Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 91
Ahli: 0
Jumlah: 91




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: cara berhemah tegur orang bising dalam surau/masjid?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» cara berhemah tegur orang bising dalam surau/masjid?

Please Mendaftar To Post


Oleh cara berhemah tegur orang bising dalam surau/masjid?

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 14:30


dalam surau ada yang rancak bercerita, ada yang ketawa kuat sedangkan ada orang lain tengah solat..minta pendapat bagaimana cara berhemah tegur orang yang bising dalam surau/masjid?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 23:07


hmm, kalau nak tegur orang yang di bawah umur kita senang juga. cakap dengan berhikmah, beritahu kedudukan surau dan masjid dan bagaimana untuk dihormati tapi kalau orang yang lebih tua tu memang agak susah untuk diterima..

sana-sama kita berusaha

wallahua'alam..


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

mirul135
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30689
Posting: 45
Dari: CFS IIUM PJ

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-09-07 23:09


salam..
ana biasanya "pandang" saja org yang bising tu, insyaAllah kalau mereka tu prasan mereka akan diam..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirul135Profil   Hantar PM kepada mirul135   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-09-07 10:47


satu cara yang ada jugak keberkesanan nya...
tampal poster,,,
-TOLONG SENYAP..HORMATILAH RUMAH ALLAH-

kalau hanfon yang selalu berbunyi tuuu,,,
tampal poster, sebelum masuk surau dan dalam surau
-ANDA SEKARANG BERADA DI KAWASAN ANTI-BUNYI TELEFON-

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-09-07 10:55


kalau kes dalam surau yang tengah berlangsung majlis ilmu...
kalau boleh pengerusi surau kena main kan peranan...
masa mempengerusikan majlis, sambil2 tu katalah

"malaikat turun berduyun2 ke majlis ilmu macam ni, alhamdulillah kita dapat berdampingan dengan para malaikat,,,,alangkah hebatnya kita dapat berkumpul bersama2 pada hari ini,,,walaupun ada di antara kita yang sibuk bersembang dengan kawan-kawan dalam surau ni,,,namun kita datang juga,,,lebih baik daripada orang yang tak datang/yang bersembang di kedai kopi,,,"

tegur cara berhemah....wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 11:03


tak pun...

kalau hanfon..
-TIADA PANGGILAN SEPENTING PANGGILAN ILAHI-

kalau orang bising...
guna cara akhi mirul135 iaitu...pandang dia dengan pandangan yang "NAK MAKAN"

kalau yang lebih besar tu...
macam mana ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 11:10


pergi duduk sebelah dia baca quran...
takpun, buat-buat tanya dia nak baca macam mana cirtain2 ayat dalam al-Quran ke...hehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-07 12:23


kalau ana lah....ana tanya dia begini...dengan nada sindir...

"asslmualaikum sedara....saudara pernah tak rasa kasut 12 inci panjang melekat kat sebelah paru2....kalau nak... ketawa lah lagi kuat2 ye......." :D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"
[ Telah diedit oleh: ilhammusafir pada 05-09-07 12:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 09:20


Pada 04-09-07 23:09 , mirul135 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana biasanya "pandang" saja org yang bising tu, insyaAllah kalau mereka tu prasan mereka akan diam..hehe..



saya guna teknik macam tu lah..pandang 2, 3 kali...hmm tak tau lah orang perasan ke tak, tapi tiada kesan pun :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 09:23


Pada 05-09-07 10:47 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

satu cara yang ada jugak keberkesanan nya...
tampal poster,,,
-TOLONG SENYAP..HORMATILAH RUMAH ALLAH-

kalau hanfon yang selalu berbunyi tuuu,,,
tampal poster, sebelum masuk surau dan dalam surau
-ANDA SEKARANG BERADA DI KAWASAN ANTI-BUNYI TELEFON-


ya juga...nanti buat poster besar dan tulis adab2 berada dalam surau/masjid..insyaAllah akan buat


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 06-09-07 09:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 09:39


tengok saja orang tu lama2.bila dia pandang balik, senyum yang paling manis kat dia sambil tu letak jari telunjuk kat mulut.
ok tak?
:-D :-D :-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
[ Telah diedit oleh: searchforguidance pada 06-09-07 09:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-07 11:05


Pada 05-09-07 12:23 , ilhammusafir posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ana lah....ana tanya dia begini...dengan nada sindir...

"asslmualaikum sedara....saudara pernah tak rasa kasut 12 inci panjang melekat kat sebelah paru2....kalau nak... ketawa lah lagi kuat2 ye......." :D



:-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 11:08


dan2 tulis saja kat kertas.. "tolong diam" lepas itu pas kat dia.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:24


SURUH DIA BUAT BISING LAGI...MESTI DIA AKAN BERFIKIR...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 12:25


TAPI BIASANYA YANG BUAT BISING TU kanak-kanak..
BERLARI,KETAWA,main-main,GURAU SENDA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 14:09


Pada 06-09-07 09:39 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

tengok saja orang tu lama2.bila dia pandang balik, senyum yang paling manis kat dia sambil tu letak jari telunjuk kat mulut.
ok tak?
:-D :-D :-D



ok tu...

ana pernah buat... tapi tak ada lah letak jari kat mulut...
takat senyum semanis gula tebu...
lepas tu malu sendiri pelakunya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110896 saat. Lajunya....