Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 7 hari yang lalu
BobbyLaforge: 17 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu
PhoebeGordon: 31 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: aurat besar..aurat kecil


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» aurat besar..aurat kecil

Please Mendaftar To Post


Oleh aurat besar..aurat kecil

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-08-07 09:52


jika silap harap kalian perbetulkan ye...

ada rakan bagitahu,

aurat besar ialah jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup itu terdedah dan mendatangkan nafsu kepada org yang melihatnya dikira berdosa

manakala aurat kecil pula jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup terdedah tapi tidak mendatangkan nafsu kepada org yang melihat dikatakan tidak berdosa contohnya tapak tangan perempuan

ada sesiapa pernah dengar tak??


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 16:06


bagaimana pula timbulnya isu aurat besar, aurat kecil ni?

aurat wanita yang telah baligh adalah seluruh anggota badan melainkan muka & tapak tangan (rujuk hadith Asma')

tapak tangan wanita bukan aurat... so tak timbul isu ia aurat kecil, sebab memang tak wajib ditutup


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 23-08-07 16:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 23-08-07 17:21


Pada 23-08-07 16:06 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula timbulnya isu aurat besar, aurat kecil ni?

aurat wanita yang telah baligh adalah seluruh anggota badan melainkan muka & tapak tangan (rujuk hadith Asma')

tapak tangan wanita bukan aurat... so tak timbul isu ia aurat kecil, sebab memang tak wajib ditutup



Kenapa pula tak ada? disisi Mazhab Hanafi ada pembahagian ini. Mungkin sesiapa boleh tambah lagi.


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 23-08-07 17:31


tentang hal ini macam pernah dengar.....tapi mungkin benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 17:44


aurat wanita selain tapak tangan dan muka ...wanita yang pakai tudung labuh, tap nampak dagu....adakah dagu juga bukan aurat ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 25-08-07 10:35


Pada 23-08-07 17:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-07 16:06 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula timbulnya isu aurat besar, aurat kecil ni?

aurat wanita yang telah baligh adalah seluruh anggota badan melainkan muka & tapak tangan (rujuk hadith Asma')

tapak tangan wanita bukan aurat... so tak timbul isu ia aurat kecil, sebab memang tak wajib ditutup



Kenapa pula tak ada? disisi Mazhab Hanafi ada pembahagian ini. Mungkin sesiapa boleh tambah lagi.


kalau ada sekali pun, boleh jadi ia pendapat ganjil.
maka betullah apa yang dikatakan oleh fathurrahman itu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 25-08-07 10:38


Pada 23-08-07 17:44 , msaidins_85 posting:

!!! QUOTE !!!

aurat wanita selain tapak tangan dan muka ...wanita yang pakai tudung labuh, tap nampak dagu....adakah dagu juga bukan aurat ?


Persoalan adakah dagu aurat, adalah furuk (pecahan) kepada persoalan adakah muka wanita itu aurat. Kerana syarak tidak menaskan secara terang hukum dagu, tetapi menaskan dalam dalam al-quran dan sunnah hukum berkaitan dengan muka.

Dan hukum dagu adalah hukum muka. Hujahnya:
i- Muka darisegi bahasa Arab ialah: daripada hujung dahi sehingga kepada dagu. ataupun dengan kata lain: yang dapat dilihat ketika berhadapan antara satu sama lain. maka tidak syak, dagu juga dilihat apabila kita berhadapan antara satu sama lain.

ii- Ibn Umar menyebut: "Bahagian atas daripada dagu, termasuk dalam anggota kepala". Muwatta' Malik 3/473 dan disahihkan athar ini oleh Nawawi dalam Majmuk 7/268.
mafhum daripada kalam ini: dagu itu sendiri adalah sebahagian daripada muka.

iii- Imam syafie yang terkenal dengan ilmu lughah menaskan dalam al-Umm 7/242: Bahawa dagu adalah sebahagian daripada muka.

iv-disebut dalam Musu'ah Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah (Ensklopedia Feqah Islam): Sepakat para ulama mengatakan bahawa dagu adalah sebahagian daripada muka.

KESIMPULAN: HUKUM DAGU ADALAH HUKUM MUKA. (tetapi yang dimaksudkan ialah: bahagian dagu yang kelihatan ketika berhadapan antara satu sama lain)

p/s: credit to abu_Umair, panel fiqh al-ahkam.net



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-08-07 11:14


Assalamualaikum...
Tak pernah dengar pula...mungkin ada penjelasan lebih baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 25-08-07 11:55


Pada 23-08-07 09:52 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

jika silap harap kalian perbetulkan ye...

ada rakan bagitahu,

aurat besar ialah jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup itu terdedah dan mendatangkan nafsu kepada org yang melihatnya dikira berdosa

manakala aurat kecil pula jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup terdedah tapi tidak mendatangkan nafsu kepada org yang melihat dikatakan tidak berdosa contohnya tapak tangan perempuan

ada sesiapa pernah dengar tak??


berkenaan dengan perempuan berdasarkan pengetahuan saya yang terhad memang tidak ada aurat kecil atau aurat besar (tetapi ada juga keringanan kepada wanita yang sudah tua = bertahap nenek).
tetapi bagi lelaki menurut yusuf al-Qardhawi ada aurat berat dan ringan. kerana dalam 4 mazhab berlaku khilaf tentang aurat lelaki sama ada dari pusat ke lutut atau hanya kemaluan dan dubur sahaja.



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 07:14


Pada 25-08-07 10:35 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!


kalau ada sekali pun, boleh jadi ia pendapat ganjil.
maka betullah apa yang dikatakan oleh fathurrahman itu.


betul tu... setahu ana astora jabat saja yang mempopularkan istilah "aurat besar, aurat kecil" ni (dia pun guna alasan mazhab)

tak tahu lah pulak jika ada yang berminat nak sambung kerja astora jabat :-P


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 26-08-07 07:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 08:33


Pada 23-08-07 17:44 , msaidins_85 posting:

!!! QUOTE !!!

aurat wanita selain tapak tangan dan muka ...wanita yang pakai tudung labuh, tap nampak dagu....adakah dagu juga bukan aurat ?



kalau aurat wanita selain tapak tangan dan muka, mungkin dagu termasuk auratlah...patut pun telekung direkacipta seperti sekarang supaya menutupi dagu...ramai juga wanita bertudung labuh tutup dagu sekarang..


perlu diingat pakai telekung tu bukan syarat sah solat tapi yang wajib adalah tutup aurat...jadi bagi pendapat sayalah, bila pakaian kita boleh digunakan untuk solat, barulah menutup aurat dalam syariat sebenar...tapi kain taklah labuh macam kain telekung, pakailah stokin...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 08:43


Pada 23-08-07 09:52 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

jika silap harap kalian perbetulkan ye...

ada rakan bagitahu,

aurat besar ialah jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup itu terdedah dan mendatangkan nafsu kepada org yang melihatnya dikira berdosa

manakala aurat kecil pula jika bahagian tubuh yang sepatutnya ditutup terdedah tapi tidak mendatangkan nafsu kepada org yang melihat dikatakan tidak berdosa contohnya tapak tangan perempuan

ada sesiapa pernah dengar tak??




tapak tangan wanita bukan aurat...jadi mana mungkin termasuk dalam aurat kecil atau aurat besar kalau pun istilah tu betul-betul wujud berdasarkan Quran dan hadis... apa-apapun kita kena berpandukan yang 2 tu...hadis pula kena disahkan sumbernya boleh dipercayai...kena tahu siapa periwayat dan apa darjat...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 09:00


ana tak pernah dengar kisah aurat aurat kecil. secara umum, dalam hadis asma sudah jelas Rasulullah mengajar bahawa apabila sudah balighseorang perempuan kawasan auratnya ialah seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan sambil membuat isyarat kepada dua anggota tersebut..

islam itu mudah, jangan disempitkan dan disusahkan

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 27-08-07 08:09


Pada 25-08-07 10:35 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-07 17:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-07 16:06 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula timbulnya isu aurat besar, aurat kecil ni?

aurat wanita yang telah baligh adalah seluruh anggota badan melainkan muka & tapak tangan (rujuk hadith Asma')

tapak tangan wanita bukan aurat... so tak timbul isu ia aurat kecil, sebab memang tak wajib ditutup



Kenapa pula tak ada? disisi Mazhab Hanafi ada pembahagian ini. Mungkin sesiapa boleh tambah lagi.


kalau ada sekali pun, boleh jadi ia pendapat ganjil.
maka betullah apa yang dikatakan oleh fathurrahman itu.



Tiada keganjilan tentang pendapat itu, buatlan bacaan dahulu sebelum keluarkan kenyataan. Memang isu aurat besar aurat kecil ini pernah di canangkan oleh Astora Jabat tetapi dia telah memanipulasikan kenyataan Imam Abu Hanifah.

Dan fathurahman juga sila buat semakan sebelum menuduh orang lain membawa kenyataan tidak benar. Kita akan menjadi saksi kelak. Mungkin anda tak baca habis kesinambungan tentang isu Astora Jabat.

Imam Abu Hanifah rh membahagian aurat besar dan aurat kecil ini dalam kes darurat bukan dalam keadaan biasa yang mana perlu di tutup. Tetapi keutamaan yang harus ditutup dalam keadaan darurat.

Ilmu kita yang tidak sehebat mana jangan cabar Ilmu para Ulama' :-)
Dan kalau kita tak ada ilmu dalam suatu tu eloklah kita diamkan diri kerana bercakap tentang suatu perkara yang kita tiada ilmu menunjukkan kejahilan diri kita sendiri. Dan kalau kita tak tahu bertanyalah kepada yang tahu, kita bukan tahu semua perkara lebih lebih lagi urusan agama.


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 27-08-07 08:16 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-08-07 12:48


ana pun pernah dengar tentang aurat besar dan aurat kecil..
kalau tak silap..aurat besar adalah anggota badan kita
aurat kecil adalah rambut..
pernah dengar dalam ceramah dulu..sesiapa yang bertudung tapi tak tutup anggota badan contohnya lengan, tu dikira tak tutup aurat yang besar..
kalau salah tolong betulkan..sebab itu yang saya dengar melalui ceramah dulu.
Apapun kedua-duanya mesti kena tutup sebab ia wajib.
Sesiapa yang lebih maklum..tolong betulkan.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 27-08-07 12:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 27-08-07 17:19


!!! QUOTE !!!

Imam Abu Hanifah rh membahagian aurat besar dan aurat kecil ini dalam kes darurat bukan dalam keadaan biasa yang mana perlu di tutup. Tetapi keutamaan yang harus ditutup dalam keadaan darurat.

dalam istilah fiqh, adakah anda faham makna pendapat ganjil?
jika nak cerita dalam keadaan darurat, semua perkara boleh dilakukan.
kesimpulanyan, jumhur tidak menitik beratkan aurat kecil atau aurat besar
kerana aurat perempuan tidak ada aurat kecil dan besar.
kesimpulannya isu aurat perempuan adalah qatie, bukan lagi zanni.
maka tidak perlu dibahaskan disini aurat kecil dan besar yang akan memeningkan masyarakat awam dan tidak mustahil akan ada yang bermudah-mudah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 27-08-07 18:30


Pada 27-08-07 17:19 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Imam Abu Hanifah rh membahagian aurat besar dan aurat kecil ini dalam kes darurat bukan dalam keadaan biasa yang mana perlu di tutup. Tetapi keutamaan yang harus ditutup dalam keadaan darurat.

dalam istilah fiqh, adakah anda faham makna pendapat ganjil?
jika nak cerita dalam keadaan darurat, semua perkara boleh dilakukan.
kesimpulanyan, jumhur tidak menitik beratkan aurat kecil atau aurat besar
kerana aurat perempuan tidak ada aurat kecil dan besar.
kesimpulannya isu aurat perempuan adalah qatie, bukan lagi zanni.
maka tidak perlu dibahaskan disini aurat kecil dan besar yang akan memeningkan masyarakat awam dan tidak mustahil akan ada yang bermudah-mudah.


Handa saudara sahaja yang katakan ganjil, siapa saudara? Tiada siapa kenali maka ianya tertolak. :-D

Mungkin saudara boleh datangkan maksud istilah pendapat "GANJIL" dalam ilmu Fiqh. Tak salah berkongsi dengan orang lain. :-)

Sahabat kita bertanyakan tentang isu masalah aurat besar dan kecil. Jadi dibawakan tentang pendapat Imam Abu Hanifah tentang isu aurat ini sama ada ada atau tidak pendapat mengenainya. Yang memeningkan keadaan adalah anda. Tiada perbahasan yang panjang lagi memeningkn, yang ada hanya dibawakan pendapat dr Mazhab Hanafi. Dan bukanlah pendapat "GANJIL" ini. Jika saudara faham akan takrifan istilah aurat besar dan kecil disisi Mazhab Hanafi kerana ianya masih dalam tuntutan yang wajib ditutup, jadi tidak ada keganjilan tentang pendapat ini.

Satu pernyatakan yang boleh mengundang masalah, benarkah semua perkara boleh di buat dalam keadaan darurat? Tanpa adanya had?


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 27-08-07 18:43 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 20:59


!!! QUOTE !!!

Satu pernyatakan yang boleh mengundang masalah, benarkah semua perkara boleh di buat dalam keadaan darurat? Tanpa adanya had?


berzina pasal nak cari rezeki....errr...boleh ke?kang tak pepasai dah memfitnah imam mazhab.....hebatnya kita,mengkritik orang terdahulu dari kita pasal kita boleh dapat ilmu melalui search kat google.tak payah mengembara beratus-ratus batu semata-mata untuk menuntut ilmu berkenaan satu hadis...

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-08-07 16:59


Apa yang penting kat sini..tak kira ia aurat besar atau aurat kecik..mesti ditutup sebab hukummya wajib.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 18:57


Pada 28-08-07 16:59 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Apa yang penting kat sini..tak kira ia aurat besar atau aurat kecik..mesti ditutup sebab hukummya wajib.


Setuju2,
tapi ana rasa mungkin dia nak cerita khusus untuk muslimah agaknya...
sebab, kan muslimah dia ada pakaian khusus untuk di dalam rumah yang berlainan di luar rumah....

betul tidak?????


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 22:17


assalamualaikum wbt

sebelum nak kata pendapat ganjil etc tu pergi lah check qaul ulama2 tu dahulu.

bila ulama cakap aurat mughallazah, mukhaffafah, bukan mereka kata boleh buka aurat mukhaffafah.

ia just pembahagian aurat.

hukum asal kedua-duanya jenis aurat wajib ditutup.

tapi kalau tak dapat nak tutup keseluruhan atas sebab darurat, nak pilih tutup mana.

contoh pakaian tak cukup, yang ada sehelai kain. kalau guna tutup kepala, nanti tak dapat tutup kemaluan.

so dalam hal macam ni, kenale pilih tutup kemaluanwalau terpaksa buka aurat rambut.

so jangan lah memandai2 nak bagi komen kalau tak reti, lepas itu tuduh pendapat ganjil etc. pergi lah check dulu.

pergi check apa pendapat mazhab malik dalam hal ini dan mazhab2 lain.

tak pun kalau tak mampu baca tulisan2 org yang rujuk pada sumber2 itu.

wasalam wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 00:37


aduh! peningnya

ambil saja yang mudah lah Kalau gini

menutup dr hujung rambut ke hujung kaki kecuali tapak tangan dan muka. itupun Kalau tak mendatangkan fitnah. Kalau tak, tutuplah jugak. Kalau tak, duduk sajalah dalam rumah

bila dalam rumah, pakai sopan. kalau tak ada org, berpakaian yang kerana betapa malunya kepada ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 01:13


Pada 27-08-07 08:09 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!



Dan fathurahman juga sila buat semakan sebelum menuduh orang lain membawa kenyataan tidak benar. Kita akan menjadi saksi kelak. Mungkin anda tak baca habis kesinambungan tentang isu Astora Jabat.

anda yang tak faham posting ana, kemudian anda salahkan pula ana... Kenapa tak bertanya dulu?

kali pertama ana sebut, mana timbulnya isu aurat besar, aurat kecil... & ana sebutkan lagi, tapak tangan bukan aurat sebab dah ada hadith yang jelas tentang aurat wanita... so isu aurat besar, aurat kecil tak timbul di sini... di mana yang silap kenyataan tu, sah2 tapak tangan memang bukan aurat

kali kedua ana sebut, sdra astora jabat mempopularkan isu ini menggunakan alasan mazhab... tapi ana tak pula mention selepas tu, adakah tulisan astora jabat benar atau tidak... (macam lah kita tak faham-faham lagi sifat tulisan astora jabat selama ni)

jadi daripada mana timbulnya isu ana menuduh mana-mana individu membawa kenyataan yang tidak benar?

perkara macam ni tak perlu pening2.. aurat wanita dah jelas... nak fikir2 pasal dharurat lah, apa lah... berapa dharurat sangat tinggal di Malaysia ni sampai nak fkr2 pasal aurat kecil lah, aurat besar lah

perkara yang mudah tak perlu dipanjang lebarkan.. nak berbahas biar perkara yang boleh mendatangkan manfaat ramai

pilih yang isu-isu hampir dengan realiti, end of story


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 29-08-07 01:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 08:50


tau pun pening dan keliru.jangan mandai komen kalau tatau lah.yang bagi umat di Malaysia ni keliru tak pula terfikir.hanya baca 2-3 buah buku tanpa guru untuk menerangkan dengan lebih jelas tentang pemahaman sudah boleh berbicara seolah-olah tokoh ulama fiqh silam yang menguasai pelbagai ilmu sebelum mengeluarkan sesuatu pendapat.hebatnya umat zaman ini................

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-07 09:08


jangan pening2..aurat kecil tu rambut kita bagi muslimah, aurat besar tu anggota badan..yang penting semuanya kena tutup sebab hukumnya wajib..itu yang ana dengar dalam ceramah dulu-dulu kat tv.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 29-08-07 09:56


Pada 26-08-07 07:14 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-08-07 10:35 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!


kalau ada sekali pun, boleh jadi ia pendapat ganjil.
maka betullah apa yang dikatakan oleh fathurrahman itu.


betul tu... setahu ana astora jabat saja yang mempopularkan istilah "aurat besar, aurat kecil" ni (dia pun guna alasan mazhab)

tak tahu lah pulak jika ada yang berminat nak sambung kerja astora jabat :-P



jadi apa maksud kenyataan anda di atas? kepada siapa anda tujukan penyataan diatas? Kepada yang bertanya atau yang memberikan maklum balas tentang isu ini? Siapa yang nak sambung kerja putar alam astora jabat?


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 29-08-07 10:02 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-07 09:59


ana tanya ustaz kat tempat ana kerja..dia kata memang wujud istilah aurat kecil dan aurat besar..rambut aurat kecil dan badan kita aurat besar (muslimah). Tentang hadith @ mazhab mana-mana tu ana tak pasti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 29-08-07 09:59


Pada 29-08-07 01:13 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-08-07 08:09 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!



Dan fathurahman juga sila buat semakan sebelum menuduh orang lain membawa kenyataan tidak benar. Kita akan menjadi saksi kelak. Mungkin anda tak baca habis kesinambungan tentang isu Astora Jabat.

anda yang tak faham posting ana, kemudian anda salahkan pula ana... Kenapa tak bertanya dulu?

kali pertama ana sebut, mana timbulnya isu aurat besar, aurat kecil... & ana sebutkan lagi, tapak tangan bukan aurat sebab dah ada hadith yang jelas tentang aurat wanita... so isu aurat besar, aurat kecil tak timbul di sini... di mana yang silap kenyataan tu, sah2 tapak tangan memang bukan aurat

kali kedua ana sebut, sdra astora jabat mempopularkan isu ini menggunakan alasan mazhab... tapi ana tak pula mention selepas tu, adakah tulisan astora jabat benar atau tidak... (macam lah kita tak faham-faham lagi sifat tulisan astora jabat selama ni)

jadi daripada mana timbulnya isu ana menuduh mana-mana individu membawa kenyataan yang tidak benar?

perkara macam ni tak perlu pening2.. aurat wanita dah jelas... nak fikir2 pasal dharurat lah, apa lah... berapa dharurat sangat tinggal di Malaysia ni sampai nak fkr2 pasal aurat kecil lah, aurat besar lah

perkara yang mudah tak perlu dipanjang lebarkan.. nak berbahas biar perkara yang boleh mendatangkan manfaat ramai

pilih yang isu-isu hampir dengan realiti, end of story



ic jadi tak bermanfaat lansung lah tentang hal aurat ni? Nak tunggu darurat dulu baru terhegeh hegeh nak belek belek kitab ke? Bagusnya pemahaman anda. Tak perlulah nabi SAW berpesan kepada umatnya, menuntut ilmu itu fardhu bagi org Islam. Patut nabi SAW patut pesan tuntutlah ilmu waktu darurat.... :-o

Sekadar menambah. Darurat yang kamu faham tu ikut negara ke? Atau ikut sebab perang saja darurat begitu? Sebab malaysia aman jadi tiada darurat? Jadi kalau ikut takrifan kamu tu, macam mana orang sesat kelaparan sangat dalam hutan tersempak dengan bab*? Tak boleh makan sekadar yang perlu sebab Malaysia tak darurat ? begitu ke?

Dan sia-sialah usia para ulama' menghabiskan usia mencari jawapan kepada isu - isu seperti ini.


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 29-08-07 14:09 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 16:36


Pada 29-08-07 09:56 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!


jadi apa maksud kenyataan anda di atas? kepada siapa anda tujukan penyataan diatas? Kepada yang bertanya atau yang memberikan maklum balas tentang isu ini? Siapa yang nak sambung kerja putar alam astora jabat?


ditujukan kepada sesiapa saja yang berhasrat nak sambung kerja-kerja astora.. kalau tak ada, tak perlu terasa.... jika tak makan cili, Kenapa tiba-tiba rasa pedas?

cuba khabar sikit kes2 dharurat di Malaysia ni.. berapa ramai agaknya yang tak cukup duit nak beli pakaian? ada kain 2-3 pieces pun dah cukup untuk tutup keseluruhan badan, mslhnya mereka tahu @ tidak saja


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 29-08-07 16:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 29-08-07 17:49


Pada 26-08-07 07:14 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-08-07 10:35 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!


kalau ada sekali pun, boleh jadi ia pendapat ganjil.
maka betullah apa yang dikatakan oleh fathurrahman itu.


betul tu... setahu ana astora jabat saja yang mempopularkan istilah "aurat besar, aurat kecil" ni (dia pun guna alasan mazhab)

tak tahu lah pulak jika ada yang berminat nak sambung kerja astora jabat :-P



tiada siapa yang terasa, cuba lihat kenyataan anda. Terdapat satu notifikasi yang kurang menyenangkan. Sindiran pada isu aurat kecil aurat besar?

Sekadar hendak bertanya, adakah anda tahu wujudnya istilah aurat kecil aurat besar ini sebelum ianya ada di sini? Atau anda hanya tahu dari isu Astora Jabat.

memang dalam keadaan yang kita lihat sekarang ni tak nampak sebab kita tidak berada dalam keadaan tersebut, tapi ia tak mungkin tidak berlaku.

// Apa pun jika berlaku kekurangan adab dalam berbicara atau salah bicara atau salah faham mohon ribuan kemaafan. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: Martyr pada 29-08-07 17:55 ]



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 02:54


baiklah.... seandainya kenyaaan ana tersebut berbaur sindiran yang tak menyenangkan... dengan rendah hatinya ana mohon maaf kepada mereka yang terasa

(fyi, ana sememangnya telah maklum tentang isu aurat besar, aurat kecil sebelum ini... ana juga mengikuti perbahasan yang timbul tentang isu ini selepas tulisan astora jabat dikeluarkan dalam akhbar)

sekali lagi, maaf atas ketelanjuran bahasa yang digunakan 8-)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122209 saat. Lajunya....