jauh lebih baik daripada saya...jika itu yang diambil kira..
Apatah lagi jika telah berusaha..bukannya gagal sebelum mencuba...
Allah tidak melihat hasil tetapi melihat apa yang telah kita usahakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

are_niz
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2007
Ahli No: 30898
Posting: 20
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 16:49


ya Allah...
syukran jazilan....
tu saja yang dapat ana katakan untuk semua nasihat yang di berikan oleh antum semua...

insyaAllah, ana akan ikut segala nasihat yang diberikan...
SYUKRANN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_nizProfil   Hantar PM kepada are_niz   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-07 22:21


Pada 06-09-07 11:49 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Gagal dalam exam bukanlah ertinya gagal dalam hidup...
Exam juga bukan penentu kejayaan sebenar kehidupan...
Ramai kawan saya yang pointernya lebih rendah daripada saya semasa grad..tapi alhamdulillah kerja dan gaji mereka jauh lebih baik daripada saya...jika itu yang diambil kira..
Apatah lagi jika telah berusaha..bukannya gagal sebelum mencuba...
Allah tidak melihat hasil tetapi melihat apa yang telah kita usahakan....



yup..saya setuju..

dan yang penting awak jangan cpat give up..
kalau awak dah give up, itu bermakna awak dah kalah...
Allah S.W.T tak suka orang yang putus asa dan tak mahu usaha..
dan apabila usaha pulak,benda ni bukan shari dua...
mungkin tak ada rezeki kali ni..insya-Allah akan ada rezeki yang akan datang..
dan the most important, awak kena sabar dan tangani semuanya dengan tenang..insyaAllah awak akan berjaya suatu hari nanti..:)
chaiyok!!...hehee..


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-07 21:48


salam
saya pernah juga gagal dalam exam.masa tu saya sakit and ada family problem.masa itu memang saya tak boleh study,result teruk sesangat sampaikan saya menangis2 kesedihan apatahlagi best friend saya menghina saya time tu.baik2 pointer 3lbh turun sikit demi sikit.kdgkala fikir betapa bodohnya aku ni.kawan-kawan semua terror2 and top scorer dalam semua subjek.selalu merasakan saya ni tak pandai tapi sebenarnya saya silap,saya tak sayangkan diri saya sendiri kerana itu saya sekolah mencari kelemahan diri.sekarang saya dah boleh maintain cgpa.walaupun kdgkala turun naik tapi satu saya nampak......saya boleh berfikiran gratis and positive.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-07 21:56


saya perlu sayangkan diri saya,don't push urself.bagus cgpa tak semestinya senang dapat kerja.kawan saya top scorer setiap sem tapi satu skills pun dia tak master.bukan menghina dia tapi saya nampak sendiri,comm skill dia tak berapa bagus,semua programming subjects dia tak boleh buat.dia cuma pandai menghafal saja.saya bandingkan diri dia dan saya,saya tengok saya ada certain skills yang dia tak ada.itu mungkin kelebihan yang ada pada saya tak ada pada dia,dan apa jua kelebihan yang ada pada dia tak ada pada saya.
cb bandingkan diri anda dengan org lain.semua manusia tak sama.
lect pernah cerita seorang students cgpa dia 3.8 tapi time interview failed sebab comm skill dia tak bagus.......jadi dia tak dapat kerja.
abang sekarang kerja sebagai valuation officer di Johor...cgpa tak cecah pun 3 but he managed to get job there.so,,don't worries about cgpa.good cgpa is a bonus but master certain skills are required.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-07 22:00


assalamualaikum

Betul setuju saya dengan amilyn, dalam situasi begini sikap positive perlu kuat dalam diri, buka bermakna tak ambil endah, tapi fikirkan bukan Allah letak kita sentiasa didalam kegagalan, pasti ada sesuatu disebaliknya, berbanding rakan-rakan yang berjaya mungkin pengetahuan yang mereka perolehi tak sekuat kita, bila kita ulang subjek yang kita lagi sekurang-kurangnya dapat menguatkan fahaman kita terhadapt subjek tersebut.ingat lah kegagalan itu ujian dan tak bermakan mereka yang berjaya itu tak diuji, malah ujian itu lebih hebat dari kita, mungkin waktu ini kita belum bersedia untuk pikul ujian seperti mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110649 saat. Lajunya....