Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 4 jam, 45 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 8 jam, 53 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Buat si gadis...andainya kasih hendak ku berikan..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Buat si gadis...andainya kasih hendak ku berikan..

Please Mendaftar To Post


Oleh Buat si gadis...andainya kasih hendak ku berikan..

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 12:42


Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti" Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sikit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang...

1-Kuat agamanya.
Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya.
Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah.
Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan
Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.
rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab
rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggun gjawab

10-Tenang wajah
Apa yang tersimpan di dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya..."

Ya Allah,mampukah aku mendapat keredhaanMU dan naunganMU di Padang Masyhar kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 12:47


assalamualaikum...

syukran atas info yang diberikan...
insyaAllah berguna untuk diri ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

damsyiq_group
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.08.2007
Ahli No: 30741
Posting: 37
Dari: ipoh (DAMASCUS-SYRIA)

syria  


posticon Posting pada: 27-08-07 11:56


Pada 23-08-07 12:42 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti" Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sikit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang...

1-Kuat agamanya.
Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya.
Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah.
Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan
Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.
rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab
rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggun gjawab

10-Tenang wajah
Apa yang tersimpan di dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya..."

Ya Allah,mampukah aku mendapat keredhaanMU dan naunganMU di Padang Masyhar kelak...



-----------------
"sukailah apa yang kita miliki, walaupun kita tak memiliki apa yang kita suka"
..belajarlah memfanakan diri guna kepentingan cinta kepada ALLAH.


Bookmark and Share

    


  Member Information For damsyiq_groupProfil   Hantar PM kepada damsyiq_group   Pergi ke damsyiq_group's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 27-08-07 12:35


:-) insyaALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:17


insya'allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

husbah88
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27000
Posting: 16
Dari: tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 14:41


...Alhamdulillah.....syukran ala tadzkiratir...
    
     buat semua sahabat-sahabat kita yakinlah dengan janji ALLAH...
         'lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik &
             wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik'
                                     (surah an-NUR:26)
     ' mungkin pilihan kita adalah pilihan baik tetapi pilihan ALLAH adalah pilihan yang terbaik'...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For husbah88Profil   Hantar PM kepada husbah88   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-08-07 15:15


Pada 23-08-07 12:42 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!


10-Tenang wajah
Apa yang tersimpan di dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.
.


Sedap mata memandang...InsyaALLAH :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 17:41


Pada 27-08-07 14:41 , husbah88 posting:

!!! QUOTE !!!

...Alhamdulillah.....syukran ala tadzkiratir...
    
     buat semua sahabat-sahabat kita yakinlah dengan janji ALLAH...
         'lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik &
             wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik'
                                     (surah an-NUR:26)
     ' mungkin pilihan kita adalah pilihan baik tetapi pilihan ALLAH adalah pilihan yang terbaik'...............


setuju...!!


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-08-07 18:53


Assalamualaikum...
Berharap untuk menjadi seperti itu...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 20:46


lelaki soleh tak ada ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-08-07 20:50


fightoo oo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-07 07:17


semoga ditemukan dengan lelaki yang mempunyai ciri-ciri tersebut..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

areniece
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13563
Posting: 19
Dari: johor

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 14:35


Cintailah diriku kerana Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arenieceProfil   Hantar PM kepada areniece   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 06-09-07 14:42


sama-sama mencari rahmat dari Illahi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

cahaya_airterjun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30322
Posting: 41
Dari: Bumi Allah..

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-07 15:08


insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_airterjunProfil   Hantar PM kepada cahaya_airterjun   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 15:09


doa2kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:12


Pada 27-08-07 14:41 , husbah88 posting:

!!! QUOTE !!!

...Alhamdulillah.....syukran ala tadzkiratir...
    
     buat semua sahabat-sahabat kita yakinlah dengan janji ALLAH...
         'lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik &
             wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik'
                                     (surah an-NUR:26)
     ' mungkin pilihan kita adalah pilihan baik tetapi pilihan ALLAH adalah pilihan yang terbaik'...............


:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:12


Assalammualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:13


syukran jazilan

terlupe taip! hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

akmar_hafiza
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2007
Ahli No: 31498
Posting: 14
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 25-10-07 15:13


aminnnn... semoga mendapt jodoh tersebut itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmar_hafizaProfil   Hantar PM kepada akmar_hafiza   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:16


Pada 23-08-07 12:42 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti" Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sikit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang...

1-Kuat agamanya.
Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya.
Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah.
Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan
Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.
rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab
rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggun gjawab

10-Tenang wajah
Apa yang tersimpan di dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya..."

Ya Allah,mampukah aku mendapat keredhaanMU dan naunganMU di Padang Masyhar kelak...



walaupun saya lelaki, tapi saya pernah jumpa lelaki yang macam ni...ramai...mungkin sebab saya lelaki saya mudah menilai mereka ni dalaman dan luaran ...dan saya respect dengan ,mereka ni..terus terang saya cakap biasanya mereka ni berada didalam bidang dakwah...atau organisasi dakwah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:34


syukran..moga ana terus bersabar mencari insan yang mempunyai 10 ciri tu..alangkah bahagianya hidup..hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:17


alangkah indahnya hidup ini...
andai dapat ku tatap wajahmu...
kan pasti berlinang air mataku...

opsss... salah topik ke..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 17:34


Assalamualaikum
hmm...adakah cik ismi ingin menberikan kasihnya kepada Rasulullah..jika benar..tidak syak lagi...tak salah landing!!! :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:51


opsss...
betul ek...
alhamdulillah....

perempuan2 yang dah berkahwin ni... mudahnya membuat pahala...
tetapi, mudah juga melakukan kesilapan...
muga mendapat suami yang sabar dan pemaaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:55


Pada 25-10-07 17:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

opsss...
betul ek...
alhamdulillah....

perempuan2 yang dah berkahwin ni... mudahnya membuat pahala...
tetapi, mudah juga melakukan kesilapan...
muga mendapat suami yang sabar dan pemaaf...



bagi kaum lelaki pula perlu sabar dan pemaaf..... sebab itulah "seninya" bila berhadapan dengan "Anugerah" Allah ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 18:17


Assalamualaikum
betull...betull..cik ismi...
seni lukisan yang paling agung dalam karya Ilahi... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 18:38


:-) :-)

alangkah indah hidup ini...
hidup bersama ilahi
kehendak ALlah difahami
pandai menerima dariNya
bijak menggunakan nikmat
ia dianggap ibadah
semua diberi pahala
tarbiyyah Allah berhikmah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 20:01


strive 4 mardhatillah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 20:17


Pada 25-10-07 17:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

opsss...
betul ek...
alhamdulillah....

perempuan2 yang dah berkahwin ni... mudahnya membuat pahala...
tetapi, mudah juga melakukan kesilapan...
muga mendapat suami yang sabar dan pemaaf...


bismillahhirrahmanirrahim..

semoga Allah mengurniakan ana seorang suami yang boleh mendidik ana ke jalanNya..amin..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 00:01


Pada 25-10-07 17:51 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

opsss...
betul ek...
alhamdulillah....

perempuan2 yang dah berkahwin ni... mudahnya membuat pahala...
tetapi, mudah juga melakukan kesilapan...
muga mendapat suami yang sabar dan pemaaf...


moga berpeluang menjadi seorang isteri dan digelar ibu sebelum ajal menjemput saya. doaku selalu.... :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 00:30


quote]


walaupun saya lelaki, tapi saya pernah jumpa lelaki yang macam ni...ramai...mungkin sebab saya lelaki saya mudah menilai mereka ni dalaman dan luaran ...dan saya respect dengan ,mereka ni..terus terang saya cakap biasanya mereka ni berada didalam bidang dakwah...atau organisasi dakwah..

ana setuju pendapat enta...lelaki yang soleh boleh dilihat dengan perlibatan dalam medah dakwah..sama ada di kampus atau diluar...

dengan komitmen yang diberikan pada sesuatu pertubuhan secara dapat langsung lihat fikrah dan perjuangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 00:32


oooooo?

awat pula mudah melakukan kesilapan juga?boleh explain tak.kan kalau dah kawin jadi pakat boleh saling bimbing lah kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 01:25


Pada 26-10-07 00:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

oooooo?

awat pula mudah melakukan kesilapan juga?boleh explain tak.kan kalau dah kawin jadi pakat boleh saling bimbing lah kan....


maksud ismi mudah melakukan kesilapan...
kot2 terlintas dalam hati apa-apa yang tak puas hati kat suami...
dah berkata2 dalam hati... huhuhu...
kot2 suami ada terasa hati pada si isteri, tapi tak luahkan... pendamkan saja...

dipendekkan, kesalahan yang sangat mudah melintas masuk...

erk, trouver_99 faham ke ni..?
:berfikir: :berfikir:

asif kalau penerangan kurang jelas dankurang memuaskan hati trouver...

p/s: boleh bertanya pada yang pakar... erkkk.. tuan zulman, boleh agaknya... :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-10-07 01:30


hmmmmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 26-10-07 01:38


LELAKI YANG BAIK UNTUK PEREMPUAN YANG BAIK....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 07:06


Pada 25-10-07 18:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

:-) :-)

alangkah indah hidup ini...
hidup bersama ilahi
kehendak ALlah difahami
pandai menerima dariNya
bijak menggunakan nikmat
ia dianggap ibadah
semua diberi pahala
tarbiyyah Allah berhikmah...



teman suka lagu ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-07 09:17


mudah-mudahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

aishgurlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2007
Ahli No: 28659
Posting: 99
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 09:26


:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishgurlzProfil   Hantar PM kepada aishgurlz   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-10-07 09:29


Pada 27-08-07 14:41 , husbah88 posting:

!!! QUOTE !!!

...Alhamdulillah.....syukran ala tadzkiratir...
    
     buat semua sahabat-sahabat kita yakinlah dengan janji ALLAH...
         'lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik &
             wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik'
                                     (surah an-NUR:26)
     ' mungkin pilihan kita adalah pilihan baik tetapi pilihan ALLAH adalah pilihan yang terbaik'...............


Em..betul tu..semoga diri ku menjadi wanita yang baik..dijauhkn dari kelalaian dunia yang mengasyikkan.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 10:04


Pada 26-10-07 01:25 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-07 00:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

oooooo?

awat pula mudah melakukan kesilapan juga?boleh explain tak.kan kalau dah kawin jadi pakat boleh saling bimbing lah kan....


maksud ismi mudah melakukan kesilapan...
kot2 terlintas dalam hati apa-apa yang tak puas hati kat suami...
dah berkata2 dalam hati... huhuhu...
kot2 suami ada terasa hati pada si isteri, tapi tak luahkan... pendamkan saja...

dipendekkan, kesalahan yang sangat mudah melintas masuk...

erk, trouver_99 faham ke ni..?
:berfikir: :berfikir:

asif kalau penerangan kurang jelas dankurang memuaskan hati trouver...

p/s: boleh bertanya pada yang pakar... erkkk.. tuan zulman, boleh agaknya... :sopan: :sopan:




Pakar?... :jangan: :jangan: , saya pun kurang sesangat..

pandangan saya begini,saya bukanlah nak semarakkan kejiwangan dalam ukhwah ni, tapi pendapat saya ni saya anggap satu pengetahuan dalam hubungan kemanusiaan.
Maksud saya jika kita nak mengetahui sesuatu dengan lebih mendalam, apa yang kita buat? pastilah kita akan berusaha cari info, belajar, dari apa-apa sumber..tanya orang berpengalaman, baca buku, tengok TV, baca majalah, berguru, tanya kekawan, buka internet dan macam-macam lagi...

begitu juga nak mengenal wanita ni, perkara dia atas juga perlu dilakukan...

ada orang kata setiap wanita berbeza....
saya kata betul, tapi asas sifat mereka ni sama...apa yang mereka suka, tak suka, sifat emosi, perilaku, pergerakan secara majoritinya sama..

yang membezakan mereka ni ialah dari segi gaya hidup, cara mereka ni dibesarkan, tahap pendidikan, dan pengalaman hidup mereka...dan yang paling penting iman mereka..

saya suka membaca, dan saya juga membaca majalah wanita, mingguan wanita, majalah nur, majalah seri dewi, majalah Pa & Ma, dan bermacam lagi..jadi dengan dengan pengetahuan ini saya berfikir macam mana nak gabungkan dunia lelaki saya yang tentunya berbeza dengan dunia keperempuanan zaujah saya..
mungkin saya suka buat sesuatu, tetapi zaujah saya tidak mengemarinya, mungkin zaujah saya suka sesuatu yang saya fikir kurang sesuai....jadi nak menggabungkan dua dunia ini saya memerlukan pengetahuan mengenai "anugerah Allah ini".dan ianya sangat membantu.


saya bersetuju dengan pendapat ramai mengatakan jika kita meletakkan keimanan kepada Allah sebagai asas,semua akan selesai...tetapi bagaimanana kita nak menyerapkan keimanan itu dalam setiap tindakan ...semuanya jika kita tahu dengan siapa kita berhadapan..bagaimana hendak berhadapan ,
dan kita juga mesti tahu mengenai pantang larang di dalam "women inner world".

Isteri yang solehah dan suami soleh juga melakukan kesilapan dan pastinya menuntut kesabaran yang tinggi dari kedua pihak...dulu belum kawin semuanya boleh cover...realitinya selepas kawin tidak begitu....kita tidak sempurna..kalau terasa sikit-sikit tu tak mengapalah.... yang penting keluhuran budi, ksih sayang jangan dihilangkan .


saya juga sedang belajar...perjalanan masih jauh...
[ Telah diedit oleh: zulman pada 26-10-07 10:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 10:07


Pada 27-08-07 14:41 , husbah88 posting:

!!! QUOTE !!!

...Alhamdulillah.....syukran ala tadzkiratir...
    
     buat semua sahabat-sahabat kita yakinlah dengan janji ALLAH...
         'lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik &
             wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik'
                                     (surah an-NUR:26)
     ' mungkin pilihan kita adalah pilihan baik tetapi pilihan ALLAH adalah pilihan yang terbaik'...............


:-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 11:31


terima kasihhh atas nasihat

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

galapagos
Warga Rasmi
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29761
Posting: 8
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 11:44


salam semua....terima kasih untuk maklumat ni ye.....amat brguna untuk kita terutamnya dalam zaman yang penuh mencabar ini bagi melahirkan keluarga bahagia dan diredhai Allah....
kalau ditanya pada semua orang...pasti mereka jawab...nak kan yang terbaik.....sedangkan manusia...tiada yang sempurna......apa-apa pun..kita terima lah jodoh yang telah ditetapkan seadanya.......
sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya....

Kenapa kita mencari yang terbaik...sedangkan diri kita sendiri masih banyak kekurangan...
take care semer.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For galapagosProfil   Hantar PM kepada galapagos   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 26-10-07 13:34


insyaallah akan berjumpa insan seperti itu...
itu harapn ku....


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 10:42


Pada 25-10-07 18:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

:-) :-)

alangkah indah hidup ini...
hidup bersama ilahi
kehendak ALlah difahami
pandai menerima dariNya
bijak menggunakan nikmat
ia dianggap ibadah
semua diberi pahala
tarbiyyah Allah berhikmah...



eh..macam kenal saja lagu ini... :berfikir:
cik ismi pandai menmain lirik lagu ye sekarang ini.....

perjalananmu masih jauh...
sayup beribu batu...
dari mula kau impikan..
gapai cita nan satu.. :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 18:44


Pada 27-10-07 10:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


eh..macam kenal saja lagu ini... :berfikir:
cik ismi pandai menmain lirik lagu ye sekarang ini.....

perjalananmu masih jauh...
sayup beribu batu...
dari mula kau impikan..
gapai cita nan satu.. :welcome:



siapa juga yang mengajarnya...?
ismi hanya memprektikkan ilmu yang diperoleh.. :-D 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 17:12


Assalamualaikum

insya'Allah...itulah yang dicari... moga 'dia' tercipta untukku..amin...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157466 saat. Lajunya....